neljapäev, juuli 06, 2023

Pullerits: Miks Eurospordi mehed jäävad alla Rene Mandrile?

Tänavune ratturite Tour de France jätab mind ükskõikseks – mis vahet seal on, kes võidab! –, küll aga on need hetke, kui olen üritanud silmanurgast piiluda, mis seal toimub (äkki juhtub midagi kõnekat?), tekitanud küsimusi.

Suur küsimus on see, et Tour de France on enamiku ratturite suhtes ebaõiglane ja kallutatud võistlus. See soosib, kui räägime ikkagi peamisest, üldesikohast, ainult teatud võimega sõitjaid – mägironijaid. Mitte ühelgi sprinteril pole eluilmas šanssigi kokkuvõttes eimeseks tulla, nagu ka temposõiduvõimekusega meestel. Maksab ainult üks: sa pead mägedest üles saama, ja väga kiiresti. See oleks sama, kui kümnevõistluses võidaks alati need, kes on teistest tugevamad heidetes. Või jooksus. Või hüpetes. 

Nüüd teleülekannetest. Esiteks ei küüni ükski Eurospordi kommentaator Rene Mandri tasemeni. Mandri on suutnud huvitavaks ja sisukaks rääkida ka Eesti kohalikud meistrivõistlused. Sest ta teab, millest räägib, ta saab asjadest aru. Eurospordi kommentaatorid, kui olete tähele pannud, on kinni klišeedes. Ikka ja jälle samad väljendid, nagu damage ja lead train ja Oh my God jms. Mandriga võrreldavat sisulist juttu, mis viitaks sellele, et nad suudaks sõitu analüüsida, neilt loota ei maksa.

Paar aastat tagasi, mäletan, palkasid nad sõidujärgseid intervjuusid tegema ühe täidluspotentsiaaliga (need on naised, kelle füsionoomia annab juba 25-aastaselt märku, et 45-aastaselt on nad poolteist korda ja 55-aastaselt kaks korda suuremad, aga noortel meestel enamasti nii perspektiivikat silma pole) blondiini, kes võis küll olla kena vaadata, aga küsida oskas ta peamiselt ainult traini kohta. Tiimipealikuid ta usutlustes ära võluda ei suutnud – nood mehed hindavad jutus sisu ja ei läinud ripsmevolksatustega kaasa.

Need võtted, millega Eurosport üritab ülekannet elavdada, on enamasti mõttetud. Ja sisutud. Mis mõte on Philippe Gilbertil mootorratta tagaistmelt 30 sekundit mikrofoni rääkida – tal ei ole ju öelda midagi sellist, mida me juba ei teaks või poleks näinud. Varem oli selles mõttetu mehe rollis Bradley Wiggins, eks ju? Tänase etapi algul rääkis Gilbert motosadulast neli lauset ilma kohta, mis oli niigi kõigile näha.

Uusim võte on edastada teleülekande ajal tiimiraadios öeldut. Seda peab Eurosport nii kõvaks sõnaks, et sellele on eelnenud ekraanil isegi «hitihoiatus». Aga see, mida sealt kuuleb, on täiesti sisutühi ja kasutu. Ühel esimestest etappidest lasti eetrisse üks lause, vist oli Jumbo-Visma meeskonnalt, et tuleb püüda etteotsa hoida, nii on parem. Selle üle hakkasid isegi Eurospordi kommentaatorid naeru turtsuma, et see ju nii ilmselge asi, mis mõte seda edastada on.

Valusad on ka need hetked, kui mitte inglise emakeelega kommentaator läheb midagi küsima inglise keelt mitte mõistvalt või ainult tonkavalt ratturilt. Ime, et nad üldse teineteisest aru saavad. Ega sageli vist saagi, nagu vastustest võib välja lugeda.

Kui ma neid ülekandeid veel tervikuna vaataks, siis mida hullu ja masendavat ma sealt veel avastaksin? Seepärast ongi parem mitte vaadata.

Foto 1: Sloveen Tadej Pogacar (vasakult; UAE Team Emirates), taanlane Jonas Vingegaard ja Belgia rattur Wout Van Aert (mõlemad Jumbo-Visma) Tour de France'i kuuendal etapil. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Foto 2: Jonas Vingegaard (ees) ja Tadej Pogacar Tour de France'i kuuenda etapi lõputõusul Col de Cauterets-Cambasque. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Tour de France'i kuuenda etapi lõputõus Col de Cauterets-Cambasque. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Ameeriklane Neilson Powless kõige ees), Jonas Vingegaard ja Tadej Pogacar laskumas Tour de France'i kuuendal etapil. Foto autor: EPA/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Ah et Sean Kelly'l ja Robbie McEwenil pole midagi tarka öelda?!

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

See täidluspotentsiaal on küll väga hea sõna. Mis oli selle blondi nimi? Vaataks hea meelega üle.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Orla Chennaoui on see kahe lapse ema, endine kolmikhüppaja (Iirimaa meister). Vanust 43 a.
See blogi-lugu tervikuna on seekord kahjuks hale vingumine. Gilberti tsikli tagaistmelt tehtud kommentaaride osas küll nõus.
Põhikommentaatorid on väga tugevad, täitsa Hololei tasemel (kõnelemise kiiruselt). Kui meie mehed olid sõitmas, siis teadsid ka nende kohta täitsa palju. Teadmised võimsad ja maailmavaade positiivne.
Tore ka, et ei eputa ega räägi endast, et kui kõvad ratturid nad olid (ei ole kordagi meenutanud enda “800 m aega”).
Sama ka blogipidajale soovides.

 
At 06:21, Anonymous Anonüümne said...

00:03, Orla Chennouani jõudsin isegi, aga see pole ilmset õige, sest juuksevärv ei klapi, mis võib olla muidugi igapävaselt muutuv, kuid mis veel olulisem, vanust on hulga rohkem ja ka täidluspotentsiaal pole realiseerunud, mis tähendab, et seda pole tõenäoliselt olnudki.

 
At 08:02, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest on väga põnev jälgida Podacari ja Taani kuti vahelist võistlust. Gilberti kommentaarid ei ole jah eriti huvitavad . Kahju, et Wiggins enam ei ole seal. Need olid palju huvitavamad.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see polnud mingi Orla, tema on presenter, kelle eesmärk on julmalt öeldes kaamera ees ka kekutada. Ei ole mõtet teha nägu, et need, kes kaamerate ees ülessätituna esinevad, ei käi seal kekutamas. See on nende esinemise üks oluline nõue.

Nii, olles seda öelnud, siis see, kellele loos viitasin, oli see, kelle ülesanne oli pärast etappi lõpualas tiimijuhte usutleda. Ühe hooaja nägin teda, rohkem pole näinud. Eks see ole entry-level ja madalama astme reporteritöö, sellepärast on seal ka kaardivoolavus suur.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui on vaja lahata sportlaste eraelu või laineid lüüa peotelgis siis tiisleritele vastaseid pole. Mandri ei pääse selles arvestuses isegi haisule.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Uhh, karm inside view - "entry-level ja madalama astme reporteritöö"= kohustuslik kekutamine.

Lähme edasi. TdF pole meile kui meie mehed pole pildis. Pole mõtet raisata oma aega sellele.

Mis värk siis värske Moabi reportaaziga on - tuleb või ei tule? Kurb kui see aasta kah see kaua oodatud lonely man epic adventure in desert with pumas and boas lugemata ja nägemata jääb.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Iga aasta polegi vaja. Rahva mälus püsib eepiline adventuur kaua ja nülitud puumadest on nahad seina peale naelutatud. Kindlasti ka mõne aborigeeni skalp aga seda pole poliitkorrektne affiseerida

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Otseselt sõnalist reportaaži polegi vast vaja aga pildid ja videod, eriti uue kaameraga on ammu oodatud meedia. Tahaks näha, et milleks mees on suuteline peale teiste videode kallal näägutamist.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Paraku rattasõitu tuleb kuulata vene keeles, oluliselt parem.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Ühel mehel on kõik pea peal - https://sport.delfi.ee/artikkel/120213500/arme-lammatame-sporti-liikumisharjumus-peab-tulema-koolist

