reede, veebruar 15, 2008

Pullerits: Kuhu jäi Otepää MK-etapil dopingukontroll?

Olümpiavõitja Erki Nool on meie viimatistes vestlustes tõstatanud jõuliselt dopingukontrolli teema. Ta on väitnud, et Eesti kergejõustikus ei lähe ükski rekord kirja, kui selle püstitaja pole dopinguküttide käest läbi käinud, ja küsinud, kas suusatamises on ka nii, et kõik võitjad peavad oma puhtust tõestama.

Fakt on see, et Otepää MK-etapil dopingukontrolli polnud.

Aga korraldajad tegid siiski näo, et dopingukontroll tuleb. Nad panid Pentagonis valmis toa, kus proovivõtjad saanuks oma labori püsti panna. Ent nad jäid tulemata.

Ülle Viinapuu Eesti Suusaliidust kinnitas, et ükski sportlane ega treener ei teadnud enne võistluse lõppu, kui suusatajad oleks pidanud viidama dopingukontrolli (aga ei viidud), et kontroll jääb sedapuhku ära.

Kui nii, siis võin uhkusega teatada, et olin paremini informeeritud kui ükski osaleja, alates Mati Alaverist ja lõpetades, näiteks, Anti Saarepuuga. Enam päris täpselt ei mäleta, kas see oli reede õhtul või laupäeva hommikul - olin ju paar sekundit vahepeale audis - , kui mu allikas teatas, et sedakorda Otepääl dopinguproove ei võeta. Igal juhul teadsin asjade sellisest käigust seega varem, kui otseselt asjasse puutuvad isikud.

Mis siit järeldub? Aga vaat mis. Kui mõni aeg tagasi mõned siin parastavalt kilkasid, nagu mul poleks suusatamises pärast suusakriitilisi kirjutisi enam allikaid, siis eksisid nad täiega - ja eksisid seepärast, et ei tunne meedia sisemisi toimemehhanisme. Võtke siis vaevaks neid tundma õppida - seletan.

Nimelt, ükski vähegi arukas ajakirjanik ei otsi endale eales tõeliselt väärtuslikke allikaid tippjuhtide hulgast. Tippjuhid on ju alati organisatsiooni suhtes protektsionistlikud. Kas te kujutate ette, et Hansapanga mõni tippjuht hakkaks teile pajatama panga kummalistest tehingutest? Ei eales! Sama kehtib suusatamises: ega Mati Alaver või Andrus Veerpalu või Jaak Mae hakka mulle ega ka kellelegi teisele eales rääkima, mis koondises ja suusatamises tegelikult toimub. Selleks on teised inimesed.

Need parimad allikad liiguvad tippjuhtide ümber ja läheduses, aga ei ole neist eales otsesõltuvuses (sest kes tahaks oma nahka turule tuua). Jah, nad ei pruugi kõike peensusteni teada, aga nad teavad, kust mida otsida ja mis asjad on teemaks. Nad tilgutavad infojuppe, millest kinni hakata ja mida kontrollida. Ja selliseid inimesi peab igal ajakirjanikul igas vallas tema ja üldsuse huvides ametis olema, ja küllap on ka.

Kokkuvõttes: kui bossid ei räägi, siis alati leidub neid, kes räägivad nende eest - ja räägivad palju huvitavamalt ja huvitavamatest asjadest, kui räägiksid bossid. Nii töötab kogu maailma ajakirjandus, ei ole siin suusatamine ega minu tegevus midagi erandlikku.

Samas on minu kui ajakirjaniku ülesanne pärast vihje saamist uurida, miks siis dopingukontroll saabumata jäi. Selleks tuleb pöörduda ametlike allikate poole, sest salaallikad ei pruugi seda teada. Aga salaallikatelt tuleb ka küsida nende versioon, et vaadata, kuidas ametlik käsitlus seejärel nende omaga klapib, ja kui ei klapi, siis uurida, miks. Lisaks aitab salaallikalt kuuldu edasisi uurimisküsimusi täpsemalt suunata.

Seekord rääkisid sala- ja ametlik allikas sama juttu, mis näitab, et küllap on tõde käes. Ja tõde on see, et Rahvusvaheline Suusaliit FIS on oma testimispõhimõtteid muutnud. Nimelt, ei ole ju mõtet uriinitopside ja süstaldega tulla kohale pärast võistlust, kui nagunii kõik eeldavad, et läheb vere ja kuse kogumiseks. Ainult Kaisa Varis, nagu teame, on nii loll sportlane, et võistluse järel vahele jääb. Selle asemel pidi FIS rohkem panustama võistlusvälistele üllatuskontrollidele, mis loodetavasti osutub võimalike petturite püüdmisel tõhusamaks.

