kolmapäev, juuni 13, 2012

Pullerits: Kuidas Veerpalu saaks protsessi võita?

Seni, kui Andrus Veerpalu dopinguproovi asjus teevad otsuse Rahvusvahelise Spordiarbitraaži kohtunikud, võib tulemus tulla nii või naa. Õhtuleht pakkus mõni päev tagasi, et Veerpalu võidu tõenäosus on kolm protsenti. FISi ekspert kohtus, Šveitsi spordijurist Stefan Netzle, kes olnud ka CASi kohtunik, seevastu ei näe Veerpalul peaaegu mingeid võidušansse. Kui kuulata Veerpalu kaitsjat Aivar Pilve, tekib jällegi tunne, et seis ei ole tema kliendile kõige lootusetum, millele Pilve tõlgenduses viitab tõsiasi, et FIS on haaranud Lausanne’i protsessil justkui õlekõrrest, A-proovi avamisele järgnenud Eesti Suusaliidu vastutöötamisest B-proovi avamisele, mis Pilve nägemuses näitavat, et ju pole FIS peamises küsimuses, et kasvuhormooni tarvitamist tuvastav test on vettpidav, enam sugugi kindel. Samas on mitu ajakirjanikku juhtinud tähelepanu, et Pilv on kaotanud Eestis mitu olulist protsessi, mistõttu tema võimeid advokaadina ei maksa ülehinnata.

Lühidalt: nii ühelt kui teiselt poolt on palju poosi võtmist ja enese näitamist ning nüüd on tõesti igaühe isiklik küsimus, keda ja kui palju ta usub.

Aga Veerpalu võiduvõimalused kasvaksid oluliselt, kui CASis ei kehtiks kontinentaalne, vaid angloameerika õiguse mõistmise süsteem. Angloameerika süsteemis langetavad süüdi või süütuks mõistva otsuse kaksteist vandemeest (jah, nende seas võib olla ka naisi, aga sooline võrdsus ei ole seal kindlasti teemaks ja Euroopas propegeeritavad sookvoodid seal ka õnneks ei kehti, mis vaid näitab, et süsteem on rajatud tõelise õigluse jalule seadmiseks, mitte ettekavatsetud tulemuste saavutamiseks sotsiaalsete konstruktsioonide abil; aga see selleks...). Need vandemehed on täiesti tavalised inimesed, ja neid valides on kummalgi poolel õigus välja praakida noid, kes nende arvates ei sobi (kindlasti ei sobiks antud protsessil vandemeheks mina, sest olen Veerpalust ja suusatamisest palju kirjutanud, mis tähendab, et mul võib olla eelhäälestus; aga ärge kahjurõõmustage: kindlasti ei sobi vandemeheks ka need enam kui 70 000, kes on liitunud kommuuniga «Usume Andrus Veerpalu»).

Kogu asja iva on selles, et Veerpalu süüdi mõistmiseks peavad vandemehed jõudma otsusele, mis on beyond reasonable doubt ehk väljaspool mõistlikku kahtlust, et kasvuhormooni test on usaldusväärne ja Veerpalu dopingu tarvitamine on tõestatud. Kui ma saaks kohtus kuulda Veerpalu kaitsetiimi argumente, siis ei julge küll väita, et juhul, kui oleksin vandekohtunik, söandaksin igasuguse kahtluseta langetada otsuse, et minu arvates on Veerpalu süüdi. Selgituseks ja täpsustuseks: seni mulle teadaoleva põhjal kaldun arvama, et asi pigem ei ole puhas, kui et on, aga ma ei ole selles igasuguse mõistliku kahtluseta ja lõpuni veendunud.

Ja mis veel oluline: selleks, et Veerpalu süüdi mõista, peavad kõik tosin vandemeest jõudma üksmeelsele ja ühisele otsusele, et ta on tõepoolest süüdi. Piisab, kui üksainus vandemees jääb kas või kõhklevale positisioonile (rääkimata sellest, kui ta leiab, et Veerpalu on süütu) – ja süüdimõistev otsus jääb langetamata. Seda nimetatakse hung jury.

Niisiis, probleem on hoopis Lausanne’is kehtivas CASi kontinentaalses õiguse mõistmise süsteemis.

Postimehe üks jurist vaidles mulle vastu, et vandemeeste süsteem hoopis nõrgendaks Veerpalu võidulootusi. Teine jurist jäi selles teoreetilises debatis erapooletule positsioonile.

Aga mida arvate teie?
Gaslamp Quarter, San Diego, California. 7. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Andrus Veerpalu ja treener Mati Alaver 23. augustil 2011 pressikonverentsil pärast FISi süüdimõistva otsuse avaldamist. Foto autor: Margus Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rahvusvaheline Spordiarbitraažikohus Lausanne'is Šveitsis. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Qatari jalgpallijuhi Mohamed bin Hammami kaitsemeeskond tõstab aprillis Rahvusvaheline Spordiarbitraažikohtu ees dokumente autost välja. Foto autor: Reuters/Scanpix

17 Kommentaarid:

At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

millegipärast eiratakse fakti, et kuigi vahelejäänuid on vähe ( raske tabada ja Mae peaks taevast tänama ), on enamik neist tarvitamist ka tunnistanud. Teades milline armutu ja julm konkurents teaduses toimib on absurdne eeldada, et käibele lastakse poolikud või suisa valed metoodikad.
Pilv on sageli tauninud kohtute ja avalikuse mõjutamist. See, milliste väidetega ta viimased kaks päeva ( justkui FIS otsib lisaargumente ja haarab viimastest õlekõrtest ) on esinenud ei ole ju muu, kui avalikuse eriti räige kallutamine. Meie ju ei tea mis tegelikult toimub ja hiljem saab alati väita, et tegelikult tehti poliitiline otsus, kuna FIS ei saa kaotada.
Miks siis Savi omal ajal kompromissi pakkus?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa oled niiiiii tark mees. Mmmm.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Euroopa versus Ameerika.
Euroopas teevad kohtuotsuse spetsialistid (juristid) Ameerikas hääletab tulemuse rahvas (12 vandemeest) emotsiooni pealt.
Kumba otsust Priit sina eelistad?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Peaks uurima, kelle algatusel käisid tunnistajad Järv ja Mae ütlusi andmas? Keda veel või keda üldse taotlesid tunnistajaks Veerpalu esindajad? Miks ei soovinud Veerpalu esindajad tunnistajaks Alaveri, Kiudmad,Savi jne? Või lükati sellekohane taotlus tagasi?

 
At 16:50, Blogger Priit Pullerits said...

To 14:27 - eks mõlemal süsteemil ole oma head ja vead. Minu eelistus siin ei maksa - süsteem on, nagu on, ja sellega tuleb leppida, sest ega teine ja uus (süsteem) ei pruugi olla parem.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

"... süsteem on rajatud tõelise õigluse jalule seadmiseks, mitte ettekavatsetud tulemuste saavutamiseks sotsiaalsete konstruktsioonide abil" - hea väljend.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Kompromiteeriti soome, saksa, austria, eesti suusatamine.
Küll on aeg ka norrakate käes.

Kompromiteeritud on rattasporti.

Kindlasti ei ole tippsport puhas. Kust läheb piir ja kas oldi üle või mitte, ei olegi tähtis.

Küsimus on pigem muus. Kui sportlased teeksid vaid sporti ning see poleks rahva identiteedi osa, ei oleks ka seesugust nõiajahti.

Tugevamad jäävad peale ja väikesed rahvusriigid kaovad. Nii lihtne see ongi.

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Tiimikaaslased on ju tunnistanud, et mees tarvitas keelatud aineid, Veerpalu vastu ei ole vist keegi tunnistusi andnud või on?

 
At 00:35, Blogger Unknown said...

Lance Armstrong Responds to USADA Allegation
AUSTIN, TX -- June 13, 2012 -- I have been notified that USADA, an organization largely funded by taxpayer dollars but governed only by self-written rules, intends to again dredge up discredited allegations dating back more than 16 years to prevent me from competing as a triathlete and try and strip me of the seven Tour de France victories I earned. These are the very same charges and the same witnesses that the Justice Department chose not to pursue after a two-year investigation. These charges are baseless, motivated by spite and advanced through testimony bought and paid for by promises of anonymity and immunity. Although USADA alleges a wide-ranging conspiracy extended over more than 16 years, I am the only athlete it has chosen to charge. USADA’s malice, its methods, its star-chamber practices, and its decision to punish first and adjudicate later all are at odds with our ideals of fairness and fair play.
I have never doped, and, unlike many of my accusers, I have competed as an endurance athlete for 25 years with no spike in performance, passed more than 500 drug tests and never failed one. That USADA ignores this fundamental distinction and charges me instead of the admitted dopers says far more about USADA, its lack of fairness and this vendetta than it does about my guilt or innocence.

 
At 00:35, Blogger Unknown said...

http://www.bikeradar.com/news/article/us-anti-doping-agency-files-doping-charges-against-lance-armstrong-34259/

 
At 00:36, Blogger Unknown said...

http://www.washingtonpost.com/lance-armstrong-faces-fresh-doping-charges-from-usada/2012/06/13/gJQAefnPaV_story.html

Lance Armstrong faces fresh doping charges from USADA

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõju see Veerpalu dopingujuhtumile avaldab, kas avatakse ka kõik proovid ning võrreldakse...

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleksin AV,saadaksin kõik p....,s.t.kui oleksin võtnud,poleks teinud seda sel juhul teadmata,et teised võtavad samuti.Seega kuldasid võites oleksime nii või teisiti olnud võrdses seisus,võttes või mitte ja nendel hetkedel olin parim.Kahjuks vahele tõmmati ainult mind.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Ootame UUT informatsiooni protsessi kulgemise kohta! Kas sa Priit ei peaks mitte seal kohapeal olema, sina kui "välja suitsetaja"?

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, miks A.Veerpalu pidi süstima kasvuhormooni dopinguna, kui tema treeneri M. Alaveri ütluse kohaselt, oli Veerpalul 66 ja Mael 33 korda kõrgem organismi loomupärane kasvuhormooni tase tavainimesega võrreldes ? See oli neil aastaid kontrollitud TÜ laborites. Seda arvestasid nad treeningplaanide koostamisel. Kas ikkagi kellegi kadedus tippudele ära teha ?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Simply desire to say your article is as surprising.
The clarity in your post is simply cool and i can assume
you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to
grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
Thanks a million and please keep up the gratifying work.


my site - skype sex

 
At 01:43, Blogger نور الهدى said...


وتستخدم الاول جميع انواع المبيدات مثل :
1- المبيدات النقية
2- المبيدات البودرة
3- المبيدات المركزة المستحلب
4- المبيدات القابلة للذوبان في مواد اخرى مذيبه
بالاضافة الى وسائل الرش مثل الرش الدخانى والرزازى والتعفيري والضبابى البارد والحرارى
الاول لتفوقها في مجال رش المبيدات تعد افضل شركة رش مبيدات شمال بالرياض وافضل شركة رش مبيدات بجدة وافضل شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة وشركة رش مبيدات بالاحساء وشركة رش مبيدات بالخبر و شركة رش مبيدات بالخرجو شركة رش مبيدات بابها و شركة رش مبيدات بالقصيم و شركة رش مبيدات بينبع
وافضل شركة رش مبيدات بالجبيل

 

Postita kommentaar

<< Esileht