reede, november 17, 2023

Pullerits: Kuidas ma USA supermeeskonna peatreeneri usalduse võitsin

1988. aasta suve teises pooles, umbes kuu enne Souli olümpia algust, sõitsin varahommikul Tartust Riiga. Kas bussiga või rongiga, seda enam ei mäleta, kuid see on küll meeles, et kui kohale jõudsin, oli nii paha olla, et pidin kesklinnas hotellis mitmeks tunniks voodisse siruli viskama. See ehmatas üksjagu ära Spordilehe ajakirjaniku Valeri Maksimovi, kelle palvel ma Riiga üldse sõitsingi.

Nimelt toimus Riias Souli olümpia (fotol ülal vasakul) eelne peaproov, Savvini mälestusturniir võrkpallis, kus endastmõistetavalt pidid finaali jõudma – ja jõudsidki – NSV Liit ja USA. Aasta varem oli sama turniir toimunud Tallinnas ning lõppes USA 3:2 võidu ja suure skandaaliga. Juba siis, kui meeskonnad Kalevi spordihalli tulid, hakkas publik maruliselt skandeerima USA poolt. Spordilehes kirjutas tollane peatoimetaja Jüri Paalma sel puhul isegi pikema loo, kus pidi mõistagi rahva poolehoiuavalduse ameeriklastele hukka mõistma.

Riiga sõitsin sellepärast, et Maksimov (fotol all paremal), kelle lemmikala oli võrkpall - ta andis kooperatiivide tekke ajal välja isegi numbri või paar võrkpalliajakirja -, oli päevaks enne finaali leppinud kokku intervjuu USA meeskonna peatreeneri Marv Dunphyga, maailma kõigi aegade ühe väljapaistvaima ja edukama võrkpallitreeneriga. Võrkpallist ei teadnud ma suurt midagi, aga see-eest oskasin inglise keelt. Maksimov inglise keelt ei osanud. Nii palus ta mind, ülikoolis kolm õppeaastat ehk kursust ajakirjandusõpetust läbinud tudengi tõlgiks.

Pärastlõunaks oli mu enesetunne nii palju kosunud, et sain ilusti minna Riia spordihoonesse. Võtsime Maksimoviga istet otsatribüüni keskel. Dunphy seisis rida või kaks meist allapoole, seljaga väljaku poole. Ameeriklaste peatreeneri usutlus oli tollal suur asi, ja sugugi mitte ainult mulle. Nii kogunes meie lähedusse teisigi uudistajaid. Kui mälu ei peta, oli nende seas ka Jaanus Lillepuu, tollal Liidu koondise piiril pendeldanud võrkpallur.

Ma ei mäleta midagi, mida Maksimov küsis, sest tegelesin usinalt tõlkimisega. Korra jäin mingi termini tõlkimisega jänni, aga keegi kõrvalt, võib-olla isegi Lillepuu, tuli appi. Küll aga mäletan seda, et intervjuu kestis umbes kolmveerand tundi, mis oli kolossaalne aeg, ja Dunphy oli ääretult kannatlik ja sõbralik.

Järgmisel, finaalmängu päeval, olin Dunphyle peaaegu nagu oma poiss. Ju sellepärast, et olin ainus kohalik, kes mõistis talutaval tasemel inglise keelt, ja küllap ka sellepärast, et olin nii füsionoomialt kui olemiselt nii mittevenelane, kui olla saab. Mäletan, et mingite geimide vahepeal vahetasime isegi paar sõna, sest hoidsin mängu ajal NSV Liiduga USA võistkonna lähedusse. Mul oli nimelt tekkinud idee, et miks peaks ma olema ainult nimetu tõlk – ma võiks sellest kõigest, mida näen ja kuulen, samuti loo kirjutada. Küll mitte Spordilehele, aga Edasile. Nii hakkasin kõike, mida märkasin, usinalt märkmikusse talletama.

Ameeriklased kaotasid tolle mängu. Kuskilt mälusopist tuleb meelde, et ütlesin Dunphyle, et loodan, et olümpial läheb paremini. (Ja läkski: NSV Liit võitis Souli olümpiafinaalis küll esimese geimi 15:13, kuid kaotas kindlalt kolm järgmist, saades punkte vaid 10, 4 ja 8. Lühidalt: ameeriklased tagusid nad Soulis läbi põranda.)

