kolmapäev, juuni 06, 2012

Pullerits: Millal lõpeb spordis noorte ebaõiglane eelistamine?

Nüüd on küll kõva mark maas. Nii heal kohal ei ole ma veel kunagi paiknenud. Klubi Tartu Maraton nelikürituse pingereas olen kolme ala järel 13. kohal. Hurraa!

Ja see tulemus muutub ainult võimsamaks, kui protokollist ilmneb, et minust eespool ei ole mitte ühtegi minust vanemat meest. Mis me siin vanematest räägime! Isegi enamik 20ndates poisikesi – kelle kohta kuulsin hiljuti tabavalt öeldavat, et samaealistel naistel pole mõtet nii noori mehi vaadatagi, sest nood on... (vt eelmine postitus) – ja samuti füüsise mõttes ilmselt parimas eas 30ndates mehepoegi on minust tagapool, suurem jagu neist oi-oi kui kaugel. (Kohe olgu hoiatatud, et ärge tulge siin oleksitega vehkima, et oleks see või teine sellise või teistsuguse tulemuse teinud, oleksin tagapool – sest sellele oleksitamisele vastan, et poleks mul rattarallil tagumine hammasratas tükkideks lagunenud, oleksin teisel grupil paari kaaslasega enne finišit eest ära sõitnud.)

Kuhu edasi?

Nädal tagasi avaldasin Tartu Postimehes kolumni, kus kutsusin üles tegema muudatusi Eesti rahvaspordiürituste paremuse määramisel. See mõte väärib laiemat arutelu. Postimees ei ole paraku toda kirjutist oma veebiküljele pannud, aga nagu teada, siis information wants to be free - ja ma olen vaba ajakirjanduse poolt! -, mistõttu pakun oma uuendusidee ka teile arutada.
*
Varem või hiljem saab enamikul mõõt täis. Kui kevadest sügiseni käib massispordivõistluste võidupakkumine – eelmisel nädalavahetusel võis valida jooksu-, rulluisu- ja seiklusspordi- ning koguni nelja rattaürituse vahel –, pole ime, et ühel hetkel saab paljudel motivatsioon otsa. Kaua sa ikka jaksad oma keha piitustada ja vaimu sundida, rääkimata transpordile ja stardimaksuks kuluvast rahast. Eriti arvestades, et võidulootusi ning kulutuste tagasi teenimise võimalust vähemalt 99 protsendil pole.

Kes veel ei taipa, mida öelda tahan, siis olgu – teen puust ja punaseks. Hakkasin suurtel jooksu-, suusa- ja rattavõistlustel kaasa lööma kaheksa aastat tagasi. Esiotsa läksid tulemused järjest paremaks, kuni kaks-kolm hooaega tagasi areng pidurdus. Jooksus saabus kogunisti taandareng.

Küllap on tulemustes saabunud seisak, rääkimata nende allakäigust, tingitud lisanduvaist aastaist, mida sel suvel saab juba 47. Neljakümnendate keskpaigast muutub aga sportliku taseme säilitamine üha raskemaks. Nõnda pole minuealistel ega vanematel lootustki noorematele vastu saada, ammugi mitte poodiumile pääseda. Moodsalt öeldes on tegemist sulaselge vanuselise diskrimineerimisega.

See ei pea nii edasi kestma! Siin on lihtne lahendus.

Klubi Tartu Maraton kasutab nelikürituse arvestuse määramiseks telemehe Lembitu Kuuse, omaaegse Tartu Ülikooli spordifüsioloogia kateedri õppejõu väljatöötatud koefitsientide süsteemi, mis muudab omavahel võrreldavaks jooksu, rattasõidu ja suusatamise tulemused. Asi see poleks töötada välja selline koefitsientide süsteem, mis võtaks rahvaspordiüritustel paremusrea määramisel arvesse ka iga osaleja vanuse. Alles sel juhul, lubage rõhutada, oleks tegemist tõelise rahvaspordiüritusega.

«Mõte on täiesti intrigeeriv,» tunnistas juba kevadel Indrek Kelk, Klubi Tartu Maraton juhataja. «Mulle meeldib, kui mees nurga tagant võidaks ässasid.» Kui sel nädalal pärast Tartu rattarallit küsisin, kas ta on jätkuvalt sama meelt, vastas Kelk: «Kui keegi paneks kokku valemi, mis oleks usutav – miks mitte.» Seda enam, lisas ta, et ka nelikürituse praeguse paremusjärjestuse määramine käib ju matemaatilise tehte alusel.

Paljude kergejõustiku- ja jooksuvõistluste korraldaja Mati Lilliallik andis samuti kevade hakul ideele oma toetuse. «Mõte on hea,» kinnitas ta. «Nii mõnegi jaoks oleks see kindlasti motiveeriv.»

Aga mida kostab vanuse arvestamise peale Kuuse? «See on küll huvitav mõte!» teatab ta esimese hooga. Ja mida rohkem ta mõtet enda peas veeretab, seda silmanähtavamalt entusiastlikumaks ta muutub.

«Vanusekomponent oleks ju võimalik valemile juurde keevitada,» hakkab ta asja eksprompt vaagima. «See ei oleks keeruline.» Mõni minut hiljem on ta ideest juba täiesti haaratud. «See oleks küll pull! See oleks küll pull!» ei hoia ta vaimustust vaka all.

Kõige olulisem on asjaolu, märgib Kuuse, et vanuse arvestamine haakuks nelikürituse algse eesmärgiga. Selleks ei olnud pakkuda Raul Olle ja Allan Orase sugustele tippsportlastele koondarvestuses veel ühte võiduvõimalust, vaid meelitada hoopis rahvast aasta läbi sportima. Nõnda, vanust arvesse võttes, naaseks nüüdsete ja endiste tippsportlaste mõõduvõtuks kujunenud neliküritus Kuuse sõnul oma juurte juurde.

Tegelikult vääriks vanus arvestamist mitte üksnes neliküritusel, vaid igal rahva- (sic!) ja massi- (sic!) spordivõistlusel. Jooksutreener Meelis Minn rääkis mulle hiljuti Ameerika maratonidest, kus naised on rajale lähetatud mitu minutit enne mehi ning võitja auhinnaraha on kasseerinud see, kes siis kõige esimesena üle lõpujoone jõudnud. Seega liigub erinevusi arvestav ja austav ning diskrimineerimist põlgav maailm ses suunas, et võiduvõimalusi jaguks võrdselt kõigile.

Eesti ei peaks siin olema sabas sörkija. Liiati usub Kuuse, et Eestis leidub piisavalt matemaatikuid, kes suudaks koostada vanust arvestava valemi, mis rahuldaks nii Kelku, Lilliallikut või keda iganes võistluste korraldajaist. Seda enam, et Kelgu ja Lillialliku, kahe Eesti suurkorraldaja toetus, on vanusekoefitsientide ideele olemas.

Küllap saaks siis, kui vanus mängu tuleks, ka 99 protsenti, sealhulgas minusugused oma võimete lae ligi jõudnud, uut indu edasi harjutada. Sest lõpuks tekiks igaühel võidulootus. Olenemata kogunenud aastaist.
Gaslamp Quarter, San Diego, California. 7. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Kliki pildile, näed suuremalt!)


