teisipäev, november 20, 2007

Pullerits: Päästke meid rootslaste eest!

Olen ammu arvanud, et rootslased ei ole päris normaalsed. Mu vend, kes sealmail allergoloogina töötab - või oli see tema naine, kes töötab sealmail reumatoloogina -, rääkis juba mitu head aastat tagasi, kuidas rootsi emad võivad lasteaiakoosolekul tundide kaupa tõsimeeli arutada ja vaielda, kui paks peab ikka saiaviilul võikiht olema.

Ja kujutage ette, mis teema nood rootsi naised nüüd on tõstnud!

Nad on loonud liikumise Bara Brost, mille eesmärk on levitada sõnumit, et naised võiksid samuti basseinis palja ülakehaga ujumas käia nagu mehedki. Ja ärge arvake, et neis põleb mingi ekshibitsionismi või nudismi või liputamise kihk. Ei, küsimus on sugude võrdõiguslikkuses.

Palja rinna liikumisega on juba ühinenud üle viiekümne naise ning nende eesmärk on algatada debatt sotsiaalsete ja kultuuriliste kirjutamata normide üle, mis, kui nende esindajat 21-aastast üliõpilast Astrid Hellrothi tsiteerida, "seksualiseerivad ja diskrimineerivad naise keha." Ja just nii ta oma liikumise õigustamiseks ütleb: "On tähtis, et naistel oleks samad õigused nagu meestel."

No näete nüüd, kuhu see soolise võrdõiguslikkuse tagaajamine välja viib.

Aga mis on sellel kõigel selle blogi temaatika ja suusatamisega pistmist, küsite.

Oi, kui palju on pistmist. Need, kes korralikult ja plaanipäraselt trenni teevad, ei pääse nädalas vähemalt kord basseinis ujumisest. Ja kujutage ette, et seal hakkavad nüüd juhtuma süstemaatiliselt samasugused asjad, nagu juhtusid hiljuti juhuslikult Tartu Auras ja värskelt avatud Värska spaas.

Et mis seal siis juhtus? Kolleeg rääkis, kuidas ühel hommikul oli üks vanem naine, Aura püsikunde, nagu ikka basseini ääre peal harjutusi teinud, kui keegi juhtis ta tähelepanu sellele, et ta oli unustanud trikoo selga tõmmata. Kolleegi jutu järgi oli naine kiljudes vette karanud, seal rindadega vastu basseini äärt liibunud ja edasi kiljunud, kuni talle lõpuks rätik toodi.

Värskas aga, nagu kolleeg teadis rääkida, oli üks naisterahvas jällegi rinnahoidja koju unustanud ning otsustanud, et mis seal ikka, ega sellepärast vees sulistamata saa jääda, ja läinud topless basseini servale istuma. Kolleegi sõnul oli see aga setodele olnud siiski liig ning kuskilt oli talle lõpuks rinnahoidja leitud.

Eelistan küll igal juhul miljonist naisi meestele, aga mulle siiski ei meeldiks, kui eesti naised peaks võrdõiguslikkuse jahil sama sõgedaks muutuma, nagu on rootslannad. Usun, et paljud mu sookaaslased tervitaks seda palavalt, kui eesti naised rootsi naistelt ka basseinis eeskuju võtaks, aga mind häiriks tõsiselt, kui naised ujulas paljalt ringi laseks. Esiteks, lihtsalt inimlikult piinlik oleks (nagu oli mul piinlik siis, kui üks mees käis Hiiumaal Kassaris palja nokuga kõigi rannaliste nähes ujumas). Ja teiseks, paljud mehed käivad basseinis ikka tõsiselt trenni tegemas, aga sellest trennist ei tuleks head nahka, kui naistel enamik nahka katmata oleks.

Ja mõelgem nüüd, mehed, nii ka: kui paljudele teist meeldiks, kui te naised käiksid ujumas basseinis, kus teised mehed palja tilliga ringi tõmbaks.

Aga kõige vähem saan ma aru sellest, kust rootslased ikka suudavad pidevalt oma napakaid ideid ja teemasid välja imeda.

