esmaspäev, detsember 26, 2022

Pullerits: Kes mind jõululaupäeval ootamatult rajalt maha võtsid?

Olin jõululaupäeval kurjuse riigi piirist vaevalt kilomeetri kaugusel (fotol paremal), kui nägin juba eemalt, et puude tagant miski liikus – ja siis seisatus.

Seni ei olnud ma umbes kümne kilomeetri jooksul näinud mitte hingelistki. Isegi mitte ühtegi autot. Ainult ühtesid autojälgi öösel õhkõrna kirmena maha langenud lumel. Aga sellest lumest oli kohutavalt kasu. Kaks päeva varem olin alustanud sel teel Eesti kagunurgas rattaga sõitmist, kuid vaevalt 700 meetri järel keerasin otsa ringi. Tee läikis äärest ääreni kuidagi kahtlaselt. Kui siis jala maha panin, sain aru, et kogu kruusatee oli kaetud kiilasjääga.

Õhulisest lumekirmest (fotol vasakul) oli jõululaupäeva keskpäeval nii palju kasu, et see muutis rehvide haakumise teel palju paremaks. Muidugi ei tohtinud teha rumalusi, näiteks veidigi järske keeramisi või pidurdamisi. Kord mittepidurdamise reegli vastu eksisin, kui tahtsin peatuda, et pilti teha (fotol all paremal), ja kuna kasutasin esipidurit – sest kümne aasta vanuse Treki maastikuratta tagumine pidur külmas millegipärast ei töötanud –, läks esiratas all viltu. Sain küll parema jala maha toetada, aga paremale kaldunud Trek oli sedavõrd juhitamatu, et kukkusin põlvega maha. Veidi valus oli küll ja hiljem avastasin, et isegi vere kraapis välja, ent siiski oli kukkumine sedavõrd õnnelik, et põlve painduvad ja liikuvad osad jäi puutumata.

Muu seas sõitsin mööda ka kohast, kus tee kulgeb ligi poole kilomeetri pikkuses mööda piiriäärset turva- ja julgestustara. See on koht, kus kurjuse riik ulatub kõige kaugemale läände. Sealt ligi pool kilomeetrit hiljem, taevas sinine, teeääred lumivalged, ümberringi vaikus, märkasingi tõusu otsas puude tagant midagi sellist, mida polnud eales varem näinud.

Nii palju sain aru, et see oli suvise maskeeringu värvi. Roheline.

Mäe otsas (fotol vasakul) liikus puude tagant teele inimene. Nüüd polnud enam kahtlust, et olin huvi äratanud. Ilmselt juba tükk aega tagasi, sest kuidas muidu teadsid see inimene ja veel kaks, kes temaga kaasas olid, mulle vähekasutatud kõrvalteelt läheneda ja vargsi peatuda. Tõenäoliselt olin kuskil kaamerasse jäänud.

Väntasin mäe otsa ja kui keset teed seisva piirivalvurini jäi umbes 20 meetrit, hüüdsin, et panen parema käe korraks taskusse sellepärast, et võtan sealt telefoni ja vajutan Strava rakenduse kinni. Muidu äkki arvavad, et hakkan relva krabama ja jään tule alla.

Kui piirivalvurini jõudsin, pidasin kinni. Ma ei hakka siin üksikasju paljastama, kuidas ja millest vestlus kulges. Mul tekkis väike probleem, aga see sai kiiresti lahendatud. Ütleme nii, et jagasin neile mitmesugust informatsiooni. Piirivalvurid tegid mu isiku kindlaks ja kõik oli hästi. Küsisin, ega nad ometi minu pärast kordonist välja sõitnud. Nad ütlesid, et ei, nad patrullivad kogu aeg ringi. (Olen alates tänavusest veebruarist Eesti kagunurgas rattaga sõitnud kümneid kordi ja sadu kilomeetreid, aga see oli esimene silmast silma kohtumine piirivalvuritega.)

Küsisin, kas oleks hea, kui annaksin neile teinekord enne, kui jälle sinnakanti (fotol vasakul ja ülal paremal) sõitma tulen, teada, et neid mitte asjatult tegutsema panna. Ei ole ju vaja, et nad oma ressursse mõttetutele väljasõitudele kulutaksid. Nad kirjutasid mulle telefoninumbri, millele sel puhul helistada. Loodan, et mu edasised helistamised ei muutu neile tüütuks.