Foto 1: Tartu rattarallil osalejad lähenemas Otepää poolt Tartu-Võru maanteele. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tartu rattarallil osalejad suundumas Kambja poole. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tartu rattaralli juhtgrupp lähenemas Ringteele. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

Foto 4: Kõva pedaalimine Tartu rattarallil. Foto autor: Kristjan Teedema, Scanpix
Baltics

97 Kommentaarid:

At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Et kui vanuse koefitsient valemisse sisse tuua, siis tekib 99% inimestest võiduvõimalus ja nad saavad oma osavõtukulud tagasi teenida?

Margus, natuke segaduses

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Samas, kui vaadata algset probleemipüstitust (rahvaspordiüritusi on liiga palju), siis on lahendus muidugi olemas -- alles jäävad vaid need üritused, millel on nii kõva sponsorraha taga, et stardimaksu asemel hoopis antakse osalejatele stipendiumi.

Sellise korralduse vastu poleks mul midagi, kui minu lemmikvõistlused ikka alles jäävad. :)

Margus

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Jutus on seemet ja mitte seda mida süüakse.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Jaaaaaa
Lisaks vanusele tuleks valemisse sisestada veel:

1) Treenituse komponent, et vähem treenitud oleksid treeninumatega ikka võrdsel tasemel.
2) Hetke tervisliku seisundi komponent, et haigus ei takistaks tervest jagu saamast.
3) Varustuse komponent, et kompenseerida varustuse tasemest tekkivat erinevust.
4) Kehakaalu komponent, et õllekõuga sellide vähest treenitust arvesse võtta.
5) Laste murede komponent (näiteks, kui mõnel võistlejal on laps kehvemate hinnetega kui teisel, siis peab seda vahet vähendama).
6) Trenni ja võistluse toimumise kellaaja erinevust tasandav komponent, sest et kui mina olen harjunud kell 17 treenima, siis pole aus, kui võistlus toimub kell 12 või suisa kell 9.


Pealegi on vastupidavusalad vanade meeste sport ning siin tuleks just nolke hakata arvutustega upitama.

PP - vanamemisega tuleb leppida, see käib asja juurde.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Valemisse peaks panema ka kehakaalu ja pikkuse, siis ei pruugi PP enam nii võidumees olla.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Seda mõtet võib veel edasi arendada. Valem võiks arvestada ka pedede, neegrite jms vajadusi. Samuti võiks võrdsete võimaluste huvides kehtestada sookvoodid, näiteks et iga võistluse esikümnes peab olema vähemalt 5 naist, või näiteks reserveerida teatud arv esikümnekohti neegritele, lesbidele jne. Kõik valged mehed, kes jõuavad neist varem finišisse, diskvalifitseeritakse.

 
At 21:25, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 20:35 ja 20:43 - ei, teie nimetatud tegureid ei pea arvestama, sest neid saab igaüks muuta: treeni rohkem, hoidu haigustest, hangi parem varustus, alanda kehakaalu, eks harjuta siis hommikul jne. Ainus, mida muuta ei saa, mis on antud nagu sugu (või nahavärv), on vanus. Just seepärast tulebki arvestada vanust ja ainult vanust, sest seda muuta ei saa ja selle mõju tulemustele on väljaspool kahtlust.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Siinkohal teeb Priit Pullerits 21:25 loogikavea. Ühelt poolt räägib ta, et arvestada tuleb ainult neid komponente, mida muuta ei saa, teiselt poolt aga toob nende hulgast välja ainult vanuse, jättes kõrvale muud, nagu näiteks sugu, pikkus ja nahavärv (rass). Nende mõju tulemustele on samuti väljaspool kahtlust. Põhjendus, mida ta esitab viimases lauses vanuse kohta, kehtib sama hästi ka mitmete muude komponentide puhul. Seetõttu pole korrektne tema järeldus, et arvestada tuleb AINULT vanust.

 
At 21:51, Blogger Alari said...

Priit, kurask, ära jama! Lenin püüdis Marxi&Engelsi õpetust ellu viia...
Nüüd hakkad sina kommunismi ehitama! Ei taha!

 
At 22:31, Blogger Madis said...

Mõte on tõesti intrigeeriv aga mind see KTM üritustele selliste stardiobrokite juures ei tõmba. Aga kui makstaks mulle stardiraha, siis juba mõtleks uuesti nende üritustel osalemise peale.

Aga tegelikult koorus siit välja järgmine mõte, et kui näiteks parandad tulemust, siis saad järgmine aasta ilma maksmata starti.
Kuidas see kõlaks? Kas poleks motiveeriv?

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

70 aastane Kalju Koch võidaks rattasadulas 24 aastat nooremat Pulleritsu igast asendist nii maanteel kui maastikul. Ilma koefitsendita.
Üldiselt tasuks enne ikka mõelda, siis paugutada...
Aga keegi ei keela Priitu iseseisvalt või Lempsi abiga luua maailmas ainulaadne ja isiklik "Pulleritsu tambov", mis alati ajakirjanikul esimene laseb olla. Siis vist tükiks ajaks rahu maa peal ja teised saaksid rahulikult võtta.
Millist motipuhangut laiad massid küll tunneksid, kui tulemus ei selgu finishijoonel vaid kofude korrutisena?...
Jama kuubis.

 
At 08:01, Anonymous Anonüümne said...

1. Mulle väga meeldib Kuuse Lempsu alalhoidlikus.

2.Mulle ei meeldi stagnatsioon tema üllitatud valemiga. See on jälle kivi 4-ku kapsaaeda.

Vaatame tõele näkku. Nelik on ju tavaline mitmevõistlus, mida läbiproovitud meetodina arvestatakse punktidena mis võtavad alati arvesse ka ala osatähtsust. Kuid nelik on tegelikult hoopis sarnasem triatlonile, kus mõõdetakse ilma manipulatsioonideta ainult aega. Seega antud valemile lisakomponendi juurdelisamine on kretinism. See ei peegelda realismi.

Realism on, et tegemist ei ole õiglase keskmisega ka ühevanuseliste võistlejate puhul. Valem teeb jooksu 6 korda rattasõidust ja 3 korda suusatamiset reaalselt tähtsamaks. Jooksu heroiseerimine jõuabki absurdikomöödiani siin blogis, kus PP saab keksida nagu teismeline matavõhikust tütarlaps, tänu oma kõvale jooksukohale, 13. kohaga.

Valem vajab ammu kapitaalremonti. Täpsemalt - vähemalt rattamaratoni juurdepookimise hetkest kolmikute sarjale. Seni oli see jura verel andestatav. Pealegi pole arvestuse muutmine midagi erilist, seda tehakse igal mitteklassikalisel alal pidevalt. Teame väga hästi kuidas kuninglikul F1-l arvestus muutub jubapea iga mõne aasta tagant, et teha ala huvitavaks. Seeonju ka neliku korraldajate soov, et arvestussüsteem tõstaks huvi.

Niisiis lihtsaim on triatloni printsiip ning pidada arvestust ainult aja osas summeerimise teel - see on ausaim ja põnevaim meetod.

Massstardi võistkustes ei ole võimalik kasutada vanuse koefitsenti, sest nii kaob visuaalsel tagasisidel põhinev võistlemise võimalus. Kõik osalejad ei saa endale paluda matemaatiktreenereid jooksuraja kõrvale ratta seljas konkurentide koefitsendiga aegadest võistlejat teavitada nagu 4 aastat tagasi sai abi PP ühelt dopingukahtlusega suusatajalt. Jooks on ainuke ala kus vanuse komponent on olulisem ja kus rajal on võimalik teistest suhteliselt segamatult veel mööduda. Teistel aladel on määravaks koha parandamisel kaasvõistlejate segav faktor. Nii peaks tagant startijatele andma alati ca 20' händikäpi TM-l ja sama ka TRM-l ning isegi RR-l. See on ausam händikäp kui puhtalt vanus.

