teisipäev, detsember 04, 2007

Pullerits: Kuidas teha salatrenni?

Sissejuhatuseks: miks on Tartu parem kui Tallinn? Kohe palju parem. Aga seepärast, et kui eile oli Tallinnas maa suusakõlbmatult must, siis Tartus langes õhtul valgeid räitsakaid. Seega, Tartus on lund rohkem. Punkt. Kogu lugu.Ja sellest lume-eelisest algabki salatrenn. Sest tallinlased ei tea, et Tartus saab suusatada. Ja ei maksa neile öelda ka. Kuna nad egotsentriliselt nagunii arvavad, et neil on kõike kõige rohkem ja kõik on kõige parem. Mistõttu olgu siit tekitatud lisamotivatsioon Estoloppeti maratonidel võimalikult paljudele tallinlastele ära panna.

Ometi ei pruugi ka Tartu lumi olla igavene, mistap võtsin täna hommikul pärast kella kaheksat suusad ja läksin sõitma. Siit läheb salatrenni õpetus libedalt edasi.

Algatuseks võiks ju öelda, et küll on hea treenida, kui liigne tuntus ei sega. Nädalavahetusel oli Tartus Tähtvere spordipargis rahvast nii palju, alates Neinar Selist, kes väljendas imestust, et sõidan juba rohkem kui tund aega jutti ainult paaristõugetega, jätkates Riho Mõtlepiga, kes mulle viimase Tartu maratoni lõpuheitluses kandu näitas, ent pühapäeval alles esimesi suusasamme kobas, ja lõpetades mulle isiklikult tundmatutega, kes aga kõik paistsid mind tundvat ja omavahel arutasid, et ei tea, kas pääsevad ka siin mõnda blogijuttu sisse. Nimetaks neid paparazzo-suusatajaiks. Need on need, kes fikseerivad selgelt ära, kes veel rajal trenni teeb. (Jätke siis uus termin meelde: lisaks ansipi tegemisele nüüd ka paparazzo-suusatajad.)

Hommikul oli aga kogu Tähtvere spordipargi rada ainult minu päralt, mis tähendab, et keegi ei olnud jälgimas, mis tähendab, et sain salamisi trenni teha.

Edasi: kui te vaataks mu treeningplaani, siis ei ole seal tänaseks märgitud suusatamist. On hoopis muu tegevus. Aga hommikune rajaseisund ja ilmaprognoos lubavad oletada, et suusarada ei jätku Tähtveres kauaks. Ilmselt mitte täna õhtunigi. Seetõttu vahetasin treeningplaanis kaks päeva omavahel ära - saan aru, et ega see ilus pole, kuid see oli ka esimest korda sel hooajal niimoodi talitada. Läbisin 34 km (40 ringi) uisustiilis ühtlase tempoga 2:04ga. Kaks esimest 10-ringilist seeriat (vahel pooleminutiline joogipaus) läksid plögas 32 ja kaks viimast 30 minutiga. Aga Atomicud jäid terveks. Kodus vaatasin nende põhjasid vastu valgust - ei ühtki kriimu.

Ja veel üks salaaspekt. Tartu maraton, nagu teada, algab hommikul kell üheksa. Aga kui trennid algavad enamasti õhtul kella 7 ja 8 vahel, siis ei omanda organism hommikutundidel käivitumise kogemust. Seetõttu on õige ja vajalik teha ka varaseid trenne, et vaadata, kuidas mootor tööle läheb ja vedama hakkab. Läks küll ja vedas samuti.

Üks saladus veel: Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv tahtis mu treeningplaane sootuks segamini lüüa. Ta ässitas eile, et läheksin täna Andrus Veerpaluga kontrolltreeningule. Tõin äraütlemise ettekäändeks, et aega pole, tööd on palju. Aga ausalt öeldes: minna detsembri algul Veerpaluga võidu sõitma - no see oleks ju arulage. Suure pingutamise aeg saabub ikka alles veebruaris, ei varem.

Aga kihlveo sõlmisime Pahviga sellegipoolest. Tema pakkus, et Veerpalu tuleb Davosis esikümne sisse, mina väitsin, et ei tule. Kummal õigus on, see võib kuu aega teise kohta igal pool öelda, et kihlveo kaotanu ei jaga suusatamisest absoluutselt mitte midagi.

Foto 1: Tartu Tähtvere spordipark. Foto autor: Jelena Jakovljevic, Tartu Kõrgem Kunstikool
Foto 2: Priit Narusk Kuusamo MK-etapi 15 km klassikarajal. Foto autor: Marianne Loorents, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Tatjana Mannima (nr 39) Kuusamo MK-etapil. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu septembri lõpus Otepääl treenimas. Foto autor: Joosep Martinson, SL Õhtuleht / Scanpix

29 Kommentaarid:

At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tallinlastel oli eile veel kunstlume ring Nõmmel, millel ei olnud küll palju rahvast enam õhtul aga siiski oli. Nii et see lohutus ei pidanud sul paika. Lisaks norrakatele või ka mõne tallinlase võrra oma kohta maratoni lõppprotokollis tahapoole nihutada:)

Jõudu soovides,
Eero

 
At 14:27, Blogger Vana Kala said...

Ei maksa olla nii enesekindel Priit. Kuigi ametlikud-kommertslibainfokanalid teavitavad meid mustast maast Tallinnas, lähen õhtul siiski oma metsaalust ülevaatama, et kas saab lumel libistada või ei saa. Varasemad kogemused ütlevad, et selles Tallinna suusamekas kannatavad mõned lõigud sõitmist ka sulailmadega isegi aprilli lõpuni.

Aga sellest ma tõesti ei saa aru, miks sa oma Atomicega kahtlaste rajaolude peal kulutamisega riskid?
Ma pole veel ühtegi korraliku suusapaari tänavu rahval all näinud, no ega ma pole see sügis ka Trummis ja Otepääl käinud.

Salatreeningu definitsioon on sul ka muidugi lahe - kõigepealt tuleb teha ennast tüütult tuntuks ja siis otsida kellaaega, millal salaja ilma papparzo-suusatajate poolsete järelvalveta treenida saab.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Nägin hommikul PP-d supilinnas sõitmas. Ja heitsin pilgu ka rajale. See polnud suusarada vaid asfaltring millel oli peal paari cm pakune lörtsikiht. Peale PP ei näinud tõesti rohkem treenijaid. Küll aga oli ennelõunat treenijaid Haanjas, kus juba mitu nädalat on olnud head tingimused, mida ka ohtralt kasutatakse. Viimaste päevade soe ja vihm on küll Haanjas natuke paha teinud, kuid endiselt on rajad sõidetavad, seda ka hea suusaga.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Elvas oli küll hommikupoole oma 12 treenijat ära ja rada polnud ka nii hull kui Tähtveres.

Sellel kes tuhandeid km ilma mägedeta Tähtveres nii järjekindlalt päevas päeva treenib, peab ikka ahvi kannatus olema ja vääriks suurt puust skulptuuri pargi keskele.

Kuuldavasti tuleb Tartu Maratonile lisaks artiklis välja öeldud nimedele veel hulga väga tugevaid võistlejaid, kes kohe kindlalt esi saja sisse mahuvad.

http://sport.postimees.ee/041207/esileht/sport/299455.php

 
At 15:28, Blogger Priit Pullerits said...

Oomaigaad ja bladihell, enam ei saa varahommikul ka sporti teha, paparazzo-suusatajad on siis ka kohal.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

" peab ikka ahvi kannatus olema ja vääriks suurt puust skulptuuri pargi keskele."

Väärt idee, väärt oleks see asi ära teha.


Ja Veerpalu 10 sekka kindlasti ei tule. Olge mõistlikud.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Jah, väärt idee - Tartu maratoni rajal, nagu rattamaratoni aegu näha oli, on terve hulk ei tea mis motiividega puuskulptuure püsti pandud. Asi see siis mingi Tähtvere pargi stammsõitja skulptuur teha poleks. Isegi poseerida pole vaja - las Kangro või kes iganes võtab sae kätte ja sellal kui PP oma 2-3 tunnist trenni teeb, tahub skupltuuri valmis.
Aga äkki ainult tingimusel, kui ta saja hulka tuleb. Siis oleks see ka tulevastele põlvedele innustuseks: tehke sama palju trenni, äkki saate ka saja sisse.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Aga esialgu võiks ju lumest teha. Kui saja hulka ei jõua, siis pole häbi vaadata, nagunii sulab kevadel ära.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Palju kilomeetreid Priit spordipargis kokku läbind on?

