neljapäev, november 24, 2016

Pullerits: Kas on õige meelitada spordimehi hukatusse?

Mult on viimasel ajal päritud, ja päris palju, miks ma ei korralda ekspeditsiooni paljukiidetud Moabi, kui mõni teine tubli mees, näiteks Ain-Ivar Tupp, suudab müüa oma kevadise laagri Hispaanias välja paari päevaga, ja seda kümnetele. Tõesti, miks!

Eile õhtul võtsin end kokku ja koostasin teile vastuse – see on siin.

Lühidalt (kuna Moab asub USAs, in Trump-land, seletan inglise keeles): too hard and too risky. See, mida teile siin just näitasin, Behind the Rocks Route, on toosama rada, kus alustasin hommikul ja lõpetasin alles õhtul, kui juba hämardus, sest vahepeale, nagu nägite, jäid paljud keerulised takistused, sest isegi tehnika ei pidanud nois karmides olukordades hästi vastu – kohe alguses ju näitan, millist hävitustööd teevad ehtameerikalikud monster-maasturid -, ja mis tekitas kõige rohkem ärevust: tagatipuks eksisin metsikus looduses ära, millest kirjutasin ka pärast naasmist Postimehe Arteris neljaleheküljelise hittloo (ja mille emotsionaalne, ent kergendustundega kokkuvõte on filmilõigu lõpus).

Niisiis, vaadake ja juurelge, kui palju leiduks Eestis neid söakaid, kes toosugustes oludes vastu peaksid ja hakkama saaksid – ja nii päevast päeva, ligi kolm nädalat jutti (sest vähemaks, n-ö tuld haarama ei ole mõtet nõnda kaugele maale minna). Võib-olla mõni peaks vastu kolm päeva, mõni eriti vintske sell neli, aga viiendast päevast alates hakataks nõudma koormuse alandamist või lausa puhkepäeva. Milleks?!

Mingi Hispaania või Itaalia mugavuslaagritega ei maksa seda, mida Moabis tuleb teha, isegi mitte suusoojaks võrrelda. Näete ju ise, milline karm värk – kusjuures kõige karmimad kohad, tunnistan, jäid talletamata, sest seal tuli ikka tervise ja elu eest võidelda ning polnud aega kõrvalisele tegevusele, st jäädvustamisele pühenduda.

Foto 1: Priit Pullerits Prostitute Butte'i serval Pildiraamikaare ehk Picture Frame Archi taustal. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 2-4: Priit Pullerits oma rattaga Behind the Rocks maasturiraja alguses. Fotode autor: Priit Pullerits

47 Kommentaarid:

At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Uut ja kallist suusavarustust enam küll mõtet soetada ei ole, lumi on meie laiuskraadil kaduv nähtus! Kasutage need vanad asjad ära mis teil on ja selleks ajaks kui need mõne aasta pärast läbi on, pole Eestis enam lumiseid talvi olla.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

09:12, palun vahetage plaati.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ja sain teada, et keskmine eestimaine spordimees, kes ratast sõidab ja on Ain-Ivariga korra-paar ehk Hispaanias laagis käinud, on möku, kes peab Moabis vastu kaks päeva. Vahest ka kolm. Aga neljandal päeval on ta igal juhul alla andnud. Seevastu Priit, kes ennast jätkuvalt mainekujundab, kui kõige kiirem, vastupidavam ja osavam, paneb lõdva pöiaga Moabis 3 nädalat ära. Ja sellepärast ei ole tal mõtet sinna reise korraldada. Muretseb teiste saamata jääva emotsiooni pärast. Selline südamlik lugu siis.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

No Priit on ju teada üksikhunt, ta ei tea meeskonnavärgist mitte midagi. Ta peab laagrites (MOAB) üksi käima, ta peab üksi trenni tegema. Kui läheb teistega trennis, siis paneb rattasõidust teiste eest putku. Priit ei mõista pallimängudevõlu. Priit ei mõista seda, et nt Gregor Arbet ei ole sportlasena kehvemal tasemel kui mõni muu sportlaner, kes saanud OM-il 20 koha jne. Priit suudab ainult kuivi numbreid vaadata. Priit on üksikhunt. Tal võivad olla ainult grupitreenerid. Priit ei suuda elada laagrielu, kus on palju tegelasi koos, nt need Hispaania laagrid. Priit naudib üksindust.

Selles pole midagi halba, aga see on nagu haige, kuidas tüüp lihtsalt kogu aeg proovib tõestada, et see mida tema teeb, et see on õige.
Saa oma kolmpleksist üle!
Sa lihtsalt ei ole meeskonnainimene vähemalt spordimaailmas. Neid pseudonäiteid pole mõtet sul tooma hakata. Ma usun, et oled hea väitleja. Aga iga vähegi arusaaja saab aru, et sa ei jaga meeskonnavärgist midagi.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Muidu võiks võtta lugu tõsiselt, kuid võrdluses on ainult üks pool sisuga täidetud - Priidu sõit. Teises osapooles - kevadine laager - puudub Priidul ju isiklik kogemus.
Mille alusel ta võrdleb??? Matt tvajo ... tühikarglus ...

PS. Pole vist isegi mõtet temaga arutleda sellest, et mille poolest erineb elamussõit (Moab)TREENINGlaagrist ...

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Moab on kohutav kivikõrb, põrgu eeskoda, mille lõi ameerika saatan ise, rumalate inimeste lõksu meelitamisek ja neilt raha välja petmiseks.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas selline inimene nagu Priit Pullerits on üldse olemas?

Tartlased räägivad, et nemad ikka vahepeal pimedatel vihmastel sügisöödel kuuluvad ovaalilt suusakeppide häält vastu asfalti tagumas. Kõige vapramad mehed julgevad ka lähemalt vaatama minna, kuid paraku näha pole seal kunagi midagi. Kostub vaid eemalduvate metalsete kepiotse hääbuvat kaja.
Teised räägivad, et aegajalt olla ka üht tontlikku kuju rattaga mäest allasööstmas näha olnud. Pimedusest ta ilmub ja enne kui ehmatusest üle saad on see õõvatekitav tontlik olend juba kadunud. Mine võta nüüd kinni, et kas legend Tartus elavast Pulleritsust on õige või mitte. Äkki on hoopis tegemist väärkoheldud Tartu vaimu reinkarnatsiooniga?

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

http://pluss.postimees.ee/3922009/suusaliit-lepingust-ei-loobu-kuid-sportlastele-tehakse-erand?_ga=1.52219689.1840390504.1476255210

TH paneb vägevalt. Kas AR-l on nüüd jaksu ka suusarajal rapsida?

 
At 16:48, Anonymous Martin, spordiimagoloogia magistrant, Tallinn City University, School of Humanities, Estonia said...

9:49
Dr Holdeni mugavuslaagrites [taas kümnesse tabav uudissõna ehk neologism hr Pulleritsult!] käivad mehed ei ole mökud mitte niivõrd füüsiliselt - nende seas võib olla ka vägagi heade eeldustega harrastajaid, endisi sportlasi jne - kui just oma korraldusvõimetelt.
Transfeer! Mercedese minibuss on eest, mehed ja kompsus laaditakse bussi, turvavööd peale, uks lüüakse kinni ja sõit läheb lahti. Dr Holdeni laia naeratuse saatel. Cashi tuleb ja mitte vähe.
Pääsemine lennujaamast majutuspaika on ju nii keeruline. Tavaline harrastaja ei saa sellega hakkama. Hr Pullerits aga astub nagu kauboi Las Vegases autorendifirmasse, laseb endale auto ette veeretada ja hüppab rooli. 400 km läbi kõrbe highway Utahi Moabi... ühe laksuga. Sest Pullerits ei ole mees, kes laseks end nagu siga vagunis transfeeritada.

 
At 17:12, Blogger Priit Pullerits said...

Selles, et magistrant Martinil on õigus, saate kinnitust siit:
https://www.youtube.com/watch?v=zRPwFhtFoNA

Ainult ühes ta eksib: nimetatud vahemaa pole 400 km, vaid on 730 km.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Taaralinnast 1450 km kaugusele lumelaagrisse.
Kas PP-d ei transfeeritagi sinna?

http://suusaakadeemia.ee/levi2016/

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

PM sporditoimetus on preili Vonnist klikikoguja teinud.

http://sport.postimees.ee/3922047/fotod-karmi-vigastuse-saanud-vonn-otsib-uudseid-lahendusi

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

20:22, jah, ja spordiblogil jälle tühjad pihud, kaotatud võimalused, mida siia ankurdada. Lisage veel blogipidaja üksinduseihalus, tujutus, vastumeelsus suusatamise ja TH vastu, spordižurnalistika mahtude vähendamine, unetus (mida nood varahommikused trennid muud tähendavad), siis joonistub välja vägagi muret tekitav muster.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

PM hakkab MK-d näitama. Kiidame heaks.

http://sport.postimees.ee/3923091/postimehe-otsepilt-kolm-eestlast-stardivad-ruka-15-km-klassikasoidul

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Kus on neljas startiv mees?
Kärbi puhul pole mõtet küsidagi, kas uisk või klassika, kuid miks me teda listis ei näe?

 
At 07:17, Blogger Priit Pullerits said...

