neljapäev, juuni 29, 2023

Pullerits: Kellel on loodusrajal rohkem õigust, kas jalutajal või ratturil?

LISATUD VIDEO!

Mu rattasõit eelmisel nädalavahetusel tekitas poleemikat: kas nii ikka võib?

Et kas Tartu nüüdseks juba kurikuulsal Jänese rajal (fotodel) Ema jõe ääres – kurikuulsal seepärast, et rajaäärsete maade omanikud on seal aastate jooksul vandaalitsenud, lõhkunud ehitatud sildu ja takistanud muul moel rajal liikumist – sobib ikka niimoodi sõita, nagu mina sõitsin. «Käime seal pidevalt jalutamas ja tõesti ei kujuta ette, kui keegi tuiskab kitsal vähese nähtavusega rajal vastu või selja tagant sellise kiirusega,» kirjutati mulle.

Möönan, et selline mure võib tõesti tekkida. Aga rahustasin: «Ma muidugi sõidan väga ettevaatlikult, sest kogemusest tean, et tuleb arvestada, et rajal on teisi ka. Alati jätan endale reageerimisvaru, sõrmed on piduriheeblitel.» Ja lisasin: «Video muidugi võimendab oma kitsa vaateväljaga ka asja, jätab mulje, et nähtavus on piiratud ja sõit on jube ohtlik. Tegelikult nii pole. Jälgin alati, et vaateväli oleks eespool piisav: ma ei vaata eesmist paari meetrit, vaid paarikümmet meetrit.»

Ma olen väga kaugel sellest, et hakata elus iga sammu reguleerima – aastal 1995 avaldasin ma ajakirjas Newsweek loo, kuidas USAs on kõiksuguste regulatsioonidega liiale mindud –, kuid antud teema tõstatamine viitab paraku sellele, kas kurikuukus rada ei vajaks siiski reguleerimist. Praegu ei ole seal mingit märget, mis ütleks, et seal ei tohi rattaga sõita, ja ei ole märget ka selle kohta, milline on maksimumkiirus. Miski ei ütle ka seda, kas see on rattarada (minu meelest sobib selleks suurepäraselt) või eeskätt jalutajate rada (minu meelest mitte, sest jalutada saab ka linnas).

Ilmselt tõesti oleks vaja selgust, kui rada on segakasutusega, kas rattaga tohib sõita või mitte ja kui kiiresti. Näiteks Tartu-äärsel Tiksoja rajal on rattasõidukeeldu tähistav silt väljas (vähemalt mullu oli – see pandi siis, kui olin seal rattaga sõitnud ja sellest video teinud; sildistajate argumentatsioon ei olnud see, et rattaga ohustad jalutajaid, vaid see, et rattaga ajad sõites laiali laastud, mis on tõsi, ja niiviisi kannatab raja kvaliteet).

Niisiis, minugi poolest, kui pandaks sildid, et Jänese kallasrajal on rattaga sõitmine keelatud või on teatud kiirusest kiiremini sõitmine keelatud, ei hakka ma vastu vaidlema. Seni on mul seal täpselt samasugune õigus rattaga sõita, kui teistel jalutada. Aga kui jalutaja astub ette ja toimub kokkupõrge?

Sel juhul, kuni tegu on segakasutuses, mitte ainult kõndijate rajaga, on selge, et süüdi on see, kes ratturile singlil ette astus – selleks ongi hea sõidu ajal videot teha, nagu teen. Mis ei tähenda, et ratturina ei tee ma kõike selleks, et niisuguseid kokkupõrkeid vältida.

*

Neile, kes tõstatatud teemas kaasa rääkida ei oska, on küsimus: kes on see Aafrika jooksja, kes mulle sillal vastu tuleb ja kellest hiljem tagasiteel mööda sõidan?

