neljapäev, jaanuar 08, 2009

Pullerits: Kuida ma avastasin Kristina Šmigun-Vähi?

Pärast jõululaupäeva 800 meetri jooksu kinkis olümpiavõitja Erki Nool rahakaimale osalejale Aivar Tuulbergile oma raamatu "Autogramm", lisades minu poole pöördudes, et mulle pole mõtet kinkida, sest mina ju raamatuid ei loe. Nojah, ma kirjutan neid (viimati "Ameerika. Idaranniku pilvelõhkujatest Metsiku Lääne kanjoniteni") - ja vähemasti ses osas jääb Nool mulle alla. Ent tõsi see on, et raamatute lugemise asemel kulub enamik aega siiski ajakirjanduse lugemisele, mis toobki meid kohe kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi juurde.

Eelnevat parafraseerides võib vist öelda, et ega paljud ajakirjanikud lehti ka loe - sest nad täidavad neid. Kuidas muidu seletada seda, mille eile keskpäeval Postimehest avastasin. Kõhtu kinnitades haarasin kõrvale eilse lehe, kus pilk peatus 20. lehekülje naerataval blondil naisterahval. Kuidagi tuttav tuli ette see nägu tol Figuurisõprade reklaamil. Vaatasin lähemalt ja leidsingi väikses kirjas märke: Kristina Šmigun-Vähi.

Ohoo, tohoh tonti! Kohe hakkas mu ajakirjanduslikult paranoiline aju raalima, mida see küll tähendab, et sportlane, kes pidavat treenima ja kellelt oodatakse järgmine kuu otsust, kas ta hakkab valmistuma Vancouveri taliolümpiaks, milleni on jäänud pisut rohkem kui aastake, maadleb alles kehakaaluga? Kas siin ei leidu vihje sellele, et Kristina Šmigun-Vähi tagasitulekut suurde sporti ei tasu oodata, nagu prognoosib kolleeg Peep Pahv selle nädala alguse Postimehes?

Loomulikult haarasin kohe telefoni. Võtsin ühendust Figuurisõpradega, hankisin nende peakonsultandi Mai Maseri kontaktid, rääkisin temaga pikalt-laialt, siis võtsin ühendust Kristina Šmigun-Vähi abikaasa ja mänedžeri Kristjan-Thor Vähiga, et ka neilt infot küsida.

Tulemus: minu ajakirjanduslik paranoia, ilma milleta ei olegi võimalik mingit ajakirjandust teha - sest ajakirjanik peab märkama igasuguseid pealtnäha väikseid detaile ja olema ümbritseva suhtes ekstratundlik (paar aastat tagasi nimetas Postimehe vastutav väljaandja Mart Kadastik mind Postimehe kõige tundlikumaks ajakirjanikuks, andis selle eest preemiaks hiigelsuure dekoratiivse klaasist puna-kollase õuna, mis mul kodus ilusasti kapi äärel seisab [paraku ei ole seda tüüpi auhindu minu teada kontserni sees vist rohkem ega enam välja antud]) -, viis selleni, et sellest väiksest märkamisest, mida keegi teine polnud tähele pannud, sündis tänase Postimehe esiküljeuudis (tõsi, esiküljel on vaid suur Kristina Šmigun-Vähi pilt, sest naiste, eriti tuntud naiste, ja eriti publiku uudishimuga ümbritsetud tuntud naiste pildid aitavad alati lehte müüa [mis siis, et Postimehe edu ei sültu üksikmüügist, vaid tellijate arvust] - lugu ise seisab siiski lehe tagaotsas). Ja lugu sai selline.

Kahekordne suusatamise olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi on asunud reklaamima salenemist ja tervislikku toitumist propageerivat Figuurisõprade liikumist, mis kavatseb edasi viia Kaalujälgijate vana aasta lõpus katki jäänud tööd.

Äsja tegevust alustanud Figuurisõprade peakonsultant Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser otsustas valida mullu juunis tütre sünnitanud Šmigun-Vähi reklaaminäoks noorte emade tüüpilise mure tõttu, et kilod kipuvad juurde tulema.

