reede, mai 05, 2023

Pullerits: Jalgrattaliidu šokeeriv otsus paneb Tartu rattaralli korraldajad valiku ette

Eile langes siis rahvusvaheline jalgrattaliit. UCI lubab vastavalt rahvusvahelise olümpiakomitee juhistele Venemaa ja Valgevene sportlased neutraalse lipu all tagasi võistlustele.

Ma ei saa aru, kas neil otsustajatel rattaliidus ja teistes alaliitudes, kes venelasi tagasi lubavad, on tõesti moraalne kompass puudu. Kas nad sõjauudiseid üldse ei jälgi? Kas nad ei tea, mida Venemaa ja venelased Ukrainas teevad? Kuidas saab moraalselt nii üdini laostunud otsuseid langetada?

Siin tekib paar väga-väga olulist küsimust seoses mai lõpus toimuva Tartu rattaralliga.

Esiteks, rattaralli kuulub UCI Gran Fondo sarja. Teiseks, rattaralli korraldatakse vastavalt UCI määrustele. Niisiis, kuna Tartu rattaralli on seotud kahes olulises aspektis venelasi tagasi lubava ehk moraalselt süüdimatu UCI-ga, siis on vajalik, et Tartu rattaralli korraldajad teeks minimaalselt – minimaalselt, rõhutan – poliitilise avalduse, kus nad väljendavad oma seisukohta UCI äsjase otsuse teemal, et osalejad, kes ei ole moraalselt värdjad, vaid toetavad Ukrainat ja on vastu Venemaa agressioonile, saaks rattarallil osaleda ilma, et nad peaks tundma süümepiinu või kas või ainult kõhklusi, et on seotud venelasi aktsepteeriva ühendusega.

Sellise avalduse tegemine on seda enam vajalik, et eelmisel aastal, nagu mullu suvel paljastasin, lubas rattarallit korraldav Klubi Tartu Maraton starti ka mitu Venemaalt pärit võistlejat – ja mitte ainult rattarallile, vaid ka mai alguse jooksumaratonile –, kuigi sõda oli selleks ajaks kestnud juba üle kolme kuu ning enamik spordivõistluste korraldajaid kogu maailmas oli seks ajaks Venemaa sportlaste osalemise välistanud ja keelustanud. Eesti spordiavalikkus, spordisõbrad ja -harrastajad vajavad rattaralli korraldajailt kinnitust, et nad ei satu kuidagi vaikimisi Venemaa agressiooni kas või kaudseks toetajaks, milline oht on tekkinud praegu seoses UCI otsusega.

Samuti, olen kindel, soovivad rattarallil osalejad saada korraldajailt kinnitust, et UCI otsus ei too kaasa seda, et Tartu rattarallile saabuvad osalema Venemaa esindajad, mis on nüüd ju täiesti võimalik, kuna rattaralli, olgu meelde tuletatud, toimub ju ikkagi lähtudes UCI määrustest. Rattarallil kaasa tegijail peab olema selge informatsioon selle kohta, kas nad võivad sattuda sõitma külg külje kõrval agressiivse Venemaa inimestega, mida, olen kindel, enamik mitte mingil juhul ei soovi.

Klubil Tartu Maraton on võimalus teha väike, kui äärmiselt kaalukas avaldus, millega ta saaks rehabiliteerida oma mulluse fopaa, kui lubas oma kahel võistlusel osalema mitu Venemaa inimest, ning võtta süümepiinakoorem osalejailt, kel võib tekkida kahtlus, kas nende kaasa löömine agressiivse Venemaa sportlasi taas starti lubava UCI määruste järgi peetaval ja UCI-ga koostööd tegeval üritusel pole mitte Ukraina vabaduse eest võitlejate ja Eesti julgeolekuhuvide reetmine.

