kolmapäev, mai 23, 2012

Pullerits: Kas sportlastel tasub usaldada arst-korüfeesid?

Eile õnnestus kohata tohtrihärrat, Leho Ripsi. Tema, nagu küllap teate, on see Eesti harrastussportlaste elupäästja, kelle töisest elust kirjutasin möödunud sügisel n-ö kangelasportree, mis pääses mulle üllatuseks Eesti mulluste parimate olemuslugude konkurentsis koguni kolme parema sekka. Mul oli eile Tartu Velo Klubi rohkem kui 60-kilomeetrise grupisõidu ajal dr Ripsiga tõsine jutuajamine.

Parem põlv teeb endiselt vähimalgi määral jalale toetudes valu. See ei taha sugugi taanduda. Tegelikult, nagu selgus, on valu kõrvaldamiseks kiire meetod, ja seejuures odav meetod. Maksab umbes kolm eurot. Selleks tehakse põlve hormoonsüst ning peagi saabub valutum ja muretum tunne. Nii aidatakse paljud Eesti tippsportlased jalule.

Aga mis hinnaga?

Dr Rips seletas, mis on tagajärg. Nimelt see, et hormoonsüsti mõjul läheb kõhrest vedelikku välja, ja nagu ta märkis, valitseb looduses reegel, et mis läinud, see läinud. Aga kui vedelik läheb välja, siis, nagu isegi aru saate, muutub kõhr hapramaks. Ja see seletab ka selle, miks justkui kiirele probleemi kadumisele järgneb probleemi peatne tagasitulek.

Seepärast mõned arstid hormoonsüsti ei teegi.

Grupisõit pole ainult seetõttu hea sõit, et saad kihutada kergelt üle 40 km/h – kiirus, millest alates minu arvates üldse algab rattasõit –, vaid saad ka üksjagu targemaks. Saad isegi saladuste jälile. Seal liigub ju igasuguse taustaga meeste vahel igasugust infot, mida muidu kõva häälega ei räägita. Nii sain teada, milles seisneb Eesti kuulsate tipparstide tegelik fenomen (allika jätan konfidentsiaalseks, muidu ei võeta äkki järgmine kord kampa).

Juhtub näiteks harrastussportlasel mingi trauma. Läheb perearsti juurde. Perearst vaatab, soovitab kas rahu ja puhkust või kirjutab mõne salvikese, ja kui see ei aita, siis saadab eriarsti juurde. Käib sportlane siis eriarsti vastuvõtul, võib-olla küsib arvamust veel teiseltki spetsialistilt, teeb seda, mida nood soovitavad, proovib järele, aga häda ikka ei parane. Nii ei jäägi tal muud üle, kui püüda lõpuks pääseda mõne korüfee vastuvõtule. Korüfee, saanud teada, et kõik konservatiivsed meetodid on läbi proovitud, laseb käiku midagi radikaalset – ja pauhti, hädad kaovadki, ning harrastussportlane mõtleb, et pagana pihta, miks ma kohe korüfee juurde ei tulnud. Ja nii levibki arvamus, et on staararstid, kes suudavad imet teha, kuigi tegelikult võis vigastus hakata osalt tänu koormuste vähendamisele ja samuti tänu vahepealsetele konservatiivsetele ravimeetoditele ise taanduma ning korüfeel jäi üle lüüa vaid võimas, radikaalne lõppakord, mis, nagu eelpool märkisin, ei pruugi pikas perspektiivis üldse kasulik olla.

Ma ei poolda endast rääkides kiireid ja radikaalseid lahendusi, sest need ei anna vastupidavaid tulemusi, mistõttu minu võistlussuutlikkus valutava põlvega on Tartu rattarallil suure-suure küsimärgi all. (Eile loobusin grupisõidutrennis isegi lõpuspurdis osalemast.)

Mõned teist – aga ainult üksikud – on suutnud mind ja ilmselt ka Vahur Kalmret, äsja müüki ilmunud elulooraamatu «Kolm Kirsipuud» (foto ülal paremal) autorit, jahmatada kiirete ja täpsete vastustega rattaspordi fotoküsimustele. Seekord tuleb mõistatamiseks varasematest aga tunduvalt raskemini «dešifreeritav» pilt. Niisiis, kes on vasakpoolsel fotol ja kus on foto tehtud?

«Kolm Kirsipuud» tuleb laupäevase Tartu rattavõistluse ajal müüki stardi- ja finišialas Aura veekeskuse kõrval. Aga raamatu võib saada ka kiire rattasõidu eest pühapeval: Ajakirjade Kirjastus paneb «Kolm Kirsipuud» välja kõikidele 137 km distantsi vanusegrupi võitjatele.


