reede, november 23, 2007

Pullerits: Maraton hakkab ajudele

Täna öösel saabus ootamatu tõehetk. Tartu maratonist oli läbitud umbes kolmandik. Parajasti oli käsil pikk ja raske tõus. Tšehh Stanislav Rezac, Tartu maratoni kahekordne teine, istus mul kannul. Lembitu Kuuse tegi raja äärest reportaaži. Kohaks hõikasid raja serval seisnud inimesed küll 64., küll 85. Igatahes olin kindlalt esisajas. Imestasin ainult, et mida Rezac nii taga teeb.

Tõusu lõpp oli imelik. See viis otse kõrge kase latva, mis seejärel minu ja Rezaci raskuse all ettepoole paindus, nii et me maandusime hoogsa lennuga keset kõrge männi tüve. Õigemini maandusin seal mina - haarasin kahe käega tüvest kõvasti kinni. Rezac hoidis omakorda minust kinni. Ja siis libistasin meid ettevaatlikult mööda tüve allapoole. Mõtlesin veel, et johhaidii, küll on korraldajad seekord ikka tehniliselt raske raja teinud, ega suutnud mõista, kuidas küll tagumise otsa sõitjad sellest kohast terve nahaga üle saavad.

Edasi tuli musta maa auklik lõik, kus panin tempot juurde ja raputasin Rezaci lahti. Jõudsin mõelda, et näe, ongi nii, nagu Kalmer Tramm, mu juhendaja, oli eelmisel talvel rääkinud, et maratonil võib saabuda hetki, kui su ees ega taga pole mitte kedagi näha. Ent siis saabus mingi pöördekoht, kust hargnes mitu rada, ja kuna ma ei teadnud, millist mööda edasi sõita, pidin tagumisi järele ootama. Siis sain küll korraldajate peale vihaseks - no kurat, kas siis raske on juhatavaid silte välja panna!

Sellega öine Tartu maraton minu jaoks lõppes. Kuid tekitas samas küsimuse: miks, pagana päralt, pean ma seda juba nii varakult unes nägema? Ja mida see tähendab?

Ega head vist tähenda. Kaks aastat tagasi rääkis Rutt Šmigun, kuidas ta omal ajal juunioride EM-il oli enne starti võistlust unes näinud ega suutnud seetõttu järgmisel päeval korralikult sõita. Nagu ta mulle seletas, oli tema võistlus öösel kahjuks juba ära toimunud.

Tartu maratonini on veel õnneks ligi kolm kuud aega, nii et selle ööga ei saanud end tühjaks sõita. Aga igal juhul oli see märk sellest, et Tartu maraton kui hooaja põhieesmärk istub kindlalt peas. Ajus.Nii see tõesti on. Mõni on küsinud, kust leian motivatsiooni ja tahtmist järjepidevalt treenida. Aga sellest samast soovist maratonil elusõit teha. See kannustab igal treeningul ja samuti treeninguvälisel ajal. Kui sellele ei mõtleks, ega siis iga tatise ilmaga ehk Trammi plaane täitma ei lähekski. Kui sellele ei mõtleks, ega siis iga kord, kui tüdimus peale tuleb, trenni lõpuni pingutakski. Kui sellele ei mõtleks, ega siis igal hilisõhtul, pärast pikka tööpäeva, end trenni veakski.

Ausalt öeldes olen tihtipeale tundnud, et töö on treenimiseks segav faktor. No see pole ju kuigi normaalne, kui trenn lõpeb õhtul enne kümmet. Olgugi et vähiarst Ain Kaare, kel kirjas juba 600 km, rääkis viimati, kui Tähtvere spordipargi ringil koos rullitama juhtusime, et tema on seal harjutamas käinud koguni öösel kella 11 ja ühe vahel.

Ja ühte ütlen veel ausalt: see blogi siin on samuti kõva tagantutsitaja. Tean, et igas Eestimaa otsas on üksjagu mehi, kes vargsi tahavad mulle ära teha, koha kätte näidata. Mõni on seda julgenud ka avalikult välja öelda. Ja see on normaalne, et nad tahavad ära teha, sest mina tahan ka neile ära teha. Aga ütlen ausalt, et see blogi siin on hea enda üleskütmise koht - ei saa ju püssi põõsasse visata, kummi või rihma lõdvaks lasta ega villast vedada, kui tead, et oled pidevalt paljude konkurentide valva silma all ja neile aplombiga lubadused välja käinud.

