teisipäev, jaanuar 10, 2023

Pullerits: Kas võistluste korraldajad on läinud liiale?

Äsjalõppenud Tour de Ski lõputõus mööda slaalominõlva ning selle lõpus rootslannaga juhtunu pani mõtlema, kas võistluste korraldajad enam millegi eest vastutavad ka üldse?

Nimelt, vaatemängu nimel aetakse võistlused üha kurnavamaks ja tapvamaks. Mõnel alal, nagu vormel 1, on pikka aega panustatud ohutusele, kuid vastupidavusaladel näikse asi minevat vastupidi. Mängitakse sellele – kui nüüd liialdades, ent reljeefselt väljendades öelda –, et saata sportlased võistlustulle, kus ainult tugevaimad jäävad ellu; teiste ülesanne on traagiliselt surra.

Kes näinud, kuidas suusatajad Tour de Skil Val di Fiemmes toda lõputõusu võtavad – ja ikka võisteldes ju, mitte treeningtempoga –, saavad aru, et see on mõeldud neist viimasegi elumahla, mis pika võistlussarja lõpuks veel sisse on jäänud, välja pigistamiseks. Ja välja pigistatud need saavad, kui vaatate, kuidas suusatajad langevad pärast lõpujoone ületamist nagu loogu. Finišijärgne ala on elavaid laipu täis, nii et pole kohtagi, kuhu tagantpoolt tulijad võiks kukkuda. Hullem vaatepilt, kui venelaste laupa ründavate vangide saatus Bahmuti all.

Jääb vaid oodata, millal keegi tõepoolest hinge heidab.

Teine võistlus, kus inimestest elumahla väljapigistamine kujukalt esile tuleb, on jalgratturite suurtuurid. Täpsemini, sealsed mägietapid. Ma pole neid harrastajate etappe sõitnud, kuid olen rääkinud inimestega, kes on seda teinud, ja lugenud teiste kogemustest ning saanud juba sellest selge pildi, et tegemist on ränkraske katsumusega. Ja need on ikkagi enam-vähem treenitud ratturid, kes neid üksikuid etappe kord aastas sõitmas käivad. Aga profimeeskondade liikmed sõidavad neid etappe päevast päeva, sageli kolm keskmiselt 15 kilomeetri pikkust Tartu Jakobi mäe tõusu etapi jooksul, ja sõidavad viimse peal, st võidu. See on inimeste kohutav kurnamine.

Võib ju vastu väita, et see on sportlaste vaba valik. Aga kas ikka on? Ei ole ju! Korraldajad panevad võistluse üksikasjad paika ja meeskonnad saadavad sõitjad peale – ei ole seal midagi sportlasel valida. Aga kas korraldajad selle peale ka mõtlevad, mida nad sportlastega – jah, ka sportlased on inimesed! – sedasi teevad? Kas nad vastutavad selle eest, kui mõni peaks ülepingutusest otsad andma?

Kas korraldajad vastutavad selle eest, mis tervisekahjustusi nende üleinimlikku pingutust nõudvad võistlused sportlastele tulevikus võivad põhjustada? Ega hädad pruugi ilmneda kohe. Nende hädade alged kogunevad ajapikku, et avalduda mõni aeg hiljem, pärast spordikarjääri lõppu – siis, kui sportlased on unustatud ning nad on oma lõhutud tervisega üksi.


Kas see kõik pole kuritegelik?

*

Möödunud nädalavahetusel tekitas küsimusi, miks jättis ETV pärast Kristjan Ilvese (fotol paremal) edukat sõitu Otepää MK-etapil, kus ta kaotas 10 km rajal võitjale kõigest nelja sekundiga, näitamata temaga võistlusjärgse intervjuu. Eetris kõlas põhjendus, et tuleb lülituda ümber laskesuusatamise MK-etapi ülekandele. (Kuigi Pokljukas ei startinud tol päeval mitte ükski eestlane.) Meelepaha kostus minu kõrvu isegi laskesuusatajate (sic!) ringkonnast, mistõttu pärisin aru ERRi sporditoimetuse juhilt Rivo Saarnalt. Siin tema selgitus.

*

Kas te ei ole tähele pannud, et jutud venelastega nende lojaalsusest Eestile kipuvad jääma poolele teele, sest kuidas nad suhtuvad Venemaa algatatud sõtta Ukrainas, mis on otseselt seotud ka Eesti julgeolekuga, jääb enamasti välja ütlemata? Sel teemal kolmapäevase Postimehe arvamusküljel kriitiliselt kirjutangi.

Foto 1: Rootslanna Frida Karlsson (keskel) variseb Tour de Ski lõputõusu läbimise järel kokku. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Tour de Ski lõputõusu läbimise järel lumme kukkunud naissuusatajad. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Kurnatud Rein Taaramäe 16. augustil 2021 pärast La Vuelta 202,8 km pikkuse mägise etapi võitmist. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Meditsiinitöötajad askeldamas Tour de Ski lõputõusu läbimise järel kokku kukkunud Frida Karlssoni ümber. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Kristjan Ilves 6. jaanuaril Otepää külje all Tehvandi hüppemäel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

24 Kommentaarid:

At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus. Kas sportlane tohib anda endast kõik ja pildituks sõita? Pagana hea küsimus. Ratturitel on mäefinišid. Peaks ka need ära bännima. Tegelikult on ju viga ikkagi treeneris ja sportlase mentorites, kes ärgitavad sportlast silmnägemise kaotuseni punnitama. Võistluse korraldaja võiks omalt poolt teha rajale pärast tõusu lõppu osavuskatse nagu rallis, et pead sõitma koonuste vahel slaalomit. Kes rada lõikab või koonuse pikali ajab see saab kopsakad karistusminutid. Kõik kes on kursis sellisest takistusest võtavad tõusul hoogu maha, et mitte eksida.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Milline on meedia osa selles, kui võistlused/rajaprofiilid jne üle võlli karmiks lähevad? Kas korraldajad ei lähtu paljuski sellest, kuidas võistlus just teleekraanide jaoks vaatemängulisemaks muuta. (Üsna kurjakuulutavaks muutub see sõna siin - "vaatemänguline"...)

Lugesin PM uudisest, et pealtvaatajad olid Val di Fiemmes suusaraja ääres mootorsaagidega! Võimas ikka, oodakem ka mobiilse saekaatri kaasamist! :)

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandust, mehed, et blogi kommentaaride osa oli vahepeal "mängust" väljas. See lülitus tuli teha tüütute trollide eemalepeletamiseks. Loogem ka ise rohkem korda, idikaid ja uhuutajaid siit välja tõrjudes, siis ei ole vaja vahepeal meelerahuks haudvaikust tekitada.
Nüüd teie kommentaarid ka eelmiste sissekannete järel nähtavad.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Tippspordi võidu võti on võime anda endast nii vaimselt kui füüsiliselt kõik. Nagu juba klassikud on öelnud, siis võrdsete võistluses võidab see, kes rohkem tahab. Ja suudab seetõttu ka kõige rohkem üle oma sisemiste piiride minna -- st. oma organismi eneskaitserefleksid maha suruda ja veel ühe lisapingutuse teha. Eriti kehtib see vastupidavusalade puhul.
Raja profiil pole siin määrav -- platsile on maha kukkunud ka jalgpallurid ja staadionijooksjad, kes soorituse jooksul ühtegi kõrgusmeetrit võtma ei pea...

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Pooled sõudjad pooltel sõitudel sõidavad end pildituks. Vähe sellest, nad masohhistliku himuga suisa kipuvad nautima seda protsessi. Siin ei saa kuidagi korraldajaid millegagi süüdistada (on võitslustrass 2000 m, on paat ja ebainimlikult inimlik soov konkurentidele ära panna).
Kui ikka inimene ise soovib nagu nt Talahhadze, kelle kahevõistluse summa lähenneb 500 kilole (J.Talts 3-võisluses saavutas poolraske kaalus tollal fenomenaalse summa 500 kg esimesena), siis kuidas talle piir ette seada? Rammumeeste erinevatest võistlusharjutustest ei räägigi.
Samas saab öelda, et ka korraldajad tõmbavad "pidurit" näitena sõjaliks-sportlik Erna-retk, kui ka proffidel läks üle võimete.
Üldiselt võttes peabki inimene arukalt toimima, oma võimeid hindama ja suutma ka lõpetada mistahes tegevuse, kui see tema jaoks üle võlli hakkab minema.

 
At 19:30, Anonymous MargusM said...

..meenub ka mingi sportlikult marginaalne ala kus ~2min jooksnud ajakirjanik oksendas pool tundi raja ääres.. loomulikult olid selles korraldajad süüdi!? sest kajastamist on see saanud vähem kui kesklinna hakid..

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Frida Karlsson on huvitav juhtum. Rootslanna sai umbes 2-3 aastat tagasi võistluskeelu, sest ta kehakaal (st mingid tervisenäitajad) ei vastanud normidele. Tidik nägi välja kui buhhenvald. Kuidas on võimalik treenida ennast selliseks, ei kujutagi ette. Kahtlemata mingi terviseprobleem. Mõnel inimesel on alalhoiuinstinkt rohkem manipuleeritavam. Doping?
Kiirelt ei leidnud Fridast tolleaegset skin-pilti.

 
At 08:25, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te pole märganud, et kui Eestis läheb avalikul areenil venelastega jutt Venemaa Ukrainas alustatud ja peetava sõja suunas, siis millegipärast lõpuni sel teemal kunagi ei minda? Aga peaks minema! Tuleb minna!
Sel teemal täna Postimehes kirjutangi:

https://arvamus.postimees.ee/7688231/priit-pullerits-arge-laske-end-venelaste-mesijutust-uinutada#_ga=2.121337999.681152026.1673174994-1730916258.1668707597

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

See on hea et Padre korralikud litakad kirja paneb.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Mis teema selle Kalevi filmiga Priidul on. Kes on see Priidu näoline õel ajakirjanik 2, kes Salumetsa peetis, kas tegemist on kunstilise liialdusega ülitundliku Eesti-Vene spordikunstifilmis või oligi nii, et Priit ka dokumentaalses elus tegeles Eesti spordisangarite peetimisega 1990-1991 ja Ameerika õpingud olidki preemiaks taolise kommaritele meelepärase tegevuse eest?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Kalevi vhilm on Püha Tõde. Kui seal öeldi, et ajakirjanikud Salumetsa kottisid, siis küllap nii ka oli.

Meenub Salumets vahetult pärast mängu Toomas Ubale: "Mis kuradi ussi sa siit otsima tuled!? Mäng algab kaitsemängust!!!"

 
At 11:26, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, eelmised! Ma ei kirjutanud tollal Kalevi korvpallist. Korvpall oli siis staarajakirjanike põld, algajaid nagu mina sinna jaole ei lastudki. Salumetsaga suhtlesin esimest korda vist nullindate algul.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on alati konkurentidest 2-3 sammu ees. Ning suurendab edumaad.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Mingi jama pidi korvpalliga olema, niisama ikka filmi inimest ei portreteerita. Toimetuses oli ilmselt kossu vastane laiem huvigrupp kus said häälekalt ka noored ja tulised üliõpilased paguneid teenida.

Pullerits, Priit - Eesti Entsüklopeedia. Vanasti teati, et kus suitsu, seal tuld.
Töötanud 1987–90 Spordilehe mittekoosseisuline korrespondendina.
http://etbl.teatriliit.ee › artikkel › pullerits_priit

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Jah Priidul õigus jälle, ei minda tõesti oma mõtete avaldamisel lõpuni sõja kohta. Eile oli ka
UV faktoris mõni saatekülaline kes justkui ütles õigeid lauseid aga konkreetsust hukkamõistmaks sõda Venemaa poolt - seda just polnud. Muidu on ju igati õige mõte, et kõigepaelt peab lõppema sõda, aga oluline on ka et Ukraina tingimustel ja kogu sinna juurdekäivate kohtuprotsessidega. Muidu jääb selline mulje et kui sõda lõppenud siis on ainult Ребята, давайте жить дружно! edasi.

 
At 01:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on ühe kollaborandi vahele võtnud. Kiitus!
https://www.postimees.ee/7689018/kollaborandid-jouavad-ukrainast-eestisse

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Mis need kollaborandid Eestist otsivad, kas tahavad korraldada punast revolutsiooni?

 
At 10:56, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat see on mult täna väga mõtlemapanev lugu:

https://www.postimees.ee/7689018/kollaborandid-jouavad-ukrainast-eestisse

 
At 11:19, Anonymous MargusM said...

Priit, sa jäid 9 tundi hiljaks.. : )
Kui tahad oma saba kergitada siis tuleb seda teha ikka õigeaegselt!

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlemapanev lugu. Mida siin siis MÕTLEMA peab? Kapo salapolitsei kaela ässitama vaat mis

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

https://www.postimees.ee/7689018/kollaborandid-jouavad-ukrainast-eestisse - selle loo põhjal juba ammu Hispaanias ...

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Peremehele on visatud kinnas https://tartumaraton.ee/et/suusablogi

 
At 19:28, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli! Konkurents on alati teretulnud. Igaühele leidub oma publik.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kollane ajakirjandus oma tuntud "headuses" https://maailm.postimees.ee/7689572/teaduslikult-toestatud-greta-thunbergil-oli-oigus-vaiksema-riistvaraga-mehed-ihaldavad-keskkonnavaenulikke-autosid?fbclid=IwAR26CT7rxi1w6pK0d47uYA54jIzXzqsHfSVlwqFQGYp9qFC4onR3bajFLt4

 

Postita kommentaar

<< Esileht