reede, veebruar 26, 2021

Pullerits: Mehed, kas see on nüüd suusatamise lõpp? ...Jah, tundub küll...

Ei ole vaja nädalatki, et hävitustöö läheks laastavalt. Tartus on looduslikust lumest järel vaid riismed. Sellegipoolest tõmbasin reede pärastlõunal Madshusi uisusaapad jalga, võtsin oma Atomicu vabatehnikasuusad ja Swixi klassikakepid ning läksin uurima, mis pikkamisi tehtud kunstlumest Supilinna spordipargis ja selle kõrval dendropargis alles on. Kuna oma silm olla kuningas, tegin ka video, et saaksite ise veenduda, millised suusaolud praegu valitsevad.

Õhutemperatuuri oli väljas neli plusskraadi, tuul puhus minu arust läänest, taevas oli pilvine.

Suusatajaid kohtasin üksikuid, kuigi töine nädalalõpp oli käega katsuda. Ilmselt on inimesed kaotanud usu, et suusatalve veel jätkub. Ühele, kes Emajõe äärde viiva tee ületamisel auguga Fischeritega vette takerdus, ei saanud jätta mainimata, et see meenutab veesuusatamist. Ta vastas, et jah, ilmselt on ainult kõige vintskemad välja tulnud.

Spordipargi minunimeline ovaal ja Lauri ring olid igati sõidetavad, rada oli isegi tugev, lahtist lumesoppa ei olnud. Mõnes üksikud kohas oli halli värvi järgi näha, et niiskus tungib peale, aga nii vesiseks seal ei läinud, et saapad oleksid märjaks saanud. Sprindiringile ei keeranud, kuid näha oli, et ka seal mõned sõitsid.

Dendropargi 5 km rajast sõitsin vaid esimest tõusu ja laskumist, kokku ligi 900-meetrine ring. See nägi kohati välja väga määrdunud ja kollanegi, aga libises täitsa kenasti. Looduslikust lumest rajaosa, mida silmasin, oli juba osalt vee all.

Usun, et ka laupäeval ja pühapäeval saab Tartu kunstlumeradadel edukalt sõita. Kuigi päeval aknast õue vaadates oli näha, kuidas asfalt kuivab, nii et võinuks lausa võidusõiduratta välja ajada. Aga küll jõuab rattaga ka sõita, praegu tasub võtta suusaradadelt mõnuga viimast. Inspiratsiooniks tänase unikaalse sõidu eksklusiivne video!

Fotod 1-3: Tartu dendropargi kunstlumest suusarada 26. veebruari pärastlõunal. Fotode autor: Priit Pullerits
Fotod 4 ja 5: Tartu Tähtvere spordipargi nn Lauri ringi kunstlumest suusarada 26. veebruari pärastlõunal. Fotode autor: Priit Pullerits

73 Kommentaarid:

At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Kurtna ja Kehra küll! Tuleb ennast nädalavahetusel rajale ajada!

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Kaherattalisi kevadekuulutajaid on juba paar päeva Tartu ümbruse teedel näha.

 
At 00:03, Anonymous MargusM said...

Njah, suusatada oleks muidugi tore kuid kas selleks enam aega jagub- klassikute hooaeg saab kohe alguse, laupäeval Oomloop ja pühapäeval Kuurne, seal on joonel ka meie poisid ja M.VdP. Põnev kevadhooeg on alanud!

 
At 13:40, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, minu lugu ja video jõudnud ka Postimehesse:

https://tartu.postimees.ee/7189909/hoolimata-suurest-sulast-saab-tahtveres-endiselt-suusatada

