kolmapäev, jaanuar 09, 2008

Pullerits: Vajatakse suusaspioone - kohe!

No nii, nüüd on lugu selline, et ettevalmistusperioodil on kriips peal. Kogu lugu.

Vähemasti tingilikult on kriips peal. Selles mõttes, nagu mu treener seletas, et "nüüd tuleb hakata realiseerima seda, mida oled alates septembri lõpust kogunud".

Nagu treeningplaan ammu ette näinud, peaks mul tekkima tunne, et tahaks juba numbri selga panna ja stardijoonelt minema kihutada.

Võta või jäta - just selline tunne ongi! Lausa ime, kui täpselt treeningplaanid on isegi enesetunnet ette näinud.

Eile õhtul võtsin oma Atomicu uisusuusad ja läksin Tähtvere spordipargi värskelt kunstlumega kaetud 0,85 km ringile pooleteisetunnisele taastavale treeningule.

Algul ei tahtnud taastamisest suurt midagi välja tulla. Rõõm rohkest lumest, fantastiline enesetunne, ideaalselt libisevad suusad tekitasid sellise mineku, et vähemalt 5-6 ringi lausa lendasin rajal, oma arust. Ainsast väiksest tõusunukist läksin enda meelest üles, nagu olnuks see lauge laskumine, ja järgnevas pikas kurvis oli üksjagu tegu, et mitte välja kihutada.

Siis sundisin esmavaimustust tasapisi maha ja kriipisin tempot alla. Esimesed kümme ringi ehk 8,5 km tulid ikkagi alla 30 minuti. Seejärel tõmbasin loomulikult tempot veelgi vähemaks, läksin üle veet et totaalnautlemisele, ja kui pool tundi enne trenni lõppu paaristõukeid harjutavale onkoarstile Ain Kaarele järele jõudsin, siis läks tema kõrval suisa jalutamiseks. See polnud ka minu arust enam taastav treening, vaid juba suisa jalutamine.

Vägisi tuli meelde Jaan Talts, tõstmise olümpiavõitja ja minu mälu järgi umbes 40 maailmarekordi püstitaja, kes on rääkinud, et kurat, tal oli omal ajal parimatel päevadel selline tunne, et on nii kõva, et iseennast ka kartis.

Aga rahu, ainult rahu - Tartu maratonini on veel viis nädalat.

Pigem tegeleme millegi konstruktiivsega. Siit siis mu tagasihoidlik, kuid siiras palve suusaspioonidele.

Pean reedeks tegema Postimehele esialgse planeeringu järgi topeltkülje, kus saab Eestimaal suusatada. Ja tunnistagem ausalt - mis paremat moodust selle info saamiseks kui selle blogi lugejailt, innukailt kaasautoreilt. Kusjuures: lähme nüüd üheskoos konkureerima Postimehe veebiküljega, kus on ka mingi vastav üleskutse esitatud, ja näitame siin üheskoos, kus on innukamad ja asjatundlikumad suusasõbrad - et ikka siin meie ühises blogis.

Palun saatke omapoolseid tähelepanekuid ja kogemusi, mis olukorras on kus Eestimaal suusarajad: kui pikad, milline kvaliteet, kas valmis või alles tegemisel, ja loomulikult pange juurde oma isiklikud märkused. (Näiteks Tähtvere spordipargi rada oli eile laineline ja paksu lumepudruga kaetud, keskmine sprindirada oli veel kunstlumetamata.) Ja palun, kui vähegi söandate, pange oma nimi ja tegevusvaldkond ja suusakogemus ka juurde - aga kui see saab takistuseks, siis saatke oma privaatsem kiri koos oma andmetega mulle meilile priit.pullerits@postimees.ee. (Lehes ei saa ajakirjanduse reeglite järgi viidata anonüümsetele allikatele, nagu Kidra või Jyrx.) Aga kui kõigest hoolimata eelistate jääda anonüümseks, siis pigem saatke oma tähelepanekud, kui jätate need üldse läkitamata.

Ja lepime kokku nii, et kõik oleks aus ja läbipaistev ega oleks vääriti mõistmisi: kõiki neid kommentaare, mis te selle sissekande juurde jätate, saan Postimehes kasutada, eks! Lõppeks kulub ju siia jäetud info marjaks ära ka kõigile teistele blogikülastajaile.

Näitame siis siin koos, kus peitub Eestis tegelik suusapotentsiaal ja -jõud!

Foto 1: Jaanus Pulles, SA Eesti Terviserajad juhataja, mullu talvel Tähtvere spordipargi lumekahuri kõrval. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht / Scanpix
Foto 2: Lumekahurid eelmisel talvel Tallinna lauluväljakul. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Kunstlume tootmine aasta tagasi Pirital. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

vaata etvsport.ee leheküljel on juba ca kuuaega olemas lumeinfo, kus eestis suusatada saab. Isegi spioone pole vaja. Kõik ilusasti kirjas.

 
At 12:59, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, tean, aga seal on vaid kuiv info. Selle kuiva info kõrvale on vaja ikkagi tegelike suusatajate muljeid tegelikust olukorrast - vaja on elu, tegelikkust, luud ja liha, higi ja pisaraid!!!

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

milline su võistluskava on. kogu aeg räägid harjutamisest aga millal saab tulemusi vaatama hakata. suusaradadest ei tea ma midagi rohkemat, kui et vaida külje alla Tallinnast pisut eemal on golfiväljak, kus on ilus lumi maas. Aasta eest lubas väljaku juht, et seal võib sõita küll, kui väljakut ei lõhu.

 
At 13:25, Blogger Kidra said...

olenemata sellest, et esport.ee on endasõnutsi lõpetanud tegevuse käib seal endiselt aastaringi korralik diskusioon foorumites. Praegusel aasta ajal siis eriti suuskadega seotud teemadel. Seal on päris 'eluline' radade ja olukordade kirjeldus kuhu ka radade hooldajad oma kommentaare panevad. Soovitan soojalt selle lehekülje foorumitest (Pirita rajad, Trummi rajad) lugusid kirjust loomaiast, kus iga konn oma mäta otsas krooksub :)

 
At 13:26, Blogger Kidra said...

PS kuna elan-olen ise Tallinnas, siis pole mul sealsele infole midagi lisada Trummi ja Pirita radade osas.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Harku metsas kannatas sõita küll kuigi jälgesid eriti pole. Aga ma olen ka 110 kilone ja teist korda suuskadel, arvatavasti mõne profi jaoks oli seisukord jamam kui mulle tundus.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis kuiv info see ikka on, suusatajate kommentaarid ka ju täiesti olemas. Pisaraid ja muud kraami muidugi ei ole.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Järgmiseks esmaspäevaks on looduslik lumi sulanud ja must maa jälle väljas, tänu vihmale, pluss kraadidele ja tugevatele edela-lõuna tuultele. Seega, jäävad alles kunstlume rajad, mis muutuvad pehmeks ja mustaks, kuna prognoosid näitavad kuni 23.01 plusse, vihma ja valdavalt lõuna tuuli. Olukord on ka veel sellepärast nutune, et kevad ja soe pidi see aasta eriti vara tuleme.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Mina jõudsin täna veidi enne kella 4 Nõmmele, all saab ikka väikseid ringe teha. Üleval ise ei käinud, aga seal pidavat rada sodine olema. Suusatajaid väga palju ei olnud, aga praegu, pärast tööpäeva lõppu on liiklus kindlasti päris tihe. Trenni peab ju tegema, sest võib juhtuda, et Tartu Maraton toimubki ja kõige hullema stsenaariumi korral täies pikkuses :)

 
At 18:33, Blogger Marrrk said...

Pullerits, vea parem igasse metsa ja parki webcam. Hiljem hea kodus jälgida. Jäävad pisarad valamata. Luu ja liha peeglist niigi näha;)

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Lumepaksus täna kell 11.00 Harimäe kandis oli 15 cm, saaniga kokkupressitult 9 cm. Maratoniraja põhja sel aastal siinkandis veel tehtud pole. Kekkoserada oli eile hommikul sisse aetud, aga klassikajälg keskpäevaks juba lund täis, sõitjaid ei näinud, seega sõitsin Tehvandil, sõitjaid võrreldes tavalisega praktiliselt polnud. Täna ei trehvanud Tehvandil määrimisega, ei saanud klassikasuuska pidama, siis sõitsin rullirada Kääriku-Pühajärve vahel (et nagu kergem rada, lootsin). Raja põhi oli kinni pressitud, 2-3 kolleegi oli enne mind seal "uisutanud" aga oli kuidagi "pehme" ja "kare" täna see asfaldile pressitud rada, võrreldes igapäevase Tehvandiga lausa väsitavam seekord, uisule määritud suusk libises isegi allamäge vaid eelsõitja jäljes, muidu pidi ka laskumistel kogu aeg "tööd tegema" (sooja 2 kraadi). Homme uisutan Tehvandil, muud ei jää üle.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Lumepaksus täna kell 11.00 Harimäe kandis oli 15 cm, saaniga kokkupressitult 9 cm. Maratoniraja põhja sel aastal siinkandis veel tehtud pole. Kekkoserada oli eile hommikul sisse aetud, aga klassikajälg keskpäevaks juba lund täis, sõitjaid ei näinud, seega sõitsin ie Tehvandil eile, sõitjaid võrreldes tavalisega praktiliselt polnud. Täna ei trehvanud Tehvandil määrimisega, ei saanud klassikasuuska pidama, siis sõitin rullirada Kääriku-Pühajärve vahel (et nagu kergem rada, lootsin). Raja põhi oli kinni pressitud, 2-3 kolleegi oli enne mind seal "uisutanud" aga oli kuidagi "pehme" ja "kare" täna see asfaldile pressitud rada, võrreldes mu igapäevase Tehvandiga lausa väsitavam seekord, ning uisule määritud suusk libises isegi allamäge vaid eelsõitja jäljes, muidu pidi ka laskumistel kogu aeg "tööd tegema". Homme uisutan Tehvandil, muud ei jää üle.
sooja samal ajal oli ca. 2 kraadi.

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Veel seda,et sa Priit võiksid ilusti mainida ka seda, et oleks väga tore kui jooksjad ja kepikõndijad leiaksid sellel ajal kui suusarada niigi vähese ja lumega kaetud mingid muud marsruudid,kus oma harrastusega tegeleda.Seda selleks,et nende tegevus võib kahjustada suusarada.Ei taha neid keelata suusarajale tulemast vaid pigem panema neid selle fakti peale mõtlema.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Tahaksin ka omaltpoolt eelkõneleja (Larry) jutule veel lisada, et tõesti vahel leiab hooldatud suusarajal kõikvõimalikke muid tegelasi peale suusatajate endi - kelgutavad koolilapsed (kusjuures õpetajate juhtimisel), ATV-mehed, ratturid, jooksjad, lapsevankrite lükkajad jne jne...

Loomulikult ei ole minu asi keelata teisi inimesi suusarajale tulemast ning pole ka kunagi kellelegi vastavat moraali lugenud, kuid siiski võiksid inimesed aru saada, et kui suusalund on meiesugustele niigi vähe antud (max. 2 kuud), siis võiks üles näidata mõistvat suhtumist ning mitte tulla rada lõhkuma.

Sest kõikvõimalikke muid valgustatud radu, tänavaid, parke on tuhandeid kordi rohkem kilometraažilt, kui vaevaga rajameistri poolt hooldatud suusarada.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanu!

Vahendan oma naabrimehe muret kes leidis eile Tähtvere spordipargi parklast musta värvi suusasaapad. Ilmselt oli suusataja peale sõitu autos saapad ära vahetanud ja minema sõitnud.
Kui kaotaja oskab neid kirjeldada siis võtku ühendust tel. 50 19 557

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Ise pole küll proovimas käinud, aga selline koht ka suusatajatele olemas.

http://www.sakala.ajaleht.ee/100108/esileht/sport/5030978.php

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Täna käisin lõuna paiku jälle Nõmmel. Klassikarada hakkab juba ära lagunema ja kohati on ka pisut sodine, aga vähemalt oli jälg igal pool erinevalt eilsest paremas servas. Libisemine tundus tegelikult isegi pisut parem kui eile. Rahvast oli omajagu, peamiselt muidugi suusatundi pidavad koolilapsed. Homme proovin ilmselt Pirita radasid.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Nõmmel saab praegu harrastada lisaks uisitehnikale kahte sõiduviisi: siledal maal paaristõuget (tulenevalt ilma- ja rajaoludest) ning mäest üles suusad jalas ´varest´ jooksmist. Tartu maratonil läheb neist paraku vaja vaid esimest. Ka oli üle suusasilla sõit tavapärases suunas seotud rohkem kui 50 % kukkumisohuga, mistõttu oli targem läbida sild vastupäeva (Tartu mehed sellest muidugi ei mõika, see on Trummi spetsiifika). Positiivne on aga see, et selle vähese ulatuses on KORRALIK PAKS LUMI MAAS ning see on suusatamise üheks vältimatuks eelduseks. Kuid ausalt, õhtul ei soovita kellelgi, kellel on plaanis reaalselt suusatada, sinna minna. Kui just pole soovi harjutada Tartu maratoni starti olukorras, kus stardigrupid puuduvad ja suusajälgi pole. Pidamissoovitus ka (arvestades, et sula jätkub): sinine kliister alla ja Rhode -6+6 peale. Pidas nagu kännu taga! Libisemissoovitust pole mõtet anda, sest trennis pole suurt vahet, kuidas libiseb. Head libisemist!

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Üritus vist kukkus läbi? Ütleme nii, et selle info põhjal tehtud artiklit küll lugeda ei viitsiks.

Priit, kust sa nüüd selle higi ja pisarad saad?

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ei kukkunud midagi läbi! Nii mitmedki mehed saatsid julgelt oma kirjeldused mulle meilile ja tänases, reedeses Postimehes on sellest tulenevalt terve leheküljeline lugu.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Läbisin täna (11.01) Kekkoseraja, saaniga aetud klassikajälg, enamasti küllalt hea, on muidugi üksikuid prügiseid kohti. Uisutajatele ei sobi, klassikutele soovitan soojalt.

 
At 03:55, Blogger Unknown said...

converse trainers
pandora jewelry
michael kors handbags outlet
pandora charms
christian louboutin shoes
cheap nfl jerseys
armani exchange
pittsburgh steelers jersey
colts jerseys
fitflops sale

 

Postita kommentaar

<< Esileht