esmaspäev, november 03, 2014

Pullerits: Kuidas ma paljastasin maratonijooksjate blufi?

Sellel ajal, kui meil tekkis siin nädala algul arutelu, kas Eesti maratonijooksu kõigi aegade edetabeli esikümne üks tulemus – mitte Pavel Loskutovi oma – võib olla saavutatud ühe ekssprinteri vahendatud erütropoetiini toel, nagu jooksuringkondades olla avalik saladus, siis samal ajal, kui valusas küsimuses täit selgust pole, kasseerivad maratoonarid ikka ja endiselt riigilt toetust, ehkki nende tulemused, vähemasti võrreldes teiste Eesti kergejõustiklastega, kes samuti toetusele pretendeerivad ja seda ehk ka saavad, ei kannata kriitikat.

Eestis on võtnud maad maratonikultus, ja see on arulage ja see on põhjendamatu.

Miks on maratonijooksjate upitamine nii rahaga kui avaliku arvamuse areenil alusetu, seda näitan veenvalt reedeses Tartu Postimehes ilmunud traditsioonilises sporditeemalises kuukommentaaris «Liiga kerge põli». Vaadake seal lähemalt (enne kui siin sõna võtma hakkate), kuidas IAAFi rahvusvaheliselt aktsepteeritud punktitabeli alusel on need maratonijooksu tulemused, mida Eesti paremad mehed ja naised on saavutanud – ning mille pealt nad moodsas keeles väljendades ka feimi ja sulli lõikavad –, jäävad teiste kergejõustikualade tänavuse Eesti edetabeli parematele tulemustele niivõrd palju alla, et need resultaadid ei vääriks äramärkimist isegi spordiuudiste lühiveerus.

Ma ei näe mitte ühtegi kainet ega mõistlikku argumenti, miks peaks maratonijooksjate tulemusi kuidagigi parnassile tõstma. Seetõttu saangi väita, et Eesti maratonijooksust rääkimine ja selle kiitmine on arulage, ja hullemgi veel.

Oleks kõik lehte mahtunud, oleks pilt, mis Eesti maratonijooksu nn tipptasemest avaneb, veelgi kohutavam, kui see juba niigi näidatud sai. Üks küsimus, mida leheloos puudutada ei jõudnud, on see, miks peaks üldse maratonijooksjaid riigi kaukast toetama, kui see, mis nad Eestit esindades tagasi annavad, on pisku ja pahatihti olematu.

Vaatame otsa faktidele, millised on Eesti maratonijooksjate parimad tulemused tiitlivõistlustel viimase viie aasta jooksul (kommertsvõistluste tulemused siin ei maksa, seal võitlevad sportlased n-ö oma lõbuks ja isiklikuks kuulsuseks; ega EKJL toeta ju Gerd Kanterit selleks, et ta Teemantliigas punkte ja endale raha teeniks, vaid ikka selleks, et ta tiitlivõistlustelt Eestile medaleid tooks!):
2012 – Londoni OMil Evelin Talts 103. koht ehk üks viimaseid.
2013 – Lily Luik EK-l 12. koht ehk viimane, Moskva MM-ile Luik ja Talts ei soovinud minna.
2014 – poolmaratoni MMil Roman Fosti 73. koht, Leila Luik 45. koht, Liina Luik 46. koht, Ilja Nikolajev katkestas;
EK-l (võistk. EM) Liina Luik 12. koht (viimane);
Zürichi EMil Fosti 18., Liina Luik 29., Leila Luik 43., Lily Luik 47., Talts katkestas, Nikolajev katkestas.

Ma tean, mis vastuargumentideks tulevad. Et maratonijooksus on maailmatase nii kõva, et meie omad ei pääse löögile. Kui seda väidate, siis minge ja lugege uuesti minu eelviidatud kommentaari Postimehes – seal on selgelt näidatud, et küsimus ei ole mitte niivõrd selles, et maailmatase on kaugel (maailmatase on kaugel igal alal, ka näiteks 100 meetri jooksus või kõrgushüppes) –, vaid asi on selles, et Eesti maratonijooksjate tase on nõrk. (Ja vahe on selles, et Eesti 100 meetri jooksjaid ja kõrgushüppajaid ei saada selline kiidulaul ja esiletõstmine, nagu maratonijooksjaid.)

Teise vastuargumendina kõlab küllap see, et maratonis saab aastas teha kõigest kaks-kolm võistlust. No ja siis?! Kas see seletab kuidagi Eesti maratoonarite tegelikult väga nõrka taset? Ei seleta ju! Liiati, kümnevõistlejad teevad ka aastas kaks-kolm võistlust, aga keegi ei tee neile seepärast normide osas hinnaalandust. Ütlete nüüd, et see paralleel pole pädev, sest kümnevõistleja saab ju võistelda ka üksikaladel. Nagu maratonijooksja ei saaks?! Kes keelab tal joosta 3000 või 5000 meetrit?

Mul on hea meel, nagu oma kirjutise ilmumispäeval juba tagasisidet sain, et paljud jooksutreenerid, kes seda arulagedat maratonivaimustust ja -kultust ei jaga, olid tänulikud, et tolle ebavõrdse, maratonijooksjaid põhjendamatult soosiva olukorra päevavalgele tirisin. Nüüd sai ka Eesti kergejõustikujuhtidele, kellest EKJL-i juhatuses on pooled ehk neli kaheksast n-ö pikamaajooksu orientatsiooniga, tehtud puust ja punasest selgeks, et maratonijooksjate õigustamatu poputamine tuleb ära lõpetada.

Seda enam, kui jooksuringkondades on visad kaduma jutud, et üks maratoni esikümnetulemus võib olla saavutatud erütropoetiini ehk epo abil. Mina ei tea, kas see nii on või mitte, aga minust oleks variserlik, kui ma sellele laialt levinud jutule suuremat tähelepanu ei tõmbaks. Sest meil oli hiljuti ju üks suur ja kuri kaasus, mille järel kõik spordijuhid lubasid, et dopingu tarvitamise vastu tuleb halastamatult ja karmilt võidelda. Võidelgu siis!
*
Eelmise sissekande all esitatud küsimusele, millise koha ma saanuks tänavuses Eesti 800 meetri jooksu edetabelis oma rekordajaga 1.55,9, on õige vastus: kaheksanda koha. See annab IAAFi punktitabeli alusel 870 punkti ning võrdub maratonijooksus tulemusega 2:27.30. Eesti kõigi aegade maratonijooksu edetabelis saaksin selle ajaga 43. koha (800 meetri jooksus jääks mul esisajasse pääsemisest puudu 2,75 sekundit), tänavuses Eesti maratonijooksu pingereas annaks 2:27.30 aga 6. koha.
*
Seekordse sissekande lisaküsimus on järgmine: miks pidin eelmise nädala lõpul ühe telesaate salvestusel kutsuma enda kõrvale seisma kaks Tartu Ülikool / Rocki korvpallurit, Janar Taltsi ja leeduka Karolis Petrukonise?
*
Olgu pealegi, saan aru, et eelmine käsimus käib enamikule üle jõu, ja pole ka ime. Seetõttu siis lohutusküsimus, mis tegelikult on eelmisest küsimusest veelgi intrigeerivam.
Nimelt, kas keegi suudab arukalt ja argumenteeritult ära seletada järgmist: kui ma saatsin kuu aega tagasi kirja riigikogule, et jälgin hoolega nende tegevust (õigus kodanikuna ja kohustus ajakirjanikuna), siis pidasid paljud seda ajakirjanikule lubamatuks käitumiseks ega hoidunud tagasi seda kõva häälega kuulutamast, aga kui Eesti Ekspressi ajakirjanik Andrei Hvostov liitus vähem kui kolm nädalat hiljem sotsiaaldemokraatliku erakonnaga, ei näinud selles, et ajakirjanik läheb aktiivselt poliitikasse, keegi mingit probleemi ega isegi piuksatanud sel teemal?
******
Double Arch (on left), Arches National Park, Moab, Utah. The area was used as a backdrop for the opening scene of "Indiana Jones and the Last Crusade", in which the arches are briefly visible.  25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ilja Nikolajev (paremal sinises) jooksmas Zürichis EM-võistlustel, kus ta katkestas. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Evelin Talts jooksmas Zürichis EM-võistlustel, kus ta katkestas. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Kolmikõed Luiged Zürichis EM-võistlustel pärast maratonijooksu lõpetamist. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Roman Fosti (paremal sinises) Zürichis EM-võistlustel ametis lõpujoonel kella kinnivajutamisega. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Ilja Nikolajev jooksmas Zürichis EM-võistlustel, kus ta katkestas. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 6: Nii kurnab seitsmevõistlejaid 800 meetri jooks. Zürichi EMil on võistluse lõpetanud Mari Klaup (nr 19). Foto autor: Stanislav Moshkov, Õhtuleht/Scanpix

127 Kommentaarid:

At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Ma ootan päeva, mil sõltumatu PP ka rattaspordist midagi intrigeerivat avastab.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

punktitabel ei ole õiglane maratoni koha pealt.
Teed meie jooksjatele liiga. Aafrika kiltmaa mustad, araablased ja asiaadid kui väikesed ja kõhnad oma antropoloogialt on meie soome ugri raske kondiga võrreldes eelisseisus. Enamik maaialma riike on pikamaa harrastamise koha pealt klimaatiliselt paremad kui meie tuuline niiske külm paekallas.
Pikamaajooksu spetsiifika: mitu korda nädalas suudad võistelda? Võrreldes sprinteri või heitjaga?