Fotod 1-5: Jänese kallasrada Emajäe ääres Tartust loodes. Fotode autorid: Margus Ansu (1) ja Sille Annuk (2-5), Postimees/Scanpix

48 Kommentaarid:

At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Selleks peab rattal olema kell - jalutajaga kohtumisel pidurdad, annad märku ja möödud probleemideta.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Meil siin Kruiisiterminali uhkel promenaadil on kah jagrattasõidu keelu märk väljas. Kas nii ikka tohib keelata, mis õigusega? 500 meetrit head kvaliteetset vabaaja veetmise kallasala ja ilusat teekonda järsku ratturitele keelatud. No see ei ole okei. Kes on süüdi, et tolle hängimisala arendamisega pandi tohutu raha magama (lepingu maksumus oli 13,66 miljonit) ja nüüd on kogu mereäärne ala rangelt väljavalitutele.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

LS järgi pead sa jalakäijast mööduma jalakäija kiirusel ehk kui sa tahad kiiremat rattatrenni teha siis tuleb minna kusagile mujale. Jalakäija on seaduste järgi eelisseisundis-teised liiklejad peavad tagama tema ohutuse. Jänesel on nähtavus kohati nii piiratud et isegi tempokamal jooksmisel on kokkupõrke oht täiesti reaalne.

 
At 14:43, Blogger Priit Pullerits said...

Absurd, 13:20! Jalakäijast pead mööduma jalakäija kiirusel! Mõelge nüüd loogiliselt: kui ma liigun sama kiirusega mis jalakäija, ei jõua ma temast mitte kunagi mööda, isegi kui distantsi pikendada lõpmetuseni. (NB: jalakäija kiirus ei ole piiratud.)
Teiseks, kas metsarajal on ka jalakäija? Kas seal pole matkaja? Mida ütleb LS matkajast möödumise kohta? Kas LS kehtib ka väljaspool asulat liiklejatest möödumise kohta?

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, PP on jalgrattaga (ka autoga?) teada-tuntud liiklusseaduse rikkuja, linnas ja maanteel. Mida te temast veel metsa vahel ootate?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Sa ei pea liikuma jalakäijaga võrdse kiirusega vaid sellele lähedasel, mitte 10 kmh või enam ,kiiremini.
LS kehtib kõigil teedel, ka Jänese matkarajal või Vorbuse põldudevahelisel pinnasteel. Kui sa keerad põllule siis LS enam ei kehti-kehtima jääb vaid §69 mis keelab purjuspäi juhtida.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Purjuspäi liiklevad Jänese rajal pigem jalakäijad-kalamehed ja võõrkeelsed krdi piknikupidajad. Peale selle reostavad nad ümbrust. Pullerits ja Nurme uus jänes on väga sobilikud seal liiklema.

 
At 15:35, Anonymous Kägu said...

Tegelikult on nii, et kui ma inimesed arvestavad teineteisega ja austavad teineteist, saavad nad alati hakkama,liikugu nad siis jala,autoga või rattaga. Need kes ajavad taga ainult oma õigust ja/või üritavad reegleid omakasupüüdlikult tõlgendada jäävadki kemplema ja tõestama. Ole mõistlik ja lihtsalt Anna vahel järgi ,isegi kui sul on tulimane õigus . Mõni on lihtsalt loll ,teine jälle uimane ja hajameelne

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

LS järgi on SUURIM lubatud sõidukiirus teate isegi kui palju. Sellele vaatamata kuseb enamus liiklejatest sellele seadusele täiesti teadlikult. Ja siis?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Looduses võib liikuda jalgsi, jalgrattaga, suuskade, paadiga ja ratsa kõikjal, kus see ei ole seadusega või seaduse alusel keelatud. Milles küsimus? Kiirus peab olema selline, et takistuse puhul pidama saab ka piiratud nähtavuse tingimustes. Ega seda muidu teada ei saa, kui tuleb metsateel sõita ratturiga lihtsalt kohtuda ja vaadata, et mis ta teeb kui sa teelt ära ei lähe. See on ju tavapärane olukord Eestis. Jala liikujad on õigust täis ning ei kipu hanereas liikuma isegi kui teine inimene vastu tuleb, mis siis veel ratturist rääkida. Kui tahad mööduda, tee seda läbi metsa, rohumaa või jää seisma ja oota kuni pujäänid sust mööduvad.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin selle uduse video poolenisti ära. Tahaksin küsida videos viidatud juurikatele. Millega oli tegu? Kaalikad, peedid või midagi kolmandat?

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priidu huligaanitsemiste tõttu pannakse Jäneserajale rattasõitu keelavad märgid siis on ta küll ühe korraliku keretäie ära teeninud!

Kuidas nende märkidega on? Eravaldust võib vist ikka märgistada kuid "telliskivid" peavad olema vist maanteeameti loaga, muidu on illegaalsed?

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits kirjutas vaid mõni aeg tagasi nii:

"Miks ei uuri Mehis Viru käitumist politsei ega ka prokuratuur? Sest ta ei ole rikkunud ühtegi Eesti Vabariigi seadust, olgugi et EADSE ja EKJLi esindajad proovivad oma segaste selgitustega meedias jätta teist muljet."

Ei tea, kas see oli teadlik valetamine, rumalusest oma lugejate eksitamine (sh elementaarse due dil'i tegemata jätmine), upsakusest enda erialast väljapoole jääva teema kommenteerimine või hoopis midagi neljandat, kuid loodetavasti on härra sellest väljaütlemisest omad järeldused teinud.

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Ta jätkuvalt ei ole midagi rikkunud. Senimaani ei ole mitte midagi tõestatud. Aga nad üritavad, kõvasti üritavad. Nagu Eestis ikka üritatakse iga hinna eest, kui keegi on juba pihtide vahele võetud. Aga elu näitab ka seda, et mida pongestatumalt üritatakse, seda vähem seal tulemust tuleb.
Nii et Hr Pulleritsul on õigus. Innocent until proven guilty. So far nothing is proved.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

No mingi 9 eurise juukselõikuse lõpuks ikka kokku klapib.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

https://tartu.postimees.ee/7805312/ringlusratta-ohver-olge-ettevaatlikud-kui-naete-seda-halli-oudust-tulemas

Pigem peaks lugu olema "kui näete seda punast kia't parkimas"...

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

https://auto.pub/mis-siis-nuud-juhtus/

Vihased rattamehed. Videodest pole näha, mis täpselt juhtus ratturite ja auto vahel.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Videod on maha korjatud. Esimeses oli näha, kus ratturid sõidavad suures liiklusvoos ja vist auto neile ette keeras. Teises, kus sõimavad autojuhti.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Ratturid on lausrünnaku alla sattunud.

"Väike-Maarja vallas, endise nõukogude raketibaasi territooriumil, ajas karu taga rattaga trenni teinud kohalikku spordimeest."
https://lemmik.postimees.ee/7805671/laane-virumaal-ajas-karu-jalgratturit-taga

Mehed, kotkad, ratturid, on aeg anda vastulöök Jänese rajal loivajatele, toidukulleritele, ülbetele autojuhtidele ja nõukogude baasides dislotseeruvatele karudele!

 
At 14:24, Anonymous Kägu said...

Kuldsed sõnad Seltsimees! Pullerits kelle sõnal on siin blogis kõige enam kaalu võiks teha üleskutse ühistreeninguks jänese rajal. Kõik nädalavahetusel rattaga jänese rajale! Näitame nendele krdi karudele, koertele,homodele ja jalakäijatele ,kes on peremees. Ühtsuses peitub jõud!

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Too manifestatiivne rattasõit tasub ette võtta siis, kui ta ületab uudisekünnise. Selleks teen ettepaneku tulla alasti, rattad varustada tulede ja viledega - lärmi peab ka tegema!

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks Postimehes üleskutse tegema. Alasti ei pea aga tulla võiks suure kambooniga mehed. Soki võib sisse panna kui muidu ei paista.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kägu orgunnib siin mingit mässu?