Maser lausus, et paslikku reklaaminägu valides liikus ta mõte paratamatult küsimusele, kuidas läheb Šmigun-Vähil, kes on võtnud pärast emaks saamist spordis aja maha ning pühendunud peaasjalikult tillukese Victoria Krisi kasvatamisele.

«Kuna tal ka mõned kilod lisandusid, siis tegin pakkumise, et ta prooviks meie programmi, kuidas see tema peal töötab,» meenutas Maser, kes on ühtlasi toitumisnõustaja ja lastearst. Ta lisas, et Šmigun-Vähi võttis väikse mõtlemisaja, kuid siis nõustus.

«Ta mõtles positiivselt,» nentis Maser. «Positiivne inimene mõtlebki positiivselt.»

Šmigun-Vähi soostus Figuurisõprade programmiga liituma seetõttu, et nad edendavad tema silmis olulist asja – tervislikke eluviise. «Inimese tervise aluseks on tervislik toitumine ja liikumine,» selgitas ta. «Kui minu kaasamisega kasvõi mõned Eestimaa inimesed hakkavad mõtlema samamoodi ja hoolima, mida nad söövad, siis on minu kaasalöömine juba ära tasunud.
Hirmus kahju on kõrvalt vaadata, kus inimesed kasutavad oma autodele alati kõige paremat õli ja kütust – samas aga ei hooli sellest, mida nad endale kütuseks sisse söövad.»

Maser kinnitas, et Šmigun-Vähil õnnestus eelmisel kuul vabaneda tänu Figuurisõprade programmile kolme-nelja nädalaga ligi kolmest kilost, millega ta jäi rahule. Ühtlasi oli ta endale järeldanud, et peab edaspidi jälgima hoolsalt süsivesikute tarbimist, lisas Maser, sest varem, suurte koormustega tippsporti harrastades kulutas ta need lihtsalt ära, aga praegu, tütre kõrvalt kergemalt treenides, ei kipu need nii kergelt kuluma.

Lähtudes Šmigun-Vähi reklaaminäoks värbamise lepingu konfidentsiaalsusest ei saanud Maser avaldada, kui palju läks kuulsa suusataja kaasamine reklaamikampaaniasse maksma. «Päris heategevus see ei olnud, aga tegemist ei ole ka kolossaalse väljaminekuga,» ütles ta.
******
Uurisin Maserilt, kas tema sai koostööst Kristina Šmigun-Vähiga aimu, kas ta kavatseb suurde sporti tagasi tulla. Maser vastas, et ta ei tea seda - küll aga nägi ta, kui õnnelik Kristina oma tütre üle on.
****** Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kristina Šmigun-Vähi Figuurisõprade reklaamil. Autor: Figuurisõbrad
Foto 2: Figuurisõprade logo.
Foto 3: Kristina Šmigun-Vähi Torino taliolümpial teel teise kuldmedali poole. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees / Scanpix
Foto 4: Kristina Šmigun-Vähi ülemöödunud hooaja algul Gällivare MK-etapil, kus ta saavutas teise koha. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 5: Katerina Neumannova Tšehhist (vasakult) võidab 2004. aastal Falunis suusavahetusega sõidu MK-etapi itaallanna Gabriella Paruzzi ja Kristina Šmigun-Vähi ees. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

ennast kiitmast ma ei väsi....

 
At 14:43, Blogger Priit Pullerits said...

Nagu keegi tark ütles: enesekiitmise töö on nii tähtis töö, et seda teistele ei maksa küll jätta ega usaldada.

Aga palun väga: selle blogi kommentaarium on avatud kõigile, et ennast kiita.

Ja lisaks, miks peaks keegi ennast avalikult laitma?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis kuradi mõttega Sa oma lehes ilmunud üllitisi blogisse ümber kopeerid? Enamusel lehejuttudest pole treenimisega mingit pistmist. Kõik ei ole ju "jalgratturid", et ise Postimeest ei oska sirvida.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Äkki kõik Pulleritsu austajad pole suured "Postimehe" sõbrad?

Tundub et PP arvab nii ...

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Neid õunu on ikka mitu aastat välja antud, isegi endisel Sinu kaaslblogaril Shmuotovil peaks üks olema.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis see uudis oli siis? Saan aru, et tegu oli ainult reklaamiga Figuurisõpradele.

