neljapäev, november 29, 2007

Pullerits: Kus, kurat, kunstlumi on?

Tartu on vist tõesti üks fucking kausikujuline kaluriküla, nagu kirjanik Kerttu Rakke on iseloomustanud. Nii jumalast hüljatud paik. Ja lumetegijaist samuti.

Eile keskpäeval helistas Riho Järveläinen, keda igaüks teab vähemalt hääle järgi – tema on see, kes alalõpmata suusavõistlustel staadionikommentaatorina esineb (ja peaaegu kunagi ei jäta kasutamata võimalust mult intervjuud küsida, mille eest talle suurt aitäh!) – ning teatas, et Tallinnas Nõmmel saab õhtuks 800-meetrine kunstlumest suusaring valmis. Et kui huvi pakub, las tuleb lehest keegi pilti tegema.

Andsin info Tallinna kolleegidele edasi, aga ise mõtlesin, et vaat siis – nüüd saavad tallinlased ka endale korraliku treeningkoha. Aga kus on Tartu kunstlumi? Kas selles fucking kausikujulises kalurikülas ei olegi suusatajaid?

On ju küll, kuramuse päralt, tippmehi on sealt n+1 (kusjuures n läheneb lõpmatusele) korda rohkem kui kilulinnast. Kaspar Kokk ja Peeter Kümmel on ju Tartu Suusaklubi liikmed, kui ma ei eksi. (Ja tavaliselt ma ei eksi.) Tallinnast pole murdmaakoondises ühtegi meest. Miks siis, öelge, panustatakse kunstlumega kohas, kust tippe ei tule, ja jäetakse jumalast unustusse paik, kust kaks meest on viimasel ajal koondisse jõudnud? Kusjuures sellised mehed, kes ainsatena Eesti koondisest suutsid mullu enam-vähem oma eesmärgid täita.

Mu ainus lootus eile enne 1:45 klassikatrenni oli, et äkki on Tähtvere märjale asfaltrajale sadanud vähemalt nii paks lumekiht, et saab vanade suuskadega peale minna. Läksin õhtul töölt koju spordipargi kaudu, et olukorda enne treeningut kontrollida. Ent pidin veenduma, et suusaga küll peale ei kannata minna. Heal juhul rullikutega kõlbab sõita.

Aga rullikud all, ilmnes, et ega nendega jääkirmele langenud lumejahust läbi lükates ikka õiget trenni välja tule. Kolm ringi kangutasin, siis loobusin. Aga mitte trennist! Ei, leidlikkust tuleb ilmutada.

Kolisin oma rullikutega supilinna peamagistraalile, Herne tänavale. Seal on täitsa sile asfalt, liiati oli see jää- ja lumevaba. Ja korralikult valgustatud. Sõitsin seda 12 korda edasi-tagasi (tänava pikkus pisut alla kilomeetri, oletan), autod andsid aupaklikult teed, keegi ei piibutanud. Tegin ära ka need harjutused, mis Kalmer Tramm oli eilseks ette näinud. Võib-olla ei tulnudki treening väga madala kvaliteediga, nagu algul kartsin.

Kuid ega mu eilne leidlikkus võta maha küsimust, mille peaks esitama sama nõudlikult, rusikaga lauale lüües, nagu Kreisiraadios musta leiva kohta: «Kus, kurat, kunstlumi on?!» Juba mitmendat päeva külmetab, aga Tartusse polnud eilseks isegi lumekahurit kohale veetud. Kus, kurat, on Tartu lumekahurid?!

Kui täna õhtuks ka lumekahur välja ei ilmu, tuleb linnapea maha võtta, mis iganes tema nimi ka on. Sellise linnapea nimi ei vääri teadmistki, kes laseb Eesti ühel parimal ja kompaktsemal suusapargil mustendada. Seega: linnapea lumeks! Et miks linnapea, sest ega tema ju lund tee? Aga nagu ütles juba USA president Harry Truman: «The buck stops here!» Ehk lõppkokkuvõttes tema vastutab kõige eest. Nii ka linnapea.

Või muidu hoopis: linnapea lumekahurisse!

Foto 1: Talvine Võrumaa üleeile. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Saepuruga kaetud mullutalvine lumi Nõmme Spordikeskuses, pildil kühvliga Toomas Klasen. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Suvel Tartu Supilinna "Parima maja" tiitli saanud Herne 34. Foto autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix
Foto 4: Ööpäev avatud toidupood Herne tänava alguses. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Naljatilk, vaata mis kraadid väljas on! Lumekahur pritsib sellise ilmaga vett ju ainult.
Kui nüüd küsid, kuidas Nõmmel siis rada maha sai, siis õige vastuse oleksid saanud eile uudiseid korralikumalt vaadates. Nimelt hoiti ka Nõmmel lund üle suve, umbes nagu Otepäälgi. Eile siis võeti välja ja laotati see saepurusegune mass maha.
Üldiselt tehakse kunstlund ikka ju siis, kui külmakraade rohkem kui viis ja seda stabiilselt:)

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Jah Priit lund Teil seal pole ainult sile asfaldt. Soovitan sul ala vahetada, näiteks rulluisutamise vastu :)

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära unusta, Tartu on heade mõtete linn, tegudeni siin tavaliselt ei jõuta.
Tegelikult on Pulleritsu kriitiga täitsa õigel kohal- eelmine aasta läks tubli nädalajagu külmi ilmu aia taha enne kui laululava kodanikud ennast liigutama hakkasid. Ning siis renditi lumekahurid Otepääle MK raja tegemiseks, mille peale Veljo Lamp sporditeenistusest kirjutas, et ei tohi nuriseda, küll on tore kui me jälle ennast kiites parima MK etapi korraldame. Ausalt öeldes suhtun sellesse MK etappi pigem negatiivselt kui minu niigi lühike suusatalv seetõttu 2 nädala võrra lühemaks jääb. Ja kuskil ajusopis meenub, et eelmine aasta käidi vekslid välja, et sellel aastal saab ka dendropargi rada kunstlumest põhja, elame näeme.

