teisipäev, märts 06, 2007

Veikko Täär: Pettumusi Vasaloppetilt

Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis... kohtasin laeval Blogi-Arti, kes palus, et ma omapoolseid mõtteid ja tundeid Kuninglikust Maratonist jagaksin. Siin siis järgnevalt mõned läbielamised.

Suusapidu on tõesti tõeliselt grandioosne - ligi 16 tuhat osavõtjat! Lummav vaatepilt märtsikuu esimese pühapäeva varahommikul Säleni eelsel väljal. Ilmaprognoos oli väga vastukäiv, seega otsustasime lasta suusad Vasaloppeti ametlikul määrdefirmal, Tokol, ettevalmistada.

Alustasin teisest stardigrupist. Tempo kruviti algusest saadik väga suureks, esimestel tõugetel hakkas süda aimama halba, et ei libise piisavalt ja pidamisega saab olema veelgi kehvem. Kahjuks osutus kõik tõeks.

Ilm oli oodatust soojem, sadas kerget värsket lund, rada oli pehme, kasutati enamasti vaid kahte jälge, toidupunktides rohkemaid jälgi. Esimeses kurikuulsas «pudelikaelas» oli väga suur võimalus oma suusavarustus lõhkuda. Tundus, et tuhandetel suusasõpradel oli suuskade ettevalmistus ebaõnnestunud. See kõik on tehnilise spordiharrastuse, suusatamise, eeldatav kurbmäng.

Eeldasin, et sel suurimal suusapeol on kõik viimse detailini läbi mõeldud, kuid...
Ma ei võta enamasti maratonidele joogipudelit ja energiageele kaasa, sest eeldatavalt on toitlustuspunktid väga hästi varustatud nii joogi- kui söögipoolisega. Vasaloppeti toitlustuspunktides ei pakutud midagi tahkemat peale kuiva saiakukli, mis ei kõlvanud kuhugi. Tänu sellele väsisin poolel maal täiesti ning pidin aja maha võtma. Seisin toitlustuspunktis ja püüdsin taastada energiat, lasin oma suusad kliisterdada ning see lubas mul ka finišeerida.

Mind pani imestama, et toitlustuspunktides polnud sõiduajast ülevaadet, rääkimata viimastes punktides medalini jäävast ajast. Oli juhuseid, kus Exeli uue kepi käesideme õmblus rebenes ja Vasaloppeti korraldajad ei andnud ingliskeelse küsimise peale asenduskeppi.
Oli kangelasi, kes suutsid veeta Rootsi võrratutel maastikel üle kümne tunni. Vaeva nähti palju, katkestajaid oli kuuldavasti viie tuhande ringis ehk peaaegu kolmandik. Liidrid sõitsid rahulikult ja tänu sellele oli medalivõitjaid (võitja aeg + 50 %) meeste hulgas rekordiliselt palju. Kuna aga parim naine Elin Ek kaotas võitjale alla viie minuti, siis medalivõidukaid naisi oli vähe. Igatahes müts maha kõigi läbinute ees ja õnnitlused medalivõitjatele.

Tõdemus vaid, et Kuninglik Maraton pakkus väikese pettumuse just mõninga korraldusliku poole pealt ja suusakultuur sõitjate hulgas on Tartu maratonil parem, rääkimata korralduslikust poolest.

***

Veikko Täär sai Vasaloppetil startinud eestlastest 14. tulemuse, olles kokkuvõttes 978.

Eestlaste kohad Vasaloppetil esimese tuhande seas:

10. 04:45:07 Raul Olle Estonia
14 . 04:45:27 Andrus Veerpalu Estonia
99 . 04:48:42 Priit Kajari Estonia
353. 05:00:41 Andres Laineste Estonia
417. 05:04:38 Rannar Raantse Estonia
418. 05:04:39 Priit Rooden Estonia
511. 05:08:14 Mehis Rump Estonia
631. 05:13:56 Erki Kull Estonia
696. 05:16:49 Jürgen Saarniit Estonia
743. 05:18:18 Kaido Pesor Estonia
920. 05:26:11 Valdis Kaskema Estonia
944. 05:27:02 Arne Tilk Estonia
971. 05:27:55 Ahto Tatter Estonia
978. 05:28:11 Veikko Täär Estonia

Foto 1: Veikko Täär mullu kevadel Eestimaa pinnal suusatamisest mõnu tundmas. Foto: Veikko Tääri erakogu
Foto 2: Teet Reedi (vasakult), Ain-Ivar Tupp ja Art Soonets kaks päeva enne Vasaloppeti maratoni stardialaga tutvumas. Foto autor: Scanpix

16 Kommentaarid:

At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

See on kummaline, et sõiduajast, nii pikal distantsil, polnud ülevaadet kohapeal. Sest internetis oli kontrollpunkti läbimine koheselt fikseeritud. Meie suusagrupi süsteem käis nii, et mina olin arvuti taga (Eestis) ja toitlustuspunktidest helistati mulle, et uurida kui kaugel keegi parasjagu oli.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Siin nimekirjas on viga. Tuhande sisse sõitis ka Andres Laineste.
Laineste, Andres koht: 353

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Veikko stardinumber oli 14791, kas siin oli tegemist Tartu maratoni hea kohaga et ta teisest stardigrupist startis? Muidu numbri järgi oleks pidanud olema 10 stardigrupis

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmistele:
1) parandan Laineste vea kohe ära;
2) jah, Tartu maratoni koha ettenäitamisel sai parema stardigrupi.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Maitse üle loomulikult ei vaielda(vaid kakeldakse :) )-aga ka Tartu maratonil neid rosinakuklite kuhilaid vaadates tekib küsimus-kellele need on mõeldud?