Ongi kogu lugu ja ei maksa siit otsida mingit vandenõu, et kindlasti Eesti koondis teadis, et dopingukontrolle ei tule, ja kõik ajasid endale süstlad EPOga verre.

Liiati keeldun ma uskumast, et Alaveri tiimis leiduks seesuguseid lolle, kes aastatega kogutud kõrge renomee ühe spritsungiga vastu taevast laseksid.

Aga kui leidub allikaid, kellel on alust väita vastupidist, andku vihje, uurin järele. Paar aastat tagasi, jah, levisid jutud IGF1 kasutamisest, aga polnud kuskilt kinni võtta. Tegu oli insuliinipõhise kasvuhormooniga. Tuleb kellelegi tuttav ette?

Foto 1: Andrus Veerpalu suundub Salt Lake City olümpial pärast esikohta 15 km sõidus telefonitsi õnnitlusi vastu võttes dopingukontrolli. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits annab Salt Lake City olümpiakülas allkirja võitluseks dopingu vastu. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 3: Kristina Šmigun jookseb 2002. aastal Kirunas dopingukontrolli. Foto autor: Kalev Lilleorg, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Dopinguvastane loosung 2006. aasta kergejõustiku EM-võistlustel Göteborgis. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

12 Kommentaarid:

At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

No, you didn't!

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Näiteks F1-tsirkuse juhid-omanikud on sunnitud (raha)masina käigushoidmise nimel aeg-ajalt tegema pealtnäha suhteliselt arusaamatuid otsuseid mõne sõitja või teami kasuks/vastu.
Miks ei võiks FIS, tajudes, et on oht kaotada Suusatamise Maailmakaardilt üks väike, kuid siiski oluline riigikene, teha vajalikul hetkel koostöös dopinguküttidega väikese triki...Lasta väikeriigi sportlastel oma kodupubliku silme all muu maailma kõvu sportlasi võita. Publik jäi rahule ja ostab ka uueks hooajaks abonomentpileti.

NB! tegemist oli 100% fiktsiooniga!
Suhtun suure respektiga kõikidesse TÕSISTESSE Eesti suusasportlastesse ja treeneritesse.

 
At 21:51, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, kõik, hea uudis on see, nagu Võrumaa mehed rääkisid, et seal olla sadanud nii kõvasti lund, et mittekohalikud ei riskinud autoga sõitagi, ja Ain-Ivar Tupp, muide, kes otsis Eero Antonsit, kes pidi talle sauna minema - leidsite ikka teineteist üles, mehed? -, kinnitas, et Haanja maraton toimub igal juhul.
No kui nii, siis peab hakkama jälle otsast trenni tegema.

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Jah Priit, saunas käidud, leil oli korralik, konkurendid kirutud/kiidetud ja suusajutud räägitud, sa ikka õhtul luksusid ka? Ja nüüd suusatama.

 
At 13:12, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Oi, Priit pidi ikka kõvasti õhtul luksuma, sest ega muust ju mehed saunas ei kõnelenudki, kui Priidu vormi realiseerimise võimalustest. :))))

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine nädala lõpupoole tuleb väga tugev soojalaine, millel pole lõppu näha, koos tormise edela tuule ja võimas vihmaga. Kardetavasti lõppeb see musta maaga ja kõigi allesjäänud maratonide ära jäämisega.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Tere
Täna tehvandil sõitmas käies leidsin autovõtmed. Vaatasin ringi, kedagi otsimas ei näinud ja jätsin raja äärde. Nüüd õhtul käisin vaatamas, kas on ära võetud, kuid ei olnud. Nüüdseks võtsin võtmed enda kätte, et need ei satuks valedesse kätesse või ei mattuks lume alla või mida iganes. Igatahes, kes kaotas autovõtmed täna tehvandi suusarajal, saab need kätte nr. 56216924.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

ja jälle üks pp eneseupitamine - a'la "mina ju teadsin kõigist varem, et dopingukontrolli pole" ilgelt nõme mees oled, et selliseid tõendamata esitusi ette võtad - häbi! Ja see et sa ikka auti kukkusid vajaks ikka uuriva ajakirjanuse täpsemat tähelepanu!

 
At 07:36, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:43, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 09:45, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanpackers jerseys
saints jerseys
raiders jerseys
eagles jerseys
49ers jersey
falcons jersey
cowboys jerseys
colts jerseys
chiefs jersey
dolphins jerseys
vikings jerseys
patriots jerseys
giants jersey
jets jersey
steelers jerseys
seahawks jersey
redskins jerseys
cardinals jersey
ravens jerseys
broncos jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht