esmaspäev, jaanuar 05, 2009

Pullerits: Kui kaua peab veel kannatama?

Sain uueks aastaks sellise sportliku tervituse, mis on paslik siinkohal kõigile edasi saata.

Istu persetpiten suusarajal
hangõn takan sitamaja,
olõ kuradima kangõ
lumõsulataja.
Pauk ni pakanõ
ku talv ümbre perseuru,
aga kannikide all
om kats laiku murru.
Niguq hüljes liivi lahen
niguq eesti miss,
häitses minu persevahen
kõllanõ närtsiss.

Loomulikult, kes teine selle saatis kui Soonetsi Art. Praegu pursib veel võru murret, aga vähem kui nädala pärast on ta Ameerikamaal ja paneb seal kaks väärtuslikku treeningnädalat huugama. Loodan vähemalt, et tema - ja teised ka - lõppenud nädalal maksimumi võtsid. Minu kokkuvõte on selline.

E - puhkus
T - 2:46 - suusatamine (vaba) 38,5 km, sh 3x20.30 (=3x5km) keppideta + jooks 2 km
K - 2:01 - suusatamine (kl, paaristõuked) 26,5 km, sh 11x18 sek kiirendused + jooks 2 km
N - 2:02 - suusatamine (kl) 28 km, sh 12,6 km temposõit 45.20ga + jooks 2 km
R - 2:40 - suusatamine (vaba) 35 km + jooks 2 km
L - 2:34 - suusatamine (kl) 31,5 km + jooks 2 km
P - 2:11 - suusatamine (vaba) 27 km, sh 15x16-18 sek kiirendused + jooks 2 km

Kokku tuli nädala treeningmahuks 14 tundi ja 14 minutit, suusakilomeetreid kogunes 186,5 ja jooksukilomeetreid 12. Nii et napilt jäi 200st puudu.

Lõin kokku ka senise ettevalmistuse näitajad. Sihipärane ja planeeritud harjutamine algas 10. novembril ehk kaheksa nädalat tagasi (sellele eelnes valdavalt jooksuettevalmistus). Tollest ajast saadik on treeninguile kulunud 81 tundi ja 40 minutit (ehk vähemalt tubli kaks korda vähem kui tippsportlastel) ehk keskmiselt pisut üle kümne tunni nädalas (see aeg ei hõlma venitusi ega soojendusharjutusi ega joogipause ega muud sellist). Suusakilomeetreid on koos 673,5, nii rullsuusa- kui jooksukilomeetreid kumbagi 107, imitatsiooni olen teinud kolm ja pool tundi, sõudeergomeetril läbi tõmmanud 38 km, jõudu teinud ligi kuus tundi ja korra ka ujumas käinud.

Heitsin võrdluseks pilgu möödunud talve. Tollal tegin aastavahetuse nädalal trenni 14 tundi ja kaks minutit, jõulunädalal 11:16 (nüüd 8:16), enne seda 9:35 ja 9:22 (nüüd vastavalt 9:48 ja 12:01). See on praegu juba kolmas talv plaanipärast harjutamist, loodetavasti hakkab see ka vilju kandma.

Küsisin Margus Aderilt, kuna 14. jaanuaril algab Tartu suusatalve võistlussari ja 18. jaanuaril ootab juba ees esimene, Viru maraton, et kas nüüd ei peaks hakkama koormusi alla laskma. Ta ütles, et väga palju alla ei saa võtta, pigem tuleb viia töö madalamale pulsile ja intensiivsus jätta võistlustele.

Nädalavahetusel oli telerist kuulda, et tallinlased võivad heal juhul tuleva nädala alguseks ka endale suusaraja saada. Aga ärgu nad kurvastagu, et on pidanud nii kaua musta maad vesise suuga vaatama. Selle eest elavad nad ju Tallinnas, ja seesuguse luksuse ja au eest tuleb alati ja igal pool maksta, olgu Eestis või Ameerikas.
******
Goulding, Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (suuremalt vaatamiseks klikkida fotole.)

