laupäev, jaanuar 21, 2023

Pullerits: Kas musta masenduse eest saab ära joosta?

Täna lööb laineid minu intervjuu Mirjam Mõttuse, Eesti Rahvusringhäälingu Põlva- ja Võrumaa korrespondendiga. Sest see usutlus on ääretult otsekohene ja avameelne, ei mingit ilustamist. Meile siin võiks sealt huvi pakkuda see, kas ja mis moodi on tegelikult liikumisest kasu musta masenduse vastu.

See ärevus ja paanika, mis Mõttusele kallale tuli – ja millest ta avameelselt ning julgelt räägib –, vajas võitlemist, et vaimselt üldse ellu jääda. Üks variant, nagu ta kirjeldas, oli see, et kui oli raske tööpäev, siis visata pärast seda diivanile, avada külm õlu ja vaadata seriaali. «Aga kui kaua see kestab niimoodi?» tabas teda viimaks küsimus. «Kilod hakkavad kogunema ja alkohol – see on lihtsalt jube.»

Siis saigi Mõttus (fotol paremal) aru, et peab hakkama ennast liikumisega maandama.

Kerge mõelda, raske teha?

Mnjah... «Ega see motiveeri, et oh, ma pean minema liikuma, sest see on mu vaimsele tervisele hea,» rääkis ta mulle oma kontoris (fotol all paremal) Võru kesklinnas. «Minu peal toimivad teised asjad, nagu igal inimesel omad. Mulle meeldib panna eesmärk: jooksen 100 kilomeetrit kuus. Siis jooksen ka. Jagan selle väikesteks eesmärkideks ära, et 10. kuupäevaks 33,3 ja 20. kuupäevaks 66,6 kilomeetrit ja siis tegutsen.» Eelmine aasta jooksis ta 1000 kilomeetrit.

Küsisin, kas see aitas?

«Megalt aitab! Aga tahan rõhutada, et see ei pea olema jooksmine. Ajuteadlased ütlevad, et aitab kas või pool tundi sellist liikumist, mis sul selja natuke märjaks ajaks: tee kepikõndi metsa all, pane musa mängima ja tantsi kodus peegli ees.»

Tegelikult on see laiem probleem. Mõttuse nägemus on selline:

«Ma ei ole vaadanud kõiki valimisprogramme, aga mind hämmastab, et me liikumise küsimustega riiklikult juba väga tõsiselt ei tegele, sest maja on täisleekides. Üle poole eestlastest on ülekaalus, iga viies on rasvunud. Meie tervishoiusüsteem lihtsalt ei pea enam vastu kõikidele liigese-, südame-veresoonkonna, mao vähendamise operatsioonidele. Riik peaks esimese asjana piirama vähemalt välireklaami. Mul ei ole kodus telekat, aga kui satun kellelegi poole, kellel on, siis vaatan nagu väike laps, mis sealt tuleb. Sealt tuleb raffaellode (fotol ülal vasakul) ja ferrerode reklaame, kõik keerleb, mandlid on ümber, krõbe sisu ja kreem – mul hakkab ka sülg jooksma, et andke seda kohe.

Teine teema on see, mis on tänavapildis. Kõik kohad on rämpstoidu reklaame täis: «Sul on kerge nälg? Siin on KFC, haara Snickers, tõmba powerjook sisse!» Hullumeelne ju! Inglismaal piirati välireklaame ja see aitas.»

Mainisin vastu, et ega reklaamide piiramisest piisa.

Mõttus (fotol paremal) ütles: «Kui asi läheb samamoodi edasi, et ühel pool on need, kes võtavad vastutuse oma tervise eest, ja teisel pool on need, kellel on hästi palju probleeme ja miks midagi ette võtta ei ole võimalik, siis mina ei taha nende eest vastutada. Sel juhul olgu sotsiaalmaks niimoodi, et 50 protsenti läheb ühiskassasse, aga 50 protsenti on minu enda kasutada vastavalt minu äranägemisele. Raha distsiplineerib alati inimesi!»

Õiget juttu räägib, kas pole nii?

