kolmapäev, veebruar 03, 2021

Pullerits: Tähelepanu! Ärge unustage Team Haanja omaaegset vastuseisu dopinguteemalisele lepingupunktile!

Kas te mäletate veel seda suurt tralli ehk sõnasõda, mis käis 2016. aasta sügisel, järjekordse suusahooaja hakul Eesti Suusaliidu ja Team Haanja vahel? Huvitav, et keegi ei ole seda nüüdses sponsorluseteemalises arutelus meelde tuletanud.

Ma siis tuletan! Ja kas pole nii, et nüüd asetub Team Haanja toonane keeldumine lepingut allkirjastamast hoopis uude valgusse ning ehk toob juurde selgust ka nüüdsesse meedias käivasse kähmlusse.

Üks punkt – olgu aususe nimel kohe rõhutatud, et mitte ainus punkt –, mis Team Haanja liikmetele (Triin Ojaste, Algo Kärp, Raido Ränkel, Aivar Rehemaa, Marko Kilp, Alvar Johannes Alev, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu) ei meeldinud, ütles nii:

2. Sportlane kohustub:
2.5. täitma Lepingust, FIS reeglitest, Maailma Antidopingu Agentuuri Maailma dopingukoodeksist, Koostööpartneritega sõlmitud lepingutest, samuti Eesti Suusaliidu poolt vastuvõetud otsustest, olema aus, eetiline ja sportlik, järgima ausa ja puhta spordi ning võrdse võistluse põhimõtteid.

Team Haanja, kes oli saanud tolle hooaja eel Merkolt ja Toomas Annuselt 130 000 eurot, kommenteeris seda punkti Delfile nii:

«Selle punkti lauseehitus on vigane ja lause seetõttu arusaamatu.»

Nõus, et lauseehitus on vigane, et see pidanuks olema ilmselt selline:

2.5. täitma Lepingut, lähtudes FIS reeglitest, Maailma Antidopingu Agentuuri Maailma dopingukoodeksist...

Ometi on see punkt 2.5. oluline, sest küllap mäletate – ja kui ei mäleta, saate meediaarhiivide abil oma mälu värskendada –, et tähelepanuväärne osa toonasest sõnasõjast käis just selle punkti ümber. Näiteks suusaliidu tollane president Andreas Laane tõi oma seletuses Delfile, miks lepingu sõlmimine takerdub, kõige esimesena välja just selle, mis puudutab mh dopinguteemat:

«Küsimus on tegelikult selles, et vastavalt EOK sätetele ja seadustele peab alaliidul toetuse andmiseks sportlasega olema leping, muud varianti ei ole. Mis puudutab meie lepingut, siis asja mõte on lihtne – kui tahad tiitlivõistlustele pääseda, siis tuleb kanda ühist vormi, dopingut ei tohi tarvitada ning sportlikult tuleb endast parim anda.»

Nagu nüüd näeme, figureeris dopinguteema aktiivselt Eesti suusatajate foonil juba rohkem kui neli aastat tagasi, mis minu arust oleks võinud juba siis teha Tean Haanja toetajad, sh Toomas Annuse tähelepanelikuks, et miks just punkt 2.5., mis puudutab dopingut ning sportlaste ausat ja eetilist käitumist, nii teravalt päevakorras püsib.

Max Otto von Stirlitz, nagu elukogenud mehed mäletavad ja teavad, oleks selle peale omaette nentinud: «Materjal dlja razmõšlenija.» Tõesti, kas pole?

Foto 1: Team Haanja logo Mati Alaveri autol, pildistatud 1. märtsil 2019. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Team Haanja esimene suusasprint 2. septembril 2017 Tallinnas. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 3: Karel Tammjärv ja kiiruisutaja Saskia Alusalu Team Haanja pressikonverentsil Pirita spordikeskuses Tallinnas 31. mail 2017. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

39 Kommentaarid:

At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Inimesel ei ole keelatud loll olla. Nagu nt blogipidaja kes ei oska lolluse tõttu suuski ise määrida. Paneme pahaks? Ei pane! Kas suusatajal on kohustus osata ja ka suuski määrida? Ei ole. Kas maksjal on kohustus poes teada, et kas tema kauba tootmisel on kõik riigi maksud makstud ja pole kasutatud lapstööjõudu ja kas karbis olev aparaat üldse töötab? Ei ole!!! Ostad karbis ja avastatki hiljem tarbides, et funktsionaalsus on puudulik ja vajab kaupleja poolt uue vastu vahetamist või korda tegemist. Tavaline elu. Ei pea ka sponsor raha andmisel teadma täpselt, kuhu raha läheb. Suure südamega inimesed saavad aru, et teda peteti ja jätavad asja sinnapaika, ei hakka oma närve surnud hobuse peale kulutama. Nii lihtne see ongi. Kui obene on koolnud, siis ei tõuse see enam ise üles. Heal juhul teed lihaks aga võid jätta ka paksus metsas tee äärde huntidele söömaorgiaks. Ilus on küll kutsuda koristustiim, kes lõpnud looma biojäätmete utiliseerimise tehasesse tuhastamisele viiks. Aga see ka maksab.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Seda enam imestan, miks Priit tahtis nii väga Mati Karlovitši suusatamise juurde tagasi!
Kas Blogiperemees on provokaator?

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Mõned TH sponsorid 2018-2020 eelarvest.

ELKE AUTO 25 000 €
Mapri Ehitus 25 000 €
Tallink 10 000 € + laevapiletid
Spordimeditsiini SA 4 000 €

Neil õigust oma raha tagasi küsida ei ole?
Kas nende raha ei kasutatud ravikuurideks, ainult ehitaja oma?

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Mäletame ja lugesime üle, et Annusel oli vajalik viis inimest suusaliidust välja puksida http://suusk.blogspot.com/2016/12/pullerits-eksklusiiv-mida-vastas-eesti.html

Aga tuleb ka meelde, kui juustuliidulikult suusatajatega toona käituti ja pandi sellega nende seisud haprale kattele. Hapras olukorras on pahede teed teadagi lihtne lipsata. Palju õnne toonastele suusaliidu tegelinskitele, et asja niimoodi liikuma panite, nüüd saab nullist alustada. Õnneks mõned, kellele pöidlaid hoida, ikka on, aga siin ehituskommentaariumis ei taha nende puhtaid nimesid sopakeskkonda tuua, nagunii pritsitakse kogemata vähemalt mõni plekk.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Keegi võiks suusteema kohta ühe jutu kirjutada küll. Alaveri valitsemise aegdel oli suustajal kaks võimalust kui just endal sponsorit ei olnud, et kas mängid Alaveri mängu või ei suusata. Palju oli ausaid suustajaid, kes seetõttu sportimise lõpetasid?

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Ega siis kõik lambad Haanja karjas mustad ei olnud.
Ja mustad lambad said spordikelmuse süüdistuse.
Vana lammas jäi mihklipäeval ellu, veidi ainult kohitseti.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

11:50 link oli hea meenutus. Tollasest ajast loeb välja selge mustri, et TA teadis täpselt ilma illusioonideta, kuidas medaleid sepistati ja võitles jõuliselt sinisilmsuse vastu MTÜ-s. Mees oli pühendunud ja soovis uusi medaleid, soovis norrakatele kohta kätte näidata ja demonstreerida Eesti viikingite võimekust. Kahjuks jooksis üllas üritus ümber. Nõuhau oli vananenud, ei toiminud. Puudus areng. Mõned ei mõista aga just suusasportlastega pildistasid kapsunis eilse Eesti poliitikud. Tänastel nende käpikutel pole aga kellegi kaisus pilti teha, mis neid rahva südamesse jõuda aitaks. Siit saab alguse rahva vajumine vaidluste mädasohu ja ühtse Eesti lagunemine kuniks sisetülides muutub see nii nüriks ja nõrgaks, et kaotab täielikult iseseisvuse. Just selle vältimiseks oligi vaja Annuse panust. Transferwise sellist panust meie sportlastesse ei tee. Me võime olla vana kooli võimuritele pahased aga kahjuks pole eesrindlikud juhid suutnud välja pakkuda ühtegi alternatiivi mis liidaks rahvast rohkem kui seda tegid valesuusatajad. See hukutabki Eesti!

