laupäev, veebruar 06, 2021

Pullerits: Kuidas Eesti mehed läbi raskuste Marcialongal käisid

Küll aastad võivad erineda! Mullu sai Itaalia kuulsal Marcialonga pikal, 70 km distantsil tulemuse protokolli üle saja suusataja. Tänavu oli stardinimekirja järgi lähtejoone taha oodata vähem kui kaks tosinat Eesti esindajat, aga kohale ei jõudnud isegi nii paljud. Tean vähemalt kahte, kes ei hakanud maratonipaika sõitmagi. Ilmselt oli neid, kes loobusid, teisigi, sest lõpuprotokollis leiab pika maa pisut üle tuhande lõpetaja seast umbes kuraditosin Eesti suusatajat.

Kahega noist, Toomas Teesaare ja Hanno Liivaga rääkisin kõigest mõni tund pärast Marcialonga maratoni lõppu. Mõtlesin, et oleks ju huvitav nende muljeid teistelegi vahendada, seda enam, et tänu järsule, 8-protsendilise keskmise kaldega kahekilomeetrisele lõputõusule, on Marcialonga Eesti suusasõprade seas eriti tuntud. Paljud on seal käinud, paljud tahaks ka ära käia. Aga praegusel ajal on läbi Euroopa reisimine üks rist ja viletsus. Ja risk ka. Seepärast siis lasingi Teesaarel ja Liival oma elamustest rääkida – nendest saate lugeda siin!

Meeste muljed olid värvikad ja elavad. Alates juba sellest, millised olud valitsesid kohapeal. Näiteks restoran, kus nad olid harjunud enne Marcialongat varasematel osaluskordadel söömas käima, oli nii kõle ja trööstitu, ilmselt vaid päev varem avatud, mistap nad olid seal ainsad kunded. Jätkates sellega, et ööl vastu starti muutusid ilmaolud sedavõrd, et Liiva pidi pidamismäärde maha kraapima ja karestatud suuskadega sõitma minema. (Teesaar oli otsustanud juba varasemalt, et panustab seekord paaristõugetele ning läheb teele uisusuuskadega.) Ja lõpetades muidugi sellega, mis moodi nad Cavaleses kurikuulsast lõputõusust üles said.

Kui te ise ei taha Marcialongale minna või vastupidi, olete seal juba käinud, on see nii või naa huvitav, millest Liiva ja Teesaar rääkisid. Ja mis peamine: nende kogemuste kaudu saate maratoninaudingu kätte ilma, et peaks endal pulssi üldse üles ajama!

*

Aga kui lisaks suusatamisele tahate veel elamusi, siis siin on minu lugu suurärimehe, Eesti ühe rikkama inimese kihlatu Anastasija Udalovaga. See on Postimehe veebis täna tõeline hitt! Pole raske aimata, miks.

Foto 1: Eestlaste kolmik Toomas Teesaar (vasakult), Hanno Liiva ja Alar Toomik päev enne Marcialongat maratonirajaga tutvumas. Foto autor: Kristel Laurson, SportTravel
Foto 2: Marcialonga, nagu sel fotol osalejate riietusest ja suusasammust näha, pole sugugi kõigile karm võistlus, vaid meeleolukas sportlik päev kaunis looduses. Foto autor: Kristel Laurson, SportTravel
Foto 3: Hanno Liiva tegemas paaristõugete toel tutvust Marcialonga rajaga. Foto autor: Kristel Laurson, SportTravel
Foto 4: Pehmes värskes lumes kasutas enamik osalejaid mäest üles rühkides järsemates kohtades käärsammu. Foto autor: Kristel Laurson, SportTravel

36 Kommentaarid:

At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

PP lugu Läti kaunitariga.

https://leht.postimees.ee/7172901/oleg-ossinovski-kaunis-kihlatu-paastab-sunnimaa-rahvuslikku-aaret

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Sotside naised... võtke eeskuju, "alfad".

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Tänases Postimehe AKs annab intervjuu suusataja Kevin Uljaste ("Rekordid tulevad õige tunnetuse pealt"), kes ütleb muu seas järgmist:

Need Peep Pahvi ennustused. Ma parem üldse ei kommenteeri neid. Pahvi kompetents piirdub pallimängudega ja oma pallikeste peos veeretamise juurde võiks Peep Pahv jäädagi. Eesti spordiajakirjandus on täielik lasteaed avameelselt öeldes. Ainus Eesti spordiajakirjanik, kelle arvamusi tasub tõsiselt võtta, on Priit Pullerits. Loen Pulleritsu blogi suure huviga ja leian sealt alati huvitavaid mõtteid, mida edasi mõelda.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi oli selline ütlus, et Kevin pole mitte nimi vaid diagnoos. Ja ajakirjanike sõimamine on ikka üks ütlemata arukas tegevus, mis garanteerib helge tuleviku avaliku arvamuse silmis.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Kevin Uljaste on legend. Tema intervjuudes on alati palju erinevaid mõtteid, mida edasi mõelda. Aga 13:40 on Pahvi pallipoiss.

 
At 14:06, Anonymous MargusM said...

Nädala sees tulnud kommenteerijate vihjed et Priit semmib sotsidega tundusid naeruväärsed kuid nüüd siis mitte..
Munade peosveeretamises üks PP juhib kuid teine PP pole ka kaugel, challenge jätkub.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Tervitused Kevinile! Näha, et mehe suur süda on õiges kohas. Tegelikult ma ta saavutustest ei tea midagi aga see ei loe kui nimi on tuntud siis muud polegi vaja. Kes teab Priidu suusasaavutusi või teab peast 800m aega. Neid tüüpe on ühe käe sõrmedel. Sellegipoolest teavad Priitu kõik eestlased. No vähemalt spordiga sinapeal olijad teavad filmi pulsikellast kus ta oli peaosas. Mis pulsikellast sai, see filmist ei selgunud. Priidu süda on nii suur, et mingi kell ei konkureeri temaga.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige et Kevin on diagnoos mitte nimi. Läti kaunitar küll aga jutskude kelgul. Millal saame lugeda proua Ikauniecest? Tema on antropoloogiliselt ja psühholoogiliselt seotud meie lõuna eesti kunnidega. Pärnus nähti prouat BMW x6 roolis aga suusablogist loeme null baiti nii kuuma gossipi asjas? Miks? Kas sihik on viltu?

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu ei olnudki rajal?

https://virumaateataja.postimees.ee/7173768/president-kersti-kaljulaid-pani-tamsalu-neeruti-maratonil-suusad-alla

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

HEA UUDIS maratonihuvilistele:

suure, väga suure tõenäosusega tuleb homme siia Tamsalu maratoni reportaaž! Ja tuleb sellise taseme sõitjalt, kes ei ole liiga ees, aga ammugi mitte kuskil india pundis. Nii et... ega loodus tühja kohta salli, kõik saab asendatud!

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kui kvaliteet postimehe kolumnist ja arteri editor ei saa endale gossipi jagamist lubada. Immits hävib ja kredibiteet kaob nagu allamäge kelgu peal

 
At 19:04, Blogger Aare said...

Suusatamise puhul ei tunta väljendit "india punt", see vist rohkem rattaseltskonna väljend. Vanadel headel aegadel öeldi sellistele lõpuprotokolli tagaotsa vendadele - "sõitsid nagu leedukas". See märkus pole norimiseks, vaid suusatekstide stiilipuhtuse hoidmiseks.

Onu Aare

 
At 19:13, Blogger Priit Pullerits said...

Onu Aare, see leeduka väljend pole vist enam adekvaatne, sest kas meie suusatajad ei ole ise langenud leedukate tasemele - või on leedukad tõusnud meie tasemele?

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

No oleme nüüd ausad- terve see eesti suusatamine on hetkel nagu üks india film.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Laskesuusatamises panevad leedukad ja lätlased meile nagu rannamees rotti. Kohe teevad sama moldaavlased ja küproslased. Peatage lasnamäe kel selleks võimu.

 
At 19:24, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin, et president Kersti Kaljulaiu numbriteemat Viru maratonil võeti ikka kuulda ja tehti olulised korrektuurid, kuigi saime ju lugeda küll õigustusi, et too number oli õige ja häda pole midagi. Kui nii oli, et kõik oli okei ja 150 ilus number, mis silma jääb, siis miks oli vaja nüüd järsku president 250 numbrit tahapoole kupatada?

Aga hea meel, et õigustatud kriitikat siiski kuulatakse - ja arvestatakse. Selle eest Kaljulaiu numbri korrigeerijatele kiitus ja tunnustus!

 
At 19:27, Blogger Aare said...

Nõustun, et lähinaabri väljend pole enam adekvaatne.Kahjuks...

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

ma söön oma mütsi ära kui numbri korrigeerimine oli põhjustatud blogis kõlanud kriitikast lähtuvalt

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Leedukad on uhke rahvas, omanud pea India pindala osas maid Läänemerest Musta mereni. Võiks öelda, et leedukate punt om ju lausa kompliment. Kui nüüd Aare täpsustaks, et kas leedukas on mõniramisena mõeldud nt Presidendi sõidu osas, siis oleksin väga tänulik. Teaks vältida selliseid üritusi kus rahvasportlasi mõnitatakse aladel, mis ei pääse ei lehte ega televusserisse ilma prominentideta.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Kersti ja Priit mõlemad kui vabariigi absoluutne eliit ja peaks saama kullast raamiga ümmarguse numbri. Kersti 100 ja Priit 110 mis sümboliseerib kiirust ja võimu, kuningas Nebukadnetsar kui murjakkide vastu sõtta läks rakis vankri ette 110 hobust. Maa müdises 110 km raadiuses ja siinai kõrbe punane tolm tõusis kõrgele taevasse

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits on jälle kommentaaride kustutamisega hoolega ametis. Ja mis veel homme saab, kui reportaaž avaldatakse. Kindlam oleks modereerimine kohe hommikul peale keerata.

 
At 21:27, Blogger Aare said...

19:52 te võite enda jaoks sobiva mõttekonstruktsiooni ise välja mõelda nagu soovite ja kui ikka väga häirib, siis kutsuge end korrale.Ärge ennast ikka ise küll mõnitage...

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui sul Aare kunagi habe kasvama hakkab ja testosteroon normaaltasemele langeb, siis räägid palju alandlikumalt. Tunned rõõmu ka leedukana ja oskad neid isegi tänada.

 
At 21:58, Blogger Aare said...

Miks ma peaksin sinusuguse anonüümse ülbikuga üldse vaidlema.
Habeme osas panid valusalt kirvega kivisse poja.
Vabandan blogiomaniku ees, et risustasin põhiteemat. Minupoolt teema lõpp.

 
At 22:50, Anonymous Hea kisma austaja said...

Kahju, just läks põnevaks...

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Sel juhul head isu, 19:27! :)

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Tahad poolanonüümiku nime teada saada, tuleb vaid üks kivi leida. Äge!

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Anokad said Aarelt väärikalt särgi püksi!

Aga kes tahab, see loeb, kuda soomlased Marcial särgid püksiriitorisse said https://www.kestavyysurheilu.fi/hiihto/luusuan-vauhti-ei-riittanyt-loppunousussa-oma-taso-on-tuossa-sukset-pelasivat-ja-huolto-pelasi

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, SEGI oled läinud või ??? Uuriv ajakirjandus, my as. !

"... lõpetaja seast UMBES kuraditosin Eesti suusatajat..."
Kuraditosin on täpne number ja kuidagi ei usu, et keegi eestlastest oleks poolikuna lõpetanud või siis oleks rajale käe/jala unustanud!

Tsiteerides Priidu kodulinna sõpra - Tule taevas appi!

 
At 13:15, Blogger Tarmo Gede said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Ilus ilm, minge metsa parem.

 
At 15:08, Anonymous MargusM said...

Tuleb nõustuda 11.45-ga, ta on isegi leebelt teemale lähenenud..
Kõiksugu takkajärgi protokollidest on suht kerge vaevaga välja sorditav mitu startis ja lõpetas jne.. Milleks olemasolevate selgete numbriliste väärtuste asemel kogeda mingeid pooltosinaid, tosinaid, kuraditosinaid ja midaiganes veel.. kas tähemärkide hulk ei tule ilma täis või ei tunne lihtsaid numbreid- 6, 12, 13.
Siis on veel mingid "pügala" tsurad ja asjade segaseks ajamise meistrid kes suudavad punkte ja silmasid imeliselt kombineerida nii et proovi siis aru saada kas toimus kaks võistlust- üks punktide ja teine silmade peale..
Aeg on ülikoolis selgemaid väljendusviise õpetama hakata!

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Just nii, Tarmo!

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

"umbes 13" ja "paar tosinat" on amerikaniseerumine abielus sõnakorduste vältimisega 11:45. Kui matat parandada tahate, lööge numbrid letti, humanitaarialatsetes tegite oma avanguga karjapoisile hea alguse - peagi šahh matt!

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Nuh, 22:56, käisid, kuidas metsas oli?

Tarmo

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

کامیون
ساندویچ پانل
پانل
کامیونت شیلر

 

Postita kommentaar

<< Esileht