kolmapäev, jaanuar 23, 2008

Pullerits: Millega asendada Tartu maraton?

Kardan, et Tartu maratoni korraldajad teevad totaalse prohmaka ja jäävad seetõttu oma asjadega lootusetult hiljaks. Mul puuduvad küll vettpidavad andmed jumala eksistenti kohta, aga kui maratoni läbiviijad tahavad reedel, 15. veebruaril Jaani kirikus väidetavalt kõigevägevama kiituseks ja tänamiseks pidada jumalateenistuse ("meie igapäevast lund anna meile tänapäev"), on see lootusetult hilja.

Sest nagu Indrek Kelk, maratoni peakorraldaja, eile pressiüritusel märkis, siis on väheusutav, et tuleb ilmaennustus, mis laseb otsustada maratoni toimumise enne 11. veebruari. Sinnamaani on esialgsed prognoosid heitlikud - mis jätavad lootuse, kuid ei luba midagi, märkis Kelk -, ja see tähendab, et jumala poole oleks viimane aeg pöörduda just nüüd, siin, praegu ja kohe. Mitte 15. veebruaril. Siis ei anna enam midagi muuta.

Seis on vesine, ja kui uskuda vandenõuteooriaid globaalsest kliima soojenemisest (seepärast vandenõuteooriad, et kliima soojenemine ei saa olla globaalne, sest mõnedes kohtades pidi kliima hakkama hoopis oluliselt jahenema), tuleb aegsasti mõelda alternatiividele. Nii küsisingi Kelgult, et kuna Otepää MK-etapi rada kaetakse nädal enne Tartu maratoni kas või nui neljaks lumega, siis miks mitte pidada Tartu maratoni seal. Loomulikult kõik starti ei mahu, seal tuleb teha valik (loos? esimesed 500? ...), aga printsiip raja ülekoormatuse vältimiseks võiks seejärel olla lihtne, et kes ringiga sisse saab, langeb välja, ja kes näiteks viimasena rajale jääb, on võitja.

Kelk vastas mu ettepanekule, et keegi ei keela mul sellist võistlust organiseerida. Aga miks mina? Mina ei ole ju kelleltki kogunud stardiraha. Seda on kogunud Klubi Tartu Maraton ning ostmata kuklite ja kurkide eest võiks nad ju sellise lohutusvõistluse teha küll. Mis arvate?

Või teine variant. Kui lund ei tule, siis teeme võistluse suusarolleritel. Sügisene rulluisutrass sobiks selleks küll. Või miks mitte sõita Tartust Tabiverre ja tagasi kaks korda, seal on ka siis pikki tõuse ja laskumisi ja möödunud aastast uus sile asfalt. Võistlusklasse võiks olla kaks, eraldi vabatehnika- ja klassikarolleritele. Seda võistlust saaks ju igal ajal korraldada, maanteed ju enamik aega lumevabad. Mis arvate?

Usun, et rahvale üks või teine variant meeldiks küll - ja miks mitte mõlemad! (Suusaalasid on Tartu neliküritusel niikuinii võrreldes rattasõiduga kaks korda vähem, mõlemad varuvariandid kavva võttes saaks ürituse teha tasakaalustatumaks.) Vaadake kas või, kui palju on maratonile juba registreerinuid. Kelgu andmetel oli esmaspäevase seisuga end pikale distantsile kirja pannud 3509 inimest. Mullu oli samaks ajaks registreerinuid 2832 ja tunamullu 2654. See, kui palju ja kui teadlikult inimesed treenivad, on näha kas või Tähtvere spordipargis: nii palju leidub seal neid, kes sõidavad keppideta või ühe kepiga või teevad nn roomamist või lihvivad paaristõuketööd. Ei saa ju neid inimesi, kes nii teadlikult ja visalt harjutavad, võistlusvõimaluseta jätta lihtsalt sellepärast, et jumalateenistus on ekslikult liiga hilisele ajale planeeritud.

Uudistest nii palju, et Tartu maratoni avatud raja sõit on tänavu samal päeval toimuva MK-etapi tõttu 51 km pikkune ja algab Matu väljalt.

