esmaspäev, oktoober 23, 2023

Pullerits: Kus asuvad maailma kadestamisväärseimad rattasinglid?

LISATUD VIDEO!

Eestis ei ole atraktiivseid singleid. Hüva, küllap leiab mõned üksikud singlite lõigud, aga pole sellist võrgustikku, kus singleid on kümneid ja kümneid kilomeetreid. Moabis on. (Fotodel Klonzo singlid.)

Üks selline singlite võrgustik asub linnast põhjas, kui keerata vanale Archesi rahvusparki minevale kruusa-liivateele (Willow Springs Road). Võlu on selles, et need singlid pole niidina välja venitatud, et sõida edasi-tagasi, vaid moodustavad omavahel seotud süsteemi, kus igaüks võib oma meele järgi neid kombineerida. Sõita täpselt nii palju, nagu heaks arvab. Selle tõestuseks vaadake vasakul minu marsruuti Klonzo radadel - see on punasega. (Sinisega on rajad, mis jäid sõitmata.)

Kui vaatate lisatud videot, siis näete, et mõned singlid pakuvad pikka, slaalomlikku laskumist. Paljudel on nn põndakud, hooga võetavad tõusud ja siis sukeldumisena näivad laskumised. Ja sageli pakuvad sealsd singlid närvikõdi, sest sõita tuleb järsul kaldel. Põnevust lisavad manööverdamised hiiglaslike punaste kivide vahel.

Muidugi peab olema ettevaatlik, et kuskil kurvist välja ei sõidaks või kivi otsa ei põrutaks. Kahes kohas tuligi mul kiirkorras ratta seljast maha hüpata, et mitte koos rattaga külili plärtsatada.

Ah, mis ma siin ikka seletan – vaadake ise! On ju äge?!

Fotode autor Priit Pullerits

17 Kommentaarid:

At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Hea liikuv pilt, asi kohe klaarim, mis värk, parem kui 1000 sõna. Video on sujuv ilma häirivate põrutusteta ja seda võib pikemalt vaadata. Millegipärast tulevad meelde kohe vägivallast nõretavad multifilmid kus mingi pardike teeb kellegile liiga või vastupidi. See siis ongi see Ameerika, mida meile lapsest peale on näidatud.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Tjah! Paar-kolm päeva ehk viitsiks neid radu sõita, siis hakkaks igav. ainult mees kes on suurema osa oma elust ringitanud tähtvere ovaalil suudab vist päevast päeva ja aastast aastasse sõita rattaga radasid mis on sarnased nagu ühe muna kaksikud.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

To 10:39 Te olet liiga pealiskaudne ja tähelepanematu. Peale kivimürakate nendel radadel tõesti suurt muud ei ole, aga vaadake ühel rajal näiteks on esmapilgul täpselt samasugune kivimürakas raja servast 20-30 cm rajaservast kaugemal ja järgmisel rajal, kus on taas eelmistega ära vahetamiseni sarnane kivimürakas järgneb järsk kurv mitte paremale alla vaid hoopis järsult vasakule. Oskajale silmale on seega erinevaid nüansse nii palju, et tegelikult võiks sõita päevast päeva ja aastast aastasse vaid ühte rada ja ikka taas leida midagi uut ja huvitavat. Näiteks on rada hoopis teistsugune kui sõidate vihmaga. Väikese vihmaga. Padu vihmaga. Tõusva päikesega. Loojuva päikesega jne. Mõistate? See kõik ongi see mille pärast tasub 2 nädalse idülli eest neli ja pool "grändi" letti laduda. Paraku vähesed saavad sellest aru ja veel vähesemad saavad seda endale lubada!

 
At 12:09, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 10:04, selles mõttes on need videod petlikud tõesti, et jätavad mulje, nagu oleks tegemist sujuva ja sileda veeremisega. Tegelikkus on hoopis midagi muud. No ja eks ma filmisin ka neid kohti, kus oli lihtsam sõita, keerulisemad ja aeglasemad kohad jäid välja, sest seal olin ametis iseenda ja rattaga ning aeglast nikerdamist poleks ka huvitav vaadata.

Nõus, 10:39, ega minagi sõitsin neid radu, mis videos, ainult pool päeva, teise poole tollest päevast veetsin hoopis teistsuguses keskkonnas ja teistsugustel radadel. Teete eksliku järelduse, kui arvate, et Moabi rajad sellised ongi. Kas te eelmist videot vaatasite?

https://www.youtube.com/watch?v=2imrGkRqPbI

Kui palju leiate tollel sarnasusi seekordse videoga?

