kolmapäev, jaanuar 07, 2009

Pullerits: Miks suusatamine jätab tuimaks?

Tour de Ski finiši järel tikkus suusaõppejõud Kaarel Zilmer võrdlema seda võistlust juba Tour de France'iga. Zilmeri kommentaarid, eriti suusatajate tehnika asjus, olid igati head - kahju vaid, et Lembitu Kuuse tal nii vähe rääkida lasi -, aga Tour de France'i võrdlusega läks ta küll üleliia kõrgelennuliseks.

Ütleks koguni, et tänavune suusahooaeg tundub hoopis tuimavõitu, rutiinne, ažiotaažita. Uurisin Jaan Martinsonilt, Õhtulehe juhtivalt suusaajakirjanikult, kas mu tunne väga petab, ja kuigi ta möönis, et tuur oli ju huvitav, siis tõsi see on, et mehed teevad rahulikult oma tööd. "Vennad treivad mutreid" - nii ta sõnas. Ja heitis mulle ka vargsi ette, et ma pole midagi teravat kirjutanud.

Tõepoolest, hoolimata Eesti meeste korralikust esinemisest ei ole suusatamises juhtunud midagi sellist, mis seda ala üldsuse silmis ja meeltes teistest aladest oluliselt kõrgemal hoiaks ning rahvast sellest rääkima paneks. Kaks aastat tagasi, Savisaare jõulukaardi juhtumi aegu, püsis suusatamine pikka aega Eesti tähtsaimal orbiidil. Nii eelmise kui üle-eelmise hooaja eel kajastas meedia põhjalikult, mis on suusatajate eesmärgid ja kuidas ettevalmistus on sujunud. Tänavu jäid need pressiüritused meedias erilise tähelepanuta. Postimehes näiteks ei ilmunud sellest vist sõnagi. Isegi ülemöödunud-suvine juhtum, kui naissuusatajad pidasid neile antavaid Volkswageneid liiga tillukesteks, püsivad seniajani tõeliste spordisõprade mälus. Nüüd pole naissuusatajaist suurt midagi kuulda, kui välja arvata üksikud kajastused Kristina Šmigun-Vähi emarõõmude kohta.

Miks suusatamine üldsust enam nii ei paelu nagu varem? Kas liiga vähe leili on nende kerisele visatud? Isegi peatreener Mati Alaver pidi Martinsoni sõnul olema vaoshoitum kui varem. Vanasti, kui ta pärast võistlusi ajakirjanikega suhtles, oli tal kombeks kõigi tuju kütta efektsete irooniliste sõnavõttudega Gunnar Pressi ja siinkirjutaja vastu, alles mille järel ta asus küsimustele vastama. Nüüd aga üritab ta teenida meedia silmis plusspunkte ja poolehoidu ajakirjanike väidetavalt asjatundlikke küsimusi ülistades. (Kas mäletate "Terevisiooni" intervjuud, kui Alaver kahe mittespordiajakirjaniku lapsesuise küsimuse peale, et miks mitte anda kõigile võistlejaile ühtemoodi määritud suusad, vastas, et tal on hea meel näha, kuidas ka ajakirjanikud on spordi vallas end harinud ja pajatas siis mõnedest uuendusideedest, mis FISi kuluaarides liikvel?) Aga nagu vanad meediakalad teavad, siis enne ei ole sa õige ega küps suusaajakirjanik, kui ei suuda Alaveri oma argumentidega poleemikasse kiskuda ja temalt oma iroonilised remargid välja teenida.

