esmaspäev, detsember 04, 2006

Pullerits: Otsustav mitmekülgsus

Mu endine kolleeg Egert Kamenik, kes on nii mitmeski meesteajakirjas avaldanud täiesti maailmatasemel seksikaid pilte - näiteks Eesti paljaist naisjalgpallureist dushi all -, kirjutas hiljuti, et ei oska kuidagi teisiti suusamaratoniks valmistuda, kui ainult joosta.

Mehelt, kes piltnikuna on näidanud hämmastavat kreatiivsust, on seesugune vähene loovus sportlasena üllatav. Seda enam, et nagu rõhutas eelmisel nädalal mu treener Kalmer Tramm, Eesti naiste B-koondise juhendaja, on praegu, mil lund veel pole, oluline harjutada just mitmekülgselt.

Allpool mõned näited Egertile ja teistele ka, mida ma Trammi plaanide järgi olen teinud, alustades (minu arvates) lihtsamast:

Ujumine. Kõige kergem treening. Tavaliselt esimesed 100-150 meetrit on pisut rasked, aga siis saad rütmi kätte ja edasi läheb justkui autopiloodiga. Eile ujusin pisut üle tunni ja oleks võinud rohkemgi ujuda, sest tunne läks järjest paremaks. Pulss ei lähe üles, käed-jalad ei väsi ära. Ainus häda, et kuna hingan ainult vasakule, siis tikub vasak kõrv vett täis minema. Samuti tikub vesi ninna ning tekitab seal ärritust, nii et eile õhtul läksin magama, üks sõõrmeist umbes. Hommikuks oli kõik taas korras.

Rullikutega sõit. Kui septembris esimest korda klassikarollereid proovisin, oli tunne, et nendega liikuda on suisa võimatu. Pooleteise tunniga sain hädavaevu läbitud vaid 16 km. Aga kolmandal-neljandal treeningkorral hakkasin asjale pihta saama. Kuna Tartu laululava tagune ring on lauge, ei anna seal vahelduvtõuget eriti harjutada, ent see-eest on too ring vaat et ideaalne paaristõuke lihvimiseks. Ja paaristõuge on Tartu maratonil, mis muist kulgeb kergelt allamäge, eriti oluline. Lõpuks sain klassikarullikutel sõidu sedavõrd selgeks, et nii mitmedki mehed, kes käisid seal uisku treenimas, kippusid minust maha jääma. Kahju on ainult sellest, et laululava taga lõpetati rullikute laenutamine juba mitu nädalat tagasi.

Jooksmine. Tean, et enamik vihkab jooksmist. Kuna tudengina ligi kaks kümnendit tagasi harrastasin pisut keskmaajooksu (isiklikuks margiks 800 meetris jäi 1.55,9), siis mulle on jooksmine kerge lõbu. Tõsi, kui neli viis-aastat tagasi jalad pärast pikka-pikka pausi kõhu alt taas välja võtsin, valmistas ka 3 km läbimine suurt raskust. Aga nüüd läheb 10 km tempoga 4.30-4.35 suisa mängeldes. Pärast mõtled koguni, et ei tea, kas sellest trennist kasu ka oli. Suusaspetsid räägivad, et ega puhtakujulisest jooksmisest väga suurt tolku siiski pole, sest liigutused on võrreldes suusatamisega teistmoodi.

Rattakross. Tõsi, seda ei ole ma juba ligi kuu aega teinud, kuid tänu soojadele ilmadele olen märganud, et mitmedki rattamehed on oma sõiduriista talvekorterist jälle välja veeretanud. Samas, ega rattasõit olegi mulle kontimööda ja vaimu järgi. Ärgu ratturid pahaks pangu, aga see tundub üksjagu ropp ja rõve ala. Eriti maastikul, kui pärast oled üleni mudane. Ja ega maanteelgi vihmaga asi parem ole. Lisaks eluohtlik. Ning nagu suusamehed on seletanud, tõuseb rattasõidust suusaettevalmistuseks veel vähem kasu kui jooksmisest.

Suusaimitatsioon. Viimati tegin Tartu dendropargis imitatsiooni tund ja 50 minutit. Seal on seitsme tõusuga ring, mis eri inimeste väitel küünib 1,3-st 1,7 kilomeetrini. Kalduks eelistama 1,3 km. Regio pealik Teet Jagomägi ütles, et tal kulub selle läbimiseks kümme minutit, nagu on kulunud mulgi. Aga kuna seal on pidevalt tegemist tõusudest üles ronimisega, on väheusutav, et tempo püsib 6 min/km kandis. Kui püsiks, siis oleks tegu 1,7 kilomeetriga. Ent olgu ringi pikkus milline tahes, on imitatsioon, kui tõuget korralikult rõhutada ja võtta tõuse hüpetega ning laskumistel ja väikestel lauskmaajuppidel mitte kõndida, ikkagi hirmus raske treening. Laupäeval tundsin selle eel isegi kerget vastikust, aga kui võtad kepid kätte ja hakkad tegutsema, ei siis enam tagasivaatamist ole. Pärast on muidugi mõlemad särgid raskelt märjad ning isegi nokatsmütsi nokk tilgub higist. Lühidalt: masohhislik treening.

Jõutreening. Kõige nürim treening. Minu respekt neile, kes viitsivad ja suudavad seda päevast päeva teha. (Suusatajaid noist muidugi ei saa, pigem kulturistid.) See on hästi tuim töö, kusjuures iga järjekordse harjutuse kallale asumine nõuab metsikut kontsentreerumist, jõu koondamist. Eile, enne tunnist ujumistrenni, mässasin rauaga 35 minuti. Nii vähe pole ma juba tükk aega jõudu teinud. Tavaline taks on 50 minutit, kusjuures siis on viimased veerand tundi sellised, et hambad on ristis ja nutt vaat et pingutusest kurgus. Aga ma katsun ka tempot hoida, harjutuste vahel mitte rohkem ringi jalutada, kui on hädavajalik ühe masina või kangi juurest teise manu minemiseks.

Eile trehvasin Arena jõusaalis Pere ja Kodu tegevtoimetajat Evar Saart, kes tuli sõudeergomeetril rassima, ning ta imestas, miks ma nii higist leemendan. Tjah, olen seda ise ka täheldanud, et harva näen seal kedagi, kel särk seljas läbimärg. Aga ega ma käigi seal rinnalt surumise rekordeid jahtimas, vaid jõuvastupidavust arendamas.

***
Siin blogis on küsitud Vooremäe ja samuti Vorbuse suusaradade kohta. Uurisin asjade seisu SA Eesti Terviserajad juhatajalt Jaanus Pulleselt, kes kinnitas, et Vooremäele tulevad sel talvel vanade põhjade peale kindlasti rajad, kokku 6,5 km. Ta lisas, et uued trassid on ka juba maha märgitud. Paraku tuleb sel talvel läbi ajada valgustuseta, sest Pullese sõnul pole selle paigaldamine tehniliselt veel võimalik. Ent kavas on valgustuse sättimine küll. Igatahes väitis Pulles, et kui näiteks jaanuarist peaks lumi maha tulema, saab hakata kohe ka Vooremäel sõitmas käima, nii klassikat kui uisku.

Vorbuse mäe radade kohta ei osanud Pulles midagi öelda, sest see pole n-ö tema rida. Ent ta möönis, et kui Vorbuse mägi ühendada Jänese matkarajaga ning Tähtvere pargist sinna suusarada maha tõmmata, saaks edasi-tagasi kokku 15 km pikkuse korraliku sõidu.

Foto 1: Ajakirja DI esikaas, foto on teinud Egert Kamenik.

Foto 2: Kätekõverdused
Foto autor:
Sille Annuk / Postimees / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Tänud Vooremaa info eest :)

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

dendropargi imitatsiooniringi pikkus on 1450 m (paar meetrit siia-sinna).

 
At 09:35, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Väino, info eest!
On sinna sisse ikka arvestatud ka see jõnks, mis läheb solgioja äärde ja sealt kohe hästi järsult välja keerab?

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa huvitav lugeda musta maa treeningu kohta ja heameel tõdeda, et endalgi just selline mitmekülgsem see treening eelmisel ja sel sügisel välja tulnud.
Priidule:
Ujumine on hea ja mõnus, aga mulle tundub oma kogemuse põhjal, et see harjutamine sõudeergomeetril on veidi kasulikum - kuid samas väga suurt kannatust nõudev. Sest olenemata valitud sõudmise raskusest (valin tavaliselt Concept 2-l alla 5 jääva raskuse pikema treeningu puhul) on peale 40 minutit istumist paigal ja nüri tõmbamist pilk juhm - sest ümbrus ei muutu ja kui 1h kuni 1h15 min kätte jõuab (mu pikk sõudmine tavaliselt), siis on tagumik ka lisaks kange istumisest. Üritan sõudmisel hoida ka pulsi aeroobsel tasemel, ehk umbes sellisel, millega teen u. 20km vaikseid jooksuotsi - minu puhul 138-142.
Soovitan proovida, alustades lühemate otstega, kuid ikkagi kergete raskustega - raskused 9-10 viivad pulsi segarezhiimi lõppu ja ilmselt üle 10 minuti tehes ka anaeroobsesse.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

Respekt eelmisele!
Tund aega sõuda on tõeline kannatamine. Olen pisut proovinud, teinud trennide lõpetuseks raskusega 9-10 2000 m otsi kaks tükki umbes 8 minutiga kumbki ja siis otsa 500 m spurdi (800 m MR tempo kanti), aga see on ikka hirmus nüri ja tapvalt tüütu. Vaim peab värske püsima, kui mõistust väsitada, kardan, et võib trenn vastumeelseks muutuda.
Head vastupidamist!

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Isegi Eesti tippsõudjad ei sõida raskusega 9-10. Treenitud mehele on paras 6-7, harrastajale 4-6. Kui teed spinningut või üritad jõudu ergomeetril arendada võid ajutiselt panna raskuse 9-10 ja madal(14-16) tempo. Aga treenida oleks Pulleritsu sugusel(u 70kg) mehel paras 6ga, tempo 18-22.
Ja kui peaks olema soov enda tulemusi võrrelda, siis ranking on siin: http://www.concept2.com/sranking03/rankings.asp
(Tippsportlasi tabelites enamasti pole)

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

http://www.concept2.com/sranking03/rankings.asp

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

millegipärast ei lase aadressi täielikult üles panna, aga sealt lehelt otsides peaks leidama tabelid.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Ma nüüd küll ei soovinud sõudmist üle tähtsustada mitmekesise treeningu hulgas, aga veidi kippus arutelu sinna kanti. Lihtsalt kordan, et see tundub olema veidi efektiivsem suusatamise tarvis kui ujumine, kuid head on mustal maal harjutamiseks mõlemad. Nagu vihjasin, aitab see veidi ka vaimu "treenida", sest kannatust ja püsivust on vaja. Metsas joostes, suusatades või imiteerides vaheldub maastik kogu aeg ning treening kulgeb palju emotsionaalsemalt. Ja ega ma ka tihti sõua nii pikalt. See aasta olen saanud nüüd sügisel peale rahvajooksude lõppu oktoobri keskpaigas ning (harrastuse-)puhkuse 2 nädalat siiamaale oma 6-7x sõuda (nädalas kord võimalusel ja esimene kord ainult 5km, edasi 10, 14, 15 ja 16, 18 km).
Efekti järeldan selle põhjal, et eelmine talv, kui ka sõudsin enne ning harva ujusin, olid suusatulemused paremad kui üle-eelmine talv, kui sügisel sai samamoodi 1x nädalas ujutud ja harva sõutud. Muidugi üleeelmine talv oli esimene kord ka Trt maratoni sõita.
Kuid tegin eelmine sügis ka esimest korda imitatsiooni 1x nädalas, millest oli loodetavasti abi (ka Priit vist kinnitab seda blogi põhjal järeldades).
Seni pole veel rullsuuski raatsinud omale osta. Ehk peaks? Kas efekt on ilmne?

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

ilmselt on tõesti "mustamaa" treeningul kasulikum sõudeergomeetrit sikutada, kui ujuda, lihtsalt liigutuste iseloom on sarnasem, eelkõige jalgade töö

 
At 11:40, Blogger Unknown said...

salomon boots
north face
ecco
michael kors handbags
jacksonville jaguars jersey
steelers jerseys
versace shoes
ghd flat iron
omega watches for sale
vikings jerseys
20170317

 
At 05:08, Blogger Unknown said...

adidas nmd
adidas superstar shoes
michael kors handbags
yeezy boost 350
yeezy shoes
harden shoes
michael kors outlet store
yeezy boost
nike roshe run
adidas neo
320

 
At 05:45, Blogger raybanoutlet001 said...

chicago bulls jersey
michael kors outlet
ugg outlet
christian louboutin shoes
rolex replica
skechers shoes
ugg outlet
ugg boots
nike outlet
clippers jersey
2017.7.5

 
At 04:42, Blogger Unknown said...

yeezy boost
yeezys
new england patriots jersey
longchamp
nike air force 1
adidas nmd
kyrie irving shoes
adidas tubular shadow
yeezy boost 350
adidas nmd runner

 
At 05:19, Blogger jeje said...

yeezy boost 350
nike zoom
longchamp handbags
converse shoes
nike roshe run
curry shoes
adidas stan smith men
basketball shoes
adidas yeezy boost
hogan outlet

 
At 04:04, Blogger Unknown said...

nike cortez women
michael kors outlet
yeezy boost
nike roshe run
nike air zoom
nmd r1
adidas ultra boost
nike air vapormax
adidas yeezy
gucci belt

 
At 06:03, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
canada goose jackets
prada shoes
pandora
coach outlet online
coach outlet
nike roshe run
true religion jeans
pandora charms
nike trainers uk
fitflops sale clearance

 

Postita kommentaar

<< Esileht