Foto 1: Jalgratta grupisõit Pekingi olümpial, vasakult kolmas Rein Taaramäe. Foto autor: Jarek Jõepera, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Leho Rips oma eelmisel tööpostil Tartu Ülikooli Kliinikumis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

26 Kommentaarid:

At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Kasutan osaliselt ära perekondlikud eelised.

Vasakult Karli Lambot, siis vist Jaan Kodanipork, siis vist Kalju Koch, siis vist Ilmar Mesi, X, siis ilmselt Rein Kirsipuu.

X võiks olla mees, kelle laps ka sporti teinud (Peep Jöffert?).

Pilt kuskil Eestis (sest taga on aed korralik) suure korstna läheduses. Kas seal Maakri tänaval ei ole midagi taolist (sest kunagine Lennuki tänava saun, kus ratturid pesemas käisid, on lähedal)?

Aga täpselt oskavad ilmselt vastata selle põlvkonna inimesed.

K

 
At 21:30, Blogger pets said...

Pilt on tehtud Tähtveres, "Dünamo" tolleaegse peahoone ees (Tartus)

 
At 00:36, Anonymous Anonüümne said...

Neid vanu nimesid ei oska küll pakkuda.

Aga see telliskividst laotud ümara välisprofiili ja väikeste akendega hoone tundub Tartu Õlletehase külge kuuluvat. Ning see kaasaegsem valge maja menub Tähtvere tenniseväljakute juurest.

Siite pildilt saab palju küsimusi küsida näiteks,et kas tegu on mootorrattaga Ural või Dnepr ja millele see arvamus tugineb?

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Imelik. Ajal kui Eesti vapub juhtpartei illegaalse rahastamisskeemi avalikustamisest, juhib PP lugejate tähelepanu kolka õlleka nurga taha oma pildi küsimusega. Õllel ja valitsusel on tegelikult seos Šveiki järgi olemas ja rattasõitu harrastavad ka valitsuse tähtsad ninad, kuid selliste seoste päevasündmustega sidumine kuulub skisode ampluaasse. Muide olen märganud, et lehed räägivad viimasel ajal liikluspolitsei karmimast liiklejate jälgimisest ning tõsi see on. Nimelt föönitavad politseinikud liiklejaid oma karmides Subarutes. Iga kord kui neid masinaid näen, läheb südame alt õõnsaks ja rahu saabub tagasi alles siis kui julgen pärast neist möödumist spido kiigata isegi kui rattaga mäest alla sõidan. Loodetavasti ei paku ratturid neile siiski huvi.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

08:19, meikareid on meie hulgas vähe.

Ajakirjanik PP alahoidlikkusest on näiteks reformi tagatuba ammu aru saanud, sest ega see ei olnud mingit moodi juhus, et tema just Ansipi sooja aastalõpuintervjuu jaoks välja valiti. Mingil juhul ei taha öelda, et see halb oleks, valdavate inimloomus peabki ettevaatlik olema. Alaveri ja dopingujuhtumi tulistamine on hoopis ohutum ja mugavam, kui meikarit mängida.

Ebameeldiv on hoopis see, kuidas reform aastaid välja mängib, et kui neid ei oleks, siis saaksite sotsid või keskid. See ajab küll närvi, et niisugune lihtsameelsete püüdmine tõesti siiamaani edukalt töötab.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Rattapildi küsimusele vastajad on õigel teel, aga päris pärale pole veel jõutud. Osa mehi on ära tuntud, osa veel mitte. Seega veel õiget vastust ära ei ütle. Aga koht on õige, Tartus Tähtveres ...

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Vahur, kas raamat läks teele eelmise pildi eest? Ega siin ullikesed ei ole, kõikide antud täitmata lubaduste kohta peetakse pedantliku arvet ja varem või hiljem saabub tasumise tund...

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

10:32 ja jah. Mina näiteks ei usu, et Ansip Ambrose mäest stressi maandades rattaga alla kimades seal piirkiirusest kinni peab või Pirita KOV eest paremale keerates valgusfoori punase tule all jala maha paneb. Sellegipoolest kõik usuvad, et ta on tubli ja aus rattur.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et õlletehase taga teevad kaamera ees teiste ratturitega aega parajaks Andrus Ansip ja Jürgen Ligi. Vabandan, kui mööda panen.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Mootorratas peaks olema Iž - 49. Tugineb see sellel arvamusel, et mu vanaisal oli selline masin.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti ei ole see aga IŽ - 54, sest see oli/on kaheraudne.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Mind hakkas see foto ikka huvitama, et kes need mehed siis täpselt on, kellest lapsepõlves nii palju kuulsin, aga kellest enamikku nägin viimati ca 35 aastat tagasi.

Kasutasin ilmselt lubamatut võtet ja läksin küsisin Kalju Kochi käest, et kes tema ümber siis silmad maas seisavad.

Kalju Koch ennast pildil peal olevaks ei tunnistanud, aga ülejäänud siis vasakult:

Karli "Charlie" Lambot, Jaan "Kodar" Kodanipork, keegi KK jaoks tundmatu X, Ilmar Mesi, Johannes "Juku" Rajala ja Rein "Bugi" Kirsipuu.

Pilt umbes aastast 1967 ehk siis kolm aastat enne minu sündi. Motika osas peate ise vastuse leidma. Ise veetsin küll täpselt samasuguse külgkorvis märkimisväärse osa lapsepõlvest.

K.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Ega ma seda mootorratast küsisingi, et ise asjas selgusele saada.

Kas IZ-49 l ei ole paagi küljes kangi?



00:36

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Urali jätaks ka mängust välja, sest neil peaks paagi ümber mingi valge või must plastist/kummist riba jooksma

Siiski, praegu puhand peaga fotot vaadates on ju võtme auk tule sees, kas IZ-49l on nii? Minu teada ei ole. Seega pakun ikka Dneprit.

Raamat annab vast vastuse?

00:36

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!

Uuri kes tuli "suurepärasele" mõttele täna 24.05 Turu tn. Aura veekeskuse ees teepragusid pigi-ja killustikuga parandada. Krt kas oli raske paar päeva veel oodata. Huvitav mida hr.Kelk asjast arvab?

Terv Joel

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Õigus ja IŽ 49 oli kang paagi küles aga IŽ 56 - l oli kang juba mootori peale viidud kuid vahetada sai ka käega. Ning sellel oli tule peal võti.
Seega õige vastus peaks olema IŽ 56.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Õige vastus on ... Treener Rein Kirsipuu (paremal) ratturitega enne trenni Tähtvere baasis Tartus 1960ndate aastate keskel: Karli Lambot (vasakult), Jaan Kodanipork, Jüri Randmaa, Ilmar Mesi ja Johannes Rajala. (Eesti Spordimuuseumi foto)

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

->16:43

minu meelest ei ole IZ-56 tel paagi peal seda karpi.

00:36

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

siklit kutsuti vene ajal e-M-iks,kui ei eksi,siis neid oli500-750cm3.

 
At 08:07, Anonymous Anonüümne said...

http://stat24.ee/2012/03/kuidas-tartu-maratoni-soidetakse-ehk-17538-maratoniaja-analuus/ suvejuttu ka vahele

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

A mida traumatoloog-ortopeed Rips sellest korüfeedejutust arvas?

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

...he was the source of that story.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Motohuvilistele: kuigi tol ajal ei olnud ilmselt haruldased igasugu kombinatsioonid erinevate tsiklite juppidest, siis IZ56 oli originaalis ikkagi juba moodsama sadulaga! Selliste kobrulehtedega olid Izevski repertuaatrist ikka IZ49 ja enne seda veel IZ350, aga 350 oli lausa "rombkahvliga" eest ja tagant jäiga raamiga...aga see on juba teleskoophargiga, seega võiks ju olla IZ49 ( ega need käigud ainult paagilt käinud, sai ka kangi võssa visata ja ainult jalaga vahetada!)
Aga, mina teeksin oma panuse siiski boksermootorile ja aega arvestades ennekõike mudelile K750M...miks? Sest gaasirullist tuleb 2 trossi ;)

Kah veidi motomees (kuigi alles 77a. väljalase :)

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Seda source oli aimata jah, kui sa räägid, kuidas sa Ripsiga vestled oma põlvest ja siis sama trenni käigus räägib keegi anonüümne sulle veel meditsiini tagamaadest.
Aga miks oli vaja teda tekstis anonüümseks jätta ja nüüd kommentaariumist see anonüümsus kaotada?

 
At 10:10, Blogger oakleyses said...

nike air max, ugg boots, oakley sunglasses, burberry outlet online, tory burch outlet, michael kors outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, uggs on sale, replica watches, cheap oakley sunglasses, louis vuitton, louis vuitton outlet, louis vuitton, chanel handbags, jordan shoes, longchamp, longchamp outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, burberry, oakley sunglasses, nike air max, kate spade outlet, louboutin shoes, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, tiffany jewelry, prada outlet, ugg boots, christian louboutin outlet, michael kors outlet, gucci outlet, replica watches, prada handbags, ugg boots, michael kors outlet, nike outlet, polo ralph lauren outlet, longchamp outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, michael kors

 
At 16:07, Blogger amany said...


شركة نقل عفش من الرياض الى الخبر

 

Postita kommentaar

<< Esileht