kolmapäev, jaanuar 05, 2022

Pullerits: Millega ma eelmisel aastal rahva ees silma jäin ja silma paistsin?

Kuna rahvas nõudis Jaanus Laidveelt "Aruandlust!", siis ennetamaks samasuguse rünnaku alla sattumist annan blogi hinnalistele lugejaile aru - seda enam, et pingeread mulle meeldivad -, millised olid mu eelmisel aastal ilmunud kõige loetumad lood Postimehe veebiküljel. Kuna ma ei ole kindel, kas tohin täpseid arve avaldada, tegin nii - ja nii ongi teil asja lihtsam jälgida -, et loetavuselt teise loo lugejate arvuks panin sada protsenti ning kõigi järgmiste lugude ees olev arv tähistab, kui mitu protsenti moodustas selle lugejate arv paremuselt teise loo lugejate arvust. Ümardasin protsendid täisarvuni ning võrdse protsendi puhul läks ettepoole see lugu, mille protsent oli komakohti arvestades suurem. Arusaadav? Loogiline?

Ainus ebaloogiline asi võib teile tunduda see, miks võtsin saja protsendi tähiseks loetavuselt teise, mitte esimese loo. Asi on selles, et mu menukaim lugu oli nii suure lugejate arvuga - peaaegu kaks korda rohkem kui menukuselt teisel lool -, et see oleks kõigi järgnevate lugude protsendi naeruväärselt väikseks löönud ning sedasi nende lugude väärtusele liiga teinud.

Lugege siis kokku, kui mitut lugu te lugenud olete! Ja kui mõni lugu on jäänud lugemata, siis klikkige pealkirjale ja saage targemaks.

NUMBER ÜKS Unustage koroona! Eestlasi niidab palju salakavalam tervisehäda

100 Vaktsiin pani tervisele paugu, kahju ei hüvita keegi

70 Andres Merits: omikron viitab, et pandeemiast saab epideemia

66 Saskia Alusalu räägib hingelt ära, mida tippsport inimesega teeb

66 Armastatud laulud läksid meeleavaldusel käiku ilma loata

61 Andrus Ansip: Kallase valitsuse vanaviisi jätkamine toob rängad tagajärjed

58 Toidukuller teeb keskmisele palgatöötajale silmad ette

51 Turismitalude pidajad lahkuvad Bookingu platvormilt

51 Kolmveerand tundi närvikõdi pärast draamat: ühe tagaajamise anatoomia

48 Neeme Raud paljastab oma kauase saladuse

47 Peep Talving: kriisijuhtimine on nagu sõjaväe juhtimine, aga seda ei taheta tunnistada

42 Oleg Ossinovski kaunis kihlatu päästab sünnimaa rahvuslikku aaret

42 Sõjakooli karastus alistus viirusele

41 Tuntud õhtujuht asub teele ümber maakera

41 Gripivaktsiin lõi närvisüsteemi sassi

38 Keskus lasi vee välja, aga elu käib ikka edasi

37 Enn Veskimägi: viiruse ohjeldamine on kahe teraga mõõk

37 Robert Sarv ajab netikommentaatoreil hirmu naha alla

36 Kes ja mis raha eest uued korterid Eestis ära ostab?

36 Kas Andres Kuusk kohtles Kaja Kallast siidkinnastes?

36 Dopinguspetsialist: Heiki Nabi argumendid ei pea vett

36 Pange rahakott valmis, toit läheb kohe kallimaks

34 Endine tippsportlane murdis looduse kaitsel ametnike müüri

33 Aitab koroonateemal udujuttude levitamisest!

33 Andres Merits: koroonaviirus on rassistlik, seksistlik ja varanduslikult diskrimineeriv

32 Suur pingerida: kes on Eesti poliitikutest parimad sõnasõdalased?

30 Jaak Joala monumendi looja: kui ei meeldi, käige teist tänavat mööda!

29 Oh õudust: harrastussportlasi ohustab surnuks joomine!

29 Üha rohkem keskeas paare läheb lahku pealtnäha põhjuseta

28 Eesti paneb migrantidele vastu veristava lõiketraadiga piiritara

27 Tere tulemast Eestisse, Kreeka maasikad!

26 Aivar Mäe õigeksmõistmine jõustus riigikohtus

26 Liina Kersna: ma ei ole tulnud selleks, et käia mööda seinaääri

Nüüd olen teile esitanud peamised andmed, analüüsi jätan objektiivsusele lootes teie teha. Eriti kõvad mehed suudavad analüüsis arvestada ka seda, mis siin tabelis ei kajastu, ja pigem tuletada midagi kõnekat hoopis sellest, mis jäi mullusest top-33-st välja. Näidake nüüd taset!

Foto 1: Endise kiiruisutaja Saskia Alusalu portreepilt Priit Pulleritsu 2021. aasta kõige loetuma spordiloo juurde. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pulleritsu 2021. aasta loetuim lugu oli psühhiaater Mari-Liis Laanetuga. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu nr 1. Kas PP oskab selgitada? (Mitte, et see oleks kuidagi kehv lugu)

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Paljud neist lugejatest ka maksid, see on tegelikult oluline. Tühjaklikkimine ei näita midagi muud kui ilusat pealkirja.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Alusalu ei klikitud mitte Pulleritsu geniaalsuse vaid Alusalu pärast. Tippsport pole jah naisinimese jaoks kuid kui küsida mõne medalitega ja kuulsa naissportlase käest siis on jutt teine.

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

Kiire esmane diagonaalanalüüs laseb öelda, et Padre on omas žanris veel palju kõvem mees kui Karvajalg Harku Vallast ealeski on olnud. Au ja kiitus!
Süvaanalüüs loodetavasti tuleb targemate professorite ja doktorite poolt hiljem.

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

22:01 kas eitate härra Pulleritsu geniaalsust?

 
At 09:09, Blogger Priit Pullerits said...

Oskan küll, 20:51. Tervis huvitab inimesi kõige rohkem, rohkem kui muu tsirkus. See lugu räägib hädadest, mis tabavad elu jooksul iga neljandat ja löövad elu mitmeks aastaks rööpast välja. See ongi kogu seletus.

Kõik maksavad, 21:17, ühel või teisel moel. Mis te arvate, mille eest ja kuidas ma muidu palka saan... mis lubab isegi Moabis pikki ekspeditsioone korraldada.

Keegi ei oleks saanud mingit lugu Alusalu pärast klikkida, 22:01, kui mina poleks seda lugu teinud. Mõni algaja oleks võinud teha seda ninnu-nännu võtmes, et räägime rõõmsalt, kuidas elu on lill ja kuidas teeme seda, mis meile lusti pakub (tänaane sagedane võltspositiivsete lugude hoiak); ma valisin ausalt ja tõeliselt asjast rääkimise tee - tulemus on näha ja lugejate poolt hinnatud.

Mis on see minu žanr, 23:57? Kui seda tabelit vaatate, siis näete, et žanre on palju, intervjuudest ja portreedest uurivate lugude ja kolumnideni, ja valdkondi veelgi rohkem, meditsiinist, majandusest, kinnisvarast, poliitikast kuni riigikaitse, juriidika ja spordini.

Ei, geniaalne pole ma küll üheski otsast, 08:27. Kõik, mille olen saavutanud, on tulnud visa ja põhjaliku tööga, mitte mängeldes. Mängeldes, kui võrrelda teiste tehtud treeningtööga, tuli 1.55,9 800 meetri jooksus.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Klikitud oleks küll isegi kui loo oleks teinud Kihnu Jõnn. Tavaline naistekas, pisarakiskumise lugu. Alusalu ei jõudnud tippu kuna polnud kiiruisutaja jaoks võimast skeletti ja muskulatuuri. Tal on muid vahendeid olla ühiskonnas aktsepteeritud. Mida teevad samas olukorras tavalise välimusega tüdrukud? Nende puhul on traagika, kas tippsport või poe kassa

 
At 09:39, Blogger Andres P said...

Priidu auguga visserid nutsid eile seina najal , kuna peremees ei viinud neid rajale lõbutsema. Võistlus käis ju päris koduradadel, mitte küll nimelisel ovaalil vaid nooremal vennal - sprindiringil.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

08:27 ei absoluutselt mitte. Vastupidi, jaatan.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Kui see tõesti tõele vastab, Andres P, siis seda on küll äraütlemata kurb kuulda, pisar tikub vägisi mullegi silma...

Priit, kuidas suusakogukonna meeled jälle õnnest rõkkama panna?
Praegu selline tunne, nagu süda oleks seest rebit!

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Millal on mees vana? Siis kui panna ei saa!

