kolmapäev, aprill 20, 2022

Pullerits: Miks Venemaa naissportlased valmistavad järjest pettumust?

On ikka elu mind igasuguste vene naissportlastega kokku viinud! 2005. aasta algul usutlesin Otepääl Pentagonis (sic!) tollast Moskva oblasti kuberneri spordinõunikku Jelena Välbet (fotol paremal), kolmekordset olümpiavõitjat ja 14-kordset maailmameistrit. Kui ta minu koputuse peale ukse avas, olin jahmunud ning kahtlesin, kas olen ikka õigesse kohta sattunud. Ta oli nii paks ja vormist väljas! Viskas voodi peale lösakile ja andis mulle intervjuu. Ma küll tema positsioonis ja olukorras end nii lõdvaks poleks lasknud.

Nüüd teame, et Välbe on putinist.

Suvel kümme aastat tagasi kohtusin Käärikul Irina Privalovaga (vasakpoolsel fotol vasakul) kellest tollal ei olnud 50 ja 60 meetrit suutnud kiiremini joosta mitte ükski naine. Ta on võitnud EM- ja MM-võistlustel kokku tosin medalit, neist neli kuldset, ja tuli Sydney olümpial võitjaks 400 meetri tõkkejooksus. Temaga vestlesime spordibaasi vestibüülis (fotol all paremal), hiljem jalutasime veidi ringi ja tegime koos tema perega pilti (fotol all vasakul). «Kirjutage, et me soovime Eestile õitsengut,» palus kohtumise lõpus Privalova abikaasa Vladimir Paraštšuk. «Tõsiselt. Meile meeldib, kuidas siin inimesed suhtuvad oma maasse – tundub, et nad on ära teeninud õnneliku tuleviku.»

Nüüd ilmneb, kui ohtlik on lasta end soojadest sõnadest meelitada.

Privalovast on saanud Venemaa kergejõustikuliidu president. Kui Taškendi maratoni ja Dušanbe rahvusvahelise poolmaratoni korraldajad ei lubanud Venemaa sportlasi starti, pidas ta vajalikuks nende otsuste vastu oma meelepaha väljendada. Kas ta tõesti aru ei saa, milles asi? Kas talle ei ole tõesti kohale jõudnud, et enamik normaalseid inimesi – jah, tuleb välja, et isegi Venemaa mõjusfääris olevas Kesk-Aasias! – ei taha näha oma üritustele Venemaa esindajaid?

Kui kurt ja pime võib olla?!

Privalova meelepaha on asjatu. Venemaa on ju suur ja lai, jooksku vene jooksjad seal. Kui hakkavad ühest otsast pihta, siis mina küll ei ole kindel – arvestades kas või Venemaa sitast taristut –, et nad aasta lõpuks teise otsa välja jõuavad. Nii et andku aga minna! Milleks neile mingi Taškent või Dušanbe!?

PS: Ma ütlen kriitiliselt ka Eesti poliitikute ning nende pehmuse kohta

PPS: Üks hea uudis tuleb Inglismaalt: Wimbledoni turniiri korraldaja ei luba Venemaa ja Valgevene tennisiste võistlema.