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Veebruaris on uudis see kui kuskil suusatada ei saa, mitte see kui veel saab. Ajakirjanduse toimetajad on koolitõed täiesti unustanud. Piinlik. Siiani on uudi seks samuti, et need kes soovivad vaktsineerida, need ei saa seda ikka ilma anuva telefonikõneta perearstikeskusest. Millal tehakse vaktsiinireform ja eelistatakse neid kes ISE soovivad? Andke riskigruppidele nädal oma soovi avaldamiseks eesti.ee lehel ja mitte e-maalastele helistamseks registratuuri automaatvastajale, kuhu on pandud numbrivalik huviliste automaatseks ootejärjekorda paigutamiseks. Ja lähebki tegevus 100% võimekusega käima. Eriti nende dooside osas mis muidu raisku läheks ja kes on suutelised tunni või kahega kohale minema. Vaadeldes seda naljatamist ametnike poolelt, siis on mõistetav, et oma perse peab olema puhas ja kes eksib see jääb töökohast lihtsalt ilma. See näitab, et de facto on Eesti jõudnud sõjaseisukorra lävele ja ootab ainult presidendi poolt lingi vajutamist. Tema aga ootab kuni asi oleks piisavalt hull. Mida kauem ootab, seda tõenäolisem on, et presidendi valimised jäävadki sõjaseisukorra väljkuulutamise tõttu lihtsalt ära. Kas sedasi juhitavat Eestit meie ametnikud soovivadki, kas pole nende seas märtreid kes teeks julgeid samme enne kui täitevvõimuahel on suuteline reageerima. Riskige oma Brüsseli suurepalgalistest ametitest ilmajäämise võimalusega ja tehke midagi head oma kodumaale enne kui hilja!

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Päris raske sõit oli +90 kg meestele, pehmeks läks rada. Ilm oli ilus ja suppi sai ka. Haanja veel ees.
Priit, keegi jõudis ette....
http://harrastussportlane.blogspot.com/2021/02/tallinna-maraton-2021.html

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Jaaaa,Rauno kirjutab väga ok,aga no.107 savvest veikole annaks korraliku kitli.......täielik jobu raibe.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Keegi oskab öelda, et mittu sekki Rauno millise struktuurirulliga maratonilt maha kärpis, kas see peenhäälestus tasub vaeva?

 
At 23:06, Anonymous Nobe Naat said...

Truktuurirulliga vudimine pole mingi vaev. Ainult võidurelvastumise kulud on vaja katta. Ja suusapõhi saab väga korduvate rullimiste järel eipeen.

Savvestist kirjutatud read on tõesti teismeliste maailma imede moodi. Aga too Rauno maksab ise kah suhkruvete pakendajatele igal suusanädalavahetusel? Kas esisajas on kõik selle suhkrujama reklaamkonksu otsas? Tulge mõistusele, võtke laualt kurki, suhkur on marinaadiretseptis sees! Tugevalt põhikoostises!

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Raunolt täitsa hea ülevaade, kannatas lugeda küll. Sai pildi ette, mis olud olid ja kuidas sõit kulges.

 
At 23:44, Anonymous MargusM said...

Magusat tarbitakse sest see on kiirelt energiat välja andev, kerge seedida ja optimaalne doseerida. Tahket süüakse pikematel pingutustel sest magu on muudkui tühi ja see viskab lõpuks üle.. lisaks pikal pingutusel saab ka aeglasest seedimisest energiat tagasi.

 
At 07:23, Anonymous Anonüümne said...

Priit läheb oma blogindusega alla mäge,mökutab niiisama,õiget teemat pole,tervis perssses,jne?........

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Kes veiko savvestit tunneb,tõmmake see jobu risustamise eest liistule.......!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah, liistule tuleks tõmmata paljud prügistamise eest. TM rada oli lõpuks ikka üsna sodine. Koristusbrigaadi palkamiseks tuleb prügistajatele lisatasu määrata. Peab ütlema, et nõrgad mehed, kes lühikest maratoni ilma keemiata sõita ei suuda.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Keemia on nagu porgand eeslile. Mõjub motivatsioonibuustina. Lihtsam on nii rasketes kohtades pingutada, ei teki ökotamise reziimi. Saab härgadega samm sammus püsida. Prügistamine on vist siiski väiksem patt kui korontsivaktsiini järtsus ennast Bill Gatesi kombel 100 prossa ära vaktsineerida enne kui kõik vanakesed ja eesliinirahvas on oma laksu kätte saanud. Jätame 107le lihtsalt virtuaalse hoiatuse, et kui prügistad siis ära mölise!

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

See postitus on mingi šabotaaž? Nii kollaseid laike Tartu radadel küll ei ole, sulalombid puhta kevadised. Täna lõunal oli sama puu all jää ja rajad heas korras, anna aga tuld veel 3-4 nädalat: https://pasteboard.co/JQrR5IS.jpg

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa selle suhkruplörtsuga mingitele härgadele kannule. Keemiaks pole ka vaja nimetada ega muinasjutustada, täitsa argised suhkrud on kilekotti aetud.