10:50 sõnavõtus on tajuda väikest irooniat, aga tegelikult on tal õigus. Kui muutuvad tingimused, kui muutub päevavalgus, on rajad väga erinevad, rääkimata sellest, et sõita rada teistpidi. Tegelikult on valikut sealkandis muidugi meeletult, nii et mul on kulunud neli ekspeditsiooni, et umbes 70-80 protsenti olulisematest radadest läbi sõita. Ehk teisisõnu: ka 11 nädalast on jäänud puudu, et kõike läbi teha.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

to 10:50
Ja kui oled neid radu piisavalt palju erineval ajal ja tingimustel triikinud, siis saad lõpuks südaöösel ka ilma lambita sõita. Kõik kivid, kurvid ja künkad on lihtsalt peas.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui eelmise, laineid löönud postituse juurde korraks tagasi pöörduda, siis palju taolise raja läbimise maksumuseks tuleb? Kogukulu oli ca 4500.-. Kui see jagada läbitud radade arvuga, siis saab kuukõrbe raja naudingu hinna teada.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

170 €/korra eest julgelt, vast 7 €/km ja 70€/h. Mulle tundub, et lõbutrüdrukuga hullamine on soodsam.

 
At 16:56, Blogger Priit Pullerits said...

Kui mõni mees läheb välismaale ja küsib sealt sõbralt ratta, et käia korraga km kaugusel poes, kas siis saame tuhande-eurose reisi hinnaks 500 eurot / km ?

Panen varsti välja ka kilometraažid ja tunnid ja tõusumeetrid, siis saavad huvilised arvutada raja keskmise kaldenurga tunnise sõidu kohta - põnev!

 
At 17:19, Anonymous MargusM said...

Priit, kui välisreisi eesmärgiks on sõbra rattaga korra poes käimine siis nii see taks tuleb jah aga tähtsam oleks suuta eristada primaarset sekundaarsest!
Mina ei oska küll eur/km kalkulliga midagi tarka peale hakata aga ju siin mõned on ökonoomikas kõrgharitud..

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Jah, on alternatiivkulu teema. Kui nr teada siis saad võrrelda nt suure mõõduvõtu kuluga ja nentida, et teeb sama välja kilomeetri kuluks. Nüüd võrdled tekkinud emotsiooni ja siis teed kokkuvõtte, et oli see kallis, soodne või odav emotsioon. Järgmine kord mõtled, et on see kõik ikka seda väärt, vast saab parema elamuse mujalt.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Oletame, et 10 päeval sai rattaga sõidetud. Mõni päev jäi mingil põhjusel vahele, ega kõike kogukond kah teadma ei pea. Niigi on kõik väga avalik. Päevas võis kaks rada ka läbi sõita, aga pigem oli ju sissekannetest aru saada, et ega rada lõpuni polnud ka tingimata vaja ja jaksu sõita. No ütleme 10 rada. See teeb 450.- raja maksumuseks, pigem 5 sotti. Ajab vanduma.

 
At 09:34, Blogger Priit Pullerits said...

Vale arvutus valede eeldustega, 17:48. Vaat mis juhtub, kui oletuste ja eelarvamuste pinnalt lahmida. Peagi lisan täpsed andmed, siis saate uuesti arvutada.

 
At 19:29, Blogger Priit Pullerits said...

Homme siis tuleb hulk algandmeid neile, kellele meeldib arvutada. Meetrid, kilomeetrid, tunnid, minutid, sekundid. Pange pea ja lükatid valmis! Tuleb analüüsijate ja analüütikute pidupäev, st võimete demonstratsioon.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, olen valmis vabandama, kui valearvutust esitasin. Olen valmis pisendama 500.- päevapiletiks, aga eelkõige - arvelaud on kuumas valmisolekus. Andke kogukonnale suurandmed ja me näitame.
17:48

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Debbie läheb järjest kenamaks. Olge informeeritud.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Puhkus on nagu kasiino: kes läheb sinna mõttega, et jääb mingist konkreetsest rahast ilma aga selle eest saab vastu hea ajaviite või kes läheb sinna lootuses mingit suurt summat teenida aga peab kibedalt pettuma.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Padre oskab mitte ainult kulutada, vaid ka kasseerida oma eksklusiivhobi eest raha. Üks raja läbimine on nii kirjas kui videos Postimehes juba ilmunud. Loodetavasti ilmub ka Moabi essee seal. Puhas teenistus. Õppige!

 

Postita kommentaar

<< Esileht