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas kuldaegadel osutasid raviteenust kohalikud tohtrid ja pärast 2011 toimunut tuli võõramaallasi kasutada ning sellega põruda.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

12:27 kirutab nagu tõeline isake. Vaat sellest, isamaast ja rahvuse tulevikust oleks Pullerits pidanud Kerstile rääkima sõidu ajal ja hiljem soojas telgis et liita rahvas ja eliit tagasi vanakooli suusa käpikrahvaks. Koos tõmbame vankri kraavist üles

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Mis on selle kirjutise eesmärk? Lihtsalt laiba peksmine või tõsisematelt probleemidelt tähelepanu kõrvale juhtimine? Söödame inimestele pseudoprobleeme ja loodame, et nad märka, mis toimub võimukoridorides, miks üritatakse iga hinnaeest tühisest gripist paanikat teha ja kriisi välja imeda jne.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

12:27 ainult nõuhau taha kah ei jäänud, Mae, Verpa ja Šmiguni masti materjali lihtsalt polnud 2010ndatel. Kasahhid muidugi said lähedale, aga karjäär lõputult kah ei kesta. Nonde kahe talent ja pühendunud töö noorena oli nii erakordsem ja viikingite karastusega võrdne, TH pundis olid lihtsalt nõksa nõrgemad. Ainult peenhäälestuse nõuhauga kõikidest viikingite tünnilaudadest mööda ei sõua. See jutt ei pisenda meie ülejäänud 2010ndate tippsuusatajate tööd ja väärtust, sh tegelikult ka TH liikmed -- kui madala nõuhau ja odava lõpplahendusega seotud aspektid kõrvale jätta, on ka TH mustad ja valged lambad sportlastena märkimisväärsed. Lihtsalt mitte OM-medalite jms klassides. Minule jääb eluks ajaks 2010ndatest meelde ka palju eesti tippsuusatajaid, kes isegi TH liikmetele alla jäid (ja mitte läbivalt ei jäänud alla! maratonidel oli nii naistel kui meestel päris häid päevi, lisaks ka karikaetappidel mõni süsteemiväline pärl). Ja vaadake, mis säravaid isiksusi laskesuusakoondisse samal ajal vormunud on!

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Oleks nagu spordi blogi aga tegelikult tekib äng. Mida rääkis Hegel Jung ja Heidegger, pole mune pole tulemust. Ei ole pakkuda ühtegi alternatiivi mis liidaks rahvast rohkem kui seda tegid suusatajad. See hukutabki Eesti!

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Jajah pole ühtegi avalikku foorumit ega blogi kus pannakse Eesti asju teravamalt paika kui suusablogi, suusatamine ruulib!

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Tahame teada miks liitus Saskia TH ga ja mis edasi sai? Kes oli talle seal isa eest? Ega ometi Sarapov?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Sakslase teenuse kasutamine viitab, et oma nõuhauga olid probleemid ja konkurentsist väljas. Ei tilkunud teadust enam peale ja tuli rahulduda allhanketeenusega. Tipp läks eest ära horisondi vaatest välja. TA sai sellest aru ja siit ka rahastamise loobumise põhjus. Kahtlane kas Transferwise oleks sündinud kui me viikingitele kohta poleks näidanud. Keegi poleks uskunud, et millisest rahvast võib peale Skype veel miskit sündida.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis PP kommenteerib Kärmase "vabandust": „Kui midagi kahtseda, siis seda, et ettevaatamatu pealkirja sõnastus andis võimaluse PR-kampaanikas, mis juhib tähelepanu kõrvale põhilisest, milleks ikkagi on, et Eesti spordi juhtkond kuni EOK-ni välja ei olnud aastaid väga huvitatud dopingu välja juurimisest,“ lisas Kärmas.

Sellise lause eest annaks lihtsalt füüsiliselt kaigast. Miks ta ei öelnud, et pealkiri oli täiesti ebaõnnestunud ja selle eest vabandame, tahtsime saada klikke, aga vot selles ja selles asjas jääme ikka enda juurde. Miks ta nii ei võinud saates öelda? Blogi peremees oskab kommenteerida?

PP ise ka maru kavalalt vait olnud sel teemal. Mõistusega saab aru, et ajakirjandus pani pange, aga teemat kommenteerida ei taha. Ajakirjandus süüdistab, et Annus ajab fookuse mujale, ma ütlen vastu, et hoopis ajakirjandus ajab fookuse mujale. Kui tulnuks kohe vabandus, et olime klikijanulised ja pealkirjaga ebaõnnestusime täiega, kuid selles ja selles asjas jääme endale kindlaks ja ajame seda asja edasi, siis olnukski teema maas. Aga sellist asja pole olnud ega ka tule.