Kui blogijutul tõde taga, olgu selle 107 nime juures DSQ!

 
At 19:20, Anonymous MargusM said...

President sõitis Tln maratoni iseenda määritud suuskadel. Asi milleni Priit vist eales ei küüni.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Hea ülevaade Raunolt. Alati mölisen nende prügiloopijatega, neid on palju. Mõnel hakkab häbi, tõmbab tempo alla ja loodetavasti enam nii ei tee, mõni tuleb veel tuulde ja möliseb... Virus üks sõimas mind puukallistajaks ja j...
See 107 tuleks määrata kevadel 6h ükt kõrvemaa radadel.
Kuna siia blogisse vist reportaazi ei tule, siis palun reporterihärral esmaspäeval panna oma parimad niidiotsad tööle, kas haanja klassik saab toimuma v ei. Kuulda on, et vägisi tahetakse Ratase eriluba märtsist ära võtta.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

MargusM marineeritud kurk pole mingi tahke toit, kaks hammustuse ja plödi taga. Kilekotisuhkrut on sama kerge või sama raske kurku tõmmata.
Korralik suhkrumarinaad ajas praegu suu vett täis. Homseks trenniks kallangi pudeli marinaadi täis ja saumikseriga kolm korralikku kurki juurde.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

FB põhjal paistab see 107 olema kah rumal inimene, kes ise ei mõtle. Ei ole õige spordimees.
Õiged spordimehed, kes PP-d austavad ja keda kahtlemata ka PP austab, teavad, et maakera ei ole lame. Teavad, et geelipakendeid metsa ei visata. Teavad, et koroonaviirus on olemas ja vaktsiinid aitavad meid sellest pasast välja. Teavad, et korrektselt kantud mask takistab teistele näkku rögastamist.
Teavad, et kui käituda nagu õige spordimees siis saab järgmiselt TM-l startida ilma maskita ja uhada paaristõukeid uisusuusaga nii et tatt ripub nabani ja kõigil on suva. Ja koht tuleb ilus. 1559 näiteks.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, 21:39!

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Õige eestlane on ikka viinud prügi metsa alla, sest õige eestlane hoolib teisest eestlasest, kes tahab näidata maailmale, et tema on see kõikse suurem kliimaaktivist ja maailmapäästja.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

107 on ju FB järgi väekas Adila fänn. Tulemused vägevamad kui 1559 koht. Ma nüüd küll ei pooldaks teda läbustamise ja haukumise pärast liistule tõmmata. Masseeriks alustuseks. Mees on kindlasti taibukas ja saab aru, et loodust ei risustata.

 
At 05:56, Anonymous Anonüümne said...

Las Pullerits kirjutab ja juhib diskussiooni kindla käega. Ei ole vaja et igasugu amatöörid pilti segaseks ajavad.

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Eiiii,risustamisse tuleb suhtuda täie rangusega,Rauno tubli et asja nimeliselt üles tõmbasid.Isiklikult oleks talle suusa peale astunud ning oleks valmis olnud kakluseks,kui ta üles poleks korjanud,mis siis et lõpptulemus oleks sitem olnud.......ta raibe last lendu veel ülbe repliigi,kuradi jobu,ise juba 50-ne.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis kõvad mehed need lägasel lumel suusatavad? Kõvad mehed on numbritega maratonide stardis ikka.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis maratone sa mõtled......kõva mees?

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Nõmme 3-kilomeetrine kunstlumering oli nädalavahetusel küll suurepärases seisus ja ka suusatajaid jagus. Pakun, et seda jätkub veel pikaks ajaks.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Kes kord Pulleritsu blogi häbiposti sattunud see sealt enam puhtaks ei pese

- Võhmameeste vanasõna

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kes kuival maal paaristõukeid ei harjuta jääb maratonis 300 kohast tahapoole

- võhmameeste tarkuse varamu

 
At 15:33, Anonymous 13:33 said...