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Asjatute spekulatsioonide ärahoidmiseks:
olen juba teist nädalat kimpus ülemiste hingamisteede ilmselt viirusliku haigusega, mis ei taha kuidagi taanduda: hääl ära, nina käib küll puhtalt läbi, aga röga koguneb kurku ja ninaneelu tagaossa, kurgust tulev kuiv köha. Igasugune pingutus, nagu aru saate, on selliste näidustuste puhul vastunäidustatud.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Nägin äsja Kägu poisse, tegid lumes põlvetõstejooksu goolõi torss. Laulsid hei hooo, hei hooo, mis tähendab ninad käisid läbi nagu newyorgi metroo

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Mm, kes tahab sellist jama nn viirust millega panna ei saa? Ei taha! 2 nädalat on jama. Spordipoiss ei tohiks nii kaua põdeda. Ilmselgelt on südameprobleemid kumuleerunud ahelreaktsioonina kogu organismi probleemideks. Immuunsüsteem on kas nõrgenenud või aetakse meile siin lihtsalt häma. Toimunud on lihtsalt vananemise protsess mille käigus on panemise võimekus ära kadunud. Lihtne ja prosta. Ja nüüd on tegu valehäbiga, et seda tunnistada. Tegelikult Priit ära põe. Pane ennast suurele mõõduvõtule kirja siis on olemas stiimul kasvõi tasapisi treenimiseks.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priit Kägu meestega trenni teeks paneks ta Tehvandist kolinal üles nagu noor Veerpalu ainult lumetolmu näha üle nuki

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, žanri määratlusena mõtlesin laiemalt kogu ajakirjandusalast tegevust. Selles mõõtkavas oleksid veel elužanritena näiteks põllumajandus, teadus, linnaplaneerimine, palkmaja ehitus, lihatootmine, säinakasvatus, roheenergia huinamuina, maaviljelus, rahvatants, külakurnamine jne jne.

Selline peenike mõte oli.
23:57

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Linnaplaneerimises juba eksisteerib Pulleritsu ovaal. Mida on siia veel lisada vaja?

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Päris kõva list ja ampluaa, ei ole midagi paha öelda, vastupidi, peab kiitma!
Kui nii ainult omavahel küsida, siis kellega vestlus kõige suurema mulje jättis ja kes näiteks kõige üllatavam, kas siis pos või neg võtmes?

 
At 08:37, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 22:50! Teie asjalikule ja siirale küsimusele vastan hea meelega.

Tippu kuuluvad intervjuud on kõik mu meelest õnnestunud, sest rääkijad on olnud head. Prof Merits räägib väga selgelt ja ladusalt ja teadlase kohta haruldaselt arusaadavalt. Sama saab öelda prof Talvingu kohta. Ansipi laused on samuti ääretult korrektsed ja loogilised, tema jutt viisakalt kriitiline, samas hästi argumenteeritud.

Enim üllatas Alusalu, et ta oli valmis mind usaldama ja niimoodi intervjueeritavana avanema. Ma ei tahaks end väga mängu tuua, ent siiski: eks see, kui palju keegi avaneb, oleneb ka kuulaja kuulamisoskusest ja empaatiavõimest ja oskusest pakkuda raskel hetkel tuge.

Üllatus oli ka haridusminister Kersna, kes hoolimata vähesest kogemusest rääkis samuti väga ladusalt ja selgelt - ei tea, kas Ansipi kool? Oli ta ju pikalt Ansipi nõunik.

Siin võib tekkida küsimus, miks rõhutan ladusat ja selget rääkimist - asi on selles, et on vägagi palju avaliku elu tegelasi, kelle jutust korrektse kirjaliku intervjuu kokkupanemine on üks rist ja viletsus. Väga häid rääkijaid ei olegi nii palju, nagu võib tunduda.

Ise pean kõige tugevamaks lugu teile kõigile tuttava Margus Aderi vihje põhjal, et Põlvamaal käib ühe järve reostamine. Algul tundus, et mis seal arutada - selge see, kes on süüdi. Aga ei ole see asi nii lihtne! Lõpuks oli mul üle saja lehekülje dokumente ja kirjavahetusi ning nende läbinärimine ja lisauurismistöö tegemine võttis terve suve (mitte et ma kogu aeg oleks sellega tegelenud). Lõpuks saigi korralik uuriva algega lugu, mis pälvis isegi Postimehe omaniku erilise tunnustuse.

Oluline on ka pingerea teine lugu, sellest, kuidas vaktsiin pani tervisele paugu - see oli esimene suurem ja põhjalikum lugu, mis näitas, et vaktsiinidel on ka varjukülgi (olen vaktsineeritud ja vaktsineerimise pooldaja), ning tõi välja, kui keeruline, isegi võimatu on hüvitist saada. Sellest teemast polnud Eesti ajakirjanduses varem minu teada kirjutatud. Pärast seda lugu muutis ka Kaja Kallas oma meelt vaktsiinifondi loomise asjus.