No mis jutt? Ammu on tõestatud, et sportimine on kahjulik tervisele kui seda teha kasvõi nii nagu siinse blogi autor. Seega ei ole selline harrastamine kuidagi mõistlik tegevus iseenesest. Tuleme asja tuumani. Sporlik liigutamine nn kehakultuur on ikka selleks, et kaagid saaks tänavalt ära ja suunata nende stiihiliselt laialivalguv energia kontrollitud tegevusse ning vältida suuremat kultuurišokki ühiskonnale nagu seda teeb a'la Greta ( https://forte.delfi.ee/artikkel/120213722/greta-thunberg-ilmub-rootsi-kohtu-ette-suudistatuna-naftasadama-blokeerimises ). Sportimine on vaba aja viitmise alternatiiv joomisele, keppimisele, süüdimatutele laste tegemistele. Inimene kes on hakanud sporti harrastama ei tegele tänaval suurema huligaanitsemisega, vaid piirdub lihtsalt ohtlike olukordade tekitamisega kuniks elu õpetab õiget käitumist omale pentsikul moel. Tippspordi rahastamise esiletõstmine on väga veider. Reaalselt on tippsport ainult ju profisport. Amatööride kemplemine ei ole ühegi nurga alt tippsport kui nad saavad profidelt tuimalt pähe. See on ikkagi riigile tähelepanu tekitamise sport. Selle eest tuleb maksta. Miks aga makstakse ainult nendele, kes kõige valjemalt karjuvad? Riik peab rahastama võrdselt kõiki alasid, mis esindavad riiki rahvusvahelisel tasemel. Iga võistleja, kes riiki esindab, peab saama võrdselt toetust riigi käest, punkt. Siin ei ole mingeid agasid nn kandepinna põhiselt. Kui maailmas on 1000 spordiala, siis tulebki kõiki neid võrdselt rahastada riigi poolt nt iga ala 10 paremat saavad x summas kompensatsiooni võistlustel käimise kulude katteks. See võib olla ka 100% kulude põhine, et on aasta peale summa ja abikõlbulikud kulud on lennupiletid, osavõtumaksud, takso tšekid, hotellid ja söögid. Riik ei pea ühelegi sportlasele maksma motivatsioonitasu ja palka. Seda teevad sponsorid. Kes sponsoreid ei leia, siis kahjuks tuleb edaspidi tegeleda ainult nö kehakultuuriga ja vaadata, et oleks 10 parema seas.

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:04 - Moab on suvel tappev, sinna ei lähe keegi keset suve rattaga sõitma. Isegi väga karmid ja karastunud ja parkinud nahaga mehed ei lähe. Päike paistab päev otsa lagipähe, kuumust üle 40 kradi, õhk kuiv mis kuiv, vett ei leia kusagilt.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

15:01 Selge, Moab jääb siis plaanidest välja. Üks mure vähem. Lihtsam.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõidu kommenteerimise meeskonna komplekteerimisega on pealtnäha lihtne, võta eksperdiks kedagi Kiripuudest. Tomm on kättesaadavam kui Jass (papa las peab kena pensionipõlve ja vaatab sõite telest), mõlemad on üsna kange keelega ja tugeva argooga, mis tavavaatajale võõristav võib olla. Las olla, asjatundlikkus on olulisem ilukõnest. Nüüd too teine pool - ajakirjanik, kes juhib ülekannet. Hääd ajakirjanikku on raskem saada, sest nad püüavad asjatundlikust kompenseerida lobaga ja kiljumisega. Nagu Tiislerid üldiselt ja heleda häälega Jurtšenko. Ka Pullerits oleks kehva tämbriga. Need tiislerid peavad muidugi tegevust kommentaatorite kabiinis hoidma, aga selliselt, et kõneleks ikkagi ekspert. Egod hakkavad segama. Kadunud Kuuse Lempsi TdFi kommenteerimise kannatasin ka ära vaid seetõttu, et ta on Lemps, muuseas oivalise kommentaatorihäälega. Mul on tunne, et blogi lemmik Debbie võiks ka rattasõidus ohjad üle võtta, tidrikil on pealehakkamist ja huvi küsida, seejuures ta ei pea teesklema kõigeteadjat.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Debbie jah olgu lives ja laivis kõigis programmides

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Moabis võiks käia üle kolme aasta ikka aga Padre nooremaks ei lähe, rohkem vett kaasa ja pikema varrega kirves

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Minu tänane panus Postimehe ilmumisse: kaks suurt materjali:

https://www.postimees.ee/7810629/luubi-all-eestis-on-alanud-eriliste-majutuspaikade-buum

https://www.postimees.ee/7810565/reportaaz-kagu-eestis-valmib-vein-mida-kolbab-pakkuda-ka-kuningapaarile

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Rootsi kunnile küll pugema ei pea sellest ludrist pole tolku. Saatku oma šampus kremlisse Putini lauale vohh oleks kasud kohe sees.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Tänasel päeval on juba keeruline leida kokka, kes ei ole veel kunnile lobi vaaritanud. Koos peedi panemisest rääkimata.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Magusa veinikese peaks saatma Tallinna Miša Kõlvarti lauale.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Pealinna allilmas ja poksiklubides üles kasvanud ning hiljem Hundisilmal ennast üles töötanud Mišat mingi veinilurriga tülitama minna pole mõtet. Vaja läheb jääkülma kvaliteetset haljast ja vobla.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas Miša mitte haljast kukele ei saada? Tavaliselt luftitab ta paksult kupüüre ikka tammevaadis pikalt laagerdunud popimatele puskaritele.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Miša juba vaatab kes see lõuna eesti marjameister rootsi kunnile poeb. Liivimaa esimene ratsutaja on kes? Praegu veel Pullerits aga kauaks?
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/meediakroonikla-etniline-puhastus-keskerakonnas-ja-pealinnas-tallinna-puskini-nim-fsb-mobiilne-vanadekodu-mida-uhist-on-uuel-mustamae-linnaosa-vanemal-ja-laane-nigula-suitsiidsel-lehmal/

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui võidab Kiik, siis Ekrel ja Isamaal läheb konservatiivse agendaga keeruliseks, sest võidumees oleks tsentristide liberaalse tiiva esindaja. Koostöö aga jätkuks vasakpoolse majanduspoliitika edendamisel - tasuta asjad, riigi toetuste tõstmine, riiklikult reguleeritud hinnad, lõtv eelarvepoliitika. Kui võidab spordimees Miša, siis läheb jälle Eesti asja ajamisega küsitavaks. Koostöö aga jätkuks eesti ja vene kooli lahus hoidmisel, traditsioonilise pere kaitsel. Keskerakonna vene tiib saab Kiige nõrkusena välja tuua läbikukkumist vaktsineerimiskorralduses. Mišale heidavad varju kriminaalidega seotud minevik ja samastumine nõukogude migrantidega.
Oli Pruunsillal nüüd vaja Keskerakonda premeerida tema ilmavaate eest! Võinuks lähedastele mõttekaaslastele nii Ekrele ja Isamaale mõlemale pool milkut välja anda. Ratas püsinuks pukis ja järgmise riigikogukooseisuga oleks EKREIKE tagasi võimul.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Pruunsild lollakas jah kinkis vene erakonnale nutsu raha. Idioot.

Kriminaalide seotus ei heida Mišale varju. Vastupidi, näitab et mees pole mingi valge akadeemik vaid delovoi tšelovek.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Kadastik ja Pullerits peavad nüüd mõtlema kuidas kabaalis püsida. Vaja Tallinna sõita kingitused kaasas Mišale.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Touri rahvaetapil oli Eesti mehi sadade kaupa ja naisi ka vist üle kümne. Aga kus oli Padre? Miks me teda ei näinud pedaalimas Prantsuse Alpides, eestlaste suurimal maamteerattapeol eksiilis?

 

Postita kommentaar

<< Esileht