Tuleme tagasi põhiküsimuse juurde. Kelk pani usinalt küünlaid, kuhu vaja ja statistikud tõmbasid numbrite vohamisele pidurit. Kuukene oli haigestujate arv nigu võlu väel kännu taga kinni, et pärast maratoni uutesse kõrgustesse söösta. Kui 11.1 oli 67 päeva keskmine haigestujate arv 450 inimest päevas, siis 21.2 oli see kerkinud 150 võrra ehk 1/3. Tolleks päevaks ennustatud 67 päeva keskmine 665 inimest päevas, saabus alles nädal hiljem 28.2. Võiks öelda, et ennustus ei täitunud ja meil vedas tänu usinatele numbritega zongleerijatele ning Kelgu palved mõjusid ja Suur Mõõduvõtt sai peetud. Vedas!

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

"Tartu maratonil osalenute seast on kümme inimest andnud positiivse koroonaproovi"

 
At 17:26, Anonymous Viroloog said...

Algallik siis ka, 15:44, kui juba tsiteerimiseks läks.
Paanitsemiseks pole põhjust, asi jätkuvalt kontrolli all.
https://tartu.postimees.ee/7191032/tartu-maratonil-osalenute-seast-on-kumme-inimest-andnud-positiivse-koroonaproovi

 
At 18:42, Anonymous Sulev said...

Huvitav, kes karoovahaigete klassis kõige kiirem sõitja oli? Võiks vaid võitja avalikustada, kui laureaat muidugi ise nõus on, teised võivad avalikustamata jäädagi - terviseandmed siiski. Ise pole nii kiiresti ka tervena läbinud, kui nüüd haiged tulivad.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru enam sittagi,kas Haanja toimub või ei......?

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Padre,uuri asja jüngrid on segaduses,üleüldine korralagedus on käega katsuda,hakkavad veel mürgeldama......

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Presidendiproua on ju kirjas, järelikult toimub.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas eriluba on tühistatud?

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Täna Tartus 9 kraadi sooja. Mul hakkab tekkima selline tunne, et Haanja asemel suusatan laupäeval 42 km. Otepääl virtuaalselt Haanja maratoni.
Siis suusad nurka ja ratas välja.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Haanjas rada korras nagu Norras. Ainult 500 kaupa pole mõistlik rajale lasta, arukas oleks 25 kaupa 5 min vahedega. Või isegi 10 kaupa. Saaks kurviga laskumisi ka vabamalt sõita.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Kaubamaja ristil diisli sabas mõõdetud 9 kraadi on tähtsusetud. Tähtvere kunstlumi õhkab jääkülma ja kogub öösiti pakast juurde, lõuna ajal paras tuld andmas käia kuni aprillini. Rajatraktor ka asjatamas. Täna oli naabritel Lähtel paksult lahtist lund suusarajal olnud, kõik tõusud ja kurvid jäävabad. Asi seal Haanja kõrgustikus siis rada teha ei ole.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Padreeee..."?..kus oled".............koroooonas vist,jama!,,

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Nii nad vãlja surevad.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Padre on Tallinnas ülemustega asjatamas kuigi peaks noorte spordi naistega intervjunksi tegema.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas kohe saada COVID kontrolli alla Eestis? Lisaks regulatsioonidele tuleb tuletada meelde tsitaati: „See, keda koer on korra näksinud, see enam tänavale ei tule!” Kas Kaja jaoks on sellised saapad liiga suured?

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige PMi
https://sport.postimees.ee/7191604/rootsi-staar-marko-kilbi-rusikahoobist-kas-tegemist-on-poksimatsiga

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas blogiperemees on oma jüngrid hüljanud? Jätnud haanja eel meid teadmatusse...mida teha. Kas osutus Rauno blogisissekanne viimaseks piisaks. Kas 107 on ka Haanjas kohal?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits käis eelmine nädal Haanjas.

https://leht.postimees.ee/7188729/nadalavanused-kitsetalled-andri-peedo-talus

Kitsefarmis.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas reporter Laidvee on Haanjas stardis?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

See 107 savvest veiko tuleb võpsikusse lükata,nii nagu ta prügi sinna korduvalt loopis!

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Millal prügiloopijad disklaffi saavad?