Eks neil vaja muidugi uusi inimesi värvata, sest muidu ei tee ju inimesed süsivesikutel ja rasvadel vahet ning toitumisdistsipliiniga on ka lood halvad.

Ja seda kõike ainult 260 krooni eest kuus.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd teemaga Śmiguni juurde naasta, siis ma tegelikult loodan, et ta valib pereelu ega ürita naasta.

Minu arvates on üsna selgelt aru saada, et suurt motivatsiooni tal pole. Õigemini lapse kasvatamiseks on tahtmist palju rohkem. Ja pole mitte mingit mõtet naasta selleks, et tulla olümpial 20. kohale. Või kümnendale.

Kokkuvõttes oleks palju meeldivam kui meile jääb kahekordne olümpiavõitja, kes loobus tippspordist tipus olles.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Olümpial loetakse medaleid, mitte seda, kes millal loobus

Mike

 
At 23:33, Blogger dr Holden said...

Äkki keegi teeks kokkuvõtte, mis selles postituses hääd oli. Juba pealkiri ei kutsu mitte lugema....

 
At 06:31, Anonymous Anonüümne said...

No kuulge hääd kaaslugejad - PP blogi loevad ikka teistsugused inimesed ka kellel on omakorda täiesti savi mitu ringi millist stiili kasutades, keppidega või ilma, PP Tähtveres uhab. Egas kogu elu koosne ainult suuskadest ja higi haisust.

Minu arvates ei ole selles midagi halba kui PP blogis ka teistel teemadel kirjutab. Ajakirjandusliku poole alt võiks võtta veel vaatluse alla figuurisõprade programmi - isegi veebilehe mootor ja oma broshüüride kujundus on äravahetamiseni sarnane kaalujälgijate omaga. Kas see plagiaadi järele ei haise?

Mansa

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

tsitaat:

"Tulemus: minu ajakirjanduslik paranoia, ilma milleta ei olegi võimalik mingit ajakirjandust teha - sest ajakirjanik peab märkama igasuguseid pealtnäha väikseid detaile ja olema ümbritseva suhtes ekstratundlik (paar aastat tagasi nimetas Postimehe vastutav väljaandja Mart Kadastik mind Postimehe kõige tundlikumaks ajakirjanikuks, andis selle eest preemiaks hiigelsuure dekoratiivse klaasist puna-kollase õuna, mis mul kodus ilusasti kapi äärel seisab [paraku ei ole seda tüüpi auhindu minu teada kontserni sees vist rohkem ega enam välja antud]) -, viis selleni, et sellest väiksest märkamisest, mida keegi teine polnud tähele pannud, sündis tänase Postimehe esiküljeuudis (tõsi, esiküljel on vaid suur Kristina Šmigun-Vähi pilt, sest naiste, eriti tuntud naiste, ja eriti publiku uudishimuga ümbritsetud tuntud naiste pildid aitavad alati lehte müüa [mis siis, et Postimehe edu ei sültu üksikmüügist, vaid tellijate arvust] - lugu ise seisab siiski lehe tagaotsas)."

Kas vähe pikale ei veninud see lause? veidi kohmakas minu arust :D

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on vaja artiklis tähemärkide hulk täis saada ja nii ta siis täidabki teksti igasugu kordustega (mäletete, kuidas ta iga kord Kalmer Trammi ametlikud ja mitteametlikud tiitlid pikalt välja kirjutas, ühes kirjutises ca 12 korda jmt) ning muu ballastiga.
Sisukokkuvõtted oleksid tõepoolest teretulnud.
j.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

resümee

ei midagi erutavat.

nagu alati - jääb ka nüüd pealkirjas esitatud küsimus vastuseta

ma ei saa enam aru miks ma seda blogi klikin. lootus sureb viimasena

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
canada goose outlet
christian louboutin outlet
salvatore ferragamo shoes
moncler online shop
soccer cleats
nike sale
coach outlet store online
ralph lauren outlet
michael kors handbags sale
cheap nike shoes

 
At 04:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
oakley glasses
mbt shoes
coach outlet online
michael kors outlet
nike outlet
canada goose jackets
coach factory outlet
ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike huarache

 

Postita kommentaar

<< Esileht