neljapäev, jaanuar 10, 2008

Pullerits: Hindamatut nõu uisusõitjaile

Tallinna Ülikooli kauane suusaõppejõud Kaarel Zilmer silmas siin blogis hiljuti ühte pilti, mis köitis tema tähelepanu. See oli foto rootslannast Charlotte Kallast Tour de Ski viimasel, ränga tõusuga etapil. Zilmer, kelle sõnul saab suusatehnikat lõpmatuseni lihvida, nägi selles pildis kõnekaid detaile, millele otsustas tähelepanu juhtida.Lugege ja jätke meelde (pildi paremaks vaatlemiseks klikkige sellele ja see muutub ekraanil suuremaks):

«Charlotte Kalla pilt on superhea. Nagu ikka, ei pööra ma tähelepanu, mis nägu keegi teeb ja mida ta suust välja ajab, vaid sellele, millised on tema liigutused.

See pilt on ülimalt hea - nii tehniliselt head sooritust tabada on muidugi ka pildistajal suur kunst, aga kui ta juba kätte on saadud, siis tasub seda põhjalikumalt uurida. Veelgi enam, kui tead pildi tausta ja oled jälginud ülimalt rasket heitlust, siis saab noore rootslanna sõitu ülima kurnatuse taustal ainult kiita.

Sellise ülima pingutuse juures peabki mõtlema rohkem, mida teed ja kuidas siiski selles seisus tehniliselt korrektselt sõita. Nõrgema tasemega ja kehvemas vormis suusataja tunnebki ära sellest, et suure väsimuse foonil tema tehnika laguneb ja ta hakkab veelgi enam läbimõtlematuid liigutusi tegema.

See pilt on aga šedööver, kus selgelt näha hea siirdumine tugijalale, samas võimaldab see hetkeks tõuke sooritanud jalga lõdvestada ja säilitada sõidurütm. Kalla demonstreeris sel sõidul head suusatehnikate kasutamise oskust, rütmivahetust ja rajaprofiili võimalikult oskuslikku tunnetust.

Sellele vastas Virpi Kuitunen pea et ühtlases rügamises minekuga ja jäi nii iga sammuga üha enam kangemaks ja kangemaks. (See pole takkajärgi jutt, seda tõdesin vahetult võistlust jälgides.)

Nii et Kalla pilt on lausa suusatehnika õpikusse panekuks.»

Foto 1: Rootslanna Charlotte Kalla Tour de Ski viimasel, ränga tõusuga etapil. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 2: Charlotte Kalla, Tour de Ski võitja. Foto autor: AP / Scanpix

34 Kommentaarid:

At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Nii noor inimene ja juba astmaatik!?
Kurb!

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

DOC-ile
eks prof doc märkab jah liigset ila suust lendavat, aga sellise pingutuse juures lendab kõike - kas see just astmale viitab.
Aga suusatehnika tähelepanek ja kommentaar on tasemel. Usun, et kui sellist pilti näed, siis läheb endalgi sõites mõte tehnika peale.

 
At 14:41, Blogger Priit Pullerits said...

Esitaks härra Zilmerile, kes meid kõiki siin selle pildi kommentaariga on inspireerinud, väljakutse, et mida peab sõites tähele panema ja mida jälgima, et ligilähedane sõidustiil omandada.

Suusaradadel on ju näha, kuidas mõni liigub uisutades mängleva kergusega, aga teine kangutades ja raiudes ja ikka edasi ei lähe. Ise arvan, et päris nende teisena nimetatute hulka ei kuulu, aga esimesena kirjeldatute leeri pääsemiseks on ka veel tükk maad tööd teha. Kuid kuidas?

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas kuidas,
kas siis Kalmer Tramm ei aita?

 
At 15:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kalmer Tramm aitab, aga ainult mind. Kuid siin on Zilmer jaganud avalikku suusaõpetust, ja oleks ju teistele ka huvitav ja kasulik, kui nad siit avalikke juhiseid saavad.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Olen saanud prof Zilmeri suusaõpetust mitme aasta jooksul.
Ilmselt on tegemist tasmel teoreetikuga, aga ma arvan et mitte ükski minu kursusekaaslane ei saa väita, et Zilmer oleks kedagi paremini suusatama õpetanud.
Ai, sorri meenus et munaasendisse võtu sai üks mees küll hästi selgeks!