Pärast mängu oli mul tükk aega, et jõuda Tartusse suunduvale rongile. Nii läksimegi õhtupimedas USA võistkonna peatreeneriga suvise Riia tänavatele kõndima. Rääkisime igasugu asju. Meelde on jäänud, et ta oli minust umbes kolmandik pead pikem. Ei olnud tal kuskile kiiret, ei olnud ka mul. Ma ei tea, kas nüüdisajal oleks selline asi üldse võimalik, et Ameerika pallimängumeeskonna peatreener – ja USA oli tollal ikkagi maailmas number üks, nende superstaar oli Karch Kiraly (fotol ülal vasakul aastal 2023) – võtab aega, et põhimõtteliselt vaenuliku riigi noore esindajaga nagu vana sõbraga aega veedab. Tagantjärele mõtlen, et võib-olla oli asi lihtsalt selles, et käitusin kui normaalne tavaline inimene.

Loo tollest Riias käigust, Savvini turniirist ja vestlustest Dunphyga tegin ka. Kes digiarhiivides oskab tuhlata, leiab selle kindlasti üles. Pealkiri oli «Kaks kanget kahel pool võrku» (ei tea, kas Teet Margna ja Kristjan Jõekalda said oma reisisaadeteks peakirja siit?). Toivo Kivimets sai selle loo eest Edasis veel nädalapreemia. Neil oli toona toimetuses komme, et premeeriti selle osakonna juhti, kelle materjali hindas toimetus nädala parimaks. Mis siis, et Kivimetsal polnud absoluutselt mingeid teeneid selles, et lugu üldse Edasisse jõudis.

Teene selles oli Maksimovil ja Dunphyl.

Foto 1: Souli olümpia meeste võrkpalliturniiri alagrupimäng NSV Liit – Bulgaaria. Foto autor: imago sportfotodienst / Scanpix
Foto 2: Valeri Maksimov 1992. aastal. Foto autor: Meelis Lokk / Postimees / Scanpix
Foto 3: USA võrkpallinaiskonna peatreener Karch Kiraly septembris Poolas Pariisi olümpiaturniiri kvalifikatsioonimängus Lõuna-Koera vastu. Foto autor: EPA/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui te väidate, et erinete näojoontelt nõnda kindlalt venelasest, siis te oskate hästi kirjeldada vene mordat. Palun kirjeldage!
Eelmine post on õpetlik. Eesti perspektiivikas rattamees tegi pilusilmi veebirahva rõõmuks ja hiinlaste kurbuseks, aga kui ratturi vinnilist larhvi vaadata, siis ega ta näppudega väga kaasa aitama peakski.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Tõupuhtad vene konservatiivid väljaõppel: https://twitter.com/666_mancer/status/1724408107583881452

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Leia pildilt Pullerits.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Pildilt on puudu amerikanets.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Nagu pildilt näha, on venelasel suurevõitu suukompleks, mis ei ole evolutsioonis just edasijõudnu tase. Silmade vahe on suhteliselt väike. Kurb küll, kuid Padrel on sarnasusi vene mordaga rohkem kui sooviks.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Eestlase etalon Martin Helme on taas Helle-Mooniga garderoobis laenamas käinud: https://www.nelli.ee/fotod-martin-helme-kannab-naisteprille

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Ja see on Ville Arike , refereerib idiootset soome portaali rallit.fi , kus puudub igasugune analüüs. Soomlased tõmmatakse seal üles Tänaku nimega. Järgneb siis Tänaku nimetamine ryssäks munniks vituks ja kogu sõnadearsenal takka. Adminid ei ütle poolt sõnagi. Korralik sõim Tänaku aadressil pandi üles pärast viimast Jaapani etappi. Igas tavalises grupis või lehel sellist kräppi ei lubata, sommide kitsale hingele sobib.

Huvitav millega tegeleb Ville Arike tööpäeva kui ta seda ei tea.
https://sport.postimees.ee/7901578/soome-ralliportaal-jargmise-hooaja-mmi-medalikolmik-on-juba-selge?

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Rallit Fi on ilmselgelt soometoyota sponsitud. Tohutu enesekiitmine käib ja Neuville Ogieri Hyundai, Tänaku, Oliver Solbergi ja teiste välismaalaste mõnitamine. Ja siis tuleb Ville Arike ja paneb teksti. Ralli fi toimetaja kiidab sportlase valikut ja tiimi? Ega muu tekst ei tuleks kõne allagi, kui oled tiimi hääletoru.

Pullerits kui sinus veel puumatapja eetost siis sa tead mida tegema pead

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Kalle on õige mees, võtab mõttetu ringikihutamise poole peale ja läheb kaitseväkke riiki teenima. Pullerits läks ka elu vormis NA-sse, tagasi tuli muidugi ülekaalulisena.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Profisportlased ei teeni juba ammu sõjaväes. See rohkem meedia poosetamine oli Markkanen läks sõjaväkke.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

19:16 läheb ta sul küll. Kommijate jutt on see ise pole midagi öelnud.

 
At 20:02, Blogger Priit Pullerits said...