Enne kui lahku läksime, andsin piirivalvureile teada, kust kaudu edasi sõidan, et neil oleks ülevaade olemas. Piirivalvurid soovitasid hästi ettevaatlik olla, sest tee on libe: nende rohelist värvi maastur oli muudkui ujunud üles-alla kurvilisel teel. Ütlesin, et tean, et tee on libe, ja tean, et kurvides tuleb hoida võimalikult sirget trajektoori ja ühtlast kiirust ning pidurdada ei tohi.

«Pidurid on kiiruse surm,» lausus piirivalvur, tõmbas autoukse kinni ja läinud nad olidki. Umbes 20 minutit hiljem jõudsin oma n-ö staapi (fotol paremal; leia pildil Fischeri auguga suusad!).

Kõigi fotode autor 24. detsembril 2022: Priit Pullerits

40 Kommentaarid:

At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Oli kuidas oli. Peaasi, et rahvuslik põlv ovaalil tiirutamist ei takista. Ega see nüüd täisjõus inimese tunnus ei ole kui talvel suverehviga jääle minnakse. Ratta kohta kehtib reegel, et küsimus pole kas kukutakse vaid millal kukutakse. Vastus on, et talvel ja jääl kindlasti.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas härrased piirivalvurid ikka teadsid kellega neil oli au kohtuda?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Pole kahtlustki, et Pullerits on vene spioon! Ainult teenistuskohustused ja sõlmitud lepingud ajavad inimese esimesel jõulupühal piirile pildistama ja piiluma.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on topeltagent, ta tillitab kõiki.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Tillitab jah, kus me teadma peaks et pildil olevatel Fissudel on augud? Mina selles kindel pole!

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Auke pole näha jah. Ilmselt ilustab jutuga. Tegelikult mingid 20 a vanad poolplastikud kuhu visseri kleepsud peale paigutatud. Kesse eemalt ikka aru saab.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits hoolitseb meie vaimse ja ka füüsilise turva eest iga päev. Rohkem respekti peab talle osutama selle eest.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on, miks Padre osutab aukudeta suuskadele, kutsudes üles leidma aukudega. Kas agentuurile vajalik mõistukõne või kogukonna lojaalsuskontroll? Kui tõsine oli piiriintsident, mille tulemusel puu taga varitsenud Eesti valvur välja kargas ja Padrelt dokumenti nõudis? Kas korravalvur üllatas kinnipeetavat infoga, öeldes, pidurid on kiiruse surm? Selles loos on mõistatusi rohkem, kui vaja oleks.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

14:37 on õigel teel. Ilmselgelt oli tegemist põgenemiskatsega, mis ebaõnnestus. Pole varem kuulnud, et kukkumine toimus pidurdades. Ikka suur hoog ja ootamatu ehmatus kui selgus, et piirivalvurid ratturi kotti püüdsid. Vabanduseks pildistamise jutt hea küll. Usutav aga see nüüd kohe mitte ei ole.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas see võiks PP intsidendile valgust heita?
https://lounapostimees.postimees.ee/7678757/pihkvat-kulastav-putin-voib-vaisata-ka-piiriaarset-petserit

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Valgust see heidab küll aga mis oli Priidu funktsioon, kas juhtida piirivalvurite tähelepanu kõrvale põhioperatsiooni toimumispaigast?

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

See on selge, et naaberriigi valitseja külaskäik okupeeritud Eesti aladele paneb agentuura mõlemalt poolt jalgele. Julgeolek on siin- ja sealpool kontrolljoont kulmudel. Nii jäigi PP vahele. See pole veel selge, mis ülesannet ta täitis. Vahelejäämisel ülevoolav avatus ja koostöömeelsus on standardkäitumine, sellega proffi ei peta.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga kes antud olukorrast tegelikult profina väljus? Vastust teame me kõik.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik teame, et Hitler põgenes Lõuna-Ameerikasse ja elab seal tänase päevani nagu kuninga kass.
Lihtsameelsed siin arvavad, et Pulleritsu visiit piirialadele ja Putini külaskäik Petserisse on lihtsalt kokkusattamus. Oh teid ullikesi!
Õige pea saame näha kuidas Pullerits õpetab Tähtvere ovaalil üht lühemat kasvu kaetud näoga vanemat meest vahelduvtõukelist klassikasammu sõitma.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Paaristõukeid veel usuks..

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Täpsemalt Argentiinasse, kes tuli futbolis ilmameistriks.
Räägitavat, et Putini plaan B on samuti jehhat Argentiinasse. Lõpuks koguneb sinna teotahtelisi rahvuslikke mehi juba omajagu. Hea seltskond, juttu ja jooki jagub.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Loeme Rahvusarhiivi kollaseid pabereid. 21.mai 1945 major Stirlitz ei lennanud mitte Moskvasse vaid Buenos Airesesse. Sihtkohas pani selga halli ülikonna ja hallis portfellis olid paberid Riigikantselei pitsatiga Carl Joachim von Krauffi nimele. Noor vabariik vajas infoturbe kogemusega spetsialiste.

 
At 02:42, Anonymous Anonüümne said...

Sama kummaline artikkel põhitöökohas:
https://www.postimees.ee/7679001/rahvus-ringhaaling-istus-tallinna-voimuga-uhte-paati
Kolleegid, võte vanameister käekõrvale ja tunnustage! Ja rahustage.
Öelge, mis on ERRi kritiseeriva artikli sisu, vaatamata ebameeldivatele figurantidele.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

See on palju huvitavam artikkel, ootame siis innovaatiliste treeningmeetodite uut läbimurret!
https://parnu.postimees.ee/7678857/veerpalud-suusatasid-meistrivoistlustel-esiotsa?cx_testId=18&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=2&cx_experienceId=EX0PLHUETPT1#cxrecs_s
P.S. Anlourdees on üks igati normaalne eesti nimi : D

 
At 13:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui juba kõvemaks ajalehe lugemiseks ja meedias kaevamiseks läks, siis võtsin pühade ajal ka tõsiselt ette. Kaevusin vene netiavarustesse ja üritasin aru saada, milline siis ikkagi on see Kremli poliitika, vene jutupunktid jne. Need milles Pullerits ja temasugused lahmijad, kõiki neid, kes määgivast lambakarjast eristuvad, agaralt süüdistavad. Võiks ju arvata, et sellised peavoolule üdini truud lahmijad on ise nende jutupunktidega kenasti kursis. Tõde, aga on see, et meile igapäevaselt peavoolus serveeritav nn euro vaht on nendest Kremli jutupunktidest ja eesmärkidest, mida vene keeles ja vene meediast võimalik lugeda on, võrdlemisi erinevad. Võta sa siis kinni millistest nn jutupunktidest lähtuvalt neid "isemõtlejaid" pidevalt labase sõimuga kostitatakse. Samas kui juba ühe riigi sees ei suuda erinvad uuringufirmad asju üheselt näha ja saavad samal ajal toimuvatel uuringutel totaalselt erinevaid numbreid ( mõtlen siin norstat i ja Emor it), mida siis rääkida erinevatest rahvastest ja riikidest. N liidul ei õnnestunud vaatamata pikajalistele pingutustele aretada süsteemitruud ja ideelist nõukogude inimest. Pideva vägivalla ja hirmutamise tingimustes oli küll järjest enam neid, kes "kommunismi moraali koodeksi" vaimus käituma hakkasid, aga nagu reziim lõdvenes ,pääsesid maksvusele humaansemad ja eetilisemad põhimõtted. E liit kasutab küll palju osavamat ja vähem läbinähtavat taktikat, aga seni pole ka neil õnnestunud märkimisväärset edu saavutada. Võtame näiteks selle juurutatava maskikultuse. Tänasel päeval kui erinevate grippide näitajad on laes näeb poodides neid nartsunägusid siiski üllatavalt vähe, mis näitab , et rahvas ei ole tegelikult mitte niivõrd loll, kuivõrd lihtsalt põhimõttelage ja arg. Eks aeg näitab kas tulevik kuulub pealiskaudselt lühinägelikule, kartlikule ja igasugust ise mõtlemist vältivale euroinimesele või läheb seegi aretustöö taas luhta. Ühte võib väita, kõik need, kes on olnud üdini truud ühele süsteemile on suutnud andumust ja truudust näidata ka teisele. Kõik endised kommunistid on praegu kõige suuremad ja hinnatumad "eurospetsialistid". Pika pläkutamise kokkuvõtteks tuleb nenda, et siin pole midagi imestada, et meie ajakirjanikust on saanud dopeltagent.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond usaldab Padret ja oletame et see oli taktikaline samm millele järgneb rida teisi ja lõpuks tõmmatakse vaenlane kotti ja Königspergi peapiiskopile viiakse kandikul uued põllud ja metsad kingituseks ette.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn ja me usaldame teda lõpuni.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Kes oli dissident nõukogude ajal, on seda ka vabariigi ajal. T.Madisson näiteks. Kristlikud rahvuslased soovivad tema ausambaid võimalikult paljudesse kohtadesse püstitada.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

https://maailm.postimees.ee/7679377/putini-pihkva-visiit-jaab-kehvade-ilmastikuolude-tottu-ara PP kinnipidamise ja seal kukkumise tõttu kehva ilmaga, jääb Petseri külastus ära. Ilma vastu ei saa.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Ta kardab...

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Piir peab.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Putin olevat Lukašenka käest gripi saanud. Vaevalt, et Padre sellisega kohtuma soostuks.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Padre on ju 4 korda vaktsineeritud? See on nagu paneks kiivri pähe ,turvavöö üle ja tõmbaks veel igaks juhuks 2 kondoomi ka peale Mis tal karta?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Ega Padre ise sidemees ole. Soonets ootab juba teist nädalat Petseris hotellis ja väljas käib kõrgele tõstetud krae ja Swix suusamütsiga sügavale tõmmatud. Tuleb siis Moskvasse sõita kui Putin ei ilmu.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Swix annab kohe vana piirivalve- ehk KGB struktuuris töötanud mehe ära. Vastavalt kultuuriruumile tuleb Adibas spordirõivast kanda ja läki-läkit. Kui, siis Karhu mütsi vanade heade aegade mälestuseks.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Jah õige Swix mütse kandsid siseministeeriumi spordiühing Dünamo mehed vabal ajal ja tartu suusamaratonil. Las Padre saadab Soonetsile adidas mütsi. Aga uue logoga. Vana logo adidas olid raudteemeeste spordiühing Lokomotiiv meeste peas. Siin peab akuraat olema

 
At 19:18, Anonymous alfaisaste marssal said...

Kägu jälle oma tuntud "headuses".
Esiteks peksab sogast: viskab õhku mingid bravuursed väited, millele ei järgne mitte ühtegi tõestust, aga mille eesmärk on laia suuga kuulutada, et kõik, kes ei "mõtle oma peaga", on lollid. Peab ikka olema intellektuaalselt pöörases padrikus, et suuta sellest "mõtte"-risust, mida Kägu nii enesekindlalt serveerib, midagi arukat välja lugeda - ainult tõelisi uhuu-inimesi võib sellise sogaga kaasa tõmmata.
Ja siis nagu ikka, ükskõik millest Kägu alustab, jõuab ta lõpuks ikka oma leivanumbri, koroonani, antud juhul maskideni.
See mees on oma luulude ja kinnisideede ohver. Palun, kas keegi soovitaks talle asjalikku abi! (Kuigi karta on, et abiga oleme hiljaks jäänud - mees elab omas maailmas, nagu Putin.)

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Soonets las luurab VISU müts peas kui vahele jääb siis vähemalt pole inglise spioon ja piinatakse vähem.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on ka osav sõnamees, venelased veenduvad peagi, et tegu on mužikiga ja ta on naš. Valdab suurepäraselt süvarahva vene keelt, po patsanski. Seevastu Pullerits, tänu oma abikaasale ja filoloogide kambale, kus Mirjam, Pille ja Eeva, kõneleb pigem Lermontovi, Puškini ja Tolstoi vene keelt.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Meenub film "A Bridge Too Far", kus üks inglise ohvitser kandis kogu aeg kaasas vihmavarju. Kui ta ülemus lõpuks küsis, mille kuradi pärast sul see jama koguaeg kaenla all on, siis oli vastus: "aga kas mõni sakslane kunagi kannaks vihmavarju?"

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga kaval on punuda agentuur võrgustik läbi naisfiloloogide graatsilise seltsi ja lükata Soonets eesliinile Petserisse otse vaenlase nina alla. Kõrgem klass. Briti luure kool.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

( alfaisaste marssal ütles ...
Kägu jälle oma tuntud "headuses".
Esiteks peksab sogast: viskab õhku mingid bravuursed väited, millele ei järgne mitte ühtegi tõestust, aga mille eesmärk on laia suuga kuulutada, et kõik, kes ei "mõtle oma peaga", on lollid. )
********************************************************************************************************************************************************************************************
Pole parata, aga inimesi, kes mõelda ei oska, on ikka lollikesteks peetud, olgu nad siis nii püüdlikud kui tahes.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Alfaisaste marssal on mokalaada vend rohkem ta ei suuda. Kägu keeraks sellise klouni sõlme ühe raksuga.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Marssal tabab biiti, loeb ja arutleb funktsionaalselt. Käojaanile on vaja piire, on vaja kanaliseerida. Kui ta ei saa oma mõttearendusega minna koroonasse, siis ta läheb homondusse ja vastupidi. Kord olen isegi täiesti arvestavat analüüsi suusavõistlusest lugenud, see oli ammu-ammu.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Venelased järgmisel Dakari rallil ei osale, kuna keeldusid alla kirjutamast sõda hukka mõistvale dokumendile: https://tass.com/sport/1514791

 

Postita kommentaar

<< Esileht