neljapäev, mai 27, 2021

Pullerits: Mis košmaar ootab rattureid laupäevasel Tartu GP võidusõidul?

LISATUD VIDEO!

Uskuge mind, tasub ikka ajakirjandust lugeda. Väljaandest Ma Olen Jalgrattur sain mitu nädalat tagasi teada, et tänavuse Tartu GP rattasõidu ring on muudetud oluliselt karmimaks ja põnevamaks. Seda võis aimata juba varakevadel, sest K. E. von Baeri tänav, mida mööda laskuti varem Kassitoome augu kõrvalt Jakobi mäe alla, läks remonti. Ja on remondis tänaseni.

Uus rada, oh õudust, viib üles Lossi tänavast ja laskub tagasi kesklinna mööda Vallikraavi tänavat. Neile, kes pole tartlased, olgu öeldud: need on mõlemad kaetud munakividega.

Seda õudust peab omal nahal järele proovima.

Kutsusin kampa Scanpixi foto- ja videoagentuuri Baltimaade juhi Art Soonetsi, kes omakorda kutsus kaasa noore kõva harrastaja Kaspar Kaasla ning, üllatus-üllatus, kui kaks nädalat tagasi õhtuks kokkulepitud ajal, mil liiklust linnas loodetavasti argiajast vähem, Vabaduse puiesteele kogunesime (esimesel fotol ülal paremal), tuli ühes ka tunnustatud traumatoloog-ortopeed Leho Rips. (Hea, kui selle ala spetsialist sellisel rajal kaasas!)

Ja siis läks sõiduks! Seda saate näha imposantse taustamuusikaga videost.

Muidugi on muljetavaldav Kaasla kiirendus Vanemuise tänava tõusul – läks seal nagu proff. Sama võimas on tema spurt Turu tänaval, kus vanasti hakati finišiheitluseks positsiooni valima. Nüüd on lõpujoon aga Lossi tänava tõusu otsas, minu ülikoolitöökoha kõrval.

Aga video sai tehtud ennekõike kahe munakivilõigu pärast. Lossi mäest (fotol ülal vasakul ja siin paremal) üles pedaalimine on ebameeldiv. Munakivid on seal ümarad ja libedad, mis tähendab, et kui tagumiku sadulast püsti ajad, hakkab ratas su all kivide vahel tantsima ning osa vändapöördest läheb tühja. Ühe korra üles sõidab sealt igaüks. Igatahes pole see raskuselt võrreldav Jakobi mäega – on palju hullem. Aga pole Jakobi mägigi kerge: profid on rääkinud, et suudavad sealt 6-7 korda enam-vähem muretult üles sõita, aga kui seda tuleb teha tosin ja rohkem korda, hakkab juba valusalt jalgele. Seega saab olema huvitav pärast kuulda, mis nad ütlevad Lossi tänava tõusu kohta.

Kuid karta võib, et veelgi hullem ootab ees pärast mäkke samist. Vallikraavi tänava laskumine on košmaar!

Sinna saab Kuradisilla alt laskudes hurraaga peale minna, aga enne endist kunstimuuseumi on vasakkurv, kus tuleb külili lendamise vältimiseks igal juhul hoogu maha pidurdada, sest Vallikraavi munakivid, küll palju ütlasema pinnaga kui Lossi tanava omad, on ikka salakavalalt libedad, ka kuiva ilmaga. Seejärel tuleb arvukalt lohke ja ebatasasusi, mis võivad hakata ratast viskama. Ent tegelikult pole seegi veel kõige hullem!

Kõige kohutavam on see, et kui hakkad Vallikraavi tänava laskumisel (fotol paremal) jõudma lõppu, tunned, kuidas kogu keha, ennekõike käed, on totaalselt läbi raputatud ja väristatud. Vibratsioon on seal meeletu! Ühe korra elasin selle üle, aga teist korda enam ei tahaks, enamatest kordadest rääkimata.

Sellest tuleb laupäeval karm võidusõit, kus grupp laguneb kiiresti tükkideks ning kus keha saab metsikut vatti. Vaadake läbi videokokkuvõte, mille teile tegin, ja te veendute selles ise!

Foto 1: Priit Pullerits Tartus Vabaduse puiesteel pärast Tartu GP ringi läbimist. Foto autor: Art Soonets
Fotod 2 ja 3: Tartu GP raja ettevalmistustööd Lossi tänava otsas Toomemäel neljapäeva keskpäeval. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Lossi tänava tõus ootamas rattureid. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Fotod 5 ja 6: Vallikraavi tänav. Fotode autor: Ove Maidla, Postimees/Scanpix
Foto 7: Neljapäeval värske asfaldipaiga saanud Lossi mäe tipp Riigikohtu hoone kõrval, taamal Kuradisild. Foto autor: Priit Pullerits

55 Kommentaarid:

At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits teeb GP sõidult reportaaži?

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Soonets sai Vanemuise tõusul valusalt pähe. Kas Ripsi trikki Püssika tõusul ametlikul virtuaalsõidul ka teha tohib?

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on lõdvaks lasknud.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

No aga kes ei oleks. Ainult Kägu üksinda paugutab veel.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on lõdvaks lasknud aga Pullerits hoiab teda ikka oma pundis. Sedalaadi onupojalik korruptsioon on kommunismi jäänuk

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

Tahaks küll, 12:57. Pressi akrediteering on tehtud, aga selle lõpule viimiseks nõutakse veel Covidi testi.
Ei, 12:59. Sinna pannakse selle takistamiseks isegi piirded ette.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kägu hoiab sinimustvalget kõrgel, teised vennad poosetavad niisama

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks lubab kuiva ilma, vihmaga on see munakivi seal nii libe, et suure rõhuga mnt kummiga lükka rattast kasvõi käekõrval.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Kaval rattur laseb enne mune rõhku veidi vähemaks ja pärast mune jälle pumpab juurde.

 
At 16:29, Anonymous Mehine Risto said...

Kas see on sport või mis see on?

https://www.elu24.ee/7257741/naised-voitlevad-pesuvael-kas-maailma-koige-vastuolulisem-voi-hoopis-seksikaim-spordiala

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Risto, see on muidugi jama. Kui tahavad pesuväel mürada, müragu mudas.
Hoia endiselt meid rannakäsipallinaiste tegemistega kursis. Aitäh!

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti Ristole aitäh. Meie kandis panevad diskkolfi ja võhmamehed jooksevad metsas. Selline igav ukerdamine. Las Vegase sport on igal juhul põnevam.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Tartu ärimehed võiks samasuguse spordi organiseerida. Võhmameestel oleks õhtul kuhu minna vaba aega veetma.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit mine sõida enne "laupäevast koshmaari" läbi reedese sõidu lõpukilomeetrid Salvestist alates-vaat seal saab alles nalja olema. Annaks jumal et suure grupiga linna ei jõutaks..

 
At 18:22, Blogger Priit Pullerits said...

Olen sõitnud, seal see kitsa ja terava tagasipöördega koht enne laskumist pn kriitiline. Aga küll mehed teavad, et seal tuleb ees olla.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas laupäeval tuleb lahing? Kas on teada mitu % mehi ohverdame rahvusliku vaimu ok maskuliinse purrfektioni altarile?

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, Priit, kui Sa ikka noorena pole ratast sõitnud ja ratturistaaž on suht lühike, siis tundubki munakivilõik kole. Omal ajal Tartu tänavasõidul sai seda Vallikraavi munakivilõiku paugutatud ikka üle kümne ringi järjest. Siis küll alt ülespoole, aga vahet pole, kui meeldib rattaga sõita, on kõik rajad head.

 
At 20:35, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 20:32, mulle tundub, et ülespoole on kergem sõita, peab tööd tegema ja kiirus pole suur, alla sõites peksis ikka metsikult käed läbi, väga suurt kiirust ei saanudki sisse, siis oleksin täitsa puder valmis olnud. Kui nõukaajal oli sääreväristajad, siis Vallikraavi on käteväristamise rada.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Mingi % peab ohverdama oma spirituaalse fookuse, hõbedase siu altarile. Arvate et tasuta saate?

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Tänane sõit,

https://sport.err.ee/1608228033/vaata-otse-tour-of-estonia-avab-tallinna-tartu-grupisoit

homme ootame, et püstolreporter Pulleritsu ka näitab.

 
At 13:19, Anonymous MargusM said...

Priit, ootaks sinu tugevat vastulööki.. valitsus loob antisemitismiga võitlemise töögrupi, mida kuradit toimub? Ajal kui kärpevikat niidab eesti kultuurimaastikku luuakse juudatähe propa instrumente. Arusaamatu tallalakkumine!

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Juutidega hästi läbisaamisel on omad benefitid.

 
At 14:09, Blogger Priit Pullerits said...

Olete pannud tähele, kuidas Eesti Ekspress nädala jooksul juba teist korda õigustab oma tegevust ohtrasõnaliselt? Eelmisel nädalal tegid seda pärast Aivar Mäe ja nüüd teevad pärast Marti Kuusiku õigeksmõistvat kohtuotsust. Olete mõelnud, millal inimesed seda teevad? Loomulikult siis, kui nad on ebakindlad, kui nad kahtlevad oma tegudes, kui nad ei usu endasse. Siis kiputakse üleseletama. Sellel, kes on endas kindel ja kes on oma tegude õigsuses veendunud, ei ole seesuguseks eneseõigustuseks eales vajadust.

 
At 14:17, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, kus meil siin see antisemitism on? Kelle või mille vastu võitlema hakatakse?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid, kas sellist rattaülekande taset on enne Eestis olnud,
kopteripilt ja otselülitused saateautosse.

 
At 14:38, Anonymous MargusM said...

Priit, mina ka ei tea kus on.. sellepärast ongi mõttetu asi.
Ega sa ise vist uudist üles ei leia, aitan siis:
https://www.err.ee/1608228282/valitsus-loob-antisemitismiga-voitlemise-tooruhma

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Kilba kah- "Nimetage viis Tartu linna tänavat mis ei ole remondis".

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Väga olulised kohtuvõidud aivarmäedele ja martikuusikutele. Ja valusad kaotused pealekaebajatele. Meedial samuti palju õppida, PM oli tark juba varem saates taolised allikad minema. Küllab pealekaebamine väheneb ja elu läheb edasi nagu muiste.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit ja Margus tited olete või? See et "meil antisemitismi ei ole" ei tähenda et töörühmi ja laialdast selgitustööd ja muud sarnast jebeniiti tegema ei peaks. Ametlik antirassismus meile ju tuli kuigi rasside vahelist lainetust Eestis veel ei ole. Tulevane vihakõne sisaldab nimelt võitlust ksenofoobia ja antisemitismi vastu (sellises sõnastuses), linki ei viitsi praegu otsida kus see kirjas on. Pullerits ise oled ameerikas käinud tee endale kultuurimarksismi trikid selgeks muidu oled nagu Luunja maakas kes ei tea politišeenist midagi. Te võimu hoidmise mehhanismidest teate midagi poisikesed?

 
At 15:45, Anonymous sotside sabarakk said...

Nüüd peaks need pealekaebajad ja jamaga liiga teinud ajakirjanikud selle värgi eest veel maksma ka. Siis saaks alles joone alla tõmmata. Kui karistust ülekohut teinule ei järgne, ei õpi tõbrikud sellest midagi.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Aga kelle käest ta proua siis lõpuks tappa sai? Kukkus lihtsalt iga päev trepist alla?

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Elegantselt riietuv, soliidne. Kõne tasakaalukas, mida suuorganiga moodustab. Taust laitmatu, koguni mitmes juhtivas erakonnas olnud lugupeetud. Millest üldse siin kinni hakata? Kas selline on koletegusid tegev mees? Ja kohus peab seda jampsi menetlema kui ohvrit polegi. Teda pole.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Jube huvitav. Kas ajakirjandus oli vahend süütu inimese laimamiseks ja poliitikast kõrvaldamiseks nagu Diana elimineerimisel õukonnastki?

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Ega kohtus ajakirjandus süüdistaja ei olnud ja vaevalt kohus võtab täitsa udujuttu hageda. Kuulake mida Prokurör peale istungit ütles. Ekspress ja co pigem seletab oma seisukohta.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Täna nähtu põhjal saab see munakivi tõus homme valus olema.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas homme peksavad korravalvurid pealtvaatajad laiali või võib ikkagi nukatagant natukene piiluda rattasõitu_-

Mul on uus kiiboord ja ma ei oska sellega küsimärki tekitada, tuhat vabandust.

 
At 11:16, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, teeme panuseid, kui paljud tänasel Tartu GP-l üldse tulemuse kirja saavad ehk kui paljud finišisse jõuavad.
Kas 37 on liiga väike või liiga suur pakkumine?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Pakun 47.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis panustesse puutub, siis praegu on palju huvitavam jälgida kuidas penskaritest vanad kommud ERIAList raha tagasi ootavad. Ükski penskar ei julge hingata, et sinna oma säästud toppis. Panused on, et tuuri pannakse vähemalt 13 miljonit eurot tehtud säästudest ja süsteemi orgunnijad saavad tingimisi karistuse lohakuse ja distsipliini mittepidamise eest. Rattasõit on selle kõrval ühepäeva liblikas. Põnevust üheks õhtuks. ERIALi saagale saab aga kaasaelada üle aasta.

 
At 12:48, Blogger Priit Pullerits said...

Võõras mure, 11:34. Ei maksa oma raha igale poole toppida, sest nagu öeldakse, lollidelt see ära võetaksegi. Ei näe põhjust seal küll kellelegi kaasa tunda ega elada. Igaüks on oma õnne sepp ja oma saatuse valaja, pole teiste asi sinna nina toppida. Rattasõit - eks seegi võõras mure, aga see-eest selge alguse ja lõpuga meelelahutus.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Niikaua, kui leidub rumalat raha, niikaua leidub ERIAL-i sarnaseid, kes selle ära võtavad. Selline loodusseadus on läbi aegade nii olnud ja on ka edaspidi. Seega on seal null põnevust seda jälgida.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas munakivi sai vihma?

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Sai.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Kui, siis juba. Jääme rahule alles siis, kui Soonets finišeerib üleni verega kaetud, käed jalad pea, ja oigab.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Soonets peab väga traagiliselt oigama ja ägama kui tv kaamerad teda lindistavad. Jalgrattasport on mehine ala ja viimane eestluse kants.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Terminoloogiline hooletus. Vallikraavis ei ole munakivid, vaid klompkivid. See on klompitud, klompkivitänav, klompkiviparkett. Hoopis teine asi kui munakas.

Hoogu juurde, siis ei tule seal kurkugi klompi!

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks ise ka verised põlved ette näidata? Miks Soonets peab alati ohvriks tooma?

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Hoiulaenu teema on oodanud pauguga lõppu 20 aastat. Vaadates pättide tausta on õigus ilmselt neil kes peavad neid pankurite tankistideks, et konkureeriv tegevusmudel näidispoomisega sulgeda. See ei ole ainult vanade ja uute kommude raha pesumasin, vaid ikkagi huvitav koti pähe tõmbamise skeem. Keda huvitas palju munakal lõpetas? Neid keda huvitab Eriali saatus on kindlasti paar korda rohkem kui tuhat ullikest,kes sinna oma ülejäägi parkisid.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Milleks Eriali jama siia toppida?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Maarjamaa üks legendaarsemaid investoreid on Keemia Mati. Kas on üldse püramiidskeemi, kus see pees poleks mööda pükse saanud?

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Peab ütlema, et oli põnev sõit.

 
At 19:12, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ma sõitsin osa sellest ka kaasa. Nüüd panen sellest video ka kokku, kuidas ma proffidega sirgel vunkisin ja nendega koos tõuse lammutasin, üldsegi maha jäämata. Vahe tekkis Vallikraavi laskumisel. Aga küll peagi näete ise, mis ma siin ikka seletan. Oma silm ju kuningas. Täna oli hea kaasa sõita, korraldaja oli selleks loonud suurepärased tingimused.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Erial on põnev teema. 13 milli eurot pani megaintressi teenimise hasartmängu sõltlastelt pihta venelasest tankist, kes eesti keelt ei tönksa eriti. Puhas russ. Selle kõrval on PMi issi noorustembud naljanumber. Ja seda tüüpi usaldas ka reffide taibu, arvutute spordirajatiste avamisega omale poliitilist kapitali kogunud Ummi.

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas finiši järjekord jäi? Kägu Huu Pullerits Soonets?

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits
Laas
...
Soonets
Kägu DNS
Huu DNS

 

Postita kommentaar

<< Esileht