Foto 1: Priit Pullerits kolmapäeval Võrus Tamula järve kaldal. Foto autor: Margus Ansu
Foto 2: Rahvusringhäälingu ajakirjanik Mirjam Mõttus Võrus Karja tänava otsas jäätunud Tamula järve kaldal. Sel tänaval asus ta esimene elukoht, kui ta nooruses Põlvast «suurde linna» Võrru kolis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mirjam Mõttus rahvusringhäälingu Võru korrespondendipunktis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Modell Kim Riekenberg Raffaello kaubamärkide taustal. Foto autor: www.imago-images.de/Scanpix
Foto 5: Mirjam Mõttus Võru ilmselt kuulsaimal ja ilusaimal tänaval, Katariina alleel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Aisopose lihase areng on seotud ainult toitumisega. Masenduse ravi liikumisega on huvitav mõte aga tegemist ikkagi tagajärgede koristamisega. Mured peavad enne sportimist kadunud olema, siis on sellel mõtet. Talvel lumeta, sütena hõõguvate laternate valgel keset musta reaalsust toimetada vajab esmalt ikkagi sisemist sära, et sellest jamast ja teel olevatest väljakutsetest jagu saada.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kaunis naisterahvas oleks võinud pöörduda suusablogi spordipoiste poole need oleks niks naks kaunitari masenduse ravinud. Me teame trikke ja oleme muidu ka positiivse suhtumise lipukandjad.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Ka PP verivaenlane herr Kelk on riigikokku pürgijate terviseedenduse meetmete osas nõutu:
"Millest lähtuvalt teete valiku riigikogu valimistel?
IK: Eks lõpuks lähtun sellest taevamannast, mida kõik kokku lubavad ja püüan sealt välja selekteerida selle, mis realistlikult võib elluviimisele kuuluda. Mõtlen ka sellele eelnevale ajaloole, mis mõne persooni või erakonnaga seostub, kas ja kuidas on mõtet üldse loota, et midagigi nendest lubadustest võiks ellu viidud saada.

Spordivaldkonnas on see tavaliselt populaarteaduslik följeton, mis täitmisele ei kuulu. Tean ainult üht spordiga seotud valimislubadust ja see on jalgpalliväljakute ehitamine. Ma ei jaga arvamust, et see on Eesti rahva liikumapanekuks kõige parem kapitalikasutus. Oluline on, kas enne valimisi mõni erakond suudab sõnastada või näha tegelikku pikka probleemi, mis Eestil on – kuidas ellu jääda.

Liikumispööre oleks vaja Eestis lähiaastatel saavutada, et inimeste tervis hakkaks natukenegi paremuse poole liikuma ja sotsiaalsfääri kulutused väheneksid. Praegu on otsused lühinägelikud ja ebariigimehelikud. Süsteem rajaneb võimu kindlustamisele, mitte riigi ja rahva heaolu tagamisele. Aga programmidele ei ole veel tähelepanu pööranud, ei ole mahti olnud. Eks võib ka ennast süüdistada, et ei ole käinud erakondade ukse taga kaapimas ja oma mõtteid pakkumas.»

https://lounapostimees.postimees.ee/7695801/kusitlus-millest-lahtuvalt-teete-valiku-riigikogu-valimistel

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Hea mõte. TM asemel teha niks naks maraton positiivsuse kasvatamiseks Eestis. Mis sa lumeta ikka niisama jamad.

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, Kelgul ja Mirjamil õiged mõtted.
Ma olen pmst nõus et tuleb töödeldud toidule panna rasva-, soola- ja suhkrumaks. Valu rämpskapitalistidele!

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

KFC on üks põhjustest, miks on blogipidajal leib laual ja toasoe radikates, kanatiibade ämbri eest ollakse nõus maksma rohkem kui terve kuu lugemisõiguse eest. Kas pole märgiline? Inglismaal piirati...Kõva argument! Londonis on "toredad" getod. Kas peaks need getod siia tooma? Ikkagi Inglismaa eeskuju.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Ka Tallinnal on oma "toredad" getod- esimene eesti Tiskre ja kolmas eesti Maardu kandis..