Maratoni põhisõidust teeb ETV kolm otselülitust: stardist 8.30-9.45 ja finišist 11.10-12.20 (seega tuleb telepilti mahtumiseks lõpetada kiiremini kui 3:20ga) ja 13.55-14.55 (või kui esimesse finišipilti ei jõua, siis viibida rajal vähemalt 4:55).

Finiš toimub uues kohas. Sealt, kus vanasti sõideti enne lõpusirgele keeramist üle silla, jääb uue finišini Kelgu sõnul 600-800 meetrit. Enne 200-meetrist finišisirget pidi tulema üks s-kurv. Mäletate, kui vanasti oli 3 km silt laskumisel Elva jõe äärde, siis nüüd tuleb Kelgu andmeil 3 km silt pärast Elva jõe orust ülestõusmist paremkurvi juurde. Samuti lausus Kelk, et võrreldes varasemaga tulevad sel aastal kilomeetritähised igale kilomeetrile.

Kui korraldajad nüüd vaid jumalateenistuse õigele ajale tõstaks.

Foto 1: Mulluse Tartu maratoni stardirivi, nr 12 Andrus Veerpalu. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Indrek Kelk annab 2004. aastal telekaamerate ees aru, miks Tartu maraton ära jääb. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: Tartu maratoni rajameister Assar Kütt (vasakul) ja klubi Tartu Maraton tegevdirektor Indrek Kelk Kekkose suusasõidul. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 4: Tartu Jaani kirik. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix

41 Kommentaarid:

At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

oi vaene mees on nii palju trenni teinud ja nüüd on oht et TM jääb ära, ja siis tulevad lollid ideed lausa varrukast, MK etapirajal maraton ning teine variant rullikutel sõit, annab midagi lollimat välja mõelda, eriti absurdne oleks teine variant, kus rullikud on ju erineva liikumiskiirusega, oi ma paneks parimad laagrid ja parimad rattad alla ja kus kihutaks siis või veel parem paneks rulluisud 110 mm ratastega ja siis laseks paaristõuget nii 25-30 km tunnis

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Sellist jama nagu PP väljapakutud variandid ei oskagi kohe kommenteerida. Priit sina kui aeglane alustaja saaksid ju kohe ringi sisse, mis sul sellest võistlusest?

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui teha võistlus vaid valitule siis ikka pigem esimesele sajale või äärmisel juhul kahesajale aga kindlasti ei peaks sinna jalgu koperdama laskma 256ndat meest enam:)

 
At 10:38, Blogger Priit Pullerits said...

Vähem tigedust, kodanikud! Rohkem positiivset meelt ja entusiasmi! Praegu kolm esimest kommentaari on küll nii nagu Delfist võetud. Siit blogist ootaks lugejailt ikka intelligentsemat taset. Suusatamine ju ikkagi intelligentsemaid alasid.

Aga rulluiskudega starti ei saa. Ei maksa unistadagi! Ainult rullsuuskadega saab. Ja ega suusatamises ka kõik suusad võrdse libisemisega ole, muide, nii et see kontraargument eriti ei tööta.

 
At 10:57, Blogger Marrrk said...

Nomaeitea, suusad ja rullid ikka natukene teised. Seda tegelt tahaks näha, sest Swenorid on ühed kõige aeglasemad rullid. Oi seda hala, mis sinu sulesabast siis tulema hakkaks. " No, aga mul oli swenori rullid, muidu oleks kasvõi esimeseks sõitnud" jne. Aga see pelgalt minu arvamus.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Kardan, et kumbki idee ei ole vastvõetav.
Maraton ca 4 km ringil valitutele- ausalt ega oskagi kommenteerida aga piisavalt jabur sinna ringile 500 meest ära mahutada. Kui hanereas sõita, siis on igal mehel 8 meetrit maad, maksimum saab kunstlumerajale 2 jälge, siis 16 m per mees. No vabandage mind, viimane mees saab juba stardikirendusel ringiga sisse.
Rullsuusk on ilma poolt sama haavatav kui pärissuusk. Tuleb 2 cm lund maha või öösel tekib märjale asfaldile jääkirme- tänan ei. Samuti arvan, et mõningad laskumised Tabivere trassil on natuke liiast, massiürituse jaoks iisavalt ohtlikud.
Aga pole mõtet jalgratast leiutada, alternatiiv on juba järele proovitud ja edukalt. Tegemist trekkinguga TM rajal. Vt:
http://leivo.ekstreem.ee/
http://seiklussport.blogspot.com/
sissekandeid vastavalt 31.12 ja 02.01. Massiürituse puhuks võiks kohati trassi korrigeerida ja lühendada ca 40 km-le. Igal juhul kui TM ära jääb, siis midagi sarnast püüan läbi teha küll, kasvõi üksinda. Veelgi vingem oleks duatlonina- trekking (jooks) + ratas.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Mina küll esimese kolme kirjutaja postitusest mingit tigedust välja ei loe.

Priidul tundub viimasel ajal olevat eriline trots kommenteerijate vastu.

Kui oled neid nimetanud Delfi tüüpi kommentaarideks, siis ole palun hea ja vaata peeglisse.

Kuna vastasid kommentaarides nii valulikult, siis võib välistada ka selle, et tegid blogi sissekandes neid kahte varianti välja pakkudes natuke nalja... ühesõnaga need on tõsised ettepanekud... oehhh...

Praegu jääb küll tunne, et liigud Šmutovi taseme juurde, kes Elu24 lehes nö igasugusest s***st saia suudab kirjutada.

 
At 11:28, Blogger Peeter said...

Ei meeldi mullegi kumbki variant. Eks ma neid rohkem naerulnäoga lugesin ja usun, et sügaval sisimas poleks sinagi sellisteks kardinaalseteks muutusteks valmis. Esiteks muidugi see probleem, et mina kuulun juhuslikult selle enamuse hulka, kes esimese 500 suusataja hulka ei mahu. Mul poleks sellest ringrajamaratonist siis mingit tolku. Teine variant ei oleks enam suusatamine. Rullsuusk musta maa peal on ikka natuke teine asi. Iseenesest loodan mina, et lähematel aastatel saab teoks plaan katta kogu rada kunstlumega. Ikkagi läbiproovitud variant ja ei tohiks pärssida vana head maratonifiilingut.

 
At 11:29, Blogger Vana Kala said...

Diagnoos: ületreening ja vormi langus + soov administratiivsete meetmetega (rull sh mitte rulluisk ja 500 limiit) iga hinna eest konkurentidele ära teha.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Alternatiivina oleks mõeldav ehk tõesti jalgsirännak. Seda on varem tehtud ka, isegi vahepealse ööbimisega (Firni klubi rahvas).
Tehvandil 500 suusatajat oleks varustuse lõhkumine ja positiivset emotsiooni enamus sealt ei saaks. Massiline rullsuusatamine oleks ohtlikum kui rulluisutamine, mina küll ei tahaks asfaldile külge maha saada.
Aga kindlat meelt - küll see lumi ka tuleb. Kunagi. Kusagile :-)