Ilmselt sai noormees aru, olles vaadanud videosid, et Moabis on palju ägedam, põnevam, valgem, soojem ja värvikam ning läks Põhja-Soome asemel hoopis sinna. Nagu öeldakse: kiidame heaks! Vähemalt ühel tuli lõpuks aru pähe.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Läheb lahti.

http://sport.postimees.ee/3923151/algab-loputu-voitlus-ueksikute-mk-punktide-eest

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

See Holdeni laager on ju poolmuidu, mul kulub Eestis elades päevas rohkem raha.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Saatana loodud Moabi masendav kivikõrb muudab isegi kõige tugevama tahtejõuga inimese depresiivseks!

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas Youtube'i video monteerimiseks/avaldamiseks on vaja end tõesti spetsiaalselt kokku võtta? Ju olen olnud üks neist lollidest, kes uskusid, et sotsiaalmeedias müramine on Pulleritsu jaoks hobi ja lõbu.

Samas ka õnnitlused - kanalil on nüüd juba 6 (kuus) tellijat!

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

to 09:53
Laager oleks poolmuidu siis kui te samal ajal Eestis asuva elamispinna maha müüte või väljaüürite ning laagris olles toidupeale sentigi ei kuluta. Ilmselt seda ei juhtu. Ehk siis laagri kulud lisanduvad teie püsikuludele, mida peate tegema ka laagris olles.

PS. Laagri hind teiste omasugustega võrreldes on kindlasti odavam. Selle väitega võib nõustuda. Samas kui ka toidukulud ja toiduvalmistamise ajakulu sinna juurde lisate siis ega see vahe nüüd nii üüratu ka pole.

 
At 13:42, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:23, ei tule need YouTube'i videod iseenesest midagi. Laete videod kaamerast arvutisse, siis sealt GoPro toimetamislehele ning asute seal neid töötlema ja kokku lõikama, siis panete veel kirjad juurde ning kuni see kõik salvestub ja üles läheb, on vabalt teinekord, kui juppe palju, kaks tundi kadunud. See on suur aeg, sellega jõuab üle 60 km maha vändata - suusatamisest me praegu ju ei räägi, pole põhjust.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Üks Otepää distantsimees on, kellele algaval nädalavahetusel pöialt hoida.

PP vana lugu:
http://tartu.postimees.ee/2790008/priit-pullerits-uued-messiad-saabuvad-idast

Kaks hooaega on matipoisid ässaga koos trenni teha punninud, aga seis on endiselt ...

---
PP, kes Teie kompaniis suusatamist teles kommenteerima hakkab? Pahv?

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Mul naabrimehel tulevad aida tagumisest toast lups ja lups, tavaliselt ta üle veerandtunni seal vana puutööpingi peal ei kohmitse. Võib-olla peaksite konsultatsioonis käima, saaksite kah ühe piibutäiega viidiku teht'.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Rukalased väidavad, et
Norway is a new DDR.
Ju neil samuti vana Põhjamaana on seda infovärki põhjamaade rohkem käes.

 
At 18:26, Anonymous Taivo, Levi küla keskmik, Torimaa; St. Olavs Hospital, Trondheim ümberehitustööde betooni lihvija said...

Norralased ütlevad, et neil on puha rootsi arstid, sest kõik norra arstid on ühendriikidesse parema palga peale läinud. Rootslased ütlevad, et neil on puha soome arstid, sest kõik rootsi arstid on norra parema palga peale läinud. Soomlased ütlevad, et neil on puha eesti arstid, sest kõik soome arstid on rootsi parema palga peale läinud. Aga Bernadskit ärge meile Norra saatke, meil on endal.

 
At 19:52, Anonymous Ülu said...

Selge, Taivo, täname informeerimast! :)
Seda meilegi tundub, et bernatskisi ja muidki pasatskisi on teil seal hulgim.
Aga kindlasti saadame palavad tervitused uuelt Põhjamaalt neiu Maaritile, et tal ikka seda hingamist jaguks kõikidele tõusudele, sest see oleks juba tuline kahju, kui ka temal mingi kahetsusväärne äpardus juhtuks...
Olge siis terved!

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Homme avapauk.
Kellele panustate, Kümmel vs Kilp?
---
Kilba:
http://sport.err.ee/v/laskesuusatamine/a198d228-af0e-4951-98e3-b50fc2e1d7bb/viktoriin--kui-hasti-tunned-laskesuusatamist

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Homme paneks Kilbi peale.
Kümmel suur mees, teravaks saamiseks läheb vähe aega vaja.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

TH-l MK punnid kirjas.

 
At 12:36, Anonymous Martin, tudeng said...

R.I.P commandante Fidel

- --

(rahulikus tempos)

Vanadekodus "Estonia"

vanadekodus "Estonia"
on uus direktriss
kleenuke, kena ja sõbralik neidis

vanadekodus "Estonia"
peahoonel on "Welcome"-fassaad
vastuvõtust edasi liikudes
selle mõttest aru saad

vanadekodus "Estonia"
tubadest tuleb kuraasikat juttu
diskussiooni pidades aeg
möödub ruttu

kuid vanadekodus "Estonia"
siiski domineerib vaikus
magatakse
laste kilkeid ammu siin kaikus

vanadekodus "Estonia"
on tõsine probleem
töömees välismaale töö leidis
lahendust otsib direktrissi-neidis

vanadekodus "Estonia"
ei ole kedagi, kes parandaks teid
tubades olijad ütlevad
see ei huvitagi meid

vanadekodus "Estonia"
palju on koristamata tube
ei olevat koristajate palkamise lube

vanadekodus "Estonia"
palju on tühjalt seisvaid ruume
Hispaanias veedetakse suvesid kuume

see-eest vanadekodus "Estonia"
on turvafirma
soomustatud patrull tihti
hakkab silma

(korratakse otsast peale,
kuni tekib lootusetuse tunne)

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas nüüd on suu s...a täis pandud ja TH sõnal enam lokku ei löö :)

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit hakkab nüüd kindlasti ajama, et Kilp oli kõvem kui Ränkel. Ainult nõrkadel (TH liikmetel) lähevad suusakepid katki?

 
At 02:59, Blogger Unknown said...

cheap oakley sunglasses
michael kors factory outlet
ugg boots
cheap nhl jerseys
saics running shoes
los angeles clippers jerseys
nike blazer low
ray ban sunglasses
moncler jackets
hugo boss

 
At 07:54, Blogger Unknown said...

louis vuitton
tory burch outlet
fitflops
cheap jerseys wholesale
oakley sunglasses
gucci outlet
ralph lauren pas cher
ray ban sunglasses
ferragamo shoes
michael kors handbags sale
20170214lck

 
At 09:55, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap oakley sunglasses
chicago bears jerseys
salvatore ferragamo
michael kors handbags outlet
under armour outlet
nike blazer
michael kors handbags
ed hardy clothing
chiefs jersey
nike air max 90
2017.3.29

 
At 10:54, Blogger Unknown said...

cheap jordans
ralph lauren outlet
ralph lauren outlet
fitflops
adidas outlet
ed hardy
michael kors canada
ralph lauren
ray ban sunglasses
golden state warriors jerseys
20170419caiyan

 
At 19:36, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
ralph lauren shirts
mlb jerseys
coach outlet clearance
cheap oakley sunglasses
nfl jersey wholesale
nike shoes
louis vuitton bags
reebok shoes
bottega veneta outlet online
20170528ck

 
At 11:57, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses
snapbacks wholesale
ugg boots
fitflops
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
fitflops sale
ralph lauren uk
ugg outlet
ugg boots
20170803

 
At 05:16, Blogger Unknown said...

reebok outlet
hogan outlet
true religion jeans
real jordans
lacoste outlet
hogan outlet online
chrome hearts
kobe 11
golden goose
pandora jewelry

 
At 06:07, Blogger raybanoutlet001 said...

skechers shoes
adidas nmd
jordan shoes
michael kors handbags
coach outlet online
nike store
seahawks jersey
nba jerseys
christian louboutin sale
nike blazer
2017.8.26

 
At 04:34, Blogger Unknown said...

nike air force
nike air zoom
tory burch shoes
adidas nmd
golden goose
jordan retro
ferragamo sale
retro jordans
jordan 11
100% real jordans for cheap

 
At 04:14, Blogger adidas nmd said...

air huarache
ray ban sunglasses
cheap ray bans
mont blanc outlet
uggs outlet
cheap basketball shoes
polo ralph lauren
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
carolina jerseys

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

huarache shoes
nike basketball shoes
asics sneakers
converse outlet
reebok outlet
lacoste online shop
retro jordans
bape hoodie
lebron 14
cheap jordan shoes

 
At 08:34, Blogger Unknown said...

michael kors uk
hugo boss sale
chicago bulls
fitflops sale
uggs outlet
reebok shoes
gucci borse
cleveland cavaliers jerseys
coach outlet
jaguars jersey

 
At 10:17, Blogger Unknown said...

qzz0725
polo outlet
salomon shoes
pandora outlet
tag heuer watches
jazz jerseys
kings jerseys
lakers jerseys
cheap jordans
longchamp outlet
cheap nhl jerseys

 
At 10:46, Blogger Unknown said...

www1020

nike shoes
coach outlet
pandora outlet
jordan shoes
adidas outlet
canada goose outlet
ed hardy uk
ugg outlet
canada goose clothing
nike tn

 

Postita kommentaar

<< Esileht