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine aasta maitses kukkel paremini. See aasta tundus see jah kuidagi kuiv. Lisaks pakuti eelmine aasta ka enrgiageele, see aasta mitte, olin ise mõned rajale kaasa võtnud ja numbrile kleepinud. Ühes vaheaja punktis kommentaator, ütles sõiduaega ja luges kohtasid aga tegi seda rootsi keeles, seega ilmselt kõik ei pruukinud arusaada. Võtja aega hüüdsid mõned härrad raja äärest. Tartu maratonil ei ole ju ka kuskil sõiduaega näha? Minul oli kell käel ja kontroll igati olemas sõidule. Seega minul igati positiivsed kogemused, ja nuriseda ei ole millegi üle. Või kui siis ainult selle üle, et finisi järgselt pakutud supp oli liiga vürtsikas :) Aga no see oli puhtalt minu isiklik probleem.
Eero

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maratonil on mõnes punktis suured kellad olemas. Palul on alati olnud, mujal kuidas kunagi.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Selge, kui on siis on, lihtsalt ei olnud tähelepannud:)

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuidagi nagu natuke nutune sissekanne siin täna näitlejahärra poolt. Kas midagi rõõmustavat ka oli, järgmisel aasta jälle või …?

Tegelt ma tahtsin hoopis kommida siin sissekande juures seda esimest pilti, mis hullult kadedaks teeb. Paljapäi, lühikeste varrukatega ja kevadpäikese paistel suusatamas – vot see on lahe. :)

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

See jah natuke imelik, et ca kolmandik osalejatest on mitterootslased, aga kogu info - nii verbaalne kui kirjutatud - on kohalikus lycka-bro keeles.
Kuna raja ääres oli meeletult niiöelda metsikuid (klubide) joogipunkte, siis arvatavasti punktides käisid neid kukleid söömas vaid tagapool 3-4000 kohta sõitjad. Ise sain oma kotis oleva kraamiga hakkama (teine kott küll hilines saatetiimi vea tõttu ca 18km), punktidest võtsin ühe lonksu kollast jooki ja ühe mustikasupilonksu, aga see jordgubbar hakkas sees keerama.

Suusakultuur oli nagu meil, on neid, kes enne rajavahetust-ettetulemist hoiatavad ja neid, kes lihtsalt tulevad. Rullnoklus on haigus.

Kokkuvõttes mina küll pettunud pole - võimas fiiling ja medal käes. :)

 
At 20:42, Blogger Unknown said...

See artikkel jätab nutuse mulje tõesti, kuid see oli lihtsalt väike kriitika maailma suurima ja prestiizheima maratoni kohta. Olge sallivamad. Muidugi oli ülev näha nõnda palju suusklejaid ja 80 aastaseid veterane õhtuhämaruses finishisse jõudmas, väsinult, kuid õnnelikult. Minagi olen rõõmus, et läbisin selle vägeva ajalooga suusasõidu ja soovitan suusasõpradele kordki see läbi teha. Edu!

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult oli tänavu mõnus ja palju kergem sõit võrreldes eelmise aastaga. Alati peab rajal lootma iseendale ja sellele mis kindel. Spordi jooki ja rammusat mustika suppi oli külluses ja seda anti ka ilusasti kätte(erinevalt Tartu Maratonist).Geelid tuleb endal kaasa võtta kas siis tasku või paelaga kaela. Määrimine tasub alati usaldada proffidele. Siinkohal tänud Simmo Kikkasele kes rasketest oludest tegi parima töö.
Nii, et kes polnud rahul järgmine aasta uuesti.
tervitused suusasõpradele,
Andres

 
At 05:32, Blogger Unknown said...

qzz0606
coach handbags
michael kors handbags
moncler outlet
oakley sunglasses
bulgari jewelry
dior outlet
visvim shoes
nba jerseys
knicks jerseys
coach outlet

 
At 06:22, Blogger Unknown said...

yeezy 500
links of london
kyrie 3
hermes handbags
nike air force
oakley
michael kors outlet
nike mercurial vapor
longchamp
yeezy boost 350

 
At 05:57, Blogger Unknown said...

www0912


true religion jeans
red bottom shoes
coach factory outlet
nike shoes
canada goose
nike tn
christian louboutin shoes
nike blazers
louboutin shoes
louboutin shoes

 
At 04:22, Blogger Unknown said...

jinyi921
birken stock
moncler outlet
jordan 8
canada goose outlet
christian louboutin shoes
pandora
bottega veneta
ralph lauren polo
jordans
james harden shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht