reede, mai 19, 2023

Pullerits: Kuidas tublid treenerid taas tühjade pihkudega jäeti - ja keegi ei küsi, miks?

Eesti kogenud, ajaloolise mäluga spordiajakirjanikud jooksid talvel mühinal lati alt läbi. Nad minetasid kriitilise meele. Seda vaatamata sellele, et mängus oli kaks korda 64 000 eurot. Mõelge lihtsalt: kui mitu aastat peate töötama, et selline summa teenida!

Jutt käib spordi elutööpreemia määramisest. Üks 64 000-eurone preemia läks kiiruisutamistreener Väino Treimanile, kes suutis üksiku entusiastina viia ühest väikesest kohast, Adaverest, maailmataseme künnisele kaks sportlast, Saskia Alusalu (fotol ülal paremal) ja Marten Liivi – igati põhjendatud, et teda tunnustada. Aga kes sai teise preemia, mäletate? Tiit Nuudi.

Olgu kohe öeldujd, et mul ei ole Nuudi (73) vastu iseenesest midagi. Kahtlemata tubli mees, omaaegne Eesti tasemel tennisist, kellest sai 1980ndatel spordi- ja riigiametnik. Aastail 1997–2001 oli ta EOK president, enne seda viis aastat asepresident ja aastast 2001 esindajate kogu liige. Ta on juhtinud Albertville'i (1992), Lillehammeri (1994) ja Atlanta (1996) olümpial Eesti delegatsiooni. Rohkem on ta tuntud küllap selle poolest, et juhtis aastail 1993–2012 AS-i Paulig Baltic (fotol ülal vasakul). Esinduslik CV, pole küsimustki.

Küll aga tekivad mul küsimused, miks sai elutööpreemia 64 000 eurot spordiametnik, liiati veel Pauligis kahtlemata äärmiselt tasuval töökohal olnud ametnik, ent samal ajal jäid preemiast ilma – vaatame, kes:

jalgrattatreener Jüri Kalmus
suusatreener Aita Pääsuke
jalgpallitreener Roman Ubakivi
korvpallitreener Andres Sõber
kergejõutikutreener ja endine maailmatasemel odaviskaja Heino Puuste
orienteerumise ja suusaspordi edendaja Arne Kivistik
sõudetreenerid Jaan Tults ja Matti Killing
spordiajaloolane Enn Mainla

On ju, kelle hulgast valida? (Kandidaate oli veel teisigi, ent nemad ei ole üldsusele nii tuntud, nagu need üheksa.)

Väidan, et preemia tulnuks anda ükskõik kellele neist. Igaüks neist väärinuks seda. Aga ei, preemia läks Nuudile (fotol vasakul). (Valitsus tegi otsuse valdkonna komisjoni ettepanekutele tuginedes, teatab ERR.) Ametnikud määrasid preemia ühele enda seast. Ametnikud premeerisid 64 000 euroga teist ametnikku, endist kõrgepalgalist juhti. Treenerid, kes saanud nagunii elu jooksul vaid punaseid krosse, jäid ka seekord tühjade pihkudega (v.a muidugi Treiman).

Ja keegi Eesti kogenud, ajaloolise mäluga spordiajakirjanikest ei küsi, miks nii!

Olgu, ma küsin, kuigi pole spordiajakirjanik. Kas asi on selles, et sisering premeeris lihtsalt ühte omade seast? Kas asi on selles, et Nuudi tütar Maileen Nuudi (22), WTA edetabeli 535., vajab kulukaks harrastuseks rahalist tuge? Või on äkki Tiit Nuudi sattunud finantsilisse kitsikusse? Need, muide, ei ole mul peas suvaliselt valmis mõeldud küsimused, vaid need on küsimused, mis on spordikuluaarides liikunud juba talvest saadik, mil elutööpreemia saajad teatavaks said.

Kogenud ja elunäinud poliitika- või majandusajakirjanikud oleks ammu lamenti löönud, kui midagi sellist, nagu juhtus spordi elutööpreemiatega, oleks aset leidnud poliitikas või majanduses. Pahv & Co – mäletate nõudmist, et kultuuriminister Laine Jänes astugu tagasi? –, kuhu on kadunud teie teravus?

Foto 1: Saskia Alusalu mullu septembris Tartus Raekoja platsi ja Küüni tänavatat läbiva heategevusliku teatejooksu eel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tiit Nuudi viimast aastat (2012) ASi Paulig Baltic juhina. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 3: Toomas Tõnise (vasakul) ja Tiit Nuudi aastal 2001 Salt Lake City olümpiaraamatu väljaandmiseks lepingu sõlmimise üritusel. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tiit Nuudi saab tänavu veebruaris kätte spordi elutööpreemia. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 5: Eesti Olümpiakomitee president Tiit Nuudi hotelli Olümpia ees sügisel 2000. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Nägin sellist unenägu: 1689 toimus USA ja Mehhiko sõjaline konflikt. Väiksest Peruust asus naine nimega Joanna Marie Leafme korraldama abi, et Mehhiko sõdalastel oleks head riided ja suud tacosid täis. Peruulased annetasid nagu jaksasid. Aga Mehhiko mees, kelle nimi oli Pedro, sai jälile, et Joanna Marie magatab Victorit, kellega panevad peruulaste annetatud abi kõrvale. Ta võttis ühendust Peruu kontaktidega, kes läks seda kohalikele lehtedele rääkima. Ajakirjanikud ahhetasid ja ohhetasid. Ei suutnud uskuda. Ütlesid, et see on skandaala! Korraga hakkas osades lehetoimetustes käima suhtekorraldaja, kelle hüüdnimeks oli miskipärast Kagebiit. Peruu ühiskonnas igati tuntud inimene ja ka riigiteenistuja olnud. Tema siis ütles, et hea indiaanlane ei kirjuta Joanna skandaalist enne valimisi. Kaalul on Peruu tulevik. Muidu saaks Indiaani Konservatiivne Tipierakond ja erakond Peruumaa taas võimule. Peatoimetajad noogutasid. Lehed vaikisid. Elu veeres edasi. Eesmärk täidetud ja kurjuse jõud riigivalitsemisest eemal hoitud, lubati Joanna Marie Leafme leheveergudel põrmustada.

Unenäol puudub kokkupuutumus täna Eesti ühiskonnas üleval oleva korruptsioonitemaatikaga ja võimalikud seosed on pelgalt juhuslikud.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Vaat see on tubli litakas. Kõik õige.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kokkusattumus, et ma nägin ka unenägu 1689 aastast. Aga seal oli nüanss. Kagebiit teadis rääkida inkognitona, et kogu jama oli vaja teha selleks, et Peruu3000 saaks valimisteks sobivaid asteekide kullakamakaid, mida sulas jagada neile kellele vaja, et nad aitaksid sobivat PR-i teha. Teate ju küll, ikka selleks, et ei jääks liigseid jälgi ja ei peaks pärast valimisi aru andma tegelikest valimistele kulutatud summadest. Selline unenägu oli.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Ärilehe artikkel - legendaarne sportlane??? Noorteklassis mängis päris hästi tennist, käisime Hiiul koos trennis, aga sellega see legndaarsus vist lõppes.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Pigem küsiks, et miks sellist preemiat üldse vaja on? Treenerid, kes elu jooksul saanud ainult punaseid krosse??? Tõsiselt? Riik peaks rahastama ainult laste sportimist. Kes aga spordiga leiba teenima kord hakkab, tehku seda omal riisikol. Nagu me kõik omale elatist teenime.

 
At 17:53, Blogger Priit Pullerits said...

Vähe sellest litakast siin. Täna vaatasin Eesti 200 Hussari pressikat ja ei saanud jätta panemata seda litakat:

https://arvamus.postimees.ee/7778551/priit-pullerits-eesti-200-laulab-lehtmele-araspidist-kiidulaulu

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

See on peavoolumeedia triumf! Enam pole vajadust tatiste nurgataguste tindin...ujate järele.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Kes rõõmustab? Eks ikka ekre ja puutin.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Hussari roll on niiehknii udutamine, Reinaas on palju rohkem dzotile viskunud, kõige suurem küsimus aga: kui info oli ajakirjandusel juba märtsi alguses käes, siis kes tõmbas pidurit..?!

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Pidurit sai tõmmata ainult kunn. Leiad piduri, leiad ka kunni.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Vahi kunni.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Ei olnud ajakirjandusel vettpidavat infot märtsi alguses ega ole ka nüüd. Nüüd lihtsalt lisaks Ukrainas asjasse mittepuutuva kuritöö eest koduarestis viibivale vilepuhujale lisandus üks "endine kolleeg", kes juhtumisi on ka Reformierakonna pikaaegne kampaaniajuht ja ka muidu võimekas PR spetsialist. Suur küsimus on, et miks just nüüd? Miks oli vaja koalitsioonipartnerile litakas anda? Kes selle välja uurib, on tõeline kunn.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Ilma kunnita oleksime juba ammu kuristikus.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Täname kunni et ta meid kaitseb. Parun von Krauthoff tõmbaks vitsad peale ja takusmendi veriseks

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Noored maaspordipoisid on tugevat rahvuskonservatiivset kasvatust saanud.

https://sport.delfi.ee/artikkel/120190862/skandaal-soomlased-suudistasid-eesti-noormangijaid-rassismis-ning-lahkusid-tallinna-turniirilt

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Soomlased on soomlased, nende meedia rassismi peal elabki. Nende neeger jalgpallur Prahas ülbitses siis tšehhid lasid vilet ja somskid olid jube solvunud et tsehhid on rassistid.

 
At 10:00, Blogger Priit Pullerits said...

20:50, sellele olukorrale hinnangu andmiseks on vaja teada kahte asja:

1) mis olid need sõnad, mida Kohila poisid kasutasid; väita, et sõna on rassistlik, on anda sõnale iseloomustus ilma, et me teaks, mida tegelikult öeldi - nii ei saa asju õiglaselt lahendada;

2) kas nendele sõnadele eelnes vastasvõistkonna mängijailt mingi nendepoolne sõnakasutus või tegu ehk provokatsioon.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Jah see on väga ühepoolne. Soome meedia väidab et eestlased on rassistid ja tuleb ümber kasvatada, vajadusel kõva käega.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Nõus. Asja teeb keerulisemaks, st subjektiivsemaks, et nt sõna "neeger" võib meil pidada mittehalvustavaks, kuigi ÕSi on lisatud hiljuti: "Sõna neeger on omandanud tänapäeva keelekasutuses solvava tähenduse. Neutraalne sõna on mustanahaline, Ameerika kontekstis ka afroameeriklane.(15.05.2023)", aga Soomes on see halvustav. Kelle järgi lahendus teha? Solvatu või ühte fakti konstateeriva noorsportlase järgi? Asiaati olevat ahistatud juba enne mängu. Raske öelda, kas nt "kilist" või "pilukast" saab soomlane aru? Ilmselt saab. Lõpetuseks, mängu järel keeldusid mitmed Kohila poisid kätlemast Soome mustanahaliste abitreeneritega. Kohila satsil kuluks PR ja PESA haritlaste nõu ja argumendid marjaks ära.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Soome abitreenerid on mustanahalused aga peatreener valge soomlane. Klassikaline rassism mida soomlased ise ei näe

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Meil pannakse kommentaarid kinni aga soome kommentaare kus eestlasi neukkudeks ja natsideks sõimatakse mitte ei panda

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

See, kui nats ja neeger üksteist verbaalselt töötlevad, ei tohiks normaalseid inimesi kuidagi puudutada. Aga Kanepi orkiga koos paaris mängimise kiidame heaks?

https://sport.delfi.ee/artikkel/120190798/kanepi-mangib-prantsusmaal-paaris-venemaa-sportlasega-eesti-tenniseliit-me-ei-soovi-kellelegi-katt-ette-panna

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Soome neeger ja eestlane ei ole nats ja neeger sa rott. Papa Pullerits hoolitse kogukonna eest

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Üks lahendus võiks olla ka selline: maapoiste võistkonnad, nagu nt Kohila, Keila, Rapla, ja idavirukate kamandad, kellel on teine komberuum, võistelgu omavahel ja Venemaa ning Valgevene noortega, kui on vaja rahvusvahelist kogemust saada. Soome, Rootsi mustade ja värvilistega võiks korvpalliliit kokku lasta laiema silmaringiga noored. Eks see on kodune kasvatus, mis vastu vaatab. Samuti depressiivsete väikelinnade melu, kus noored omandavad tarkust aleviku pussipeatuses hängides.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Aleviku poisid tahavad soome ja rootsiga mängida mitte aafrikaga ja selles asjas peab noori mõistma.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Toetame Kohila poisse!

 
At 13:37, Anonymous MargusM said...

Tuleb aru saada, et tõenäoliselt on need tõmmud poisid juba sündinud Soomes, ainuüksi nahavärv ei tee veel inimest "aafriklaseks"! Kas Dave Bentoni tütred on ka aafriklased? Või defineerime kes on Stefan meie jaoks; Alika on vist ka madalama rahva esindaja, jne..

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kaia Kanepi on ka maalaps, Haapsalust pärit, ja tegi õige otsuse venelasega paaris mängida. Võidab sport ja rahvaste sõprus!

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

13:00, sellel on ka lahendus. Korvpalliliit kutsugu meie maapoistega mängima neid Rootsi ja Soome võistkondi, kus mustanahalisi pole. Võistlustele registreerimisel tuleb täita ankeet, milles vastav küsimus sees. See teeks otsustamise ja kinnitamise lihtsaks.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Mis sest et nad soomes sündinud. Neid kasutatakse sportmängudes ära. Sommidel on Aiwa Kuier WNBA staar kellele kodakondsuse andsid. Eelmine aasta olid nad väga solvunud kui nende koondis mingile mõttetule väikeriigile kaotas. Soome naiste koondis kaotas leedule. Soomid on rotid

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Maakatele hakatakse noa ja kahvliga einestamist õpetama.

"Oleme intsidentide järgselt suhelnud ka Eesti Korvpalliliiduga, kes samuti üheselt taunib igasugust rassistlikku käitumist. Eesti Korvpalliliit plaanib järgmisest aastast hakata läbi viima vastavaid ennetuskoolitusi, Tallinn Nord Cup turniiri korraldajatena julgustame kõiki meie turniiril osalevaid võistkondi sellistel koolitustel osalema. Viime järgmise aasta turniiri reeglitesse sisse ka lastele arusaadavas keeles väärika käitumise põhimõtted ning defineerime reeglites, mida mõistame ebakohase, sh. rassistliku käitumisena,“ edastas Nord Cup turniiri peakorraldaja Tarmo Oras."

https://sport.delfi.ee/artikkel/120191034/korraldajad-vabandasid-rassistliku-intsidendi-parast-sellisel-kaitumisel-ei-saa-olla-uhtegi-oigustust

 
At 18:09, Blogger Priit Pullerits said...

See, mida kanepi teeb, heites paari Venemaa venelasega, välistab edaspidi igasuguse vähimagi võimaluse temast midagi head arvata. Kurat, maailm on tennisiste täis - ja tema valib paariliseks nende kõigi hulgast venelase! Nimme sülitab meile näkku või?

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, mis ma ütlesin kl 10:00 - tuleb esmalt vaadata, kes alustas. Ja alustasid Soome esindajad. Siin Kohila treeneri kirjeldus asjast:

Samas sai see alguse vastasmängija solvavast käitumisest meie mängija suhtes. Ta tegi ühe meie mängija kehakaalu kohta solvavaid märkusi. Veidi hiljem pani see vastasmängija meie mängijale korvpallikeeles «kulbi» ning seejärel tegi korvpallimängu juurde mittekuuluvaid häälitsusi.

Mida see lugu näitab? Vana tõde, et konflikti sisaldavate lugude puhul tuleb ära kuulata mõlemad pooled. Kuna esimesena paisati välja ainult soomlaste kirjeldus, muutus see nn dominantnarratiiviks. Sama hästi oleks võinud dominantnarratiiviks kujundada ka Soome esindajate solvangu Eesti poisi kehakaalu kohta. Ajakirjanduslikus mõttes väga oluline õppetund, et edaspidi samasuguseid vigu vältida. Nüüd aga on pool päeva Eesti poisse materdatud, enne kui ilmneb, kes tegelikult olukorra provotseeris - Soome esindajad.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Dominandiks jääb see et eestlastele tehti BLM koolitus. Kes täpselt mängisid mis vahetati kes alustas on teisejärguline. Tähtis on see et eesti võistkonnad hakkavad saama rassismi õppetunde. Punkt.

Soome Rootsi Norra käivad neid õppetunde andmas kogu ida euroopas, mitte ainult Eestis

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Kanepi teo valguses on oluline, et Eesti riik ei toetaks tennist, eriti sellisel tasemel nagu Kanepi on. WTA-turniiridele Tallinnas kindel kill. Tenniseorganisatsioonid on venelase lükata-tõugata. Murekoht on aga, kui riik ütleb ei, siis Tallinna linn, mis on sibulapesa, saab Kanepi žestist vaid indu juurde, pluss maotud rahamehed-sponsorid.

 
At 22:01, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui Kanepi jääks endale kindlaks ja ei laseks ennast mõjutada nendel krdi hüsteerikutel, kes kõiges vaid halba otsivad ja näevad, siis võiks temast lugu pidama hakata

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, kägu, sus on tugev vene kollaborandi soon.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuskil on käärid. Lõikame läbi kui vaja https://www.google.com/search?q=slipknot+scissors&oq=slipknot+scissors&aqs=chrome..69i57.11783j0j8&client=tablet-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits las ajab korda. Tal on info ja nou hau.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits kirjutas abieluvõrdsuse üleskutsele alla? Aga kus on rahvuslikud konservatiivsed väärtused?

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Selgub et maapoisid on vähem võimekad ja lühikese süütenööriga. Selle asemel et vastasele "kulbid" peale panna lasti end ära eksitada. Kutid on Sõbra juurde vaimsele treeningule vaja saata!

 
At 11:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, mitte mingil juhul ei kirjutanud ega kirjuta ka, 10:21.

 

Postita kommentaar

<< Esileht