Aga see epo jutt? Või teatud ringkonnas pole see saladus? Aga jooksis L ju veel 2:10 2:12 tippajad? Need ka epo pealt? Mees oli siiski väga andekas. Lembergi süüdistamine B poolt pani ikka paraja põntsu.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Andrei Hvostovi kohta ei piuksatatud midagi sellepärast, et ta ise ei pasundanud selle kohta midagi.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära jama. Maratonijooksjad on rahvajooksudel osalejatele eeskujuks. Ära saboteeri rahvasporti.

 
At 10:15, Blogger Priit Pullerits said...

10:09 - ei ole siin sabotaaži. Räägin nii, nagu asjad on. Ausus ennekõike. Ei mingeid kinnimätsimisi ega petmisi.

10:04 (3) - ma ka ei pasundanud. Saatsin vaikselt kirja 101 inimesele. Need olid teised ajakirjanikud, kes pasundama hakkasid. Millegipärast nad ei pasunda Hvostovi puhul.

10:04 (2) - ei ole punktitabel ebaõiglane; teie loogika järgi võiks aafriklased kisada, et kuulituõuge ja vasaraheide ei arvesta nende peenikest konti. IAAFi punktitabel on rahvusvaheliste spetsialistide grupi ühistöö ega arvesta mingeid rassilisi eripärasid, vaid on universaalne, lähtudes ühtlaselt maailma tipptasemest.

10:04 (1) - ootan vihjeid!

 
At 10:26, Anonymous H ja K said...

kuna ratas on ainuke ala, mida kirjutaja siin ise hetkel teeb, siis vaevalt ta selle kohta piiksuma hakkab lähiajal. aga mees, kes pole maratoni läbi jooksnud, on nagunii pehmo.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Natuke keelepeksu suurest maailmast. Mäletate kuidas tennisist Wozniacki iiri golfarilt korvi sai? Nüüd on tal uus poissõber.

 
At 10:39, Anonymous Ants said...

Kommentaaris välja toodud normi täitmise järgi toetamine - võib-olla tõesti mõne teise ala suhtes ebaõiglane. Aga miks peaks võrdustamine ja ebaõigluse kaotamine toimuma läbi kõrgmal olevate alla kiskumise? Miks ei võiks hoopis teisi kõrgemale järele aidata. Mõned aastad tagasi pärast Loskutovi jooksude lõppu oli ju suur auk. Siis tehti maratonitiim, nähti natuke vaeva ja oppaa - mõned aastad hiljem tundub, et asi läheb paremuse poole! Sportlased tiitlivõistlustel, maratonidest palju juttu, jooskuvaimustus levib massidesse. Miks nüüd lahendada see olukord kiskudes neid allapoole, kel on õnnestunud ennast veidi ISE üles upitada? Las teised upitavad ikka ennast kah ISE üles poole. Elame ikka positiivse programmi järgi!

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Mida laiema levikuga ala, seda kõrgem on tipp. Meeste ja ka naiste maratonis on igal juhul raskem kõrgeid punkte koguda kui näiteks naiste vasaraheites ja naiste 3000m takistusjooksus ja naiste kolmikhüppes.
Paula Radcliffe hirmus aeg 2:15, mida isegi mustad aafrika tüdrukud kätte ei saa. Kas see on puhtalt joostud?

 
At 10:46, Blogger Priit Pullerits said...

Ants, 10:39, ei saa aru teie kriitikast, sest maratoni normid on ju niigi alla kistud ja teiste alade normid võrreldes nendega ülespoole upitatud. Las ikka maratoonarid upitavad ennast ise ülespoole.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Pikamaajooks on ka meil suhteliselt tugev ala. Iga noor, kel on võhma-aladele annet, avastab selle. Kasvõi kooli kehalise tunnis. Kui palju teivashüppajaid ja tõkkejooksjaid läheb kaotsi sel lihtsal põhjusel, et ei pruugi tulla juhust ala proovida? Võtame autospordi. Kui palju tegureid peab kokku langema? 1)sul on annet auto juhtimise peale 2)isa paneb su 2 aastaselt kardi rooli 3)perekond on piisavalt jõukas et su harrastust aastaid sponseerida.
Miks on jalgpall kõva? Kõik, ka aafriklased saavad proovida ja mängida (ka vaesed Kassisaba poisid tagusid vutti, ning mitte korvpalli).

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Kuna maratonirajal ruumi on, siis võetakse ka maailma eksootilised riigid sekka. Usun et kui veel tulevikus OM-i peetakse, siis ehk tehakse nii, et osalema lastakse maailma tipust 10 paremat, olgu nad siis keenia staierid või usa ujujad. See on siiski ülekohtune kui keenlane jääb katsev. 4-ks ning ei pääse olümpiale omal sel hooajal 2:05 joostud. Küll aga jooksevad OM-il idaeurooplased kes vaevu 2:20 jagu saavad. Raske küsimus. OM-il ju eksootilisi maid vaja, muidu poleks nagu rahv võistlus. Kelle sa siis ruumi puudusel välja jätad? 2:20 eestlase kui keskmiku või 2:40 mongoollase, kes tahaks kaasa teha lihtsalt olümpiavaimu korras.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Mäletate kuidas tennisist Wozniacki iiri golfarilt korvi sai? Nüüd on tal uus poissõber.

Ja eile jooksis oma esimese maratoni ca 3.27. Mis on Priidul vastu panna?

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin imet on? Noor arenenud naine. Tennises pannakse mitu tundi järjest spurte. Mitu päeva järgemööda. Peab kõva vastupidavus olema.

 
At 11:05, Anonymous Kaarel said...

Kas Djokovic paneks esimese maratoni 2:35? Miks ka mitte?
Varalahkunud playboy Vitas Gerulaitis mingi jooksu kõvasti jooksis. Suitsetas, jõi konjakit ja öösel aeles naistega ringi. Vaat oli mees. Ehk oleks tennise asemel jooksma pidand?

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Vitas Gerulaitis oli imemees. Tema trenn oligi naised, viin ja sigar. SELLE TÕTTU ta nii hästi mängiski. Annet sajaga. Kahjuks olid tema ajal superpoisid Borg Connors ja McEnroe risti ees.

 
At 11:11, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Kui 90-datel ploomi,õuna ja kirsi raksus sai käidud, siis sai korralikult jooksu harjutatud. Tõmmati tennised jalas, nii et tolmas. Läbi aedade ja võsade lasti ikka täie pasaga(kahju et aega keegi ei võtnud). Kunagi vahele ei jäänud, sest olime kiired ja povverit täis.
Evelin võiks joostes suu kaudu hingama hakata, küll siis tulemused paranevad(1 pilt ütleb rohkem kui sada sõna)

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis on, Mister Karvajalg? 2:28-2:31 on jalas hoolimata 20a möödumisest?

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits, mille alusel Te väidate, et Eesti Kergejõustikuliidu poolt maratonijooksjatele makstav toetus on "riigi toetus"?

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Küsimuste vastuseid küll ei tea.

 
At 11:44, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

11:29 kõik on võimalik aga oleks vaja jäneseks Kauna Lempsi sugust staari. Muidu pole motti enam joosta.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuigi numbriliselt on Priidul õigus, siis siiski:

http://maratonitiim.ee/valgete-meeste-maratonihooaeg/

Ehk harid end veidi Priit?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

11:48 ole hea seleta lähemalt milles argumenteerib sinu viidatud artikkel Priidule vastu? Vastan ehk ise: sellel artiklil ja Priidu kandel ei ole ühist puutepunkti.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Karvajalg on üks karmimaid mehi Euroliidu idapiiril. Kui mitte kõige

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

kes on Wozniacki poissõber?