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui Soonets orgunniks, oleks ikka orgunn mis on orgunn.

 
At 23:00, Anonymous Mart said...

:Miski ei ütle ka seda, kas see on rattarada (minu meelest sobib selleks suurepäraselt) või eeskätt jalutajate rada (minu meelest mitte, sest jalutada saab ka linnas).:
Selline arutluskäik teeks au ka Roobert Sarvele. Ja Aristoteles pöörab hauas kadedusest külge.

 
At 05:04, Anonymous Anonüümne said...

Räägime suurte poiste matkaradadest parem - https://majandus.postimees.ee/7805395/virgin-galactic-viis-lopuks-oma-esimesed-maksvad-kliendid-kosmosesse

Ja kust sai reis alguse? Linnast nimega Tõde ja Tagajärg! Kus on tõde, kas kosmoses on elu, kas ufod on meie ümber? Varsti pajatab muljeid meie esimene kosmonaut Hein. Augustis on juba uus lend.

https://www.newscientist.com/article/2380511-virgin-galactic-space-plane-makes-its-first-commercial-flight/

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Mnjaa, seal Tõde või Tagajärg linnas käis mõni aeg tagasi ka Pullerits, siin kirjutas sellest pikalt. See mees ka igal pool oma käega sees ja maailma asju suunamas.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on peaagu kõik olulised punktid maailmas läbi käinud kõik kuhu esiisa Aabraham oma seemet külvas ja see on väga tähtis.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

See on spordiblogi. Meie usume ja austame Kalevipoega.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Kalevipoeg külvas oma seemet eestis ja soomes ameerikas ta ei käinud. Kas Aabraham on Pulleritsu esiisa?

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Kalevipoeg möllab ja matkab ammu Soomes ning ainult väisab kodumaad kui väsinud on. Mõttetu mees. Aabraham on vähemalt tegusam.

 
At 20:57, Anonymous alfaisaste marssal said...

Lehvitage veel oma vikerkaarelippu, oinad!

https://sport.postimees.ee/7806509/barcelona-kaotas-uhe-foto-parast-instagramis-pool-miljonit-jalgijat

Paras teile! Täiega paras.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

122-st miljonist ainult pool protsenti julges oma meelsust deklareerida. Rahva ajud on hästi pestud. Pesusüsteemid on hästi funkavad. Demokraatiat on petetud.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Jänkidel on ikkagi munad püksis https://www.err.ee/1609022429/usa-ulemkohus-kristlik-veebikujundaja-ei-pea-samasooliste-pulmi-teenindama

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

Eks ta ole. Kalevipoeg ei jõudnud kaugemale. Aabrahamil oli pikem ka.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra Pullerits ausraalias on käinud?

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks raamatu kirjutama oma seiklustest kuulsate seemendajate radadel.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Marokos on linn Errachidia. Aabraham käis seal ekskursioonil ja pärast sai palju ilusaid valgeid lapsi. Heleda justega

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

On keegi nüüd Moabis käinud, kuidas seal noortega lood, on seal palju kena seitli ja moodsa kandilise prilliga, pikki kleenukesi noormehi ja neide sirgunud?

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole. Parema lihasstruktuuriga mulatte on tulnud kui saelaudu Vändrast.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Arizona navaahod on hakanud ka heledamaks muutuma juba nagu harjumaa lapsed kahvatud

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna ja Tartu navaahod lähevad pruunimaks. Miks nii?

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Sellepärast, et Aabram tegutseb.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Vahi Aabramit! Pange talle disklahv.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Aabramit ei tohi kiusata, juudid võtavad selle eest koos eesnahaga munad kah maha!

 
At 04:19, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet tüli kiskuda. Pullerits palub juutidelt andeks ja on kõik jälle hästi

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Vastupidi, juudid paluvad Pulleritsu käest andeks siis vaatame edasi.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

No kurat pangu litakas ära.

 

Postita kommentaar

<< Esileht