teisipäev, detsember 02, 2008

Pullerits: Kes röövib laskesuusatajaid?

Minu selle hooaja juhendaja Margus Ader, endine Eesti koondislane laskesuusatamises, sõitis Võru- ja Põlvamaa piiril hiljuti soetatud tallu, et võtta sealt autole talvisteks sõitudeks naastrehvid. Aga rehve ei olnud enam. Nagu ka paljusid muid asju.

Kinnisvaraäris tegutsev Ader avastas, et lisaks oli kangiga lahti murtud garaažist ära viidud sügisel 26 000 krooni eest ostetud aiatraktor ja alumiinimuraamiga maastikuratas Marin, mis maksab 30 000 krooni. Vähemasti kiiver, rattakingad ja suusavarustus olid alles. «Ju ei olnud vargad spordimehed,» nentis ta.

See saatus, mis tabas Aderit Lõuna-Eestis Laheda vallas Vana-Koiola külas, pole sealkandis midagi erandlikku. Pigem on see tüüpiline.

Võrumaal Viitka külas varastati Eesti laskesuusatajate vanemtreeneri Hillar Zahkna majapidamisest keset ööd 80 000 krooni maksnud aiatraktor ja kaks laste ATVd, mille hind jääb 15-20 tuhande krooni vahele. Uurija, kes kohal käis, oli Zahknale tunnistanud, et juhtunud pole paraku midagi üllatavat. Ja oli lisanud, et tegutsejate käekirigi on tuttavlik: pakiautoga on kohale sõidetud ning röövitud kraam sinna sisse lükatud.

Nii Ader kui Zahkna on viimasel ajal kuulnud Põlva- ja Võrumaal ridamisi juhtumeist, kus enamasti püsielaniketa taludesse on sisse murtud ning sealt aiatraktoreid ja ATVsid, samuti jalgrattaid ja kalleid tööriistu minema tassitud. Zahkna sõnul oli uurija talle märkinud, et kahe aastaga on Võrumaalt varastatud umbes 40 murutraktorit.

Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissar Raivo Kiisk pakkus tänavuseks Lõuna-Eestist varastatud aiatraktorite ja ATVde arvuks 20. Kuid ta kinnitas, et sedasorti vara jahitakse just Põlva- ja Võrumaal ning ennekõike nädala sees, mil paljud majapidamised seisavad tühjalt. Näiteks Valgamaal pidi tema sõnul sedasorti vargusi esinema hulga vähem ning Jõgeva- ja Viljandimaal sootuks mitte.

Kuigi üksikud traktorid ja ATVd on politseil õnnestunud kätte saada – sealhulgas isegi Tartust –, pidi Kiisk möönma, et enamik jääb siiski kadunuks. Ta oletas, et suurem jagu varastatud kraami püütakse siinsamas Eestis maha müüa ning piiri taha, hoolimata Schengeni õigusruumi laienemisest, ei rända seda kuigi palju.

«Taludest otsitakse asju, mida saaks turustada,» kommenteeris Kiisk, «mitte vanu lusikaid ja kahvleid, mille eest võib-olla saab raha, aga võib-olla mitte.» Ta lisas, et traktorite ja ATVde vargused, mis hakkasid hoogu koguma juba kolm aastat tagasi, on järgmiseks etapiks pikas ahelas, millele eelnes antiikmööbli ja vanametalli varguste laine.

Lõuna-Eesti elanikele tundub, et igasugused vargused sagenevad sedavõrd, kuidas majanduslik olukord pingestub.

Ka Võrumaa mees Aivo Udras, kes 16 aastat tagasi võitis laskesuusatamise MM-võistlustel Eesti meeskonnaga pronksmedali, on saanud varaste kätt korduvalt tunda. Nonde suurim noos Haanjas, kui Udras minema tassitud saed, käiad, drellid ja komprossorid kokku lõi, ulatus 35 000 kroonini. Nii nagu Ader ja Zahkna, ei hellita temagi lootust, et oma vara kunagi tagasi võiks saada.

«Nüüd, kui majanduses asi karmimaks läheb, võib olukord minna hullemaks,» prognoosis Udras varguste sagenemist.

Selleks, et oma majapidamist pikanäpumeeste eest kaitsta, lasi Udras paigaldada signalisatsiooni, mis pidi üürgama üle Haanja küla. Sama on teinud oma allesjäänud vara säilitamise nimel ka Zahkna ja Ader.
******
Natural Bridges National Monument, Utah. 3. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks ja detailide uurimiseks klikkida pildile!)

Foto 1: Margus Ader kuus aastat tagasi Eesti laskesuusatamise meistrivõistlustel. Foto autor: Jarek Jõepera, Õhtuleht / Scanpix Foto 2: Hillar Zahkna 2008. aasta laskesuusatamise MMil Rootsis. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht / Scanpix Foto 3: Aivo Udrase ja Silja Suija talu Võru lähedal Roosisaares, kuhu vargad on samuti visiite korraldanud. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix

8 Kommentaarid:

At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Keegi ei lähe röövima eesmärgiga näpata just laskesuusatajalt. Kui peremees on lohakas ja temalt on midagi võtta, siis võetakse, et vähe pole, sõltumata sellest, kas ohver on biatlonist või iluvõimleja. Järelikult on laskesuusatajad suutnud oma lühikese karjääri jooksul piisavalt kõrvale panna või on hiljem tublid olnud, seega neilt on mida võtta. Simpel...

 
At 05:01, Anonymous Anonüümne said...

Ega jah, näpp püsti, kellel on suvemaja ja kellel pole kunagi sealt midsagi pihta pandud. Endal käidi eelmisel aastal sees, viimase 20 aasta jooksul siis 5 kord.

 
At 07:22, Blogger Unknown said...

kate spade outlet
nike air zoom
lebron 15
louboutin shoes uk
supreme hoodie
dior sunglasses
chrome hearts
nike flyknit
yeezy boost 700
cheap nba jerseys

 
At 12:02, Blogger Unknown said...

qzz0419
saints jerseys
ralph lauren polo
jaguars jersey
michael kors
cheap snapbacks
dsquared clothing
reebok outlet
air jordan shoes
vikings jerseys
polo ralph lauren

 
At 04:33, Blogger Unknown said...

www0705
chrome hearts outlet
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses
under armour outlet
columbia sportswear
ugg outlet
le coq sportif shoes
polo outlet
san antonio spurs jerseys
canada goose outlet

 
At 10:06, Blogger Unknown said...

qzz0725
oakley sunglasses
longchamp outlet
moncler outlet
prada sunglasses
manchester united jersey
mulberry handbags
moncler jackets
ugg outlet
chelsea jersey
canada goose outlet

 
At 06:26, Blogger Unknown said...

ferragamo belt
nike air max 90
air max 2017
pureboost
ray ban outlet
hermes
supreme hoodie
pandora bracelet
kobe shoes
adidas yeezy

 
At 10:22, Blogger miki said...

0815jejeCompte tenu de asics homme en promo la récompense All-Star cette année-là, la star du basket-ball était en route nike air jordan future low femme vers des choses plus grandes et meilleures. Avant la air jordan retro 11 low femme mousse de Lunarlite utilisée dans la fabrication de masse asics gel lyte 3 femme vert olive blanc de chaussures de sport, les concepteurs ont investi à basket femme cortez nike peu près leur moitié de la vie quotidienne le air max jordan pas cher temps idéal pour résoudre ce type de matériel ainsi achat nike air jordan pas cher que les problèmes inhérents. interprétation correcte de rétro deux de ces phrases. baskets homme nike presto

 

Postita kommentaar

<< Esileht