 
At 23:34, Blogger dr Holden said...

Kus see nõks käis?
Salatrenn-papparazzod-uued atomicud (tegelt ju eelmise aasta mudel, ehk siis vanad juba)- tauno kangro ahviskulptuur-veerpalu kihlvedu!
Kas see kogu nö jutt on selleks, et palka teenida blogipidamise eest, või ongi asjad juba nö sealmaal?!?

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

See esimene pilt on tegelikult lahe. Mulle tekitab sellise tunde nagu, oleks see mingi lasteaia rada seal taamal ja peakangelane Miki Hiire näol samuti ilusti peal.

Ei tea, miks Priit nii üleolevaks on läinud siin blogis. Tema blogi muidugi ja tema õigus olla ülbe, et intriige osavalt puhudes külastatavust tõsta.

Mis puutub Tartu Maratoni esisaja plaani, siis on muidugi siililegi selge, et sedasi treenides plaaniks see vaid jääbki.

Mis loeb harrastussportlase jaoks vägagi korralik maht, kui seda mugavusmeetodil rakendada?

Minu jaoks on Tähtvere ringil jonnakalt tiirutamine võrdeline samaga, kui rattur treeniks trekil tuhandeid ringe ja arvaks, et see on hea plaan mägedes toimuval velotuuril edukaks esinemiseks.

Päises on öeldud: See blogi kajastab blogi autorite hoiakuid, arvamusi ja eelistusi!

Seega ei saagi me nõuda, et siin suusarahvast harivatest treeningmeetoditest räägitakse.

 
At 00:18, Blogger Priit said...

Pisut statistikat

Tartu Marton 2007 top100 kohti riikide kaupa

Eesti 50
Norra 18
Rootsi 7
Soome 7
Venemaa 6
Itaalia 4
Tsehhi 2
Leedu 1
Läti 1
Saksamaa 1
Shveits 1

Sellel aastal on nn. vahe aasta ja suuremaid võistlusi ei toimu Tartu maratoni ajal. Juba on mitmed välismaised tipud oma osaluse soovist teada andnud. Vt. Tartu maratoni koduleheküljelt uudiseid. Eeldatavasti tõuseb ka välisosalejate arv üldiselt ja ka 100 sekka pürgijate arv. Eelmisel aastal olid eesti tipud maratonist eemal ja mõni astus poole pealt maha - seega nende arvelt tiheneks konkurents veelgi, õigemini me ei oleks neile konkurendid pigem see üldjärjestuses lükkaks meid taha poole.

Norrakad on liikvel: Marcilongal olla neid juba Novembri alguses kirjas ca 1300
http://news.marcialonga.it/x-net/marcialonga_it/www/wo_news/Storage/00000449
Mine tea palju neid sellel aastal Tartu maratonile tuleb!

P.P. plaan TM100 on saavutatav, kuid ilmselt sellel talvel on seda raskem saavutada kui eelmisel.

Eelmise aasta statistika järgi oleks saja sisse tulles ta Eesti top50`s

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

Kus TM rajal need "mäed" küll on?

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

usu või ära usu, aga rattamaratonis saaks ka etepoole paremat ratast kasutades. praegu peaks jälle rataste hinnad all olema.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Võtame siis nüüd rahulikult ja punktihaaval.

Et mitu km sõidetud? Ei tea, sest mis see teadmine annab. Aga no möödunud nädalavahetusel tuli 81,5 km suuska, rulli tuli kahe päevaga nädalas 46 km.

Millele mingi Holdenthi taha peituv Ain-Ivar viitab, ei saa aru. Ju siis on asjad tema käsitluse järgi tõesti sealmaal, ehkki ma ei tea ega saa aru, kusmaal. Ja blogipidamise eest meie toimetuses palka ei maksta.