Foto 1: Petter Northug Norrast (paremal) ja Axel Teichmann Saksamaalt Tour de Ski lõputõusu järel kurnatuna finišialas. Foto autor: Hakon Mosvold Larsen / Scanpix Norway / Scanpix
Foto 2: Kasahstani esindaja Nikolai Tšebotko klassikastiilinäide Tour de Skil. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Sakslase Axel Teichmanni ühesammulise paaristõuke stiilinäide Tour de Skil. Foto autor: AFP / Scanpix
Foto 4: Mehed, mis toimub? Venelane Vassili Rotšev (vasakul) ja norralane Tor Arne Hetland Tour de Ski Praha linnasprindi lõppemise järel. Foto autor: AP / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

186,5 km, see on 266 Supipargi ringi. Jõudu Karuselli-Priit. Nüüd on arusaadav, miks su pea õlut ei kannata.
Aru ma ei saa, miks sa isegi töövabadel päevadel (ja neid on sul aastavahetusel hulgim olnud) seda Supipargi ringi nühid. Kas su hing ei ihkagi õigele suusarajale. Kuna töö ei võimaldanud nädalavahetusel linnast lahkuda, siis käisin laupäeval kah Supipargis. Hädaga pidasin tunni vastu, oi küll oli nüri. Eile käisin hoopis jooksmas, sinna ringile küll enam ei kipu.
Jõulu- aastavahetuse ajal käisin igal võimalusel Matu- Harimäe kandis, sõidu sisse jäi 3-4 korda Harimäe tõusu, küll oli mõnus.

Ain

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Parandan sind natukene, esimesel pildil on siiski Teichmann ja Northug.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa minagi aru,milleks sa nühid seda Supiparki pidevalt? Saan aru ,et tööpäevadel ,aga vabad päevad?? Ja siit edasi minnes - taas peab tõdema ,et tohutu trenn ja lootused kardan et ei täitu vajalikul määral. Jummal kas see Ader ei saa aru ja sind ei nõusta,et siledal maal nühkides ja siis mingeid tohutuid km-e tunde kokku lugedes ,endale illusioone luua,et nüüd tulen ja võistlen ,on suht vale. Usu ,lähed peale seda hirmkõva lauskmaa trenni esimesele pikale tõusule,nt. Härimägi, ja saad aru ,et nagu polekski trenni teinud.Aga Dendroka peaks nimetama küll Pulleritsu nimeliseks spordiringiks :)) Head uut ja kohtumiseni 14.01 võistlustel!

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

panin ka ükspäev Jõulumäel "Pullerits 2009ndat", 60 ringi, kuni 40ndani oli nüri, edasi oli lihtsalt tuim minek, see rada sööb vaimu ära.
Kes ei tea rahvusvaheliselt tuntud väljendeid, siis seletan need lahti
"Ansipit panema" - sõitma 2 h trenne punases
"panema Pulleritsu enne 2008ndat" - st sõitma alla km ringe 5 korda nädalas tempotreeningu reziimis ilma pulsikellata(mõned allikad nimetavad seda ka "panema Pulleritsu enne MA'i (Margus Aderi) tulekut PP treeneriks)
"panema Pulleritsu 2009ndal" - so alla 1 km rajal üle 2 tunni trenne treeningtsoonis
:)
Aga koormus on sul kõva, saab olema väga raske sind lüüa TMil

