esmaspäev, november 19, 2007

Pullerits: Poolteist maratoni juba tehtud

Ei oleks osanud arvatagi, et koerast nii palju kasu on. Olin reede hilisõhtul saabunud olümpialuurelt Sotši - tagasisõit sealt keskis nagu Ameerikast, kokku uksest ukseni 16 tundi! -, kus valitses meeldiv hilissuvekliima. Õhusooja 16, meresooja 18 kraadi - vähemalt nii väitis termomeeter Venemaa rikkuselt kuuendale mehele Oleg Deripaskale kuuluvas luksushotellis Rodina (kus kõige kallim number, üle 160 ruutmeetri, maksab praegu ligi 40 000 krooni öö ja kalleim vein 30 000 krooni alla ja krabiroa eest tuleb välja käia 2000 krooni). Aga Eestis kargas ninna talvine hõng.

Aga ma ei teadnud arvata, et talv juba nii tõsine on, kui me pere koer, miniature schnauzer Morgensilber Cherry Blossom, poleks minuga hommikul välja virgutusjalutuskäigule tulnud - ja selle asemel, et niisama maja ümber luusida, otsustasin koos temaga takseerida, milline on olukord Tähtvere spordipargis.

Oli suusatatav olukord.

Niisiis võtsin nurgast alla tuhandekroonised paari aasta vanused hallid rahva-Fischerid, lükkasin peopesaga tolmukihi alt (vana määrdekiht oli juba ammuilma kulunud) ja läksin sõitma. Nii öelda prooviks, et kuidas on.

Kakskümmend ringi sõitsin ära (17 km), aega läks poolteist minutit alla kahe tunni. Minek oli hea. Jõepoolsel sirgel valitses jää, nii et tõugata sai ainult paaris, stardi-finišisirgel oli lund peal, seal sai uisusammu katsetatud. Nii ta siis läks: kaks kolmandikku paaristöö ja kolmandik ringist vabastiilis. Ja otsustasin jätkata.

Päike ka paistis. Ilus oli. Seepärast oli väljas teisigi: oli kelgutajaid, oli jooksjaid, oli isegi kaks ratturit, loomulikult kepikõndijad. Isegi üks ema oli tulnud oma lapsega suusatama. Loodan, et konkurendid suusatasid samal ajal veel paremas kohas, Otepääl näiteks. Igatahes Tähtveres ühtki rivaali näha polnud. (Aga keda üldse ei olnud - need olid rulluisutajad. Ma ju olen öelnud, et rulluisutamine ei ole tõsine sport - nii kui ilm veidi ebasoosivamaks muutub, on nad kadunud.)

Resümee: 52 ringi ehk 44,2 km 2:35ga. Pole just olümpiavõitja kiirus, aga Tartu maratonil viimase saja hulka ka ei jää. Ausõna, oleks veelgi sõitnud, nii hea tunde sai, kuid mõtlesin, et millelgi tuleb ikka piir panna. Sest lõppeks nägi treeningplaan ette ainult kaks ja pool tundi matka, mitte mingit kihutamist.

Tunnistan ausalt üles: rikkusin treeningplaani ka eile, pühapäeval. Sest Sotšis polnud võimalik plaanist kinni pidada. Seal ei olnud lihtsalt kohta, kus teha imitatsiooni. (Ja basseinipilet Rodinas oli nii krõbe, et seal polnud ühtki ujujat nähagi.) Nii piirdusid mu Sotši trennid teise neljanädalase tsükli viimasel, kõige kergemal nädalal kahe 11 km pikkuse jooksuga piki linna läbivat peateed, kuhu mahtus ka 2 km tõus ja põikamine Riviera parki, ning ühe jõuvõimlemisega hotellitoas. Aga treener Kalmer Tramm, Eesti naissuusatajate peatreener, oli soovitanud, et kui vähegi võimalik, tuleb suusatada, ja lisanud, et suusatamise treenimiseks pole ühtki paremat moodust kui suusatada.

Niisiis panin ka eile hommikul suusad alla. Aga tingimused olid muutunud. Öösel oli maha sadanud õhkõrn lumekiht ja kui ma kella 11 ajal sõitma läksin, sadas juba kerget vihma. Igatahes olid mul viie ringi järel Odlo vihmakindlad (?) dressipüksid läbimärjad, nii et reitel hakkas jahe. Kümnendast ringist tundsin, et ka sokid on läbimärjad. Kinnastest ja mütsist rääkimata.

Libisemine oli väga takune. Sõita sai ainult uisku, ja siis pidi ka kätega kõvasti kangutama. Kui algul pakkusid seltsi mõned kelgutajad, siis keskpäevaks jäin spordiparki ihuüksinda. Ma ei saa sellest aru - nagu Jaak Mae on öelnud ja nagu ma olen korduvalt talle viidanud, ega võistluste ajal küsi keegi, milline ilm on, mis tähendab, et treenida tuleb iga ilmaga, sest eales ei tea, kas starti minnes puhub tuul, sajab vihma või lörtsi või paugub pakane.

Algul mõtlesin, et teen ehk 30 ringi, aga süües kasvas isu, ja tegin 40. Seega 34 km, aega kulus peaaegu sama palju kui üleeile - 2:25.

Seega siis, kui võtta kaks päeva kokku ja meenutada Hansapanga reklaami, kus Raul Olle tuleb pikaajalist laenu võtma, kõlbab resümeena sealsamas Mati Alaveri öeldu: seega nagu omamoodi maraton. Kuid oli ka viimane aeg pikki suusasõite teha: pärast tänaöist vihma ja sooja on lumeolud kadunud, kindel see.

Väike kokkuvõte samuti: esimese neljanädalase treeningtsükliga kogunes ettenähtud 30 treeningtunni asemel 29:51 (külmetushaigus röövis oma), aga teises tsüklis tuli ettenähtud 35 tunni asemel 37:45 (tänu viimase nädalavahetuse kahele suusatrennile).

Koeraga alustasin, koeraga ka lõpetan. Küsin: ega te ole unustanud, et kogu aeg tuleb ikka ÜKE harjutusi teha? Ei piisa ainult sellest, et lähete trenni ja seal pingutate. Minu mõlemad treenerid, nii jooksu- kui suusatreener, on rõhutanud, et ÜKEt tuleb kogu aeg teha. Nii ma siis teengi. Ma parem ei räägi, mis mu naine sellest arvab - ta lubas vahepeal juba suusatreenerile helistada ja uurida, et kas tõesti tema mees peab kogu aeg kätele ja õlgadele, kõhule ja seljale harjutusi tegema. (Jah, peab, kui tulemust tahta; ei pea, kui ei taha.) Aga ta vist ei tea, kuidas ma ühendan õhtused jalutuskäigud Morgensilber Cherry Blossomiga samuti trenniga. Siis teen sel ajal, kui koerake põõsaste alla luusib, reite tugevdamiseks pikki väljaasteid. Kaks 50-60 sammulist seeriat jõuab ikka teha.

Foto 1: Sotši kaldapealne, taamal kõrgub linna kõige kallim kortermaja Aleksandrski Majak. Foto autor: ITAR-TASS / Scanpix
Foto 2: Kääbusšnautserid Tokyos koerte näitusel. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Olmepilt Golubaja tänavalt Sotšis. Foto autor: ITAR-TASS / Scanpix
Foto 4: Tormine Must meri Sotši lähedal. Foto autor: ITAR-TASS / Scanpix
Foto 5: Sotši olümpiaküla makett. Foto autor: ITAR-TASS / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Sellepärast Blossom vist sinna põõsa varju lähebki:)

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Enda meelest ma just kõige viletsam uisusõitja pole, Viru Maratonil esimese kolmekümne sees peaks jaanuaris kindlasti lõpetama, kuid nädalavahetusel Tehvandil harjutades tundus küll midagi muud :)

Ka kõige väiksemad trennilapsed ning vanemad seeniorid panid minust sellise kiirusega mööda, et hirmu ajas nahka. Naljakas just oligi vaadata kuidas keskmisel tasemel harrastajd täiesti mõrvarliku tempoga Hobuseraua tõusu raiusid. Minu suuskades ei saanud asi olla.

Kui see oleks nende optimaalne treeningtempo siis mul oleks küll viimane aeg pood kinni panna, kuid pigem kardan, et nad enamvähem sama tempoga ka võistlustel sõidavad. Ehk siis aeglase võistlustempoga

Igatahes. Inimesed, treenige mõistusega! Kui te teete novembri keskel sellise tempoga trenne siis varsti te paratamatult ka võistlete sellise tempoga (trennis kiire, võistlustel aeglane)!

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

Jumala õige jutt, Margus. Kui esimene lumi maas, siis on näha selliseid karjalaskemeeleoluga sõitjaid, kes panevad nii, et jutt järel. Ja ma ei usu, et kõik neist on hirmsa põhja alla teinud, mille pealt võiks niiviisi kihutada. See on viga, mis tehakse - Marguse jutt jumala õige!

Kui mõni vaatab nüüd mu 44 km aega 2:35 ja mõtleb samuti, siis ei - see oli jäärajasõit, seepärast oli aeg nii kiire. Tegelikult töötasin väga rahulikult, lihtsalt minek oli libedaga lennukas. Ja eks põhja ole ka ikka alla laotud, sest muidu olnuks ma 44+34 km järel kurnatud ja kutu, ent tegelikult polnud midagi viga - need olid ühed kergemad trennid, mis tehtud, ja meeldivad kah.

Aga uisule ma ei panusta, Margus, nii et ei paku sel alal konkurentsi. Klassika on minu ala, nagu Eesti suusatamisele ikka kohane.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on ÜKE`? Millistest harjutustest, liigutustest see koosneb?

Ma käisin ka nädalavahetusel Tehvandil paugutamas. Mul see traditsioon, et esimene lumi on paugutamine. Rõõm on suur ja emotsioonid on laes ja ei suuda tempot all hoida, ikka vaja hooga mängedest üles raiuda. Nõnda siis jah uhke oli vaadata, kuidas kõik kimasid ja ise ka. Aga jah, enam nii ei tee :-)

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, meenuta, mis Veerpaluga paar aastat tagasi koeraga jalutades juhtus! Loodetavasti Hommikuhärmas Kirsiõiel nii palju jõudu pole, et Sind pikali tõmmata. Aga edu Sulle igal juhul. Ise ootan, millal Nõmmel esimene lumi maha pannakse, et saaks elu esimeseks Tartu Maratoniks treenima hakata.

 
At 15:17, Blogger Priit Pullerits said...

Spectator, täpsustaks, et õige nime tõlge peaks olema Hommikuhõbe. See on must tõug hõbeda seguga, sellest peaks olema see nimi. Aga tõmmet on tal nii palju, et kaks korda on käest lahti tõmmanud küll, ise ainult 7,5 kilo. Ju siis tuleb veel käelihaseid treenida.

ÜKE on üldkehaline ettevalmistus. Ega ma ausalt öeldes sellest palju tea, mul on omad harjutused, mis välja kujunenud, nende seas madal hitler. No näiteks maas kätekõverduste tegemine on hea harjutus. 50 korda peaks küll iga mees kergelt ära tegema. Enne seda ei ole mu mulluse kogemuse järgi mõtet Tartu maratonil paaristõuketöö kestusest unistadagi.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Okei, selle järgi teen ma ka üket. mul sellised harjutused: kätekõverdused, kõhulihased, lõuatambamine, selja tõstmine, kükist üles hüppamine.

 
At 15:51, Blogger Priit Pullerits said...

Selline kehv uudis Kaspar Kokale: sel ajal, kui ta Soomes võistleb ja harjutab, sai tema auto Tartu kesklinnas täna parkimistrahvi kviitungi kojamehe alla. Bad luck.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

AgaPriit kuidas sa tead kas sõidad kiiresti, paraja või aeglase tempoga? Kas asi on libisemises või sinu tempos? Mismoodi sa enda tempot kontrollid? Aeg ju suusatamises ei maksa suurt midagi?

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mitu tundi sa oma 4 nädalases tsüklis ÜKE-t oled teinud? Endal jääb see 5 tunni kanti.

 
At 18:56, Blogger Priit Pullerits said...

Tõnis, mul pole plaanis kulturistiks hakata. Ei maksa lihaseid kasvatada, nagu Alaver on õpetanud - eks katsu siis neid hapnikuga toita.

Eero, sõitsin nädalavahetusel enesetunde järgi. Just Kaarel Zilmer tund aega tagasi mulle telefonis rääkis, et harrastaja peab jälgima tunnetust. Ta ei maininud, muide, poole sõnanagi pulsikella.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mitte iga ÜKE treening ei ole lihaste kasvatamine!

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Eks see tunne võib olla ikka väga petlik!

Teen aeg-ajalt proovi mõttes nii, et panen küll pulsivöö peale, kuid kella panen taskusse ning alles trenni lõpus vaatan pulsinäitajaid. Ning läbi nelja suusahooaja mil ma seda olen praktiseerinud, siis on esinenud lausa kuni +-15 löögilisi erinevusi tavapulsiga. Seega piisavalt ruumi, et arendavast tsoonist kukkuda rasvade põletamise peale ning vastupidi - trenn tuli liiga intensiivne.

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit ega mind ka su pulsikella kasutamine või mitte kasutamine ei huvita, lihtsalt huvi pärast küsisin et mille järgi sõidad. Samas olen kindel, et need harrastajad kes laupäeval Tehvandil kihutasid omasid ka väga head enesetunnet.
Samas minu käest küsis Hr. Zilmer küsis küll jällegi tõusunuki otsas palju pulss on aga mitte et kuidas end tunned. Saad sa nüüd siis aru:)

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei, ma tean küll, et Hommikuhõbe, aga härmas tundus kirsiõie puhul lihtsalt loogilisema interpretatsioonina :)

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Aeg ajalt kella kasutades no nii enesetunde kontrolliks olen avastanud, et +-15 löögiline erinevus pole mingi haruldus. Muutuvaid asju on nii palju mida ei oska arvestada. Kellele see olulime pole, võib vabalt kõhutunde järgi treenida.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

ÜKE-üldkehaline ettevalmistus. Kogu treening ,mis pole suusatamine on suusataja jaoks ÜKE,mitte ainult võimlemisharjutuste sooritamine vaid ka jooks ,ujumine või jooga.

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht