neljapäev, november 06, 2008

Pullerits: Kuidas Eesti spordis raha liigub?

Täna sain väga huvitavad paberid. Paberid, mis näitavad, kuidas Eesti spordi ühel lemmikpublikualal, korvpallis, asjad tegelikult käivad.

Eelmise aasta lõpus olevat reformierakondlane Remo Holsmer, BC Kalev/Cramo mänedžer, organiseerinud, et riigikogu majanduskomisjoni kaudu läks umbes viis miljonit krooni Eesti Olümpiakomitee arvele, kust see läinud edasi (ma ei tea, kui palju rahast EOKsse vahendustasuna pidama võis jääda) Eesti Korvpalliliidule, kelle arvelt see maandus lõpuks BC Kalev/Cramo kontol.

Selline ühe klubi soosimine hakkas lõhnama nii halvasti, et korvpalliliidu juhatus sai aprillis kirja, kus osa asjaga seotud isikuid nõudis alaliidu majandusaasta aruannet vaadates aru, kuidas on rida "klubide toetus/arendusprojektid" kasvanud 2006. aasta summalt 194 000 krooni pauhti 5 279 500 kroonini. Kirjaga on kaasas kuri küsimus: millistele klubidele, mis mahus ja mis kriteeriumite alusel toetust eraldati ning mis arendusprojekte toetati?

Ka korvpalliliidu majandusaruandest näeme, et riigieelarve toetus kasvas mullu seniselt 3 386 300 kroonilt 9 406 500 kroonile.

Mu allikas väitis, et korvpalliliit ei ole poole aasta jooksul sellele kirjale vastanud.

Ühelt poolt võib ju öelda, et tore - üks klubi hankis endale osava skeemiga viis miljonit krooni. Juriidiliselt on kõik korrektne. Aga kui tahta, et juriidiliselt oleks kõik lõpuni korrektne, siis ärgem jätkem kahe silma vahele asja, et need viis miljonit krooni tulid lõppeks ju korvpalliliidu eelarvest, mis kergitab juriidiliselt igati vettpidava ja õigustatud küsimuse, et miks toetab korvpalliliit tervelt viie miljoniga ühte klubi, aga mitte teisi.

Minu arvates, kui need paberid, mis minu käes on, on usutavad - ja ma usun, et on -, siis kas antud juhul pole tegu, et alaliit soodustab ühe klubi soosimist teiste arvelt. Kas keegi teab, kuidas see ala arengule kasuks tuleb?

PS. Ei tahaks küll peateemalt eksitada, aga majandusaruandest hakkab huvitavana silma ka see, et korvpalliliit on võtnud kasutusrendile tervelt kolm sõiduautot. (Minu teada on Tartu Ülikoolis juhtkonna käsutuses kõigest kaks ametiautot.) Nende eest maksab alaliit aastas ligi 150 000 krooni. Kas ühel alaliidul on ikka vaja kolme ametisõidukit, kui Tartu korvpallitegelased väidavad, et korvpalliliidu juhid satuvad Taaralinna, kust on pärit ikkagi Eesti meistermeeskond, üli-üliharva?
******
Devils Garden RV Parking Area, Arches National Park, Utah. 30. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: BC Kalev/Cramo kaotamas sel sügisel hoolimata Valmo Kriisa pingutusist Saku suurhallis Vilniuse Lietuvos Rytasele 76:91. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Eesti Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide 2003. aasta märtsis Jeep Grand Cherokeega. Foto autor: Egert Kamenik, Postimees / Scanpix

13 Kommentaarid:

At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

see kalevi arendusprojekt kandis nime "Yugoslavia sõprade aitamine". anti jelicile, pelkicile, vaseliini matile tööd ja leiba. kui Rock oleks papi saand, siis "georgia sõprade aitamine". irw.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma kardan, et samasugune rahaliikumine läbi EOK käis ka mõne teise spordialaliidu kaudu.

Asi nimelt selles, et eelmise aasta lõpul (tegelikult on tehtud seda ka varem) jagas Riigikogu ca 200 milli välja nö kommirahana ehk iga Riigikogu liige sai öelda, kuhu riigi vahenditest märkimisväärne (summat peast ei mäleta) sihtotstarbeline toetus. Olen kuulnud, et need riigikogulased, kes otsustasid rahvatantsu asemel (NB! H.Lenk panustas rahvatantsu!) sporti toetada, siis nende papp liikuski läbi EOK alaliitudesse ja sealt edasi.

Ja kui Remo Holsmer oli suutnud mõnedele reformierakondlastest Riigikogu liikmetele maha müüa idee, et BC Kalev/Cramo on just see ainuõige koht, kuhu nende kommiraha peaks minema, siis just nii see läbi EOK ja korvpalliliidu BC Kalev/Cramole edasi kanditigi. Ju siis Tartu reformarid lajatasid oma kommika mujale.

Võib-olla ma eksin ja Sinu poolt vaatluse all olevas kaasuses on tegmist mingi muu kantimisega. Aga kindlasti olen ma samasugust "arendusprojektide" müstiliselt suurt rida näinud veel vähemalt ühe alaliidu maj.aasta aruandes. Tollel juhul oli just tegemist sellega, et riigikogulasest alaliidu president andis sellisel JOKK-moel "oma panuse" meelisala arendamisse. Kui seda tavalise spordisõbra seisukohalt vaadata, siis pole siin midagi taunimisväärset, sest parem ikka, et raha tuli sporti, aga mitte ei libisenud koorilaulu. Big picture'na on see muidugi jama, et niiviisi JOKK-moel kommikat jaotati.

Kokkuvõttes - enne süüdistamist ole kindel, et Sa põhjendamatult korvpalliliidule näpuga ei näita, sama jama võis toimuda ka mujal.

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks tekitad pinnavirvendust? Parem uuri välja ja kirjuta, miks valdav osa spordialaliitudest suudab eksisteerida vaid tingimusel, et presidendiks või vähemalt juhatuse liikmeks peab olema valitud mõni riigikogu, vms. liige. Naiivne oleks uskuda, et alaliitude sees ei ole pädevaid juhtimisspetsialisti oskusega inimesi. Evelinseppade, viljasavisaarte, jaantootside, jne. roll on...?

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea! Millal Postimehes ilmub?

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

sellise info avalikustamine on iseenesest muidugi vajalik. samas küsiks, et kas see sissekanne oli näide nn uurivast ajakirjandusest, mille esindajana PP maailmas tuntud on?

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ei ole uuriv ajakirjandus, vaid see on kõigest lähtepunkt, kust uuriv ajakirjandus kinni haarab ja edasi läheb.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

I read this article completely regarding the resemblance of newest and previous technologies, it's remarkable article.

Check out my blog post - http://chestfatburner.com/use-of-turmeric-for-gynecomastia-treatment

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

If some one wants to be updated with newest technologies after that he must be pay a visit this website and
be up to date every day.

My web-site :: How in the event you deal with gynecomastia?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

excellent points altogether, you simply gained a new reader.

What might you suggest about your put up that you simply made a
few days ago? Any sure?

My weblog: chestfatburner.com

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

After checking out a number of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your way of blogging.
I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
Please check out my website too and let me know how you feel.



My blog: http://chestfatburner.com/

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

Here is my website - can soy brings about man boobs?

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Informative article, just what I needed.

My weblog: click here

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Ƭhe otheг dаy, while I was at work, my cousin stole my
iPaad and tested to see іf it can survive a 30 fot drop, just so she
can be a youtube sensation. Μy apple ipad is
now destroyed and she has 83 views. I know this is еntirely off topic but I ɦad
too ѕhare it witҺ someone!

Feel feе to vіsit my blo ... memulai bisnis herbalife

 

Postita kommentaar

<< Esileht