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Selliste alternatiividega ei saa kuidagi nõustuda, sest ma olen ennast kirja pannud selleks, et läbida 63km suuskadel kokkulepitud trassil. Mitte ei maksnud sadu kroone selle eest, et tehtaks mingit tsirkust. Antud teemal ei saa rääkida vääramatutest jõududest, sest kes keelab osta kasvõi paarsada lumekahurit, et toota kunstlund kogu 63km jaoks. Kui arvatakse, et see ei tasu ära vms, siis ei maksakski välja käia lubadust, et inimesed saavad vastaval kuupäeval läbida 63km. Kui ei suudeta oma lubadusi täita, siis tuleks vähendada lubadusi või üldsegi valida mõni teine moodus raha teenimiseks.
Tigedusest nii palju, et selle oled Sa, Priit, ise esile kutsunud ja seega ära teeninud. Sinu eesmärgid ja "ära panemised" on veelgi suuremad, kui meeste A-koondisel. Tõelised spordihinged räägivad heal juhul tulemusest, aga Sul on lausa nimekiri, kellele tuleks ära panna, et endaga rahul olla. Mina panen enne võistlust endale ajalise eesmärgi ning lõpus teen niikuinii korrigeeritud järeldused tulemustest. Nt võrreldes eelmise aastaga võib mu tulemus olla kehvem, aga kui sel aastal olid oluliselt kehvemad ilmastikuolud või esines varustusega probleeme, siis ei saa öelda, et ma oleksingi nõrgemaks jäänud võrreldes eelmise aastaga.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, siin polnud mingi tigedust vaid sulaselged faktid, nagu sa isegi oled pidevalt rääkinud, et oled aeglane alustaja seega poleks sul 4km ringil shansse. Nii, et tegemist on tähelepanekutega sinu kirjutisest aga mitte mingi tigedusega.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

pullerits, ok sa väidad et tartu maraton peaks korraldama klubi jne...aga lisaks sellele minu retromaratoni ideele, võiksid utsita vastavaid instantse ja las panevad ühe harrastussuusatajate sarja käima, kus igal osavõistlusel osaleb 50 - 100 meest/naist elik persooni või isikut. ma arvan et selliseid leiduks küll kes starti tuleks, mina kaasa arvatud. ega see orienteerumispäevakute korraldaminegi palju lihtsam pole (rada tuleb maastikule maha märkida), ja nee don väga regulaarsed, organiseeritud bussid sõidavad välja, osavõtumaksud on ka tänapäeva mõistes olematud jne jne.

aga kuidas siis neljapäevase abeli võistlusega jääb, pullerits? saaksid ikka võistlusolukorras maitse suhu kuidas tehvandil võistelda on, võibolla sa ei tahagi pärast seda enam maratoni tehvandi varianti? stardid on peale tööaega, nii et ei tohiks segada ka töömurjdast ajakirjanikku. ma ise juba täna minema ja abeli võistluse ajaks itaalia tiroolides aklimatiseerumas, nii et abeli mälestuseks ei saa suuska sahistada.

ja sinu vastus pikale seletamisele et vaadake eespoolt miks sa ainult eesti maratonidel tahaks võistelda, polnud veenev.

ja seda ka veel, et ega su renomee ei ole suusasõprade hulgas kuigi kõrge, sellest need delfi tüüpi kommid, mina suhtun suht neutraalselt ja vaatan pigem sellest nurgast et asjast rääkimine hoiab seda siiski fookuses, aga paljud mu tuttavad on suht mürgised ja mitte selle pärast et nad sinust kehvemini suusataks või kardaks nüüd et seekord paned sa neile ära ... lihtsalt sellise kuke ja ärapanija upitamise stiili tõttu näiteks lauset kus sa seletad kuidas SA ikka oled tohutult eritreenigut teinud et mingit tehnilist nippi 110% rakendada ja et teiste pole seda ju mõtet proovidagi sest nad ei harjutanud ju eriprogrammi alusel juba suvel siis võib seda asja seletad nii et selleks et asjast võtta 110% tuleb eelnevalt sellist sorti ja nii palju harjutusi
teha ... see psühholoogia mida sa arvad olevat efektiivse kaaslaste ergutamiseks on suht primitiivne (läbi negatiivse emotsiooni) ja mingist tasemest enam mitte nii produktiivne

ok ma enam siin blogis sõna ei võta, üritaks nii eesti kui välimaiseid maratone sõita hoopis :-)

 
At 13:00, Blogger Kidra said...

No ma ka ei arva kummastki variandist kui Tartu Suusamaratoni alternatiivist midagi tõsiselt. Aga iseenesest võiksid mõlemad võistlused ju olemas olla kui neil oleks osalejaid - ma küll ei näe siin midagi sajatamisväärilist. Aga mille kuradi pärast te siin nii isiklikuks ja õelaks lähete. Jätate mulje nagu P. Pullerits oleks teile teise ettekujutuse endast loonud ja vat nüüd tuli õige pale välja! Naljatilgad!
Igalühel on omad motivaatorid ja eelistused (kuidas teha trenni, milliseid blogisid lugeda jne).

