esmaspäev, detsember 17, 2007

Pullerits: Metseene pole, on ainult sponsorid

Nädalavahetus algas tundega, et ainult hullemaks läheb. Küsimus ei ole üksnes selles, et Aivar Rehemaa sai Rõbinski 30 km ühisstardist sõidus 47. koha, ehkki koondise peatreener Mati Alaver oli Eesti Päevalehele pihtinud, et lootust peaks olema jõuda 20 parema hulka. Küsimus on ka selles, et Anatoli Šmiguni juhendatav Rehemaa oli ainus Eesti distantsisõitja, keda Alaveri koondisel oli Venemaal laupäeval välja panna.

Tore, et Anti Saarepuu ja Timo Simonlatser sprindis lõpuks punktid pähe said, ent ei saa jätta mööda vaatamata tõsiasjast, et saadud kohad on siiski tagasihoidlikumad kui mullused hooaja algul. Ja samuti pole pääsu fakti eest, et Peeter Kümmel ja Priit Narusk jäid taas punktita. Juba kolmandat etappi järjest.

Mida ütlevad sponsorid? Ei usu, et nad rõõmustavad.

Kentsakas, et samal ajal unistavad paljud spordisõbrad, nagu eelmise sissekande remarkides viidati, Eesti spordis metseenlusest. Palun jätke meelde: Eesti spordis ei ole metseene, on ainult sponsorid.

Mis on vahe?

Mõned arvajad väitsid, et leidub neid, kes toetavad sporti puhtast spordiarmastusest midagi vastu soovimata. Või vähemasti avaldasid lootust, et selliseid on. Ega ikka ole küll. Kõik on siiski sponsorid, ja sponsorid on need, kes ootavad sportlaselt mingisugustki vastuteenet, mis avaldub logo kinnitamises dressile või nagu Kristina Šmigunil kombeks oli, kui ta veel Vähi polnud, nende ohjeldamatus tänamises. Sponsorlus avaldub selles, et mõned sportlased paluvad ajakirjanikku kohe otseselt, et too nende toetajaid kuidagi oma kirjutises ära mainiks. Ja loomulikult käib sponsorlusega kaasas põhjalik leping, kus kirjas vastastikused kohustused ja õigused, ning tavaliselt kaasneb lepingu sõlmimisega meediakära, nagu Eesti Suusaliit seda teeb - kõik olulisemad lepingute allkirjastamised viiakse läbi ajakirjanike ning foto- ja telemeeste pilgu all.

Metseen on aga see, kes ennast sedasi ei afišeeri. Metseen on see, kes annab raha, aga ei tee sellest suurt numbrit: ei taha vastutasuks logo dressile, ei tee lepingu sõlmimisest meediasündmust, ei topi oma kirjadega plakateid teleintervjuule taustaks ega tee üldse midagi säärast, et ta silma paistaks.

Kus on Eesti spordis sellised metseenid?

Aga need on võõrad asjad. Maisem asi on see, et möödunud pühapäeval lõppes juba kolmas neljanädalane treeningtsükkel. Lõin arvud kokku: ses kolmandas tsüklis tuli 45 ja pool treeningtundi - holy-moly, seda on viis ja pool tundi rohkem, kui ette oli nähtud. Kõige viimasel, mahtu alandaval nädalal tuli treeningtunde ligi üheksa ja pool. Hoog on nii sees, et pühapäeval pidin tempot alla võtma, lasingi poolteist tundi rullidel uisku, matkaja tempos, ja läbisin selle ajaga umbes 20 km.

Aga nüüd läheb lahti neljas, veel üks jõuline neljanädalane tsükkel. Hei, kas peate ikka sammu?

Foto: Aivar Rehemaa Davosi MK-etapil teatesõidus. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

16 Kommentaarid:

At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Kes andis Sulle rullid, need agelased, mis ei jookse ja mida sa alguses kirusid selle tõttu ning ei sobi nad ka uisutamuiseks?

Sponsor või metseen?

Sammu küll P.P.`ga ei pea - pole rulle sõitnudki see hooaeg ja kes suudaks Tähtvere 0,8km pikkusel ringil sõita trennis rohkem ringe kui P.P. ?

Aga suusatatud saab küll, eile näitkes 2:40 43km KL

S.Hunt

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Oled selgelt üle pannud. 5h rohkem kui ette nähtud ehk 10-15% rohkem. Ja ära hakka rääkima, et treeningaja lisa tuli mingitest venitustest jne. Kui üle siis üle!
Soovutan käia ära Tartus Vomaxis ja testid ära teha - suure tõenäosusega saad vastuse - ületreenitus!
Ja sellele kommile vasta eitavalt alles siis kui sul on konkreetne seletus - ehk näita EKG-d ja siis alles usun, et kõik on OK.
Teatavasti "hea hoog" ja "power" tunne nii varases etapis on ohtlikud märgid!

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Päris selge, et Priidu nn. vormitipp on hetkel käes. Seda kuid hoida ei suuda isegi maailma parimad, rääkimata siis jonnakast ja üksluisest ületreenivast harrastussportlasest.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei tea, kust te ikkagi võtate, et Priit üle treenib. See kõik võib nii olla aga informatsiooni ju pole nõnda kindlalt väitmiseks. On vaid teada see, et koormused suuredmad kui eelmine aasta ning lisaks sellele teeb Priit veel plaanitust rohkem. Samuti teame seda, et Priit käib tööl ka ja väga palju uneaega ja vedelemisaega pole. Aga võib-olla tõesti see on see maht, millest tal jõud üle käib.

Aga üldiselt see kõik on samasugune spekuleerimine kui see et Eesti koondis on põhjas või on ta hoopis hea hüppelaua ladunud.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Ilma vuntsideta Pullerits on etem

http://innojairja.blogspot.com/2007/12/ilma-vuntsideta-pullerits-on-etem.html

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei jää selle metseeni tundmatusse jäämisega ikka kuidagi nõusse, sorry, kultuurilugu karjatab vastu, väikses Firenzes teadsid ju kõik, kes mille taga olid, nii on kõigi ringkondadega enam-vähem. Ja metseenlus võrreldes sponsorlusega on üldse sisemise väärtushoiaku küsimus - ma tahaks ühe sponsoriga kunagi rääkida, et kuidas ta elada suudab, kas - Narusk 70., god damn... kõne: write it down -20% per ass;)) Noh, see nüüd küll liialdus. Kuid neid lisategureid on nii palju.

Minu mõistes on pesueht sponsor raha-dork, keda huvitab ainult tulemus ja meediapildis oleku sagedus; reiting, ühesõnaga;
metseen on rohkem nagu asjaarmastaja ja toetaja.

Kuna selle maailma vahel on MEEDIA, siis olles sellest õpikuidki lugend, ka PP oma, intellektuaalsest huvist (maailma tuleb ju tunda), siis tuleks mingi konkreetse asja sees olla, et julgelt öelda - sellega on nii! Pohlak saadab ise endaga tehtud intervjuusid (ei tea, kas ka avaldati?)... õigemini MEEDIA ongi pea see riik mees, kus sa elad;)

 
At 08:43, Blogger Priit Pullerits said...

Eile olin Eesti Spordiajakirjanike Liidu seminaril sellest blogist rääkimas, see tegi päevaplaani pingeliseks, nii et hommikul ei saanud postituse juurde isegi pilti panna ja ammugi mitte külastajaile vastata.

See, kes suusad andis, oli metseen, sest vastu ei tahtnud ta mitte midagi ja ei taha siiamaani, selle tõestuseks ei hakka isegi tema nime siin nimetama.

Mul ei ole Vomaxi näitajaid, aga ületreeningust ei saa küll juttu olla, sest koormused ongi pidevalt lainetena tõusnud ja nüüd tõusevad veelgi. Kõik on kontrolli all ja plaanijärgne.

Tippvormist on asi kaugel, see saabub siis, kui nelja nädala pärast hakkan koormusi alla laskma ja hoopis teistsugust trenni tegema ehk vormi teritama. Olge rahulikud, Kalmer Tramm teab väga hästi, mida ma teen, teab väga hästi mu eelmise talve näitajaid ja suvist trenni ja tulemusi ning kõik on selle pinnalt teaduslikult ja individuaalseid iseärasusi arvestades paika pandud.

Kes on sponsor või metseen - selle postituse selleks tegingi, et kõik saaks sõna sekka öelda ja asja üle juurelda. Eile esines seminaril ka Urmas Sõõrumaa, ma küll tervet ettekannet ei kuulnud, ei jõudnud Tartust piisavalt vara kohale (enne oli ju vaja Tartus ikka hommikul blogi sissekanne teha!), ent kõlama jäi, et spordi toetajad loodavad ikka oma firmale kindlasti midagi tagasi saada. Raha ei anta niisama, et poisid, võtke ja tehke midagi.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

No Tramm ei saa hästi oma palgatöögagi hakkama ,mis siis veel kaugjuhtimisel tundmatu hobisuusataja treenimisest rääkida.
Naiste koondises toimub ju sama fenomen, mis meeste ja noorte koondiseski-koondisse jõudes millegipärast tulemused enam ei parane,vaid toimub selge taandareng(naiste värskeimal näitel siis Suija,Mannima...)

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ei maksa kohe nii kriitiline olla. Kalmer Tramm on alles teist aastat naiste koondise juhendaja, küllap läheb veel aega, kuni ta lõplikult sportlasi tundma hakkab. Mati Alaveril läks ju oi kui mitu aastat, enne kui midagi hakkas tulema, ja enne langes ikka mehi raja äärde kuhjade kaupa loogu.

Suija ei ole enam suusaliidu palgal, minu teada ta sealt sentigi ei saa, seega teeb nii palju trenni, kui tahab, ja võistleb, kus tahab. Lühidalt: ta pole Trammi õpilane minu teada. Mannima kohta näitavad varasemate aastate kogemused, et ta hakkab sõitma alles hooaja teises pooles.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordis on metseene - ja mitte väikeste rahadega. Ja oma nime nad avalikustada ei taha

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 04:00, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 06:55, Blogger Unknown said...

www0803


pandora charms
kate spade handbags
クロムハーツ
nike factory outlet
ray ban sunglasses
jordan shoes
michael kors outlet clearance
coach outlet
vibram fivefingers shoes
louboutin shoes

 
At 10:47, Blogger Unknown said...

www1020

christian louboutin
canada goose
fitflops clearance
moncler outlet
canada goose outlet
ferragamo belt
moncler jackets
ralph lauren polo
true religion jeans
prada handbags

 

Postita kommentaar

<< Esileht