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Hirmus koormus!
Ma ei kujuta hästi ette kuidas sprindirajal saab treenida ilma "Ansipit panemata",eriti veel praegu kui ka stardisirge on sisuliselt puudu ,pikemateks trennideks lausa hädavajalikust ovaalist rääkimata.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Kes midagi vähegi treeningu planeerimisest teab, saab kohe aru, et MA on teoreetik-diletant(juhul. kui need muidugi on MA tr.plaanid). Kõige hämmastavam on, et olgu treeneriga, kuidas on! Aga et Sina PP paned pimesi täiesti nürida ja mittemidagi andva plaani järgi lauskmaal ja ei kuula oma keha (sise)häält, ega loe-uuri juurde, mida ja kuidas veel keegi teeb!!! Krt. on Sul ikka tahtmist, Sa PP oleks endise Nõukogude Liidu suusakoondise lemmikkuju olnud... trennis muidugi, vastuvaidlemata kuulus kõik täitmisele.
Niimodi jätkates, teed Sa Virus üsna hea sõidu, Tamsalus ei sähvata, Alutagusel oled pettunud ja põhieesmärk TM läheb jälle aia taha. Siis annad MA-le kinga, jätad Tallinna maratoni vahele, puhkad-analüüsid ja teed selle aasta parima sõidu Haanjas:)
Nüüd Sa kindlasti küsid, et mis siis nii valesti on? Võta oma eelmise nädala tehtu uuesti ette, viska välja kõik sõnad, jäta alles ainult nädalapäevad ja numbrid. Vaata nüüd seda tehtut uuesti, ja püüa oma peaga ka mõelda. Väike vihje; "Areneb see, mida treenid!"

 
At 13:05, Blogger Priit Pullerits said...

Mis siin siis nii kohutavat on? See ei ole mingi nüri nühkimine olnud. Siin sees on temposõit ja on kiirendused ja on keppideta sõit, on sõite nii klassika- kui vabastiilis, loomulikult on sõidud eri kiirustel ehk eri pulssidega, aga ei hakanud siin koormama teid igasuguste pisidetailidega. Ärge nähke ainult arve, vaid arvestage, et arvude taga on veel midagi.

Ja kes ütles, et TM on aasta peaeesmärk? Kus see kirjas on? Hei, ma ei ole trennides kordagi mõelnud Tartu maratonile ja seal jahitavale kohale, mitte kordagi - aga miks, sellest järgmises sissekandes. Seni võite mõistatada ja pakkuda.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Oled TM päeval Elu24 valvetoimetaja?

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa nüüd vassid, et kas TM on üldse selle talve eesmärk. Ise vedasid Mardnaga kihla ju TM sõidu peale. Sel ajal kui sina tähtvere nõmedat ringi künnad, valmistub Mardna hoopis Shveitsis St. Moritzis. See oligi see Mardna ja Shveitsi seos, mida sa detsembri alguses ei viitsinud järele uurida. Künna aga edasi!

 
At 16:11, Blogger Kidra said...

Oi kui kuri-olemine siin kommentaaride all on. Ja kui palju kõiketeadjaid! Lihtsalt lust!

PS 14:40 - annan oma 5 tubrikut kõik Sulle! :)

Aga kõigile - Head uut aastat!

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

ülemisel pildil pole D.Colognast haisugi

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et järgmise aasta eesmärk on hoopis Vasaloppet!

 
At 18:16, Blogger Priit Pullerits said...

Parandasin pildiallkirjas vea: seal on tõepoolest Northug, mitte šveitslane. Aga ausõna, see viga tekkis Scanpixi süül, kes oli pildiallkirja valesti märkinud.

Aga Tartu maratoni toimumiskuupäeva uurisin ka alles täna järele. Vaatasin, stardinumber 212. Mardnal 81.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit kui see saladus ei ole miks sul on alati lisaks suusatrennile 2km jooksu. Mis selle jooksu vajadus on ja milleks see kasulik on?

Head uut aastat!

Tervitades,
Eero

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Avaldades delikaatseid isikuandmeid on PP elukoht Supipargist 1 km kaugusel, elementaarne Watson, kuidagi peab ju kohale jõudma. Kahjuks linnatänavad suuskamist ei kannata, kuigi mäletan ülikooliajast, et üks pühapäev peale suurt lumesadu sai suuskadel Veerikult Nelgi tänavast Tähtverre suusatatud.

Ain

 
At 20:10, Blogger sk8erboi said...

head uut aastat muide. vaatan, et 200km nädalas - hakkab juba looma. pp-le õhutuseks - sai siin vahepeal käidud Rootsi külavahel Are kandis hoopiski suusatamas, nii et hoia alt Priit! ei hakka muidugi rääkima, et lisaks treeningule sai tehtud veel iga päev 5h lumelauda, nii et treeningtunde saaks siit kokku päris paraja hunniku kohe.

ja järgmised kaks nädalat on ka puhkus, nüüd alles läheb treenimiseks, haanjasse ja otepääle à nädal. no igatahes, jõudu tööle!

 
At 20:20, Blogger markko said...

Mjaa, mul tuli ainult 250 km nädalaga Olosel, aga ega Priidule vist ikka vastu veel ei saa. Sa pane ka nüüd trennis tempot ja mahtu juurde ;)

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Tänan Ain. Ma arvasin, et Priit elab lähemal kui 1km. Seega juurdlesin, et milleks see 2km jooksu ja nii järjepidevalt, eelmistest aastatest ei mäleta seda 2km jooksu, kuidas siis Priit spordiparki sai?

Eero

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Jalutades.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

ST Moritzi mees oli vähemasti laupäeval küll Otepääl harjutamas.

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Need 2 km jooksu tekivad tõesti nii, nagu Ain kirjeldab. Algul kulub km soojenduseks ja pärast km lõdvestuseks, on ju loogiline? Kas te siis kõik ei tee niimoodi?

Aga et mõned käivad Soomes ja Rootsis treenimas - selle kohta ei oska kohe miskit öelda. Kui sellise trenni ja investeeringu peale minust jagu ei saa, siis on teil küll kuri karjas. Siis on see suht kahtlaselt ettevõetud ettevõtmine.

Ja kes siin varem on arvanud, et Margus Ader on ainult teoreetik jms jutt - siis võtke teadmiseks, et Hillar Zahkna kinnitas mulle, et Margus Ader tunneb asja väga hästi. Minu tasemega tegijale on tema know-how'st enam kui küll.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit lihtsalt varem ei olnud sul eraldi krijas seda 2km, uus asi sinu treeningu nimekirjas, sellest tekkis see küsimus. Aga jah mine ei tee soojenduseks 1km jooksu, ma suusatan soojenduseks ja pärast lõdvestuseks.

Eero

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit kipub siin pidevalt ignoreerima pilkeid ja tögamist, et ta ainult spordipargi eriti lühikesel ringil käib vastupidavusala treenimas. Kord räägib, et oi kui vaheldusrikkalt ta seal trenni teeb, kord räägib meestest, kes piiritaga suusatamas käivad. Priit, kas sa tõesti arvad, et mujal, näiteks Tehvandil või Tartu Maratoni rajal pole paremad võimalused harjutamiseks? Samuti, teadupärast on sul auto ning võimalus vähemast nädalas korra kuhugi mujale harjutama minna, aga miks sa ikkagi ei tee seda?
Mart

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

vähem väliseid segavaid mõjureid (n. kena loodus)- efektiivsem treening!

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit on lihtsalt jonnakas vend ,kes ei taha tunnistada ,et ka teised teevad trenni.Ta kasvõi taob pead vastu seina ja kinnisilmi raiub et tema liigutus on õige. Samas peab ka teda mõistma ,sest vastasel juhul kui ta teeks paljude normaalsete harrastajatega võrdselt,kaoks ta täiega pildilt.Seega trenn Dendropargis 800m ringil ,sõites erinevaid tehnikaid ja kiirendusi,lootes sealt teabmis erilisi tulemusi mägedes, on lihtsalt Priidu võimalus saada loetuks - ja seda ta on ka saavutanud!! Vähemalt saame meie ,norm.harrastajad siit palju infi kuidas teha ei tohi :))

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

No nn norm harrastajad, kui te nii kõvad olete ja kõike õigesti teete, siis vaadake ette, et mitte keegi teist mulle ei kaota. Aga vaat seda ma küll ei usu, ükskõik kui normiks te end teete ja kui ebanormiks mind teha üritate. Jolki-palki, aga ma usun, et võidan enamikku (mitte kõiki, loomulikult) norm-harrastajaid ka oma mittenorm tingimuste pealt. Sest ma teen trenni!!!

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

heeh.. Pullerits teeb trenni,aga enamik "normharrastajaid" itsitab pihku, ja käivad suusatamisest rõõmu tundmas. Otepää-Harimäe vaheline rada on ju peaaegu paradiis ja ilusa ilmaga rahavast täis. Ja maratonil ärapanemise soovi pole ilmselt enamikul meist, hea kui iga mees iseendale ära paneb. Aga Pullerits peaks kindlasti edasi nühkima ja uusi põnevaid leiutisi Supilinnast edastama, muidu pole huvitav lugeda, intriig kaob ära kui Pullerits ainult oma lõbuks tegema hakkab.
kah PP,

 
At 23:41, Blogger sk8erboi said...

ma käisin täna valgehobusemäel ja kuna seal käis lumevedu rajale siis läksin vahelduseks proovima rada, mis läks jäneda suunas. suhteliselt laugel maal uhades sain aru, kus PP eelis on : enamasti on ju maratonid suhteliselt laugel ja üksluisel maal, kui vähegi lund annab, mistõttu tõelisel, homologeeritud suusamaastikul harjutajal on üsna ebamugav - oleme ju harjunud, et pärast tõusu tuleb ka langus. vähemalt mõne aja pärast. aga maratonirajad käivad põlde ja metsaradu mööda, ja laskumisi kui üldse on, siis selliseid, kus puhkamine ei tule kõne allagi. novot, ja PP, kes 100 ringi spordipargis sõidab on selge eelis - ka seal pole aega puhtamiseks. vot nii on hoopis lood. igatahes sõitsin seal jäneda poole ja kuigi suusa alla tekkisid koletud vaod, siis äkki natuke oli abix.

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Tervitusi pealinnas ja head uut aastat! Korralik treenimine, loodan väga, et sel aastal saad selle ka realiseerida ja kaifida;)

 
At 03:26, Anonymous Anonüümne said...

tähtvere spordipargi trekiring on lihtsalt küber. iga ringiga jõuad sammukese surmale järele. tõeline eksistentsialistlik kogemus. tõsi on aga see, ilma anaeroobset läve ületamata pole trekisõidul õiget mekki. rootslased ütleks sellise treeningu kohta vast fartleki tegema ja rahvarohkel võidusõidul, kus oled loetud minutid kellegi sabas, siis spurdid jälle mööda jne ja siis võtad jälle sappa -- selleks peaks fartlek vägagi asjalik olema. iga päev seda muidugi teha pole mõtet.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Tore et Priidul ikkagi kirjutis hinge läks ja kergelt ka ropendama hakkas .Tähendab ,kuskil sisimas põeb ja kahtleb ta ka ise oma treeningu 100%-lises õigsuses. Seega ära sa ikka enne võistlusi tule keksima ,et kõiki norm harrastajaid lihtsalt võidad - kohe -kohe on esimene jõuproov Tartus14.01 sealsamas Tähtveres ja siis vaatame.
15.55

 
At 04:06, Blogger Unknown said...

russell westbrook shoes
nike air force
nike prestos
adidas online shop
kobe 9
jordan shoes
ysl handbags
supreme hoodie
yeezy boost 350 v2
kyrie 4

 
At 08:19, Blogger yanmaneee said...

jordan shoes
adidas ultra boost
cheap mlb jerseys
cheap nba jerseys
nike flyknit racer
cat boots
yeezy boost 350
golden goose
longchamp
kobe 11

 

Postita kommentaar

<< Esileht