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Kiirelt suusatajalt pole mõtet ökoloogiliselt klaari sõitu oodata - energiatoidu pakendid, suusakeemia ning transport -, teevad 107st loogiliselt ja loomulikult prügimölaka nagu teistestki. Maratonid on taolistele ahvidele spetsiaalselt loodud suursündmused.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Sellises vaimus läheb blogi hingusele, jääb ainult kommentaarium helgeid aegu taga igatsema.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

17:51 see on hea võrdlus. Rahaliselt vaadates, siis ainuüksi suurest mõõduvõtust osavõtt valge inimese kombel piirangute õitseajal oli karm kirves - 192€ ilma määrimise ja osavõtutasu kuludeta, sai kokkuhoiuks tehtud ise. See on +3€/km. Ökoloogiast pole mõtet selliste summade puhul pajatadagi. Mõned käivad veel kõik Estoloppeti üritused läbi. Tarbimisühiskond.

 
At 18:34, Anonymous Leonhard, Ilmatsalu said...

Nunnust kitsefarmijutust pole mõtet pöördesse minna, too on tavaline tühi elult justkui sarvist võtva peremehe imago kujundamise tavatekst, mida võib leida nädalalõpulehtedest, mille lugejaskond baseerub ebasportlikel keskealistel naisterahvastel.
Tõsisemat sisu tasub otsida Sõgeli, Pooli, Sillari jt memuaaridest.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Tuli ära:"Estoloppeti suusamaratonide sarja Haanja maratoni, mis pidi toimuma 6. märtsil, korraldada ei tohi."

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Haanja jäi jah ühe päeva hiljaks.
Kurb. Tuleb siis reedel ära korraldada. :)
Haanja mehed, teeme ära?

 
At 20:53, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, mehed, rahu!
Ei ole ma kuskile kadunud, lihtsalt täna ja eile oli hirmpalju tööd ja rabamist.
Homme püüdkem üheskoos sarvist haarata.
Haanja maraton ära küll ei jää!

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Vabariigi valitsus tühistas laupäevaks planeeritud Haanja suusamaratoni eriloa seoses koroonaviiruse leviku olukorraga. See info oli teada enne Pulleritsu plõksu.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Plõksija on elust maha jäänud. Pühendunud Viljaveski teemadele. Iga selline. Pole enam vaatevinkel endine. Kahju. No kui tõesti enam ei jõua, siis hädasti vajaks selgitamist, et kes on Sõgeli, Pooli, Sillari mantlipärijad. Kes on saanud nende ülesanded oma õlule ja kuidas nad meie elu sätivad?

 
At 21:35, Anonymous HUNT said...

Priit,kurat võta midagi ette......muidu läheme tallinna mässama.....sa tead,mis nuppudele vajutada ja keda mõjutada,võhmameestega ei tohi niimoodi mängida!!!!!

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Jah teeme kõik selleks et covidit oleks veel rohkem, äkki saame veel selles osas maailmas esimeseks ja las inimesi suregu sellesse veel rohkem, peaasi ikkagi et meie saame jätkata endistviisi ja igal juhul lähme kõik koos haanjasse suusatama, kuna muidu langeme tõelisse kibestusse. Parandage oma stressi taluvust kui maratoni ärajäämine põhjustab nii suuri probleeme.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Kurat mehed see on sõda. See juba mitmes kord viimase dekaadi jooksul kui võhmameestele hinge sülitavad. Meie karikas on täis! Padre puhu sarve ja läheme Tallinna peale!!

 
At 22:50, Anonymous Hunt said...

Maaakeral on meid liiga palju,kes ei kannata seda patsilli.........saab mantli——puust,võhmamehed sellesse kategooriasse ei kuulu!Toompea laiali peksta ja Haanjasse suusatama!

 
At 23:47, Anonymous MargusM said...

Tohoh, mõned on nii hullult änksi täis...
Kui purakas on sees nii kõva siis olge head minge meedikutele appi, vabatahtlikeks, üldiselt ka suurtes kliinikumides on abilisi vähem kui vaja. Minge rääkige seal oma "õigustest".

 
At 06:40, Anonymous Anonüümne said...

Margus,sa ikka kohati pooletoobine,kui rahvas oma tervise eest hoolt saaks kanda,kasvõi Haanjas suuusatades,poleks neid hospidale ja meedikuid niipalju vaja.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Lihtne!

