teisipäev, jaanuar 08, 2008

Pullerits: Eesti uus suusalootus tuleb USAst

Nagu täna Postimehes kirjutan, saavutas Vahur Teppan, kuulsa Teppanite spordipere liige, USA meistrivõitlustel sprindis Andrew Newelli ja Torin Koosi järel kolmanda koha. Taustaks nii palju, et 22-aastane Teppan lõpetas 2006. aasta kevadel Tartu Ülikoolis bakalaureuseõpingud infotehnoloogia erialal ning sai seejärel kaheks aastaks spordistipendiumi Alaska ülikooli Fairbanksis, kus õpib vaba graafiku alusel neid aineid, mida ise soovib.
Paraku ei jõudnud lehe trükkimineku ajaks kohale Teppani enda kommentaarid võistlusele. Ajavahe USA läänerannikuga on umbes 10 tundi meie kasuks (see on, muide, üks kindel asi, milles USA meile mitte kunagi järele ei jõua).

Siin siis noore mehe kommentaarid oma üllatavale saavutusele:

"Võistlus läks üle ootuste hästi. Esmalt tuli korralik sõit teha, et esimese 30 hulka jõuda ja siis igat sõitu sõita, nagu see jääks viimaseks sõiduks. Taktika oli sõitudes võimalikult palju jõudu ja
energiat säästa raja esimesel kilmomeetril ning viimasel 300 meetril endast kõik anda. Selleks tuli külma närvi säilitada, sest rahulikult saab sõita ainult viimasel positsioonil.

Viimased 300 meetrit oli rada küllaltki lai ja laugelt ülesmäge, mis sobis mulle hästi. Veerandfinaalis tundsin, et lõpuspurt on piisavalt kiire ja see muutis enesekindlamaks. Kahju on ainult sellest, et Torin Koosi ei suutnud lõpuga edestada, pool sekundit jäi vajaka.

Selle aasta põhieesmärgiks on kindlasti NCAA meistrivõistlused märtsi alguses (NCAA = National Collegiate Athletic Association; [seega siis Eesti mõistes sisuliselt üliõpilaste meistrivõistlused - P.P.]). Selleks on kindlasti vaja distantsivormi parandada. Tahan ka hästi sõita märtsi lõpus koduülikoolis Fairbankis toimuvatel USA distantsimeistrivõistlustel."

Ühte unustas ta siiski mainida: jaanuari kolmanda dekaadi keskel teeb ta oma debüüdi Eesti koondises, osaledes Kanadas Canmore'is kahel MK-sarja sprindietapil. Seal peaks starti minema ka Anti Saarepuu ja Peeter Kümmel, siis saab vahetus konkurentsis näha, milline Vahur Teppani suutlikkus teiste eestlastega võrreldes tegelikult on. Loodan, et Eesti suusatamine saab tema näol endale tõhusat ja ootamatut täiendust.

Foto 1: Kolmanda koha saanud Vahur Teppan (paremal) USA suusameistrivõistlustel sprindi parimate autasustamisel. Võitis Andrew Newell (keskel) Torin Koosi ees. Foto Vahur Teppani erakogust.
Foto 2: Vahur Teppan (vasakul) USA meistrivõistlustel koos Ameerika esisuusasprinteri Andrew Newelliga. Foto Vahur Teppani erakogust.
Foto 3: Vahur Teppan aasta tagasi USAs võistlemas. Foto Vahur Teppani erakogust.

7 Kommentaarid:

At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd tuleb segane ja kohati ehk absurdse loogikaga jutt.

Eesti odaviskajate treener Toomas Merila rääkis paar aastat tagasi, et kõik need noored odaviskajad, keda tema treenib, peavad lisaks trennile käima ka koolis või ülikoolis. See pidi vajalik olema selleks, et vaimu värskena hoida. Juhul kui keskenduda 100 protsenti spordile ei pidavat odavise enam välja tulema.
"Odavise on nagu viiulimäng. Teed ühe valetõmbe ja tuleb kääks," selgitas ta.
Suusatamist ja odaviset omavahel võrrelda on muidugi veidi kohatu, sest üks põhineb plahvatusel ja teine pikal vastupidavusel, aga mõnede tippsportlaste puhul hakkavad mingid ühised jooned siiski välja joonistuma.
Õigemini ei räägi ma päris tippudest, vaid sinna pürgijatest. Peeter Kümmel ja Kaspar Kokk tegid läbilöögi siis kui nad keskendusid justkui õpingutele. Pärast seda kui tähelepanu koondus täielikult spordile, on tulemuseks olnud peamiselt "kääks". Aivar Rehemaa tulemused paranesid kohe kui ta A-koondisest välja praagiti ning aasta jooksul võis teda kohata igasugu huvitavatel sündmustel, millel spordiga pistmist polnud.
Vahur Teppan on tudeng, kelle jaoks sport ei täida 100 protsenti päevast. Aga tulemus justkui olemas.

Ehk ongi Eesti noorte suusatajate probleem selles, et neil on võimalik liiga palju ennast sportimisele kulutada?
Mati Alavergi räägib Eesti suusatamise kuldajast. Veerpalu ja Mae pidid ju enne tippu jõudmist ja sponsorite armee leidmist suusatamise kõrvalt kõige muuga tegelema. Leidma raha, määrima suusad, organiseerima end võistlustele jne.

Ehk tuleks ka meie noorte "tippude" mõtted palju rohkem spordi kõrvalt eemale viia. Sundida neid tegelema millegi kõrvalisega. Ehk suurendab see sportlikku viha ja sunnib õigel hetkel rohkem keskenduma.

(Üks tark inimene on öelnud, et profipoksi raskekaalu maailmameister saab tulla ainult getost. Teistel pole motivatsiooni ja tahet end nii palju piitsutada. Kui mugavad on meie sportlased?)

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Marko, segast paned seal alguses või? Minu arust on peale esimest kahte rida igati mõistlik ja asjalik jutt.

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Marko, minu arust ka mõistlik jutt, täitsa värske ja hea mõte.

Ent juhin tähelepanu, et eks alguses, noorpõlves ja juunioride klassis, ole kergem tulemust teha, sest siis on areng ju loomulik ja orgaaniline ehk toimub looduslikust instinktist, kui nii võib öelda, aga tippklassi jõudnuna ei pruugi enam areng võrreldes teiste ässadega jätkuda, sest tase on niigi kõrge juba ja edasi minna palju raskem. Lagi võib olla ette tulnud. Nii ka võib-olla meie parematele suusatajatele.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Ja tuleb välja, et ongi ainus lootus. Vähemalt Canmore´i etapil ainus eestlane, kes veerandfinaali pääses. Kurb lausa, et Saarepuu ja Kümmel taas millegagi hakkama ei saanud.

 
At 03:45, Blogger Unknown said...

qihang0630louboutin pas cher
true religion sale
true religion
burberry scarf
jordan pas cher
michael kors handbags
air max 90
coach outlet store online
hollister clothing store
michael kors handbag
coach outlet
chaussure louboutin
coach outlet online
nike blazer low
cheap oakleys
kate spade
air max shoes
kate spade handbags
michael kors
longchamp soldes
oakley sunglasses
ed hardy clothing
michael kors outlet online
cheap beats
longchamp outlet
ralph lauren
soccer shoes
tory burch outlet online
rolex watches
polo ralph lauren outlet
cheap jordans for sale
ray bans
replica watches
chanel online shop
coach outlet online
christian louboutin outlet
q

 
At 04:30, Blogger chenlina said...

gucci outlet
louis vuitton handbags
air jordans
louis vuitton outlet stores
christian louboutin outlet
jordan retro 11
coach canada
michael kors outlet
christian louboutin outlet
north face outlet
cheap nfl jerseys
louis vuitton
cheap oakley sunglasses
replica watches
celine outlet
louis vuitton outlet
jordan 13
air jordans
true religion outlet
michael kors outlet
ralph lauren
coach factory outlet
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
designer handbags
asics outlet
adidas ultra boost
burberry outlet
christian louboutin outlet
lebron james shoes 13
toms outlet
coach outlet
michael kors handbags
kd 8 shoes
jordan 6
ralph lauren outlet
replica rolex watches
louis vuitton outlet
jordan 3
chenlina20160729

 
At 04:51, Blogger Unknown said...

michael kors uk
omega watches sale
polo ralph lauren
cheap ugg boots
pandora outlet
nike shoes
cleveland cavaliers jerseys
michael kors handbags
nike huarache
cheap nfl jerseys
20170803

 

Postita kommentaar

<< Esileht