Sellegipoolest on suusatamine Eestis eelisala, ent küsimuseks jääb, kas ka teenitult. Eile, kui sõitsin hommikul rongiga Tartust Tallinna, helistas mulle olümpiavõitja Erki Nool, kes sõitis autoga Tallinnast Tartusse, ja vestles minuga mobiilitsi tervelt 42 minutit (ehk tervelt 25 minutit rohkem kui peaminister Andrus Ansip möödunud talvel, kui bussiga pealinnast tagasi Tartusse sõitsin - aga Noolel on minu teada olümpiavõidu eest elu lõpuni tasuta mobiilikõned, samas kui Ansipi kõneluste kulud tasub tõenäoliselt maksumaksja). Muuseas esitas ta sellise mõttekäigu, mis toob meid tagasi Zilmeri Tour de France'i võrdluse juurde: suusatajad saavad miljonite eest igasugu toetusi, aga ikkagi on meil juba aastaid vaid kaks meest, kes suudavad maailmas silma paista; seevastu jalgratturid, kel pole riigistruktuurides käsi sugugi nii sügavalt sees, pääsevad muudkui välismaa klubidesse ehk maailma parnassile, ehkki sel alal on konkurents palju tihedam, rääkimata sellest, et Eesti aastaaegade vaheldumine ei soosi ligi pool aastat jalgrattaga sõitmist.

Niisiis, jalgrattamehed, siin on teie võimalus suusatajate vastu - võtke kinni ja laduge välja argumendid, miks Eesti ratturid on läbilöögivõimelisemad kui rahvuslik-riikliku spordiala suusatamise esindajad! Äkki hargneb siit mingigi mõttelõng, mis aitab ka suusatajaid rohkem ärkvele raputada, et nad oma alale elu sisse puhuksid ja selle publiku silmis erksamaks-ärksamaks muudaksid? Kes see nüüdisajal rahulikule mutrite treimisele ikka kaasa viitsib elada, isegi kui sellele Tour de France'i võrdlussilt külge üritatakse kleepida?
******
Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkimida pildile.)

Foto 1: Sakslane Axel Teichmann Tour de Ski lõpuetapi raskel tõusul. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Petra Majdic Sloveeniast Tour de Ski lõpuetapi raskel tõusul. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 3: Soomlanna Virpi Kuitunen Tour de Ski lõpuetapi raskel tõusul. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Rattas on lihtsalt suuremad rahad mängus ja võistlusi rohkem ning ka maailma 500-s mees on prof ja saab aeg-ajalt mainimist vääriva koha. Samas kui mälu ei peta, siis Kirsipuu kõrgeim edetabeli koht on olnud 8-s ja OM-lt pole peale Salumäe enam midagi kukkunud. Samas suusatajad on 2002-st 6 medalit toonud. Neid asju on üks-ühele raske võrrelda.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kolm Venemaa suurfirmat Gazprom, Itera ja Rostechnologii investeerivad aastas 30 miljonit eurot rattasõiduprojekti, millest 15 miljonit läheb otse tipptasemel meeskonna Katjusha finantseerimiseks.

Suusatamine tundub sellise rahastamise juures täiesti marginaalne ala. Raha paneb rattad käima.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult saavad tõsised ratta ja suusamehed omavahel väga mõistlikult läbi ja aksepteerivad teineteist. Pole kordagi kuulnud ,et suusa või ratta esindajad vinguks kellegi teise ala seisukohalt.Ainsad kes Eestis virisevad ja vinguvad on Priit Pullerits, Erki Nool ja Jaan Talts!! Imelik vend oled Priit ,ise uhad suuska ja samas vingud suusatajatega?? Ime et keegi sulle kepiga torgand pole??

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Mina arvan, et põhjus on siin:

vt PP blogi 11. aprill 2008

"Ratturitel on (ütlen seda hästi viisakalt) tarkuse ja intelligentsi vallas kõige suurem arengureserv.

Arvestades, kui palju ratturid treenima peavad, et neil on talvel vaja olla kaugel soojal maal, kodunt eemal, pole ime, et sportimise kõrvalt muuks aega ei jäägi. Ja mööngem: eks rattasport nõuab ka selliseid jõhkramaid tüüpe, nagu Pikkuus, kes millegi ees põnnama ei hakka ja kuskil risti ette ei löö. Nahaalsus ja intelligentsus omavahel kokku ei sobi."