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

to 11:53.
Ehk loed mu esimest lauset?

Mulle ka ei meeldi, kuidas Ülikoolilinna spordiklubi juht enamus naistele mõeldud ressursse kolmikutele suunab, vasaraheitja/d/ ei saa massaazhi ka.
Aga lihtsalt tahtsin Priidu silmaringi (mitte sinu oma) laiendada, et kus tasemel me mängime.

NB! ise olen vägagi staadionialade FÄNN.
Seetõttu pean väga heaks initsiatiiviks maratonitiimi - nagu Ants märgib - kapitalism pole kunagi õigalene - las näiteks isa Mägi teeb veidi rohkem enne mainitud POSITIIVSET häält.
Ja muuudel toetajatel on päris raske end odaviskaja või tõkkejooksjaga samastuda/sarnaneda - me ei saa ja ei suuda nedi asju kuidagi (hilisemas vanuses), aga maratoni on täitsa põnev läbida ja 40+ veel oma rekordeid parandada.

 
At 12:12, Blogger Priit Pullerits said...

Suurima rõõmuga vastan, 11:33.

Vaatame EKJLi aruandest (töö dokumentidega!), kust tuleb alaliidu raha (esimesel poolaastal, eurodes):

Riigieelarveline sihtfinantseering 175 396
Riiklik sihtfinantseering EOK 408 426
Eesti Kultuurkapital 59 700
Hasartmängumaksunõukogu 19 992
Ettevõtete toetus 26 600
Alaliidu rahvusvaheliste võistluste toetus 3280
Muud toetused 229
Euroopa Kergejõustikuliit (EAA) 13 156
NIKE-reklaam Jalajälg 23 789
Tallinna Küte Utilitas - reklaam 15 438
Eesti Päevaleht, Delfi - reklaam 2719
Väiketoetajad 57 535
Klubi liikme- ja litsentsimaksud 22 194
Stardimaksud 2302
Seminaride osavõtumaksud 1362
Raamatud 870
Treeneri kutseeksami tasud 3100
Muud tulud 731

Kui me need summad kokku lööme, siis saame 836 819 eurot. Kui vaatame rahaallikaid, siis näeme, et 79 % sellest rahast tuleb nn avalikust sektorist. See protsent on tegelikul suurem, sest erasektorist on osa raha hulka loetud ka mittemonetaarne tulu, nagu näiteks Nike antud varustus, ajakirjanduses ilmunud reklaamid jms. Ehk siis julgelt neli viiendikku EKJLi rahast tuleb otseselt maksumaksjailt, mida erinevate kanalite kaudu jagab laiali riik.

Tänan tähelepanu eest.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Õiglust ei ole jah. Kes tahab vasaraheitjaid näha? Jooksjaid ikka tahetakse. e-b-a-õ-i-g-e
Rahvale jooksuvõistluse korraldad. Rahvale vasaraheitevõistlust mitte nii väga.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

PP lõi meil tooli alt ära.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Kõik "toksima":

https://www.youtube.com/watch?v=SUq5WjphUwc

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

PP - meenuta aega, mil põlved veel tervemad olid ja rattasporti mugavusspordiks pidasid. Nüüd aga igapäevane kiidulaul rattaspordile ja veel ettepanek omamaine rattatiim teha.
Oled varem viidanud, et invasportlastele jäägu treenimise lõbu ja ei tasuks tõsises spordis ambitsioonidega laiutada - aga nüüd oled sadulasse mandunud ja klähvid meeste suunas, kes oskavad ja jaksavad pikamaajooksu korralikult ilma käegalöömata teha. Kehv lugu.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Miks nad EP igale poole valivad?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

mida sa toksimise all mõtled?

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole midagi. PP on trendiseadja. Jooks on aut, tsiklismus in, kõik on, nagu tobe ütlus kõlab - kontrolli all. Kõik on olemas, jooksus valge mees enam pildile ei pääse. Tsiklismuses veel lootust on, kuigi ka seal on alpides elavad metsiku VOmax tarbimisega mehed nagu kontadoor ja tsibaali.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Tarm kunagi kirjutas, et tase madal, aga edenemiseks ikka välja minnakse. Täitsa nõus. Et neil mingi bluff on, Priit ära ole ülekohtune. Parem ikka kui jooksjad viimased, heitjad hüppajad ei pääse finaaligi.

 
At 13:42, Blogger Priit Pullerits said...

12:50 jagab täiega matsu, erinevalt 12:41-st, kes on eilsesse - vabandust, üleeilsesse kinni jäänud.

Ausalt ja kainelt: kui ikka rattaspordis on meil tegijaid, siis see ala huvitab ka meie inimesi ja siis on õige sellele alale rohkem tähelepanu pühendada, nii oma sõnades kui tegudes. Kui jooksuga on lood nii nirud, et mina oma totaalamatöörliku 800 meetri isiklikuga 1.55,9 oleksin tänavu lõdvalt Eesti hooaja esikümnes, siis millest me räägime? Mitte millestki.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

PP-l on kõik segi. Kord räägib kandepinnast, kord tulemustest. Kuidas parasjagu vaja on.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Priidu üldistus maratoonarite toetusraha sildistamisest läheb demagoogia valda - et kui enamus raha tuleb riigilt, siis kõik toetused on riigi toetus. Kõikidel riigieelarvest tulevatel toetustel on juures väga selgelt kasutusotstarve. Ei maksa nii enesekindlalt sõna võtta, kui teemat ei jaga.

Kui sarnast ajuvaba üldistust kasutada mujal, siis saame väga huvitavaid tulemusi. Näiteks - avalikele allikatele tuginedes selgitame välja, et 100% Priidu lastest toetab homovärki. Mõelge nüüd ise edasi, mida selle najalt saab järeldada...

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits jagab matsu

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi on pääseda punase laterna rollist

 
At 14:32, Anonymous Ants said...

Rasmus Mägi on tõesti väärt toetamist, aga mitte Luikesid maha tõmmates. Luiged on the next big thing. Kõik senised maine ja turismikampaaniad kokku ei anna Eesti jaoks sellist tulemust kui blondid kolmikud olümpial. Parem kui neil läheks ka hästi ja eriti hea oleks kui õnnestuks Bolti toast varahommikune selfie tweetida. It's show business, Priit! Vähesed teavad nimetada isegi teiste riikide olümpiavõitjaid, tõkkejooksu finalist või kettaheite neljas koht ei huvita kahjuks kedagi peale meie. How do you like them apples?

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui õdedest pooled 2:32 jookseksid, siis oleks suurepärane. Kas nad pole juba laeni jõudnud? Järsku peaks mõne väljamaa treeneri appi kutsuma?

 
At 15:02, Blogger Pärtel said...

14:36 - Mis "laeni jõudmisest" sa pajatad? Vt õdede isiklikke rekordeid http://luiged.blogspot.com/
Kõik on püstitatud tänavu või mullu. Liinal ja Leilal jäi maratonirekord parandamata ainult seetõttu, et selle aasta eesmärgiks oli tiitlivõistlus, mis toimus rekordijooksuks absoluutselt ebasobival rajal. Oma tänavuse 10 km ajaga oleks mõlemad õed MEESTE hooaja edetabeli esikümnes. Maratonis pole paraku nii, et paugutad iga paari nädala järel.
Ja kuidas võiks tulemusi parandada see, et treener räägib emakeelena inglisshit või mingit muud keelt? Pealegi, veelgi kiirem areng oleks ilmselge forsseerimine, nii nagu kahjuks läks Evelin Taltsiga olümpiahooajal.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

The devil is in the detail.

Muidugi võivad kõik kirjuda rahvasaadikutele, ja kuuldavasti kirjutatigi noil päevil ohtrasti, ropendati ja räusati, aga...
Aga kui saabub üks kiri, mis on viisakas, sisukas, täpne ja nõudlik, kuid millele on alla kirjutanud

Teie Peltsebul
www.postimees.ee

Siis on kõik hoopis teistmoodi. Mõni mees, kes varem kilekotilisi unenägusid nägi, hakkab öösiti vähkrema väga märgades košmaarides ning väheke vapravamad variserid võivad küll katkendlikult korrata - ei, ei me ei karda teda, kuid teadamine, et kevad pole kaugel, halvab ka nonde mõtlemisvõime. Ei päästa siin enesepiitsutamine ega ka kõikide pühakute appi palumine. Lõpp on lähedal.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

http://arvamus.postimees.ee/2977223/ahto-lobjakas-soometugem
Hakkab juba tasapisi tulema

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

15:11 kas mõistukõnede aeg on otsas?

 
At 15:22, Anonymous õed Tihedad said...

15:11 paneb kulda. Näeme, et mees jagab asja.
Õige see on, 1.märts ei ole enam kaugel.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

mis te muigutate! Rääkige otse,
või muidu saate bänni

 
At 15:42, Blogger AlarS said...

Põhimõtteliselt olen sinuga nõus, Pärtel. Kuid on nüansse.
Näiteks hoidis HL Luikesid ikka suht piiri peal nende tausta arvestades- sellest ja ei milleskti muust ikka need mitmel hooajal kõiki õdesid erinevalt kimbutanud vigastused. Sealt ei andnudki midagi forsseerida, oleks täitsa purud olnud. Kuigi TÜ-s HL-il ma pakun, et on ikka palju rohkem teaduslikult võimalik (ja ka soov - respect! siin HL-ile) tagasisidet seisundist, taastumisest, verest jne. saada, kui UR-il Nõmmel mändide all suure siira hasardi ja palja stopperiga.
Sellel mõttes oli ettevalmistus ma pakun paar aastat õige, ainult et ET tahtis ise NII PALJU võistelda. Peale 2.39 maratoni 6 päeva pärast kohe 2 võistlust jne. Siis oli minusuguse diletandi jaoks juba selge, et nii see pidu kesta ei saa pikalt. Järgmine kevad veel mahlade ja aurude peale vist oli 2.41, siis kõik. Sellist forseerimist lubas ET põhi, mis oli üldfüüsiliselt väga korralik.
Siin näengi HL tarkust, et ta tõesti piirab õdede võistlemist, (isegi "mitte pingutades" on tegemist selgelt kulutava, mitte arendava "treeninguga"). Samas ei saa me teada, kuhu ET oleks jõudnud mitte nii palju end kulutades ja võisteldes. Keha andis märku palju kordi (a'la sisetaldade saaga jne.).

NB! Riia rada oli eri andmetel 400-600m lühem, seega peaks EKJL statiskikakomisjon need Luikede tulemused välja arvama, nagu ka Bostoni maratoni tulemusi ei arvestata rekorditena raja üld-languse IAAF normide ületamise tõttu.

Siiralt loodan, et nii õed kui ET ja veel teisedki naised ja ka mehed teevad tublisti isiklikke rekordeid ja rõõmustavad meid, kuid paraku peavad osad juba passi vaatama, kiirust 35+ vanuses on raskem juurde saada kui 25-selt.
Nad kõik 4 ja Romka on reklaaminägudeks olemisega palju rohkem jooksu ja EKJL jaoks teinud tõesti, kui siin mainitud naisvasaraheitja (kelle pingutusi ma sugugi ei alahinda, kuid paraku nimi ei tule pähe:) ei mul ega enamus tervislikest eluviisidest lugu pidavatel inimestel), ja kelle tulemuse % MR-ist või tiitlivõistluse normist on palju lähemal.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Gräzin paneb ka kulda. :)

Samas peab ta enda sõnul edasikaebamise otsustamisel arvestama, et kui tema saab õiguse, jääb Paet välisministriks.
«Eesti väga suureks julgeolekuriskiks on ka ebastabiilne välisminister, kes ei ole otsustusvõimeline, eriti praeguses äärmiselt keerulises julgeolekusituatsioonis. Võib-olla oleks tõesti parem, kui sinna saaks mõne otsustusvõimelisema inimese, sest teatav mentaalne ebastabiilsus Euroopa Parlamendis ei ole vahest nii ohtlik,» märkis ta.
Gräzin: juriidiliselt oli valimiskomisjoni otsus vale

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kas ma magasin midagi maha või on PP millalgi maratoni jooksnud - kust kohast need numbrid 2.27 võetud on, õhust?

Kui juba kirjutan, olgu öeldud, et Eesti hooaja edetabeli esikümme pole ju mingi näitaja. Vaadates tänaseid noori ja jutte, kuidas vanasti ikka oldi õiged spordimehed ja -naised, siis 20 aasta tagune aeg, mis oleks tänavusel hooajal vaevu esikümne aeg, on ju üsna vilets aeg, kui tõele au anda. Sellega uhkeldada...

PS! Tõestage, et te olete inimene.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Ja läbi aegade edetabelis ei mahu 100 sekkagi. Kas see on mingi nali?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas ajad on tõesti nii rasked, et uusi reisipilte ei ole pakkuda? Kaua Sa neid Utah kandi parkide pilte siin jagad? Lennupiletid on odavad, viisat pole vaja, pool Eestit on sealkandis käinud juba.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Sellist meest tuleb toetada:

http://xn--tahtejutuur-kfb.ee/tule-appi/toetan/

,sest vaevalt riik teda sporditegemisel toetab.

 
At 16:43, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, mehed, võtke rahulikult! Rääkisin just telefonis OM-pronksimehega, kes tunnistas, et tema treenitus pole praegu, täna, isegi veel mitte nii hea, et metsa all liikudes keppe kätte võtta. Ja teie põete siin, et vähe asfalti toksitud seni. Ärge ülepingutage, jälgige, mida ässad teevad!

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

See võib isegi olümplase mõõdupuu järgi nii olla ("kehv" vorm või nii), mis aga suures skaalas tähendab muidugi seda, et tavaharrastaja võib treenida kasvõi 600h+ igal aastal elu lõpuni ja ei jõua ka olümplase hetke "kehva" vormi lähedale.
Seega, kõik on suhteline siin elus ja väga palju määrab ära positsioon taustsüsteemi suhtes.

Ja nohh, piisab olümplasel üksainus kuukenegi metsa all vähe hoogsamalt keppidega käia, kui vorm on reatoslemite jaoks jälle täielik kosmos!
Nii et, jah, kuidas võtta...

 
At 17:42, Blogger Priit Pullerits said...

...No sel juhul mulle aitab niisama jutustamisest. Lähen asfalti toksima!

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Aforisme, üllaid deviise, üleskutseid ja lihtsalt sügavat, kõikehõlmavat tarkust emiteerib kommentaarium. Taas üks kandidaat kullafondi:
Kõik on suhteline siin elus ja väga palju määrab ära positsioon taustsüsteemi suhtes.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Siin aga kuldaväärt nõuanne:
Ärge ülepingutage, jälgige, mida ässad teevad!

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Oleks me eelmise põlvkonna ässa Lembit Kauna nõuandeid kuulda võtnud. Mine tea, võib-olla oleksime täna 2:10 tasemel maratoniseerunud. Kuigi, härra Kaun ise lõpetas 30km maanteejooksuga hilissügisel (1:36). Siberis käinud mehel oli selg otsakorral.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Jooks on populaarne? Kas tõesti? Kui jooks oleks populaarne, siis poleks keskpäraste võimetega, Nõukogude Armee "dieedilt" saabunud Tartu harjutaja Pulleritsu tulemus 25 aastat hiljem hooaja edetabeli esikümnes. Jooksuüritustel on küll palju osavõtjaid, kuid seal pole eesmärgiks jooks kui selline. Tõeline jooks algab ikka tempost, kus minutinumber neli. Äsja joosti-läbiti Dr Holdeni korraldatav Haanja100. 63 lõpetanut. Palju neist jooksid? Üks! Sest tempo 5:00 tähendab aega 8:20. Seda suutis ainult Rait Ratasepp.
- -
Kiire, energiline jooks toob esile mehe parimad omadused. Ärgem öelgem, et jooksumehi meil ei oleks. Priit Aus näiteks. Tehnikaülikooli tudeng (kindel elukutse, mis toob leiva lauale), alati võitlusvalmis, positiivne, kaasvõistleid austav. Eeskujulik, jõuline jooksutehnika. Võitlustahe. Tublisid noori jooksumehi on meil veelgi.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see, et sa Riigikogu kirjadega trollid, ei ole ajakirjanikule kohane käitumine. Eriti veel suure päevalehe ajakirjanikule.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Numbrid on karmid.
Kuid argumenteerimatagi on selge, et kritiseeritud maratoonarid on paljude jaoks suuremaks eeskujuks kui meie "armastatud" kahtlased suusamehed.
Kes saab tõuke diivanilt uksele, kes indu poolmaratoni või maratoni jooksmiseks.


P.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Ka Lembit Kaunal tuli sama asjaga - ainult ümberpööratud kujul, kokku puutuda. Lembit töötas siis Harju KEKi süsteemis kehakultuuri organisaatorina. See oli nõukaaja lõpupoole juba. Ise ta ei võistelnud, jalad ja selg ei lubanud enam. Kuid jooksumehi toetas alati, kui võimalik. Ajas neile treeningriietust välja. Siis olid kilekad, mille õhuläbilaskvus 0. Aga tõmmati puuvillastele maikadele peale joosti nii, et vähe polnud.
Põhiline spordi toetus läks aga Kauna jõupingutustest hoolimata koroonavõistkonnale. Sest koroona tõi ametkondlikul Spartakiaadil asutusele rohkem punkte kui jooks.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Jooks pargis, mitmed tiirud. Palju Kaidisi. Kena õhtu.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Jooksuportaal.ee
“Teadsin, et kui ma nüüd neid ei ründa, siis on minu šansid pikajalgsete ja kiirete meeste vastu lõpulaskumisel saada üsna keerulised. Eelviimasele tõusule minnes tegin ootamatu kiirenduse ja tundus, et kumbki neist ei tulnud mu tempoga kaasa. Pigistasin kogu hingest lõpuni,” meenutas Luik, kes jõudis eneselegi üllatuseks finišisse teisena, jättes kiired ja pikajalgsed jooksumehed selja taha.

Vaat siis. Ära ütle et Eestis pole talendikaid (kiired ja pikajalgsed) jooksumehi. On küll. Vingumine jätta ja asuda treenima olümpiamaratonide võidu nimel!

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Õdede Luige probleem on selles, et nad ei suuda vabaneda harrastaja kuvandist. Tulemused võivad olla head, kuid olgem ausad, nad ei pasta tõsiste sportlaste moodi välja. Pigem mingid meediprojekti tupsud.
Luiged alustasid rahvajooksudelt. Staadionitausta neil pole ja tundub, et stadta võistlusi nad... noh, T.Tarm ju sunnib.

E. Taltsi taust seevastu on staadionijooks, oli vist 3000 m tj ja muudki. Minul oleks raske Taltsile midagi ette heita. Taltsi kohta võib ju küll tagantjärele ehitada analüüse, et "mis oleks olnud kui". Need analüüsid võivad (tagantjärele) ka õiged olla. Leian, et Taltsil pole siiski midagi kahetseda ja maksumaksja raha ta võrreldes sellega, kuhu kõikjale raha kulutatakse, ebaotstarbekalt kulutanud küll ei ole.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Pehmostumine Norra moodi - karvajalad värisege või tehke järele, arendab igal juhul: http://www.tv2.no/v/853580/

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

See Harald Ronneberg on tuntud Norra pervert. Palun ärge seda roppust siia toppige!

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes ilmunud "kuukomentaari" autor ei ole Pullerits. Pullerits ei kirjuta nii faktirohkelt ega konarlikult.
Nagu tavaliselt jätab Pullerits tellijad nimetamata.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Artikliga on Pullerits oma arengus teinud tugeva sammu edasi. Et 40+ mees suudab veel üllatada!
Tõenduseks on ka lugejate elav reaktsioon ja sisukas diskussioon kõrgelt respekteeritud ja asjatundlike teadlaste, sportlaste, spordiharrastajate ja -huviliste osavõtul blogis. (Postimehe artiklit tuleb võtta kui mustandit.)
Pakun välja, et see lugu peaks kindlasti olema käesoleva aasta kodumaise Pullitseri nominantide seas.
Ootame põnevusega kuhu Pullerits oma arengus (väga suur enamik selles eas ajakirjanikke ei suuda enam üldse areneda) edaspidi välja jõuab. Hirmutab isegi natuke, kui sellele mõelda.

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Õdedest on näha et joostud on palju kilomeetreid, kuid tippataseme jaoks jääb kasvu ja võimsust väheks. Maratonikiirus vajab muskleid ja pikkust. Millega kompenseerida?

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

“Sain kohe esimese kilomeetriga vahe sisse. Vaatasin, kas tulevad järgi. Ei tulnud järgi. Poole maa peal panin juurde. Ei tulnud järgi. Paar päeva enne jooksu tundsin veel eelmist jooksu jalgades, kuid laupäeval oli juba päris kerge joosta,”
- -
America you don're really want to go to war.
America it's them bad Russians.
Them Russians them Russians and them Chinamen. And them Russians.
The Russia wants to eat us alive. The Russia's power mad. She wants to take
our cars from out our garages.
Her wants to grab Chicago. Her needs a Red Reader's Digest. her wants our
auto plants in Siberia. Him big bureaucracy running our fillingstations.
That no good. Ugh. Him makes Indians learn read. Him need big black niggers.
Hah. Her make us all work sixteen hours a day. Help.
America this is quite serious.
America this is the impression I get from looking in the television set.
America is this correct?
I'd better get right down to the job.
It's true I don't want to join the Army or turn lathes in precision parts
factories, I'm nearsighted and psychopathic anyway.
America I'm putting my queer shoulder to the wheel.

 
At 10:47, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav, et dopinguküsimus ei eruta kedagi ega käivita arutelu? Kas asi on selles, et osad siin tunnevad, et patune on n-ö oma, ka vastupidavusala tegija, mistõttu peaks suu pidama?

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

missugused faktid viitavad dopingukasutusele?

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Need vihjed olid minu jaosk kuidagi pindmised... Samas kus suitsu seal tuld.
Tulemuste loogikas on puudujääke ja seda saab/võib (kuid ei pea) seletama mainitud ainetega. Kes dop'i paneb, pole kunagi oma. Sellepärast (+ Dodge Viperi petulugu, mis lõpuks sumbus 10.a-ga) saab ka Argo A. praegu sots. meedias palju negatiivset, kuigi inimlikult on probleem väga tõsine ja

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

10:42 - andke vähemalt mõnigi faktirida, millest rääkida (mis aine, kes võttis, kuidas tõendatud, kus kohas, kas on ka teisi arvamusi). Niisama jutumullimees on meil siin juba üks olemas, tühja dopinguloba on teised viimastel aastatel juba küllalt saanud ning ei eruta kellegi teise vahu pealt veel tühjemalt rõhku alandada..

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

10:42 tähendab 10:47

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

PP, juba intervallhüpoksia on doping nagu ka ksenooni sisse hingamine, olgugi lubatud. Samas augus on EMS ja muud välised kõpitsemised oma keha kallal.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Räägiks ühest asjast korraga. Kas tegu Nikolajevi 2:17 ajaga? Mis on tema järgmised ajad? Kas rasvaseim vihje on tutvus Kohtoviga? See mees on tavaline vahendaja. Need tema tabletikesed parandavad ehk 0,002%. Tõsine buust antakse ikka süstlakuuriga? Või ega mina ka täpselt tea. Ei usu, et ise põlve peal nikerdades tulemust saab parandada. Asi nõuab ikka süsteemset lähenemist. Ning seda amatöörsportlane Nikolajevil ei ole. IMHO tühjast imetud intriig. Või on PP-l raudsed argumendid?

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Asfaldi toksimisele vahelduseks harjutusi sabale:

https://www.youtube.com/watch?v=zhop6u1Mk_w

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Tehke trenni raginal nagu Kristo Reinsalu. Siis pole mingit dopingut vaja.

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

Kannan ette, et Art Soonets, Scanpixi Baltimaade pealik ja siinse blogi pildimaterjali eest vastutaja (v.a Utah' fotod), käis eile, esmaspäeval ka esimest korda sel hooajal rullidega sõitmas. Värisege, konkurendid! Tõsine treeningtöö Lõuna-Eestis on alanud.

 
At 14:42, Blogger Pärtel said...

Kõigepealt punktitabelist. See ei ole sportlaste koostatud, vaid sportlastel on vaba voli valida ala, kus on tal kõige suuremad võimalused rahvusvahelistele võistlustele pääsemiseks. EOK toetus ei ole ju mõeldud preemiaks või palgaks, vaid on ette nähtud justnimelt ettevalmistuse kuludeks neile, kes Eestit tiitlivõistlustel esindavad. Mis mõte on maksta kinni laager "kõvade punktidega" sportlasele, kes tegelikult võistlustele ei pääse?