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Siis väheneks noorte osalus üritustel veelgi. Olen isegi veidi üle 40-ne ja tunnen kuidas keha siit-sealt "laguneb", aga sellist vanusekoefitsenti ei pooldaks. See ongi paratamatus, et lapsed peavad ühel hetkel vanematest tugevamaks saama. Ma ise loodan, et see juhtuks võmalikult kiiresti, aga töötan sellele ise trenni tehes vastu.

 
At 08:18, Blogger Ain Veemees said...

Kergejõustikus on juba koefitsendi süsteem veteranide klassis, tundub et toimib ja juba pikki aastaid!

Terv
Ain

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
ära poe vanuse taha, olen sinust mitmed aastad vanem ja suudan ikka veel tulemusi parandada - sel aastal kõigil kolmel nelikürituse alal. Muidugi - lagi tuleb vastu varem või hiljem, aga see on seotud paljuski eelneva treenitusega ja omandatud tehnikaga. Jaa-jaa ... jooksmine on samapalju tehniline ala nagu rattasport, sest vale sammu ja kehahoiakuga võid kaotada minuteid ja saada vigastuse nädalateks. Kui muuta koefitsienti, siis tuleb arvesse võtta ka seda, kes on käinud pikemat aega erialases trennis - õppinud treeneri käeall suusatamist, rattasõitu või keskmaa/pikamaa jooksu. Seepärast usungi, et eespool nimetatud Kalju Koch jääb alati minust (ja Sinust) paremaks.

to 08:01 - teie väide "Vaatame tõele näkku. Nelik on ju tavaline mitmevõistlus, mida läbiproovitud meetodina arvestatakse punktidena mis võtavad alati arvesse ka ala osatähtsust. Kuid nelik on tegelikult hoopis sarnasem triatlonile, kus mõõdetakse ilma manipulatsioonideta ainult aega. Seega antud valemile lisakomponendi juurdelisamine on kretinism. See ei peegelda realismi." -on eksitav. Tegelikult arvestatakse nelikürituse valemis nii aega kui kohta, nii et osalejate üldarv ja lõpetaja koht nende seas on oluline tegur. Siit edasi olen siiski Teiega nõus, et vanuse "koefitsient" on suhteline abi, sest ei arvesta erialaseid oskusi - neljast alast kaks on rattasõidud (suht arvukad) ja seal on kogemustel suur osakaal.

Reformimisel piisab, kui summeerida ajad ja viia arvestus rahvusvahelistesse vanuseklassidesse. Ja teha nii, et kõigil aladel oleks võitja aeg enam-vähem ühes ajaraamis - näiteks 3 tundi. Eks siis näeb, millise kivi all vähid asuvad ...

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

8:33 - ma ei saanud aru, millega sa ei nõustunud. Õiglane ongi arvestada ainult aega. Juhul kui läheb koha arvestamiseks, siis on õiglane see, kui arvestatakse ainult nelikürituse arvestuses osalejate kohtasid ja aegasid. St kui Košelev nelikul ei osale siis tema aeg referentsajana arvesse ei lähe. Me ei saa võrrelda mitmevõistlejaid ühe ala spetsialistidega. Neliku mõte on ju promoda sarja, mitte ühte ala sarjas ja seetõttu tulebki võrrelda igasugustes manipulatsioonides ainult sarjas osalejate aegu. Simpel. Seetõttu ongi kogu Kuuse valem kretiine. Pealegi jooksus ei võeta arvutusel aluseks aega mida jookseksid välja Keenia neegrid vaid mingi kohalik jooksu hull. Samas rattasõidus tuleb alati pista rinda profitasemel võistlejatega.

Seega võta või jäta aga lihtsam ajapõhine absoluut arvestus on ausam kui kohtade ja suhtarvude manipulatsiooni lisamine. Täna tehakse neliku arvestust mingi statistilise keemiaga. Koha komponenent on praeguses mõistes eksitav ja teeb üritusest palagani.

8:01

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Miks mitte, pehmode jaoks kah oma edetabel!
Näiteks võiks võtta arvesse ka osaleja kaalu, pikkuse, kulutatud kalorid ja nende alusel saaks erinevate parameetritega paremusjärjestusi kokku panna. Kes läbis TRRi kõige ökonoomsemalt, ehk kõige väiksema kalorikuluga? Võibolla arvestada siia juurde ka keskmine kiirus jne.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks pealkirjas püstitaud küsimusele, leian, et spordis võidab see kes on TUGEVAM. Kui hakata arvestama igasuguseid muid asjaolusid siis saame tulemuseks iluvõimlemise või iluuisutamise, kus tulemus selgitatakse igatsugu asjaolude arvestamise tulemusena.
Kõigele lisaks - miks tuleks eelistada vanu? Nagu olen aru saanud pole meil probleem vanade sportima saamine neid on niigi rohkem kui ...
Selle loogika alusel peaksid koefitsendiga arvesse tulema hoopis alla 20 aastased, selleks et tõsta noorte motivatsiooni. (Eesti vananeb niigi)
Soovituseks küsimusele "kuhu edasi?" - ehk paraolümpiale.(kuigi ma ise eelistaks trenni minna aga see on enesetunde küsimus)
Muide isegi paraolümpial ei kasutata minu teada mingeid koefitsente kuigi võiks ju.
Terv. Toomas

 
At 10:28, Anonymous Nipi said...

Tähendab.

Väga lihtne. Iga korraldaja peab lihtsalt lisama veel ühe võistlusklassi. Klassi nimi võiks olla näiteks PP. See on selline hea klass, kus on lubatud osaleda ainult Priit Pulleritsul. Siis on ta alati oma klassi esimene ja süda rahul. Ja ei aja mingit hullu juttu koefitsentidest. See koefitsendi jutt on selline tolerastide teema juba. Võrdõiguslikkus ja feminism

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, Toomas, 09:39, nüüd panete küll täiega puusse. Paraolümpial on väga palju klasse, ja mitte ei tehta vahet ainult pimedail ja jalutuil, vaid näiteks pimedate seas on ka mitu klassi olenevalt nägemispuudest.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ega need vanusekoefitsendid sind ei aitaks. Esimeseks sa ikka ei tuleks. Vaata kasvõi oma kohti omas vanuseklassis, need on enamasti peale kümmet. Ja ei ole ka mingit alust väita, et sinu (45) klass võrreldes teiste klassidega, see kõige kõvm on. Lühidalt, sinu väljapakutud süsteem ei tarvitse sinu kohta parandada, see aga on ju sinu jutu eesmärk.
Pooldan sporti, kus kõik on stardis ühel joonel, mitte seda, kus koht protokollis saadakse kellelegi sobiva arvutuse järgi.
Tehke sportyi, mitte matemaatikat, viimane on teine ala.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

"Valem vajab ammu kapitaalremonti. .............
Niisiis lihtsaim on triatloni printsiip ning pidada arvestust ainult aja osas summeerimise teel - see on ausaim ja põnevaim meetod." - alade osatähtsuse võrdsustamiseks on väga lihtne valem: Punktid=(Võitja aeg/Aeg)*1000. Ehk siis võitja saab igal alal 1000 p., ülejäänud vähem sõltuvalt kaotusprotsendist.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Loed ja mötled....Üht ei suuda möista, et mis nende pingeridade koostamine üleüldiselt annab: parema enesetunde, rahulikuma une, motiveerituma treeningu vöi veel midagi muud....ei ma tea. Aastaid on koostatud mitte just väga keerulise valemi abil orienteerujate edetabelit. Päris 100%-st seisu see ikkagi ei anna, vöidab ikkagi see, kes antud hetkel tugevam.
Köige öiglasem saaks olla edetabeli koostamine vaid juhul kui vörrelda kaotust vöitjale. Aga ka sellisel juhul peaks absoluutne tipp alati stardis olema...Et saaks veel paremat hetkeseisu hinnata, peaksid olema vördsustatud jooksu-, suusa- ja rattakilomeetrid energiakulult. Kunagi aastakümneid tagasi väideti selleks suhtarvuks olevat 1:2:4, tehilise arenguga on suusad ja rattad paremaks muutunud, et pakuks hoopis 1:2,5:5....
Aga ikka ei möista, et milleks see koht mingis tabelis oluline oleks, iseasi kui mingit erilist nänni jagataks.....Äkki Priit seletad selle lahti
Maamees

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Noh nii see läheb kui loll hakkab kirjutama asjast millest ta ei tea kuigi arvab ühtteist teadvat. VABANDUST ja on piinlik küll!

Muide kahjuks sama teevad tihti (liigagi) teie endised õpilased. Kui neilt küsida, et miks nad ei küsi eksperdilt (kes ju võiks olla spetsialist) arvamust kirjutise kohta enne kui see trükki läheb olen saanud vastuseks, et see kaotaks artikli uudisväärtuse kui asja liiga palju veeretada.
Tulemuseks on aga sama lollus nagu minugi puhul tuli - aga uudiste puhul võib keegi kannatada nagu see tihtipeale kipub olema.
Teine mida veel kasutatakse on, et distantseeritakse end uudisest või loost nagu kirjutaks lugu end ise. Samas loe kuidas tahad ikka paistab harilikult lugedes välja kelle poole kaldub kirjutaja sümpaatia.
Ehk aitaks see kui allakirjutamisel kasutada allkirja "Diletandina arvamust avaldav"vms.
Sellised mõtted siis, mitte küll spordist.
Diletandist lugeja
Toomas

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Milleks sellist vanuse koefitsienti? Õigel ajal (õiges vanuses) tuleb oma tulemused ära teha. Kes liiga hilja alustab, nagu mina näiteks, on ise loll ja pole vaja teda kuskile upitama hakata.
TA

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

"Rahvaspordiüritus" kõlab täpselt nii, et seal peab veri ninast väljas koha peale pingutama. Oleks saanud 850nda koha, aga raisk, lõpus tõmbasin nii kõvasti, et tõusin 825ndaks. Jess. Aa, vanusekoefitsent ka - 750. Jess. Vaata kui paljudele ma ära panin!

Palju õnne!
Lauri

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

12:00 -- järelikult oled sa eelmises postituses taunitav memmekas beetaisane. :) Alfad panevad ikka nii, et veri ninast välja.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

"Isegi enamik 20ndates poisikesi – kelle kohta kuulsin hiljuti tabavalt öeldavat, et samaealistel naistel pole mõtet nii noori mehi vaadatagi" vaadaku siis ligi 50-seid mehi, neil jääb jõudu ülegi vist. ja siis võib veel võtta kodusoleva naise vanuse koefitsendi ka arvesse: kel vanem naine, jääb aega rohkem spordirajal rahmeldada, kel 20-nene, rahmeldab kodus rohkem. või äkki annaks noor naine vanale mehele sellise emotsionaal-hormonaalse laksu, et paneb spordirajal veel auru juurde kah. ei tea, kumb pool üles kaalub, P võks proovida :)

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka ei saa aru, et mida need beetad seal rahvaspordiüritusel otsivad? Loomariigis on nii, et kui alfad emase pärast võistluse üksteist oimetuks teevad, siis kargab kuskilt tagant mingi beeta kes emasele ära paneb sest loodus ei salli tühja kohta. Kellele on aga isaste rahvaspordiüritusel võimalik ära panna kui need on nii vinged, et emased neid ignoreerivad? Vot siin on küsimus.

Iseenesest on Lauri küsimus õigustatud ja seetõttu on õiglane miskit punktiarvestust pidada ainult esikümnele neliku arvestuses. St punne antakse ainult nelikust osavõtjatele ja ainult aja või ajakoefitsendi järgi neliku koguarvestuses esimesel positsioonil oleva alfa järgi. See tähendab, et beetastunud alfadel tekib võimalus saada boonuspunne selle eest, et on mingil alal peamisele alfale ära pannud. Kõik on rahul! Igaüks saab lugeda oma trofeepunne ja uhkusega seda igal reaalsel või virtuaalsel rahvakogunemisel ka esile tõsta. See on lahendus!

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

See on ikka hämmastav kui oluline mõnele mehele mingid punktid on, olgu need siis virtuaalsed või paberile kirjutatud.
Kutsuks õige mõistuse koju.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Selleks, et saada õiglast vanuse koefitsenti peaks näiteks jooksudistantsidel teadma, iga vanuse maailmarekordeid. Näiteks 16.-17 aastaste WR 20km jooksus (rattasõidus eraldistardis). 18-20. aastaste WR jne jne, kuni 100 aastasteni välja. Kuna me neid rekordeid ei tea jääb see koefitsent ikkagi väga subjektiivseks.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Istub siil kännu peal ja muudkui kiitleb: "Ma olen tugev, ma olen kõige tugevam!".
Karu juhtub mööda minema. Vaatab pika pilguga siili, kratsib kukalt ja annab siilile jalaga.
See lendab elegantse kaarega eemale põõsastesse. Ronib sealt hetke pärast tusasena välja ja pomiseb:
"Ma olen tugev aga natuke kerge..."

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Kui suhtarvudega juba võistlemiseks läks, siis sipelgad paneks enamikele alfadele pika puuga. Tõstmise suhteline maailmarekord oli vist nende kraes.

Aga tõsiselt rääkides, et statistikute koefitsendis tuleb arvesse võtta ka seda, kui palju asjaosaline online meedias oma reeglite rikkumisega saavutatud tulemustega kiidelnud on. Mida rohkem kiitlemist, seda kehvemaks muutub koefitsent. Piisab iga võistlujuhendi rikkumine lisab virtuaalses arvestuses juurde ajale ühe tunni.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks peaks arvesse võtma ka lõpukoha kaotust stardinumbrile. Vormi langus ja koha kaotus peab olema koefitsendis karmilt ja õiglaselt kajastatud. Ei tasu ikka kehva vormi puhul esimestes gruppides troppi mängida alfamatele beetadele.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled sa seemneid söönud? Seejuures tahaks mainida, et 20.35 on väga hea kommentaar.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Asi läheneb absurdini. Siis peaks kehakaalu ka arvestama(pole ju enda teha) 2.10 pikkusel mehel on ikka raske jooksu või rattarajal konkurentsi pakkuda?
Tuuletakistus, suuremal inimesel see ju suurem?? jne. jne.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Ajakoefitsent on ikka eriline perverssus. Kaotuse pross võitjale - nonsenss.