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

ehhee...13.46 väga hea kommentaar! PP püüdis jälle intriigi punuda, aga miskipärast on sel hambad natuke nürid ja ega see Noole jutt on juba aastaid samas augus kah.

Härra Nool oleks võinud ka kümnevõistluse rahvusvahelist kandepinda vaagida, mis on õige ahtakene ;-)))

 
At 15:46, Blogger Priit Pullerits said...

Eeelmisele: meie kümnevõistluse seis ja kandepind pole teab mis kehvem kui suusatamisel. Eesti meistrivõistlustel on arvestatavaid kümpimehi sama palju nagu suusatamise eestikatel - alla kümne. Ülejäänud on kõik noored ja rohelised.

Aga eelmise sissekande lõpus oli Sull ainsana see, kes jagas ära, miks ma suht laugel maal trenni teen - maratonid on ju ka võrdlemisi laugel maastikul. No kuhu te, mehed, nende tõusude treenimisega lähete? Kui siin võtavad sõna mõned eestikatel osalejad, siis nemad on teisest klassist ja nendega ma ei konkureeri. Aga teistel pole tõusudega midagi teha. Harimäe tõusust sõidan ma lõdvalt paaristõugetega üles, tegin seda juba paar aastat tagasi, sest nii saab lihtsalt kiiremini ja kergema vaevaga kui vahelduvtõukega veheldes. Maratonidel otsustab paaristõuketöö, halvemal juhul ühesammulise paaristõuke töö. (Jerry Ahrlin sõitis ju kogu Tartu maratoni raja paaristõugetega ja pidamiseta läbi ning võitis.) Ja kui Haanja maratonil tulevad talve lõpuks mäed, on nendeks maratonide pisikeste mägede võtmise käigus nagunii juba iseeneslikult ette valmistutud.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Mitsubishi Colt oli see auto, mis meile au ja kuulsusttoovatele spordipreilidele ei sobinud

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Oh jummal, anna mõistust ühele mehel,kes ei leia kohta spordimeeste hulgas!! Küll eputab oma treeningmahuga,küll õigustab siledalmaal nüri nuhkimist.Siis taob vastu rinda ja lubab TM paaris läbisõita??? Tuleb aga üritus ,on esimene kes niutsub ,et viisin suusad Silja Sporti ,et need määriks pidama. Ja jutt et sõidad sama hooga paaris Harimäest üles,mis vahelduvtõukega - no mees ,pagan loll jutt!! Sa nagu räägiksid siin neegritega ,kes suusatamisest ei tea midagi ja sina valge jumal jutustad neile omadest uskumatutest seiklustest valgel ollusel ,nimega lumi!!!

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Sellel MM-il medalit ei tule. Nii tuimalt ei lihtsalt ei tule.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Ahrlin sõitis 2007.a vaid maratoni lõpuosa paaris (lihtsalt määre kulus ära), sõidu esimeses otsas kasutas kogu liidergrupp klassikalise tehnika kõiki põhilisi sõiduviise.

Hakan Westin oli mees kes 1995-1996 võitis maratoni pidamismäärdeta suuskadel, 1997 sama trikki enam korrata ei õnnestunud.

 
At 17:03, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge jamage - te ei sõida Harimäkke sellelt poolt üles, kust maratonirada tuleb??? No siis ei ole siin küll õiged suusamehed rääkimas. Mis teile nende mägede vallutamisest kasu on, kui te neist käte jõul üles ei saa. Jah, ma saan aru, et sealtpoolt, kust rada alla libiseb, on tõesti hull Harimäkke üles sõita, selle kohta ma sõna ei võta, aga teiselt poolt küll mitte. Kui ei suuda, eks siis minge harjutama, laske ka 30 km paaristõukeid päkkadele tõusuga - küll siis hakkate ka suutma. Nii palju kui mina aru saan, sõidetakse klassikat juba ammuilma peamiselt käte jõul. Nojah, eks mul ole siin ka eelis, ainult 70 kilo edasi lükata.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Kuule mees sa ajad ikka täiega möga. Loomulikult jõuab treenitud suusataja paaris Harimäkke sõita, küsimus oli ,kas sellest maratoni ajal kasu on ,sest nagu sulle ju seletada püütakse ,vahelduvtõukega saab alati kiiremini.Loomulikult peaks vähemalt midagi teadma pidamismäärdest,mida kahjuks jah sina Priit ei tea. Lisaks oleks vaja sõidutehnikat,mida taas sa ei oma,isegi kui sind õpetada :( .Päris kahju sinust,püüad meest mängida ,aga välja kukub vähe viletsalt - vaid paaristõuked ,päkaletõusuga :)))))

 
At 17:23, Blogger Priit said...

Eks iga üks teeb ise omad valikud kuidas kiirelt edasi liikuda. Valik peabki tehtud olema vastavalt mehele, PP paaris ja mõni teine vahelduvalt. Omast kogemusest Tartu maratoni kohta ütlen et pidamist on ikka väga vaja.

K:Mis lõigul on võimalik grupil eest ära sõita?

V:Tõusul vahelduvtõukelist paarissammulist sõites.

Siledal istuvad kõik grupsi koos ja ära sõitmiseks tuleb teha väga palju tööd ja ära ei õnnetu paaristõugetega eest ära sõita.

Eks tõde selgub Elvas.

 
At 20:02, Blogger sk8erboi said...

:-)

 
At 23:55, Blogger dr Holden said...

Alguses pealkirja lugedes, mõtlesin, et lõpuks on Priidukene oma hirmsuure mahu pealt oma õlekõrresed jalad tuimaks sõitnud. Aga ei midagist, hoopistükkis kogu suuskamine ise tuim - sama tuim, kui käte jõul Harimäkke sõit.

Aga las Priit lükkab paaristõukega Harimäkke, peale Palu punkti, kui käsi vaja, on tal need tuimad-tuimad ja siis lükkavad teised (need rumalad, kes vahelduvaga Harimäge kangutasid) lõdva randmega mööda!

Edu! :))))

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

ma sõidan rattaga lõdvalt harimäele ülesse, ei kasuta käte abi ega vahelduvpaaristõuget...

rattamiis

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea kuu enne Harimäkke sõitu käib juba korralik ärplemine.

Minu makaronised käevarred ei luba kindlasti sellist luksust, et ma Harimäkke sõidaksin paaristõukega. Pealegi milleks jätta kasutamata suusa all olevat pidamismääret.

Mul tekkis hoopis teistmoodi küsimus, Priit milleks sulle klassikasuusad?
Eero

 
At 09:35, Blogger Priit Pullerits said...

Aga selleks, Eero, et võistlus oleks ikka võrdne. Mõtle, kui tuleksin halja uisusuusaga ja kõigist mööda lendaksin - see pole ju võrdne mäng.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Ma sõitsin 2006 vist, kui see hirmus torm oli Harimäel kõigil oma grupi omadel pikalt eest ära. Ja seda loomulikult mitte paaristõukega. Koht ~170 kandis oli siis sel hetkel. Kahjuks saadi mind hiljem kätte, sest üksi tormi käes sõita oli kõige suurem lollus, mida teha sai.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Haljas klassika suusk libiseb uisusuusast kiiremini.
Miks?

Füüsika

Priit

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige Priit ! Puhas klassika suusk libiseb alati paremini ,uisusuusast! Aga meil ju Pullerits ,kes lahmib ,teadmata suusatamisest mitte s..tagi!

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Suuskamine vs. Tour de France - millegipärast jätab mind ja 99% mu tutvusringkonnast just Tour de France täiesti ükskõikseks, vastupidiselt suusatamisele.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõitu ja suusatamist ei saa võrrelda. Üks on äri ja töö, teine riigi(sponsorite) raha nuiamine. Ühte on vaja mõistuse ja taibuga võtta(grupisõit), teist viivad ka paaristõuked edasi. Küll aga püüavad suusaringkondade inimesed jäljendada nii mõneski asjas just rattasõiduga seonduvat( taktika,võistlused..)

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

To 15.42
Sügavalt kahtlen ,et rattameeste mõistus ja taiplikus nüüd oluliselt parem suusatajatest. Samas sellist jama nagu rattaspordis(üks dopingu pull teise otsa) ei kuule kuskilt muult alalt. Ja taktikakohapealt , mis eriline taktika sel ikka on kui spordi tegemine on kui feodaalajastul - 10 meest uhavad selleks ,et üks saaks aupaiste !

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Aga Füüsika-Priit 10:43, kuidas siis selle klassikasuusaga ikkagi kiiremini mäest alla saab?

Minu talupojamõistus ütleb küll, et lühemat suuska peaks olema mugavam kontrollida ja jäik kontstruktsioon võiks tähendada ka jõu efektiivsemat ärakasutamist. Uisusuusa väiksem hõõrduv pind ei tohiks kõvas jäljes takistuseks olla.
Ei teagi mida nüüd arvata ja kuidas edasi elada, kui spordipargi-Priit ja füüsika-Priit halja uisusuusa libisemise osas üksmeelele ei jõua.

 
At 23:31, Blogger dr Holden said...

Hr Anonüümne 19:50

Sõitsin kunagi Haanjas klassikasuusaga ja panin pikal laskumisel uisumeestele pika puuga ära. Uisumehed küsima, et mis sul all on? Vastasin, et kliister!

Kui naljast aru said, oled suusamees, kui ei, siis pole midagi teha!

 
At 15:53, Blogger Priit said...

TO:ANOnüümne19:50

"...Uisusuusa väiksem hõõrduv pind ei tohiks kõvas jäljes takistuseks olla..."

Just!
Mõtle nüüd edasi selle hõõrdumise peale ja saadki selguse majja - suusarajale.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

kes, kurat see Holden on? Nagu mingi Golden mouth v? Üritab rebida aga sittagi ei saa aru mida ta ajab. Ütle nimi ja ma vaatan su tulemused üle. Muidu oled tavaline ärpleja.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

to 21.03

kui sa holdeni tekstist aru ei saa, siis pead perekooli foorumisse üle kolima

 
At 22:10, Blogger dr Holden said...

Kle, anonüümne 21:03
Pole ma mingi kurat, vaid tavaline eesti mees, kes üritab keskeakriisi tõttu tekkivast õllekõhust suure sportimise abil jagu saada.

Kui sa ise niikõva mees oled, siis uuri välja, kes ma olen ja millised mu tulemused on!

See ei peaks eriti raske olema...

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

Abiks Holdeni otsijaile:

Ain-Ivar Tupp

 
At 04:39, Blogger chenlina said...

oakley sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton handbags
michael kors outlet clearance
burberry outlet
air jordan 8
michael kors outlet clearance
polo ralph kids
louis vuitton handbags
jordan retro
authentic louis vuitton handbags
michael kors outlet
asics shoes
kobe 11
michael kors canada
true religion outlet
coach outlet store online clearances
nike outlet
true religion jeans
ray ban sunglasses
jordan 4
gucci outlet
rolex watches
supra shoes
true religion outlet
coach factory outlet
nike factory outlet
oakley sunglasses
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
adidas ultra boost
louis vuitton outlet
vans shoes
kids lebron shoes
louis vuitton outlet
kobe 10
beats by dr dre
basketball shoes
cheap jordan shoes
air jordans
chenlina20160729

 

Postita kommentaar

<< Esileht