pühapäev, mai 30, 2021

Pullerits: Kuidas ma tegin Tartu Grand Prix rattasõidul seninägematu osalusreportaaži

LISATUD VIDEO! 

Küll on hea, et Tour of Estonia Tartu Grand Prix’ grupisõidu korraldajad klubist Tartu Maraton ei lubanud laupäeval pealtvaatajaid linnatänavaile kaasa elama. See avas mulle, roheline pressitöötaja särk seljas, hoopis uued võimalused ja täiesti ennenägematu perspektiivi. Selle nimel olin valmis laskma endale isegi peenikese pulga ninna torgata, sest ilma kiirtestita, mis pidi andma 15 minutiga negatiivse vastuse (ja andiski), ei tulnud pressisärgi saamine kõne allagi.

Eesmärk oli saada võistlusele nii lähedale, kui vähegi lastakse.

Ja pole midagi öelda: roheline särk tegi imet ning pealtvaatajaist peaaegu tühjaks tõrjutud tänavad lubasid võidusõidust teha vaat et osalusreportaaži.

Esimese ringi ajal jälgisin mängu ja olukorda raja kõrvalt. Et saada aimu, millise hooga võetakse Toomemäel Lossi tänava tõusu (fotol ülal vasakul) ja kui kiirelt kihutatakse alla Vallikraavi tänava libedatel klompkividel. Aga teisel ringil, kui soodsad positsioonid oli hoolega välja valitud ja üle kontrollitud, andsin ise ka väntadele valu.

Peab ütlema, et väga lahe oli päris ja poolelukutseliste kõrval Lossi mäest (fotol paremal) üles pressida! See andis ikka võistlusest sootuks teise tunde, kui liigud kaasa. Kõrvalt vaadates, nagu saate ise lisatud video vahendusel veenduda, ei tekiks võidusõidust kaugeltki adekvaatset arusaamist. Seetõttu, nagu võite oma silmaga veenduda, sõitsin kaasa lausa mitu korda.

Üllatuseks märkasin, et ei jäänudki võistlusratturitest üldse maha. Muidugi, eks jutt oleks hoopis teine, kui oleksin kogu ringi kaasa sõitnud. (Kogu võistluse kaasa tegemisest parem ärme unistamegi, eks!) Ja loomulikult jään realistiks: see, et suutsin nende tempoga kaasa minna, ei näita põrmugi minu tugevust, vaid illustreerib seda, kui raske on tegelikult Lossi mäe munakivitõus (fotol vasakul). Et sellest, mis eelmises lauses just ütlesin, paremini ja täpselt aru saada, peate vaatama videot. (Muidu, olge hoiatatud, võite teha ekslikke järeldusi!)

Olgu lisatud, et kui esimesed ja viimased ringid arvestusest välja jätta, siis Lossi tänava tõusust (fotol paremal selle algus Tartu raekoja tagant) läksid võistlejad üles kiirusega umbes 20 km/h. Eelviimasel ringil tõstsid nad seal tempo 23-24 km/h-ni.

Samuti sõitsin kaasa paar sirget Vabaduse puiesteel. Neil lõikudel näete, millise mõnuga saavad seal tirri lasta need, kes liiguvad grupi sabas. Kuulsin isegi meeste omavahelist vestlust.

Kus siis proffidega vahe tekkis, küsite.

Vahe tekkis Vallikraavi tänava (fotol vasakul minu taga) klompkividega laskumisel. Sealt ehk ongi ägedaimad kaadrid, kuidas ässad nagu püssikuulid minust mööda lendavad. Ilmselt trikk selles peitubki, et Vallikraavi tänaval ei tohi sõita 22-24 km/h, nagu tegin kaks nädalat tagasi rajal luurel käies, vaid tuleb alla tulla täie lauluga – äkki siis põrutab vähem?

Muljetavaldav on ka see, millise kergusega võttis juhtgrupp võistluse keskel Vanemuise tänava tõusu. Nagu näete, siis paistab, justkui tantsiksid mehed mõnuga ratta seljas.

Aga mis ma siin ikka rohkem seletan! Nüüd on teil pidepunktid käes, millele tähelepanu pöörata.

Usun, et see video on täiesti uus tase Eesti asjaarmastajate tehtud rattavõistluse osalusreportaažis. Head nautimist! Ja ettepanekud, mida järgmine kord veelgi paremini teha, on igati teretulnud.

Foto 1: Priit Pullerits Tartu GP stardi ootel K. E. von Baeri tänava lõpus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 5: Lossi tänava tõusu algus. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 3: Art Soonetsi auto võistlejaterivi kõige lõpus. Kes teab, miks on auto ees kaks luuda? Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Katkestanud Soome rattur jälgib teistest maha jäänud ratturi ponnistust Lossi tänava tõusul võistluse lõpuosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Priit Pullerits Vallikraavi tänava laskumise all. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 7: Tartu GP sõidu võitja Martin Laas. Foto autor: Adam Illingworth, Klubi Tartu Maraton

44 Kommentaarid:

At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Igav!

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

See ratastega grupis sõitmine on mingi hipsterite ja metroseksuaalide teema.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei õnnestunudki kõnniteel ühtegi jalakäija alla ajada.

 
At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Mind ei koti teie arvamus, 12.09. Sest mul oli viimaste aegade põnevamaid päevi, mida nautisin täiega. Ja oma videoga olen ka rahul, see on parim, mida olen Eestis rattasõitudest teinud.
Aga loomulikult jäägu teile teie arvamus. Rõõmustage selle arvamuse üle!

 
At 13:36, Anonymous MargusM said...

Priit, meid ei koti sinu arvamus, sest meil on iga päev põnev ja naudime seda täiega!
Soola oma video sisse. Loomulikult jääb sulle sinu arvamus, rõõmusta sellegi üle!

Kuidas tundus, päris hea peegel oli, eh?

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame mis Kägu ütleb. Tema hinnangust sõltub kas soolame või ei soola

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

P.s. Lossi tõusul. Sõitsid võistlejad munakivi tõusu, Priit sileda tänavakivi peal.
Kuigi publikut polnud, said paar inimest korralikult ehmatatud ja lapsi kinni hoitud. Nii pole ilus Priit, kui tahame suhtumist ratturitesse muuta.
Mis ratas sul oli? See küll vana ustava Scotti kokpit polnud?

Huu

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Olid ajad, kui Huu ja Padre sõitsid külg-külje kõrval... Kuhu me küll jõudnud oleme?

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

Mage, MargusM, puhas plagiaat. Mõtlen sageli, kas alatasa selliselt negativistlikult asjadesse suhtudes olete endaga rahul ja õnnelik. Kui olete, siis väga hea!

Lp Huu, seda rõhutasin ju oma sissekandeski otsekoheselt, et ei tiku end Lossi tõusul ässadega võrdlema ja hoiatasin teid valede järelduste tegemise eest.
Publik oli ise süüdi, kui ehmus, sest nad ei oleks tohtinud seal üldse olla! Pealtvaatajad olid keelatud. Antud juhul ronisid mõned inimesed sinna seisma, kus nad poleks tohtinud olla, mistõttu ehmatuses jääb neil süüdistada vaid iseennast.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea kino Priidult. Tänu õigesti valitud liiklusvahendile (ja särgile) pääses ta filmima nendesse kohtadesse, kuhu tavalised leheneegrid ei küüni minema. Seal Ühispanga nurga taga oli keegi jobu Priidule nööri ette tõmmanud. Aga loodan, et tegijat polnud võimalik takistada ülla eesmärgi nimel. Oma tavapärast osavust näitas Priit sellega, et mahtus kahe lapsevankri vahelt puhtalt läbi (nagu ütlevad piloodid: "Õnnelik maandumine, kui kõik jäid ellu ja väga õnnelik maandumine, kui lennukit saab veel kasutada"). Kõik jäid ellu ja lapsevankreid saab veel kasutada...

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud 12.09 ja teised vingujad!

Hea meelega vaataks teie tehtud reportaaži, mis peaks olema igati maailma spordireportaažide senist taset alussammasteni raputav.

Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Reinul muidugi õigus, et tehke midagi ise kaa peale inisemise. Tegelikult oli ju tegemist proffide tööpäevaga. See on huvitav ainult toimumise hetkel, nt otseülekande näol. Järgmine päev huvitab ainult tulemus. Või siis max 3 minutine lups videot.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Huu, ustav Scott on läbinud mõningase uuenduskuuri. Siin 18.05 postituse juures on pildil ka näha: https://1.bp.blogspot.com/-kbgwGQcp8mE/YKNtZ4bDkNI/AAAAAAAAio8/XIKPG_UZcowkriH0QUIpeqWvmWxQ6bbXQCLcBGAsYHQ/s2048/20210511_193315.jpg

Eks uued ja võib-olla ka mugavamad pidurilingid annavad kindlustunde, et kui mõni laps ka satub kõnniteel ette, jõuab ilusti seisma pidurdada. /s

Mainin kohe alguses ära, et antud olukorras vähemalt Ülikooli tänaval jalakäijad märkasid Priidu tulekut ja tõmbasid kõrvale ning mingit üliohtlikku situatsiooni tegelikult ei olnud. Aga natuke naljakas mina ja maailm suhtumine siin järgnenud kommentaaris. Inimesed on vales kohas (meelega või kogemata, seda ei tea) ja see otsekui õigustaks nende ehmatamist. Just sellise iseka mõttelaadi tõttu tekibki osadel inimestel ratturite mittesallimine.
Arvestame teiste inimestega, loobume vajadusel oma eesõiguse tagaajamisest, paneme ennast teiste olukorda. Seda kõike mitte ainult liikluses, vaid elus üleüldse ning mustvalge maailmapilt muutub värvilisemaks ja elu rõõmsamaks.

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

Otseülekandest jäi ka silma see koomiline siblimine. Meenutas väga suurtuuridel tõusudel kaasajooksvaid kloune (teel Inglisilla alla) või siis grupiga kaasajooksvat hobust kauni neiuga sadulas (Oktoobri pst). Selgus saabus blogis, et tegemist oli mehega, kellel on alati õigus.

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

On ju õigus

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

ei või olla, alati õigus ikka oli ametlikus pildis

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Lossi tn tõusul võis rahulikult liikuda igaüks kes antud piirkonnas elab/töötab. Oled sa kindel, et antud isikud ei mahu sinna kategooria alla?
Kui ei saa tõestada, siis lahmid jälle ...

PS. Tõestamise vajadus on sinul kui väitjal, meil on õigus küsida tõestust.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui Padre on ratta selgas siis Tartus ja SuurTartu regioonis kehtib tema eesõigus ja preferatiiv.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Pealtvaatajad olid keelatud. Videolt ju selgelt näha, et Lossi tänaval lapsevankritega ja ilma inimesed vaatasid (üksikud erandid, jalutajad). See oli oht Tartu GP toimumisele. Tänage korrektselt märgistatud ajakirjanikku kes kõnniteid puhastas. Ka konfliktitsoonides on pressivestiga avalikes huvides tööd tegevatel naistel-meestel eriõigused. Nii on.

Mõlemad etapid olid üle aja huvitavad, rõõm meie meeste aktiivse ja tulemusliku sõidu üle! Otsepilt tsiklitelt ja droonidelt samuti samm edasi, ja kui PP kah õla alla paneb, siis tulemus tulebki kõva. Kiitus tegijatele!

Püssika tõus oli hea valik finišiks. Ehk tasub edaspidigi seda varianti käiku lasta. Kui saame Hiina taudist lahti, siis pealtvaatajatest palistatud lõpuala, kus melu kõva, annab jumet juurde.

Kas Soonetsi luudadega auto on too nn laibaauto, kes võtab suurelt kaotajaid trassilt maha?

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Meie ujuja-poiss täitis normi apteekri täpsusega, ootame blogis uut pilti (10 päeva tagasi oli veel koos meie eurolauljaga ühes klubis).

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Kus olid keelumärgid, et rattavõistluse lähedal ei tohi liikuda ega seisatada kõnniteel? Ma ei märganud. Kõnniteel peab jalgrattur liikuma jalakäija kiirusega. Kuulus PP väänab jälle tõde nii nagu enadale sobiv on. Nõrk!

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, 10.23, nii on.
Ei saa aru neist, kes ise midagi ei tee. Ja kui siis mina teen videoreportaaži, on alati kiun lahti. Vaadake, ma ei pea teile mitte midagi tõestama.
Aitäh, 10.46, et siin urgitsejatele asja seletate. Vaadake ise, kõik teed olid pealtvaatajaid täis. Pealtvaatajad ei olnud kollase vestiga julgestustöötajad ja rohelise vestiga ajakirjanikud.
Vastus 10.46 lõpuküsimusele: jah!

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kunn.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on kunn. Pullerits viib talle värskeid kukleid iga päev ja öö jooksul tilkunud sensitiivset inffi.

 
At 19:22, Blogger Priit Pullerits said...

Vaikseks olete jäänud... Saite haamri? Seedite videot ja mõtlete hr Valdmaa ettepaneku peale, kuidas paremat teha?
Muide, selle avaldas isegi Tartu Postimees, terve pühapäeva oli see nende veebis väga kõrgel kohal. Professionaalid oskavad head asja hinnata, nagu ka TPMi lugejad.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit on nii sügavalt iseennast austamas, et ilmselt hommikul peegli ees teeb seal olevale isikule kolm sügavat kummardust ja saluteerib!
Kohe nii kõva!

 
At 22:03, Blogger Priit Pullerits said...

Kui sa iseennast ei austa, siis... miks? Muidugi austan ennast ja armastan ka. Kahju, kui te enda vastu sama ei tunne.
On jah hea meel, et tegin amatöörlike vahenditega hea videoreportaaži otsast lõpuni ise. Miks ma peaks seda heameelt peitma?
Tundke ka oma asjade üle rõõmu, mitte ärge kiunuge ja kadetsege, küllap näete, et elu läheb siis palju rõõmsamaks.

 
At 23:42, Anonymous MargusM said...

Linnadzungli Tarzan teeb hommikul peegli ees kolm kummardust ja trummeldab spetsiifiliste häälitsuste saatel pikalt vastu rinnakorvi.

Minule jääb selgusetuks, kes olid need professionaalid kes hindasid seda tööd kõrgelt?
Kes sai haamri? Inimestel on oma elu ja tegemised, tuntakse nende üle rõõmu jne.. Ma ju kirjutasin sulle kuid professionaal arvas selle plagiaadiks.. : )

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits oleks võinud gaasi põhja panna ja siledal kõnniteel munakividel liikuvast peagrupist mööda panna. Panna on vaja!

 
At 12:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mid ma siis filminud oleksin, 09:33? Ma tahtsin ikka jalgrattureid kaadrisse saada, mitte tühja kõnniteed.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Naisi oleks võinud filmida.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Reportaazid jalgrattalt on popid:

https://fenixadventure.ee/tonis-milling/tonis-milling-esimese-kuu-kokkuvote/

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Naiste sport on vaeslapse ossa jäetud. D i s k r i m i n e e r i m i n e

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits saab rahvusringhäälingu sporditoimetuse füüreriks, siis võiks naiste spordi populariseerimise eesmärgil teha nt nii, nagu rootslased teevad oma SVTs. Palju naiste hokit, jalkat jms. Meeste sport, mis kannab kaela, võib vabalt olla kommertskanalites. ERRi diil jalgpalliliiduga on skandaalne - rahvusvaheline alaliit on korruptiivne (Vene ja Katari finaalturniiri korraldaja õiguse neile määramine näitab seda), rahvuslik alaliit sörgib närakate sabas (kuidas nood kuradi pohlakud hääletasid?). ERRi istuv sporditoimetuse juht on rattahuviline, kuid hapukurgihooajal suurtuure ETVsse ei suuda tuua. Giro, Tour de France, Vuelta - maha magatud ja jokutatud võimalused.
Tuleb olla kavalam, tuleb olla rahvuslikum, tuleb olla naiste eest väljas!

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Tänud video ja väikse loo eest! Ise sain elamuse Vanemuise tõusu videost ja Vallikraavi klompparketil laskuvate püssikuulide videost.
Käisin koos sadade teistega raja lähedal kah, aga seal peksti rajast sõnadega nii kaugele, et rahvas otsis elamust hoopis nutifonidest.
Asjalik osalus!

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

09:29 "Priit, Lossi tn tõusul võis rahulikult liikuda igaüks kes antud piirkonnas elab/töötab."
Ei olnud seal midagi rahulikku, ainult kolm põgenikku lisasid kurja tädi selja tagant ja libeda Lindi alt ilma loata läbi, ülejäänutele oli nagu Berliini müür püsti pant!

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja naiste hokit ei käsipalli kriketit ei rannapalli. Tennis, kergejõustik ja salongi gossip. Inffi tuleb sada megabaiti sekundis peale aga miks me ei tea kus on Anna, kus on Brita, Greta, Sandra, Kelli, Kristina, Filamona, Jelizaveta? Kus on Laura Ikauniece? Kus on Shauna Uibo?

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Vaja on: naiste kaugushüpe, naiste kõrgushüpe, naiste teivashüpe ja kirsiks tordil naiste vettehüpped: https://www.youtube.com/watch?v=w28R_FLQe9o&ab_channel=lexyz888

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

Võtke heaks, 16:34! Ja suur tänu heade sõnade eest!

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

to 16:39 -
Ilmselt need kolm (ja teised linditagused) ei elanud ega töötanud antud piirkonnas.
Raja ääres oli rohkem näha, kel järelikult oli selleks õigus.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Mina ka tänan härra Pulleritsu kuigi ma palju jalgrattaspordist sotti ei saa et miks peab mitu tundi grupis sõitma kui võib trahh trahh 4km eraldistardi teha ja paremuse paika panna.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on ju tore kui ajakirjanik püüab oma vaatenurka võimalikult väikeste moonutustega näidata. Vahelduseks peavoolule, mis on võimugrupeeringute lõa otsas. See on nagu kunsti nautimine. Kunst võib küll mitte meeldida, olla liiga proosaline nagu väljaheide purgis aga no see on siiski midagi reaalset, mitte miski ajakirjanduslik ajupesumull.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas Nabi kohta on ka uudiseid? Kas on saanud võistlustele peale, mis koha saavutas? Mis treeningguppidega on liitunud?

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei tähenda ka minu arvates publikuta võistlus komandandi tundi, kus inimestel poleks lubatud tänaval liikuda.
"Nad poleks tohtinud seal olla!" on kindlasti väär väide.
ps. kindlasti ei teinud korraldajad seda piirdega kõnniteed Priidu kaamera relssideks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht