teisipäev, veebruar 05, 2008

Pullerits: MK-etapi stardikoht - käes!

See on kõigile tuttav küsimus: mida teha, kui lund pole, aga treenitud on kõvasti? Enamik, nagu olen aru saanud, arvab, et tuleb sõita vormi realiseerima mujale Euroopasse. Milline ebaefektiivsus! Milleks sõita kaugele piiri taha, kui võistlused tulevad ise koju kätte, ja veel maailmatasemel, nagu Otepää MK-etapp.

Eks selle nimel ole pingsalt harjutatud ka ikkagi. Igasugustes oludes. Näiteks pühapäeval, värske lumega kaetud libedusel, nägin Tähtvere spordipargis sõitmas endist Postimehe-kolleegi Villu Päärti. Ent ta tegi üksnes ühe ringi - kaebles, et ei saa tol rajal suusatada. Nägin ka Riho Mõtlepit, kes mullusel Tartu maratonil poolteist kilomeetrit enne lõppu minust mööda sööstis, kuid kellelt ma Haanja maratonil absoluutselt libisematute-pidamatute suuskadega viimasel kahel kilomeetril taktikaliselt efektse revanši võtsin - aga minu meelest ei pidanud temagi eriti kauem kui veerand tundi vastu. Või heidame pilgu eilsele, mil olin pärast kella kaheksat õhtul täiesti ainuke treenija. Kuhu küll kõik teised jäid? Kas lasid pärast uudist, et Tartu maratoni avatud raja sõit toimub pühapäeval Haanjas, koormused järsult alla?

Minu meelest olid küll eile täiesti rahuldavad treeningtingimused. Tegin 1:37ga Tähtveres madala pulsiga, kuid tiheda paaristõuketööga 36 ringi ehk 30,6 km (ei tea, kuidas teistel, aga endal küll kätega vehkimisest hingamine sagedasemaks ja SLS tihedamaks ei lähe). Õhtul vaatasin, et sel aastal on suusatatud 610 km.

Vaat, siis pole ka ime, kui saan Otepää MK-etapil numbri selga, aga Päärti- ja Mõtlepi-sugused peavad tribüünil või teleri ees passima.

Väike häda on selles, et MK-etapi korraldajad lubavad mind starti vaid tingimusel, kui veel kaks kõva meest leian. Hei, on veel julgeid, kes tahavad koos minuga MK-etapile võistlema minna?

Nojah, ega päris igaüks ehk igasugune mees metsast ka kõlba. Korraldajate nõudmine on see, et nood kaks peavad samuti olema MK-etapil ametlikud tegijad. Muidu juhtub nii, et mingisugused suvalised Silberauto või Arco Vara või Hansapanga mehed tulevad ka ja hakkavad stardiõigust nõudma. Ja siis väljub üritus kontrolli alt.

Jutt on reedeõhtusest sprinditeatest. Ja karta on, et seal tuleb hirmus kõva rebimine. Näiteks Norra tiimis on oodata kaasalööjate hulgas kahekordset MK-etapi võitjat sprindis Morten Brørsi, kes eelmine aasta oli end väidetavalt stardijärgsest tõusust paaristõugetega üles lükanud. (Näete siis, miks eile oli vaja paaristõuketöö harjutada.) Igatahes kindel on see, et teiste maade hooldetiimid, kes reede õhtul 3x2x1,2 km distantsil (st võistkonnas kolm meest, igaüks läbib 1,2 km raja kaks korda) karvupidi kokku lähevad, koosnevad hiljutistest ässadest. Aga parem kaotada maailmanimedele, kui võita nimetuid, kas pole nii?

Eile asusin tiimi komplekteerima. Esimene kõne läks Raul Ollele, Eesti Suusaliidu spordidirektorile. Tuletasin Ollele meelde tema kahe nädala tagust ülestunnistust, et ega ta Tartu maratonil üle 10 km endiste konkurentide tuules vist suuda enam püsida, ning veensin, et kiiruse lihvimiseks oleks just teatesprint paras. Olle vastas, et ta peab enne ikka treeneri käest järele küsima, kas võib ja tohib.

See oli muidugi nali. Aga jah-sõna temalt ei tulnud, sest ta on seekord esimest korda team leader ja tahab enda sõnul seda tööd korralikult teha, mistõttu igasugused "kõrvalhüpped" on välistatud. Kahju, sest Olle on niivõrd positiivse imagoga sportlane, et tema osalus oleks kogu tiimile kõvasti poolehoidu lisanud.

Teine kõne läks Tiit Pekile, kellel on suusatamisega seoses nii palju keerulisi ja minu arust ka vahelduvaid ameteid, et ma ei ole suutnud neid ära õppidagi, mistõttu jäägu ta siinkohal identifitseerimata - aga nagunii kõik teavad, kellest jutt. Paraku, nagu igasuguste suurvõistluste ajal tavaks, on temagi MK-etapil igasuguste ülesannetega rakkes. Kahju, sest Pekk on niivõrd respekteeritud suusamees, et tema osalus oleks kogu tiimile kõvasti lugupeetavust lisanud.

Vahepeal tekkis mul juba Dream Teami mõte. See olnuks Pullerits - Kalmer Tramm - Mati Alaver. Aga vaevalt juhtivtreenerid minusugusega oma nahka turule tahavad vedada, nii et ei hakanud neid tülitamagi, nagunii neil pulss ootusärevusest juba tavapärasest kõrgem.

Järgmine idee oli tugevdada tiimi kahe arstiga, meeste koondise tohtri Tarvo Kiudma ja Kristina Šmigun-Vähi eest hoolitsenud Mihkel Mardnaga. Kiudma on ikkagi sõitnud Tartu maratonil välja 21. koha ja Mardnale olen samuti kaotanud. Üks tuttav avaldas seepeale kahtlust, et kui peaksin Kiudma ja Mardna kaasama, hakkavad levima spekulatsioonid, et olen end sedavõrd musta auku treeninud, et vajan võistlustel osalemiseks kahe professionaalse spordiarsti pidevat tähelepanu.

Mardna, nagu selgus, on välismaal. Aga Kiudma oli peaegu et täiesti nõus. Igal juhul ei hakanud ta vastuväiteid ega ettekäändeid otsima. Nii et kaks kolmandikku meeskonda on juba koos. Hoian teid asjade käiguga kursis, kui puuduva kolmanda lüli ka leian. Või oskab keegi head nõu anda? Kas või Raja Teele kombel soovitada iseennast.

Foto 1: Anti Saarepuu mullusel Otepää MK-etapil tõusule sööstmas. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Meeste sprindi veerandfinaal eelmisel Otepää MK-etapil. Nr 13 Anti Saarepuu, temast pildil vasakul veab gruppi Priit Narusk. Foto autor: Marianne Loorents, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Raul Olle tunamullusel Albu suusasõidul. Foto autor: Tiina Kõrtsini, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Tiit Pekk jälitamas 2006. aastal Tallinnas endist Rootsi suusaässa Per Elofssoni. Foto autor: Mati Hiis, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 5: Tarvo Kiudma jootmas Sapporo MM-võistlustel 50 km sõidus Kaspar Kokka. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

38 Kommentaarid:

At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

vägev, edu! huvitav, palju suusakilomeetreid korraliku lumise talvega oleks?

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Varajast tähelepanu kevadel korraldatavale 800m propaganda- ja meediajooksule!

Andres Raja kommentaar EMV-l parandatud keskmaajooksule kõlas nii: “Eks selle nimel ole tööd tehtud,” viitas võidumees rasketele õigutreeningutele. “Juba jõulu ajal koos Erki Noolega 800 meetri kontrolljooksu tehes tahtsin hirmsat aega joosta, kuid alustasin liiga kiiresti – esimene ring 28 sekundiga – ja lõpuaeg oli 2.07.”

Siit ei loe küll välja, et ka Nool oleks jooksnud tublisti alla 2.10-ne; samuti ei tasu antud jooksu tulemusi otsida EKJL-i tulemuste-veerust.. ent maratonidele vaatamata tähelepanu! teravust! Konkurents on juba taigna kerkima pannud.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Irw. Kuidas sa tead, et madala SLS-ga lased? Sa ei saa ju kinnastki käest nii kähku ära. Treenitud näol kukub SLS 10 sekundiga 10 lööki ja järgmise 10 sekiga veel 7 lööki. Mis on sul siis kõrge, 190-200?

Tramaeivõi! Sa kas ei tea SLS-i või viskad kogu oma blogi ajaloo vältel ainult villast, et pulsokat ei kasuta.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

miskipärast tekib mul võrdlus, et PP MK etapil on nagu Leto Svet Eurovisioonil :)

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

To: 11:39

Ülekaalukas võitja?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

pigem nagu aafriklane lumel

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

1:37 ja 30,6 km paaristõuked madala pulsiga, värsekl lumel - hmm hmm; järelikult 63 km - 3:19 koht 96 - paaristõukete/madal pulsiga?!

 
At 12:30, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 1:37ga 30,6 km, kerge tõukamine, vahepeal rääkisin iseendaga kõval häälel juttu, et veenduda, et tõepoolest on kerge tempo ja kõik näitajad jalutajalikud. Ega ma vist maininud, et jälge ei olnud?

Aga ülejäänute vahel on läinud teravmeelitsemiseks, kes suudab minu MK-võistlustel osaluse kohta parima võrdluse pakkuda. Ärge hoidke huumorisoont vaka all - nalja peab ka saama!

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Ega ma siis paha pärast. Võrdlus Kreisi poistega tuli pähe kuna mõlemad olete kodus kõvad tegijad ja eks nüüd näib, kuidas rahvusvahelises konkurentsis läeb. Edu igatahes!

 
At 12:44, Blogger Priit said...

Kontrollstarte on hetkel väga vaja, kuid sellist sprinti mitte.

Nüüd kui hooaja põhistardini jäänud pisut vähem kui 4 nädalat ja Eestis ilmaprognooside kohaselt ühtegi maratoni toimumas enne seda pole oleks iga start kui õlekõrs.

Seega selle stardi näeol on Sul oma konkurentide ees hea eelis.

Aga miks konkurete kedagi trennis polnud - no ilmselt teavad et enam treenimine ei aita (kui nad on sama usinalt treeninud kui Sa ise) vaid nüüd tuleb puhata ning pisut ka trenni teha - vormi timmida.

Kas Sa ise ka puhkad juba?

 
At 12:50, Blogger Priit Pullerits said...

Priit, ei puhka, kogu aeg käib hirmus andmine :) (Riho Illak ütles kunagi: küll teises ilmas jõuame piisavalt puhata.) Ja samas käib võistkonna liikmete värbamine. Just rääkisin Urmas Välbega, aga ta ütles, et on ühe jalaga hauas, oli just terveks saanud ja ei taha tervisega riskida. Küsisin temalt, miks ta hooaja esimesel MK-teatesõidul katkestas. Ta ütles, et plaan oligi 2 km võistluskiirust proovida ja siis boksi keerata. Ütles, et tegi poolteist tõusu ja ühe laskumise soomlase ja jaapanlasega kaasa ning sai aru, et sellesse mängu tal enam asja pole. "Tase on nii kõva?" küsisin. "Absoluutselt!" vastas Välbe.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Proovi Teet Jagomäge või teisi kes sind Tähtveres lüpsid!

Igatahes kõva sõna!

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit aga kas sul on treeneri luba selleks ürituseks?

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Kamooon Priit! Kerge tõukamine on hoopis teine asi võrreldes madala SLS-ga. Kõva häälset sonimist suusarajal nimetada pulsi testiks hõk-hõõõõõ.......! Seda sonimise testi võid jooksmisel rakendada, kuid suusatades, tähendab see vaid seda, et sa ei sõida punases ja lõualihas suudab veel liikuda.

On veel muidugi võimalik, et sõitsid puhtal jääl ja koer vedas sind rihma otsas või sul läks lihtsalt ringide lugemine sassi ahahahhaaa, sellise ringide arvu pealt võib kõike juhtuda.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

610/0.85= 717 ringi :)

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

To: Priit 12:44

Tahtsid vist öelda et jäänud on alla 2 nädala?

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Ise kirjutasid, et tegid tihedat käte tööd. Talupoja loogika ütleb, et kaks korda kiirema liigutamise puhul on vaja sama kiiruse saavutamiseks kaks korda vähem jõudu. Seega see oligi kerge liigutamine mitte aeglaselt raske kangutamine. Tuttav juba 6-klassi füüsikast (sul on humanitaarina see teadus ilmselt koolis vahele jäänud) Hingamise testist ma üldse ei räägi..., see on mõtetu teema sinuga arutamiseks.

 
At 13:30, Blogger Kidra said...

njah - kohe kade on vaadata kui kellegil läheb paremini (on treenitum) kui mul :P Eksole

Tüüpiline eestlane oma vimmaga.

Aga Priidule libedat suuska (minu meelest on vinge, et sellisele üritusele lastakse rajale teie/meie suguseid, aga treenituid) - tulen teil sinna lausa kohale MK etappi vaatama. Noh, et kui ei ole omal aega ja võimalust mööda Eestit seda viite kõrvuti olevat lumehelvest otsaida, et korralikult suusatada, siis väehemalt naudin vaadates teiste suusatamist ja tunnen sellest rõõmu. Rääkimata sellest, et näeb lundki vast pühapäeval Haanjas ja saab suuska proovida korralikul rajal ka omal ;)

Jõudu ja lennukat minekut siis rajal!

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Pole siin vimma midagi, aga arutaks veel:
Etteantud näitajate puhul läbis PP ühe sekundiga keskmiselt 5,25 meetrit. Nüüd oleks vaja veel teada saada, mitu paaristõuget tal kulub ühe ringi läbimiseks (äkki nii, et tiheda töö puhul tõuge sekundis, aeglase töö puhul üks tõuge kahe sekundi jooksul)?
Kui see on teada, saame arvutada tõuke tugevuse, mis omakorda mõjutab SLS-i. Kui 2 sekundi jooksul teha üks tugev tõuge, peab selle tõukega läbima 10,5 meetrit, kui teha igas sekundis kerge tõuge, peab läbima tõukega 5,25 meetrit. Aga see arvutus ei vii meid kuhugi!

Tegelt tahaks PP teada madala pulsi numbrilist väärtust, et võrrelda seda nt oma tänase treeninguga. Läbisin teatud aja vältel paaristõugetega teatud arvu kilomeetreid, sekundiga läbisin 2,85 meetrit ja SLS oli 146
Hetkel on siis sekundiga läbitavate meetrite arvestuses PP minust 1,84 korda tugevam. Kui mina läbin TM-i eeldatavalt 4 tunniga, siis peaks PP seda tegema 2:17-ga. Kuna aga see ei ole ilmselgelt võimalik, siis pole ka võimalik see, et PP suudab madala pulsi juures arendada sellist kiirust. Millest omakorda tulenevalt on selge, et mees ei tea oma pulsist sittagi. m.o.t.t.

 
At 13:52, Blogger Priit said...

TO:
Anonüümne ütles...
To: Priit 12:44
Tahtsid vist öelda et jäänud on alla 2 nädala?
13:19


Ei tahtnud!

Ikka pisut alla 4 nädala, ehk siis 02.03.2008 ja Vasaloppet on peaeesmärk. Tartu maraton on vaheeesmärk.
Nagu ka eelmisel aastal seda oli.

 
At 14:05, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, mulle meeldib siinne diskussioon. Millega veel saan õli tulle valada ja laskemoona juurde anda?

Ausõna, ei pannud eile põrmugi viimast välja - kaugel sellest. Näiteks varvastele ei tõusnud, mis pidi andma 16 protsenti tõukele jõudu juurde. Ei tõusnud selleks, et hoida madalat kiirust ja mitte pulssi üles ajada. Ja kui rada ees ei ole, siis kulub üksjagu energiat ikka tasakaalu hoidmisele, kusjuures varvastele tõus ei tule balansile küll kasuks.

Kahjuks ei tea analüütikuile tõugete arvu ega sagedust öelda. Igal juhul oli see tihe, mitte pikk ja aeglane, sest jäljetul rajal aitab tihedam töö minu meelest paremini püsti püsida.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Minus üha suureneb tahtmine peale nn madala pulsiga või taastavat treeningut PP treeningujärgset laktaadi kontsentratsiooni veres mõõta. Siis oleks selge, milline trenn see on. Sest suusatamises halva libisemisega võib jõu komponent olla päris suur, mis tähendab, et pulss on madal aga laktaat veres suhteliselt kõrge. Ehk iseendaga rajal kõnelemine tuleb hästi välja, aga trenn on taastava asemel laastav. Aga ega ju ühtegi meditsiiniteenust ilma teavitatud nõusolekuta teha ei saa, sest ega see ole ju dopingukontroll kuhu inimesed une pealt vastu tahtmist viiakse.

 
At 15:17, Blogger Priit Pullerits said...

Me võime trennis mõõta ju pulssi ja laktaati ja hingeldamist ning kepilöökide arvu ja sagedust, lume paksust ja suuskade pidamist ja tont teab mida veel, aga lõpuks maksab ainult üks: võistlustulemus. Keskendugem sellele!

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

PP sai nurka aetud ja põgeneb nüüd juba võistlustele. Ei vasta oma SLS-i koha pealt halligi.

Räägib ainult oma hüpetega paaristõukest. Selle jutu järgi on selge, et PP tegi tegelikult tempotrenni napilt (paar lööki) alla oma võistlus SLS-i. m.o.t.t.

Lihtsalt hästi oled treenitud PP. Tore, et sa treeneri ettekirjutatud taastavat treeningut nõnda teed :)

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Loen siin PP kirjutisi juba mitu nädalat ja imestan ,ei tea kas ta tõesti nii rumal ja kehkenpüks kes natuke sporti tehes nii õhku täis läinud või on tõesti nõnda kõva mees !? Peab vist hakkama juba ainuüksi seepärast taevaisa paluma ,et lund annaks ja et seda treenitust PP-l maratonirajal võrrelda saaks.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

plaanin uut pulsokat lähiaegadel osta, ma hää meelega kingin oma vana sulle priit. veteran küll on, aga töökorras - aeg, 1 pulsitsoon, keskmine pulss, kalorikulu. mingid tilulilud seal veel, stopper jms. polar firmaks. algatuseks käib küll, siis saad juba ise kallima osta. mida arvad??
raul

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Nagu varem selgunud, on PP-l kapi otsas pulsokas olemas, kuid ta seda ei kasuta, kuna see on tema jaoks liiga keeruline aparaat. Vastu vaidlema pole mõtet hakata, kuna PP on seda ise oma kommentaarides ütelnud, pisut teiste sõnadega küll.

 
At 16:24, Blogger Priit Pullerits said...

Raul - diil! Siis saab 15:30 ja teised ka, kellele SLS on elu ja surma küsimus ja eesmärk iseeneses, nagu aru olen saanud, oma rahulduse kätte, kui saan siin mõned pulsinäitajad ka kunagi välja panna. Et siis võrdleme neid andmeid ja ongi kogu lugu, maratoni võib rahulikult ära unustada, sest milleks seda siis enam sõita - vaatame pulsse ja kõik on selge.