Foto 1: Jelena Välbe 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpial. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Irina Privalova on saanud Barcelona olümpial 30 aastat tagasi 100 meetri jooksus pronksmedali. Kuldmedalist jäi puudu kaks sajandikku ja hõbemedalist üks sajandik. Foto autor: www.imago-sportfoto.com/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits näitab Irina Privalovale (keskel) lehekülgi Sydney olümpiaraamatus, kus on juttu tema võidust 400 meetri tõkkejooksus. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Irina Privalova (paremal) jalutamas abikaasa ja kahe tütrega 2012. aasta juulis Käärikul. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Samas, kui nüüd meenutada, milline tangi aku oli Kiku Toolikoval taga kui ta veel Tehvandi tõuse võttis ja milline vinks-vonks preili meil nüüd riigikogu pingis istub... Ühesõnaga, tont seda teab, mida neile süüa anti siis ja mida nad söövad praegu.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Privalova pani vabalt usa kaunitaridele jah selle aja 4x400m jooksud Venemaa võitis , kõva trenn muidugi aga kas soomeugri tüdod ikka konkureerivad kariibi mere graatsiatega kiires jooksus kes seda teab.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits võiks uurida, miks on Rattarallil võrreldes varasemaga aprilli lõpus nii vähe registreerunuid.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Ralli ongi ju verepulm. Kes varem ei teadnud on seda nüüdseks omal nahal lähedalt kogenud. Milleks rahu armastavale inimesele on vaja maanteel end veristada? Selge ju, et sellises formaadis pole muud moodi üritust läbi viia võimalik kui kiirabid iga nurga peal, et vähemalt gladiaatoritele hing sisse jääks. Aga näete, on olnud aegu, kus ajupestud zombide armee on isegi püstitanud osaluse rekordeid. Need olid head ajad kui meedia võim oli kõvem ja inimesed eriti naiivsed nagu praegu venelased Moskva inforuumis.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

16:53 on jah

 
At 19:06, Anonymous MargusM said...

Millisest formaadist 16.35 jutustab, kas ta on ikka tänavuse formaadiga tutvunud? : )
Formaat on huvitav, ma olen natuke segaduses kuid eks näis mis välja tuleb.. aega veel on.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Räägin vanast formaadist. Uus on tõesti segadust tekitav. Ütleme nii, et uskumatu muudatus ortodokses korralduses. Kohe jäi silma, et palju saab olema möödasõite, kus grupid segunevad ja on potentsiaali kobarkäkkideks. Ei tundu otsustavalt paremuse suunas revolutsiooni olevat, kuna nüüd on lisastiimul panemiseks miski müstilise 20% sisse saamiseks. See on lausa hirmutav. Tahaks seda pulli ratast esmalt eemalt turvalisest kaugusest vaadata ja objetiivset verepulma statistikat lugeda enne kui kaaszombistuda ülejäänud panemise seltskonnaga.

16:53

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas informeeritud meeste ringkonnas on teada, kas Aneti treener, venelane, saab Wimbledoni turniirile või ei. Kas viisa vormistatud ja kehtiv? Või juhendab distantsilt?

Tuleb kiita inglismanne venelaste ja Lukašenko režiimi kaasajooksikute bänni eest!

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Inglismannid on moraalse selgroo üles leidnud mida ei saa vist öelda prantsmannide kohta (Roland Garros).

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

2005. a. intervjuu Postimehes võinukski alata sellise sissejuhatusega:

"Kui Jelena Välbe minu koputuse peale ukse avas, olin jahmunud ning kahtlesin, kas olen ikka õigesse kohta sattunud. Ta oli nii paks ja vormist väljas! Viskas voodi peale lösakile ja andis mulle intervjuu: ...."

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Need mannid on lõdva kummiga. Kaugelt on tore viibutada oma kämmalt aga see on ka kõik. Me kõik teame, et kogu lääs vaatab huviga kuidas vanarusslased maadlevad moskoviitidega. See pole mitte lihtsalt huvitav vaid lääne-mongoliite nõrgestav kisma. Seetõttu hoitakse pöialt, et üritus käiks hästi kaua, noh nagu afgaanisõjad. Parim sõjatehnika testimisteater 21 sajandil. Kedagi ei huvita kannatanute arv vaid ainult see, et kuidas lääne tehnika vene tehnikale vastu saab. Siin on palju erinevaid tasemeid. Praegu oleme alles kõige alumistel nagu ühes heas ja huvitavas digimängus. Üldiselt on lääs juba huvi kaotamas ja ootab, et millal üritust eskaleeritakse. I maailmasõja stiilis kaevikutes ja punkrites madistamine ei ole tavarelvastusele kohane. Oodatakse pingeliselt, et milleks on võimelised venelaste punkripurustajad ja vaakumpommid ning millal need käiku lastakse. Kas venelastel on üldse piisavaid sellise relvastuse varusid või on nad sunnitud eskaleerima kogu kremplit tuumarünnakuks kuna tavanodi on lihtsalt liiga napilt. Tuumamadin on aga juba hoopis uus liiga. Kui poisid väga hoogu lähevad, siis potsatavad kõvemad matsud nii, et mõned tuumaenergeetikud kaotavad uudiseid kuulates aru ja tekitavad ise poolkogemata intsidendi mille tagajärgede koristamine läheb kulukaks. Nt Tokyo Electric Power Company Holdings Inc on lugenud kokku otsesed tehtud rahalised kulutused tuumajaama pasa kokkukraapimiseks 10 aasta jooksul ja saanud selleks numbriks $13 miljardit ehk Eesti ühe aasta eelarve. Otseseid kulusid jätkub seal veel 30-40 aastaks ja neid peaks energiafirma hinnangul tulema veel 6 korda rohkem. See ei sisalda inimkannatustega seotud kulusid.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on tegutseda ja kehtestada Euroopa Liidus 100% sõjatollid riikidele, kes maksavad venelastele sõjapidamiseks raha. Tollimaksust saabuvad vahendid saab suunata otse Ukraina abistamiseks. Saksmannid on deklareerinud, et kui nad ei saa kasutada venelaste energiat, siis ei saa nad ka ukrainlasi aidata. Sõjatoll on kiire ja tõhus abi kannatavate ukrainlaste vastupanu turgutamiseks.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Ai herrmm

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on õigus.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks vaatama et teda pantvangi ei võta nagu wene tennistid enne wimbeldoni matši.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Padre on osav vestleja, mäletate kuidas ta Tartus ühe Vene (ja maailma) volle tippmehe ära tinistas?
Vene tennisepiigad on enam-vähem, aga vaat kuidas Lukašenko hoolealuse Sabaleka haardest vabaneda, seal aitavad vaid kiired omaaegsed 800m jalad.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

See vene vollemees siristas Padre käppade vahel nagu linnuke. Vene tennisepiigad on palju kangem sort. Need on intervjuudega harjunud ja teavad kuidas osad ümber keerata nii et küsija hakkab ise vastama ja puistab südame tühjaks pärast on reporter pihus ja pantvangis nagu robinson cruuso tühjal saarel.

 
At 21:46, Blogger Priit Pullerits said...

Sabalenka on tõesti hirmuäratav, seda on tark tunnistada.

Aga sakslased... kuulates nende keerutamist ja vassimist oma relvastuse üle, et kuidas seda ei ole ja kuidas see, mis kuskil on, ei tööta... ütlen otse: nemetskije politiki, idite nahhui!
Kuidas neil saksa inimestel häbi ja piinlik ei ole, sellest mina aru ei saa. Sellest ei saa aru keegi, kellel on südametunnistust ja empaatiavõimet. Vaatan neid sakslsi ja tunnen samasugust jälestust, nagu puutinit ja lavrovi jt vaadates.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mina ei saa aru, et kuidas saksmannide olemus mõnedele eestlastele alles täna kohale jõudis. Seetõttu ei ole Eestile hea kui infovoogude majanduspoolt hakkaks juhtima saksmannide fänn. Eksole, oled nõus, täna?

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Mu vanama ütles, et saksa okupandid olid hulga meeldivamad kui vene omad (hävituspataljonlastest juutidest ja teistest rahvustest närakatest, nagu nt Kaarel Ird, rääkimata).