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Suurelt on see pilt ülimalt hea ja saad veel enam aru, mida Zilmer silmas peab

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Eks sa Rain oled vist ise väga tark ja arukas inimene, aga ka mina olen samadelt õpetajatelt õpetust saanud ja mulle tundub, et sa teed liiga suure üldistuse ja lihtsalt solvad oma õpetajaid.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast arvamuse avaldamine solvamine on?
Solvamisega oleks ehk tegu siis kui minu väide oleks vale.
Aga tõsi see on, et suusalaagrites tehnikatreeningud olid olematud. Hr Zilmeri grupis kirjutati hindeks 5 matriklisse ilma mingi probleemita. Ainult need, kes suuski kandsid nagu puid käes ja arvestusele teksade ja maani salliga tulid pidid neljaga leppima. Teise rühma kasiinosõltlasest Kalle tegi oma tööd üliõpilastega kordades paremini, toimus korralik tehnika õpetus ja ka tõsine eksam.

Nagu väitsin on tegu väga korraliku õppejõuga ja teoreetikuga, aga praktikuna...

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

võite mu kommentaari ära kustutada kui tahate aga kas ka teile rundub suurendusega, et Kallal on kasutatud kondoom suus?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

aga mina küll selle staatilise pildi pealt mingit tehnikat ei õpi. oleks 15sek videoklipp, kust näeks mitu korda kogu liigutust, aga peegli ees ennast samasse asendisse sättides kaob tasakaal :D

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

eelmine jälle. võistlust vaadates oli küll ilus vaadata, kuidas järgi võttis. kas kuskilt netist saab klippe võistlustest? seal oli palju hetki, kust õppida. kas siia blogisse äkki saaks ka edsapidi piltidele lisaks ka liikuvaid pilte? ka autorist Tähtveres tiirlemas ;) piltidele lisaks. paneks 2tunnise filmi käima ja vaataks tiirutamist. tegelikult PP-l veel kasutamata reserv- videotreening. sellise filmi abil õpiks kõik väga palju: treener saaks kommenteerida, PP saaks targemaks, meie kõik saaks tehnikainfot palju juurde.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et vähemalt 80%st Tartu Maratoni esimese kolmesaja suusatajatest saab "ideaalse" tehnika pildi kui piisavalt klõpsutada.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Youtube pakub järgmisi Kalla stiilinäiteid:

http://www.youtube.com/watch?v=qvQv_y6-kKw

http://www.youtube.com/watch?v=drK9qx7gVWw

Fantastisk!

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Tõsised tegijad, kui ühelt pildilt ideaalne tehnika välja loetakse. Pigem ikka lp hr Zilmer vaatas telekast seda sõitu ja nägi sealt head tehnikat.
Mina isiklikult loen pildilt niipalju välja, et kuna ka mul on kollased suusad, mustad saapad ja sama firma kombe, siis kasutan nö võitjate ehk mainstream'i varustust. Mida aga ei saa öelda siinse hõõruvate kombisaabastega peategelase kohta.

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

hr Hõõruv Kombi sõidab, jah, uisku kuidagi kange puusaga ja näib, et vaid käte jõul.

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Ületamatu" määrimise raskus " mis muud. Mis kvaliteetsest treeningust siin üldse rääkida kui tilka kliistrit suusa alla panna ei raatsita,alakeha kui halvatul lohiseb ülakehale järgi(eilne priidu trenn).

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Esimene suusamaraton lükatakse juba päris kindlalt edasi. Lähimad prognoosid lubavad ainult sula, targad ilma ennustajad räägivad erakordselt varajast ja soojast kevadest. Kas oled juba näinud õudus unenägu, et
looduslikul lumel ei toimu see talv Eestis ühtegi maratoni, sest lund lihtsalt pole ja sõita saab ainult kunstlume juppidel. Plaanid oma higi ja pisaratega saavutatud vormi siis väljaspool, kaugemate maratonidel realiseerida, või hõõrud rõõmsalt 850m ringi
kevadeni edasi? Sellise
treening mahu pealt oleks vist suur rumalus jääda lootma, et ehk ikka lumi tuleb ka meite maale.

 
At 10:30, Blogger Priit Pullerits said...

Üle-eelmisele: see on õige, et puusadest ei ole ma eriti paindlik, seda oli juba omal ajal jooksjana näha ja ega vanuse lisandudes asi parane.

Aga ärge selle lume pärast nüüd paanitsege. Kui täna mahti saan, siis kirjutan, miks ei maksa veel häirekella lüüa - objektiivsete ja teaduslike faktide baasil.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Oleks täna 11.veebruar,võiks veel paanitseda ,aga see, mis praegu akna taga valitseb on täiesti tüüpiline jaanuari ilm.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

See, et sülge palju koguneb, ei tohiks küll astmale viidata. Endal sama lugu, et pingutuse ajal tekib pidevalt sülitamise isu. Ei ole sellele arstiteaduslikku põhjendust veel kuulnud.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Tehnikaga tuleb tegeleda ja ökonoomsus saabub ikka mahu pealt- seega PP on õigel teel.

Tartu maratoniks valmistudes on paaristõuge üks olulisemaid tehnikaid teiste kõrval. Selle tehnika iseärasused tuleks ära õppida ja katsuda oma tehnikat vastavalt vigadele korrigeerida. Usun et klassika tehnika sissekandest võiksid paljud harrastajad vägagi huvitatud olla.

Näiteks Tähtvere spordipargi ringil sõites silmahakkavatest seal sõitjate vigadest esineb enim tõuke kõverate(lukustamata) kätega sooritamine ja alla istumine.
Viimast on ka PP`l näha, kuid seda vähesel määral ja võib olla ka tingitud just painduvuse puudumisest.

Tartu maratoni start ja erinevaid tehnikaid kui palju analüüsimiseks.
:-)

Ennast sealt pildilt ei leia aga palju tuttavaid nägusid küll.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Tartu_Maraton_2006-2.jpg

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

EPL, 07. jaanuar, mustvalgel:

"Aseri keskkooli kehalise kasvatuse õpetaja Manfred Tõnisson, kes Selliku ja tema klassivenna Ülo Kriisa eeldusi rajoonivõistlusel märkas, koostas naksakatele poistele treeningukavad. Talupojatarkus, edasipüüdlikkus ja meeletu sisemine sund lihvisid kahte jooksuannet, kellest edukama ja võib-olla ka õnnelikuma sportlasesaatusega Sellik jõudiski sihile.

Tõnisson luges Ennule ja Ülole sõnad peale: harjutada tuleb järjepidevalt ja plaane peab täpselt täitma. Igal treeningul on kindel otstarve, kavandatud jooksukiirus annab organismile vajaliku mõju, soovitud pulsinäitu ei tohi eirata."

Seega, mis siis, et ei olnud pulsikella, arvestati sellega ikka;))

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui uskuda ilmaennustusi, siis on pea 11 veebruarini üsna sula ilm ja sealat edasi jaheneb, aga kas ka siis veel lund tuleb on kahtlane. Häirekella löömiseks on enam kui põhjust, kui pidada silmas suusamaratone, aga on ka plusse, väikeste soojaarvete näol.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Pikemad prognoosid kui 3-5 päeva on üsnagi soolapuhumine,võib küll täppi minna aga tõenäosus on väike.Läks täiega aia taha EMHI detsembriennustus , sama on juhtumas ka jaanuariga:

"Tänavu jaanuaris on ülekaalus talvine ilm ning kokkuvõttes jääb kuu keskmine õhutemperatuur normilähedaseks. Sulailmu on vähe. Kõige külmem on kuu esimeses ja viimases kolmandikus. Lumesajud ja tuisud jäävad peamiselt kuu teise dekaadi."

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

ons kusagil veebis murdmaasuusatamise tehnika kohta miskit pilte, skeeme, videosid koos asjakohaste õpetussõnadega leida?

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

uisus on üks väga tähtis asi tasakaal, sest pöhimötteliselt söidetakse kogu aeg ühe jala peal, kaks jalga korraga maas on haruharva. Ja kui tasakaalu poole, siis tammutaksegi nagu karu suusalt suusale...

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Ma küll suusatamisest palju ei tea, aga üritan vastata PP. küsimusele, iseenese liigutusi tunnetades.
16% reserv tavasuusatajal paaristõukes, jääb sellesse, et tõuge tehakse ainult kätega ja see lõppeb enamasti pisut puusadest taga pool ja sageli ka puusade kõrgusel ja püstiasendis, st. ei toimu korralikku kere painnet ette-alla. Kere painutus alla annab selle, et käed mööduvad põlvede kõrguselt või isegi alltpoolt põlvi(ma ise hoogu sttudes, küttan hüppeliigese juurest ja tõuge saab imepikk, olen ära lugenud, et 2,5km jooksul teen ca 360-400 paaristõuget) Tõuke lõpp tehakse hoopis ülakõhulihastega, mis jäävad õieti sõites ka hooaja alguses valusaks(käegatõukajatel väsib aga ainult tritceps ja on maratoni lõpus krambis).
M.Ader aga Priit õpetas Sulle tõenäoliselt seda, et kepid löö lumme varvaste juures või isegi hüppeliigese juures, st. ära haara tõuget kaugelt eest, seal ei ole jõuõlga! Siis seda, et käetõuke ajal keera künarnukid üles valja ja lukusta need ära, siis ei vaju käsi küünarnukist läbi ja tõukesse rakendub ka selja lailihas(musculus latissimus dorsi). Vaba jala juurde toomisel, keharaskuse ülekandeks tõsta seda jalga juurde puusast, lõdvestades nii jalalihaseid. (enamus kõverdab jala põlvest ja siis tõstab jala ette reie nelipea lihasega, mis väsib nüüd teist korda peale tõuget ja jääbki pingesse), selle asemel, et seda lõdvestada.
Noh Priit, sai Sul nüüd parem:)!

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

Braavo, kümme punkti kümnest. Ei, siiski kaheksa. Sest vabajala ettetoomist Ader ei õpetanud, seda on mulle pidevalt rõhutanud Kalmer Tramm.

Aga ma ei oleks suutnud seda tehnikaõpetust kaugeltki nii hästi seletada, nagu siin on kirjas, mis on ka põhjus, miks ma ei taha hakata tehnika kohta väga sõna võtma. Tehnika on spetsialistide pärusmaa. Nii et selle vastuse koos minu kiitusega võib ka mujale teistesse kommentaaridesse tõsta, sest siin kannete tagaotsas ei ole kindel, kui paljud seda väärt kommentaari juhtuvad lugema.

 
At 10:25, Blogger 柯云 said...

2016-01-15keyun
celine bags
ugg outlet
canada goose outlet
cheap ugg boots
tory burch boots
ralph lauren
louis vuitton outlet stores
coach outlet store
tiffany jewelry
canada goose outlet online
ralph lauren
kids lebron shoes
uggs on sale
swarovski crystal
p90x
ray ban outlet
cheap oakley sunglasses
louis vuitton
christian louboutin outlet
kate spade outlet
louis vuitton outlet
burberry sale
ralph lauren outlet
coach outlet
michael kors outlet online
louis vuitton
timberlands
uggs boots for women
coach outlet
ugg boots
michael kors outlet
vans sneakers
chanel outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ralph lauren outlet
michael kors handbags
oakley sunglasses cheap
air max 95
louis vuitton outlet stores

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

anabolic steroids
Deca Durabolin

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

Oral anadrol for sale

 
At 08:07, Blogger yanmaneee said...

nike air max
tom ford sunglasses
louboutin shoes
adidas yeezy
yeezy boost 350
michael kors outlet
adidas outlet
yeezy shoes
calvin klein outlet online
yeezy boost 350 v2

 
At 05:22, Blogger jeje said...

baskets adidas zx flux bleu marine La capacité de asics desert rose homme stockage est à peu près la même, sauf que le Pathfinder three.0 Kelty Child adidas zx flux pas cher du tout Carrier propose désormais un sac à dos zippé avec deux poches à basket adidas zx flux homme pas cher fermeture à glissière, ainsi que deux poches de bouteille nike air jordan 1 retro mid grape d'eau en filet sur les côtés. L'économie difficile s'est avérée difficile pour air jordan rose et noir pas cher de nombreuses entreprises Stockport, et même des entreprises à baskets adidas zx flux pas cher travers le Grand Manchester. Beaucoup moins de douleur de l'approche acheter nike internationalist femme pour guérir la maladie et d'autres effets avec de meilleurs résultats Air Jordan 14 soldes a conduit à des gens ayant beaucoup plus confiance dans les sciences asics femme pour marathon médicales modernes.

 

Postita kommentaar

<< Esileht