teisipäev, aprill 11, 2023

Pullerits: Intiimne stseen Tallinna kergejõustikuvõistlustelt - kas lubatav või lubamatu käitumine?

Mulle saadeti intrigeeriv video, mis on filmitud 12. veebruaril Tallinnas Eesti noorte talvistel meistrivõistlustel kergejõustikus. Videos on näha, kuidas Eesti Kergejõustikuliidu andmeil Lõuna-Ameerikast pärit ning Lõuna-Euroopas elav ja töötav treener suhtleb oma alla 20-aastase naisõpilasega. Video saatja avaldas arvamust, et ehk ei peaks ma noore naissportlase kaitse nimel videot avalikult üles panema, mistõttu edastan seal nähtu n-ö kliinilise kirjelduse.

Video algab kallistusega üle raja välispiirde. Seejärel jääb treener, kes on välimuse järgi kaks, kui mitte rohkem korda vanem kui tema naisõpilane, hoidma teda vasakust käsivarrest, mida ta kahel korral silitab. Sellest mõneks hetkeks lahti lasknud, haarab ta uuesti naissportlase käsivarrest ja hoiab seda mitu sekundit ning silitab seda kiirelt edasi-tagasi, vaadates pidevalt sportlasele särava näoga silma. Seejärel võtab treener sportlase käe oma pihku, misjärel sportlane pöörab tema juurest eemale, misjärel treener musitab teda paljale paremale õlale.

Kui polnuks hilistalvist Mehis Viru vastu algatatud kaasust, võinuks see 12. veebruaril Tallinnas toimunu võib-olla mõnel märkamata jääda, kuid Eesti Kergejõutikuliidu tekitatud ažiotaaž Viru ümber on teinud kõiki valvsaks meestreeneri ja naissportlase suhete küsimuses. Mida peab videos nähtust arvama? On see sobiv või lubamatu käitumine? On see ahistamine? Kas sellist käitumist peab tolereerima või mitte?

Mina ei tea, aga meil on spetsialiste, kes peaks teadma.

Saatsin video koos küsimusega, kuidas nähtut hinnata, edasi järgmistele inimestele:

Henn Vallimäe, Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse (EADSE) juhatuse liige;

Erich Teigamägi, Eesti Kergejõustikuliidu (EKJL) president;

Remo Perli, EADSE juhtivuurija;

Heiko Väät, Audentese kergejõustikutreener.

Vallimäelt küsisin: «Kuidas seda nüüd tõlgendada? Millega on tegemist? Milline on EADSE hinnang?»

Teigamäelt küsisin, kas videos nähtav meestreeneri käitumine on EKJLi silmis aktsepteeritav või mitte.

Perlilt küsisin: «Kuna teil on töö tõttu ilmselt kujunenud terane arusaamine, millal on tegemist ahistamisega ja millal mitte ning seda isegi siis, kui ahistatu sellest aru ei saa, siis küsin, kas lisatud videos nähtav meestreeneri intiimne käitumine (käest hoidmine, silitamine, keha musitamine) tänavu talvel Tallinnas Eesti noorte meistrivõistlustel noore naissportlase suhtes on teie hinnangul aktsepteeritav ja lubatav või mitte.»

Väädilt küsisin, kuna teda on pikka aega koolitatud nägema ja ära tundma ahistavat käitumist, kas videos nähtav meestreeneri intiimne käitumine on selline, mis väärib märkamist ja mille kohta tuleks teha ettekanne.

Sain kõigilt neljalt ka vastuse. Aga kuna ma saatsin oma küsimused Postimehe meiliaadressiga, leian, et ei ole õige neid vastuseid avaldada oma blogis, kuna nad vastasid mulle kui Postimehe ajakirjanikule, mitte spordiblogipidajale. Küll aga võin avaldada enda saadetud küsimused, sest need sisaldavad ainult minu kirjutatud sõnu. Olgu vaid nii palju öeldud, et kõige sisulisema vastuse andis Väät. Teistelt ma selliseid vastuseid ei saanud, millega oleks midagi sisulist Postimehes peale hakata.

See video, mis mulle saadeti, näitab küllap kujukalt kogu suhteteema keerukust. Kõik oleneb vaatepunktist. Kui te oleksite tolle noore naissportlase isa ja seda näeksite, siis usun, et te reaktsioon oleks: «No mida kuradit! Nüüd tuleb küll teha füüsiline noomitus.» Oleneb ka taustsüsteemist: võib-olla ongi selline kussu-kalli-ninnu-nännu suhe lõunamaal, kust treener pärit, normiks? Aga kuna ta töötab Eestis, peaks ta arvestama siinseid tavasid ja tõekspidamisi. Ja siis veel see, et tugevas keskeas lõunamaa mees ja põhjamaine piiga – mis mulje see jätab? Lühidalt: mida peaks tegema? Uurima? Kas nõiajahiks ei lähe? Jätma uurimata? Aga kui pärast tuleb välja, et midagi siiski oli – ja need intiimsed asjad tulevad millegipärast välja ikka pärastpoole, aastate möödudes –, siis on hea kõiki süüdistada, et miks te varem ei reageerinud, kus te silmad olid?

Möönan, et selliseid olukordi on kuratlikult keeruline kõrvalt hinnata. Mis teeb asja eriti raskeks, on see, et kuidas hinnata sel juhul olukordi, kus pole tunnistajaid ega videos tõendusmaterjale, vaid on ainult väidetava ohvri jutt?  

Foto 1: Danielle Lichtman (26) New Yorgist on abielus Frankiga (52). Foto autor: Caters News Agency / Scanpix
Foto 2: Vasakult Eesti Kergejõustikuliidu distsiplinaarkomisjoni liige Margus Mugu, Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi ja EADSE juhtivuurija Remo Perli 15. veebruaril pressikonverentsil, kus Eesti Kergejõustikuliidu juhatus teatas oma otsusest määrata kergejõustikutreener Mehis Virule kergejõustikus tähtajatu tegutsemise keeld. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Oleks video Kriiskile saadetud, poleks midagi juhtunud.
Lõunamaine mees saagu treenerieetika pügalate kogu rangusega. PP tajub meie kultuuriruumi õigesti - tütarde isade käest võib selline silitaja nokki saada.

PS. PP, pange julgelt video üles ja tehke ka meie funktsionääride vastused avalikuks, kui asi PMis ei linastu.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui selline soe silitamine käib avalikus ruumis, mis siis publiku pilkude alt ära toimub? Pullerits küsi oma tuttavatelt psühholoogidelt. Või las Epp Kärsin seletab. Mitte mingil juhul ärge laske Kriiski ligi, see hakkab jutustama maast ja ilmast.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Mul on tütar, ja ma sellist lõunamaist või kodukootud silitajat ei salli. Emotsioonilt paugutades, häiriv on vanusevahe ja treeneri kui võimuri positsioon. Kui oleks tegu noorte semmimisega, kellest teine oleks nt kümpimees, siis niheleks samuti, kuid elu on elu. Kusjuures vastupidine situatsioon - noorel mehel vanem naistreener ja nendevaheline suhe - tundub aktsepteeritav. Ilmselt poegade emad ütlevad, tõmmaku see l.bu heaga lesta. Aga näitlikustades Pahapilli ja Nazaroviene suhe on kena küll, Balta ja Nazarovi suhe, eriti selle algus, oli küsitav.

 
At 17:52, Anonymous Madis said...

Oh joppen-puhh, mida teemat jälle. Saage ometi üle ja kui kuidagi muidu ei saa siis ostke viagrat või lugege tähelepaneliklult kompostimeest https://naine.postimees.ee/7750341/hea-teada-parim-ilunipp-kaka-korra-paevas?cx_testId=47&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=0#cxrecs_s

 
At 18:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kas probleemi nähakse ainult selles, kui vanem mees noort naist patsutab ja musitab? Kas siis, kui patsutavaks on poisslaps, kas siis on kõik OK? Kindlasti on kõik OK, kui vanamutt noort tütarlast nillib ja musitab! Vana teada tõde on ju, et valgetele heteromeestele võivad kõik turja karata, aga hakake vihjama homo ja lesbisuhete (vanusest sõltumata) ebasobivusele ja te vallandate pahameeletormi ning LGPD jne. teeb teid pihuks ja põrmuks.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits kuidas te suhtute fakti, et Eesti keele ja kultuuri ja imepisikese eesti rahva haridusministriks saab eestlasi ja eestlust palavalt vihkav avalikult venemeelne venelane. Kristina Kallas on pärit perest, kus tema ema oli nii paandunud suurvene shovinist, et sundis kõiki endaga rääkima vaid vene keeles, keel mis on ka tulevase EV haridusministri emakeel. Väidetavalt olid Kallase vanemad ka aktiivsed interrindalsed.
Kallase enda tegevus ja maailmavaade on aga interrindlus selle kõige võikamas tähenduses. Kristina Kallas on juba aastaid süsteemselt tegelenud püüdega hävitada eesti keelt, kultuuri ja väikerahvust. Venelane Kristina Kallas on avaldanud otseselt EV põhiseaduse vaenulikku retoorikat, kuidas EV ei tohiks olla eesti, keele, kultuuri ja väikerahvuse kodu ja viimane väike kants- see peaks hoopis kandma vene rahva sümboleid ja väärtusi. Isegi laulupidusid ei ole ta nõus eestlastele jätma- nimelt on Kristina Kallas olnud üks häälekamaid venekeelsete laulude nõudjaid laulupeol.
EV taasiseseisvumise oli Kallase meelest suur "trauma", sest rahvusvahelise õiguse vastaselt Eesti riiki jäänud kolonistidele-okupantidele oli see "emotsionaalselt raske" ja mõned vaesed olid sunnitud hakkama eesti keelt õppima. Kristina Kallas vaenab eestlasi, kes on üks maailma enim kannatanud soome-ugri imepisikene väikerahvas, kuna väikerahvas ei oska nimelt seltsimees Kallase meelest olla sama "suur" kui eestlasi sajandeid rõhunud ja okupeerinud ja eestlaste vastu koletu genotsiidi toime pannud suurrahvus- venelased! Vot venelased oma imperialistliku väikerahvaste koloniseerimise ja genotsiidiga on Kallase meelest ikka tõeline, eeskuju vääriv rahvus! Vallutavad aina soome-ugride põliseid alasid hävitades väikerahvaid- vot suur rahvus!
Kusjuures isegi peale Ukraina sõja algust ei näe see venemeelne inimene probleemi selles kui venelased käivad eestlaste ajaloo kõige mustemat päeva tähistamast võidukalt georgi lint rinnas!
Kristina Kallas kannab ka endas sedasama suurvene imperialistlikku ihalust väikerahvusi hävitada- ta on aru saanud, et kõige tõhusam viis selleks on eesti kooli hävitamise. Nimelt on ta üks vene-eesti segakooli esipropagandiste- eesti kooli, mille sööklas ja staadionl rõkkub vene keel, Putini kultuuriimperialismi edulugu! Ilmtingimata peavad eesti koolid olema täis venekeelseid lapsi. Kallas on isegi nõudnud, et eesti lapsed peaksid eesti koolis osaliselt õppima vene keeles.
Olles ise suurvene shovinistist venestaja on tema eesmärk, et kõik eesti lapsed oleksid nagu tema ise- ilma identiteedita venekeelsed ja venemeelsed postsovjeedid Ida-Euroopa äärealadelt. Milline "suurepärane" valik EV haridusministriks! Hüvasti eesti koolid ja eestlus!

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Vot,kus kuramus.."....."

 
At 22:51, Blogger Priit Pullerits said...

See, mis te kirjutate, 20:38, ja see, mida Kristina Kallas ise on kirjutanud ja teinud, on õudust tekitav. Mina teda ja tema erakonda ei usalda.

Lähme nüüd tagasi selle sissekande teema juurde - see on spordiblogi ja meil on spordis eetiliselt ja moraalselt asjad ikka kohutavalt käest ära. Vii pädevaile isikuile videos tõestusmaterjal kohale ja vastuseks on üks uinamuina ja mömm-mömm!... Kas uurimine on algatatud? Ei ole. Kui pärast selgub, et oligi probleem - need asjad, nagu nüüd teame, selguvadki sageli palju hiljem -, siis millega vastavad ametimehed oma tegemata jätmist õigustavad? Seepärast ongi siin oluline avalikult fikseerida, keda on imelikust suhtest teavitatud, et pärast ei saaks tagasi lükata, et "mina ei tea midagi, pole kuulnud, pole näinud".

Video edastaja kirjutas:

räägitakse, et antud treeneri ebasobiv käitumine on väidetavalt juba varasemalt Audentese spordikoolis ja isegi EKJLis teada, aga selle kohta ei ole teadaolevalt uurimist alustatud.

Loodetavasti vähemalt Märt Roosna märkab seda ja kuulab asjaosalised üle, tema pidi olema see, kes teab Viru kohta rohkem, kui Viru isegi teab.

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

Hea doktor Pullerits ja teised kristlikud rahvuslikud isad, need asjad on sellised "ujuvad". Inimesed näevad ja teavad, aga katsu kriipsu pealt tõestada. Kohtus küsitakse, esita video, egas neid asju videosse võeta kramm ja leim

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Doktor Pullerits on asjaga kursis ärge ainult doktor Kriiski ligi laske hakkab Fredkudu aegseid seksijuttusid pajatama.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Seda video peaks ka vanaema Ljadov nägema!

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

See vana ju Väädi sõber, veetsid jõulud koos.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitav mida õudust tekitavat Kristina Kallas kirjutanud on? Kiire otsing midagi sellist ei tuvastanud..
Ma oleks imestunud kui 20.38 suudab oma jutupunktid face to face ära tõestada.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Kui Sina nimetad, et Kriisk jutustab nii sama, on siin just arusaadav, et Sina loedki ainult lehti ja Sa ka seda kõike usud. Kriisk ei jutusta, vaid annab omapoolse sõnumi, kus saabki asju tõlgendada nii, kuidas kellelegi seda parasjagu vaja on ja teha nii, kus pole õiget tõestust, tulgu siis süüdistajad samuti nime ja näoga välja, kui julgesid süüdistada siis kanna vastutust.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks ka uurida Vääti, kuidas tema oma sportlastega käitunud on

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

😀😀😀😀😀

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Ärge enam Kristiina Kallase kohal peale võtke, ei maksa kõike uskuda, mida Uued Uudised on kirjutanud.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

EADSE ootab infot ka anonüümsetelt. Nii on kirjas siin: https://spordivalvur.eadse.ee/
"Juhul, kui Sa ei soovi oma identiteeti avaldada, on teave võimalik edastada anonüümselt. Täiendav võimalus anonüümsuse soovijatele on registreeruda turvalise sõnumiteenuse kasutajaks, mille järel saad isikliku anonüümse turvakoodi. Turvakoodi kasutades saame omavahel suhtlemist jätkata. Salvesta turvakood, et saaksid naasta tagasiside saamiseks oma teavituse juurde ja vastata Spordivalvuri täiendavatele küsimustele."

Anonüümsete vihjete tõrjumine ja kõikide spordiolukordade suhteliseks pööramine teenib pervotreenerite huve.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

TO 16:40 Esiteks pole ta mingi Kristiina vaid vene pärane Kristina. Teiseks ainuke koht, kust võimuerakonna liidrite kohta tõde lugeda saab ongi "Uued Uudised" laadsed väljaanded. Kolmandaks, ajakirjanduses on alati pisut faktivigu ja mingil määral kallutatust. Neljandaks kui lugeda ja kuulata tema varasemaid väljaütlemisi, teada tema rahvusliku identiteeti, põhimõtteid ja poliitikat, siis tundub, et lõviosa sellest kirjutisest on sulatõsi

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Ega ka Uued Uudised venevaenulikud ole nagu KK-gi, onju? Sealsed ajakirjanikud käivad Krimmis ja Mariupolis faktileiul. Ja fakt on ajakirjaniku trump.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

19:25 nii on. Vene kristinast on kirjutatud küll ja mitte ainult UU-s. Kogukond võiks kursis olla. Las Pullerits kirjutab oma salainfo kanalite põhjal.

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

Seda minagi, et Kristina Kallase mõttemaailmaga võiks ikke kursis olla. Alustaks õige siit: https://www.sirp.ee/s1-artiklid/c9-sotsiaalia/narva-kui-venekeelne-demokraatlik-euroopa/
Ja pidev Uute Uudistega vehkimine on juba läila. Loeks ikke ka muid allikaid.