Ma loodan, et Ott Tänaku sugused ei anna ERRile tulevikus ainsatki intekat, ka Erki Nool jms tegijad. Ega enne nad ei õpi.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui ajakirjandus saab kokku turundusosakonnaga, siis tekivadki sellised pealkirjad.
Teet

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Vabandus oli väärikas.
Ajakirjandus ei ole siin süüdi. Peeglisse peavad vaatama need, kes dopingust erinevatel põhjustel mööda vaatasid.

P.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Mida küll võis toona mõelda Mika Müllula nähes enda kõrval MM poodiumil eesti noormeest....

Teet

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Ärge palun olge nii lihtsameelsed arvama, et kogu teema põhjus on pealkirja sõnastus.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole lihtsameelsed teame küll et Pullerits lasi tagatoas tihid välja jagada ja meedias tegid rahvale tuti pluti pluti

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

To 20:48 Kui Priit ei vabandanud isakeste ees, siis on palju loota, et ta hakkab Kärmaselt nõudma vabandamist Annuse ees.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Kurat,Saskia on ikka üle prahi,kahju et ta selle vanamehepässiga sehkendab.

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

Isakeste solvang käib Pulleritsuga kaasas nagu kurjavaim

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Tuletame meelde, millises vaimses keskkonnas Team Haanja aastatel 2016-2018 oli https://sport.err.ee/842653/suusatajad-kulutasid-kolmandiku-ettevalmistusrahast-oigusabikuludele

Sellise peedistamise all hakkabki inimene tempe tegema. Arvamus personaalne.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Kilba kah - kes on sel aastal TH endistest liikmetest FIS tabelites kõige paremal kohal? Guugl-špikerdada ei tohe.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

8:27 siis poleks pidanud solvama

 
At 09:23, Blogger Priit Pullerits said...

Tanel Kangert põlvega häda - tänasest Postimehest loeme:

Esimese hooga pelgas ta põlvesidemete vigastust, kuid Tallinnas tehtud magnetuuringu järel selgus, et põlvekedrast oli irdunud kõhretükk. «Prognoos ei ole siiski väga hull – lubatakse, et saan ennast korda ja järelejäänud aastad tippspordis ei tohiks küsimärgi all olla,» teatas Kangert.

Kirjelduse järgi paistab samasugune asi nagu mul aastal 2012, mil dr Rips eemaldas mul põlvest kümme sentimeetrise läbimõõduga lahtist kõhretükki ja sadu väiksemaid purusid. Aga ei takistanud see mul edaspidi suusatamast ega rattaga sõitmast.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Nii isiklikuks ei maksaks ka minna, ehmatab veel sponsorid ära.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

10-sendise läbimõõduga..........?

 
At 09:43, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh VEALE tähelepanu juhtimast, 09:41! õIGE ON - 10-millimeetrise läbimõõduga.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Kus nüüd Kangert sõidad? Sealt usa tiimist tuli ära või eih? Kas Pullerits Nibaliga pikema intervjuu teeb? Kas Eesti on rattariik? Väravas Pikkuus Ljadov Kirsipuu Vader Pulleris

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

...sõidab UCI WorldTeamis BikeExchange, mis on Austraalia meeskond, kasutab Bianchi rattaid. Mulletuntumatest seal Simon Yates, Mikel Nieve, Michael Matthews, Esteban Chaves.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Jah Kangert kolis Austraalia meeskonda. Mis eelmine aasta kandis nime Michelton-Scott. Korralik sats ja korralik kahe aastane leping.
Annus ei ole loll, loomulikult ta aimas kuhu osaliselt tema raha läheb. Nii palju aastaid pole võimalik-loogiline pime olla.
Ka mina tuletaks meelde, et kirjeldatud perioodil nõusid Priit häälekalt Mati toomist Eesti koondise ette otsa tagasi.

Huu

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Mati suutis ju toimetada intelligentselt. Soov oli saada medaleid ja ilma nõuhauta see kuidagi pole õnnestunud. Seni tehakse reeglite osas palju sõnu kuid vähe tegusid. Nii jääb see seni, kuni medaliarvestust peetakse riikide tasemel. Suht lootusetu teema. Annus teeb õigesti, et Eesti promomiseks muid variante vaagib. Seni kuni Eestis ei tolereerita valehäbi tõttu dopinguga seotud sportlasi, ei tasu sellesse ka panustada.

 
At 13:15, Blogger faw said...

ساندویچ پانل
کامیون
کامیونت شیلر

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

پانل آنلاین
پانل ساندویچی

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

پانل دیواری
ماشین سنگین

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...


شیلر

 

Postita kommentaar

<< Esileht