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

See on mingi sotside mõtteviis- maksude kehtestamine/tõstmine lahendab kõik probleemid.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja makse, on vaja hinnakirja haigemaja seinal. Lähed registratuuri ja vaatad ning lased silmaga üle pakutavate teenuste nimekirja: nii, siin on luumurd - 1000 eurot, gripp - 5 000.-, koroona koos paaripäevase ventileerimisega - 15 000.-, nii ja siit tulebki maovähendusoperatsioon - 20 000.-, jah, selle ma võtan! Maksad kassas ja teid saadab vastuvõtule raffaello-kaunis medõde soovides meeldivaid elamusi.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits on õigel teel.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Mis su luureinfo ütleb, kas nädala pärast Viru toimub. On lund, rada. Ilmaprognoos? Meestel-naistel purakas sees. Ikkagi ju suusablogi.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Head kaasratturid, kes te reede õhtul pimedatel Tartu tänavatel ilma tuledeta väntate - pange järgmine kord tuled peale!

 
At 07:11, Anonymous Anonüümne said...

Lõuna-Eesti kui EKRE kants saab ikka rahvusringhäälingus ebaproportsionaalset ruumi-80% maahommiku klippe tuleb lõuna-eestist ja Mirjam ka (kes on muidugi hea).

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Lõunaeestlased on truud kristlased. Refi, sotside, E200 ja parempoolsete valimine on kristliku moraaliõpetuse järgi patu tegemine. Ristiinimene hoidub patust.

 
At 09:51, Blogger Priit Pullerits said...

Arvan, et see mu laupäevane lugu võiks paljusid huvitada. Igatahes Postimehe lugude loetavuse edetabelis on see kõrgel kohal:

https://www.postimees.ee/7695630/taust-usa-kogemusega-eesti-onkoloog-nad-mangivad-vahiga-nagu-tulega

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Viimsi poolsaare rahva toimetamisi näeme seltskonnakroonikas, Saatse saapa rahva tegemisi aga maahommikus. Nii et on ju balansis küll.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit on kunn ja tema paneb asjad balanssi. Igal hommikul.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Äge intekas, võrulik otsekohesus ja keeletaju meeldib, Nutov-Mõttus on raju mutt. Ostsin koguni paberlehe, et lugeda. Samas on Mõttus (võrreldes nt Haapsalu korrespondendi Juhan Hepneri või Ragnar Kondiga) ikkagi nagu tiba rohkem hinnanguline, vaevumärgatavalt siiski vahel nagu oma kodunurga patrioot, väikestviisi kohalike arengute eest võitleja, mitte ainult neutraalne kajastaja. Mõne ta ERRi teksti puhul on jäänud selline tunne sisse.

Aga pigem võrukesed vist ongi sellised, ka kogu see keeleruum ongi kujundikesksem kui kirjakeel. (Mõelgem: Nõuka ajal suruti võru/setu keelt mingiks köögi- või laudakeeleks, koolis-lasteaias kohati ei lubatud kõnelda jne. Kui ei oleks olnud Nõukogude okupatsiooni - kui mitmekihiliseks oleks siis võinud areneda Eesti eri nurkade murded, kui palju rikkam ja huvitavam oleks ilmselt eesti keel. Murrete rääkimine oleks ehk täieline normaalsus, nagu Saksamaal baieri keel jne. Mingil ajal mõtlesin sellest väga palju.)

Võrukesed on äge rahvas, rahulikud, terased, põhimõttelistes asjades vastukäivat juttu või pada ei aja. Mõttus tundub olevat aus inimene.

Tänud veelkord usutluse eest, Priit!

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti pr Mõttus edeneb vaatamata tagasilöökidele edasi ja saavutab kohalike korrespondentide tipptaseme, mis ulatub kaugemale ja osade teemade puhul sügavamale. Selliste ässade nagu Ragnar Kondi ja Kalev Vilgatsi tase on kõrge, kuid saavutatav.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Pr Mõttus on tore. Aga. Ringkäenduse vastu ei saa temagi, "manus manum lavat". Kes liiga palju torgib, sellele leitakse rahulikum koht.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võtku pr Mõttus oma šefluse alla ja valvaku et Kadastiku Mart ligi ei pääse. Siis saab pr Mõttusest tippreporter ja lõuna osariikide esinumber.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ehk uurid Viru teemat. Esimene hooaja start ju. Mingid jutud, et ringidel sõit? Kuidas rajaolud. Sul ju käpp sees. Tänud P

 
At 01:30, Anonymous Anonüümne said...

