reede, märts 10, 2023

Pullerits: Mis on C väitel vahekorra kohta pistmist EKJLi uurimise ja otsusega?!

Kergejõustikuliidu distsiplinaarkomisjoni otsuses on punkti 11 sisse peidetud lause, mida millegipärast on peetud kõige plahvatuslikumaks. See on kirjas nii: «C väiteil oli ta korduvalt M. Viruga seksuaalvahekorras.» Vestlesin sel teemal ühe teemas sees oleva inimesega, kes teab, kes on C, ja küsisin temalt:

«Isegi kui usume, et C väiteil on tõepõhi all, siis kas C oli väidetavate vahekordade ajal alaealine?»

«Ei,» tuli lühike vastus. (Vanused ja koostöö algus on lihtsasti kontrollitavad. – P.P.)

«Kas otsuses on mingi viide sellele, et need väidetavad vahekorrad olid pealesunnitud või vägivaldsed või oli koguni tegemist vägistamisega?»

«Ei,» tuli teine lühike vastus.

Siis ütlesin teadjamehele, et kujutagu nüüd ette Ameerika filme, kus advokaat (mina) on lõpetanud tunnistaja (tema) ülekuulamise ning pöördub pärast oma kahe küsimuse esitamist kohtuniku poole: «Thank you, your Honor. No more questions.» Ehk: «Aitäh, teie kõrgeausus. Rohkem küsimusi ei ole.»

Ei olegi. Ma ei saa tõesti aru, miks on see C väide lisatud kergejõustikuliidu otsusesse. Mis on kahe inimese omavahelisel asjal pistimist kogu selle teemaga? Kui keegi väidab, et on, sest tegemist on väidetavalt treeneri ja treenitava vahekorraga, tekib mul küsimus, miks ei ole kergejõustikuliit alustanud sel juhul uurimist Andrei Nazarovi ja Ksenija Balta suhtes, Mikk Pahapilli ja Remigija Nazaroviene suhtes, Eha Rünne ja Vello Palmi suhtes? Neid näiteid treeneri ja treenitava lähisuhetest on Eesti spordis küll ja veel, nii et uurimist jätkuks aastaiks. Kuna tegemist on massilise ilminguga, peaks siin minu meelest sekkuma mitte ainult alaliidud, vaid lausa Eesti Olümpiakomitee, veel parem, kui kultuuriministeeriumgi, kelle haldusalasse sport kuulub, ning sealt jõuab asi otsapidi juba valitsuse tasandile, et piirid, keelud ja karistused võiks saada lausa seadusega paika panna.

Aga leidke kõigepealt lahendus minu eelpool kujuteldavale tunnistajale esitatud küsimustele! Jõudu!

Foto 1: Kunstisaalis, kunstisaalis... Helen Beard, "I Reflect on My Reflection", 2019. aasta näitus "It s Her Factory" Londonis. Foto autor: JOR / Capital Pictures / Scanpix
Foto 2: Remigija Nazaroviene ja Mikk Pahapill 2011. aasta veebruaris Eesti kergejõustiku sisemeistrivõistlustel.Foto autor: Mikhel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Andrei Nazarov kallistab Ksenija Baltat 2017. aasta vaabruaris Eesti sisemeistrivõistlustel pärast 60 meetri jooksu. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Käin siin aeg-ajalt, et vaadata kas haanja maratonist tuleb mingi jutuke, aga siin pressitakse seda Viru teemat edasi. Kas kommentaatorid oskavad soovitada mõnda blogi, kus suusatamisest ja rahvaspordivõistlustest räägitakse

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuna treeneri ja treenitava näol on tegemist alluvussuhtega siis on ka seksuaalvahekord antud osapoolte vahel põhjustatud alluvussuhte ärakasutamisest ehk kõige selgem seksuaalse väärkohtlemise juhtum.

Teine aspekt on see, et MV olla asja toimumise ajal olnud abielus, mis omakorda on vääritu käitumine ja muudab asja veel hullemaks.

EKJL heidabki ette vääritut käitumist ja seksuaalset ahistamist mitte mingi kriminaalkuriteo või väärteo toime panemist.

Eelnevate sarnaste lugude olemasolu ei puuduta antud kontekstis konkreetset juhtumit.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, nüüd on Padre hakanud ka trehvama tunnistajate otsa, kes ka midagi teavad. Ilmselt wagnerlase kontakt. MV on süüdistused ju tagasi lükanud, pole teind.

 
At 10:24, Blogger Priit Pullerits said...

Üle-eelmine eksib. Esiteks, isikliku elu suhted, kes on kellega abielus ja kas on abielus, ei ole ühegi alaliidu asi. Või elab üle-eelmine endiselt puritaanlikul Inglismaal? Väide seksuaalsest ahistamisest C suhtes ei pea samuti paika, sest ei ole kuskil mingeid tõendeid ega isegi vihjeid selle kohta, et väidetav suhe oleks olnud pealesurutud ja n-ö ühepoolse initsiatiiviga. Kolmandaks, treeneri ja treenitava puhul ei ole alluvussuhet, see on üle-eelmisel taas vanaaegne kontseptsioon. Nüüdisajal on treeneri ja treenitava suhe partnerlussuhe. Nad on tiim. Mis on see mehhanism, millega treener saab treenitavat allutada? Pigem on vastupidi, et sportlane saab valida, kelle juures ta treenib, ja see saab ka raha, meenutame näiteks vehklejate sellekohaseid draamasid, mis näitavad selgelt, kelle käes on nüüdisajal võim. See ei ole treeneri, vaid on sportlase käes. Lisaks, kui pidada alluvussuhtest tekkinud isiklikku suhet ärakasutamiseks ehk seksuaalseks väärkohtlemiseks, nagu kuulutab üle-eelmine, siis tuleb meil Eestis küll sajad ja tuhanded perekonnad uurimise alla tirida.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Täiskasvanud sporditippude puhul on raha ja sellest tingitud partnerlus. Noorte puhul kes klubis treenivad on kuidas? Alluvus igal juhul. Kuidas selle tibinaga oli kes brasiillase juures jalgpalli mängis? Treener peab näpud eemal hoidma ka siis kui tekib sümpaatia suhe, (alaealisega)

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui üks osapool ütleb teisele, mida teha siis on tegemist alluvussuhtega. Eriti kui vaadata veel PP kirjeldust MV treenimismetoodikast, kus MV tunnistas, et on olnud liiga nõudlik ettekirjutuste täitmise koha pealt.

 
At 11:35, Blogger Märt Roosna ja Meediapeegel said...

Ühesõnaga treener ei ole sportlastega kunagi vahekorras olnud, aga kui ka oli, siis see oli mõlemapoolne ja vabatahtlik ega puutu asjasse... Jube loogiline. Üks sõna, mida Priit korduvalt "unustab", on muster. Balta ja Nazarov on abielus ja neil on ka ühine laps. Pole teada, et Nazarov enne või pärast oleks loonud lähedasi suhteid õpilastega. Seega on tegu otsitud võrdlusega.

Muide, mina kohtasin ka eile trennis ühte inimest, kes on "asja sees". Üks sportlane, kellel on tiitlivõistluse medaleid rohkem kui Viru õpilastel kokku. Ta ütles, et pigem peab imelikuks, et see asi nii pikalt sedasi toimus. Ja veel ütles, et kui Viru tõesti kohtusse läheb, siis... Ah, mis ma siin pläran, las pärisajakirjanikud küsivad ja vahendavad. Priidul soovitangi jätkuvalt ja tungivalt rääkida ikka mitte ainult nende tartlastega, kes kinnisilmi Viru kaitsevad, ega saada innustust 80-aastaste endiste rektorite, kes asjast vähimatki ei tea, kiidulaulust.

Jõudu ja jaksu teema objektiivsel käsitlemisel,

wagnerlane Märt Roosna

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Meie- traktoristid, turvatöötajad, kontrirotid ja kindlasti ka teiste ametite esindajad nõuame kategooriliselt disskrimineerimise lõpetamist. Ka meil peaks olema õigus põlluservast mööda kõndivaid, poeriiulitre vahel hängivaid ja kontori naabertoas siblivaid kobedaid tytrikuid natuke kabistada ja miks mitte ka enamgiveel. Ikka kokkuleppel, kuda muidu. Ja mis tähendab ei taha. Küll me tahtma paneme.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

12:08 õige jutt. Tahame ka.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav, kas Priit legaliseerib nüüd abielu murdmist?

 
At 13:29, Anonymous alfaisaste marssal said...

Mida tähendab abielu murdmise legaliseerimine? Tänapäeval on väga mitmesuguseid abielusid. On visiitabielud. On külalisabielud. On avatud suhtega abielud. On abielud, kus mõlemad tõmbavad ringi ja võtavad kõrvalt. On abielusid, kus vahetatakse paare ehk partnereid. On abielusid, kuhu tuuakse lisaks kolmas. Jne, jne.

Wagnerlane Roosna ajab ka suvajuttu. Et Balta ja Naza on abielus nüüd. So what!! Siis, kui suhe algas, siis ei olnud ju! Juba siis tulnuks uurida ja nad pihtide vahele võtta! Samamoodi me ei tea, kas C ja MV oleks ka jõudnud mingi püsivama liiduni, kui EKJL poleks oma uurimisega vahele sekkunud. Ja üleüldse - suhted tekivad, hääbuvad, purunevad. Kui mõista kedagi suhte eest süüdi, siis pole imestada, et lähebki nii, et suhet ei tekigi, et jäädki igavesti üksikuks wagnerlaseks.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas teiste väljatoodud "paarikeste" kohta on kellelgi raudkindlaid tõendeid, et nad on olnud vahekorras? Abielu ja sünnitamine ei tähenda tingimata seda.
Mv ja C osas on, teiste osas pole ükski asjaosaline veel ütelnud, et oleks. PP arvamus on arvamus, mitte fakt.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Loll jutt - C väide ei ole raudkindel tõend või tunnistab keegi, et vaatas pealt? Ma võin ka äita, et nooruse keppisin KK-ga :D

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

No kui EKJL suutis oma raporti tuvikeste armastuse uppi lennutada, siis polnud see mingi armastus.
Konservatiivsele blogilugejale olnuks ebamoraalne ja ebaeetiline treeneri käitumine, kui ta oleks alatooniga sõnumeid, sõbrapäeva kinke, käest hoidmisi ja voodit jaganud nt oma hoolealuse J-H J-ga. A, B ja C-ga lähisuhteid loov treener ja õppejõud on terve mehe tunnus.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Vehkles see Priit mis ta vehkles kuid Vene ja Valgevene vehklejad on jälle võistlustele teretulnud.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

To 18.32. No ma räägin! See kuradi kabistamise skandaal on tippmehe fookuse viinud valesse kohta ja muud asjad lähevad nässu - liberaalid said võimu manu, venksid võistlema...

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

14.44, kui sa nii väidad, siis ma usun küll. Pole isegi vahet , kas pead silmas Kanepit, Kingot või isegi mõnd härrat.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Pohhui. Wagnerlased, võtke välja.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre võitleb või magab?

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Padrel pole aega, ta imeb pastakast järgmist jutupunkti välja!

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Patricija Eiduka 9.koht. Mida kogukond ütleb? Äkki peaks lätlanna üle ostma nagu selle kelgutaja? Nalja siin pole mk punktid peab koju tooma.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks leida noormees kes Patricijale Eesti elu tutvustab ja eeliseid.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas on eeliseid? Terve kogukond oli ju nõus Lätti sõitma, odava õlle järele.. : D

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Patricijal on eesti noormeeste plussid-miinused kenasti teada. Tegi ju Läti tõusev täht meie Team Haanjaga koostööd. Aga noh, Team Haanja kustutati ju ära, nagu paljud head asjad lähevad kustutamisele. Tol korral nägi MA lõunanaabris talenti ja võttis pardale. Kustutatud on ka MA kui talendikütt. Loomulikult tuleks ta meile meelitada nagu võluv kelgutaja.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Talendikütt MV las läheb toob Patricija siia.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Patricija on viimase peale tibin. Pullerits saada kütid järgi ära raiska aega.

https://www.delfi.lv/mvp/pa-pedam/bija-jamacas-dzivot-no-jauna-patricija-eiduka-par-izaicinoso-dzivi-pec-teva-naves?id=54970838

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi valdab olulist infot, tuleb Patricija Tallinna või ei?
See, et meie laskesuusameestele tünni tehakse on teisejärguline.
Vaatame, kuidas Nuudli Kuldreneti Tiim lauluväljakul liugu oskab lasta.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Noh Padre? Kus oled? Kahtlaselt vaikseks on su päästemissioon jäänud. Ega ometi pole allaandnud?! Davai davai nyyd, vutt-vutt pastakas välja ja järgmist ôigustust kirjutama!

 

Postita kommentaar

<< Esileht