P.S. Ja seda ma vaatasin, miks Pulleritsu eile näha ei olnud, oli teine nurgataha salatrenni tegema kolinud. Herne uulitsal ju mitmed paremakäe reegliga ristmikud, kas panid sealt hooga läbi?

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ma nii Tartu, Tallinna kui Otepää inimene. St nädala sees Tallinnas tööl, nädala lõpus Lõuna Eestis. Aga jah, Tartu tõesti ei jõua headest mõtetest kuigi kaugele. Tallinnas on kaks terviserada, Nõmmel ja Pirital. Tartus on üks väga väga piinlik ja hale 1,3 km ring küngastel ja 1 km asfaldiring. Dendropark on see, kuhu peaks ressursid panema ja sinna korralikud rajapõhjad tegema. Praegu seal poolooduslik luhamaastik tohutute mõtaste ja konarlustega. Et seal suusatada saaks on vaja tohutult lund. Seda hulka kunslund mis mätastevahede täitmiseks vaja on on ikka kole kulukas toota. Paraku ka kõik muud head ideed, a la suusarajad Vorbusele ja Vooremäe taassünd toppama jäänud. No tõesti, kas pappi väga on? Osteti mingi paari milline rajatraktor. Kas tõesti vaid selleks, et ühe kiltsas ringi kord nädals freesida, nagu eelmine aasta kippus olema. Võtke mõistus pähe, Laululava rahvas, või siis rääkige avalikult, mis on probleem. Ehk huvilised saavad nõu ja jõuga appi tulla.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Vooremäel paistab asi susisevat. Rajad on buldooseriga üle käidud, parandatakse sildu jmt. Ehk teab keegi midagi täpsemalt?

 
At 16:13, Blogger Unknown said...

Vastuseks Pulleritsule: Spordipargis ei hakata lund tootma enne kui on seitse külmakraadi.

Allikaks Tartu Ekspress 15. novembrist, kättesaadav http://www.tartuekspress.ee/?page=9

Ossile: Vooremäe arengust võid siit lugeda http://www.tartuekspress.ee/?page=7&n=16&id=120

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

2 nädala prognoos küll -7C ei luba,pigem läheb varsti jälle sulaks, seega suusatada ei saa nii pea

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

varsti on suur sula ja maa jälle must

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Tartus Ihastes on ka üks terviserada.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Kohe näha et Priit on alles noorsportlane...
Võta siis teadmiseks-üks asi mis on muutumatu riigikordade ja linnavalitsuste vahetudes-Tartu tingimustes on täiesti lootusetu jääda lootma linnavalitsuse või mingite rajameistrite heldusele -ikka ise tuleb teha omale rada.Nii sünnivadki metsikud rajad küll Tähtvere parki, Emajõele või Jänese raja-Vorbuse vahele.

 
At 22:52, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 23:21, Blogger markopolska said...

Küll on peen keelekasutus pealikul siin:)
Nõmmel sai tõesti väiksel ringil teha, all saepurusegune kohati, aga üleval olla ka võimalik mahasõidetud pärislumekihil sõita..ise ei proovinud seda viimast.Amatööri vajaduse rahuldas täiesti.

 
At 02:16, Blogger Vana Kala said...

Ma ei saa jätta mainimata, et ma olin sulle kui südile konkurendile sunnitud pühendama oma viimases blogikandes ühe olulise lõigu, mis käsitleb ka sinu praeguses kandes ülestõstetud probleemi.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui Arvo Kütt oleks veel rajameister, oleks lumi ja rajad ammu sees. Eilse-tänase seisuga (29-30.nov.) muidugi looduslikku lund piisavalt, lähen õhtul proovima, kas saab sõita.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen viimase nädala Saaremaal veetnud ja siin oli eile 7 kraadi sooja :) Nädala lõpus Tallinna tagasi, siis saab Nõmmele suusatama. Aga kuna viimasel ajal on siin blogis ka unenägudest juttu olnud, tahaksin rääkida oma tänaöisest võistlusunenäost.
Algas siis järjekordne Tartu jooksumaraton, aga rajale saades oli üllatus suur, kui selgus, et korraldajad on võistlejaid üllatanud hoopis mingi takistusrajaga - spetsiaalselt puust ehitatud takistused, millest tuli kas läbi pugeda või üle ronida/hüpata. Suurem osa rajast oli läbitud ja mulle tundus, et olen koos Pulleritsuga võidu eest võitlemas. Ühel järjekordsel takistusel vaatas Pullerits oma pulsikella (sic!) ja ütles mulle, et meist eespool on veel sada võistlejat. Kuidas ta seda pulsikellalt teada sai ja miks ta pulsikella oli ostnud, ärge minu käest küsige, unenägu ikkagi. Sellel takistusel, kui võidulootus kadunud, unenägu lõppeski.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Mis diagnoos siis panna kui juba Pulleritsu hakatakse unes nägema?

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ma mõtlesin sedasama - et see on ikka tase! Näha juba minuga võistlemist unes...

Aga nüüd ausalt, mehed, tunnistage üles, kes on veel sellist õudukat näinud!

 
At 07:46, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 09:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
nike outlet store
converse shoes
ray ban eyeglasses
manolo blahnik shoes
coach factory outlet
ralph lauren outlet
moncler online outlet
nike outlet
ralph lauren uk
ugg boots uk

 

Postita kommentaar

<< Esileht