Foto 1: 2019. aasta Tartu rattaralli. Foto autor: Adam Illingworth / Klubi Tartu Maraton
Fotod 2 ja 4: 2022. aasta Tartu rattaralli. Fotode autor: Adam Illingworth / Klubi Tartu Maraton
Foto 3: 2022. aasta Tartu rattaralli start. Foto autor: Aldis Toome / Klubi Tartu Maraton
Foto 5: 2019. aasta Tartu rattaralli. Foto autor: Kiur Kaasik / Klubi Tartu Maraton

49 Kommentaarid:

At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

https://www.vm.ee/konsulaar-viisa-ja-reisiinfo/viisainfo/piirangud-venemaa-ja-valgevene-kodanike-viisataotluste
Kui vene kodanikul on juba Schengeni viisa siis vist ei saa takistada, aga pole väga jälginud.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Rahutuur.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on see Ukraina teema nagu Kägul vaktsiinid. Mõlemal mehel on omast kohast nagu õigus, aga millalgi on aeg lihtsalt lahti lasta. Maailm on täis lollust ja nõmedust. Üks kõik kuhu ei vaataks vohab ebaõiglus ja rumalus. Kui sulle miski asi ei meeldi, siis võitle kogu jõuga või harju ära ja ela edasi. Lihtsalt hädaldamine ei muuda midagi.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti pole see hädaldamine, vaid avapauk uuele rünnaklainele herr Kelgu vastu. Kägu on vastasleerimees, aga Kelgu näiline ükskõiksus segab jälgi. Igal juhul ajab Padre õiget asja.

 
At 15:33, Anonymous MargusM said...

Selmet siin mingit joru ajada kirjutanud siis KTM-i järelpäring, et mida plaanitakse ette võtta.
Praegusel juhul sama tühine postitus kui õllekas valitsuse kirumine.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Teeme nii, et ei osale sellisel üritusel kus on moraalsed värdjad. Lehed, raadio ja tv ei kajasta sellist üritust, kes kajastab on moraalne... Boikoteerime neid väljaandeid, kes kajastavad moraalsete vär... üritusi. Lihtne. Nii sama jamainfokanalitest lõpuks lahti.

 
At 16:24, Blogger Priit Pullerits said...

See ei jää siia, MargusM ja ka 12:45. Võitlengi. See siin on soojendus sellele, mis tuleb suures meedias. Ja mingit päringut ei ole mõtet saata, MargusM, sest sealt mulle juba vastati mullu suvel, kui uurisin, miks nad lubasid venelased võistlema, et nemad mulle ei vasta, sest olen pahatahtlik ja kallutatud ja mis kõik veel. Ärgu vastaku. Jääb nende selgitus kajastamata, aga mul kirjutamata mitte.

 
At 16:35, Anonymous Tarvo said...

Kuna kahjuks lubatakse Vene sportlasi rahvuvahelistele võistlustele peale üha rohkem, siis huvitav, et kas mõni Eesti võistluste korraldaja on valmis ürituse ära jätma kui seal osaleksid Venemaa sportlased? Näiteks kui Tartu Rattarallile registreerib mõni Vene võistkond, kellel viisadega kõik korras, et kas siis näiteks KTM on valmis Rattaralli ära jätma ning kui on, siis mida arvaks sellest kohalik rattaseltskond?
Jah see on hetkel puhas teoritiseerimine ja ise sellesse ei usu, et seetõttu midagi ära jäetakse, sest selliseid suuremaid rahvusvahelise kaaluga võistlusi, kus selle ärajätmine mingi signaali annaks, on Eestis väga vähe või üldse mitte. Tallinna Mõõk ja Rally Estonia vist on, aga eks ilmselt ülejäänud väiksemad võistlused poevad ROK'i või rahvusvahelise alaliidu otsuse taha ning ehk parimal juhul viitavad sellele, et osaleva agressorriigi sportlased mõistavad sõja hukka.
Samas kas Eesti sportlastel(k.a. harrastussportlastel) on piisavalt julgust, et mitte starti minna kui seal osalevad Vene kodanikud?

 
At 16:41, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Sellised üleskutsed nagu teeb 15:36 on täiesti mõtetud ja ei muuda apsoluutselt mitte midagi. 30 lollikest ei osale, aga 3000 ikka osaleb. Kui tahate kõike koguaeg politiseerida, siis võimalusi selleks jagub. "Ärge ostke ega kasutage hiina kaupa, sest hiinas kiusatakse uiguure !" . Kõik ostavad ja kedagi ei koti need uiguurid, saagu ise hakkama. Samamoodi nagu ei koti mõnda ajakirjanikku Nursipalu inimeste saatus ja käekäik. Ise osalen igal juhul ja kutsun kõiki osalema ja unustama vaen. Igas inimeses, olgu ta ükskõik mis rahvusest, ei pea iga hinna eest nägema vaenlast. Mina näiteks ei kavatse vastutada ja piinlikust tunda meie peaministri või presidendi autute tegude, rumala jutu ja sõnapidamatuse eest.(pole mina neid inimesi sinna valinud, ega upitanud). Kuidas ma saan seda siis suvaliselt venelaselt nõuda, et tema oma riigi juhtkonna eest vastutab?

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Ühtegi Venemaa venelast Kägu kurvastuseks pole veel reganud Tartu rattarallile, küll aga on registreerinud 60km sõidule PP. Läheb sõiduks!

 
At 19:06, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

See kas mõni vanka lastakse sõitma või mitte, eriliselt ei rõõmusta, ega ka kurvasta. Pisut negatiivsem emotsioon oleks kui mõni mees nende pärast registreeringu tühistaks

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

ei te seal TRR nendest venemaa venelastest pääse. Ukraina passi pole üldse raske hankida ja venelased juba ei jäta kasutamast võimalust naiivsete totukeste kulul hästi elada. Meilgi neile laud priskelt kaetud ja maksumaksja kulul hüved garanteeritud. Küll mõni ka Tartu rallil osaleb.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

1 Ukraina passiga võistleja on. Kui rikkalik laud neile kaetakse, teate te, 19:17, toetudes oma infokanalitele suurepäraselt.

Kägu kui Venemaa venelased teid suhteliselt külmaks jätavad, siis vene nimedega ja Eesti passiga tegelasi on juba tublisti registreerinud. Nendega, ikkagi omad, on ju ometi tore koos sõita.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

https://4.bp.blogspot.com/-vL0EyExuwTs/WcZoPtu7zxI/AAAAAAAAb2U/72B1AkG1LfoSf7YNV39QWlKKw9dRgm_9QCLcBGAs/s1600/IMG_0495.JPG

Üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna.

 
At 23:40, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 19:37. Ma ei näe selles mingit probleemi, et sõita spordivõistlustel koos venelastega, olgu nad siis vene, gruusia, läti või mis iganes passiga. Palju lollakam on eputada vene lipuvärvides särgiga ja siis hakata rahvuslikul tasandil vaenu kiskuma.

 
At 00:42, Anonymous Anonüümne said...

Kägu jutus on iva , kes on see Tartu rattur kes Katjuša tuulevestiga uhkeldab?!

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab neutraalse lipu all?! Vikerkaare lipp tuleb anda vantidele. Tahaks näha, kuidas kremli propagandistid seda siis oma auditooriumile serveerivad.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Šokeeriv foto Pulleritsust on tehtud 2017 a.-l, kui Ukraina-Vene sõda on käinud 3 aastat. Ses mõttes tuleb Kägu kiita, tema oma meelsust muutnud pole, ikka ajab edasi Kremli jutupunkte ja pikib oma kommentaaridesse CCCP pilte või videolõike.

 
At 11:52, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, laupäeval, kaks sellist lugu:

https://leht.postimees.ee/7768588/mure-tuleviku-parast-viis-separatistlike-meeleoludeni

https://leht.postimees.ee/7768590/taluomanikud-on-viis-aastat-riigilt-tulutult-lahendust-oodanud

 
At 11:57, Blogger Priit Pullerits said...

Siin teile palju uuem särk, mullusest, ja see läheb nüüd igal pool selga ka sel aastal, kui saabub lühikese särgi ilm:

http://suusk.blogspot.com/2022/06/pullerits-mis-oli-tartu-rattaralli.html

Katjusha vesti ei kanna juba ammu.

Kus on teie Ukrainat toetavad särigd, ah? Ja venevastased särgid, ah?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui Katjuuša vest vahetub nõnda hõlpsalt Ukrainat toetava särgi vastu, siis miks see vahetus uuesti ei saa toimuda? Näiteks Z-sümboolikaga maika vastu tagasi? Z-tähis rahutuvi Kägule on teatavasti Zorro märk.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

EKRE noorpoliitik annab Nursipalu rahvale hüva nõu: https://twitter.com/evateemad/status/1654800072629002242?cxt=HHwWhIC99cD5g_ctAAAA

Ja samas ka nõuanne ettevõtjatele- registreerige oma firma polügooni naabrusse ja äri hakkab õitsema.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

See tüüp Elvis on puhas provokaator ja vastik tülinorija.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Elvis seda tüli ei alustanud.

 
At 05:46, Anonymous Anonüümne said...

Siis ärgu toppigu ka nina teiste tülli.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa ja Ukraina on väidetavalt tülis. Miks nii paljud topivad oma nina nende tülli? Enamgi veel ,sunnivad ka neutraalsed ja ükskõikseid seda tegema.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Lihtne, sellepärast ju, et kui Ukraina venalasi ei purusta, võivad venelased tulla meile kallale. Venelaste tapmiseks vajavad nad teiste, sh meie abi.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Neutraalse Elvise idiootne nõuanne Nursipalu separatistidele on kui Kägu suust kukkunud heietus. Katjuuša vest võiks ka veel ilu pärast seljas olla.

PP pani Kelgule piraka, kuid see tuli bumerangina tagasi. Järgmine nätakas tasub paremini läbi mõelda.

 
At 22:29, Anonymous MargusM said...

Priit on ehe tuulelipu musternäide ja sellepärast on mul piinlik!
Justkui mingi ukraina särk aitaks sõda võita, ja kui mul seda pole siis.. aga mis siis täpsemalt juhtub? Õiged küsimused on kuidas me reaalselt panustame et Ukraina võidaks! Seni kuni klišeelik sulesepp vahetab särke tuule suuna järgi ja võngutab ainult õhku pole mingit respekti loota, parimal juhul saab Postimehe siseselt mõne kassikullast plekijupi.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Meie praegusel valitsusel on moraalne kompass puudu. Ja sellelt üritab Priit nüüd mingi tühise teemaga, mis meid üldse ei puuduta, tähelepanu kõrvale juhtida. Kas seda soovitati kohtumisel Kallasega teha või tuli soovitus postimehelt?

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

09:27, te vist ei loe PMi, seal on päevade viisi arvamusi puritaanidelt ja patriootidelt oluliste teemade kohta. Kui PP siin milleltki tähelepanu mujale konksutas, siis oma tojotsi katuseraamilt. Kogukonnale valiku põhjendamisest pääsu siiski pole.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Vader langes Giro 3. etapil (väikese põntsuga pikk etapp) india punti ehk jälitajatesse. Seda kampa ta vedas, tegelikult oli seal kõvu mehi kõvasti, siis pani paari teisega maoka (kinnitamata andmed veel). Vaderil vedas vist neist kõige rohkem. Ikkagi halb päev. Eurospordi mehed pidasid Vaderit ICW GC-ks. Nüüd on nii ehk naa "vaid" etapi võitu nooliv sõitja.

 
At 05:30, Anonymous Anonüümne said...

Alika šansid finaali pääseda on kehvad, sest potentsiaalseid hääletajaid Valgevenest ja Venemaalt pole. Tehku oma parim ja tulgu Lasnamäele tagasi. Eesti Laulu võitja tähendab ka midagi.
Teistmoodi vaibi meenutuseks ans Meelik: https://www.youtube.com/watch?v=v04-d838340

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Surfame ikka positiivsete vaibide harjal. Vader tuleb GC esikümpi ja Alika Milotška neljandale kohale. Punast Ravi on juba Tartus nähtud.

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Karm kolumn suurde ajakirjandusse samuti:

https://tartu.postimees.ee/7770035/priit-pullerits-ratturite-alaliit-kaotas-moraalse-kompassi

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Lisan PP artiklile juurde Giro venelased.
Bora-Hansgrohe tiim teeb tööd "neutraalse" Vlassovi kasuks. Saksa sats. Hea, et Matu sealt tulema tuli. Tõsi, maandus Astanas, kus venelasi hulga rohkem, olgu siis Kasahhi või tibla passiga sõidumehed. Tõsistel sõitudel on neid siiski vähe. Vlassov on hetkel 7. kohal.
Sivakov (Ineos) on Prantsuse passiga (seal sündinud) ja Alexander Konõšev (Corratec-Selle Italia) Itaalia passiga (seal sündinud). Too Konõšev on kuulsa Dimitri poeg. Kindlasti vene kasvatus ja Vene maailm. Ei mingit armu raiskadele.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Venelasete ees kukuvad alaliidud üksteise järel. Ühest küljest nad irvitavad lääne silmakirjalikkuse üle, teiselt nõuavad võrdseid õigusi ja diskrimineerimise lõpetamist. Küll lääs peagi ka vabandab venelaste ees. Martinsoni tüüpi teenindajad saavad põnevaid spordilugusid.
Seb Coe kergeraksuga on ainus lootus. Ülejäänud spordirahvas Eestis ja mujal - idite nahhui!

https://sport.delfi.ee/artikkel/120184584/kommentaar-venemaa-leitnandid-ja-majorid-on-paraku-suures-spordis-tagasi-lippude-lehvides

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Aasta eurooplane on meie suur juht ja õpetaja Kaja Kallas. Nigeeriast pärit kolleeg (ei osale Eesti jooksuvõistlustel) hakkas naerma ja ütles, et Eesti on samasugune arengumaa nagu enamus Aafrika riike, kus riigijuhte pärjatakse igasuguste uhkete tiitlitega. Ainult, et meil kiidab n-ö vaba ajakirjandus sellele suure hurraaga liberaalsele võimuklannile takka, seal vähemalt on säilinud mingi ajakirjanduslik kriitika. Suusablogi on täna ainuke meedium, mis täidab ajakirjanduse kui neljanda võimu standardit.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Millised vaibid suusablogis valitsevad seda otsustagu Padre.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Aafrika mees mingu oma jutuga tagasi Aafrikasse.
Meil on küsimus selles, kes on tublid, hakkajad ja kenad eesti naised, keda on ekraanilt hea vaadata ja uhke teistele näidata, sh nigeerlastele. Kandidaate:
Kaja Kallas
Debbie Saarnak
Johanna-Maria Lehtme
Liis Lemsalu
Marielle Kleemeier
Palun jätkata, mitte reostada!

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Moodne oleks siredamaid poisse ka pakkuda.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Õige, Debbi, Kaja ja Johanna olgu esimeses rivis näha.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Skujiņš toob täna etapivõidu Lätti?

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Oluline info on, et Giro peakohtunik sõidab punase RAV4-ga. RAV4-sid on teisigi, muljetavaldavad katuseraamid rattahoidjatega peal.

 
At 18:25, Blogger Priit Pullerits said...

No näete siis!

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Mehed täna on võidupüha! Kuidas tähistate?

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Nelgid ja vodka.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattaspordi tulevik
https://www.facebook.com/photo/?fbid=229729873039467&set=a.162690476410074

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

No milleks on vaja jätkuvalt valetada, et eelmine aasta lubati mitu venemaalt pärit harrastussportlast rattarallile, kui Priit ise ka teab, et see nii ei olnud ?

 

Postita kommentaar

<< Esileht