Foto 1: Paljas puhkaja Moskva lähistel. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 2: Paljad protestijad miitingul "Breasts Not Bombs" avaldavad Washingtonis Valge Maja ees meelt Iraagi sõja vastu. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 3: Naisfänn Wu-Tang Clani kontserdil Baltimore'is USAs. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Kas nemad tahaksid ka paljalt võistleda? Sakslanna Anna Poleska (vasakul) õnnitleb kaasmaalast Sarah Poewet Berliini MK-etapil 100 m rinnuliujumise võidu puhul. Foto autor: AFP / Scanpix

17 Kommentaarid:

At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

peaasi, et naised ise rahul on. et siis on rahul naabrimees jne ja lõpuks riburada sa ise kah. mida meil ju vaja ongi :)

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Aga Helsingis on ujula kus saab alasti ujumas käia ja keegi ei teegi seakisa.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Ja peaks siis mõni heteromees neid paljastatud rindu piidlema, siis oleks järgmine hädakisa lahti, et küll nüüd ahistatakse.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit, kirjuta miks Sminuk maja müüb? Tänase PMi loo kommentaarides on vihje, aga link City24-s enam ei toimi. Kahtlane? Mis?

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

Kas täpsemalt selle majamüügi kohta infi käepärast pole? Uuriks küll, aga pole ise miskit juhtunud nägema. Kus oli kirjas mis?

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

City24 ID: 254705

Päris pikalt juba müügis, aga sellise hinnaga ei müü seda maja mitte kunagi

http://www.city24.ee/kinnisvara/maja;jsessionid=E6B694F1B435486FFC76F8CE44D08FAA?a&pageId=4&objId=SearchObject&stateId=ShowOne&eventId=%20&show_reo_id=414798

 
At 16:07, Blogger Priit Pullerits said...

Jutt jumala õige, on küll Šmiguni maja:

Valgamaa, Otepää, SÕSTRAMÄE, Müük, Maja, Valmis; korruseid 2, tubade arv 7, üldpind: 300 m², krunt: 1 207 m², Hind: 8 490 000 kr. 28 300 kr/m². Kontakt: Arco Vara, Janek Moros, tel1: 5294294, janek.moros@arcovara.ee, ID: 414798

 
At 21:24, Blogger Manjana said...

mul isiklikult pole mingit huvi poolpaljalt basseini minna, aga millegipärast jääb sellest jutust mulje, nagu jutu autor üritaks tõestada, et iga kord kui ta tisse näeb, tekivad tal mingid füüsilised probleemid. sisuliselt on ju tegemist vaid kultuurilise traditsiooniga. äärmusislamistidel tekib priiduga samasugune probleeb, kui ta näeb naise jalga ülevaltpoolt kui labajalg.

ma võin ju ka väita, et mul tekib ilusat paljast mehekeha nähes mingi füüsiline probleem, aga kuna meie kultuuriruumis ei ole ilusa (või siis ka koleda) palja mehe ülakeha näitamine vale, siis ma ei kurda. miks peaks mees kurtma, kui ta paljaid naiserindu näeb?

piltidelt võib mulje jääda, et autor vihjab sellele, et mõnedel naistel on marukoledad tissid ja see on kuidagi probleem. paksude meeste tissid on minu arvates eriti vastikud vaadata, aga ma küll ei protesti, miks peaks?

mida antud tekst tõestab? et priidul on tunded, mida ta ei suuda kontrollida? võib ju basseinis pisut avaramate ujumispükstega käia, siis ei paista probleem välja ;)

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Täna ujulas meenus Priidu teema blogis ja mõtlesin, et hea et need naisõiguslased sedapidi ikka nõuavad, vaat kui jamae oleks kui nad nõuaksid, et mehed rnnad kinnikatma peaksid. Nii, et asjal on ka oma positiivsed jooned.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et võrdõigust nõuavad need naised, kellel Best before ammu möödas. Vastupidisel juhul ei saa normaalsel mehel midagi võrdsete õiguste vastu olla!

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:42, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 04:11, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
christian louboutin outlet
canada goose outlet
ray ban eyeglasses
louboutin shoes
canada goose outlet
bears jerseys
prada handbags
christian louboutin outlet
minnesota vikings jerseys
coach factory outlet

 
At 09:01, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
canada goose outlet
seahawks jersey
pandora jewelry
nfl jerseys
nike air max
ralph lauren uk
moncler uk
true religion outlet
canada goose jackets
michael kors outlet

 
At 04:04, Blogger Unknown said...

jordans
christian louboutin
louboutin outlet
cheap jerseys
furla
true religion
coach outlet store online
air force 1
tiffany jewelry
belgium world cup jerseys
2018.7.2linying

 

Postita kommentaar

<< Esileht