Teiseks veel naiste maratonijooksust. Alaril olid selle kohta väga head tähelepanekud. Lisaks veel juurde promo koha pealt - kui kolm õde pääseks kõik Rios starti, teeksid nad olümpiaajalugu ning tooks sellega Eesti kergejõustikule rohkem tähelepanu kui Noole või Kanteri võidud kokku. Seda sõltumata lõpptulemustest. Tippsport ei ole vaid asjatundjate ja statistikute pärusmaa, vaid on ka masside meelelahutus - ja rahvaspordi motivaator. Maratoni puhul tuleb sisse ka see aspekt, et rahvas ootab "lugusid" mitte-aafriklastest, sest paraku on inimesed üsna tüdinud sellest, et võitjaid selgitavad omavahel paari hõimu esindajad Keeniast ja Etioopiast, kelle nimesidki suudetakse meelde jätta vaid suure pingutusega.

Kolmandaks - ekslik arusaam numbriliste tabelite kõikvõimsusest on viinud Priidu eksiarvamusele, justkui oleks ta kunagi olnud võimeline jooksma maratoni ajaga 2:27. Elu on nimelt näidanud, et Priit pole olnud võimeline maratoni isegi läbima, sest tal on puudunud selleks tahtelis-moraalsed omadused - ja nüüdseks muidugi ka põlved. Neid mõlemaid on aga alla 2:30 maratoonarile hädasti tarvis.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Väidan, et Priidu potentsiaal oleks 2:18 maraton. Sale lihaseline keha, pikad jalad, korralik kopsumaht, ning tahtelis moralsed omadused nagu Sebastian Coel. Pealegi, keskmaajooksult saab pikamaa peale minna. Vastupidi ei ole võimalik. Need olid üksikud supertalendid, Said Aouti näiteks, kes jooksis 1500 kuni 5000 ja tema 800m aeg? 1:43,86

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit on ka supertalent, halb õnn vaid ei lubanud seda numbriteks vormuda. Tore et mister Pärtel meile kirjutab. Palju, tihkelt ja asjalikku juttu.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

kaldun küll pessimistlikult arvama, et ajapuudus ja üldine kiire ei luba seda teha. Meie maratonikolmikud pakuvad huvi ENNE starti. Mis edasi saab, seal on juba teised näitlejad. Euroopa mv oli selline lahe sündmus, kus võistlused venitatud nädala aja peale. Suurematel võistlustel kaob melu sisse ära. Tänapäeva võistlustel on operaatoritöö väga ameerikalikus stiilis - näidatakse vaid võitjat. isegi kui ta magab ja tegevust ei toimu. Sest ta on võitja. Lisandunud on mingi imelik poliitkorrektsus. Näiteks viimane jalgpall - Eesti - Inglismaa oli väga igav vaadata, ei näidatud treenerite, varumeeste pinki, pealtvaatajaid, ei näidatud emotsioone väljakul. Isegi kui mõni "naked man" välja jookseb, siis on keeld seda telekasse lasta. Telesilm peab midagi ülimalt poliitkorrektset näitama sel ajal.
Kas ma olen kapriisne, kuid ma ütleks et tänase päeva tv-meedia pilt on muutunud väga imelikuks. Ju on psühholoogiast midagi õpitud, ning leitud, mida täpselt on "soovitav" ja mida mitte tv-vaatajale näidata.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Said Aouita oli kõva mees vaid hetkeks. PP on kõva mees juba aastaid kolmkümmend. Tehke järele!

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Nobody beats Priit Pullerits what comes to speed, fluency, endurance, intelligence, nobody

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

15:36 räägib õigust

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/2979571/kasetskin-doping-pole-ainult-astana-probleem

Ai Ai, teised ka ikka teised ka, miks need teised siis vahele pole jäänud? Meie mehed ikka kehvas mansas. Varsti pannakse veel haamri alla ka.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Jooksmine on oma olemuselt väga eriline ala, puudub puhkefaas, ei ole vabajooksu, ei ole allamäge libisemist, platsil lonkimist, kui pall kaugel. Ja maratonijooks on seega sportide kuningas, pole võrreldav mingi primitiivse laudadel lume nühkimisega. Nii, et igati tore, et maratoni vaimustus ka meile on jõudnud!

 
At 16:37, Blogger Priit Pullerits said...

Pärteli jutt on intelligente ja huvitav ning noatera piiril irriteerivgi, ent ühest tema väitest ei saa ma aru: mis oleks Eestile ja Eesti kergejõustikule sellest tähelepanust tõusev kasu, kui õed Luiged Rios korraks-paariks kolmekesi pildile saaksid? Kuidagi ei näe, mis moodi see konverteerub ümber paremateks tulemusteks, rohkemateks medaliteks, Eesti julgeoleku suurenemiseks, kui soovite. Isegi kui see tähelepanu midagi annab (mis on väheusutav), siis on see hetkeline ja kaob nagu tolm juba järgmisel minutil uue, veelgi põnevama olümpiauudise ees. Pärtel intelligentse mehena loodetavasti seletab meile kõigile, kuidas on meediatähelepanu rahvusvahelises kontekstis vähem kui keskpärastele jooksjatele meile kasuks tulev!

(Sorry, Pärtel, ma tean, et mu vastuargumendid on hullult valusad, aga siin, kinnitan, ei ole midagi isiklikku - erinevalt mõnest sinu personaalselt torkavast lausest, aga suuremeelne, nagu ma olen, annan need lahkelt andeks -, kõik käib vaid temaatilise arutelu edendamiseks ja tõe selgitamiseks.)

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Aga ikkagi? Kas meie dopinguintriig ei saagi tuult tiibadesse?
Teine asi et kommid kuidagi märkamatult saja alla kippund. Alles hommikul oli 40? Sõbrad, kes teist kannab südames valu ja ahastust eesti moraali ja kestvusspordi asjas, andke oma panus. Nagu targad ameerikamaa filosoofid räägivad - you just cry me a river

 
At 16:45, Anonymous Kaarel said...

Eesti moraal on alla käinud - poliitikud intrigeerivad, sportlased dopereerivad; maksumaksjat pedereerivad; lihtinimest prepareerivad. Aga juhindugem targast ameerika senaatorist kes ütles et
We must chase them down to the Gates of Hell! And if possible, even further!

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Ah, et mis oleks Eestile ja Eesti kergejõustikule sellest tähelepanust tõusev kasu, kui õed Luiged Rios korraks-paariks kolmekesi pildile saaksid? Eks ma üritan siis selgutada, kui sa nii loll oled, et aru ei saa.
Kolmikõed - igaühel erinevat värvi põlvikud jalas - neoonpunane, neoonroheline, neoonkollane - oleksid ju nii nunnud! Kolm ühesugust neoondpõlvikutega - igaühel erinevat värvi! - Rios 2016 vudimas, see oleks ju NII nunnu! Paneks kõigil Eestimaa lihtsakoelistel, sentimentaalsusest kergesti sütitust saavatel kodanikel meele sulama, nii, et nad valimistel jälle hääletaksid valitsusparteide poolt, kes NII armast vaatepilti rahvale pakuvad.
Wow! Ja igal õel oleks oma veidikene erinevet vaatenurk asjadele. Üks eelistakse koorejogurtist, teisele maitseks ploomijogurt, kolmanda lemmik oleks aga hoopis banaanijogurt. Vahva! Koos on nad NII nunnud.
Ja filmidestt ühele õele meeldiks märulid, kus Harrison Ford, teisele meeldiksid põnevikud Denzel Washingtoniga ja kolmandale hoopis romantilised komöödiad Fat Man 2 jms.
Ja kõigest sellest latraks meedia - Postimees, ERR, Jooksuportaal - enne ja pärast sööki. Sest see oleks nu NII nunnu!

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis põhiline kogu Eesti rahvas joobub faktist et näidati kolmikuid ja päris mitu mitu tv stantsijat tegid intervjuu. See kõik on nii nunnu. Sest meil on midagi mida teistel ei ole.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Luiked kolmikul Rios on umbes sama efekt, mille tekitas Grete Gaim Sochis.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

see ei ole nii kindel et kõik 3 olümpsi saavad, normid vaja täita.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Just, 18:00, kui õed Luiged igaüks isevärvi läätsed ka ette paneks, oleks veelgi suurem tõenäosus midagi korda saata. :)

 
At 18:47, Anonymous Sadulamees Erki said...

mitte õed Luiged vaid bluff ja doping oli meil teemaks

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Kongratulatsioonid! 100+ kommi kirjas!

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Õed Luiged on kahtlemata teemaks, sest ühiskond, milles elame on ühelt poolt tarbimisühiskond, teiselt poolt meediaühiskond. Kolmikõed Luiged on puhtakujuline meediaprodukt. (See ei olnud isal-emal muidugi nii mõeldud, kuid nende käest ei küsita.) Meeditootena tuleb Luikesid ka võtta.
Meediatootena ka Luikesid kujundatakse. Nii hästi-halvasti nagu Eestimaal osatakse.
Arhetüübid-mudelid on ees olemas - Charlie inglid. Vanem generatsioon mäletab.
Meedial on oma seadused ja kes veel neid paremini peaks teadma kui siinse blogi omanik.Ja muidugi on kogu sport - koos selle "rahvuslikusse" ja "spordiau" kaitsmisega meedia- ja ideoloogiaprodukt. Isegi ajaloolane Pärtel, kes paistab, et ei kirjuta ajalugu teps mitte marksistlikelt positsioonidelt, vaid varjab end nn "objektiivse ajalookäsitluse"
viigilehega, on sunnitud (ja õigesti) tunnistama, et meediasündmusega oleks Luige-kolmiku Rio 2016 kaalukam kui Kanteri või isegi Noole medalid.
Kõik see on nii selge, et ei väärikski eraldi sõnavõtmist. Laiem küsimus aga kerkib sellest, et kui Eesti sport, Veerpalu, Mae, Smigun, Loskutov, Kirsipuu, ... kui need "rahvuse suurvõidud" on pettusega konstrueeritud, kui Eesti sport rahvusidee kandjana on feik, mis siis sellest Eesti rahvusideest järgi jääb? Räbalad?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

100 piiri ületamisel peaksid blogimeistrid oma ustavat kommuuni kuidagimoodi premeerima. Kuidas? Mõtelgu ise. Meie asi on kommida.

Kolmikõdede fenomen on huvitav. Igal juhul peaks nad Riosse saatma ja nende meediaväärtus olgu või 4 sekundit ületaks igal juhul sõudmise pronksi ja vehklemise hõbeda. Sest nagu targad seltsimehed eelpool kommisid: rahvas vajab lugusid, ning .... noh nõnda edasi. Vaid kergejõustiku, ujumise kuld ületaks õdesid. Või korvpalli poolfinaal. Aga seda me juba Rios veel vist ei saa. Või mida arvab Karvajalg, Põhja-Eesti kapten?

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Austatud blogiomanik! Austatud lugejad!
Pöördun Teie poole pisukese palvega. Jalgpalli MM eel hr Pulleritsu kihutusartiklitr mõjutused loobusin ajalehtede ja TV jälgimisest. Loen ainult Pulleritsu blogi. Nüüd juba mitmeid kuid ei ole muid uudiseid saanud. Loen kommentaaridest, et minister Paet'iga on vist pahasti. Mis on lahti?

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Mis monsenjöör Paeti puutub, siis imestan meie ühiskonna enesetsensuuri. Kahtlemata on meie välispoliitika "väljapaistvate võitude" kõrval ka läbikukkumisi. Ning mitte ükski vm-i töötaja ei vihja. anonüümne kommimine on ju täna veel lubatud. Milles siis asi? Keda me petame? Iseennast ju.

 
At 19:55, Anonymous Onu Ludwig said...

Härrased kaasteelised, suure vastupidava südamega mehed!
Miks te usute, et monsenjöör Paet sinna Brüsselisse läheb? Kui ta on juba 27 korda ümber mõelnud, siis mis annab meile kindluse, et ta lennukile astub.
Ja vaat kui ei astugi, siis on nagu peltsebul Rävala uulitsal tagasi ja Euroopa selleks korraks jälle päästetud.
Seepärast ka keegi teenistusest ei riski veel komprat välja lasta, sest see võib olla kui omaenda jalga lasta.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

välispoliitika pangesid võib aimata ka ilma siseringis olemata :
meremehed Indias, piirileping, Reinsalu washingtonis, Ilvese viimane Poola visiit, suhted venemaga

 
At 20:35, Blogger Pärtel said...

Priit, isiklik torge sai sisse pandud mõistagi "mängu ilu" silmas pidades ja arvestades seda, et siin on ikka tõsiste, et mitte öelda heteroseksuaalsete meeste (ja naiste) blogi, kes ei jaga üksnes laike nagu tiinekad feissbukis, vaid lajatavad kui vaja ja kuhu vaja (kahjuks küll mitte alati oma nime all). Ja seda torget motiveeris Sinu postituse tonaalsus, mis vihjas, et maratonijooks on järjekordne „mugavusala“, mida on vaja "paljastada". Ütled suhteliselt karmilt, et „maratonijooksust rääkimine ja selle kiitmine on arulage, hullemgi veel“ (mis see „hullem“ võiks tähendada – ebamoraalne, kuritegelik?). Mina jälle vaatan oma mätta otsast ja väidan, et kuna Sa pole kunagi maratoni isegi proovinud, siis Sul pole õiget aimu, kui karm ala see on – millist pühendumist nõuab treenimine ja millist kannatamisvõimet kõrgel tasemel võistlemine (Tartu nn jooksumaratoni poolmaratoni distants ei anna maratonijooksu pingutusest vähimatki ettekujutust). Mina ainult kiidaksin neid, kes selle teekonna on ette võtnud, sest isegi praeguste normide juures õnnestub nende täitmine vaid mõnel üksikul. Olgu lisatud, et tegelikult usun, et oleksid võinud maratonis korralikke tulemusi saavutada küll, aga ilmselt noorpõlve kasvukeskkonna mõjul (Coe, Ovett jt) oled pidanud keskmaad kuidagi „ülevamaks“. Aga see on ju kõigest eelarvamus.

Väidad mu kirjutatule vastu, et „kuidagi ei näe, mis moodi see konverteerub ümber paremateks tulemusteks, rohkemateks medaliteks“. Selle kohta küsiksin, et mida annab medali võitmise fakt iseenesest? Sama hästi võib väita, et medalid on ülemüstifitseeritud ning üldjuhul ei tea meie medalivõitjaid mitte keegi peale meie endi (absurdne oli näiteks Triin Aljandi EMi medalite tõstmine Kaia Kanepi saavutustest ettepoole). Kui aga väita, et medal aitab kuidagi meil end rahvusena paremini tunda (kaitsetahet suurendada?), siis võib küsida, et mispärast peaks Kanteri või Noole medal andma mulle või sulle põhjust end paremaks pidada või end paremini tunda. See on ju ikkagi nende, mitte minu või sinu pingutuse vili ja tahte triumf. Kui naabrimees saab palgakõrgendust või sõidab õuele uue autoga, sa ei kelgi ju naisele, et „kui hästi meil läheb“ või et „Eesti paneb ikka kõvasti“.

 
At 20:41, Blogger Priit Pullerits said...

Õdede Luikede teemal olete ajaloolane Pärtelist utsitatuna kirjutanud uskumatut huumorit, et kui hr Juur (Juurikas) siit taas materjali ei leia, mida laia publiku ette kanda, siis hr Juur ei oma ikka ülevaadet, kus Eestis parimad ja vaimukaimad mehed sõna võtavad. Ma siiralt ja südamest loodan, et õed Luiged ei solvu, sest keegi ei ole ju halvasti ega hullusti öelnud midagi nende kohta, vaid kõik öeldu käib ju selle pihta, kuidas nüüdisajal meedias produkte toodetakse ehk tegu ei ole õdede, vaid ühiskonna- ja meediakriitikaga.

Mis puutub hr Paeti, siis jälle pean mina olema see, kes vahendab ausalt teavet, mis tegelikult toimub, nagu selle kohtagi, et üks maratoni esikümnetulemus on epoga saadud.

Ma olen kuulnud, muide, küllap nagu teiegi, et tänapäeval on mitmekesised perevormid, igasugused kärg- ja sega- ja kõrval- ja rööp- ja paralleelpered?

 
At 20:52, Anonymous Kaarel said...

Asjalik jutt monsenjöörid Pärtel ja Pullerits, asjalik jutt. Selliste meestega ühes blogis elamine on privileeg. Kui senjöör Pullerits veel vihjaks missuguseid möödalaskmisi tema teab. Sest eks sisering ja pool välisringi tea niigi. On palju asju iseseisvas EW-s, mis nö. avalikud saladused.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Härrased Juur ja Kivirähk on selle blogi püsikunded. Eelmise nädala ROK-s pühendati tubli tükk aega blogiteemadele. Aka toksimise asemel tõmmake lõuga, nagu soovitas Mati Karlovits mõned päevad tagasi.

 
At 21:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ohh, jah, EWs käib ikka kõva häma ja tõe peitmine ja suvapõhjenduste esile tõukamine. Et põletavasse asjasse selgust tuua, siis räägin edasi, mida rääkis mulle üks allikas riigikogust. Kui sellele loole mõtlete, siis asetuvad ilmselt nii mitmedki siia-sinna tõmblemised ja vastakad avaldused selgemasse konteksti. Nimelt rääkis allikas ühest vene kirjanduse teosest, mille keskmes on vagunisaatja, kes sõidab liinil Moskva-Vladivostok. Kusjuures Vladivostokki jätab ta oma palgaavansi ning Moskvasse palga (või vastupidi, aga ega vahet ole). Kas mõistate, kuidas reisival mehel tuli end kahe koha vahel jagada? Iga mees on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

olen selle blogi pidev lugeja kuid ikka ei saa pihta mida te mõtlete toksimise all? Iga asja kohta räägite "toksimine"? What the hell, mingid morsevennad olete vä?
Aga Priit mis mõistujuttu selle Moskva rongiga? Mitte sittagi ei saa aru

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Harin siis:
Moskva rong = UrmasP keiss!
Toksimine = asfaldile rullidega sõitmine!

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Paet on ikka 100% rääkiv pea. Ma ei saa aru inimestest kes temas mingit tulevat peaministrit nägid? Mehel endal ego nii suur, arvas endast juba eluaegset välisministrit. ???
Kaane all midagi podiseb. Ega Paet ka vana ole, aga ju siis oodata Palitu põlvkonna pukki tulekut lõplikult. Ning aidaa mingilgi määral iseseisev EW. Rahvusvaheline olukord maailmas täna ja eriti meie kandis on nii keeruline, et meie laps-eliit seda läbi ei näe, ning oodata on ämbreid, piinlikke ämbreid.
Kõige kurvem on see, et Moskva Washington Brüssel kasutavad omavahelistes poliitmängudes Eestit ära, küll etturina, küll prügiväljana. Näituseks Kohveri keiss. Väike eesti inimene aga tunneb oma kõigile muudele muredele lisaks veel piinlikkust, näe Eesti jälle kiilupoisi rollis.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Nii, nii, kas blogi-mestari vihjas meile läbi lillede, et mitte öelda punaste nelkide, et härrasrahva seas lobedaid finesse harrastav monsenjöör Teap (nimi muudetud - anonüümsele kommentaatorile teada) on evimas rööprähklemise mikroühiskonna mudelit?
Vaivaivaivaivai...

 
At 22:20, Blogger snaperski said...

Mina kindlasti ei arva, et Nikolajevi keissi ei peaks sorkima, kindlasti peaks. Samas tuleb aga teadvustada seda, et pulleritslik käremeelne medalinõudlemine on just see keskkond, kus dopingupattude Pandora laegas salamisi vinetab. Selline kitsas arusaam spordist toodabki dopingupatuseid ja seepärast pole põhjust kedagi nuhelda, et ta selle alfaisase positsiooni on lihtsalt lõpuni välja arendanud.
Ma toon taaskord välja, et kogu siinse blogi toon on just sedasorti uudistootmise peale väljas, mida Pullerits alles äsja luigekolmiku produktiks vormimise puhul nii hirmus naeruväärsena nägi. Postitused on ajalises lõikese üksteisele vastukäivad, oluline on vaid sisust tühjade seisukohtade reljeefne väljendamine... milleks?

Raivo

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

PP suuvoodrina võin kinnitada, et 22:03 on asjast väga õigesti aru saanud. Peagi, usutavasti on see vaid päevade küsimus, on lõhkemas Eesti sisepoliitikas välispoliitilisel dimensioonil üks võimas uudis-kaksikpomm ja pidage meeles, sõbrad, kust te sellest prominentsest rööpelust esimest korda lugesite - ikka PP spordiblogist, kõige ausa ja klanimata info allikast, ja olge talle selle eest ka mõnikordki armulik ja tänulik.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui olen õigesti aru saanud, siis kehtib siin sama põhimõte, mis veloklubi trennis - ehk et kõik, mis Pulleritsu blogis räägitakse, jääb rangelt blogi seinte vahele.
Seetõttu üks väike märkus, mehed, kui lubate. Tõmbate küll kõvasti lõuga, kuid olete samas hirmus harimatud matsid.
Euroopalistest mudelitest on teil ikka väga ähmane ettekujutus. Olland. Ol-la-la! Francois Mitterrand. Merci bocu! Berlusconi. Grazie! jne Harige end pisut. [Ei pea tingimata Vana Euroopa suuri riike vaatama. Vaadake ka hoopis lähemale.] Hr Teap ei lange normist välja. Vastupidi, liigub euroopaliku normi poole. Õdede Luige ja Nikolajevi analoogiat kasutades - liigub õige vormi poole.
Ja Euroopas peab tipppoliitik olema vormis.

 
At 00:26, Anonymous Harimata mats said...

Ei, selge pilt, kõrgesti koolitatud - härra, ma eeldan -, et aja biiti tuleb tabada ja kui uuemal ajal on moes, eriti alliansis, niimoodi rööprähelda, siis okei, olen nõus, tuleb joosta mööda suurte poiste poolt ettetallatud lohasid.
Aga noo, oleks siis monsenjöör Teap vormis. Ei ole ju sinnapoolegi!
Vaata teda kustpoolt tahad (ilma pintsakuta profiil on ju päris õudne), ikka on lödi ja pehme ja selline... vormitu.
Ja noh, mentaalselt on veel täielik lödipüks, nii siia-sinna meest meil seal kõige kõrgemate (kadaka)sakste hulgas teist esimese hooga ei meenugi.

Aga kui ütled, et see ongi Neue Europäische, siis sinna seltskonda peaks hästi sobima muidugi.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Teisest meediaproduktist ka.
Suusahooajaks valmistuv Evelin Talts kaitses Reinpauli maastikujooksul mullust esikohta
(JOOKSUPORTAAL)
51-aastane Ago Veilberg sai kolmanda koha
veteran Andrus Lein sai teise koha
[Vanameister Košelevi ega eestlast Lambi seekord stardis polnud.]

"Suusahooajaks valmistuv Evelin Talts". Võrrelda: Risto Mätas ehk ka teeb midagi kuskil nurgataguses spordihallis.
Suusahooajaks valmistuv Evelin Talts (maailma 103. naine) meediaproduktina on maailma 8. mehest Risto Mätasest tugevam.

P.S. Üks teema hakkab Pulleritsu kirjutisest veel välja kooruma. Kuidas maratonitööstus on aastaid inimesi ninapidi vedanud.

 
At 07:59, Blogger Priit Pullerits said...

...jah, ja muideks, ma pole selle maratoniteemaga veel lõpetanud. Üht-teist on ka tagataskus. Ega kogu padrunisalve korraga tühjaks saa paugutada.

 
At 08:04, Anonymous Anonüümne said...

Ai ai mehed, vihjate valusalt, aga nii ettevaatlikult, et väheinformeeritud suusablooglased ei taipa ei ööd ei mütsi. Küsiks siis otse? Rööprähklemine? what is it? Kas käib see vaid selle töökoha kohta? Ega sellised otsused kerge teha ole. Ise ei tea täpselt mida tahad ja seltsimehed surgivad oma tahtmistega selja taga. Karskelgi mehel raske otsustada.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Rööprähklemist võib ka eraelus teha. Nii mõnigi väga tähtsal kohal, kus ta kõigile näha, on seda teinud. Mõne puhul on see välja tulnud, mõne puhul, kes ka muidu viskleb, veel mitte.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

ohhoo? Väga huvitav! Ega ometi midagi prantsusepärast? Meil siin? Külmal ja tuulisel paepealsel? Liiga ilus et olla tõsi! Kas pole see mitte kadedate klatš ja ilkumine?

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, et ikka kõigest arusaada, võta ette kaa paar-kolm JOOKSU maratoni aastas(läbi need normaalse ajaga) ja siis EHK saad aru, millega on tegemist ja EHK siis suudad kirjutada ka mõistlikku juttu.

 

Postita kommentaar

<< Esileht