teisipäev, juuli 18, 2023

Pullerits: Mida ootamatut paljastavad rattasõidud Eestimaa väheasustatud nurgas?

Võib ju tunduda, et oled kõik teed läbi sõitnud ja kõik nurgatagused ära uurinud, aga ei ole (fotol paremal tee Põdramõtsast loodes). Isegi siis ei ole, kui oled lähikonna teid kümneid kordi sõitmas käinud.

Te ei kujuta ettegi, mida siin Kagu-Eestis värdjariigi läheduses leidub!

Tõele au andes – peaaegu midagi ei leidu. Näiteks keerasin Suurõsuult Muraski peale. Tee on kena, hea kattega kruus. Läheb läbi metsa, teeb käänakuid, ühes kohas nõuab isegi suuremat pingutust, et end väikse künka otsa vinnata. Siis avanevad silme ees suured, kergelt lainetaval maastikul põllud. Kaart näitab Stravas, et koha nime on Muraski. Olgu pealegi, aga ainsatki märki ühestki talust või elamisest pole. Keeran paremale mäe otsa (fotol ülal vasakul), laskun sealt tillukese kasesalu kõrvalt alla, tee keerab kurviga vasakule, muutub rohusemaks, aga jäljed on selgelt ees. Kuni jõuan metsa alla, kus tee teeb sõõri, keerab ringi.

Sealt, kust ennist keerasin paremale mäe otsa, lähen tuldud teed pidi otse edasi. Taas kergelt kupliline maastik, avarad põllud (alumisel parempoolsel fotol), ei ainsatki rajatist. Kuni tee keerab lauge laskumise järel vasakule ja kaob väikse kraavivõsa vahelt madalale viljapõllule (fotol paremal; vaata päiksekiiri taevas!). Kõik. Tagasipöörd.

Päev hiljem Hino järve põhjakaldale. Seal keerab piki põhjakallast, sellest sada kuni paarsada meetrit eemal kulgeval kruusateel ridamisi pisiteid järve poole. Üks noist läheb mööda mahajäetud loomakasvatuskompleksist, mille silt kuulutab eravalduseks, kuid mille värav on lahti, ning jõuab paarisaja meetri järel järve äärde, kus on lõkkekoht ja mingi majake. Ja siis teine samasugune (fotol vasakul), mille juurde läheb liivane tee läbi männimetsa, ühe puu tüve külge kinnitatud silt, et see on eravaldus. Ka kolmanda liivase tee lõpus asub eravaldus, isegi üks maja ja paar lagunenud vana hoonet, kuid pole märki, et seal oleks viimastel nädalatel, võib-olla isegi kuudel käidud.

Hino järve põhjakaldal kulgev heas korras kruusatee lõpeb samuti pärast umbes 120-kraadilist vasakpööret laskumise all eravaldusega, kus on mitmeid sõiduautosid, ka inimesi, ja kaks taksi, kes tulevad uudistama, kes tuli. Pööran heaga tagasi.

Eile sõitsin Tika kruusastel metsaveoteedel (fotol vasakul teeäärne veekogu). Neid on neli, hargnevad neljas suunas nagu neli hästi laiali aetud sõrme. Pakuks, et iga haru on poolteist kuni kaks ja pool kilomeetrit pikk. Kõik lõpevad ringteega. Seal ei näinud samuti ainsatki hoonet. Ei näinud ainsatki inimest. Ei kohanud ainsatki sõidukit. Mu ratta kruusale jäetud jälg näitas, et viimastel päevadel polnud seal mitte keegi liigelnud.

Hämmastavalt hõreda asustusega on too kant Kagu-Eestis. (Fotol paremal järv Lätis Kornetis Eesti lõunapiiri lähedal.) Mis tekitab küsimusi seoses riikliku julgeolekuga. Teisalt, suured metsamassiivid ei luba vaenlasel maastikul suvalt liikuda – liiati on metsaalused ja metsade ümbrused soised, kuhu on kerge uppuda, eriti rasketehnikal –, vaid sunnivad teedele. Paljud teed ei vii aga mitte kusagile – ehk on sisuldasa lõksud. Kui peab liikuma mööda suuri teid, on vaenlane NATO jõududele kerge saak.

Selline üksinda tsivilisatsioonist eemal liikumine on mulle vajalik ettevalmistus sügiseks.

Kõigi fotode autor: Priit Pullerits

23 Kommentaarid:

At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Kriisk kritiseerib riiki Haanja spordibaasi sulgemise eel.

https://arvamus.postimees.ee/7816868/jaanus-kriisk-haanja-spordikeskuse-sulgemine-ehk-kaos-kohalikus-spordipoliitikas

Olukord on muidugi paha. Haanja on olnud mu kõige lemmikum suusamaraton, võhmasportimiseks fantastiline loodus ja rajatise hooldus. Kriiski kriitikast teisiti ma küsiks, mis on KOV teinud selleks, et hea baas püsiks ja areneks. Mis haanjalastel veel huvitavat ja kasulikku on pakkuda? Pullerits sõidab läbi tühja Lõuna-Eesti, ja seal kus midagigi võiks olla, lastakse allavett. Saarepuu on kahtlemata ebaõnnestunud, nagu ta oli ka suusakoondise treenerina - naiivne ullike. Poliitiliselt määratles end keskerakondlasena, mis kõneleb iseenda eest. Lõuna-Eesti on ju EKREIKE kants, kuidas siis asjad sedamoodi on? Seinast ei tule enam raha, taipu pole?

