neljapäev, märts 01, 2007

Pullerits: Nüüd läheb Vasal andmiseks!

Helistasin eile õhtul Raul Ollele ja sain temalt väga huvitava definitsiooni, mis on tipp- ja tavasportlase vahe. Olle nimelt väitis, et tema tippsportlane pole. Tippsportlase tunnus olla tema sõnul see, et kuskilt miski peab pisut valutama või tunda andma. "Mul ei anna," lausus ta ja lisas: "Järelikult pole ma tippsportlane."

Sellegipoolest, kinnitas Olle, läheb ta oma kaheksandale järjestikusele Vasaloppetile püüdma kohta esikümnes. Kas ettepoole tulekuks ei ole variante, pärisin, mille peale ta kostis, et on küll, aga selleks peab kõik ideaalselt klappima. Tallinna maraton, kus ta teiseks jäänud Algo Kärbi sõnul tal teise 24 km ringi teisel poolel aegamööda tempot juurde pannes tasapisi eest ära sõitis, nii et lõpuks oli vahe ligi 40 sekundit, oli Olle sõnul näidanud, et vorm on hea, kuid mitte väga hea.

Kui uurisin, mis taktikaga ta Vasale läheb, lausus Olle, et taktika kujuneb sõidu käigus ning oleneb rajaoludest, suuskade libisemisest ja enesetundest. "Nagu viimased sõidud on näidanud," tähendas ta, "on vastased väga tugevad ning väga õhku täis ei ole mul põhjust minna." Liiati nõuab Vasa lõpuosa tugevat paaristõuketööd, mis Olle sõnul talle eriti ei sobi. Tema eelistab vahelduvtõukelist sõiduviisi.

Vasaloppeti stardiprotokollist leiab ühtekokku 170 Eesti suusataja nime. Nende seas jäid lisaks Ollele (stardinumber 11) mulle silma (nime järel stardinumber):

Meelis Aasmäe, 10
Meelis Atonen, 4012
Jüri Jaanson, 1001
Ain Kaare, onkoloog, 12231
Priit Kajari, 157
Jaan Kallak, 1175
Indrek Kelk, 3354
Margus Püvi, 15151
Teet Reedi, 5851
Art Soonets, 11844
Jaak Teppan, 12434
Arne Tilk, 3379
Ain-Ivar Tupp (Soonetsi sõber), 11845
Veikko Täär, 14791
Margus Uudam, Eesti Energia, 16219
Andrus Veerpalu, 198
Sten Weidebaum, koolitaja, 15048

Mu põhirivaal Art Soonets tahab päev enne Vasaloppetit läbida sealkandis ka mingi 30 km pikkuse ajakirjanike sõidu, kuigi ta pole mingi ajakirjanik, vaid digifotopanga juhataja - aga üks meedia kõik. Seal pidi iga osaleja saama punase puuhobuse. Ütlesin Soonetsile seepeale: no muidugi, seda punast puuhobust on sulle küll hirmsasti vaja. Aga eks siis hiljem näeb, kuidas mõjub 30 km kas või kerges tempos järgmise päeva 90 km pikkusele ponnistusele.

Sten Weidebaum saatis mulle Vasaloppeti ametlikult koduleheküljelt eilsele lisaks veel huvitavaid fakte. Nautige! Vähemalt pole pingutada vaja.

Kuidas kõik tegelikult algas:
10. veebruaril 1922 kirjutas toimetaja Anders Pers ajaloolise artikli ajalehes Vestmanlands Läns Tidning. Ta pakkus välja idee korraldada suusasõit Säleni ja Mora vahel. Juba samal aastal saigi see teoks. Seega võib Anders Persi lugeda Vasaloppeti isaks. Ta sidus oma idee Gustav Eriksson Vasa põgenemisega suuskadel Morast Norrasse aastal 1521. Miks mitte nimetada seda suusavõistlust Vasaloppetiks, mõtiskles Pers.

Juba järgmisel päeval edastas selle artikli Dagens Nyheter, toetades ideed korraldada Gustav Vasa mälestuseks pikk suusavõistlus.

Nii otsustaski pärast väikest debatti ajakirjanduses Mora IFK juhatus 5. märtsi koosolekul korraldada proovivõistlus, kui selle rahastamine peaks õnnestuma. Dagens Nyheter toetas võistlust 1000 krooniga ja nõnda saigi 19. märtsil 1922 teoks esimene Vasaloppet. Registreerus 139 suusatajat, osales 119, kaks katkestasid. Võitjaks tuli 22-aastane Ernst Alm, võiduaeg 7:32.49.

Erilised võistlused
1988
Vennad Örjan ja Anders Blomquist Lidingö IFK-st võtsid võitjapärga kandnud tüdruku sülle ja sõitsid korraga üle finišijoone. Kaksikvõitu olid varem mitmed üritanud, kuid alati olid kohtunikud suutnud parema välja selgitada ja võistlejad järjestada, kuid 1988. aastal vendadel Blomquistidel see siiski õnnestus.

2004
Võitis Anders Aukland Norrast. Tema järel lõpetas 14 584 osalejat, mis on siiani rekordiline tulemus.

1923 - esimene naine Vasaloppetil
Ajaga 10:09.42 läbis Vasaloppeti esimese naisena Margit Nordin Grängesbergist. Finišis kiideti tublit naissportlast, kuid vahetult pärast seda võeti vastu otsus naisi enam mitte võistlusele lubada.

1925 - esimene raadioülekanne Vasaloppetilt
Raadio oli oma saadetega ülepea alustanud sama aasta 1. jaanuaril ning tahtis siis kohe üritada ka otseülekannet Vasaloppetilt. Sven Jerringile usaldati ülesanne finišisirgelt toimuvat vahendada. Ülekanne algas 13.00, pool minutit hiljem saabus võitja Sven Utterström. Kuigi tol korral valitses seal paras kaos, sai sellest alguse tugev raadioülekannete traditsioon.

1943 - legendaarse Mora-Nisse esimene võit
25-aastane Nils Mora-Nisse Karlsson võitis oma esimese Vasaloppeti. Kokku võitis ta Vasaloppeti aastatel 1943-1953 üheksa korda!

1950 - suurima eduga võit
Mora-Nisse oli hiilgevormis ning võitis teiseks tulnud Martin Karlssonit 21 minutiga.

1954 - esimene võit välismaalasele
Esimese välismaalasena õnnestus Vasaloppet võita Pekka Kuvajal Soomest.

1977 - esimene venelasest võitja
31-aastane Ivar Garanin sai sellega hakkama Jorma Kinnuneni ja Tommy Limby ees.

1987 - kõige külmem võistlus
Stardis oli külma 30 kraadi. Start ometi anti ning võitjaks tuli Anders Larsson ajaga 4:20.20.

1990 - võistlus jäi ära
Esimest korda pärast Teist maailmasõda jäi Vasaloppet ära, sest ülisoe ilm sulatas lume. Kokku on Vasaloppet ära jäänud üldse kolmel korral - 1932, 1934 ja 1990.

1997 - naised Vasaloppetil tagasi
Ajaga 5:06.35 võitis Sofia Lind.

2000 - võit Eestisse
Raul Olle võitu on kirjeldatud nii:
32-aastane Raul Olle tuleb Lõuna-Eestist. Juba noorelt hakkas Raul murdmaasuusatamisega tegelema ning tal õnnestus ka kool ja ajateenimine suusatrenniga ühendada.
Võistluse varajases faasis asus Raul Mora poole kihutama sellisel kiirusel, millega ükski konkurentidest ei suutnud kaasa minna. Tema keskmiseks kiiruseks kujunes 21,21 km/h. Võidupärja seadis talle kaela Emma Stefansson.

Nüüdseks on Vasaloppeti põhidistantsile, mis peetakse alati märtsikuu esimesel pühapäeval, lisandunud järgmised Vasa kaubamärgi all toimuvad üritused:

HalvVasan - 45 km (PoolVasa)
KortVasan - 30 km (LühiVasa - mõeldud pereüritusena)
SkejtVasan - Vasaloppet vabatehnikas
StafettVasan - TeateVasa; distants on viieks jaotatud ning toimub teatesõit
TjejVasa - (TüdrukuteVasa) 30 km ainult naistele
Öppet spar - Avatud rada
Barnens Vasalop - webikeskkonnas lastele mõeldud arvutimäng

Vasaloppeti rootsikeelsel avalehel on uudiste all kirjas, et Andrus Veerpalu lööb sel aastal favoriidina kaasa: "Eesti paneb välja supertiimi - lisaks Veerpalule võistlevad ka Meelis Aasmää (sic!) ja Raul Olle. Neid saab väga põnev jälgida olema, sest teada on, et see trio on end Vasaloppetiks hästi ette valmistanud ja nad valdavad distantsi hästi."

Foto 1: Raul Olle tänavuse Tartu maratoni stardis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Meelis Aasmäe tänavuse Tartu maratoni stardis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Raul Olle (paremal) koos Eesti suusakoondise peatreeneri Mati Alaveriga tänavuse Tartu maratoni finišis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix