reede, november 30, 2007

Pullerits: Kus on suusatajate raamat?

Omast arust oli mul hea idee. Kolm aastat tagasi, või oli see juba neli, kui suusakoondise peatreener Mati Alaver mind veel kahtlustavalt ja vaenulikult ei vaadanud, tegin talle enda arvates väärt ettepaneku. See juhtus Saku Suverulli hommikuse ja pärastlõunase jõuproovi vaheajal, kui Alaveril oli mahti minusugusega vestelda tervelt pool tundi, mille lõpus ta vabandas, et mind nii kaua kinni oli pidanud, et kindlasti on ümberkaudu palju tähtsamaid inimesi, kellega ma tahaksin rääkida.

No ma ei tea - ma küll isiklikult kedagi tähtsamat ei näinud ega ka teadnud.

Seal ta siis rääkis mulle sellest, et õiged mehed peavad julgema eesmärke kõva häälega välja öelda, ja tunnistas, et tema ei saa aru neist, kes seda teha ei julge. Üleüldse oli see väga huvitav ja hariv jutuajamine.

Ja siis ma tegingi talle ettepaneku, et vaat - mis tema suurest tööst ükskord, pikkade aastate möödudes, ikka järele jääb, alustasin.

Tõepoolest, mõelge ise: kui palju on neid, kes mäletavad 15 või 20 või 25 aasta pärast Jaak Mae ja Andrus Veerpalu suuri sõite ja võite? Kes mäletavad suusakoondise ülesehitamist? Tõepoolest ju: mõelge, mida te mäletate Aavo Pikkuusi või Jaak Uudmäe või Enn Selliku või kelle iganes sporditeest! Ega suurt miskit, eks ju?

Sealt siis tuligi mult Alaverile konkreetne ettepanek: mis oleks, kui kirjutaksin tema tiimist raamatu? Alates sellest, kuidas ta koondist hakkas moodustama, ja lõpetades sellega, kuidas tulid Veerpalu olümpiavõidud. Pakkusin isegi välja, et raamat võiks ilmuda vahetult enne Torino olümpiat, ja kui seal läheb hästi, siis võiks Torino järel anda välja täiendatud lisatrüki.

Ent samavõrd, kui minus tekitas too raamatumõte entusiasmi ja erutust, jättis see Alaveri nähtavasti külmaks. Ta ei öelnud mu mälu järgi otse "ei", aga edasisest jutust, kui õigesti mäletan, sain aru, et ega ta sellest vaimustatud ole. Ta rääkis, et ega ta meestele kätt ette panna saa, kui tahan neid raamatu tarbeks usutleda, aga temast endast sain aru, et tema koostööle loota ei ole. Ja seetõttu jäigi too raamatuplaan sinnapaika.

Tunnistan ausalt, et loomulikult innustas mind ka isiklik ego: oleksin jaatava vastuse korral saanud teha raamatu meestest, kellest lugu pean, ja alast, mis huvitab. Ja lõppeks on raamat ikkagi midagi sellist, millega autorina endast kestvama märgi saab jätta. Aga siin pole midagi erilist - eks meid kõiki kannustab mingil määral ego (kui palju neid altruiste ikka leidub?).

Too ammune raamatuarutelu tuli taas meelde eile, kui mu ülikooliaegne kursusekaaslane Mart Soidro ilmutas biograafia "Tammiste. Kirg" kossuässast Aleksei Tammistest. Tummine kõvakaaneline teos 343 leheküljel - see juba on midagi!

Soidro on jaganud raamatu aastate kaupa peatükkideks, iga peatüki ees lühiülevaade tollastest suursündmustest, et lisada ajalooline kontekst. Ta on teinud kõva töö taustamaterjalidega, sest iga peatüki lõpust leiab allikaloendi. Kohati läheb tekst seetõttu küll kirjuks - vaheldumisi leiab kursiivis, rasvast ja tavakirja -, kuid nii palju, kui sirvida olen jõudnud, on esitus korvpallilikult tempokas. Pole heietusi, kus autor hakkab tarka filosoofiat ajama.

Raamatu teises pooles leiab meenutusi Tammistest endisaegsetelt meeskonnakaaslastelt, sõpradelt ja tuttavatelt, alates Ilmar Kullamist, Jaak Lipsost ja Priit Tomsonist, jätkates Modestas Paulauskase, Jaak Salumetsa ja Rašid Abeljanoviga ning lõpetades eks- ja praeguse abikaasa ning laste meenutustega. Üks asi jäi kriitilise poole pealt silma: pildiallkirjades oleks tahtnud suuremat täpsust ja selgust; need on kohati liiga napid ja üldised.

Aga vähemalt on legendaarne Tammiste lõpuks kaante vahele pandud. Nüüd on ta ajalukku raiutud. Ja küsin: kas Eesti suusatajad ja nende peatreener tõepoolest ei taha, et nemadki ajalukku jäädvustataks? Medalivõitudest jäävad muidu vaid luitunud read statistikute tuimadel ridadel. Mullu ilmunud koguteos "Suusatamine" Alaveri tiimi lugu küll ei asenda - ärgu keegi püüdkugi selle abil mulle vastuargumenti esitada.

Foto 1: Aleksei Tammiste esitlemas eile Kalevi spordihallis oma biograafiat. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix
Foto 2: Uus spordiraamat "Tammiste. Kirg". Foto autor: Tairo Lutter, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Aleksei Tammiste annab allkirja meeskonnakaaslasele Jaak Salumetsale kingitud elulooraamatusse. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix
Foto 4: Tammiste raamatu autor Mart Soidro. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees / Scanpix

11 Kommentaarid:

At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

PP, nagu sa juba ise väitsid Alver sulle kätt ette ei pane. Keegi teine ka ei pane nii, et kui tahad oma egot veelgi upitada ja raamatut kirjutada siis kirjuta. Aga kui krjutad, kirjuta hästi!
Edu igatahes!

 
At 16:34, Blogger Priit Pullerits said...

Siin see probleem ongi, et ma ei usu, et saab hea ja sisuka raamatu, kui peategelane, võitude arhitekt, enda abikätt ei anna. Sest ainult Alaver teab, kuidas see asi kõik tegelikult käinud on. Jah, ta ei pruugi absoluutselt kõigest rääkida, aga kui ta üldse ei räägi, pole ka head nahka loota. Niisama ajalehereportaažide ümberkirjutust ka ei taha teha, see oleks haltuura. Siis ei rahulda ma kellegi ego, vaid teen pigem margi täis.

Aga nüüd aitab lobast. Kähku suusatama, enne kui lumi läinud!

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

ehk arvatakse, et on veel vara seda kõike kirja panna ja avaldada

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

See oleks tõesti hea mõte! Ega see peagi olema nüüd 500-leheküljeline "tellis", eesti keeles on ju ilmunud kuulsatest suusatajatest näiteks:
* Gunde Svan
* Ulvang
* Hüvasti, sõbrad. Allar Levandist

Aga ilmselt jah veel vara. Hmh, aga äkki Mati ise vaikselt kirjutab!?

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

"Suusatamine-Eesti rahvussport" alles ilmus, tõsi Tiit Lääne sule läbi kirjutatuna on tegu pigem ajaloodokumendiga, midagi "põnevat" seal pole.

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Nii Pohlak kui Alaver on igavikulised tüübid. Neil mõlemal on kauged sihid, plaanid. Nad on millegi edasiviijad, ent see miskite miski on igaveses tulevikus. Mõlemat ei huvita, mida kaasaegsed teavad. Alaver põlgab meediat, Pohlak manipuleerib sellega (ja itsitab). Mõlemad ootavad korralikult oma loojangu ära, ja siis alles lasevad rajada ausamba, raamatu (Pohlak lubas ise kirjutada oma päevikute põhjal), ja see on mõeldud igavikule.

Kui keegi teine kirjutab sellest kord, siis olgu ta ala fanatt.

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:40, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:46, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:38, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
camisetas futbol baratas
tiffany outlet
swarovski crystal
oakley sunglasses
ferragamo shoes
moncler outlet
discount oakley sunglasses
michael kors outlet online
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags outlet
nike air max
cheap ugg boots
rolex watches
gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet
black friday deals
christian louboutin outlet
nike air huarache
michael kors handbags sale
new balance shoes
oakley sunglasses wholesale
north face outlet store
michael kors outlet sale
cyber monday 2015
michael kors handbags wholesale
hollister canada
mbt shoes outlet
canada goose outelt
tiffany and co
tods shoes
pandora outlet
ferragamo outlet
coach outlet online
ray ban outlet
tory burch outlet online
chanel handbags outlet
cheap nba jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht