neljapäev, märts 18, 2021

Pullerits: Meie omasid pekstakse! Ehk: kas omad teevad Heiki Nabile liiga?

Üks hinnang, mis tuli asjatundja suust asjasse puutuva instantsi suhtes, kõlas nii: «[Kolmetäheline ühendus] on helepruun mädane s***punn.»

See oli nii kõva ja südamest tulnud avaldus, et hakkasin asja uurima ja maad kuulama. Ja vaat, mis ma teada sain.

Põhjus, miks maadleja Heiki Nabi dopingujuhtum läks Harju maakohtusse, ei ole üldse selles, nagu püüaks ta peitu pugeda või dopinguloo lahendamist takistada. Milline väide vastab tõele, sest nagu nüüd teame, oli kohtutee ainus mõte, et tühistataks tema esialgne võistluskeeld. Seal ei ole juttu mingigi protseduuri takistamisest, samuti ei ole vaidlustatud dopingu kasutamise tuvastamise meetodit.

Kuuldavasti oli asi selles, et esialgne võistluskeeld olla juriidilises mõttes ebaõiglane, ebavajalik ja ebaproportsionaalne karistus, mis lisaks rikub WADA koodeksit ja Eesti dopingureegleid ning seda koguni mitmel eri tasandil. Mis teisisõnu tähendab, et kõike, mida on saanud esialgse võistluskeeluga rikkuda, on väidetavalt ka rikutud.

Esimene nõrk koht on selles, kes määras esialgse võistluskeelu. EAD kolleegium, aga peaks määrama EAD-st sõltumatu organ.

Teiseks on esialgne võistluskeeld määratud sama hästi kui automaatselt, põhjenduseks halb analüütiline leid. Kuid esialgse võistluskeelu määramine sõltub sellest, nagu mulle seletati, millist ainet on dopinguproovis leitud – kas määratletud või määratlemata ainet. Kui määratlemata ainet, siis on esialgne võistluskeeld automaatne. Kui määratletud ainet, siis tuleb mängu kaalutlusõigus, mis puhuks kehtib eraldi kord. Selle kohta peab otsuse, nagu mulle seletati, tegema pädev organ ja see peab olema proportsionaalne, mis omakorda tähendab, et selleks tuleb sportlane eelnevalt ära kuulata, mida aga ei ole väidetavalt tehtud, või kuulata ta ära pärast keelu määramist, mida ei ole samuti tehtud. «Diktaatorlik käitumine,» kõlas selle kohta iseloomustus.

Aga lähme edasi. Kui Nabi poolel astus mängu superadvokaat Paul Keres, võttis ka EAD advokaadi, sest senine tegevus oli minu kõrvu ulatunud hinnangul käpardlik.

EAD on minu arusaamist mööda lähtunud sellest, et letrosool, mida Nabi organismist leiti, ei satu organismi juhuslikult. «See on vale ja ebakompetentne seisukoht,» kuulutas mind valgustanud inimene. Ja tõesti, sellest, kuidas letrosool võib organismi sattuda juhuslikult, rääkis Õhtulehele spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik. Kuuldavasti võivat see juhtuda, kui sportlane maadleb näiteks nn räpase sportlasega või kasutab räpase sportlase käterätikut või kasutab jõusaalis räpast atribuutikat. Kui palju letrosooli leiti Nabi organismist, selle kohta andmed puuduvad, kuigi tema esindajad on minu andmeil tahtnud seda teada saada juba 23. veebruarist saadik.

Edasi, Nabi esindajaid paneb imestama, miks avalikustati A-proovi tulemused, kuigi WADA koodeks seda teha ei luba. Tõsi, mäletame, et sama küsimus kerkis ka seoses Kristina Šmigun-Vähi A-prooviga enne Salt Lake City olümpiat.

Tagatipuks, kui EAD kohaldab rangelt enda reegleid, siis kerkivat päevakorda punkt, et esialgse võistluskeelu määramise korral on sportlasel õigus saada menetluse toimik. Siinkohal aga on Nabi meeskond saanud mu allika sõnul vastuse, et seda õigust Nabil ei ole.

«Siin on rikkumine rikkumise otsa, mis reaalselt mõjutab asja sisulist lahendamist,» kõlas minu kõrvu ulatunud resümee.

Aga mis edasi saab? 

Esialgse võistluskeelu osas ei pidavat otsus saabuma enne mai lõppu, mis tähendab, et siis on hilja hakata valmistuma Tokyo olümpiaks. Palju oleneb asjade edasises käigus ka sellest, mida ütlevad laboridokumendid. Minu andmeil ei lase Nabi meeskond asja otsustada EAD distsiplinaarkomisjonil, sest selleks puudub usaldus. Pigem viib Nabi tiim asja edasi CASi. Mis aga kõik kokkuvõttes tähendab, et olümpiale võib kriipsu peale tõmmata.

Seepärast läkski Nabi Harju maakohtusse, mis aga teatas täna, et jätab Nabi avalduse esialgu läbi vaatamata. Nabi meeskonna tagamõte oli, et kui saaks esialgse võistluskeelu tühistada, saaks Nabi vähemasti jätkata olümpiaks valmistumist, kuni selgub ka B-proovi tulemus.

Fotod 1, 2 ja 3: Heiki Nabi maadlemas 2017. aasta MM-võistluste finaalis Türgi esindaja Riza Kayaalpiga. Nabi kaotas. Fotode autorid: 1) imago/Xinhua/Scanpix; 2) ja 3) AFP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Facebookis suusatas ette artikkel koolitelevisooni vajadusest ERRi kui erameedia poolt. Siinse blogi peremees peaks jooksma kohe Kanal2-te ja nõudma kehalise kasvatuse tundi endale. Kas poleks tore kui Priit juhiks ekraanil meie tuleviku õigele, võhmamehe teele, et mõttetu niisama jõusaalis rassimise asemel suudaks väledad jalad joosta vähemalt sama hästi 400 meetrit kui Priit ja korralikult panna Tartu Maratonil?
https://meediavaht.wordpress.com/2021/03/17/e-kooli-kest-vajab-telesisu/

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju peab 120+ kilo kaaluv mees räpast rätti tarvitama, et selle aineid kuseproovist leida?
Kui sportlane jääb dopinguga vahele tuleb kahtlemata võistluskeeld määrata, seetõttu on A-proovi saladuses hoidmine minu arvates mõttetu. Maadleja nime juurde tekkib keeld, aga milles asi, seda tuleks varjata?! Kas organiseeritud treenimist samuti keelata? Treenitakse, et võistelda. Mõlema keelamine on loogiline. Sportlane peab olema motiveeritud, et dopingukahtlustus kiirelt lahenduse leiaks, seega kiire B-proovi avamine.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kaua ajaliselt saab Nabi B proovi avamist veel venitada?

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Avagu B proov, sellest ju ei pääse ja siis, kui vaja hagegu CAS-is. Milleks antud hetkel siin, ilma B proovi avamata k.st kurnata, mida see pikas vaates päästab?

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas naissuusatajal oli sama advokaat, kes meesmaadlejal?

Peremees, võhmamehed nõuavad ohhootat, aitab küll neist maadleja piltidest.

 
At 23:06, Anonymous Kägu, kehakultuurlane, said...

Mehed, kui teile meesmaadlejate pildid ei meeldi, äkki siis pisut tugevaid ja sportlikke naisi?
https://www.bing.com/images/search?q=anna+turaeva+pictures&qpvt=anna+turaeva+pictures&form=IGRE&first=1&tsc=ImageBasicHover
Vaatamine omal vastustusel ja nõrgema südamega inimesed peaksid eelnevalt kindlasti südame rohtusid võtma. Pudelike palderjani ja pisut suhkruvett võiks kõigil läheduses olla.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ära lollita. Võhmameeste käest saad sellise ketuka et mäletad elu aeg

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Jätke pildid. Numbreid on vaja. Tüdrukud ju siin blogis kõik alati hilpudes, nendest pole mingit abi. Palju kilomeetreid ja palju aega on ovaalil tänavu nühitud nädala kaupa, teadagi kess? Kas rada on alles või augud sees? Me siin võtame jõekäärus viimast. Tahaks kangesti virtuaalselt võrrelda. Sihuke purakas koguneb, see vaja analüütilise onanatsiooniga ära maandada.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Ükski võhmamees ei pahanda, kui Käigule ban panna, nii aastaks vähemalt.

Kägul on reaalsuse tunnetamisel tõsised häired. Siin blogis on üksjagu meedikuid aga ka psühhiaatreid, kes kindlasti saaksid hädalist tema suurtes vaevustes aidata.
Padre käest saab vastavad kontaktid.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Viimased kommentaatorid on tüüpilised vinguviiulid. Te lugege sõnum ikka lõpuni läbi. Kirjas on ju et vaatamine omal vastutusel! Nii et Padre käest tohtrite numbreid ei vaja mitte isake Kägu vaid pigem mõni teine. PS mina jätsin selle antud lingi vajutamata. Oma tervises kindel ei ole, aga vähemalt iseloomu oman.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

23:21 näol tundub olema tõelise ennast täis juhmardiga, kes üritab oma rumalust ja huumori meele puudust toore jõu ja matslikusega kompenseerida. Kägu lingitud piltidel on vene naisjõutõstja Anna Turaeva. Ilmselt valdavale enamusele meestest selline naine seksikana ei mõju, aga kindlasti paneb see "lilleke" kiiremini põksuma nii mõnegi mehepoja südame. Tunnistan, et pole minu maiste, aga kuna Kägu ütles eelnevalt ausalt millega on tegu ja hoiatas, siis mina viha ei pea. Ka pole ma nõus sellega, et Kägule bän pannakse.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea küsimus, 22:13! B proovilt kork maha ja asi klaar. Mida siin venitada? Kui proov puhas, saab edasi treenida. Advokaat ka ütles, et küsimus on ainult esialgses võistluskeelus.
Aga ärge nüüd Kägu peale nii kurjaks ka saage! Kuigi Kägu võiks olla vastutustundlikum tõesti ja siia räpaste tegelaste piltide linke mitte rikutada. Advokaat ka ju rääkis, kuidas mõned räpased ained kergesti levivad.

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Mina nüüd kõigest valesti aru saanud?
Et A proovi positiivset tulemust ei tohi avalikustada? No mida kuradit? Mis ajast. 95% dopingumehi peale A proovi positiivset vastust pingile istuma pandud. Pole see miski riiklik saladus olnud. Vaatama seadused üle.
B proovi avamist enamasti nõudndud sportlane. 90% teavad ka siis mis sealt tulemas vastuseks on.
Nabi vastu alati suur respekt olnud ja inimesena ka suurepärane indiviid. Asi on väga halb.

Huu

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

No loogilisi reegleid ju lihtne teha. Kui A proov positiivne, siis sportlane otsustab, kas tahab B proovi avada või ei. Kui ei, siis A proov avalikuks asi klaar. Kui sportlane tahab B proovi avada, siis enne B proovi avamist andmed lekkida ei tohi. Mis seal keerulist?

 
At 08:07, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi Kägu rsk! Kõigepealt paneb lingi ja alles siis hoiatuse. Nüüd silmanägemine terveks päevaks rikutud.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas maadleja seda halba ainet vanainimeseasja tehes ei võinud saada?

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kägu küll hoiatas, aga ta reo tegi selle tembu õhtusel ajal, mil võhmamehed kõige kaitsetumad, dussi all käidud, sängi moori kõrvale poetud, pool silma juba kinni lastud kui trahh!!
Milline tuleb karistus, Padre?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Kägu tuleb karistada võhmameestele psühhonahhismaatilise trauma tekitamise eest. Niigi raske aeg ja

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Peame leidma julge, kes Käo lingid enne avab ja siia teada annab, kui tugeva trauma võib nädalavahetuseks sealt leida.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Mina pean Käo käiku julgeks, õigeks ja meile õpetlikuks, liialt hellikuks oleme muutunud ohhoota pilte imetledes. Anna Turaeva, ma ütleks suisa Türaeva, pildid on pangetäis jäävett kraevahele.

 
At 12:02, Anonymous MargusM said...

Priidu lumehelbekeste klubi möllab, nõuab Kägu ohvriks.. mille eest, et ei suuda oma uudishimu taltsutada. Liiga uudishimulikud said naksti otsetabamuse kahe silma vahele : ) järelikult oli teie riskimaatriks puudulik, arenege veel.
Igal juhul mina olen Kägu poolel, nii hellikutel pole igat linki vaja klikkida erirti kui on hoiatatud.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Meie Mati pandi laulu sisse.

https://www.youtube.com/watch?v=l7tuidrkuBE

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Kägu määraku ise endale karistus see oleks pedagoogiline ja õiglane. Mida võhmamehed arvavad?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Karistuseks tuleks järgmine link panna, siis vaatame ja prognoosime.

 
At 13:10, Anonymous sotside sabarakk said...

No johhaidii, mehed, meie olümpialootus vaagub maa ja taeva vahel, aga teie kräunutate Kägu piltide teemal.
A no jah, saan aru, Kägu teemale hakkab hammas peale, aga härra advokaadi temaatikas murrate ise hambad.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, hea, et teil on aega naiste ilu ja võib-olla patuse peatse veteransportlase teemal jaurata. 18.01 on algatanud olulise teema. Praegu on kodudes kümned tuhanded lapsed, kelle füüsis tõenäoliselt halveneb. Seitsmenda klassi lapse kehaline kasvatus distantsõppes on koosnenud järgmistest ülesannetest: vabal valikul liikumine, liikumine looduses, vabal valikul võimlemisliigutused, vabal valikul pallimäng vabas õhus, referaat "Minu lemmik spordiala". Ei erinevat see palju teistes koolides. Me siin tõenäoliselt enamus oskame lapsi liikuma panna ja seitsmendiku puhul pole vaja palju enam suunata, on piisanud vanemlikust eeskujust. Kõigil seda eeskuju pole, kõigil pole teadmisi, mida ja kuidas teha. Kujutate ette, kui eesti keele ja kirjanduse õpetajad hakkaks panema ülesandeid: lugeda vabal valikul raamat, lugeda vabal valikul midagi jne.

Ajakirjandus saab siin aidata tervema elu poole. Priit on piisavalt tähtis inimene Eesti ajakirjanduses ja ühiskonnaelus, ilma naljata, et küll tema ekraanil nippe ja nõuandeid jagamas on vanematele autoriteediks ja eeskujuks, kelle järgi oma lapsed liikuma panna. Siin ei aita suunamudijad, siin aitab vanemate õpetamine neile autoriteetsete inimeste kaudu. Tehke ära, et distantsõppel lödistuvaid lapsi oleks distantsõppe tõttu vähem.

 
At 13:22, Blogger Priit Pullerits said...

13:10, te olete täiesti juhtumisi võtnud ette teema, mida käsitlen homses Postimehe Arteris ja väga tugevas ühiskonnakriitilises ning iroonilises võtmes!

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Arteris tuleb kirjutada karmilt, et ka riigipead aru saaks.

 
At 16:26, Blogger Priit Pullerits said...

See tuleb karm, aga tuleb ka naljakas. Naer läbi pisarate.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Nalja aeg on otsas. Kui viimati härra Ansipit nägin oli tal kulm kipras. Tehke siit järeldused

 
At 20:04, Anonymous Mati, treener said...

12:21, see ei ole laul ega midagi, kah mul asja...

 
At 21:02, Anonymous Taavi said...

Avagu B proov ise kohale minemata

 

Postita kommentaar

<< Esileht