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Loodame härra Pruunsilla rahakotile.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas sõideti auto või jalgrattaga, jäi ebaselgeks. Pealkiri vihjaks nagu jalgrattale, aga jutu põhjal pole kindel, punane SUV liiguks nagu igal pool mida kirjeldati.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Kombo. Auto ja jalgratas hoolega valitud relssidel. RAV suuremate distantside ja velo peenhäälestuse tarbeks, ma oletan.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Arumaeisaa. Majandusaasta aruande järgi oli sihtasutus Haanjamaa Sport korralikult kasumis:
käive 401 968 €
puhaskasum 186 760 €
ja muud jutud. Seda siis aasta lõpu seisuga.

Nüüd äkki aga raha otsas? Mis moodi? Vahepeal peeti mingi suurem pidu, mis eriliselt lappama läks? Ja valitsus jälle süüdi?

 
At 20:09, Blogger Priit Pullerits said...

Ikka rattaga, 17:41. Autosõite ma siin ei kirjelda. Kui see pole just White Rim Drive, teate küll?

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Pulleritsul luure droon? Kas venemaa ei luba kasutada piiritsoonis? Fsb poistele pudel pihku ja filmi palju tahad.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Meie piirivalve on samuti piirav faktor. Erinevalt intervjuusituatsioonist püüab PP piirivalvuritega semusuhteid luua. Ajakirjanik võib tõepoolest kontrolljoonel kasulik olla. Piirivalvuril soovitaks siiski teietamisega jätkata. Endine Vene raketivägede jorss punnitagu teeseldud sõbralikkusega edasi. Läbinähtav taktika.

 
At 02:03, Anonymous Anonüümne said...

Jätke, mehed, meelde, kord FSB(KGB)s alati FSBs. Soonets (KGB) on Vene struktuurides sees. PP teeb vajadusel tagasipöörde nõukogude korra juurde tagasi, kui konjuktuur on soodne. Kohandumine on parim ellujäämisstrateegia.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kriisk on nüüd Pulleritsu liitlane?

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Kriisk võib ka vabalt fsb mees olla.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ise fbi mees aga föderatiivi mehed sõbrad ikka.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Muide, Toyata Gazoo Racingu sõitja Elfyn Evans on kirglik MTB mees. Ärgu kiirustagu kuhugi lennukile, vaid tehku vinge intervjuu-rattasõit Lõuna-Eesti ralliradadel.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Evansi peaks ka fsb meheks munsterdama mis ta niisama aega raiskab.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Parem näidaku Elfyn ette, kuidas ta oma MTB ühes tükis riisiraketti pakib.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Tal on selleks kastiga riisirakett
https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2021/01/NINTCHDBPICT000631375574.jpg

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Pühamehe majja lõi välk sisse: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/varro-vooglaiu-uleskutse-aitame-markus-jarvi-valgutabamuse-saanud-suvekodu-taastada/

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Üksi asi veel tuleb enne missiooni tsiviilisatsioonist välja korda ajada - sidepidamine kogukonnaga. Näiteks kunstiteadlane Kangilaski oli võimeline suvalisest tihnikust või karumustikast side looma, et vajalik info edastada staapi ja saada korraldusi. See ei tule sõrmenipsust, on vaja tehnilist ettevalmistust ja kahtlemata füüsilist ja vaimset tugevust; vajadusel tuleb terve päev hakkama saada vaid lutsukommiga.
Minu ettepanek on: kogukonnaga suhtlemisel, kui see otse on ohtlik, kasutada vahe- ja usaldusmehe Soonetsi teeneid. 1. teda on niigi väga vähe blogis isast juttu ajamas, 2. tal on kahtlematult väga põnevaid jutte rääkida NA piirivalvurikarjäärist, arvatavasti tillitas ta nii mõnegi kõvade kuppudega KGB-lase ära, 3. spordimees on ta ju edasi, mis sport on number üks ja millise autoga ta oma sporditavaari veab, 4. naljamees olevat ka ta kõva ja peamine 5. PP usaldab teda tundliku info edastamisel.
Kuidas ettepank tundub?

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Elfyn jagab matsu. Hilux on kõva valik vabale rattamehele. Ei tea, palju sellise automaks ka tuleb?

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

13:17 ettepanek tundub väga hea. Pange hakkama. Usaldame meiegi.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Elfyn ei oska vene keelt. Soonets peab talle kiir kursuse tegema. Tõ što kazjol, ujebat tebe po tšainiku?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Fsb mees peab ka saksa keelt oskama händehoo

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Esperantot ja morset peab samuti vabalt valdama.

 

Postita kommentaar

<< Esileht