Olete tüübid! Kirjuta teile siin unikaalsetest ja eksklusiivsetest hetkedest Eesti spordiloos, kus ristusid noore ajakirjaniku ja maailmakuulsa Ameerika treeneri teed, aga teie tulete ikka rääkima rallist ja Tänakust. No keda kotib!? Tänak ei suhtu ajakirjanikesse just kuigi hästi, kui pehmelt öelda, miks siis peaks mina ajakirjanikuna tema tegemistele kaasa elama? Tore on, kui võidab, aga ega mu elu sellest muutu, kui ei võida. Nagu ka Tänakut ei koti absoluutselt minu tegemised. Miks peakski?!
Soovitan sama rahulikku ja neutraalset suhtumist teiste sportlaste tegemistesse teilegi.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus pole Tänakus ega rallis vaid meedias. Kimeedti meedia samamoodi mõnd soomlast rotiks nagu soome Tänakut, siis litakas tuleks kohe. Kriitika oli Arikese pihta kes teeb näo nagu ei teaks midagi, selle nimi on argus ja väärikuse puudumine. Ralli ei ralli ei ole nii suur ala et sellest kirjutada, kui infot pole ei kirjuta, aga soomlaste ilameediast maha ei puksi

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Arike on spordireporter. Meie meedias on soomekad nagu oma pojad. Rallit fi lehel nimetatakse Tänakut munniks. Kas pole see Arikese töö teada sellist? Mille eest Postimees Arikesele palka maksab?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Niisama uimerdamise eest?

 
At 03:26, Anonymous Anonüümne said...

Villel ja Priidul on targematki teha, kui WRC-d analüüsida.
Siiski paistab, et vehklemise pomm jääb tulemata, vastasel juhul oleks kogukonnale konte puremiseks juba visatud. Ju siis on ringkaitse kogenud ajakirjanike-duo vastu kõva või tõendid nõrgad.

 
At 09:58, Blogger Priit Pullerits said...

Ei saanud, jah, sellele IE asjale kinnitust, kuigi sai tehtud ametlikud päringud vehklemisliitu ja EADSE-le.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Ainus kuulus treener on vanajuut Gomelski, mingit Ameerika võrkpalli treenerit ei tea ega tunne keegi,

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ville ei pea WRC rallit analüüsima vaid lõpetama sommide pealt kopeerimise. Sommid müüvad ralli nimel ema maha, nende meedia pole aus ega erapooletu, nad mõnitavad kõiki mittesoomlastest sportlasi. Villeke on nendega samal real.

Kas teil mehed mingit väärikust on? Tapate puumasid aga võtate soomlaste londi suhu

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

18:30 oli Aet Süvari spordiuudiseid lugemas ja paistis 10 aastat vanemana - vaat mida kehvad uudised inimesega teevad...Süüdi võis olla ka uus look. Aga see ürp tal seljas oli ikka jube küll. Kes ei usu vaadaku õhtust saadet. Vabandan blogiperemehe ees et teemast mööda aga olin tõesti häiritud..

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Päevad pole vennad. Küll ka Aet jälle õitsele lööb, kuigi Debbie sära kõrval on seda raske saavutada. Tuleb olla positiivne ja jalgpalli krahhi asemel tõsisematele spordiuudistele keskenduda.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Aetike oleks lemmik kui ta selle munahigi jalgpalli maha jätaks.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Kristaps Porzingis lammutab Ameerikas nii et tükid taga aga Ville Arike ja postimehe jukud kirjutavad meile (soome) rallimeestest keda isegi soomlased ei tunne. Nagu oleks sport otsa lõppenud. Aafrika jalgpall on kõvemal tasemel kui liivaküngaste ralli. Või orienteerumine. Pullerits ise kui edukalt orienteerus utahi kaljude vahel kus iga veerev kivi oli potentsiaalne surm düünides.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Õige ja tabav jutt: Pullerits ise kui edukalt orienteerus utahi kaljude vahel kus iga veerev kivi oli potentsiaalne surm düünides.

Aga ETV spordireporterite etteasted sõnas ja pildis peab küll siin käsile võtma, muidu läheb asi käest ära. Varsti panevad kurat teab mis selga. Debbie kleit ka kisub sageli. Viletsad stilistid ERRis, kel silma pole.

 
At 08:24, Anonymous alfaisaste marssal said...

Mis seal imestada, Süvari ei ole ammu enam mingi noor plika, vaid juba 46.

Veelgi rohkem on aga muutunud Katariina Lauk-Tamm, vaadake eilses AKs alates 20:18

https://jupiter.err.ee/1609160009/aktuaalne-kaamera-ilm

 

Postita kommentaar

<< Esileht