Jaanus, keegi ei ole ülbeks läinud. Mina ammugi mitte. Aga Erki Nool rääkis ka kogu aeg, kuidas ta tahab ära panna, kuni lõpuks tuligi olümpiavõitjaks. Nii et miks ka mitte...

Ja Jaanus, ega selle põhjal, mis ma siin kirjuta, maksa järeldusi teha, sest nagu olen kirjutanud, ega ma siia kõige sensitiivsemat infot ka üles pane. Panen ainult seda, mida paparazzo-suusatajad nagunii näevad ja mille varjamisel pole seetõttu mõtet.

Priit, jah, top-100 üritada on sel aastal vist raskem kui kunagi varem. Aga kas see pole seda rohkem siis üritamist just väärt?

Reinuga täitsa päri: kus TMil need mäed on? Kas mõni mees pole TMi hoopis pidamiseta sõitnud? (Psst: just õlavööde on see, mille kallal olen vaeva näinud. Aga ega paparazzo-suusatajad seda ju näe, sest nemad tiirutavad vaid rajal ja peavad blogi kogu ja täieliku tõe allikaks.)

Aitäh rattavihje eest. Tänan, ei!

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kui võrrelda tähtvere spordipargi ringi ja Tartu Maratoni rada siis võib siiski TM rada mägiseks nimetada:)

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Sellist kilometraasi ei ületa lühikesel, siledal ja tüütul Tähtvere ringil küll keegi, seega oleks pargi keskele kõrge ja sihvaka monumendi püstitamine sellise jäärapäisuse eest igati õigustatud.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

või kui midagi sihvakat ei leidu mida püstida võib ka jäära kuju või eeldades et Priiduga kõik korras siis oina kuju:)

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Keegi tegi toimetuses riimilist kolli: küsis, kas tõesti saab Raimo Ülavere asemel uudistejuhiks Mati Alaver.

Mille peale ei jäänud mul muud, kui nentida, et juhul, kui see tõeks osutub, saan ma küll suusa.

Ja siis soovitasid mul kolleegid, kes olid lugenud Deivil Tserpi lugu Alaverist, samuti rohkem Jaak Mae ja teiste Eesti tuusade kombel keha kuulata ning mõne treeningu vahele jätta.

Mille peale ei jäänud mul muud, kui nentida, et nii nagu iga joodiklus algab esimesest pitsist, nõnda algab ka sportlike tulemuste langus esimesest vahelejäetud treeningust.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Pigem algab joodiklus sellest pitsist,mida ei suutnud joomata jätta.
Samuti tuleb suuta mõnikord trenn tegemata jätta.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

TM rada ei ole mingi MK sarja rada,mille läbi sõitmiseks tuleks tugevalt tõusude võtmist harjutada.Enamus TM tõusudest on võetavad samas tehnikas milles sõidad tähtvere ovaali 5 meetrist märkamatut tõusu , tõsisematele tõusudele kulub 0,.. % maratoni ajast.Enda parim maratonitulemus(mis ms Priidu senisest saavutusest tunduvalt parem) on talvest, mil treenitud sai peaaegu ainult järvejääl.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

einoh, tore lugu, ei saa kohe kommimata jätte. tore, et priitpoiss lõpuks on aru saanud, et ikka hea suusk on hea suusk. ja ma ikka ütleks, et mõtle selle rattavihje peale. ma olen kogu aeg mõelnud, et sa priit oled kohati kummaline mees. suusk siin ja suusk seal (ei usu ma elu sees, et suusaliit sulle seda juttu kinni ei maksa ;.)), see kes sõidab rullikutega on kiiksuga, see kellel on 2 ratas on ka kiiksuga jne jne. halasid sügisel, et sa oled neliküritusel nii taga ja art soonets on sinust eespool ja näe, sellel mehel on ka kaks ratast ja ta on minust eespool. kuna sa nüüd aru oled saanud, et kallis suusk on ka hea suusk, siis ütlen sulle saladuskatte alla, et on palju paremaid rattaid kui su naise optima või sarda või mis ta oli. dress tõepoolest ei jookse, aga suusk suusatab ja ratas sõidab. ma ei ütlegi, et sa pead endale kohe 3 ratast korraga ostma, aga võta mingi korralik bike, sellega parandad kõvasti oma kohta rattamaratonil ja oh imet, on täitsa olemas kerged ja peenikesed kummid (silckiks nimetatakse kui sa ei tea) millega sõites parandaksid sa ka kõvasti oma kohta rattarallil. ja jääb see nõme vingumine ära... mina sinu trennitulemusteni ei küündi (aru ma ei saa kust sa selle aja võtad, müts maha sinu ees), olenevalt treeningperioodist ja ajast saan kuus kokku 25-35 tundi, aga vaatamata sellele on mul 3 ratast (maantee, suvebike ja talvel sõitmiseks üks ront), kahed uisusuusad (nö juustud ja head, klassikamees kahjuks pole) ja ka pulsokas, vana patukott nagu ma olen... et rohkem positiivsust, peaasi, et inimene liigutab mitte ei kogu teleka ees rasva ja las ta ullike (sinu arust siis) sõidab rulluiskude ja keppidaga, mida sa kommenteerid ja teed inimest maha, seda kergem sul ju talvel on, suusatad mööda ja saad rõõmsa tuju. libedat suuska ja libedat sulge ka. raul

 
At 11:08, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Raul (kahju, et ei tea, milline Raul), vahva sissekande eest! Teoreetiliselt õige jutt, aga mind rattasõit tõesti ei motiveeri, sest ma ei taju seal endal mingeid tõsiseid shansse. Mingi 400 koha nimel [senise 600-700 asemel] ei näe küll mõtet soetada üks kallis sõiduriist, sest kui selle soetad, pead hakkama sellega ka treenima, sest mis ta muidu niisama seisab, aga rattasõit mind tõesti ei eruta, sest olen loomult arg ka - Tartu rattarallil oli ju näha, kuidas verd lendas, sellest oli blogis suur sissekannegi.

Ja käsi südamel, et valearvamused lendu ei läheks: suusaliit mulle küll selle blogi ega millegi muu suusatamisega seotu eest ei maksa ega muud moodi mind ei tasusta. Pigem usun, et suusaliit tahaks teinekord, et ma vait oleks ja mingi blogiga nende rahu ei häiriks.

Ja olen nõus eelviimasega - Tartu maratonil ei ole korralikke tõuse, mis vajavad Hobuseraua tõusul end pildituks treenimist. Tartu maraton on paaristõukemaraton, ja paaristõuke harrastamiseks on just Tähtvere ring parim.

Ja kes ei usu, see küsigu Kalmer Trammilt, mille arendamisele on ta mul soovitanud põhirõhu asetada. Vihje: õige vastus peitub eelmises lõigus.

Head paaristõukamist!

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, et sa loomult arg oled on ka üks põhjus miks sulle uisutamine ei meeldi?

Uisutamine on karm ala ja seal pole tõesti argadel meestel midagi teha!

 
At 09:06, Blogger Priit Pullerits said...

Vastus sellele küsimusele on: ei.

 
At 20:25, Blogger markopolska said...

Kui PP plaanib ka järgmisel rattahooajal sama veloga sõita siis pakuks pisut paremat sõiduriista (kas just päriseks aga võistlussõitudeks küll:)Tõsiselt.

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

"..rattasõit mind tõesti ei eruta"

Kui lugeda rattasõitude eelseid ja järgseid blogisid siis on antud väide totaalselt väär! Kui sa Priit pole veel ise oma mõttekäikudele pihta saanud siis jäta meelde mitmevõistluse(nelikürituse) seaduspärasus-erutab see ja ainult see mis järgmisena tulekul.

 
At 11:01, Blogger Priit Pullerits said...

Marko, milline on pakkumine?
Palun läkita meilile priit.pullerits@postimees.ee

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

adidas yeezy
nike polo
yeezy boost 350
nhl jerseys
adidas eqt
ray ban sunglasses
yeezy boost
adidas superstars
nmd
kobe sneakers

 

Postita kommentaar

<< Esileht