Ma arvan, et lumepuudus mõjutab meiesuguste, suusahullude (nii kirjutajate kui lugejate, nii PP positiivselt kui negatiivselt suhtujate), psüühikat lihtsalt :)

Aga rasked ajad liidavad!

 
At 13:26, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Kidra, vahepeal hakkas juba päris valus, kui kõik muudkui jalaga andsid - andmata endale aru, et ma näitan tagasihoidlikku initsiatiivi ja pakun lootusetuna näivas olukorras vaid võimalikke alternatiive välja, et kõigi meeleolu hoida ja asju arutada. Nüüd siis on ilmnemas, et mu ideed ei olnud head - selge, seegi ju tulemus. Matame need maha ja ei midagi isiklikku, lähme eluga edasi ja mõtleme midagi muud välja. Näe, juba ilmneski, et mõned tahavad trekkingut teha. Tore, kui see idee siit hoogu juurde saab. Aga miks pean selle eest käega näkku ja jalaga makku saama... noh, ju käib see asja juurde. Eks kannatan ära. Sest ega pikamaasuusatamine ongi üks kannatamine ja eks tule verbaalset peksugi võtta osana erialaettevalmistusest.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Ehk on asi ka selles, et pole olnud ühtegi starti rahvasuustale ja kõigil juba sellest närv must, rääkimata maast. Vaja kinnitust vormile ja oma treeningutele - loe kulutatud ajale.
Mis naine veel sellest arvab?

Tõsi olud paranevad(sajab lund ja homme on juba võistlus) ja siis ei ärritata selle bolgi lugejaid ka selliste teemadega - Maraton jääb ära otsige alternatiive. Tõsist maratoniks harjutajat pisut kõigutab küll selline olukord, kus trenni on tehtud usinalt, kuid treeningute peamist eesmärki ei saa täita.

Kui harjutaja pole just valmistunud arvestusega, et lisaks kodumaistele maratonidele ka piiritaguseid proovib. Vastasel korral peab küll peab jätkama kursil: kes talve jooskul rohkem rullsuuskadega km sõidab.
;-)

 
At 14:40, Blogger Vana Kala said...

Ma saan aru, et sa meelega üritadki oma blogi teravate ideedega kostitada garanteerimaks pidevat kommentaaride voogu. Ses suhtes on ju su eesmärk täidetud ja ilmselt oled ka arvetanud, et reaktsioon on kõva. Järelikult valad sa praegu krokodilli pisaraid ning samas hõõrud rõõmust käsi, et rahvas muudkui loeb ning kommib ;D Tundub olevat ajakirjanduslik eksperiment, teed äkki mingit uurimistööd bloginduse alal?

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maratoni korraldamiseks lumevaesel talvel tuleks ette valmistada varutrassid. Sobiksid Haanja maratoni rada ja Tallinna maratoni rada Aegviidus. Et need kaks rada suudaksid läbi lasta umbes 3000 suusatajat, tuleks seal suviti pisut metsa ja võsa langetada, teha ka mullatöid. Vaatlused näitavad, et suure tõenäosusega vähemalt ühes kohas neist kolmest on piisavalt maratonilund. Ka parkimine on korraldatav.
Kui on väga soe talv, siis muidugi tuleb käed püsti tõsta.

 
At 14:50, Blogger Unknown said...

Ma olen ise ka mõelnud sellele, et kui Maratoni rada ei saa teha siis võiks sõit toimuda MK etapi rajal. Suure tunglemise vältimiseks võiks näiteks maratoni sõita kahel päeval järjest. Näiteks laupäeval kohad 1750+ ja pühapäeval 1-1750. Suur osa ei tuleks niikuinii kohale.

Must maa ümberringi paneb ikka hulle mõtteid mõtlema.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on üks variant veel, mida on küll palju arutatud, kuid Worldloppeti tõttu senini maha laidetud. Asi oleks korraldada TM (või nimetada lohutus TM-ks, et oleks erinevus originaalist, mis kuulub Worldloppeti alla), siis kui parasjagu lund on. See tõenäosus, et kord talve jooksul on vajalik lumi maas, on oluliselt suurem kui ühele kindlale päevale panustamine.
Sõit võiks olla vabalt ka avatud raja formaadis ala kui õigel päeval üritus ära jääb, siis kui x nädalat hiljem on lund, teeme avatud raja sõidu/võistluse.

Lohutuseks veel niipalju, et senine statistika ütleb, et toimub 3 maratoni neljast st toimumise tõenäosus on seega 75%. Siin võiks ju hirmutada, et kolm järjest on juba toimunud... samas kui lugeda protsess juhuslikuks, siis uue sündmuse toimumise tõenäosus ei sõltu eelmisest. LOOTUST VEEL ON!

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas sa kujutad ette 500 meest/naist MK rajal. Selleks ajaks kui sina rajale saad ehk sõitma peaks esimesel olema kohe kohe ring tehtud kuna mina saaks veel mõne sekundi hiljem rajale saaks ehk ka mõne sekundi varem ringi sisse. Seega katkestaksime koos. Samas kui asjasse rohkem süveneda siis kuna me mõlemad stardiksime suhteliselt keskelt ja kindlasti oleks rada jube umbes ei saaks esimesed mehed nendest 200-st mehest vist kuidagi mööda kes meie taga tuleksid. Või kuidas sina seda asja ette kujutasid?
Aga et ma sapine oleks see on rumal jutt, ma olen sel hoojala läbi aastate kõige rohkem lumel suusatanud, mul on tehtud esimene võistlus, pühapäeval on esimene maraton ja delfit ei külasta:)
Priit aga sinult ootan kirjeldust kuidas sina näed vaimusilmas Tartu Maratoni 5km rajal?

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

No mõlemad ideed ikka hullud ideed. Lausa jobud. Maraton kui selline on eelkõige laiem suusaüritus ja siis alles võistlus. Mitte vastupidi.

 
At 15:56, Blogger Priit Pullerits said...

Vastuseid:

Priit, mis naine arvab, sellest tahan peagi kirjutada eraldi sissekande. Oi, see tuleb põnev!

Jyrx, uurimust ei tee, meedia praktiseerimise kõrvalt ei jää akadeemiliseks tööks aega ega energiat. Aga eks selle eest pea hoolitsema küll, et lugejail põnev oleks.

Sander, aitäh, et vähemalt üks inimene on mõelnud samasuguseid mõtteid nagu minagi. Aga see pole toetatav mõte, nagu siin on selgunud.

Anonüüm 15:05 - see on hea mõte! Mina olen poolt! Kui tuleb info, et näiteks veebruari lõpp tuleb lumine ja külm, siis peaks küll selle maratoni kuidagi ära tegema, kas või laupäeval ja kas või avatud rajana vms. Ei, siiski, mingi võistlusmoment peab ikka olema. Sest nagunii läheb võistlemiseks ja siis on tobe, kui keegi seda ei fikseeri. Pärast veel mõni hakkab muidu kiitlema, et tegi PP-le ära, mis siis, et PP võttis seda mõnusa ühistreeninguna. Aga kui on välja kuulutatud võistlus, siis on see kõigile võistlus ja treeningu juttu võid vanavanaemale pajatada.

Eero, ma ei oska sellele küsimusele vastata, kuidas on mõistlik teha. Aga siin blogis, nagu näha, käib nii palju minust palju targemaid mehi, äkki nemad mõtlevad välja.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole need Priidu ideed nii utoopilsed midagi, pigem huvitavad.
Eriti MK rajal kulgemine, ja mis see 12x5 või 15x4 km ringi siis nii erilist on, lõpuks väsime nagunii kõik ära! Pigem vastupidi, treenituse vahe tuleb paremini ilmsiks ja nõrk sinna ei ronikski, see on enesetedvuse-sisemise kindluse küsimus. Ringil võistlemisel on ka palju plusse; rahvas ergutab kogu aeg, silmanurgast näed liidreid ja nende tehnikat. Konkurendid ka kogu aeg näha ja joogipunkt on ka üsna siis kui vaja on! Mulle see isegi sobiks ja rahva seas sõites, ei ole "nesametno nastupajemõi pizdets" ka nii hull, sest metsavahel jääd sa sellega üksi...
Ratturid on Saku Suverullil ka mingi 30 x 4 km ringil paar aastat võistelnud, pealtvaatajana küll meeldis vaadata, kuidas Eesti paremik kogu aeg nähtaval oli.
Ja ajaloost peaks olema võtta fakt, et Finlandia Hihto, sõideti mingi veerand sajandi jagu aastaid tagasi 1,3km ringil, ei olnud kiipe ega midagi. Seda muidugi peaks kontrolima, tean seda ühe suusatreeneri jutu järgi.
Nüüd on ju lihtne, kiip külge ja kõik saavad oma aja, milles probleem? Siin olen küll Priiduga ühes paadis:)

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Krt, mehed arvutage natuke. Korra juba mainisin, et kui 500 meest ja üks rada siis 8 m per nägu ja kui kaks rada siis 16 m per nägu. Küsimus pole selles, et ringil ja palju ringe, vaid selles, et lühikesele ringile mahub väga vähe sõitjaid, et asi vähegi suusatamise moodi veel välja näeks. Ja kui igat matsi rajale ei lubataks, pole see enam see võistlus, millest räägime- TM

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Ei leia südames sooja kohta mõtetele, et võiks võistelda Tehvandi radadel Tartu Maratoni märgi all. Mu arust ei kanna see kuidagi Tartu Maratoni ideeaale.

Soojem on mõte teha siis, kui lund on. Aga lund vist ei tulegi õieti.

Mu ettepanek oleks pigem õigel päeval sõltumata ilmas rada läbi kõndida. Keppidega või ilma. Saaks rohkem sellise ühise pingutamise ja koosolemise tunde kätte.

Ise viimasel maratonil seal 200 piiril. Nii et päris pühapäevasuusataja pole, aga austan rohkem TM pühapäevasuusatamist kui võistlemist.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib kõige rohkem trekkingu või rahuliku ühisläbimise idee. Termos teega ja jahedama ilma puhul ka pisut külmarohtu seljakotti, võib-olla kepidki kätte ja maraton missugune. Väga rahuliku tempo puhul võtaks aega kuni 10 tundi ja arvestades, et trenni on vähemalt minul vähevõitu, siis oleks ka tervisele kasulikum.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

No tule taevas appi!

Tundub nagu enamus blogilugejaid võtavad PP sõnu kui seadusandlikke. Las mees kirjutab, keegi ei käsi teil ometi lugeda ning kommenteerides musta maa depressiooni välja valada.

PP jätka samas vaimus!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

margusm vaata välja, maa on valge:)

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlen, kas TM mastaabis suurüritust saab "jooksult" organiseerida. Priit, tee TM-i korralduslikust poolest üks uurimuslik lugu, saad ise ja saame ka meie teada, kui palju tööd ja inimesi selle võistluse taga on.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Hirnu herneks! Tartu Suusamaratoni läbiviimine Tehvandi 5km ringil on ju ilmselge onanism! Kas te, lugupeetud mehed (sorry, kui siin ka naislugejaid on) vastassugupoolega voodisse minnes AINULT ja VAID eesootavale seemnepurskele mõtlete? Kui jah, siis usun, et olete enese jaoks ka avastanud hoopis lihtsama, kiirema ja KÄEPÄRASEMA võtte eelpool nimetatud SUURE eesmärgini jõuda. Või köidab siiski teie meeli ka kõik muu meeldiv, mis kahe inimese tekialuste toimingutega kaasneb?
Maratoni läbisõitmine 5km ringil ongi justkui selle primitiivse ülima eesmärgi (ejakulatsiooni) saavutamine. Arvan, et valdav osa suusatajatest eelistavad normaalset "voodielu" ja suudavad elada järgmise talveni, ilma, et peaks Tehvandil "käsitööga" tegelema.
Vabandan, kui kirjutis kedagi solvas!