Kaunite tidrikitega mõistab Padre juttu puhuda. Kas blogikogukond väärib ka Mikaela Shiffrini, kes Pekingi olümpial krahhis, saavutuste mesijuttu 83 MK-etapi etapivõiduga, millega alistati igihaljas prl Vonn.
https://www.instagram.com/mikaelashiffrin/
https://www.theguardian.com/sport/2023/jan/24/mikaela-shiffrin-skiing-record-world-cup-lindsey-vonn

 
At 06:55, Anonymous Anonüümne said...

Maailmavaateliselt on valiministel valik IKE või RS200. Kuid mõlemaid grupeeringuid õõnestavad järgmised joonealused: konservatiividele on ebamugav vasakpartei pluss koos/vmeste nimekiri, mis võtab eelkõige IKEst Keskerakonna hääli. Liberaalidel tuleb pöialt hoida, et parempoolsetel suurt edu ei oleks, sest need võetakse kas Reformilt või E200-lt.

 
At 07:01, Anonymous Anonüümne said...

...lisan juurde, Stalnuhhin IKE koalitsiooni vaates on kohutav, arvatavasti võtab üksikkandidaat Keskerakonnalt paartuhat häält.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Siin saab valida ainult kas Padre või Kägu.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Padre ja Kägu hääletavad rahvuslik-konservatiivse alliansi poolt. Padrel on hõimlane Isamaas ja Kägu on puhas Ekre mees. Kui Ansip kandideeriks, siis meeste teed läheksid lahku.

 
At 22:28, Blogger Priit Pullerits said...

Vahendasin PMis veidi ka uudiseid Venemaa spordi teemal:

https://sport.postimees.ee/7698914/ukraina-survestab-jatkama-venemaa-sportlaste-torjumist

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Selliste artiklite seeria eest tuleb Pulleritsule Tõnissoni meediaauhind anda. Nomineeritust laureaadiks. Kogukonnalt palav toetus!

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

ROK: sportlased on nõus lubama venelased tagasi rahvusvahelistele võistlustele
https://sport.err.ee/1608863291/rok-sportlased-on-nous-lubama-venelased-tagasi-rahvusvahelistele-voistlustele

 
At 08:13, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond toetab Pullerits pangu litakas ära.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Päris huvitavad suundumused- Pullerits teeb vene sportlastele vastutööd kuid ROK peab kõnelusi nende tagasitoomiseks.. kuidas nüüd nii juhtus!?
Mille pärast üldse ROK on sellise initsiatiivi endale võtnud? Mõjuagendid tuleb päevavalgele tuua.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

ROKile maitseb vene raha lihtsalt.

 
At 13:22, Blogger Priit Pullerits said...

Juba asjaga tegeldakse, jagasime Ville Arikesega aspektid ära, siin see, mis ta kuulis EOKst:

https://sport.postimees.ee/7699386/eok-juht-sukles-kui-punane-joon-uletatakse-siis-pariisi-olumpia-boikoteerimise-teed-me-ei-lahe

 
At 18:25, Blogger Priit Pullerits said...

ROK võib küll tahta ja suruda, et laske venelased taas suurtele võistlustele, aga Eesti ei kavatse sellele survele alluda - sest Eesti on iseseisev riik!

https://sport.postimees.ee/7699698/eesti-ei-lase-rok-il-endale-pahe-istuda#_ga=2.190841257.22260522.1673776694-1730916258.1668707597

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Suklese öeldu põhjal saab juba allaandmisest kõnelda. "Punased jooned" - kui neist midagi ei johtu, siis pole mõtet neid punaseks ka värvida. See käis selle kohta, et kui ROK otsustab venelaste ja valgevenelaste kasuks, siis Eesti spordielu läheb edasi nagu poleks midagi juhtunud. Jõledad lontrused on spordi juhtimises. Tulebki rohkem munadega meestega asju ajada nagu PPA mehed.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits teeb PPA le kaastööd?

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

Uurida tuleb palju pappi ROK venelaste lubamisega kokku kühveldab ja milliselt skeemitades. Tuleb seda terrorismi ja rahapesu vastast rahandus klauslit nüüd sihtotstarbeliselt rakendada!

 

Postita kommentaar

<< Esileht