Nimetame Haanja ürituse ümber matkaks.
Sellisest liikumisüritusest võivad osa võtta
professionaalsed sportlased ja erivajadusega
inimesed. Suusatajatel on erivajadus hoida oma
tervist ja liikuda värskes õhus. On kehtestatud,
et üritusest osavõtjate piirarv siseruumides
ei tohi olla suurem kui 250 inimest ning
õues mitte suurem kui 500 inimest. Metsa
kohta pole piirarvu määratud.
Spordi- ja liikumisüritusi on välitingimustes
lubatud läbi viia kuni 50 osalejaga rühmas.
Seega stardigrupis võib olla kuni 50 inimest.
2 meetrit (no ja ka 5-10 minutit) vahet ning
järgmine grupp. Startida saavad kõik laupäeval.
Kui mõni peakski lõpetama pühapäeval,
siis pole hullu – kui valgustatud rada
pole, aitavad pealambid (orienteerujad ju
kasutavad neid).

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et kas Haanjas suurpundis suusatamine hoiab rohkem haigusi eemal kui omapäi metsaradadel liikumine? Haanjas suusatamisele aitaks enim kaasa ikkagi eelkõige vaktsineerimine. Kahjuks suusatajad ei ole eelistatud inimeste listis. Miks? Ometi on just see tööjõuline ja tahteline seltskond see, kes toodab Eestile SKP-d. Haanja ürituse ära jätmisega langeb jälle ka SKP. Miks riigijuhte see ei huvita? Sest neile tuleb raha seina seest ja nemad seda sinna ei oska panna! On palju huvitavam seik, et eelmine aasta jäi Eesti ilma 100 miljonist SKP eurost palkade ja tulude näol. Kas see oli vältimatu? Piisanuks ju sellest kui Eestis oleks ainult hakatud ehitama koroonavaktsiini tehast suurkorporatsioonide litsentsi järgi. Maailma suurima vaktsiinitehase rajamine Indias maksis $800 miljonit mille toodang läheb nende enda sisenõudluse rahuldamiseks. 13 korda väiksema tehase rajamine maksaks ca €100 miljonit Ehk Eesti SKP jagu ja mille
3 päeva toodangust jaguks kõikide eestlaste vaktsineerimiseks ilma nimekirjadeta, mille koostamine ja kooskõlastamine on peamiseks bürokraatia peavaluks ülesande täitmisega äpardumisel. Võiks juba rahulikult teha kõiki avalikke üritusi ilma igasuguste piiranguteta ja eksportida Eesti Nokiat enimmaksvatele naabritele. Kahjuks on see maha magatud võimalus, mida keegi ei üritagi Eestis ellu viia. Eeldades, et EL ei suuda tagada vaktsiinide tarnet lubatud mahus ja valitsev poliitiline eliit sügeleb eelisvaktsineerimise võimaluste järgi ning rahvast soovitakse suruda üksindusse, siis kas poleks aeg luua Eestile vaktsiinisõltumatuse programm. Abirahad suunataks EL-st läbi EAS-i kõigile, kes saavad tehase üles panemisel kaasa aidata eelkõige nõu ja plaanidega sest kooskõlastused, lepped ja load võtavad selles ettevõtmises peamise auru endale. Eesmärgiks oleks tehas mis vaktsineeriks eestlased enne uut Estoloppeti hooaega kõigi levinud COVID tüvede vastu. Ei ole ju utoopia.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Väga kõva, tähelepanuväärne ja mõtlemapanev sõnavõtt, 09:46!

Kindlasti pole utoopia, aga kas keegi näeb riiklikul tasandil jõudu (persooni, erakonda, organisatsiooni), kes suudaks siin eestvedaja olla?
Mõmm-mõmm-mõmm...

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

No kui Priit lööks lokku ja tõmbaks rivi viirgu ja valvel, siis äkki...?

 
At 10:32, Anonymous MargusM said...

6.40 rahvas saab ikka oma tervise eest hoolitseda, ka siis kui võistlust ei toimu.

Ülikooli kvartalisse Veerikul on nüüdseks planeeritud ravimitootmine (Mart Ustavi biotec Icosagen) kuid nagu ikka riik omadele tuge ei paku ja erarahadega alati on keeruline. Nii see kõik aega võtab ja enne saab viirus otsa kui eestlased rahastuse.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Riiklikul tasandil on võetud suund kodumaste maskide äratarvitamisele ja kodumaise etanooliga desinfitseerimisele. Kui see tehtud siis tarbime kodumaiste ettevõtjate vahendatud maske ja desovahendeid.

 

Postita kommentaar

<< Esileht