 
At 08:15, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on Kristina Kallase kohta kena kokkuvõte:

https://epl.delfi.ee/artikkel/84961607/urmas-reinsalu-kristina-kallasele-jatke-meid-oma-eestluse-vaenulike-teooriatega-rahule

Lugege läbi, võtke teadmiseks, arvestage ja lähme siinsete põhiteemadega edasi - seksuaalne ahistamine ja suur vanusevahe Eesti spordis.

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Karm, väga karm. Seal loos on Kristina Kallast tsiteeritud! -

Ilmestan Teie seisukohti vaid mõningate näidetega Teie ühest intervjuust Sirbis (13.05.2016 Narva kui venekeelne demokraatlik Euroopa), Te nendite seal, et „..Venelased olid tõrjutud ja vaikselt hakkas iga Eesti riigi otsusega, mis nad taas kord ühiskonnast välja arvas, hääbuma ka venelaste usaldus Eesti riigi vastu", ....nüüd ootavad venelased Eesti riigilt vabandust 1990ndate traumade eest." Pronkssõduri teisaldamist mõtestades viskate te samamoodi Eesti riigile vastutuse nagu integratsiooni puudumise eest: „Pronkssõduri kriis ei olnud paratamatu. See oli provotseeritud. Eesti poolt teadmatult ja vist rumalusest, Venemaa poolelt teadlikult". „Venekeelse elanikkonna seisukohast oli see Eesti valitsuse jõudemonstratsioon: venelaste arvamusest käidi sõna otseses mõttes tankiga üle ja näidati veel kord koht ka kätte." Sellist mõtteviisi ilmestades pole üllatav, et te väljendate selles intervjuus omas sallivust Eestis nii Georgi lintide („Georgi lint tähistab minu jaoks praegu venelaste viisi mälestada Teise maailmasõja ohvreid...") kui Vene lipu lehvitamise üle (..."Vene riigilipu lehvitamises ei näe ma midagi halba ega solvavat....").

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Tasakaalustatuse huvides ka tsitaat uhuu-uudistest:

EKRE ringkondade koordinaator Rudolf Jeeser, on veendunud, et Narva osakonnal on väga suur potentsiaal ja seda mitte ainult linna poliitikas kaasrääkimisel, vaid ka laiemalt Ida-Virumaa arengusse panuse andmisel

„Narva meeskond on jätnud väga hea mulje ja mina usun neisse,“ ütles Jeeser, lisades, et Narva osakonna loomine näitab ilmekalt, et ka nendel inimestel, kes ei kõnele eesti keelt on koht ja võimalused EKRE ridades.

 
At 11:53, Blogger Priit Pullerits said...

Sel pole tähtsust, 09:00, sest teie tsiteeritu pole Eestis otsustaja ega oluliste arengute mõjutaja. Kristina Kallas aga on.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Põhiteema saaks hoogu juurde, kui hr Kriisk avaldaks uue artikli. Ootame.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kriiskilt tuleb teemat nagu vändrast saelaudu. Kuidas hüpped on spetsiifiline ala vaja põrkejõudu ja sõbralikku patsutamist.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Lumi on suland, suusablogist saab seksiblogi kiidame heaks. Ekre programmis oli ka rohkem lapsi vaja.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

https://www.err.ee/1608946958/tonu-lehtsaar-pugemise-anatoomia. Hea lugemine

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Küll juba baptist teab, mis pugemine tähendab. TÜs kohusetäitjana heakskiitu leidnud.

 
At 03:03, Anonymous Anonüümne said...

Läheme Kings of Leon loominguga autoteemast hetkepostitusse.

Kings of Leon Sex on Fire:

https://www.youtube.com/watch?v=RF0HhrwIwp0&list=RDHIzpobRqKYM&index

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

.......
Samuti on neil ligipääs jututoa salvestistele, kus on näha OG postitusi. Mitme ____ jututoa liikme hinnangul oli OG nende jaoks isakuju ning vaieldamatult grupi juht, kuna ta suutis nende jaoks ennustada olulisi geopoliitilisi sündmusi ning toetas grupi liikmeid.

Kas OG on PP?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Kägu profiil sobiks ka OG mustrisse. Vaieldamatu juht ja geopogiilika guru. Liidri omadustega.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kägu on PP?

 

Postita kommentaar

<< Esileht