Arvan, et mitte keegi kurat ei tea ega mäleta enam, mida lubasid hooajaks Aivar Rehemaa või Anti Saarepuu või koguni Andrus Veerpalu, aga olen üsna veendunud, et enamik stammlugejaid teab, mida on lubanud see, kes siin sissekandeid toksib.Ja siit kerkibki probleem, mis hakkab väljenduma unenägudes. Ilmselt on kuskil väike oht vaim liiga üles kruttida. Seetõttu olen mõelnud, et peaks oma taustatiimi ilmselt tugevdama järjekordse jõuga. Mis te arvate, kellega?

Loomulikult, et psühholoogiga.

Fotod: Priit Pullerits möödunud laupäeval Tähtvere spordipargi 0,85 km pikkusel ringil suusatamas. Fotode autor: Jelena Jakovlevic, Tartu Kõrgem Kunstikool

21 Kommentaarid:

At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

ei no see on liig mis liig, ma ei saa aru, kuidas saab sellistes tingimustes suusatada...

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Ilusad pildid on see kunstikooli tibi teinud. Respect!

 
At 11:04, Blogger Karuema said...

Mulle tundub, Priit, et see maraton kestab sul igavesti...Iga kord, kui su blogi klõpsan, maraton kestab ja ikka on natukene veel minna...
Aga tubli oled, et ei väsi :)

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Ilma naljata:

http://en.wikipedia.org/wiki/Overtraining

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Nägin Priitu eelmisel pühapäeval spordipargis suusatamas. Tundus täiesti okei, ei olnud tingimustel häda midagi. Ise käisin küll jah Tehvandil.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu vend see Priit ! Kuigi ise pean end mihkliks lumevaestel talvedel treeningvõimaluste leidmisel-loomisel siis nii viletsal rajal pole ometi kunagi treeninud. Laupäeval tegin samas väikse jooksutiiru,pühapäevaks polnud enam sedagi kirmet, mis laupäeval aga näed, tema ikka suusatab.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit, kas sa vahest väikest "spordijooki"(rubla ajal 4.12) nädalalõpul, vahest ei teegi, nii reedeti? Või üldse ei teegi!!!
Alguses hakkab see trenn Sulle ajudele ja hiljem lihastele. Sest mina pole Sinu plogi lugedes aru saanud, kuna Sa lõdvestud? Veel tähtsam on kuidas, sest nagu ma aru saan käid Sa basseinis ka uhamas - selle asemel, et lasta veel lihast paitada.
Mitte et ma seda pooldaks, sugugi mitte, hoidku jumal selle eest! Aga on teatud perioode, kui peret-tööd-sporti-võistlusi saab korraga ühes ajaühikus väga palju, kõik sooned ja kõõlused on pingul kui pillikeeled ja siis tuleb teha üks "Tark võtmine", so. puhast ja seni, kuni õlad vajuvad lonti, nagu Are Kauritil. Ja kui siis hommikul ärkad, oled nagu uus inimene:)

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Aamen...eelmise postituse peale!

Kuigi ma tean, et korralik "võtmine" mõjub taastumisele laastavalt (eriti just une seisukohalt, mis ometi on kõige tähtsam taastusvahend).

Kuid kui mott hakkab kaduma, siis pole midagi paremat kui vanade sõpradega üks korralik pidu panna.

Ainult trenni tõttu nagu askeet elada pole enam mingi lõbu, ega ma ometi Olümpiaks treeni.

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kes ütles, et ma olümpiaks ei treeni?! Tegelikult, olgu siin avaldatud üks väike salamotivaator, mis kõlab ja kannustab nii: Vancouveri olümpia läheneb kohutava kiirusega...

Ja mis seal salata, eelmisel nädalal sai Sotšis olümpialuurel käidud, mille kohta lugege homsest Postimehest ja Arterist ka.

Puhkamine? Aga kui ma kolmandiku elust voodis veedan, kas see ei ole siis piisav puhkus? Ja eks mu töö ole ka ju valdavalt istuv, ehkki, nagu pean tunnistama, saab istudes selja märjaks, nagu täna, sest nii palju on kogu aeg rabeleda - allikatega tuleb ju suhelda! Kuidas muidu inimesed sind aitavad, kui sa neid ei hoiaks ega motiveeriks. Aga see kõik võtab energiat, ausõna.

Aga joomine - no see on mõttetu tegevus. Sellest mõttetum on veel vaid suitsetamine.

Kuid nüüd trenni. Tund ja 20 minutit jõudu - läks!

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit mis otsikud su suusakeppide otsas on?

Ma ise ole mitu aastat rulle teinud tavaotsikutele sarnaste suveotsadega, mis kujult on täpselt samad kui talveotsad, vaid paksemad ning natuke tugevama ehitusega.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

käisin täna Tähtveres sörkimas ja näe - Pullerits seal, higitilk nina otsas! mõtlesin joostes, et küllap talle on blogipidamine üks suur motivatsioonipulgake, mul on ühel sõbral sarnane vidin... mõtlesin, et küsin siin järele - kas tunnistab, sunnik.
ja lähen koju, vaatan suusk.blogspot ja kurat, Priit juba räägib sellest vabatahtlikult! noh, tore tegelikult.

eks selle sportimisega olegi nõnda, et motivatsiooni hoidmiseks on vaja mõningaid vigureid pruukida. ainult oma peas mööbli liigutamisega ei jõua kuhugi. ja, mis oluline, eesmärgid tuleb julgelt välja öelda.ma ei salli sportlasi kes lähevad tiitlivõistlustele kogemusi omandama. kurat, katsud sa siis eeljooksust edasi saada, tahad võitjaks tulla või mis, aga sa ei lähe kogemuste järgi! keelatud!

 
At 00:53, Blogger Vana Kala said...

Mina imestan ikka inimesi, kes suudavad oma unenägusid detailselt verbaalselt üle korrata. Mul see ei õnnestu pea kunagi detailide osas küll aga teemana.

Võin kinnitada, et pärast koormavaid ujumiskatseid lõunauinakut tehes ma midagi sporditeemalist unes nägin. Teatav märk hetkelisest ülepingutusest on see kindlasti. Üks kord pole hullu aga kui sellised unenäod liiga tihti korduma hakkavad, siis on jama majas, mis on selgeks ületreeningu tunnuseks. Igatahes mingi tunnetusliku kogemuse ma selle ujumistreeninguga sain treeningupiirkoormuse sümptomite kohta ka trenni ajal ning see unenägu oligi vihje, et piir oli selleks korraks saavutatud.

Oma kogemust arvesse võttes usun, et Priit on saavutanud selle piiri kahjuks oma viimase mahutsükli esimesel nädalal suusatamisega, mis peaks tegema talle olulisi probleeme mahuprogrammi täitmisel otsese erialase tegevuse osas.

Kui nüüd aga püüda suhtuda sellesse unenäosse kui Priidu maratoni ettekuulutsena, siis on kõik selge. Priit alustab talle omaselt kõva tempoga esi 60. piiril ja kolmandiku raja peal saab korraliku haamri ning ilmselgelt kukub välja esisajast, mis päädib vihase kriitikaga korraldajate aadressil, kelle "halva" raja ettevalmistuse tõttu (must maa tuleb lume alt kohati välja) Priidu suusad ilmselt oma libisemisomadused kaotavad. Unenäod ei valeta, eriti siis kui nad nii detailselt veel meelde jäävad!

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, täna oli Välbe rajal Beitostolenis. Vancoveris siis Mae-Pullerits-Rehemaa-Kokk või Mae-Rehemaa-Pullerits-Kokk?

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine, õige on esimene pakutud variant. Ma ikka klassikasõitja.

Nagu näha on, siis Eesti koondises vabu kohti on. Fakt see, et oleksin Eesti koondise aidanud paremale kohale, kui Beitös õnnestus saada.

Aga Jyrxil ei maksa liiga Freudi mängida.

Ja margusele - keeppide otsad on tavalised asfaldil rullitamise otsad.

Priit Pullerits,
koduarvutist

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit-poiss kas sul naisi lapsi ka on? Ma olen siiralt üllatunud, et õhtuti kümneni treenida saad jne. Eestlaslik kadedus, ei midagi muud, tahaks ka trenni jaoks aega leida ja maratonil rinda pista...

 
At 20:55, Blogger dr Holden said...

Lõhkusin ka eelmisel sügisel looma moodi trenni teha - novembris 50 ja detsembris 40h. Nägin ka igasuguseid hulle unenägusid.
Jaanuari lõpuks olin kott, Viru maraton (vist!) oli totaalne häving. Tartu Maratoni viimastel kilomeetritel läks paarisrakend Soonets-Pullerits mööda.

Blogi-esisuusataja unenägude seletusest hakkab paistma, et minu eelmise aasta ämber on uut omanikku leidmas :))))

 
At 12:06, Blogger Priit Pullerits said...

Ain-Ivar - vaata oma treeningtunde - need näitavad, et sul oli asi ikka totaalselt paigast ära. Vaat, siit me vahe jooksebki: mind juhendab Eesti üks targemaid treenereid, sina tahad aga ise tarka panna.
Ämber jäta endale!
Ja eelviimasele: jah, mul on naine ja lapsed kah, kaks tükki, ja peale nende on veel koer ka, kellega ma õhtuti jalutamas käin pärast trenni ja teen samal ajal reielihastele väljaastetega salatrenni. Ei tule mõelda, miks ma trenni teha ei saa, vaid tuleb mõelda, kuidas saab. Jõudu!

 
At 07:44, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht