kolmapäev, veebruar 20, 2008

Pullerits: Segadused Otepää MK-etapi dopingukontrolliga jätkuvad

Põnevusega on rõõm teatada, et dopinguproovide lugu äsjasel Otepää MK-etapil läheb järjest intrigeerivamaks. Ja otsapidi ka segasemaks.

Nagu olen kirjutanud, peab ajakirjanikul allikaid leiduma igas töölõigus, aga mitte tingimata FISi tippjuhtide ega Eesti koondise pealike hulgas, sest nemad ei poeta suud nii või naa. (Vahemärkusena: ma pole kunagi kasutanud oma treenerit Kalmer Trammi sensitiivse info allikana, selline temaatika ei ole meil isegi kordagi jutuks tulnud - olulised asjad tuleb teineteistest lahus hoida.) Ja nõnda saingi erinevalt sellest, mida mulle Eesti Suusaliidust ja MK-etapi korralduskomiteest oli ametlikult kinnitatud - et Otepää MK-etapil ei olnud võistlusjärgset dopingukontrolli -, teada, et tegelikult võeti laupäeva õhtul, kui väljas oli pimedaks läinud (pean siin pisut vett segama ehk olema ümara jutuga, sest liiga täpse info andmine võib väärt allika reeta), tunni aja jooksul täiesti ametlikult täiesti ametlikus dopinguvõtmise kohas, Tehvandi hotelli toas nr 114, pool tosinat vereproovi.

Nüüd tekib küsimus, et kuidas said Eesti suusaametnikud mulle otse suu sisse tõsise näoga täiesti vale infot puhuda. Aga ei maksa neid süüdistada. Sest dopinguküttimine on väga salakavalaks mänguks muutunud. Usun, et ei teadnud nemadki, kuidas see käib.

Mu allikas seletas, et WADA dopinguanalüüsi strateegiasse on lisandunud mitmeid nippe. Nimelt on just salastatus muutunud selles teemas võtmeküsimuseks. Allikas selgitas, et üks strateegia osa on levitada kümmekonnale inimesele salapärase näoga infot, et "ära kellelegi räägi, aga seekord on nii". Ent just niiviisi saab olla kindel, et see info jõuab paljude kõrvu, kes selle vastu vähegi huvi võiks tunda. Allikas kinnitas, et võttes arvesse varem meedias ilmunud küsimusi, kuhu on varasematel aastatel jäänud Otepääl dopingukontroll, sai sedapuhku kontrollitud just korraldajate struktuuri lojaalsust. Arvesse olla võetud, et küll info lekib, aga vajalikud toimingud peab saama ikka tehtud.

Pisut segane lugu? Eks ta ole, sest arvata võib, et isegi kui ma poole teada sain, siis teine pool või rohkemgi veel jäi ikka salajasse. Kokkuvõttes aga tähendab see kõik, et dopinguproovide võtmine pole nüüdisajal enam nii lihtne ja läbipaistev nagu vanasti, vaid siia on segatud juba paras ports infoga manipuleerimist, jälgede hajutamist, pettesignaalide saatmist jne. Kõik ikka selle nimel, et sportlased kontrollisüsteemi üle ei saaks kavaldada.

Aga ühest põnevast asjast kuulsin oma asjatundlikult allikalt veel. Nimelt see minu kurikuulus ootamatu ja seletamatu teadvusekaotus Eesti suusakoondise määrdeboksis võib olla seotud sellega, et ka määrdekoondiste liikmed on sattunud samuti vere- ja uriiniproovide võtjate märklauaks.

Lugu läheb veelgi segasemaks? Ei, ärge arvake, et ma punun siin vandenõuteooriat. Räägin ikka asjast, faktidest. Ja faktid on need, et suusakoondiste määrdemehi on samuti hakatud viimasel ajal tõsiselt testima.

Kui sellest kuulsin, olin ka algul segaduses, nagu olete ilmselt kõik teiegi, kes te seda siin loete. Aga vähemasti paistab siin olevat mingi selgus majas. Nimelt on mu allika sõnul hakatud uurima, kuidas kõik need mürgised aurud ja ained mõjuvad hooldemeeskondade liikmetele. Nagu minuga juhtunust näha, siis tõenäoliselt mitte kuigi hästi.

Ent sellegipoolest jääb püsti küsimus: kellelt ja mis eesmärgil võeti Otepääl esimese võistluspäeva õhtul üksjagu ebaloogilisel ajal nood kuus salapärast vereproovi?

Fotod 1-3: SL Õhtulehe noore fotograafi Joosep Martinsoni kolm originaalse vaatenurgaga ülesvõtet Andrus Veerpalust Otepää MK-etapi sprindipäeval. Fotod vahendas: Scanpix

31 Kommentaarid:

At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, Pullerits! Ajab ikka hinge täis küll kui tahad suurte poiste mänge mängida aga ei võeta punti, ei peeta "suureks". Eks siis püüadki tõestada, et Sinuga mittearvestamine pole neile kõige targem tegu, sest Sina võid anda sellise vastulöögi, et kõikidel ninad verised. Sellest siis need Alaveriga "kaklemised" ja muud "paljastused".
Aga jahh, selline Sa oled ja peame sellega leppima.
Tänud blogi pidamise eest sest selle lugemine on päris lõbus!

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Ühes varasema teema kommentaaris soovitati, enne sellel teemal kirjutamist põhjalikumalt uurida, kas ikka puudus Otepää MK-etapil dopingukontroll? See vihje oli meelega antud, sest dopingukütid
on igal MK-etapil kohal, ainult nende töömeetodid on väga peened ja vahel ka täiesti märkamatud.

Seega, pole mingit segadust Otepää MK-etapi dopingukontrolliga ja intriigi pole mõtet punuda.

Dopingukütid teevad tööd oma parimal moel ja me võime siin oma teadmatusest ainult spekuleerida.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

20. veebruaril toimub Tartu Suusatalve etapp. Võisteldakse vabatehnika sprindis. Iga võistleja saab sõita 3 korda, millest 2 paremat tulemust läheb arvesse. Võistlus toimub Tähtvere spordipargi radadel. Start avatud 16-18.30.
http://www.suusaklubi.ee/?q=node/214

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

Tõsijutt, ongi nii, et tuleb võistlus sel 300-meetrisel ringil. Igaüks saab kolm katset, näiteks sõidad ühe ringi ära, siis puhkad, teed teise ringi, puhkad, siis kolmanda, ja pärast kaks parimat summeeritakse.

Eilse 50 ringi pikkuse trenni põhjal võin anda vihjeid: alumises kurvis tuleb jõuga kantida, sellele järgneb kergelt ülesmäge lõik, kus peab samuti jõuga kantima, sest muidu lihtsalt libisevad suusad laiali, kurviga tillukese tõusunuki järel peab vaatama, et esiteks rajalt välja ei lenda, teiseks hõõrutakse too koht õhtu jooksul hirmlibedaks, siis tuleb allamäge lõik, kus on kerge s-kurv väikse tõusunukiga, kus tuleb aktiivselt kallutada, et kiirust hoida, siis tuleb lainetav ja libe allamägeots, kus on samuti kerge tasakaalu kaotada. Ja arvestades, et rajal võib olla korraga palju tegelasi, saab nalja kui palju - ainult et see ei pruugi naljakas olla, mis seal juhtuma hakkab.

 
At 13:05, Blogger spamrobot2 said...

Mulle eriti meeldis teine foto. Huvitav vaatenurk tõesti.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Aga äkki kukkusitegi selle pärast kokku, et määrdeboksis võeti kellegil parasjagu verd ja nagu paljud inimesed ei kannata Teiegi vere nägemist ning panete pildi tasku?

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis häda sul selle dopingu värgiga on, mudkui uurid ja puurid? Kas kahtlustad kedagi või tarvitad ise? Kas täna spordipargi võistlusel ka dopingu kontroll on? Või ei tasu sealseid tulemusi eriti tõsiselt võtte kuna puudub kontroll?
Tegelikult huvitab mind rohkem see, et kuidas sa Priit kokku loed oma ringe, et kas sa teed neid 50 või 65? Jagad sa kulutatud aja ringiajaga või ikkagi loed ilusasti kõik ringid ära?

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, ringide lugemine on lihtne: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 jne jne.

Dopinguvärk on lihtsalt huvitav teema. Ma ei kahtlusta mitte kedagi, ausõna. Aga selle teema ümber on nii palju salapära ja küsimärke, et arvan, et tõelistel spordisõpradel on ka huvitav teada, kuidas need asjad tegelikult käivad. Dopingust kirjutamine on rahvavalgustuslik töö, et vähendada sel teemal paranoiasid Eesti ühiskonnas.

aaa-le - ei, verd ma määrdeboksis küll ei näinud. Pärast nägin ohtralt oma verd, kui olin kokku kukkunud, aga selle nägemisest uuesti küll kokku ei langenud.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas sassi ei lähe? Et kas oli 46 või 47?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

hooldemeeste dopingukontroll :-)))) mina testiks ka sportlaste naisi ja koeri - viimaseid eriti hoolega!

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ei lähe sassi, Eero, ei lähe, kui pead meeles algkoolis õpitut, et täisarvudest järgneb 46-le alati 47.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

ujulas läheb küll segi, kui 50x50 meetrit mõõdad, mõte läheb mõneks ajaks uitama ja ongi segi

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

mina ütleks nii, et kui ringide lugemine segi ei lähe, siis on tegemist kas erakordse pühendumisega või juba maniakaalse pühendumisega. kui asja rahulikult võtta, siis läheb raudselt sassi.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea jah, kuda suudaetakse üle neljakümne ringi nii lugeda, et sassi mineku hirmu ei ole. Ise sõidan 1 km ringe ja juba kümne juures on sassis, et kas on 9 või 10. Siis nagu muule mõelda ei saagi, peab olema ainult ringilugemise kammitsas oöema.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Tippsport on dopingust läbi imbunud. Suusatamine ei ole selles mõttes mingi erand. Vanaema Maali võib arvata, et Andrus ja Jaak sõidavad hakklihakastme pealt, aga iga tippsporti tundev inimene teab, et see pole puhas. Kahju küll, aga see on tõsi. Ja kes tippu tahavad jõuda, neil tuleb panna. Loodame ainult, et vahele ei jääda. Ja Priit, sulle vihjeks nii palju, et tasuks uurida Mati minevikku, sealt leiab nii mõndagi põnevat. Jaksu!
NB!Kas keegi sprindi kaasa ka teeb? Ise vist ei jõua kuidagi.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Selge, siis on probleemid pärit algkoolist ja rohkem selle üle pead ei murra. Aga minul on ka ringide lugemisega tõsised raskused kui need on lühikesed ja kui neid on palju.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ringide lugemine- see on ju imelihtne. Võin teile saladuskatte all paljastada kuidas PP-l ringide lugemine sassi ei lähe. Ise oma silmaga eile õhtul vaatasin.
Trenni alguses on PP-l taskud punnis, nimelt laob ta sinna 100 ca 1 cm läbimõõduga killustikukivi (ja mina mõtlesin, miks mul hoovi pealt kogu aeg killustikku aina vähemaks ja vähemaks jääb) ning iga ringi läbimise järgi viskab ühe kivi taskust välja. Peale trenni loeb taskusse jäänud kivid üle ja edasi on lihtne matemaatika. Ainuke jama on üle sajaringiste treeningutega, taskutesse lihtsalt üle 100 kivi ei mahu ja kivide raskus kipub pükse rebadele kiskuma.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Aini mõte on päris hea. Olen ka mõelnud, et midagi peaks iga ringi järel maha poetama või näiteks suhu pistma. Teisalt ei taha rada reostada ning süüa ka iga ring ei viitsi.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

ikka see dopingu värk. on kusagilt meelde jäänud, et võistlusjärgsesse dopingukontrolli kutsutud sportlane peab tunni aja jooksul jõudma vastavasse ruumi ja seal om pissi ära laskma (vajadusel siis eelnevalt jooki võttes). kui dopingukontroll toimus õhtul, siis on see ju tavaline võistlusväline dopingukontroll, mida võib teha suvalisel ajal, lähtudes sportlaste poolt esitatud plaanidest, et kus kohas ta mis ajal on. Priidu on asja kuidagi eritisegaseks ajanud.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Ringide lugemise lihtsaim viis on omada randmel punast nuppu,mida iga ringi järel vajutada.Pärast hulka kellast vaadata või arvutiekraanilt lugeda,on juba maitse asi.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Muuseas, isegi punast nuppu ei ole alati vaja litsuda. Tähtvere/Supilinna 850 meetrisel ringil joonistub kõrgusmõõdikuga pulsikella kasutades ilus reljeefimuster hiljem arvutuekraanil graafikule, kust vajadusel rigide arvu võimalik lugeda.

Aga tegelikult pole ju vahet mitu ringi sõitsid, loeb treeningu aeg, pulss ja sada muud tegurit, ringide arv nende hulka ei kuulu.

 
At 19:51, Blogger Priit Pullerits said...

Seni kui te, mehed, siin Aini eestvedamisel ringe loete, on mul juba võistlus peetud. Iseasi, kui edukalt. Ja mis siis, et seenevihmas. Eks hiljemalt homme hommikul näe ja kuule, kas oli jälle fiasko.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

No punase nupuga isendi ja PPP SW abil pole isegi nii peent mudelit vaja-juba pulsikõver joonistab ovaaliringi "reljeefi" välja ,kust ringid võid üles lugeda. Veidi kindlam on muidugi võtta paargi ringiaega ,mida pärast softis on lihtne kogu trennile laiendada.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuna siin tarkade klubi koos (ja dopinguteema üles võetud), siis küsiks:

Seoses sellega, et Kaisa Varis sai jälle võistluskeelu, siis kes seda tegelikult kontrollima/reguleerima peab? S.t kas ta näiteks mingi X firma korraldatud murdmaasuusa (või mõne muu spordiala)võistluselt tohib kaasa teha või saab see korraldaja kui ka Varis ise siis haldus/kriminaalkorras karistatud? Wikipedia ütleb ainult:

After she came back for a Biathlon career in 2007, she received a lifetime ban from all International Biathlon Union competitions after another doping case in January 2008.

Selle järgi ta siis muudel aladel peaks saama osaleda?

 
At 11:43, Blogger Priit Pullerits said...

Minu teada ei saa Varis enam kuskil osaleda. Võistluskeeld on võistluskeeld, üleüldine. Ega ju vahet pole, kus alal sa sohki teed, sohk on sohk, ja karistatakse sohi tegemist kui sellist, mitte sohi tegemist laske- või murdmaasuusatamises. Või eksin? Aga kes teab - äkki ta malet Eesti-Soome saja laua matšil ikka tohib mängida?

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Priidule: sellist juriidilist terminit nagu "võistlus" ju ei ole? Iga võistlus on ju teatud grupi inimeste vahelise nõupidamise tulemusel organiseeritud üritus; seega Dopinguga Vahelejäänud Sportlaste MM-l ei tohiks keegi (s.t riik/valitsus) keelata tal koos Floyd Landisega maratoni sõita/joosta etc.

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 18:12, Blogger memohost said...

شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة جلي رخام بالقطيف
شركة تنظيف كنب ومجالس بالدمام
شركة نقل اثاث بالاحساء
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل

 

Postita kommentaar

<< Esileht