kolmapäev, juuni 14, 2023

Pullerits: Kuidas mulle laekus kauge kandi rattasõiduahvatlus?

Esmaspäeval potsatas mu meilipostkasti üllatav kiri. Selle teemareal seisis: «Get Paid To Map Mountain Bike Trails!». Ehk eesti keeles siis, et teeni raha jalgratta maastikusõiduradasid kaardistades. Tavaliselt rändavad sedasorti väljamaalt saabuvad materjalid pikemalt vaagimata prügikasti – näiteks tuli eile ka teade, et olen rahvusvaheliselt tagaotsitav ja kästi ülestunnistuse tegemiseks avada manus –, kuid sedapuhku enne kustutamist korraks peatusin. Et vaatan lähemalt.

Eelmise nädala teisipäeval olin avardanud oma maastikul liikumise kogemusi. Käisin Lõuna-Eestis Tsirguliina kandis, kuhu saabudes oli uutmoodi sõiduk mulle juba aegsasti valmis pandud. Uutmoodi ses mõttes, et olin seesugusega sõitnud vaid korra, üle kümnendi tagasi veidi põllu servas. Nüüd sain aga valge kiivri pähe ja igaks juhuks kollase vesti selga, näidati minutiga, kus on pidurid ja kuidas anda pöidlaga gaasi ning kuidas sõiduk käivitada – ning olingi valmis kolme teljega ATVga teele asuma.

Võrreldes maastikuratta ja kondimootoriga on see ikka loom. Läks üle igasuguse risu, läbi mülgaste ja kraavide, ronis muretult üles sealt, kus jalgrattur naba paigast tõmbaks. Umbes kilomeetri-kahe pärast jõudsin uute kõrgepingeliinide all, mis meid neetud Venemaa elektrisüsteemist lahti ühendavad, Vilaski paduliivasele krossirajale. Maastikurattaga poleks seal midagi teha, sellega jääks juba paari meetri järel kinni. Aga ATV-le polnud mingit vahet, mis rataste all parajasti on. Liivast jäi selja taha vaid tolmupilv.

Pole siis ime, et Moab Utah kõrbes ei ole ainult maastikuratturite kants, vaid tõmbab ligi ka ATV-ga sõitjaid. Noile on isegi välja antud eraldi raamat, mille sain mullu isalt jõuludeks (fotol ülal paremal), ja kus tutvustatakse 30 rada, kuhu sõitma saab ja tasub minna (fotodel vasakul ja allpool). Jalgrattaga võib Moabis liikuda peaaegu kõikjal, v.a matka- ja hoburajad, aga ATV-dele on mitmed ratturite rajad keelatud. Arusaadav, sest ega nad neile ära mahuks. Siiski aitab ATV katta sealkandis palju kergema vaevaga palju suuremaid vahemaid, kuigi on ka nii hulle radasid, kus maastikuratta seljas neist kiiremini edasi saab. Tean, olen võrrelnud.

Aga nüüd tuli kutse, et tule Moabi maastikurattaradasid kaardistama. Kutses küsitakse, kuhu kanti soovid kaardistama minna, milline on ratturina sinu tase (eelistatud on mõistagi hea tasemega sõitjad), samuti palutakse lisada kuni sajasõnaline kirjeldus rajast, mida viimati sõitsid – ilmselt veendumaks, et oled kirjasuutlik, mis on sama oluline, et oled rattasõidusuutlik. 

Mõni võib ju kriitiliselt küsida, et kui põhjalikult ma Moabi kanti tunnen, et panustada selle kohta info kogumisse ja edastamisse. Sel teemal ütlen nii palju, et 2019 kevadel kohtusin pärast Flat Iron Mesa raja läbimist maanteeäärses autoparklas BLMi (Bureau of Land Management) ehk kohaliku maa-ameti esindajaga, kellelt küsisin, mis radasid ta soovitaks. Lõin suure kaardi auto kapotile laiali ja näitasin iga tema pakkumise peale, et näe, siin olen juba käinud, siis samuti, siin ka. Ta vaatas mulle imestunult otsa ja tõdes, et jeerum, ma olen Moabi kandiga rohkem tuttav kui enamik kohalikke, sh tema.

Laekunud kutse lõpeb meeldetuletusega, et kui sulle meeldib rattasõit, siis see pakkumine tähendab võimalust saada tasu selle eest, mis sulle meeldib. Nagu öeldakse: mõtteainet on.

Foto 1: Priit Pullerits ATV-ga Tsirguliina lähedal uute kõrgepingeliinide all. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits (paremal) ja Eleringi projektijuht Illimar Vahtras Tsirguliina lähedal uute kõrgepingeliinide all. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Moabi-lähedaste ATV-radade raamat. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 4-6: Näiteid radade tutvustusest Moabi-lähedaste ATV-radade raamatus. Fotode autor: Priit Pullerits

16 Kommentaarid:

At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Nigeeria kirjad. Lähed särtsu täis entusiasmiga kohale, kaamera ja läikimalöödud Trek ühes, kohtud tegeliku BLMi tegelinskiga, et kontraht allkirjastada, kuid too tüüp, must kui öö, ütleb hoopis rahulikult ja kehtestavalt: teie ratas ja kaamera, ning oledki jalamees, paljas kui nööp.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Piiri läheduses kooserdamine on taaskord ohtlikuks muutunud. Kui Padre meilt üle lüüakse, mis siis saab?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Kooserdada võib aga tamasseri raud võta kaasa.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Mida kosta? On olemas täiesti sellise raja läbimise võimelised maastikurattad, mis lähevad läbi ka sealt kust 6-rattaline ATV läbigi ei mahu. Teine asi on see, et kas pole sellisel pinnasel siis juba jala lihtsam liikuda. Kõnnid ja avastad ümbrust ning ei pea heeblitega sehkendamisele oma tähelepanu raiskama.

Küll aga oleks äge kui meie mees saaks Moabist stippi. Iseasi, et kas see toimetamine on ka ahvatlevalt tulus. Tavaliselt on kombeks, et pakutakse mingit nutsu ja siis kotitakse sind selle nutsu saamiseks nagu viimast tola. Raha jagaja peab ju ennast jumala asemikuks maapeal ja tema väärtushinnangud ei kipu langema ühte töö tegija omadega.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab looma. Parem hilja kui leida.

https://sport.delfi.ee/artikkel/120203176/eesti-tenniseliit-otsustas-venemaaga-seotud-sportlaste-toetamise-lopetada

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Spordi mõiste piiriületus sai Rootsis teoks https://sport.postimees.ee/7796062/euroopa-seksivoistlusel-osalenu-see-oli-taielik-oudusfilm Kuigi spordiföderatsioon distantseeris ennast üritusest said osalejad täieliku rahulduse, mis ongi ühe õige rahvaspordivõistluse eesmärk.

 
At 09:40, Blogger Priit Pullerits said...

Siin minu poolt veel ühe üle-eestilise võistluse tulemusi:

https://www.postimees.ee/7796014/graafik-ule-3000-lapse-porus-matemaatikaeksamil

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

9:40 Täitsa reaalne number, arvestades meie ümber toimuvat. Ma ei mõista neid inimesi, kes seda numbrit kritiseerivad. See peegeldab tegelikkust, mis on olnud meie ümber ajast aega. Varasematel aastatel on eksaminante enne nii kaua töödeldud, et nad on suutnud kõrvale lükata intuitiivse vale käitumise ja kasutada oma peaga mõtlemise asemel ülesannete lahendamiseks õpetajate poolt pähe tambitud dogmasid nagu robotid ja on saanud selle eest rahuldava eksamitulemuse. Kuhu me nii väljajõudsime? Siia, just! Toon näite elust enesest. Olin eelmisel sajandil mõned kuud FIE, kuna tegu oli uue ja huvitava võimalusega. Veel sel aastal on arsti juures mingit paberit saades kuskil mainitud, et minu amet ja töö on FIE, kuigi olen ammu muutnud kõikides minu poolt muudetavates registrites selle ära nii nagu tegelikult on. Kuidas on see võimalik, et ajal kui uus põlvkond juba möllab, ei ole suudetud riigi infosüsteemides andmeid korda saada inimpõve jooksul? See on võimalik ainult seetõttu, et varem on lakeidest õppejõud lohistanud lolle koolist läbi ja neid igale poole lojaalsust nõudvatesse ametitesse toppinud. Sellel tuginebki Eesti riigi ime. On lojaalsete lollide armee, kes teevad nagu kästakse ilma asja siut tegelikkusega kokku viimata. Kirsiks tordil on Eesti riigi kohtusüsteemis see, et riigikohus tühistab alama kohtu seisukohad üle kümne aasta pärast otsuste jõustumist, mille tulemusena tuleb täna närida probleeme, mis lahendati emotsionaalsete erimeelsuste saatel inimpõlv tagasi, kuna riigikohtul lõi võim pähe ja otsustas näidata, et ta võib Eestis muuta seisukohti pea peale vastavalt oma valitsemise suvale, appellerides täiesti suvalistele rahakate advokaatide poolt sponsoreeritud üksikjuhtumitele. Seetõttu näitab Priidu artikkel, et inimesed ei muutu aja jooksul ja tore on, et nüüd on näha objektiivselt tegelik Eesti rahva isemõtlemise võimekus mis arvestab loodusseadustega ilma ilustamata. See oli on ja saab olema edasi ka tulevikus nii. Kui kellegil lööb piss pähe ja ta hakkab oma võimu demonstreerima, siis kannatab selle kodaniku pärast kogu rahvas. Samas on vaja võimul olijate tervise andmed teha 100% avalikuks ning kohustada neile tegema iga 2 aasta tagant täieliku tervise kontrolli, et oleks võimalik tuvastada hetk kui inimene muutub võimul olles rahvale meditsiinilistel põhjustel ohtlikuks ja vajab näiteks ravi protseduure, enne võimu juurde tagasi laskmist.

 
At 14:08, Anonymous Kägu said...

Pullerits on alati pidanud oma peaga mõtlemist kuriteoks. Riiklikud süsteemid, eriti totalitaarsed vajavad lollpäid. Minu tugevamad ained koolis on olnud matemaatika ja füüsika. Krdi raske oleks minusuguseid allutada sellistele koroonapalaganidele või sundida mind relva haarama muuks kui vaid oma elu ja lähikondlaste kaitseks. Sedagi vaid siis kui aju ütleb,et nüüd tõesti pole teist valikut. Tänapäeva haridussüsteem kasvatabki kuulekaid pimesi käsutäitjaid,inimesi kes maast madalast harjutatakse mõttega,et igasuguseks tegevuseks on vaja luba. Mõeldamatu on ju näiteks elada majas millele keegi suur tark ja tähtis pole andnud kasutus luba, mis sest,et maja on juba aastaid eksplatatsioonis olnud.Paradoksaalne on,et inimkond lõugab laial häälel vabadusest ja demokraatiast,taunib P Korea ja Venemaa sarnaseid riike ,aga lausa nõuab üha rohkem piiranguid ja vaba vaimu pärssivaid reegleid. Paraku, ei saa olla korraga leidlik,taibukas ja hea käsutäitja.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Soodat juttu ajate, mehed.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Mulle hakkab tunduma, et Kägu nagu ka kõik teised konservatiivid on hingelt tegelikult hipid. Ikka väga jõuliselt viskab seda anarhisti vaibi sisse.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Keda kotib, mis see kägu on. Tüüp on ainult mina, mina, mina. Oma ninaotsast kaugemale ei näe, teistega arvestada ei taha. Kekkab isegi sellega, et tema riigi eest seisma ei hakka, ainult siis haarab relva, kui vene värdjad ta naist vägistama hakkavad. Hilja, sõbrake, hilja on siis relvaga vehkida! Kui kõik sinu moodi oma nina ette vaid näeks, mitte üldist hüve silmas ei peaks, siis trukivad vene värdjad su naist täiega ja oma relvaga võid ise ennast maha lasta. Vaat kuhu viib nn oma peaga ja oma naba imetlev mõtlemine.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

To 14.42 Just sellise mõttemaailmaga inimesed nagu sina täidavadki Ukrainas Putini käske.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on 2-3 sammu konkurentidest ees. Tema teab täna mis toimub homme ja homme mis toimub ülehomme. Sellist meest ei võida

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu ei võida liiga kõvad mehed on tema kibutsis.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 17.41, ära enam nii hilja oma peaga mõtle..

 

Postita kommentaar

<< Esileht