Võtame eeskujuks nt rattatuuri. Siin summeeritakse kõikide alade ajad. Ei mingit matemaatikute keemiat. See, et meil peaminister on Tartust pärit keemik, ei tähenda, et spordivõistlustel peab tulemuse selgitamiseks keemiat kasutama. Nagu oleme eelnevalt näinud, on praegu neliku puhul tegu statistikute alaga, millel pole spordiga eriti miskit ühist. Kaotajaks on nii ainult võitja. Rahvaspordi arengule ei aita see metoodika kuidagi kaasa. Õige on panna aeg ritta ja võitja selgitada aegade summaga. Statistikaga võiks anda välja eriauhinnad 10-le kõige stabiilsemale. Siis tekib võimalus ka viimasel mehel auhinda saada - alatistabiilselt viimane ja kaotuspross 200% Vot see stimuleerib rahvasporti, mitte esimeste kottimine koefitsendiga. Tolle koefitsendi loojad soovisidki ju promoda ühtlast sooritust , kuid läks nagu ikka alfade ärapanemiseks. Tuleb tagasi tulla auhindade jagamisel tolle valemi mõtte juurde ja mitte kasutada seda valemit miski 13. koha arvutamiseks sest selleks see valem ei kõlba. Beeta jääb beetaks isegi 13. kohal ja isegi siis kui vanemat beetat tast eespool ei ole.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Tegin statistikat:
1. tulp koht aja järgi;
2. tulp koht koefitsendi järgi;
3. tulp nimi

1 1 Pallo Rait
2 5 Karu Virgo
3 2 Teteris Janis
4 4 Kukk Sigvard
5 6 Soo Allar
6 3 Ailt Priit
7 8 Kodanipork Raido
8 9 Antoniak Marek
9 7 Hussar Aimar
10 11 Tuisk Priit
...
36 32 Pullerits Priit


Nagu näha on lätlane saanud teenimatu 2 koha 3 koha asemel ja PP on 36 koha asemel saanud 4 kohta ettepoole. Nagu näha ei muuda see valemikeemia oluliselt võistluse sisu kuid kotitakse tugevamaid beetasid.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

15:36 statistka on 2011 neliku kohta.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

"Veri ninast väljas" panemise vastu ei ole mul iseenesest midagi. Küsimus on lihtsalt selles, mis põhjusel seda tehakse. Ma saan aru, kui võitlus käib esimese otsa kohtade peale, aga no kurat, mis vahet seal on, kas sa oled 850., 825. või 750. Kui me võtame näiteks TM-i, siis selline panemine on ka olulisemelt kehvematel kohtadel väga levinud, mõni mees lubab sul isegi hambad kurku lüüa, kui talle rada ei anna. Rahvaspordiüritus ikkagi.

Lauri

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Laurile

Panemise mõte tagumises otsas on ajalooliselt ainult selles, et saada selles oma võimetele mittesobivast stardigrupist järgmine aasta õigesse gruppi, kus ei pea õudsalt tõmblema. Kõik tahavad ju lõpuks võrrelda oma tulemust omasugustega suhteliselt ausas heitluses. See kui sa pead 2 aastat tegema tööd õige stardikoridori pärast on üks paras perverssus. Muud põhjust taga ninast vere väljutamiseks ei olegi.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Kõik on väga tore, aga tehke mulle selgeks, milles seisneb nn "tipprahvaveteranijnespordi" mõte?
Tippspordist ja -sportlastest saan ma aru - absoluutselt parimate tulemuste, olümpia-,MM-, EM- jne. võitude saavutamine, aga milleks on vaja ülejäänutel tõmmelda mingite koefitsiendiga tulemuste pärast!? Krt, tehke sporti oma tervise, liikumisvajaduse, looduse keskel viibimise ja hea enesetunde pärast, selleks ei ole vaja mingeid koefitsiendiga kohti kuskil külavõistlustel taga ajada!

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

to 16:16

kui oled aru saanud, et elu on ebaõnnestunud, perele ei suuda normaalset äraelamist tagada jne siis jääbki koefitsentide poole pöördumine ainsaks võimaluseks end inimesena tunda.

 
At 16:39, Blogger Gaspar said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

to 16:16
ja tegelikult paljud teevadki nii - ajavad rajal sõbralikult juttu, abistavad mõnda, kel kumm katki, sõidavad/jooksevad kostüümis jne.

Aga huvitav ikkagi pärast vaadat, kuhu platseerus teiste omasugustega võrreldes ... (kuhu OLEKS VÕINUD JÕUDA ilma aitamata!?)

Mart

PS. Ninast veri väljas on neil vaja panna, kel on vajadas midagi kellegile tõestada - naisele? lapsele? naabrile? (kuigi viimased seda sageli ei tea, et neile midagi tõestati).

 
At 16:45, Blogger Gaspar said...

Aegade summeerimine 3 ala põhjal 20 esimest:

Koguaeg Nimi (sünniaasta) erinevus koef.kohaga
7:33:10 Pallo Rait (1974) 0
7:33:12 Soo Allar (1991) 0
7:58:09 Krusemann Magnus (1976) 0
8:03:33 Hussar Aimar (1981) 0
8:03:43 Linnus Sander (1991) 0
8:06:37 Antoniak Marek (1968) +2
8:08:41 Rei Tarmo (1971) -1
8:13:36 Raag Kaupo (1980) +1
8:15:20 Lillelaid Tõnu (1980) -2
8:21:11 Hussar Kaidar (1971) +6
8:22:10 Veide Hannes (1976) -1
8:23:26 Sukk Gaspar (1976) -1
8:25:54 Kodanipork Raido (1969) +21
8:26:44 Nõmm Raivo (1976) 0
8:27:20 Pullerits Priit (1965) -2
8:29:39 Klaos Taavi (1988) -4
8:30:05 Eiger Rein (1972) -2
8:31:02 Kaljumäe Aivo (1972) +8
8:32:59 Arak Anti (1973) +20
8:33:31 Kiudma Tarvo (1966) +9

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

kõige parem variant on aegade summa ja kogu lugu.Vanuseklasse aga koondis ei selgitata ega autasustata,sestap jätsin see aasta rr sõitmata,jube ohtlik ka seal 200-es pundis loksuda,nii et Priit tänu sellele saad omale vastu rinda taguda..........hd

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Kuhjaga arukaid kommentaare! Asi on selge- ettepanek ei lähe mingite kofude kehtestamiseks iial läbi!
järgmine kont spordipööblile pureda palun, ja vaata, et nüüd " liha" ka küljes oleks..;)))

P.S. isklikult ei usu ma kuidagi, et I. Kelk seda vanusekoefitsendi juttu hetkekski tõsiselt võttis; Lempsi kohta ei tea ütelda....

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

"kõige parem variant on aegade summa ja kogu lugu." - põhjusmötteliselt nöus, aga see eeladb erinevate alade võrdset osakaalu. Kui see tingimus pole täideyud, siis on objektiivseim ikkagi kaotus% võitjale.

 
At 18:37, Blogger Priit Pullerits said...

...seis on tegelikult väga hea, sest ega siin vettpidavaid vastuargumente näha pole, mida näitab see, et enamik - v.a need, kes on rääkinud aegade summast - on ajanud absurdi ja toonud välja tegureid, mida saab muuta (erinevalt vanusest!). Pealegi, lugejaid on kahe päevaga olnud kõvasti üle tuhande, kuid kokku vaevalt 40 vastalist - seda ei ole palju; vastalisi leidub alati, sest eks iga muutus hirmutab; nii turvaline on ju stagneerunud status quo'ga jätkata.