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

tähelepanekud:
ootan huviga sissekannet, mida arvab PP. naine asjast - ehk võiks aususe mõttes naine selle ka ise valmis kirjutada..
...kuna Vahur Teppan tõmbas meie sprinteritele koti pähe, siis on taas sobiv võimalus tõstatada teema sellest kui põhjas on hetkel meie suusatamine...
.. kas PP. tegi täna taastavat trenni? igatahes ei olnud ta enam kaugeltki kiirem mees rajal...

 
At 22:33, Blogger Priit Pullerits said...

Anonüümsele: jah, täna oli taastav trenn. 2 tundi aeglast klassikat. Vahepeal tegin küll jõe-äärsel sirgel mõned spurdid, et teisi ka ergutada, sest täna käis üldiselt üks totaalne uimerdamine. Või: kõik taastavad.

Aga mulle meeldis Hirnu herneks! kommentaar, ehkki pisut naturalistlik see oli. Aga lõpuks on ikkagi vähemalt üks freudist siin välja ilmunud.

 
At 23:53, Blogger Unknown said...

lõpuks kahjuks on ainus võimalus hakata kunstlund suurtes kogustes ja professionaalselt tootma. marcialonga suusamaratoni rada on nii mitmed korrad ühe ööga kunstlumest kokku lükatud. meil mägesid pole kus üleval lund toota, peaks olema süsteem kuidas kõrgete temperatuuriga lund palju korraga valmis mölderdada saaks. kunstsuusamägedest lähim on vist düsseldorfis nii et kopereeruda ka ei saa :). olen sõitnud sellel kuulsal mudamaratonil kus rada tagant sulas:)ning arvestatud oli maastiku eripära s.t.peale otepääd kaob teist korda ei viitsiks seda ette võtta.
vaatasin telekast kuidas sveitsis kaetakse liustike kriitilisi punkte kilega, arvan tulevikus tuleb korraldajatel kordades rohkem vaeva näha inimeste rajale saamiseks, vastasel juhul ähvardab lihtsalt ühte ilusat traditsiooniline ala hääbumine või hollandlaste traditsiooniliste uisumaratonide sarnaselt muudesse paikadesse kolimine:((

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Paar kirjutajat on siin juba välja pakkunud lahenduse (trekking, jooks või kuidas keegi soovib), ainult PP ei reageeri sellele - ju siis teades oma võimeid kardab esisadadest välja jääda ? Korraldajatel on muidugi ka kasulikum öelda, et lund pole ja raha sügaval taskupõhjas ...

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 15:04, Blogger Bryan Roland said...



KUIDAS BRIAN ROLANDI POOLT LISADA

Ma olen Bryan Roland nime, ma tahan kasutada seda keskmise hoiatada kõiki laenu otsijad olema väga ettevaatlik, sest kõikjal on pettus, mitu kuud tagasi olin rahaliselt pingelised ja kuna nende meeleheide olin petta mitu online-laenuandjate.

Ma peaaegu kaotanud lootuse, kuni sõber kutsub mulle väga usaldusväärse laenu nimega hr Stephen Williams (Jumal, kes hirmutab) annab mulle laenu 145 000 euro võrra alla 72 tunni ilma stressita. Selgitades firma posti teel ja kõik nad ütlesid oli nuta, sest ma saan laenu selle firma, ja ka olen teinud õige valiku ühendust nendega, täidetud taotlusvormi laenu ja jätkus kõik, mis küsiti minu ja mu šokk, ma sain laenu.

Kui vajate krediiti, võtke temaga kohe ühendust: stephenswillsloan@gmail.com

Ma kasutan seda keskkonda, et hoiatada kõiki laenuotsijaid põrgu eest, mida ma võtsin nende võltste laenuandjate kätte.

Tänan teid STEPHEN WILLIAMSi laenufirma eest

 

Postita kommentaar

<< Esileht