Vaadake tänaseid fotosid pr Baerbockist ja pr Liimetsast. Ilus! Ilu on üle kõige - nii võiks öelda hr Martini (UK) õppejõud hr Priimägi. Saksa roheliste tipp ütleb, et Saksamaa tagab meie julgeoleku. Muidu patsifistlikeks peetud Saksa rohelised on tegelikult lühikese süütenööriga, nagu Joschka Fischer Jugo sõja ajal demonstreeris.
On võimalik väärtustest lähtuv Saksa välispoliitika!

 
At 02:04, Anonymous Anonüümne said...

Stuttgardis tuleb veerandfinaal Kontaveit - Sabalenka (neutraalne sportlane).
Loodetavasti Anett paneb talle pähe kui Mehhikos!

 
At 02:43, Anonymous Anonüümne said...

Delfi Erisaade pakkuks Roosele fantastilise lava, kuigi ilmselt see nii polnud mõeldud.
Roose vastas hästi oponentidele küsimustele ja argumentidele, sh Kelomehele.
Meediahai Kadastik tegi panuse samuti Roose peale, parim valikust vankrit edasi viima.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on õigus, saksmannid on jäle rahvas.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on alati õigus, 106%, vaid Putinil on veidi rohkem õigus 114%

 
At 12:47, Blogger Priit Pullerits said...

Mina Kontaveiti asemel keeldusin Valgevene sportlasega mängimast, olgu ta pealegi neutraalse märgi all - ta on ikkagi Valgevene esindaja.
Vaat see oleks sõnum, mis kaiguks üle maailma ja tekitaks palju rohkem kõneainet, kui ükskõik kumma mängija võit.
Siin tuleb mõelda ja tegutseda strateegiliselt, mitte jahtida omakasu. Omakasu jahtimine on ju see, mille pärast me Saksamaad vihkame. Miks on Kontaveiti omakasu sallitavam?

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Vihkama jah, rsk!

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Maailmas ei saa see mõistmist kui Kontaveit keeldub. Äsja nutsid Billie Jean King ja Navratilova et Wimbledon teeb valesti et keeldub venkudest. Siuke ilge ila tuli every girl can play tennis ja tennis is peace. Räägi ukraina tüdrukutele et nad saavad tennist mängida. Enamus rahvast täiskasvanud inimesed panid sama käkki, läänlased noh

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Kontaveit, mitte ei mängi ainult venelaste ja valgevenelastega, vaid teeb seda ka Lacoste riietes, ettevõte, mis keeldub venemaa turult lahkumast.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Okei okei parem lakoste kui multiks märgid naik ja adibass

 
At 14:52, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, oi, kui nii, et Lacostes, siis tuleb meie piigasse suhtumine ikka radikaalselt korrigeerida!

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

IKEA hakkab Venemaal kauplusi avama. Lääs on sanktsioonidele sisuliselt kriipsu peale tõmmanud saksmannide eeskujul. Teisest küljest Venemaalt raha väljatoomine peaks olema igati koššer ehk siis kõik kellele vene kodanikud maksavad on kangelased, vastasel korral peaks ju keelustama ka kõikidele Eestis elavatele Venemaa kodanikele ja hallipassi omanikele keelama igasuguse kauba müümise ning teenuste osutamise. Sh elektri ja gaasi müügi ning korterite üürimise, eriti veel munitsipaalpinnal, eks.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Väheke lugemist.Yale ülikooli teadurite grupp tegi vahekokkuvõtte, kes on lahkunud ja kes on jäänud äri ajama Venemaal.
https://www.yalerussianbusinessretreat.com/

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/96472589/snuukristaar-soovis-ukrainat-toetada-kuid-turniiri-korraldajad-keelasid-selle-ara

Ukraina lipuvärvide kandmiseks nõutakse, et oleksid ukrainlane aga hiina hieroglüüfe võib kanda oma vestil igaüks? Topeltstandardid ka inglastel moes.

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

Sa jobu kisasid siis ka nii aktiivselt usa sportlaste vastu kui Usa Iraagi keskaega pommitas koos miljoni tsiviilohvriga?

 

Postita kommentaar

<< Esileht