reede, veebruar 08, 2008

Pullerits: Mis needus juhtus Otepääl?

Kui vaid pealkirjas esitatud küsimusele vastust teaks. Kõik oli enne Otepää MK-etapi tänaõhtust service teamide sprinditeatesõitu okei. Treener Kalmer Trammiga oli kokkulepe, et Eesti naiste koondise hooldemehed teevad mul suusad võistlusvalmis. Sest lumeolud olid ikka sellised, et asjatundjate abita polnuks mõtet rajale minna.

Aga niipea, kui suusad näpus hooldeboksi astusin, läks enesetunne väga imelikuks. Terve ruum oli imelikke gaase täis. Määrdemees mässas seal, mask peas. Ulatasin suusad tema kätte ning tundsin, kuidas veri kaob peast. Kükitasin maha, et mitte pikali kukkuda. Ütlesin midagi järsult halvenenud enesetunde kohta ja kuulsin vist vastuseks, et mine kähku ruumist välja.

Järgmisena mäletan, kuidas lebasin hooldebokside koridoris, ja kui palju ma ka oma mõistust ja silmi ei pingutanud, mitte ei saanud aru, mis toimub. Keegi hüüdis mulle arusaamatul põhjusel doktorit. Selline segane olek kestis paar sekundit. Siis tõusin püsti ja hakkasin välja värske õhu kätte minema, kui keegi juhtis tähelepanu, et mu kulm on täiesti verine. Kohendasin mütsi ja prille ning vaatasin siis oma sõrmi: need olid üleni verega koos.

Seejärel tuli otse naiste hooldeboksi vastasboksist minu teatemeeskonna liige Tarvo Kiudma, Eesti meestekoondise arst. Vaatas mu haava ja ütles, et see on väga tõsine, hirmus sügav. Andis mulle salvrätiku, et seda peale suruksin. Siis läks vaatama, kas leiab haavaplaastrit.

Seisin väljas ja hoidsin verd kinni ning tegelikult tundsin, et pole enam häda midagi. Hooldemees tuli ja küsis, kas valmistab suusad ikka ette. Vastasin, et loomulikult. Varsti astus ligi meie tiimi avavahetuse sõitja Allar Kivil Tartu Suusaklubist. Kutsus, et lähme rajale sooja tegema. Ütlesin, et ei saa enne minna, kui Kiudma haava kinni plaasterdab. Siis ta märkas pimedas, et hoian salvrätti kulmu peal. Aga Kiudma ütles, et selle haavaga ei saa küll sõitma minna. Näitas seda ka Kivilile, kes ehmatusest tagasi põrkus ja pea kõrvale keeras.

Kuna Kiudmal haavaplaastrit kaasas polnud, pistis ta mu auto peale ja viis oma Otepää-koju. Seal pani mind diivanile lamama, sättis plaastrid peale ja tegi selgeks, et niisuguses seisundis oleks võistlemine lollus. Kui arst nii ütleb, tuleb teda kuulata. Helistasin Ülle Viinapuule Eesti Suusaliidust ja palusin meie võistkonna maha võtta.

Läksin ikkagi staadionile teatesõitu vaatama, et vähemalt pärast teaks, millest ilma jäin. Kui raadiomees Tarmo Tiisler, samuti harrastussuusataja, mu lugu kuulis, ütles ta, et ärgu pangu pahaks, aga see kõik on nii naljakas. Ei ma pannud pahaks. Tegelikult oli isegi veel hästi, et nii läks - eriti veel selles osas, et Kiudma oli sealsamas abiks. Suur aitäh talle!!!

Minu üllatuseks tuli Tartu tiim siiski võistlema. Allar Kivil tegi esimeses vahetuses ikka imelise sõidu, lõpetades 13 või 14 võistkonna konkurentsis teisena, kolmanda ees umbes 15-20-meetrise eduga. Niisiis oleksin tänu temale pääsenud sõitma teiselt kohalt. Nüüd asendas mind Jaak Teppan, kes tegi samuti väga tubli sõidu, hoides enamiku oma etapist teist kohta, kuid lõpus taandus siiski neljandaks. Igatahes oli Tartu tiim kõike muud kui autsaider ja eespool Eesti hooldetiimist.

Kahjuks oli meie kolmanda vahetuse asendussõitja, keda ma ei tundnud, üksjagu kehvemast puust ning kukutas meeskonna tagaotsa, kuid mitte siiski päris viimaseks. Aga pärast teisi etappe tuli kolmanda vahetuse mehe kesise sõidu tõttu Tartu tiimil kokkuvõttes siiski viimase kohaga leppida.

Niiviisi lõppes mu osalus MK-etapil - enne, kui võistlus üldse alatagi sai. See ei olnud ainult fiasko, vaid totaalne fiasko (Mati Alaver saab äsjaöeldust kõige paremini aru).

Seletust mul juhtunule ei ole. Kui mitte otsida seda tõsiasjast, et enne eelmist Tartu maartoni viskas mul pärast magamata ööd soojenduseks Kunimäe tõusust üles kihutades samuti pildi eest ära. Aga ei saa väita, et Tehvandi kant on mulle halva auraga, sest tegin sealsetel radadel jaanuaris ju mitu tugevat treeningut ja mitte midagi ei juhtunud.

Vabandust kõigi pöidlahoidjate ees, et teid niimoodi alt vedasin. Loodame, et Haanjas avatud raja sõidul siiski näeme.

46 Kommentaarid:

At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

ou mai gaaad!

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

with all respect darwin price goes to..

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Nii juhtub kui panna Ansipit..

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas see tervisehäda, mis põhjustas kulmutrauma, ongi võistluse võistlemine enne võistlust.

Siinsamas kommentaariumis hoiatati blogipidajat juba varem, et selle Tehvandi jõuproovi pidas ta oma peas küll juba ette maha ja täna niitis vaimne pinge terve füüsise.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Hea et juhtus nii vähetähtsa ürituse eel-õppetund tulevasteks maratonideks. Patsiendina tasuks Kiudma juurest läbi astuda ja tervist kontrollida.
Starost ne radost..

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Head tervenemist ja tugevnemist. Eks (vaimne) pinge lihtsalt liig suureks krutitud ...

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Hmm, tõsised lood. Hetkel enam ei mäleta, kas PP enne suurt maratoni ettevalmistust spordiarsti juurest läbi käis. Igatahes tasuks seda teha nüüd. Siis saab ka ohutult ja objektiivselt pildi oma hetkevormist. Aga peale seda Otepää MK vahejuhtumit tuleb vägisi meelde hr Vakra ja tema suurte ootustega Rabajooks.

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Ehk on ärapanemise soov ja tahtmine profesionaali oma, kelledel on head taustajõud aga reaalne olukord tugeva harrastaja oma, millest ka erakordne pinge enne starti.
On ka mõistetav, treenitud on hullumoodi, eesmärgid on vinged, aga maa on must, varsti kevad käes, aga tulemust ette näidata pole.
Hobi ei saa nii tõsiselt võtta ja ärapanemisele üles ehitada. Rohkem lõbu ja sõidumõnu on sellises eas tugeva harrastaja tervisele kohe kindlat parem.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit! Pea püsti - lähme parem homme Haanjasse suusatama. See teadvuse kaotus võis küll olla nendest vängetest aroomidest põhjustatud - minul on ka kunagi ammu peaaegu nii juhtunud. Siis oli kinnises ruumis eetriaurud, kuid ma õnneks siiski ei kukkunud nii õnnetult. Põhiline - naudime rahvasportlastena ka treeninguid ja ärme võtame asja nii tõsiselt. Siis peab aastakümneid vastu.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

No näed siis Pullerits. Suu vett täis? Ise osutusid kotiks juba enne võistlust ja JM ja AV tegid päris hea sõidu. Ehk siis - vähem lahmimist.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Sulega ole suuri asju ikka kergem teha.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Vat siis, täielik ebaõnn, pluss lisaks veel edukas meeste sõit, kus keeruline nüüd kriitikat teha, kuigi Priidu puhul võimalik. Vanajumal on aeglane aga õiglane.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

kuradi jama ikka, nyyd selle kukkumisega lõi priidu peas veel mõned kruvid loksuma, lisaks neile, mis tal juba logisevad. Arvatavasti on oodata fantaasia elavnemist ja veelgi suuremate õhulosside ehitamist.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Kust selle naljanumbri tulemusi vaadata saaks? Ma olen päev otsa otsinud, et näha, kes see kolmas oli, aga ei ole leidnud. Kas tõesti peab Jaagule või Allarile helistama?

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

kahju, et Priidul nii läks, oleks tahtnud elamusi rajalt ka siin lugeda. Loodan isiklikult, et Pullerits saab ikka sel hooajal oma kõva treeningu kuskil realiseerida.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

katsuge nüüd olla! parimatelgi meestel on teinekord mingi kummaline tervisehäda või kurateabmis jala alt võtnud. ärge tehke selle põhjal mingeid järeldusi ja ärge, põrssad, parastage.
kas see oli treeningu ja ülekoormuse, või ehk tõesti ainult tippvormi aetud organismi ülereageerimine näiteks neilesamadele ebameeldivatele aurudedele, selgub kunagi hiljem. arstiga muidugi tasub rääkida ja tervist kontrollida.
jaksu, Priit! lõhki rabelema ei pea, aga tõestanud oled palju juba täna.
ja muidugi eriti naljakas on see mees kes väidab, et sulega on lihtne suuri asju teha - tehku üks ja tulgu hüppama!

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Kahju tõesti, et PP etteaste suurel laval jäi tegemata, kuid plusspunktid üritamise eest siiski.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

tegelikult on hämmastav, et spordiblogi käib lugemas nii palju sitapäid.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin imestada, sellise tagasiside üle. On ju oma kirjutistega nii siin kui lehes ka vaeva nähtud ja selline nn ärapanemise foon loodud.

 
At 22:56, Blogger Priit Pullerits said...

Pühapäeval Haanjas sõidame, eks!

Ise võtan reedest totaalset äpardumist rahulikult. Kui läks nii, siis läks nii, mis teha. Mõelge vaid, tegelikult oleks ju võinud hullemini minna, nüüd sai ainult kulm kannatada, silmgi pole paistes, ehkki väike verevalum on kogunenud.

Siiski ei arva, et põhjus sai olla ainult nendes aurudes, et miski veel pidi mõjuma. Kas see, et olin terve päeva istunud arvuti ees ühte pikemat lugu tehes ja siis veel autos Otepääle sõites - veri lihtsalt seisis? Polnud ka kaks päeva trenni teinud, tagamõttega, et puhkan. Aga vererõhk ei saa ainult aurude peale nii alla kukkuda, on ju?

Loodame, et Haanjas saab teha vahva ühissõidu. Olge ikka kell 11 stardis, lähme kõik koos, algul sõbralikult, siis... Tegelikult, laske mul ikka esimesena minna, sest naine juba ütles, et ärgu ma koju tulgu, kui ma homme rajalt esimesena tagasi ei jõua. Kes teist on nii südametu ja halastamatu ja jätab mind koduta?

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Ole mureta. Saab.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Miljoni dollari küsimus.
Nädala keskpaigaks lubab ilmateade külmakraade ning isegi mõningat lund. Mis saab TM-st?

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Kolmapäeval läheb küll külmaks, aga erilist lund ei paista küll kusagilt ja pühapäeval on jälle sula käes, seega homme tehtav otsusu saab olla, et TM ei toimu.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Njah, ei olnud Priidul erilist minekut ka Haanjas. Lõpus saime kokku, rääkimise testi läbisime ka edukalt, siiski Priit uisutas mul lõpus eest ära aga nagu ma finisis mainisin, avatud raja sõidus ei saa Priit mind ilmselt kunagi võitma:)

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei olnd minekut jah, pool kilti peale starti oli ta kuues, 3-ndal kilomeetril seitsmes ja peale raskeid tõuse ca 8-ndal kilomeetril juba üheksas. Naisega läks vist kodus jamaks! :)))

Aga nii ausa kõrvalvaatajana jäi mulje, et ei olnd tema liikumises seda sära, mida siin blogis on kuude vältel reklaamitud, kuidagi punnitatud ja vastumeelne oli see kulgemine. Aga noh avatud rada ja aega ei võetud, polnd põhjust ka ära panna! :)))

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Jüri, aseta norimine spordiblogi konteksti! See on alati nii, et sügisel kõik asuvad hooga treenima, kui sõit käes on ikka keskpärane minek. Nüüd saab Priit ehk paremini aru et tema kriitika on vahepeal liiast. On paremaid ja halvemaid aegu.
Priit võiks nüüd hoopis natuke kottida Tartu Maratoni korraldajaid. TM jääb ära? Mida tehakse kogutud papiga? Miks ei lükata edasi? Miks reklaamitakse Tartu Maratoni kui 63 km sõitu kui tegelikult on üle 65 km pikk (GPS järgi). Rahvas ootab vastuseid.

 
At 19:47, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, suuskurid, tahtsin siin täna panna kirja, et kuidas Haanjas värk oli - põõsa tagant juba luurajaid paistis, nagu kommentaaridest näha, isegi rajale jagus neid -, aga tööandja Postimees koormas ülesannetega üle: homse 2 lk kommentaar ja esikülje lugu ka veel teha.

Aga see, mis täna Haanjas toimus, oli otse öeldes pornograafia, kuid ärgu korraldajad seda mingil juhul südamesse võtku, sest kui lund ei ole ja vihma sajab, ei saa neid selles süüdistada. Aitäh neile, et nad selle võistluse ikka ära tegid! Ja eks see seleta ka Ivari ja Eero kriitilisi kommentaare. Eero on siin jutu järgi eriti kõva mees, aga kaotas mulle staadionile tulles mingi hädise 300 meetriga üle 13 sekundi. Mehel polnud lõpus ikka enam üldse auru alles. (Okei, see on sõbralik nöök, vähemasti minu poolt.)

Homme kirjutan ausalt ja lähemalt, mis seis on, siis on, millega nädal käima lükata. Ja tahan teha ka loo, kuidas lõppes meediaringkondades kauaoodatud minu kaklus Alaveriga. See tuleb hitt. Stay tuned! Ärge visake veel suuski nurka.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit mul polnud kuskile kiiret, kuna mul pole eesmärki sulle ära teha ja kuna mind ei eksisteeri ka sinu nimekirjas siis polnud ju mõtet punnida vees ja poris, või mis? Lisaks veel vabanduseks võin öelda, et erinevalt Priit sinust mul polnud kodus karmi käsku lõpptulemuse osas etteantud:)

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

p.s. mu kommentaar ei olnud kriitiline, või tahad väita Priit, et sul oli hea minek???

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Eero, ära pahanda! Tal kodus niigi nüüd jama kaelas, eks seetõttu ei saand ta ka su avatud raja võitmise naljast aru, seetõttu turtsubki!

Aga nali naljaks, nagu kunagi üks kuulus isata jäänud prints ütles - miskit on mäda siin Taaniriigis!!!

PS, nüüd lisatakse sind ka listi :)

 
At 22:24, Blogger Vana Kala said...

Ohoo, lugesin Avatud Raja 20 esimese lõpetaja tulemusi:
5415 Lukstins Martins Läti 2:06:34.4
5458 Siitam Peep Harju 2:16:11.3
5399 Vaaderpass Arvi Tartu 2:17:42.2
5398 Toovis Martin Ida-Viru 2:17:42.6
5390 Korkmets Kaido Võru 2:23:47.7
5320 Mitrevics Ugis Läti 2:25:03.3
5206 Dillemuth Andreas Saksamaa 2:29:00.6
5246 Tiimann Rauno Tartu 2:29:42.9
5167 Sergeev Alexey Venemaa 2:33:28.3
5225 Möll Heiki Tartu 2:40:17.9
5313 Ceplitis Guntars Läti 2:41:24.1
5226 Niklass Martins Läti 2:42:37.7
5223 Melero-Diez Fidel Hispaania 2:42:54.2
5273 Pullerits Priit Tartu 2:43:38.9
5325 Antons Eero Pärnu 2:43:52.2
5345 Truu Janek Tartu 2:44:56.5
5441 Tattar Kristjan Pärnu 2:45:35.4
5299 Parygin Dmitry Venemaa 2:46:02.7
5281 Kiiranen Kalle Tartu 2:48:22.2
5202 Abel Markko Tallinn 2:48:22.7


Siit tundub, et Priidu vorm on isegi kehvem kui eelmine aasta. Eelmise aasta nelja tunni meestega ühes pundis lõpetamine ei näita just supervormi. Sellise treeningmetoodikaga, kus oluline osa on uisutreeningutel oleks oodanud uisusõidus hoopis paremat tulemust.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis te norite, Priit tegi taastuva treeningu madalal pulsil, eks ta nii homme kirjutab, aga tegelikult on hea, et üldse stardist minema sai.

 
At 07:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, Ants, ma olen nõus, et Priitu kotitakse siis kui ta sportlikult läbi kukub, miks mitte. Lõppeks on tegemist ühe puupäise ja rumala ja iseka ja kinnismõttelise tegelasega. Aga igal juhul tuleb kummardada tema julguse ees eesmärke välja öelda ja võib mõista miks ta oma lugejatega mängida üritab.

Mis mind hämmastab, on see, et ilkuma ja mõnitama hakatakse tervisehädaga meest (tekkis see siis aurudest või ületreeningust või millest). See on jäme ja lausa idiootlik. Spordimees ei parasta teist kui see on kõhuhädaga peldikus - selline on minu mõte.

Parimat kõigile.
Jüri

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Pange nüüd kõik ilusasti kirja, kes ja mis ajaga 3 ringi klassikat sõitis?

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Priidu auväärt omadus on julgus olla avameelne ning kõigest avalikult rääkida, sealhulgas ka ebaõnnestumistest, vigadest jne. Usun, et enamusel tulemuse peale maratoni sõitvatest rahvasportlastest on nn "omad nimekirjad", kellega end võrreldakse ning keda edastada soovitakse. Pisut kõvematel sellidel on paljudel ka Priit Pullerits seal nimekirjas. Ühelt poolt tuntud inimene ning teisalt paistab rajal oma ufo-kostüümiga kaugele ära.

Postimehe kaanelooga on Priit küll selgelt ülepingutanud. Talve surma oleks vist ikka veel vara loota ning suusad tuleb tõenäoliselt hiljemalt nädalapärast jälle kapist välja võtta.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti tuleb tervisekontrollil ära käia, kardiogrammi soovitan teha, verepaneeli ja eriti vere CRPd mõõta (mis parem marker sydameveresoonkonna seisust kui kolesterool). Nagu käib auto iga-aastasel ylevaatusel, peab seda tegema ka sportlane, eriti kui 40ned kätte jõudnud.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

KÕIK! Tartu MAraton jääbki ära :((
Pagan esimest korda regasin varakult kõikidele Estoloppetitele ja nüüd jäävad vist pea kõik toimumata. TM korraldajatelt tuleb juba rumalaid põhjendusi,et kõik muud ettevalmistused olid tehtud,commoooon, olge ikka ausad ja tunnistage ,et peale numbrite pole praktiliselt midagi kulunud,sest kõik toit transport jpm, on võimalik üles öelda.Aga udutama ju peab ,sest suur papp rahvalt teenitud ja tahaks ju järgmiseks aastaks vaid mingi närused10% soodsamalt pakkuda. Nüüd siis ei muud kui Norra maratonile kõik see mees! Seal pidi 1m lund olma .

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Muide Norra maraton katkestati eelmine aasta tugeva tuule tõttu, olenemata 1m paksusest lumest.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

nüüd oleks paras ennustama hakata, et kas PP hakkab järgmise aasta TMiks sama põhjalikult valmistuma või lööb käega.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas teeme protestiürituse? Läbi maratoni raja jalgsi! Kas oleks tulijaid?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

hea Priit

Olin mitu nädalat netist eemal, kuid mõtlesin tihti, et tea, kuidas PPel seal läheb.

Hakkasin lugema vahelejäänud sissekandeid tagantpoolt ette, alt üles ja vaatasin, et kenasti ju kõik.

Eriti meeldis mulle, kuidas sa kommentaarides ja kirjutistes (ja eneses) oled saavutanud mingi uutmoodi taseme.
Mis tõesti kaasa mõtlema haarab ja isegi kannatamatutes lugejates nördimust ei tekita.

Ja nüüd siis selline nätakas.

Ma ei hakka ütlema, et ära anna alla, seda sa niikuinii ei tee.

Ütlen, et õige tihti paneb vanajumal inimesele kerge takituse ette. Et mõõta, kas tahtmine inimlooma seees ikka piisavalt suur ja vastupidavus piisavalt pikk on.
See lause käib ka ärajääva TM kohta.

Usun väga Su sisse, ja pean pöialt. Hoia hoog sees, ära kirjutades ega trenni tehes liiga kauaks punasesse mine;)

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

mida sa protestid? lume puudumist? ja miks jalgsi? rattaga on kõige väiksem vaev seda rada täna läbida. paduusklikud regavad ennast neliküritusele ja siis saab seda trassi aastas vähemalt 2 korda läbida ning nelik toimub olenemata lumeoludest kasvõi kolmikuna :D

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti tuleb tervisekontrollil ära käia, kardiogrammi soovitan teha, verepaneeli ja eriti vere CRPd mõõta (mis parem marker sydameveresoonkonna seisust kui kolesterool).

Vabandage minu lolli küsimust, aga mis asi on verepaneel ja millega ja millistes mõõtühikutes seda mõõta. Ning mis ajast CRP südameveresoonkonna seisundit väljendab. Ja ega kolesteroolgi mingi südameveresoonkonna seisundit iseloomustav marker pole.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kuna järgmise nädala sula tõttu ei toimu ka Tallinna maratoni ja sealt edasi on suur kevad juba, siis on tõsine huvi teada, kus Priit oma higi ja pisaratega saavutatud võimsa vormis see suusahooaeg realiseerib?

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Ainile-vereanalyys maakeeli. CRP väljendab südameveresoonkonna seisundit põletikuliste protsesside, näiteks ateroskleroosi või myokardiidi, suhtes viimased viis aastat. http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4154995.stm
Seda minagi, et kolesterool ei ole hea marker.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

nii naljakas, kui pullerits on lollakas :D

 

Postita kommentaar

<< Esileht