Aegade summa ei ole seepärast jällegi õiglane, sest rattarallil mängib grupifaktor liiga suurt rolli. Rattaralli lõpeb sisuliselt 6.-8. kilomeetril ära, edasine on üks grupis loksumine, kus grupist kukutab vaid ebaõnn (tehnika purunemine, kukkumine) või hooletus dramaatilisemates kohtades (tõusudel ja teravate pöörete eel grupi sappa jäämine).

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

18:28 Mis võrdsusest jutt käib? Me ei ela ometi sotsialismis kus kõik pingutavad tööd teha vastavalt võimetele ja tasu saavad vastavalt vajadusele. Osakaalusid reguleeritakse distantsi pikkusega. Mina ei osale nelikul enne kui jooksu pikkus on 42 km. Siis on selle osakaal õige võrreldes teiste aladega. Täna diskrimineeritakse nelikus jooksjaid täiega. Mina hääletan jalgadega!

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Seis on pärast PP avaldust nõme. Rahva õiglustundest sõidab PP lihtsalt üle nagu NL ajal. Irvitab magedalt. Pealegi vanuse järgi tuleb memmekatele U23 anda sobilik edu. Seetõttu võidavad nad igaljuhul PP-d kuna vanuse järgi sobib händikäppi anda pensionäridele. Tööinimesed on kõik võrdsed. Õnneks on kogu jutt ainult mull, õhumull.Isegi seebikirmet pole selles jutus. Muide PP, kui kiiresti on võimalik vabaneda selle blogi jälgimisest ja PM lugemisest, kas tead?

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Ma saan aru, et Priit Pullerits kisub üles intriigi, aga kas keegi seletaks, miks? Mis kasu ta sellest saab? Miks ta kulutab sellele nii palju oma aega?

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Õhuvongutamine elukutseks, mis muud.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

kasu? edevus

 
At 21:49, Blogger Madis said...

Minu arvates käib siin haukumine vale puu all. Mis on siinse diskussiooni eesmärk?
Arutella noorte mutta tampimist? Samas, kui Priidu artikkel tänapäeva noori memmekateks tembeldas. Et võiks siis motti neil veel maha keerata? See on siis eesmärk, et tampida meie järelkasv mutta? Selle asemel, et noori innustada.
Hetkel polegi muud lisada.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit, alljärgnev on sulle meeltmööda nii antud postituse võtmes kui ka sisulises võtmes üleüldse.
Nimelt, see zone.ee counter ei loe kokku mitte arvutite IP-aadresse, nagu kunagi üks "tark" siin keskkonnas vastavasisulisele küsimusele vastas, vaid see counter näitab ROOTERite (võrgu laialijagajate) IP-aadresse.
Kes soovib selles ka ise veenduda, võib teha lihtsa katse. Tuldagu antud blogisse kahest arvutist, mis asuvad ühe ruuteri taga (nt. kodus nii läpakast kui IPadist või misiganes teisest arvutist). Zone.ee counterisse ei lisandu mitte 2 IP-aadressi, vaid 1.
Seega, Priit, su blogi "lugevaid" arvuteid on märksa rohkem, kui zone nätab, kuid mis see vastav kordaja on, ei oska ainult selle näitaja põhjal keegi öelda.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Sport 200 palun. Mis on vanusegrupid?!

 
At 23:03, Anonymous УРА! said...

Мосгорсуд запретил проводить гей-парады в российской столице вплоть до мая 2112 года. Правозащитница Людмила Алексеева назвала это решение "феодализмом". Представители секс-меньшинств не смогут проводить гей-парады в Москве еще по меньшей мере сто лет. В российской столице еще ни разу не проводились гей-парады.

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

"Pealegi, lugejaid on kahe päevaga olnud kõvasti üle tuhande, kuid kokku vaevalt 40 vastalist - seda ei ole palju" :DDDDDDD

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Ärge erutuge, PP lihtsalt sokib nagu ikka:) Nautige parem algavat EM-i, sellest ei tea see vananev kirjatsura nagunii midagi, ega oska kaasa rääkida :)

- kah harrastussportlane, õllekõhuga, alatreenitud, kehvapoolse varustusega.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

"Pealegi, lugejaid on kahe päevaga olnud kõvasti üle tuhande, kuid kokku vaevalt 40 vastalist - seda ei ole palju"

tappev loogika.....IRW.
Tõenäolosem on siiski, et ca 960 tegelast ei üritagi lolliga vaielda, sest kõrvalseisjatel on tihti raske eristada, kumb on kumb...

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Meelis Minn rääkis mulle hiljuti Ameerika maratonidest, kus naised on rajale lähetatud mitu minutit enne mehi ning võitja auhinnaraha on kasseerinud see, kes siis kõige esimesena üle lõpujoone jõudnud.

Kas mulle tundub nii või on see ka tegelikult? Sooline võrdõiguslikkus on tihtipeale naiste õiguste eest võitlemine, tihtipeale aga ei arvesta mõlemat sugupoolt.

Ülaltoodud USA variant ei läheks ilmselt Norras läbi. Võid Soonetsi käest küsida miks?

Põhiteemast. Aga äkki on olemas inimesi massiüritustel, kes tegelikult ei soovi vanuselise koefitsendi või valemi rakendamist? Isegi sel juhul kui see nende kohta parandaks. (Paljud "disabled" inimesed ei salli seda kui nende eest igal sammul hoolitakse ja poputatakse). Võibolla näide ei sobi antud konteksti. Aga minu mõte on selle näite põhjal arusaadavam.

B-to

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Millal lõpeb spordis tugevate ebaõiglane eelistamine? Ka nõrgad, vanad ja väetid peavad saama võita.

 
At 12:42, Blogger Ain Veemees said...

Veteranidele on ju kah võistlusi!

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa selle ideega 30 aastat tagasi välja ei tulnud? No siis, kui ma klassi lühim olin ja korvpallis lauavõitluses palle ei saanud. No mõne sain aga pikad said rohkem. Ebaõiglaselt rohkem. Osa neist oleks pidanud mulle andma.

Janno

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

OK, avaldan ka vastumeelt sellele plaanile.

NB! Nelikut pole teinud kunagi, ilmselt ka ei tee (sest rattaralli on liiga ohtlik mugavussport minu jaoks).

Ise eelkõige jooksuga tegelejana - kui järvejooksude sarjas ntx hakata vanust arvestama... Ei huvitaks ka seal üldkoht absoluutselt, mitte et see niisamagi väga huvitaks küll.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

VO2max on kas antud kõrge ja muidugi seda saab tõsta, kuid mitte väga palju. Jooksus on see üsna määrav.
Kehakaal on jooksus väga määrav, 2m pikk mees kes kaalub 95 kg on suhteliselt sale mees, kuid ta ei saa vastu 170 cm pikale mehele kes kaalub 65 kg või veel vähem.

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

13:43 - taas üks ebaõnnestunud vastuargument - eks valigu selline mees siis endale paslikum ala, näiteks korvpall või võrkpall. Veel kord, millest paljud aru ei suuda saada: vanus (lisaks soole) on universaalne ja kõiki ühtviisi mõjutav tegur, mille suund ja mõju on selge - tulemuste kahanemise suunas. Seepärast on massispordiüritustel igal pool ja juba ammusest ajast lisaks naiste ja meeste jaotusele ka vanuseklassidesse jaotus. Keegi ei jaga vastupidavusalade üritustel kuskil kedagi pikkuse ega kaalu ega VO2max-i järgi. Millest ma räägin - just eelnevast lähtudes, aga selle lisandusega -, on see, et neid vanuseklasse tuleks arvestada üldreastuse määramisel, nagu naistel on selgelt kohe üldtulemuste kõrval prominentselt välja toodud eraldi naiste reastus.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

jah miks mitte vanuse komponent, aga sellisel juhul mitte massistartide spordiüritustele, kus rolli mängib olulisel määral teiste enrgia enda huvides ärakasutamine. teiseks rolli mängib ka treenitus vs selleks kulutatud aastad - oled vanem järelikult oled saanud rohkem aastaid treenida ja kogemusi, seega võidukefitsent kukub kolinal.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ega VO2Max pole kah treenitav, seega tuleks ka seda komponenti valemisse juurutada

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

"13:43 - taas üks ebaõnnestunud vastuargument - eks valigu selline mees siis endale paslikum ala, näiteks korvpall või võrkpall."

Priit, äkki valid endale paslikuma ala, kus vanus tulemusele liiga ei tee? Mängi näiteks kabet või midagi.

Lauri

 
At 15:47, Anonymous Nipi said...

Mida rohkem sellele mõtled, seda jaburam on.
Ma saan aru et oma ideest on raske loobuda, eriti kui selle rakendamine tagaks nii pikalt au ja kuulsuse paistet.

Seejuures, mismoodi see peaks kaasa aitama eelmises postituses väljendatud murele, et noori pole?

Mis motivatsioon on noortel osaleda, kui joostes sama kiiresti või kiiremini kui teised, paneb mingi vana päss ikka oma koefitsendiga sulle ära, sina jookse või silmamunadel. Noor üks kaks korda osaleb ja siis ütleb et käige metsa, ma ei tee trenni järgmised 20-30 aastat lihtsalt selleks et siis korra koefitsendiga särada. Igal vanusel on oma hiilgeaeg, kus ta on teistest vanustest millegipoolest suutlikum. Milleks loodusele vastu hakata, vananeda võiks ikka väärikalt.

Lisaks miks siis ikkagi mitte lisada kaalu või treenituse aste - SEC sõidul on näha kyll üsna korpulentseid tegelasi kes sõidavad hing paelaga kaelas, pingutus ja kalorikulu on suhtkoht kindlasti suurem kui esiotsa meestel, aga näe ikka on seal viimaste hulgas. ebaaus ju. Siiralt neid vaadates on mul olnud hirm et neile peab kiirabi kutsuma. Mitu tundi maxpulsil. Jajah, kaalu saab muuta. Ja mis siis? Loeb ju pingutus. sina ka pingutad oma vanuse juures max välja, kuidagi ei ole jõudu enam pingutada nii nagu 15a tagasi. palju ausam oleks ju lugeda pingutust.

Ja muide, omal kombel on see koefitsentide süsteem ju olemas.

Selle nimi on vanuseklassid. Sellepärast need ongi ju, et saad võrrelda oma tulemusi oma vanuseklassiga.

Lihtsalt medal kaela/karikas pihku antakse *absoluutselt* parimale, mitte suhteliselt parimale. Nagu peabki.

PS: äkki oleks aeg motivaatorina loobuda mingist n koha taga ajamisest vaid lihtsalt nautida sporti kui sellist ?

PS: lugemiste arv on suurem juba seetõttu et iga vastanu käib vaatamas mis veel räägitakse - vastatakse. käib iga selline kommentaator 5x, ongi sul juba 70x50 külastust nagu maast leitud..

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Millal lõpeb spordis kiirete ebaõiglane eelistamine? Millal lõpeb spordis tugevate ebaõiglane eelistamine? Millal lõpeb spordis tahtejõuliste ebaõiglane eelistamine? Millal lõpeb ajakirjanduses kirjaoskajate ebaõiglane eelistamine kirjaoskamatute ees?

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades vastupidavusalade sportlaste parima saavutusvõime vanust (28-30), peaksid ka sellest nooremad mehed saama koefitsendiga läbi korrutatud.
Nii et Allar Soo oleks ikkagi PP-st ees.

Ei võida sa midagi!

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt nõus, aga vaidleks natuke vaidlemise pärast.
Pikkus on ju seega samas kategoorias vanusega - muuta ei saa. Kui keegi väidab, et see ei mõjuta, siis küll leiab korraliku selgituse et mõjutab, seega ei hakkaks sellel pidama. Kuid kokkuvõttes läheb asi siiski see pikkuse teema absurdi ning sama võiks ka vanuse kohta öelda. Seepärast on ju vanuseklassid või olen ma midagi valesti arusaanud? Oled vanuseklassi parim ja vsjo. Milleks leiutada jalgratast kui see juba olemas!

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd tiba mugandada klassikat, siis:

Vesi vahutab ja keeb,
kalda poole otsib teed;
tulvab randa taandub samas -
soomussärgid sätendamas,
väljub vahutavast veest
vaevalt nelikümmend vastalist,
vapper igaüks ja kena,
näides noorte hiidudena,
vana soldat-kirjamees
Pullerits käib nende ees :))

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Koefitsent on üks huvitav asi. Võitjaks on siin ainult MN65,M70, M75 ja MN17, MN20.

Mitte mingi süsteemiga ei võida parimas eas osalejad.

Olukord on nii jabur, et seda pole mõtet isegi läbi mängida ajaloolistel andmetel.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Kaks uurivat ajakirjanikku jälgivad põõsast ühe erakonna peakontorit.

Kolm inimest lähevad majja sisse. Mõne aja pärast tuleb neli inimest välja.

Üks ajakirjanik (see paksem) rõõmustab ja järeldab: paljunesid.
Teine ajakirjanik (see alatoitunud): ei ole nii - kui nüüd veel üks inimene majja läheb, on maja tühi.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Orienteerujad on nutikaimad: on rahvavõistlusi, kus lisaks tavapärastele vanuseklassidele on ka näiteks klass 100+(loe: kg) :))

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

"Keegi ei jaga vastupidavusalade üritustel kuskil kedagi pikkuse ega kaalu ega VO2max-i järgi."

Kaalukategooriad on näiteks sõudmises.
VO2max sõltub otseselt kehakaalust-seda näitab kasvõi selle mõõtühik-
ml/kg/min.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Matemaatikuna on mul päris huvitav seda vaidlust jälgida. Küll püüab Priit Pullerits oma väiteid tõestada jõuga pealesurumise teel, jättes tähelepanuta loogilise korrektsuse, küll ilmutavad samaväärset "tarkust" kommentaatorid. Näiteks 12:05 - VO2max ei sõltu kehakaalust, sest kehakaaluga jagatakse ju läbi. Samahästi võiks ütelda, et vee tihedus 1 g/cm3 sõltub massist ja ruumalast, sest mõlemate mõõtühikud on seal sees.

Nii et pange aga edasi, mehed. Jään ootama, milliseid "pärleid" ühelt või teiselt poolelt veel lugeda saab.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Üleeile küsisin, et kaua võtab aega PM lugemisest loobumiseks. Vastus saabus ööpäevaga - paberväljaandest oli tänu trükipressi purunemisele võimalik loobuda alates tänasest. AMAZING! Veel ootan vastust online meedia osas.

Pärl

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

VO2max ei sõltu kehakaalust, sest kehakaaluga jagatakse ju läbi

Mida väiksem jagaja (kehakaal) seda suurem jagatis(Vo2max).

Siim Susi, 2b

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Siim Susi, mine käi veel natsa koolis.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

"Mida väiksem jagaja (kehakaal) seda suurem jagatis(Vo2max)."

Et siis auto puhul: mida väiksem jagaja (aeg), seda suurem jagatis (kiirus)? Ehk sekundi jagu liikumises olnud auto on 3600 x kiirem kui tund aega liikunud auto?

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Minule küll Priidu mõte meeldib. Vanusekoefitsendiga tulemus võiks olla eraldi real, nagu praegu on "Koht võistlusklassis". Mul tõstaks küll enesetunnet ja annaks motivatsiooni.
Aga mõni inimene on lihtsalt põhimõtteliselt kõige vastu (või PP vastu). Kui aegade algusest alates oleks arvestatud tulemuses vanust, siis oleks praegu vastasseis, kui keegi tahaks selle lõpetada. No see ei võta ju kelleltki midagi ära, kui selline arvestus oleks.

N45

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Postimees ja Pullerits on endale tänase kojukande jamaga kõva ämbri kraesse keeranud. Selle hinna eest, mida tellijate käest nööritake, saaks asju läbimõeldumalt teha. Puudus täielikult plaan B.

 
At 21:17, Blogger Priit Pullerits said...

Check this out:

http://arvamus.postimees.ee/870944/priit-pullerits-meie-ajusid-loputatakse

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, kas seda on juba siin kirjutatud, aga kindlasti peab arvestama ka inimese sissetulekut. Mina alla keskmist (650eur) palka saav inimene ei ole võimeline ostma konkurentsivõimelist jalgratast, suuski, tosse jne. Varustus on kindlasti väga oluline komponent spordis.
Tule proovi mõni Samsung Cup ka ära!
Edu Priit.

 
At 12:54, Blogger Priit Pullerits said...

Isegi mõtlesin eile, kui nägin ühte meest autoga Rõuge etapilt tulemas, ratas katusel, et peaks mõne Ss etapi ära proovima, aga siis jälle mõtlesin, et panna nädalavahetusest veel üks päev hakkama, et kuskile porri sõtkuma minna...

Milline on kõige lahedam ja chillim Ss etapp, kus mudas ei pea ukerdama ja kus mu USA Treki nainerid löögile pääseksid?

 
At 15:40, Blogger Madis said...

Eks vist Elva on see 29er-sobilikum. Aga oleneb raja pehmusest ka.

 
At 15:53, Blogger Madis said...

Aga võib-olla tuled hoopis sellisele võistlusele:
http://www.spordipartner.ee/?page=keilas-toimub-omaparane-rattavoistlus

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

USA Trek. Mmmmm. A kuhu naise Optima jäänud on? Võiksid Eesti Spordi Muuseumi viia. Või Sportlandi klaasi alla, saaksid veel kuulsamaks. Siis oleks veel kõvem mark maas.

Sinu tuline austaja
Janno

 
At 23:38, Blogger Lauri said...

Mõtlesin, et ütlen ka sõna sekka, enne kui uus post tekib ja see teema unustatakse.

Kõigepealt alustaks sellest, et nelikürituse neljast alast kolm on tehnika poole pealt üsna olulise osaga.

Võtame suusatamise näiteks - minu rahvasportlase isemääritud Atomicud ei hakka elus nii libisema ja pidama, kui kasvõi näiteks hr. Pulleritsu Fischerid, mida määrivad eksperdid väga heade määretega. Ei, ma ei nurise selle üle, ma võin ju ise sama palju panustada, kui seda oluliseks pean.

Jooksmine on ehk kõige varustuseneutraalsem ala. Kui palju maailma parim jooksujalats koguaega vähendab, või kas vähendab, ei oska kosta.

Rattaralli - rattal ja Rattal on vahe, sellega nõustuvad ehk kõik. Muidu ilmselt käiks ka hr. Pullerits endiselt oma legendaarse Optimaga seda sõitmas.

Rattamaraton - ka seal mängib varustus olulist rolli. Kas mitte ühel aastal ei võidetud seda peaaegu, et maanteerattaga. Või vähemalt selle moodi asjandusega.

Seega väidan, et lisaks enda sportlikule vormile ja treenitusele mängib olulist rolli ka varustus ja sellele kulutatud raha. Kui palju keegi sellele kulutada tahab või suudab, on väga erinev.

Nüüd võiks tulla tagasi selle vanuse teema juurde korraks. Inimeste võimed on erinevad ja inimesed avanevad erineval ajal. Näiteks Maurizio de Zolt võitis Albertvillle'i taliolümpial hõbemedali, olles 41 aastat vana ja kaotades ainult Björn Daehlile. Ja veel Lillehammeri olümpial kaks aastat hiljem kuulus ta Itaalia kuldsesse 4x10 teatenelikusse. Tema ei vajanud mingeid koefitsiente oma medalite väljateenimiseks.

Nelikürituse paremusjärjestuse arvestamise koefitsient on lihtsalt üks arvestuslik valem. Kas see on nüüd maailma kõige õiglasem või oleks lihtsalt aegade kokkuliitmine ausam on otsustamise küsimus. Minu jaoks aga peaks lõpptulemus näitama ikkagi seda, kes on absoluutselt kõige parem võistleja ja siit peaks kõikvõimalikud subjektiivsed hindamisalused kõrvale jääma. Vanuseklassides arvestuse pidamine on loomulikult asi, mida võib teha, kuid absoluutarvestus jäägu siiski absoluutseks ja kvantitatiivsetele teguritele tuginevaks.

Hea näide sellest, kuidas leida absoluutselt parimat sportlast, on olemas maadlusmaailmas. Seal selgitatakse lisaks kaalukategooriate võitjatele ka absoluutkaalu meister ning see ei ole alati kõige suurem, raskem ja eeldatavalt ka füüsiliselt kõige tugevam mees. Võidab see, kelle füüsiline tugevus, kiirus ja tehnika kombineerituna teevad temast matil kõige tugevama. Tema on mees, kellele ma vaatan alt üles ja tean, et tema ongi see kõige-kõige.

Ma tahaks sama tunnet kogeda ka nelikürituse võitjat vaadates. Praegune korraldus minu meelest seda ka võimaldab.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Päris tore, et vanadus meeleheidet toob. Ainult rõõm teise ebaõnnest.

 
At 10:32, Blogger oakleyses said...

coach outlet, supra shoes, ugg pas cher, toms shoes, canada goose, bottes ugg, barbour, moncler, canada goose, swarovski, pandora jewelry, pandora charms, canada goose outlet, juicy couture outlet, doudoune canada goose, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose uk, moncler, michael kors outlet online, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, moncler, wedding dresses, louis vuitton, pandora charms, ugg boots uk, pandora jewelry, michael kors handbags, moncler, moncler, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, hollister, montre pas cher, barbour jackets, louis vuitton, doke gabbana outlet, canada goose, lancel, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo, moncler, links of london, michael kors outlet, juicy couture outlet, replica watches, karen millen, marc jacobs, moncler, swarovski crystal

 

Postita kommentaar

<< Esileht