Üllatas see, et reportaaž toidukulleri päevast osutus nii loetavaks. See oli tegelikult lihtne lugu, ei midagi eriliselt suurt. Selle kohta on ka video: https://www.youtube.com/watch?v=Ss8l6X5nrs0

Õnnestunuks pean ka portreelugu advokaat Robert Sarvest, sest tõin välja tema mõlemad pooled - selles mõttes aus ja objektiivne portree: ei mingi ülistuslaul ega ka mingi mutta tampimine.

Üllatas see, et Kaja Kallase intervjuu analüüs "Esimese stuudio" saates, mille tegin lihtsalt huvi pärast, et ei teagi, mida sellega pihta hakata, pääses esiteks PMi veergudele ja tagatipuks osutus sedavõrd loetavaks.

Tegelikult on mu meelest huvitavam pingerea tagumine pool, need lood, mis on 20. kohast allpool - seal on päris huvitavaid ja ootamatuid asju.

 
At 08:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ja ärge täna jätke kahe silma vahele mu kahte lugu Postimehes. Lihtinimesel, kes ei valda diferentsiaaldiagnoosi, on kerge tõmmata sirge ühendusjoon immuniseerimise ja seejärel ilmnenud haiguse vahele. Nii levivadki jutud, et nädal, kaks või kolm tagasi sai keegi vaktsiini ja siis läks tervis järsku käest. Tegelikkus on palju keerulisem ja mitmetahulisem, mustvalge lähenemine tekitab ainult ekslikke järeldusi.

https://www.postimees.ee/7424620/inimesed-seostavad-vaktsiine-meelevaldselt-oma-haigustega

https://www.postimees.ee/7424616/lootus-vaktsiinikahju-huvitisele-argitab-pohjendamatult-raha-noudma

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Tänan väga põhjaliku vastuse eest, peremees!
22:50

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit on positsioneerinud ennast pooltõdede levitajana tänase artikli järgi otsustades. Kui Eestis on kasvanud suremus vaktsineeritud rahva seas siis on sellel põhjus. Haritud spetsialistid aga ei too välja faktiliselt kirjas olevat kasvu põhjust vaid materdavad suvaliselt antivaksereid mittekliiniliselt uuritud järelduste eest. Puhas vaktsiinimüüjate lobi tulemus ajakirjanduse ja spetsialistide suukorvistamisel.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Boss tegi väikse analüüsi, selgitas välja, mis eelmisel aastal enim müüs ja tegi kohe samal teemal kaks lugu juurde. Geenius! 😀

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

12:20 ühinen. Geenius mis geenius.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

No ega tark mees loll pole, 12:20!

Vanasti öeldi siin blogis vahel ikka nii: õppige, s..akotid! :)

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

"hääl ära, nina käib küll puhtalt läbi, aga röga koguneb kurku ja ninaneelu tagaossa, kurgust tulev kuiv köha. Igasugune pingutus, nagu aru saate, on selliste näidustuste puhul vastunäidustatud." - see ju koroona, mis sest et vaxitud ...

 
At 16:36, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, vaktsiinid, suurf aitäh - tänu teile on see koroona küll väga kergelt läinud, kergemini kui lihtne gripp! Mujidu, arvestades ealisi iseärasusi, oleksin juba haiglas tõsine patsient!

Tegelikult: jälle üks tark n-ö telefoni teel diagnoosi panemas!
Ei ole koroona, ei ole.
Rahunege maha!

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits me ei usu sind, ära puhu hambasse

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

"Mujidu, arvestades ealisi iseärasusi, oleksin juba haiglas tõsine patsient!" - vaevalt, palju kergemalt (4 päeva köha) põetud. Aga arvestades ealisi iseärasusi (64 a.) on see vist loomulik:)

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

paneme ühe konkureeriva ajalehe artikli viite ka siia- väga südamlik lugu
https://sport.ohtuleht.ee/1052832/aasta-koige-spordisobralikum-opetaja-olen-lastele-oelnud-et-kui-mina-olen-103-ja-teie-60-siis-saame-kokku-ja-teeme-neid-trikke-jalle

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

PP 08:37: “Üllatus oli ka haridusminister Kersna, kes hoolimata vähesest kogemusest rääkis samuti väga ladusalt ja selgelt - ei tea, kas Ansipi kool? Oli ta ju pikalt Ansipi nõunik.”

Kas võib olla tegu hoopis PP enda kooliga? Preili Lepik pidi olema ka PP tudeng.

 

Postita kommentaar

<< Esileht