teisipäev, detsember 11, 2007

Pullerits: Mis viga olla tippsportlane - puhas rõõm!

Virgutuseks väike ajugümnastika: mõistatage, mõistatage, kes on Eestimaa parim suusatreener!

Et mis mõistatus see on, pärite vastu - Alaver on ju, loomulikult. Küllap vastas enamik nii. Aga eksis. Lugege täna Postimehest Deivil Tserpi intervjuud Kristina Šmigun-Vähiga, kes ütleb otse: "Maailma parim suusatreener on Anatoli Šmigun!"

Järelikult saab Alaver olla Eesti parim suusatreener vaid juhul, kui kasutada tootsilikku mõttetrikki, mille kohaselt maailma sees on veel üks, palju suurem maakera, ja selle nimi on Eesti.

Räägin sellest seepärast, et Postimehe toimetus tellis mult homsesse lehte terve lehekülje pikkuse analüüsi Eesti suusakoondise käekäigu kohta. Pool päeva arvutasin eile, nii kaotust võitjaile kui FIS-punkte, võrdlesin neid läbi mitme viimase hooaja ja tulemus ei tulnud rõõmustav. Aga eks homme saate lugeda, mida need arvutused esile tõid.

Tegelikult, kas te pole mõelnud, et tippsportlane on siiski üksjagu lihtne olla? Näiteks täna hommikul maandus Kalmer Trammilt mu postkasti neljanda neljanädalase treeningtsükli plaan. Järgmine nädal pole hull, siis on vaid kaheksa ja pool treeningtundi. Aga ülejärgmisel on neid kümme ja pool ning üleülejärgmisel juba neliteist.

Ja nüüd paigutame selle konteksti. Tavaliselt tõusen kell kolmveerand seitse, et pool kaheksa tööle jõuda - blogi vajab ju sissekannet, ja sellega tuleb saada ühele poole enne ametliku tööpäeva algust. Siis tööpäev, mis vältab kella kuue või poole seitsmeni vähemalt. Seejärel koju, kus tuleb kähku süüa - selle eest suur tänu abikaasale, kes oma töö kõrvalt ei ole mind veel kordagi näljapajukile jätnud (eile oli ta teinud uhke sealihaga prae) - ja siis ehk pääseb kell seitse või pool kaheksa trenni. Enne kümmet koju tagasi. Ja siis vaatab koer, kääbusšnautser Morgensilber Cherry Blossom, oma suurte silmadega mulle nii otsa, et õudsalt tahaks välja jalutama minna, ja annab märku, et pealegi on pissihäda nii suur...

On see normaalne? Minu arust ei ole. Kuid Eestimaa kõik nurgad on täis mehi, vähemasti paparazzo-suusatajaid, kes kõik ihkavad mulle ära teha (mis on normaalne), nii et alternatiivi pole.

Ja nüüd võrdleme, mis elu elavad Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja teised, kes veel peavad endale nime tegema, et nendega vääriliselt ühte ritta sobituda. Elu ju neil nagu hernes - tehku vaid trenni. Ei mingit päevatööd. Ei mingit vajadust hommikul kella peale tõusta. Kui sellise herne-elu pealt nädalas 22-23 treeningtundi tuleb, ei näe ma küll mingit probleemi - täitsa keskpärane näitaja.

Aga proovige põhitöö kõrvalt, mis viib vähemalt nädalas veel korra Tartust Tallinna, saada kokku 12-14 treeningtundi! Vaat see on kunsttükk, kas pole? Enamat koguda ei ole füüsiliselt võimatu, kuid üksjagu raske. Väga raske. Ja arvestades palgatööga kaasnevat lisakoormust, siis poleks see ilmselt mõistlikki.

Seega, kas pole tippsportlase elu ikka mõnus, mis?

Foto 1: Anatoli Šmigun Davosi MK-etapil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Mati Alaver Davosi MK-etapil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Anatoli Šmigun (paremal) koos endise tipplaskesuusataja Kaija Parve-Helinurmega suvisel biatloni MMil Otepääl. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Anatoli Šmigun hooaja-eelsel pressikonverentsil Tartus. Foto autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix

14 Kommentaarid:

At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

aga sul priit on spordis ka ainult onanistlikud eesmärgid, mitte tippsportlikud. Selles see vahe ongi, et "küll ma paneks kui ma oleks" mõtlevad paljud, aga keegi ei taha selle juures elada tippsportlase riskantset(õnnestun/ei õnnestu) elu.

 
At 14:55, Blogger Priit Pullerits said...

Velts, selle kohta vastaks, nagu ütles kunagi mu toimetaja Rich Thomas ajakirjas Newsweek: you may be right or maybe not.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Priidul kerge töö siis ju, eks see ajakirjaniku elu ongi meelakkumine. Proovi olla arst ja teha tööd 12-16 tundi, millele lisanduvad öövalved, üliõpilaste koolitamine, residendid jne jne.
Ja siis minna peale tööpäeva sportima, teades veel seda, et järgmine päev on raske lõikus või hulagaliselt kergelt peast segi patsiente kellega on vaja tegeleda.
Minul tuleb treeningtunde nädalas 7 maksimaalselt 8 kuskilt rohkem välja ei venita. Ka nädalavahetustel ei ole mul võimalik teha 4 tunnist treeningut- sest need on enamasti koolituspäevad Tallinnas, ja mujal maailmas.
Jõudu igatahes!

 
At 16:51, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, arsti elu on tõesti karm. See on vist üks raskemaid ja vastutusrikkamaid elukutseid üldse.

Ega mu elu ka siiski päris meelakkumine ole. On mulgi tudengid õpetada, sel semestril TÜs kirjade järgi vaat et ligi sada, on mul ka igasuguseid koolitusi ja seminare vaja läbi viia - tuleb ju kuskil suusamäärderaha ka teenida -, nii et ausalt öeldes ei ole aega lõunatki süüa, nagu täna, mil tuli piirduda kahe võileiva ja topsi kodujuustuga (saan aru, et siin on vee lüks kasutama treserv), aga tööd tuleb vehkida nii, et särk seljas märg. Ja uskuge mind, see ei ole siin kujund.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit mis su selle jutu mõte on?

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Ei jõua su nutulaulu ära kuulata.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

"Kuid Eestimaa kõik nurgad on täis mehi, vähemasti paparazzo-suusatajaid, kes kõik ihkavad mulle ära teha (mis on normaalne)" - HAHAHAAAAAAAAAAAAAA järjest paremaks läheb HAHAHAAAAA :DDDDD

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Kui ka Sind paparazzod jälitavad, kas võiks Su kohta öelda Eesti Paris Hilton?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Mõned mõtted.

Oskad näiteks tuua kedagi palgatöölist kel tulemused sama head või paremad kui sinul, Priit?
Kusagilt maalt lõppeb palgatöölise saavutatav tase spordis ja hakkab elukutselise sportlase oma. Äki pole sul see enam kaugel ja ühel päeval pead tegema valiku kas tammud kohapeal või lähed tippsportlase teed. Kui ei, siis lepi olukorraga ning ära räägi tervele maailmale kui kerge on tippsportlasel.

 
At 07:46, Anonymous Anonüümne said...

I like this! good! :)

Roletai
automobiliu nuoma kaune
meksika
DVIRACIAI

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 06:54, Blogger Unknown said...

www0803

uggs outlet
pandora jewelry
louboutin shoes
nike air max 95 ultra
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
canada goose outlet
tods shoes
true religion outlet store
uggs outlet


 

Postita kommentaar

<< Esileht