Kust ma selle pulsoka kätte saan? Hooaja lõpus võin muidugi tagastada, sest ega ajakirjanikuna pole ilus kingitusi vastu võtta.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus pole tohutus huvis sinu SLS-i vastu vaid sinu poolses vääras oma SLS-i iseloomustamises. Kui sa ei mõõda SLS-i siis sa ei saa väita, et kas see oli kõrge või madal. Pealegi me ei tea mida see sinu kõrge või madal tähendab, sest sa ei tea pulsist ju midagi, sa ei oska selle järgi treenida ja seda viimast oled sa siin blogis ju ise tunnistanud. Su jutu järgi on SLS madal siis kui pulss on alla 180 ja kõrge siis kui üle 180. Rääkimistestiga pulssi ei mõõdeta. Juhul kui sa juba rääkimistesti kasutad treeningul pulsi kontrolliks, siis kas ei oleks aeg jäärapäisust lõpetada ja ka tegelikku pulssi jälgida, sest huvi ju sul selle vastu on nagu näha? Midagi oled sa viimasel hetkel nagu kartma hakanud, et kõvahäälselt rajal sonima hakkasid.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Ärge ajage P.P selle pulsiga enne võistlust närvi. Kui mõistlike küsimuste peale mida siin teada soovitakse on mõistus otsas, siis ta enam ei vasta ja teeb uue teema. Nii on kõigi nn pulsi teemadega läinud.
Mõelge ise milleni on P.P viidud, kui juhtub, et ühtegi maratoni starti see talv Eestis ei toimu, kuna pole lihtsalt lund. Treenitud on hullumoodi, aga ära ei õnnestu kellelegi panna ja et sõita kuhugi välis maratonile ennast proovile panema on ju samamoodi välistatud nagu ka pulsikella kasutamine.
Juba otsiti endale ka põhjendusi, et küll selle hooaja treening km järgmisel lumevaesel hooajal ennast ära tasuvad.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui Prit pulssi jälgiks, siis ei saaks ta siin hoobelda, et tegin taastuva reeningu ja olin ikka kiireim suusataja tähtveres

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas hr. Pullerits plaanib osaleda ka Haanjas TM avatud raja sõidul?

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Seal ei saa ära panna.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Eks meid huvitavad PP pulsid-laktaadid seetõttu, et kuidagi ei suuda uskuda tõsiasja, et PP taastavatel treeningutel meist nagu s...uvatest kassisdest mööda kimab. Ja mine tea, äkki ongi PP nii kõva, siis ei jää küll muud üle kui sport ja treenimine südamerahuga unustada, suusad-rattad-uisud oksjonile panna. Ja küll naine-lapsed kodus rõõmustavad.

 
At 22:08, Blogger Marrrk said...

kui kolmandat liiget pole, siis ma võin võibolla aidata, praegu küll haanjas laagris aga reede õhtuks Tartus/otepääl. Ja pulsijuttu naljakas lugeda. Ja see eelmine arvutus, et umbes 700 ringi tähtveres peaks andma sulle tartu trennimeistri tiitli, keegi peale sinu ei suuda seal oma ajusid nii palju nu**ida.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Vahva värk, elu on imelik ja selle keerdkäigud on veel imelikumad. Ma kahtlen küül kas PP selle abipakkumise vastu võtab, sest loen ja imestan mida aastavahetuse unetuse pohmas peaga on kuskil blogisügavustes PP-st öeldud: "Samas peaks hääletuse tegema, tartu suurimale suusafännile, ilmselt saab selle keegi klubist või mitte korras mõistusega rullsuustaja 5. jaanuaril herne tänavas( nime ei nimeta aga tal ka oma blog ja tal ei ole pulsikella)"

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

MK ametlikus programmis pole reedese sprinditeate kohta sõnagi. Kus see üritus toimub ja kuidas on seotud MK.ga?

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

Mark, kui keegi ära kukub, võtan ühendust! Aitäh abikätt ulatamast igal juhul.

Haanjas tahaks küll startida pühapäeval, näis, kas tööasjad lubavad, samal ajal ju Otepääl MK.

 

Postita kommentaar

<< Esileht